2022-08-31 44 瀏覽
E家度度都好多餃子鋪 今次試試e間人氣店。 今日趕時間 所以叫外賣 諗左好耐 揀左煎餃 粟米雞肉 : 唔錯 食到一粒粒既雞肉質感,唔係雞絲 南瓜忌廉: 幾得意 cream cream地 煎餃唔油 隔左成個鐘先食 都係有少少脆脆地 堂食即食應該仲好味 送既菜鋪 : 嗯⋯⋯唔係唔好食 不過餸湯餃應該match d. Comment : 可以再試
E家度度都好多餃子鋪
今次試試e間人氣店。

今日趕時間 所以叫外賣
諗左好耐 揀左煎餃
粟米雞肉 : 唔錯 食到一粒粒既雞肉質感,唔係雞絲

南瓜忌廉: 幾得意 cream cream地

煎餃唔油 隔左成個鐘先食 都係有少少脆脆地
堂食即食應該仲好味

送既菜鋪 : 嗯⋯⋯唔係唔好食
不過餸湯餃應該match d.

Comment : 可以再試
粟米雞肉餃
外賣自取
粟米雞肉餃
2022-08-24 2118 瀏覽
🍪【#太子】甜記餃子 Tin Kee Dumplings Restaurant💥必試南瓜忌廉雞肉餃💥.🍪 幾個朋友都推介過嘅甜記餃子,終於的起心肝去試🤣!湯餃大件又皮薄餡靚,口味有特色,值得一試!😆✧ Finally visiting Tin Kee Dumplings Restaurant after several friends raved about it! The restaurant is famed for their creative dumpling flavors and excellent filling-to-dough ratio. 🥰~~~~~~~~~~~~~湯餃 Soup Dumplings $46/10 隻pcs 選擇1或2款餃子口味 Dumplings choice of 1 or 2 types雞湯或蕃莙薯仔湯 Chicken soup or tomato and potato soup今次揀🐔雞湯,清甜唔油膩,成碗飲晒都冇口渴。The mildly-seasoned chicken soup is a health-conscious option
💥必試南瓜忌廉雞肉餃💥
~~~~~~~~~~~~~
湯餃 Soup Dumplings $46/10 隻pcs
今次揀🐔雞湯,清甜唔油膩,成碗飲晒都冇口渴。The mildly-seasoned chicken soup is a health-conscious option.
🎃 南瓜忌廉雞肉餃 Creamy Pumpkins Chicken Dumplings (4.5/5)
南瓜忌廉雞肉餃

👍🏻必點特色餃子!南瓜蓉幼滑香甜😍,雞肉幾足料有咬口!
✧This signature flavor is a must-have! The pumpkin puree boasts a smooth and sweet consistency- literally melts in my mouth! Chicken is in a liberal portion and pleasantly chewy. 🤩
🐷 香芹芫荽豬肉餃 Chinese Celery and Coriander Pork Dumplings (4/5)

相信鍾意香芹同芫荽嘅人一定唔會失望😼,兩款菜味都好突出!不過我嫌香芹味太重,蓋過咗芫荽味!🥹
✧ 🫢Not everyone loves this combination- celery and coriander, but if you are a true fan, it sates your palate more than any other dumplings do😏. Coriander is absolutely tasty but the fragrance of celery is too intense for me.😥
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$ /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 甜記餃子 Tin Kee Dumplings Restaurant
@tinkeedumplings
太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖 (太子站 D 出口)
Shop C-D, G/F, HQ, 450-454 Portland Street, Prince Edward (Exit D, Prince Edward station)
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_princeedward
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_hk
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_糧尾精選
Follow me on ig/fb: hungrycookie15
2022-06-07
2022-08-15 73 瀏覽
又係食到一半先記得影🤣 皮薄餡靚既餃子響呢頭真係唔少,競爭非常之大,所以冇特色或者只是一般貨色真係做唔到架今次食既係椰菜冬菇雲耳豬肉餃,清清地冇咁浮誇,配返佢嘅經典鮮雞湯,食得出新鮮🫢Chinese dumplings should be recommended to friends who don’t know much about them as they are equally good and fulfilling compared with other food in rich carbs!
外賣自取
2022-08-13 74 瀏覽
今次有partner 一齊去食~咁緊係叫一份煎餃喇🤗煎餃一個人食實在太漏,2個人share啱啱好👍🏼今次叫左4款口味芫荽味道唔錯,佢加左啲香芹,都幾突出,同煎餃配合係幾夾🤭椰菜冬菇都比想像中好食,算幾實正,唔會散晒,配搭煎餃都係唔錯🤗西洋菜都幾有西洋菜味,味道都算正常,配湯餃食到幾fresh菜味😏香葉豆角一直驚好伏,但又好想試下,發現唔難食,有D泰國feel~生菜包果種感覺,只係配左落餃子清淡啲,但都OK特別😁下次再挑戰埋其他口味😂😂😂#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #香港特色 #香港特色 #香港 #香港美食 #餃 #餃子 #甜記餃子 #太子餃子店 #太子美食 #太子 #太子食乜好 #食好d食平d #yum #yummy #正 #hk90s #hkfood #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodiehk

今次叫左4款口味

芫荽味道唔錯,佢加左啲香芹,都幾突出,同煎餃配合係幾夾🤭

下次再挑戰埋其他口味😂😂😂

2022-08-13 67 瀏覽
📍Tɪɴ ᴋᴇᴇ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ(甜記餃子) @ Pʀɪɴᴄᴇ Eᴅᴡᴀʀᴅ個日同左朋友去食lunch🥰,佢話好想試下甜記然後就去左了,呢間都算係好新開嘅甜記,個裝修都偏向cafe形式。粟米芝士雞肉拼洋蔥薯仔牛肉煎餃-$46(8隻)ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʙᴇᴇꜰ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ ᴄᴏʀɴ ᴀɴᴅ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ 煎餃上弋黎隻隻脹卜卜,好足料咁,煎餃可以更加脆身,我個人鐘意食啲膿膿有種焦香味,呢個位就差少少喇。粟米芝士雞肉個粟米好清甜同啲雞肉好夾成個combination 幾fresh,不過我espect個佢會有拉絲,不過就無🥲,洋蔥薯仔牛肉嘅洋蔥勁香,薯仔都係一粒粒唔會一pat野,成件事嘅口感又多左,牛肉味都好出,推介指數:8/10南瓜忌廉雞肉湯餃-$46(8隻)ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ 蕃茄湯係用啲原材料去煲,飲得出係家的味道,好清甜,同埋無咩味精!,呢個湯餃有啲surprise ,佢完全係用南瓜加忌廉同雞肉去整,所以南瓜味好重而且會帶少少忌廉嘅香,雞肉都好彈牙,我會想試埋其他!推介指數:9/10麻辣青瓜牛
📍Tɪɴ ᴋᴇᴇ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ(甜記餃子) @
Pʀɪɴᴄᴇ Eᴅᴡᴀʀᴅ

粟米芝士雞肉拼洋蔥薯仔牛肉煎餃-$46(8隻)
ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʙᴇᴇꜰ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ
推介指數:8/10

南瓜忌廉雞肉湯餃-$46(8隻)
推介指數:9/10

麻辣青瓜牛展絲-$35
ɴᴜᴍʙɪɴɢ sᴘɪᴄʏ ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ᴀɴᴅ ʙᴇᴇꜰ sʜᴀɴᴋ sʜᴀʀᴅs
呢個上到黎好香麻辣味,而且好大碟,青瓜好爽口,充滿水分,配上麻辣汁好開胃,牛展絲有彈性唔會話好難咬,會令人食唔停口。
推介指數:8.5/10

題外話:佢有自家製菜脯!配上餃子🥟好好食,辣辣地好開胃,同埋麻辣汁加餃子🥟食又係另一個風味🥰🥰

回購指數: 4.5/5
服務態度: 4/5
環境指數:4/5

📍地址: 甜記餃子 (太子)
太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖

#hkfoodie #foodie #foodphotography #cafe #coffee #coffeeshop #foodblogger #instafoodie #美食 #甜品 #hkcafe #hkfoodblogger

2022-08-11 182 瀏覽
呢間舖裝修得好日式,出面仲有凳唔洗曬住等位。入到去間舖去算大,唔會畀人有種壓迫感嘅感覺。枱凳裝飾都用咗木,食得好舒服。今次每一碗都係雙拼,所以差唔多叫晒所有餃子。推介兩款餃子。香葉豆角豬肉餃✨✨一開始唔係好知咩係香葉,所以對呢款餃冇咩特別期待,但係第一啖咬落去真係有驚喜。全個口都充斥着九層塔嘅味🤤,豆角都保留少少脆口,加埋豬肉呢個配搭神奇地夾。今次叫咗湯餃,但係如果係煎餃嘅話應該會更加好味。西洋菜豬肉餃👍🏻👍🏻透過餃子皮都見到綠色嘅西洋菜,好足料,脹卜卜。好濃郁西洋菜味,食落啲西洋菜好新鮮好嫩,唔會韌,冇渣。呢一款剩係得西洋菜,唔會有其他料搶咗西洋菜味。椰菜冬菇雲耳豬肉餃都好味🤟🏻

香葉豆角豬肉餃✨✨

西洋菜豬肉餃👍🏻👍🏻

椰菜冬菇雲耳豬肉餃都好味🤟🏻
椰菜冬菇雲耳豬肉餃
椰菜冬菇雲耳豬肉餃
西洋菜豬肉餃
來到太子最新的分店,裝修十分簡約,有文青的風格,與傳統的餃子有別。👨‍🍳餃子口味有10款以上,我們選擇了一碟煎餃、一碗湯餃及小食。🥟每一碗煎餃或湯餃都可以選擇一至兩款口味。🌟餃子口味😋椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥬香芹芫荽豬肉餃栗米芝士雞肉餃🧀白菜豬肉餃菜芯豬肉餃🥗韭菜豬肉餃洋蔥薯仔牛肉餃🧅京蔥羊肉餃香菜豆角豬肉餃🐖西洋菜豬肉餃南瓜忌廉雞肉餃🎃🐥🥟雞湯湯餃(韭菜豬肉+椰菜冬菇雲耳 )$46每一餃子的餡料真的十分多,很飽滿。餃子的皮我感覺與傳統的餃子皮有點不一樣,好像加入了一點澄麵,餃子皮比較透,皮也十分薄。-椰菜餃很爽口,適合做湯餃。-韭菜餃也是必點的口味之一,韭菜與豬肉的比例剛剛好。🥟煎餃(栗米芝士雞肉+洋蔥薯仔牛肉 )$50栗米芝士雞肉,有芝士的餡配上煎餃十分合適,香脆的外皮加上一咬流出來的芝士,最佳配搭。洋蔥牛肉屬於比較濃味的口味,個人認為配煎餃比較合適,香口兼濃郁。麻辣雞腎🥵麻辣有小小偏辣,雞腎很淋,沒有令人失望。👍🏻我們兩人叫了煎餃及湯餃也各10隻真的有點滯,如果細食的朋友叫8隻真的可以了,因為每一隻餃子真的很大隻很飽滿。🤤

每一碗煎餃或湯餃都可以選擇一至兩款口味。🌟

餃子口味😋

香菜豆角豬肉餃🐖
南瓜忌廉雞肉餃🎃

🐥🥟雞湯湯餃
(韭菜豬肉+椰菜冬菇雲耳 )$46
-椰菜餃很爽口,適合做湯餃。
-韭菜餃也是必點的口味之一,韭菜與豬肉的比例剛剛好。

🥟煎餃
(栗米芝士雞肉+洋蔥薯仔牛肉 )$50

麻辣雞腎🥵
麻辣有小小偏辣,雞腎很淋,沒有令人失望。👍🏻

餃子做為一種中國北方主食,除了餡,它的皮也是很重要的。好的餃子皮係人手用檊面杖檊出的皮,有小小厚度&煙韌有咬口。如果追求太薄的餃子皮,其實就唔係北方餃子,應該係日式餃子(只煎唔係湯的) 所以雖然我叫的係湯餃,但我覺得他家應該煎餃會出色些,因為再薄皮都煎到一層脆脆的,加上肉餡會好味些好明顯他家的水餃皮係機器壓出的行貨,呢種餃子皮可以做到薄皮但有一種缺點,就是預早包定就會易破皮(為了配合午晚市的繁忙時段)。它家的湯餃好薄皮,一咬就冇了,但俾我的感覺似食緊肉丸😂😂下次可以試下煎餃,再俾多次機會它

下次可以試下煎餃,再俾多次機會它
西洋菜&南瓜餃

2022-08-02
身邊啲朋友去完,都不約而同大推,話食完甜記,返唔到轉頭難得今日平日放假就去試試喇。一點半鐘左右,不用等位直入。佢餃方面,有成12款,可揀湯餃或煎餃。怕唔夠飽,佢仲有麵餐同小食選擇。今次叫咗湯餃,10隻餃子配蕃茄薯仔魚湯。試咗好多人大薦既粟米芝士雞肉餃,同比較少地放有既西洋菜豬肉餃。每一粒都皮薄爆餡,好大一隻。粟米芝士雞肉餃,芝士份量適中,食落芝士味好出,粟米粒清甜。另外西洋菜豬肉餃,冇澀味,值得一試,再配埋個蕃茄薯仔湯超夾,飲哂啲湯。仲有一定要試佢地個辣菜圃,夾埋餃子一齊食,真係好惹味。
身邊啲朋友去完,都不約而同大推,話食完甜記,返唔到轉頭
難得今日平日放假就去試試喇。一點半鐘左右,不用等位直入。

今次叫咗湯餃,10隻餃子配蕃茄薯仔魚湯。

2022-07-26
2022-07-25 46 瀏覽
過海黎買花🌷,特登搵一間食餃子嘅舖頭,見到呢間設計咁就特色嘅舖頭,所以就入嚟試吓,雖然地方不算闊落,但乾淨👍🏻👍🏻坐低自己掃QR code落單,非常方便👍🏻食餃子,梗係要有醋啦,最抵讚嘅係呢間菜脯夠大粒,又夠香辣,送餃子,同埋配上麵食,非常好味😊😋我叫咗(10隻)煎餃子香葉豆角豬肉餃雖然好耐冇食豆角,但配上餃子食,我麻麻哋,我覺得都係配菜食嘅餃子比較好味😋好在穩陣起見我叫咗碗麵,配上菜心豬肉餃(5隻),皮唔會太厚, 料好多👍🏻配上凍嘅洛神花茶,開胃,涼爽🤪呢間我已經mark低咗,一定要encore 🥰🥰

坐低自己掃QR code落單,非常方便👍🏻

我叫咗(10隻)煎餃子香葉豆角豬肉餃

配上凍嘅洛神花茶,開胃,涼爽🤪

呢間我已經mark低咗,一定要encore 🥰🥰

洛神花茶
菜脯
菜心豬肉餃
洛神花茶
菜脯
菜心豬肉餃
2022-07-24 27 瀏覽
一向好中意食餃子🥟因為可以好多口味 又可以同一時間食好多款🥟🥟🥟🥟openrice見到呢間裝修好靚而且有朋友介紹甜記好食就過嚟試下一見到餐牌,有十款餃子😱仲可以揀湯上🍲或者煎餃🍳內心已經非常泛濫🌊湯底都有兩款 雞湯 同 蕃茄薯仔湯結果揀咗湯:泰式豆角豬肉(雞湯)、西洋菜豬肉(雞湯)、南瓜忌廉雞肉(茄湯)、洋蔥薯仔牛肉(茄湯)、椰菜冬菇雲耳豬肉(雞湯)煎:粟米芝士雞肉🧀🐓另外仲要咗小食 麻辣青瓜牛𦟌絲😍餃子不論湯定煎,都係皮薄,而且餃子餡係小肥肉,食完唔會太膩太濟。無諗過薄皮煎出嚟更加香,十分推介👍🏼👍🏼加上裝修好日系,感覺好舒服,難怪一路食一路有人排隊!😋😋😋大推甜記餃子
一向好中意食餃子🥟
因為可以好多口味 又可以同一時間食好多款🥟🥟🥟🥟
openrice見到呢間裝修好靚
而且有朋友介紹甜記好食就過嚟試下

一見到餐牌,有十款餃子😱
仲可以揀湯上🍲或者煎餃🍳
內心已經非常泛濫🌊
湯底都有兩款 雞湯 同 蕃茄薯仔湯

結果揀咗

煎:粟米芝士雞肉🧀🐓

另外仲要咗小食 麻辣青瓜牛𦟌絲😍

2022-06-29
2022-07-19 37 瀏覽
長沙灣多咗好多新小店,走文青路線雖然舖頭細細,但裝潢特別、別樹一格Lunch time嚟甜記永遠都要排隊除咗因為座位小,最主要都係因為餃子好味😋餃子可以揀湯或者煎,8隻$40,10隻$44湯底可以揀雞湯或者蕃茄餃子味道超級多!朋友試咗椰菜花豬肉同洋蔥牛肉洋蔥一啲都無草青味同牛肉嘅味道夾埋一齊好fresh自己就揀咗粟米芝士雞肉同芫荽豬肉味芫荽味略嫌唔夠濃,好似普通菜餃咁粟米芝士雞肉超驚喜🤩粟米好甜但係有少少芝士嘅奶香氣連啲雞肉都好嫩,真係想食多幾舊!每張枱上面都有醋同辣菜蒲去點綴餃子🥟辣菜蒲真係好辣🤣啲味一直係口腔唔散不過好香,同餃子係絕配呀
長沙灣多咗好多新小店,走文青路線
雖然舖頭細細,但裝潢特別、別樹一格
Lunch time嚟甜記永遠都要排隊
除咗因為座位小,最主要都係因為餃子好味😋

餃子可以揀湯或者煎,8隻$40,10隻$44
湯底可以揀雞湯或者蕃茄
餃子味道超級多!
朋友試咗椰菜花豬肉同洋蔥牛肉
洋蔥一啲都無草青味
同牛肉嘅味道夾埋一齊好fresh

自己就揀咗粟米芝士雞肉同芫荽豬肉味
芫荽味略嫌唔夠濃,好似普通菜餃咁
粟米芝士雞肉超驚喜🤩
粟米好甜但係有少少芝士嘅奶香氣
連啲雞肉都好嫩,真係想食多幾舊!

每張枱上面都有醋同辣菜蒲去點綴餃子🥟
辣菜蒲真係好辣🤣啲味一直係口腔唔散
不過好香,同餃子係絕配呀

由佢啱啱喺長沙灣第一店已經開始食餃子真係世一今日放假諗住去太子新店試吓,六點未夠到埗,店內大概少過10個客人。搵咗中間張長枱坐,行緊過去已經見到地板幾灘水,我最後都係比冷氣機水兜頭滴左一大滴😫收銀店員望住我見到成個過程,佢一啲反應都冇!呢下真係想講粗口🤬諗住算啦自己黑仔,叫嘢食去得餃子舖一定會攞佢個菜甫嚟食,佢個菜譜不嬲都係偏辣🌶食得辣嘅人應該會好鍾意點知食食吓發覺有好幾粒都係「叔」味😫個器皿亦都係關唔埋,擺條篤檸檬長鐵匙羹🥄真係一個乞嗤乜菌都飛入去希望佢哋老闆見到督促下啲店員成班都烏眉瞌睡咁,一係就老闆刻薄員工,攪到佢哋按章工作🙃
由佢啱啱喺長沙灣第一店已經開始食
餃子真係世一

諗住算啦自己黑仔,叫嘢食

點知食食吓發覺有好幾粒都係「叔」味😫
個器皿亦都係關唔埋,擺條篤檸檬長鐵匙羹🥄
真係一個乞嗤乜菌都飛入去

希望佢哋老闆見到督促下啲店員
成班都烏眉瞌睡咁,一係就老闆刻薄員工,攪到佢哋按章工作🙃
麻辣菜甫
2022-07-18 34 瀏覽
今日喺太子搵嘢食, 見到有好多人都推介呢間甜記餃子, 太子實在太多餃子店, D人話佢係最好食,所以我都試下😂😂老實講間嘢門面唔起眼, 可能係啡色灰色比較暗沉, 經過幾次多留意唔到🤭去前做足功課!叫咗粟米芝士雞肉餃同埋京蔥羊肉餃~粟米芝士雞肉餃我覺得未算出色, 芝士唔多, 唔算有太濃厚嘅芝士味, 芝士餃子我覺得豐信好食啲🤣 不過配雞肉都比較特別😏京蔥羊肉餃真係幾香羊肉味🤗 都算幾惹味,可以再encore ~~整體嘅餃子都算大粒,不過啲皮就有少少煮爛咗,但款式多,比較特別,可以一試🤗🤗🤗#餃 #餃子 #太子美食 #太子餃子店 #京蔥羊肉餃 #粟米芝士雞肉餃 #正 #食好d食平d #食好西 #食好d #食 #yum #yummy #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #cafe

去前做足功課!叫咗粟米芝士雞肉餃同埋京蔥羊肉餃~

2022-07-17 49 瀏覽
《木系文青打卡餃子店》米樂餃子癮發作加上留意到 甜記餃子🥟 係太子開左新分店可能新店無咩人知 假日去到竟然唔使排隊😂簡單木系設計 文青打卡📸仲有門口有位比人食野添 好有cafe feel✨粟米芝士雞肉餃 (煎)米樂最鐘意呢個煎餃 粟米嘅爽甜 同芝士比例岩岩好 而且煎得好香口 ☺️京蔥羊肉餃 (煎)羊肉味唔係好出京蔥好多 蓋過羊肉味不過不失西洋菜豬肉餃 (湯)呢個湯餃都好正 好足料 西洋菜夠新鮮 爽口😆南瓜忌廉雞肉餃 (湯)南瓜同雞肉絞碎左 少咗啲口感忌廉有啲多 食幾隻就開始有啲漏🙊湯餃湯底可以選 雞湯 或 番茄薯仔湯米樂選擇左 番茄薯仔湯 清清地冇咩味精 總結打卡 環境一流 餃子水準幾好 又唔係特別貴湯餃定係煎餃都可以雙拼甜記餃子 (太子)太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖..#mailokeat #mailokeat太子
《木系文青打卡餃子店》
米樂餃子癮發作
加上留意到 甜記餃子🥟
係太子開左新分店
可能新店無咩人知 假日去到竟然唔使排隊😂
簡單木系設計 文青打卡📸
仲有門口有位比人食野添 好有cafe feel✨

粟米芝士雞肉餃 (煎)
米樂最鐘意呢個煎餃
粟米嘅爽甜 同芝士比例岩岩好
而且煎得好香口 ☺️

京蔥羊肉餃 (煎)
羊肉味唔係好出
京蔥好多 蓋過羊肉味
不過不失

西洋菜豬肉餃 (湯)
呢個湯餃都好正
好足料 西洋菜夠新鮮 爽口😆

南瓜忌廉雞肉餃 (湯)
南瓜同雞肉絞碎左 少咗啲口感
忌廉有啲多 食幾隻就開始有啲漏🙊

湯餃湯底可以選 雞湯 或 番茄薯仔湯
米樂選擇左 番茄薯仔湯
清清地冇咩味精

總結
打卡 環境一流 餃子水準幾好 又唔係特別貴
湯餃定係煎餃都可以雙拼

甜記餃子 (太子)
太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
#mailokeat #mailokeat太子