2024-07-27 544 瀏覽
平時接完放學都會經過呢間「生生市場」,而「生生市場」係聯同「新國華肉食公司」合作,除左有主打自家製既韓國料理同埋醃製小食伴菜,仲有急凍肉類,真係有好多選擇啊🥰🧡海鮮煎餅一份有8塊,煎得唔會太油~仲有韭菜同埋海鮮,口感比較煙韌,如果熱食會更加好食!🧡原味無骨炸雞係店鋪已經見到炸得好香脆😝返到屋企用氣炸鍋整返熱一樣咁好食🤤雞肉好滑嫩唔會鞋烚烚,Gavin忍唔住搶住食🧡烤牛肉紫菜飯捲一份有12件仲有滿滿材料😚餡料有牛肉、醃漬黃蘿蔔、雞蛋、青瓜同埋紅蘿蔔😋而且飯捲包得好實,就算Gavin自己拎住食都唔會一咬就散哂🧡雜菜煎蛋捲一份有10件,蛋捲好厚身餡料豐富😛入面仲有芝士🧀Gavin真係好鐘意食👦🏻推介比各位小朋友🫶🏻🧡魚餅串湯Gavin今次第一次食~超喜愛🤩好彩有兩串可以同我一人一串,魚餅啖啖肉又彈牙,唔怪得之Gavin爭住食喇飲品方面都放左係雪櫃,Gavin對菠蘿汁心心眼😍另外我仲揀左粟米汁、雪梨汁同埋青提子汁🥤今餐都未食完,Gavin已經叫我下次再買喇😆你地都買黎試下喇現凡購物滿$100,即可以$88換購韓牛牛肋骨肉(燒肉片)一包(每位客人單次消費最多可換購2包)@rawmarthk 📍生

🧡海鮮煎餅

🧡原味無骨炸雞

🧡烤牛肉紫菜飯捲

🧡雜菜煎蛋捲

🧡魚餅串湯

(每位客人單次消費最多可換購2包)

@rawmarthk

📍生生市場
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖

𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)
🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟
➢👩🏻@hellodearmaggiee 👶🏻@gavincheukhim_
  • 烤牛肉紫菜飯卷
  • 海鮮煎餅
  • 雜菜煎蛋捲
2天前 0 瀏覽
呢一間喺灣仔街市附近專賣韓國菜式🥘、新鮮泡菜🥬 同埋 凍肉🥩嘅舖頭,我久唔久經過都會幫襯,個人覺得必須買嘅一定係佢哋嘅新鮮泡菜,新鮮整出嚟真係零舍好食!我今次就揀咗四款泡菜,分別係涼拌豆芽 $28、新鮮辣泡菜$38、原味辣泡菜$38、韓式炒魚糕$40,新鮮嘅泡菜口感真係零舍爽脆,至於涼拌豆芽亦都清新開胃🤤講起韓國嘢,其中一樣我幾鍾意嘅就係紫菜飯卷,呢度嘅紫菜飯卷可以外賣拎走,無論係買定今晚睇波做宵夜,定係買定聽日食都完全冇問題,非常方便!我同朋友今次就揀咗烤牛肉紫菜飯卷🐮$53、韓式炒魚仔紫菜飯卷🐟$53,佢哋嘅紫菜飯卷係每日新鮮製造既,每件都十分足料,除咗烤牛肉同埋韓式炒魚仔之外,入面仲有青瓜絲、醃漬黃蘿蔔、紅蘿蔔絲等,好味得黎口感仲非常豐富!👍🏻👍🏻喺附近返工嘅朋友,絕對可以考慮吓喺度嗌外賣做lunch呀!

2天前 0 瀏覽
經朋友介紹,去了灣仔「生生市場」買韓食外賣!店內除左有不同凍肉選擇外,仲有好多韓國熟食及小菜,總有一款啱心水,仲要價錢很親民!今次買的韓食、小菜,都係本人每次食韓國菜必選😋。韓式炒粉絲,配料滿滿,粉絲口感彈牙又入味。吞拿魚紫菜飯卷,外面飯卷通常飯厚料薄,但呢度薄薄的飯包住厚厚配料,紫菜又脆口,口感勁豐富,味道很不錯。但今次最驚喜係佢的小菜,新鮮辣泡菜、辣蘿蔔粒泡菜及涼拌豆芽全都味道豐富,口感爽脆,令你一口接一口食唔停,配白飯一流,絕對要encore!唯一不足係辣度冇得揀,唔食得辣嘅人,應該覺得新鮮辣泡菜會有點辣~覺得港島唔就腳?生生市場元朗都有分店,方便新界區朋友選購!

覺得港島唔就腳?生生市場元朗都有分店,方便新界區朋友選購!
  • 韓式炒粉絲
  • 新鮮辣泡菜
  • 辣蘿蔔粒泡菜
4天前 0 瀏覽
今日想食韓國嘢,之後經過鵝頸橋附近見到呢間韓式外賣店,之前買餸幫襯過佢哋烤肉,第一次試佢哋嘅熱食😎價錢親民,而且非常多選擇😻韓式牛肉炒粉絲:牛肉份量好多,而且粉絲炒得啱啱好,質地好煙靭,配埋其他配菜,好惹味😋芝士紫菜飯卷:呢個都好大份,有12嚿,芝士味好出,令人食完一嚿又想食下一嚿😝烤牛肉拌飯:呢個都係超大份,佢會加埋隻煎蛋俾你,撈埋一齊食,真係好正😚其他小菜,涼拌豆芽同埋炒年糕,味道都係好正宗!總括嚟講,非常推介大家下次經過買外賣試試🤪

其他小菜,涼拌豆芽同埋炒年糕,味道都係好正宗!

總括嚟講,非常推介大家下次經過買外賣試試🤪
5天前 0 瀏覽
之前已經有經過想試,今日咁岩想食韓國菜就決定去買外賣😌真係超多選擇,無論係飯定炒粉絲,仲有炸雞、年糕😆重點係好多前菜可以叫,我自己本身好鍾情韓式小碟❤️❤️估唔到生生市場有超多款式~~滿足晒唔去餐廳食都可以係屋企食到!😍首先揀左個主食,當然係韓式牛肉拌飯! 之後叫左個吞拿魚飯卷🤤前菜就分別叫左新鮮泡菜、菠菜仲有鵪鶉蛋😙拌飯既醬唔會太咸,所有配菜撈埋剛剛好,牛肉味又夠香!🤩飯卷口感好清爽,每樣材料份量都好平均,唔會太搶風頭~😜菠菜有淡淡蒜香,又唔會太濃味,非常健康!😎泡菜係我鍾意既口味,唔太酸,辣度又剛好~👍🏻鵪鶉蛋有濃濃醬油香,送飯好一流🤤推薦愛食韓國菜嘅大家,千祈唔好錯過~🙈😚

之前已經有經過想試,今日咁岩想食韓國菜就決定去買外賣😌

真係超多選擇,無論係飯定炒粉絲,仲有炸雞、年糕😆

重點係好多前菜可以叫,我自己本身好鍾情韓式小碟❤️❤️

前菜就分別叫左新鮮泡菜、菠菜仲有鵪鶉蛋😙

拌飯既醬唔會太咸,所有配菜撈埋剛剛好,牛肉味又夠香!🤩

飯卷口感好清爽,每樣材料份量都好平均,唔會太搶風頭~😜

菠菜有淡淡蒜香,又唔會太濃味,非常健康!😎

泡菜係我鍾意既口味,唔太酸,辣度又剛好~👍🏻

鵪鶉蛋有濃濃醬油香,送飯好一流🤤

推薦愛食韓國菜嘅大家,千祈唔好錯過~🙈😚
外賣自取
📍#銅鑼灣 #生生市場聖誕新年快到了,近來試到適合的餐廳和外賣就趕快出文分享😎這次推薦一家韓國菜外賣,份量足、味道不錯🥰順帶一提,店舖本身兼賣凍肉,不要被外表嚇到,見到門面招牌是「新國華肉食公司」入去就對🤣🍴餐廳點評只設外帶,即叫即做,所以建議預先在外賣平台下單/即點等一段時間⏰餐廳提供套餐更划算,也不用煩惱吃什麼😁💁🏻‍♀️2-3人套餐✨烤牛肉紫菜飯卷外表色彩繽紛,看下去挺吸引😍因為裡面有不同的食材,所以一口便嚐到不同的口感😜烤過的牛肉特別香,是帶點軟筋(咬得爛😗🥣人蔘雞湯(半隻)冬天當然要喝點熱騰騰的湯,喝完暖身☺️湯頭清甜,雞肉很軟嫩,連骨都煮到可以咬開🤭裡面還有些糯米,喝完挺飽🫄🏻🍗甜辣無骨炸雞(大) +$30小份6件雞,大份12件雞,愛吃就是要加大😆每口都是雞肉,不是雞胸,炸得剛好有汁💦醬汁偏甜,越吃越滋味😚✨原味辣泡菜 (小)挺有份量,邊吃炸雞、飯卷,邊吃泡菜就不覺得膩😋喜歡辣的也可以加在人蔘雞湯裡泡飯吃,多口味✌🏻🐟魚餅串湯 (2條) +$20是2條魚餅,口感偏實,不太彈牙,但是魚味突出😳魚餅湯比較鹹,不適合單喝🤪🥤飲品*2罐評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環

📍#銅鑼灣 #生生市場

🍴餐廳點評

💁🏻‍♀️2-3人套餐
✨烤牛肉紫菜飯卷

🥣人蔘雞湯(半隻)

🍗甜辣無骨炸雞(大) +$30

✨原味辣泡菜 (小)

🐟魚餅串湯 (2條) +$20

🥤飲品*2罐

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀
2025-01-06 0 瀏覽
再訪生生市場,想食韓國菜外賣的首選❤️原味無骨炸雞:炸到金黃酥脆,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,而且又够好味甜辣無骨炸雞:外面香脆,外面有著一層微甜的醬汁,辣味適中,口感層次豐富,令人一口接一口。烤牛肉紫菜飯捲:牛肉烤得岩岩好,肉質滑嫩,搭配咸香的紫菜和酸甜的醬汁,味道非常開胃。辣炒年糕:年糕炒得入味,帶有一點辣味和甜味,口感嚼勁十足,再連魚腐同蛋,真係好好食海鮮煎餅:煎得金黃酥脆,裡面包著鮮嫩的海鮮,味道鮮美,配上特製醬料,食唔停口。
再訪生生市場,想食韓國菜外賣的首選❤️

2025-01-05 0 瀏覽
臨近聖誕節,想同朋友開party,但又唔想食pizza意粉咁悶,可以試吓依間,韓國菜都唔錯㗎🤩人蔘雞湯飯湯頭清淡卻充滿雞肉和人蔘的香氣,散發著淡淡的藥材味,極具療癒感。雞肉燉得酥嫩,輕輕一撕即可分離,整個湯頭濃郁🥰🥰🥰這是一道既能暖胃又能提神的佳品,非常適合寒冷的冬天🙌🏻🙌🏻🙌🏻🤩泡菜豬肉湯飯兼具辛辣、酸香與濃郁感的家常料理。湯底以泡菜為主,酸辣開胃,豬肉的加入則增添了豐富的鮮香😍😍😍🤩辣炒年糕 難以抗拒🥹🥹年糕的口感軟糯有嚼勁,搭配濃郁的甜辣醬,魚餅的加入增添了咸鮮味,煮雞蛋則提供了滑嫩的口感層次。滿足味蕾😀😀😀🤩炸醬麵濃稠的黑豆醬完美包裹在彈牙的麵條上,入口即是濃郁的醬香☺️☺️

🤩人蔘雞湯飯

🤩泡菜豬肉湯飯

🤩辣炒年糕

🤩炸醬麵
2024-12-27 75 瀏覽
每次經過銅鑼灣鵝頸橋隔離都見到依間韓國外賣店,一直都好想試吓😋舖頭賣凍肉同熟食,好方便性價比高🙋🏻‍♀️可以攞返屋企加餸😚芝士紫菜飯捲 $50正✅份量超多😍飯捲裡面包住厚厚芝士同新鮮蔬菜🥬有青瓜絲、醃蘿蔔、紅蘿蔔絲同甜蛋😋口感爽口,味道清新呑拿魚紫菜飯捲 $53大大啖呑拿魚肉🐟搭配埋紫菜,口感鮮美,啱晒鍾意海鮮嘅你哋😆醬醃烤牛肉定食 $83這款定食嘅牛肉有醬醃過,加上烤制後外焦內嫩👍🏻搭配米飯好好食仲有其他小菜,整體味道層次豐富,每一口都充滿滿足感😋美中不足就係凍咗少少啦蜜糖牛油無骨炸雞 $58蜜糖牛油真係冇得輸🤣炸雞內裡肉質鮮嫩,即刻食好食啲,放得耐外皮淋咗少少,炸粉偏厚📍生生市場 (灣仔店)灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

芝士紫菜飯捲 $50

呑拿魚紫菜飯捲 $53
大大啖呑拿魚肉🐟搭配埋紫菜,口感鮮美,啱晒鍾意海鮮嘅你哋😆

醬醃烤牛肉定食 $83

蜜糖牛油無骨炸雞 $58

📍生生市場 (灣仔店)
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
2024-12-26 75 瀏覽
來到了銅鑼灣緊係順便買埋外賣返屋企食,今次買了生生市場韓國菜。呢間店仲有冷凍食品、飲品等等買,岩晒鐘意食韓國菜既朋友。今次我都買左幾款食物返屋企食小菜點了新鮮泡菜同菠菜新鮮泡菜是店員推薦的,真的很好食,辣得來亦食到泡菜既爽脆口感,好正而菠菜加入了麻油所以更香口韓式辣牛肉京蔥湯 $68呢個牛肉已經煮到變了一絲絲的,配上京蔥真的好岩配飯食。而個湯睇落好紅,但其實一點也不辣的,岩晒唔食辣既人韓式牛肉炒粉絲 $60 呢個炒粉絲是我每次必點的,入面既醬汁同粉絲好夾,配上牛肉令到成個菜更上一層樓。辣豬肉紫菜飯捲 $53飯捲入面有好多材料, 色彩繽紛,配上辣豬肉的微辣食入口更香口呢間店的食物質素都好好,每次來到附近都會買些韓國菜回家吃。生生市場
📍灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
小菜點了新鮮泡菜同菠菜
而菠菜加入了麻油所以更香口
韓式辣牛肉京蔥湯 $68
韓式牛肉炒粉絲 $60
辣豬肉紫菜飯捲 $53
呢間店的食物質素都好好,每次來到附近都會買些韓國菜回家吃。
生生市場

📍灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
經過見到,俾佢的韓式外賣吸引左,有一系列傳統韓式食品,價錢幾親民。 除了韓式外帶,仲有一整行冰櫃,提供一系列凍肉,海鮮,韓式漬物等,等外賣期間可以慢慢選購。見到肉類質素都幾高,燒烤打邊爐都係好選擇😋⭐️烤牛肉拌飯烤牛肉都幾多,烤得幾香。拌菜有甘筍絲,芽菜,翠肉瓜絲,菠菜,韓式紫菜同半熟流心蛋。將秘制辣醬撈埋一齊,辣辣地好惹味🤤⭐️韓式烤雞拌飯韓式烤雞甜甜地,切成一粒粒方便食。⭐️韓式牛肉炒粉絲粉絲Q彈,好香麻油味。牛肉碎滿佈碗內,另外都有香菇,菠菜,甘筍,洋葱,配料豐富。⭐️新鮮辣泡菜份量好多好抵食,而且質素好高,泡菜超爽口好新鮮,味道不會死咸,辣辣地,好好食😍🌟方便快捷韓式外賣店,人均吾使100已經食到有質素韓食👍🏻

⭐️烤牛肉拌飯

⭐️韓式烤雞拌飯
韓式烤雞甜甜地,切成一粒粒方便食。

⭐️韓式牛肉炒粉絲

⭐️新鮮辣泡菜

🌟方便快捷韓式外賣店,人均吾使100已經食到有質素韓食👍🏻
2024-12-19
10 分鐘 (堂食)
  • 韓式炒粉絲
  • 烤牛肉拌飯
  • 新鮮辣泡菜
2024-12-21 95 瀏覽
之前放工經過灣仔呢度,已經有留意過呢間外賣店,今日終於有機會買返去食,結果真係好有驚喜,超好食喎!呢間係同新國華肉食公司有合作,所以後面有好多急凍肉嘅食品,都好吸引!看完menu第一個想食嘅就係韓式炆牛肋骨,店員話要等10分鐘當然冇問題啦,等嘅時間就睇吓d凍肉,感覺都幾新鮮,韓牛好吸引。話咁快就有得拎!之後直接過對面搭過海隧道巴士返屋企,返到去d野食都仲熱辣辣。牛肋骨marinate得剛剛好,好入味,肉都完全冇鞋,醬汁甜甜地,用來撈飯好正!都好高興點左細嘅汁煮鵪鶁蛋,晚上睇電視用來做snack好過癮,好入味,好快就食玩完。芝士紫菜飯捲都包得好紮實,下次一定要買來帶去picnic!

生生市場🍱韓國食品外賣店烤牛肉紫菜飯卷 $53烤牛肉份量非常多 飯卷好大份 $53價錢嚟講非常抵食 味道都好好 Must order👍🏻海鮮煎餅 $65未食已經見到有蝦有章魚 份量好足 唔會淨喺一堆麵粉 涼拌菠菜 $28韓國小食入面 我覺得涼拌菠菜喺最好食 仲有醃蘿蔔都好推薦魚餅串湯 $20有兩大件魚糕 份量好足 略嫌啲湯咸咗啲有少少失色 另外仲有好多款韓國飲品 價錢都唔貴$7-10一罐除咗即食外賣食品外佢仲有凍肉、凍海產 種類都幾豐富 而且價錢合理 無論喺火鍋定燒肉 選擇都有好多
生生市場🍱

另外仲有好多款韓國飲品 價錢都唔貴$7-10一罐

除咗即食外賣食品外
  • 烤牛肉紫菜飯捲
2024-12-21 68 瀏覽
--前排介紹完新國華肉食公司~知道灣仔分店有做埋韓國熱食外賣,又就黎到聖誕節,店內亦都有到會餐,緊係比我品嚐下先啦😆估唔到份量都好十足,價錢都相當合理,地理位置亦好方便-🥙辣豬肉紫菜飯捲外賣密封~飯捲餡料食材滿滿!七彩繽紛,醬料濃郁入味,配試青瓜、醃蘿蔔同甜蛋,口感勁fresh~🥘韓式海鮮嫩豆腐鍋湯底辣味剛剛好~撈白飯一流!海鮮配料十足,豆腐都嫩滑!好惹味🍛韓式牛肉拌飯配料一樣好豐富,肉質鮮嫩,口感十足,味道超香濃🍗原味炸雞炸雞即叫即炸~外皮脆香,溫度剛剛好!本身炸雞有醃料,唔洗醮醬料都夠惹味!元朗店📍地址:元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖灣仔店📍地址:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖 #生生市場 #元朗 #灣仔 #銅鑼灣 #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #元朗美食 #韓國料理 #韓國外賣專賣店
🥙辣豬肉紫菜飯捲

🥘韓式海鮮嫩豆腐鍋

🍛韓式牛肉拌飯
配料一樣好豐富,肉質鮮嫩,口感十足,味道超香濃

🍗原味炸雞

元朗店
📍地址:元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖
灣仔店
📍地址:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

2024-12-14 119 瀏覽
之前經過鵝頸橋見過呢間韓式外賣店已經覺得有啲吸引🤩!見餐牌上食物款式有好多, 有泡菜、紫菜飯捲🌯、炸雞🍗、韓式煎餅🫓、炒年糕等等,連部隊鍋都可以外賣!而且包裝密實又衛生, 今次終於買咗返屋企慢慢食~🌯烤牛肉紫菜飯捲飯捲大大件, 包得夠紮實, 有牛肉、青瓜絲🥒、蘿蔔絲、醃蘿蔔、雞蛋🥚, 烤牛肉有甜甜嘅醬油味🌯芝士紫菜飯捲包著芝士🧀、青瓜絲🥒、蘿蔔絲、醃蘿蔔、雞蛋🥚、火腿, 好足料啊!🥢雜菜煎蛋捲裏面加入多種雜菜, 中間仲夾住紫菜, 厚厚的, 有蛋香🥢韓式炒粉絲粉絲Q彈有咬口, 炒得夠香夠乾身, 配料有菠菜、蘿蔔絲、香菇、雲耳等等, 食落有麻油香🥢韓式炒魚糕口感柔軟彈牙, 係簡單嘅韓式家常小菜

🌯烤牛肉紫菜飯捲

🌯芝士紫菜飯捲

🥢雜菜煎蛋捲
裏面加入多種雜菜, 中間仲夾住紫菜, 厚厚的, 有蛋香

🥢韓式炒粉絲

🥢韓式炒魚糕
口感柔軟彈牙, 係簡單嘅韓式家常小菜
2024-12-13
  • 雜菜煎蛋捲