餐廳: 生龍清湯腩 (兆和街)
資訊:

2023-05-04 327 瀏覽
作為荃灣最具名氣的清湯腩食店之一,生龍可說是一個時代的標記;維持著傳統氣息茶餐廳的裝潢而整潔有致,又能保持著出品高質食物,難怪其人氣長居高處;放假的這天早上,趁天氣尚晴約好友在葵青打網球來舒展一下筋骨,完場後當然想吃一頓豐富下午茶來填填肚子;好友提議到荃灣區,且要大份量食物,我就突然想到生龍清湯腩;確定後就搭巴士前往,在沙咀道落車穿過眾安街來到兆和街,行前一點就見到頗為醒目的金漆招牌--生龍清湯腩;進場坐下之後,從枱面玻璃板下到放在枱面上已過膠的厚厚的彩版餐牌,再到牆上亦貼滿手寫款餐牌彩紙,加上餐枱凳的款式與舖排,在燈光映照下,突出了屬於餐廳自然而獨有的懷舊風格!與好友都不約而同相中了至尊套餐的B餐,加上一個很特別的小食--香辣烏雞腳,共有4款菜加主食,就馬上落單;小食首先登場,隱藏在油綠芫茜下的香辣烏雞腳已透出一陣麻辣的香氣;雖然外形漆黑一片,但因已去骨,咀嚼起來是完全的爽脆彈牙,免卻吐骨的麻煩!而香辣醬油雖只滲在雞腳的表面,但味道豐富足以提升烏雞腳的味道與層次,甚有開胃之效!時菜魚腩湯有濃郁的胡椒風味,足以令湯中爽滑的鯪魚球祛腥提鮮;本身用魚骨魚腩熬成的湯已很鮮味,加之鯪魚球的鮮味

時菜魚腩湯
本身用魚骨魚腩熬成的湯已很鮮味,加之鯪魚球的鮮味也融於當中,自是鮮上加鮮!
招牌清湯腩
至於招牌清湯腩,雖有一段時間未曾品嚐,但那豐潤細嫩的牛腩一入口,一股熟悉的美妙滋味即時佔據了味蕾,此刻尤為適合細意品嚐!
招牌清湯腩
全隻牛其中最好的坑腩位,處理得宜,就算沒多餘的脂肪也能嚐到其嫩滑細緻之處;
招牌清湯腩
配上幾口白飯,齒頰間的腩肉肉汁更能彰顯牛肉本味!
招牌清湯腩
然而清甜軟滑的蘿蔔又是另一道美食風景,有點點的腩汁加持更是討喜味蕾!
薄餅
咖喱牛脷
生龍的另一招牌菜--更香更濃的咖喱,配上爽滑牛脷,配上即燒薄餅,所有元素相加,其滋味絕對美妙!
咖喱牛脷
牛脷吸盡了咖喱的香辛之味,與其本味極度結合,香料的滲透由外至內都充滿張力,除卻薄餅以外,配上白飯也讓人大啖其味,極為爽快!
咖喱牛脷
好友也連連稱讚每道菜之美味之處;最後每人叫上熱飲,很滿足這頓豐盛的下午茶餐,計及價錢,以其飽足度加美味度,真的十分相宜!
2023-04-21
薄餅
2023-05-04 73 瀏覽
荃灣食好嘅牛腩都幾多, 有清湯腩又有巴基斯坦咖喱嘅就唔多, 呢間係主打金牌巴基斯坦咖喱同秘製清湯腩, 仲有蕃茄湯飯、口水雞、蜆芥鯪魚球, 麻辣黑雞腳, 脆脆豬仔包及其他小食, 款式多樣化。店面闊闊落落、乾乾淨淨, 有少少懷舊感覺。清湯牛坑腩飯 - $79大大碗清湯腩, 放低已經聞到牛腩湯香, 我要咗清湯牛坑腩, 比普通腩位更加好食, 肥瘦適中, 牛味超濃超香。蘿蔔爽口多汁, 鮮嫩冇渣, 清甜入味。湯底牛味超香, 超濃, 又甜, 飯以大碗另上, 我聽到人地可以免費加飯, 真係份量十足。金牌咖哩牛腩 - $79咖哩牛腩我揀咗小辣, 聽聞巴基斯坦都幾辣呀! 牛腩大件, 啖啖肉, 而且有滑滑牛根。飯以碟另上。 呢隻巴基斯坦咖哩同普通港式或者日式咖哩唔同, 頗有層次, 正宗巴基斯坦風味, 見到有好明顯嘅咖哩粒同埋都會偏油, 入面香料都多, 食到有不同辛, 辣, 香味, 所以食落呢個咖哩都真係特別好食。撈飯一流, 我覺得小辣都好啱香港人了。仲有大大舊薯仔, 外面沾滿咖哩汁。香煎墨魚餅 - $42自家製香煎墨魚餅, 爽口, 彈牙又有咬口, 食落墨魚味好香, 配埋個酸甜汁, 真係好食。酥炸雲吞 -

清湯牛坑腩飯 - $79

金牌咖哩牛腩 - $79

香煎墨魚餅 - $42
酥炸雲吞 - $42
粒粒炸到金黃香脆, 食到不停口呀!

凍檸檬茶 - $13
茶夠哂冰凍, 解辣一流!

2023-05-02 59 瀏覽
美食是享受生活的重要一部分,於是我和朋友相約到著名的荃灣生龍去品嚐清湯腩大餐。清湯腩是生龍的招牌菜,獨家配方湯頭令牛腩嫩滑Q彈,滷出牛腩的鮮甜原味,香濃的湯底令人回味。牛根河粉實在太搭了,河粉滑溜蓬鬆,牛骨高湯的鮮美令蘿蔔非常入味,正。西洋菜新鮮冇渣,完美平衡了牛腩的沉重感。鯪魚肉釀尖椒新鮮熱辣,令整餐變得層次豐富。咖喱牛肉角外脆內軟的滋味令人難忘,牛腩以外,小食也出色。飲品方面,話梅柑桔七喜的鹹酸味恰好中和了牛腩的油膩感覺,清新解渴又不失層次。整體而言是一次非常成功的用餐體驗,生龍獨特的豐富菜式,值得與親朋好友品嚐分享這般美食體驗。生龍清湯腩大餐,令人回味無窮。

2023-04-27 181 瀏覽
生龍清湯腩, 是我外公帶我吃的, 當年牛腩比其他食物貴, 一分錢一分貨我還是明白.現在生龍已經不只清湯牛腩, 食物款式選擇多了,除了不同牛部位式還有蕃茄湯飯、口水雞、蜆芥鯪魚球, 麻辣黑雞腳, 脆脆豬仔包……款式很大眾化.總有一款啱食,而且不吃牛都可以選其他菜, 改變也是一種進步首先清湯牛腩飯,當日佔6成人選擇,大大碗清湯腩,我們選清湯牛坑腩,比普通腩位更加軟臥蘿蔔爽口多汁,湯頭非常甜沒有味道為一絕!飯以大碗另上,聽到可以免費加飯。咖哩薯仔牛腩 (可選辣度) 佔5成人選擇。 牛腩大件,啖啖肉而且有滑滑牛根。飯以碟另上上湯浸西洋菜 好喜歡西洋菜湯味道,沒有味精西洋菜湯。白灼鮮鵝腸 甘香爽脆,口感一流加上豉油和辣椒,完全錦上添花!話梅柑桔7喜味道酸甜爽涼, 話梅柑桔對喉嚨有益,非常健康。看到餐牌白灼款式, 蝦子柚皮, 粉腸豬紅, 傳統菜真的很懷念, 舊時香港
總有一款啱食,而且不吃牛都可以選其他菜, 改變也是一種進步

清湯牛坑腩飯
蘿蔔爽口多汁,湯頭非常甜沒有味道為一絕!

飯以大碗另上,聽到可以免費加飯。

飯以碟另上
上湯浸西洋菜
上湯浸西洋菜 好喜歡西洋菜湯味道,沒有味精西洋菜湯。

白灼鮮鵝腸
話梅柑桔7喜味道酸甜爽涼, 話梅柑桔對喉嚨有益,非常健康。

話梅柑桔7喜
咖啡薯仔牛腩
題外話/補充資料: 當晚我們6點來晚餐, 7點已經爆滿搭枱, 而且好多4人來吃, 要吃最好在非繁忙時間較好
2023-04-26
話梅柑桔7喜
2023-04-24 140 瀏覽
荃灣好食嘅牛腩店有好多間,不過有清湯腩嘅就唔多,路過見到呢間,牛腩控嘅朋友,二話不說就拉我入去試!店面闊闊落落、乾乾淨淨,好好坐!睇睇餐牌,原來除咗清湯腩之外,仲有好多其他選擇,唔食牛肉嘅朋友嚟到都唔怕冇嘢食坑腩河分量十足,大大碗又勁多牛腩;呷啖湯,牛味超香超濃,係材料同時間的結晶品、仲飲得出老闆的心機!河粉爽滑、質感幼細,正貨!蘿蔔鮮嫩冇渣、清甜入味!牛坑腩肥瘦適中,切得剛剛好,一口一件;有𡁻頭得嚟唔嚡口!牛味超濃超香,肉味加脂香在口腔中衝擊著每個味蕾,是牛腩控的至高享受!蝦籽撈麵配上豬潤湯另加雲吞,可以同時滿足多重享受!麵質爽彈又乾身、大量的蝦籽又鮮又香;雲吞中大大隻鮮蝦,新鮮到像在口中仍跳動一般!豬潤的精華已落在湯中,令人想起兒時媽媽的味道,最利害的是塊豬潤仍保持鮮嫩口感,估唔到“牛”店處理豬雜也有一手!黑白胡椒浸豬肚粉腸,又係大大碗,湯有濃濃胡椒香,味道竟跟某些主打胡椒豬肚湯的名店出品一樣;同豬潤咁,豬肚同粉腸都處理得好好,豬肚爽脆唔靱,保持咬口;粉腸軟淋而不爛、內裡仍多粉但不苦,高手處理確係唔同!蜆芥鯪魚球,炸得表皮酥脆、內裡彈牙,魚肉魚香十足,應該是用純魚肉打的,兼且撻得夠

店面闊闊落落、乾乾淨淨,好好坐!

牛坑腩河粉

河粉爽滑、質感幼細,正貨!
蘿蔔鮮嫩冇渣、清甜入味!

蝦籽撈麵配上豬潤湯另加雲吞,可以同時滿足多重享受!
雲吞蝦子撈麵加豬潤

雲吞蝦子撈麵

豬潤湯

黑白胡椒粉腸豬肚湯

蜆芥鯪魚球,炸得表皮酥脆、內裡彈牙,魚肉魚香十足,應該是用純魚肉打的,兼且撻得夠徹底,所以肉質緊緻、口感彈牙;味道也調較得甚好,跟店家獨門單方料理的新鮮蜆芥醬,簡直是絕配!
蜆芥鯪魚球

香辣雞腳,黑鳳爪已去骨,食得方便,經過大量洋蔥、芫荽及自家製辣油加持,令平平無奇的雞腳,味道提升到更高的層次
冇骨香辣黑雞腳

咖喱脆魷魚,本身唔太敢食這類水魷,因坊間提供的,大部份都經梳打粉“發”到冇哂味;呢碟凍食嘅魷魚甚有驚喜,魷魚爽脆兼仍保留其原味,咖喱也調較得很香,像極兒時街邊車仔檔,真係好正!
咖喱玻璃魷魚

整多杯話梅柑桔七喜,酸酸甜甜的,享受真是無以上之!
2023-04-18
黑白胡椒粉腸豬肚湯
蜆芥鯪魚球
冇骨香辣黑雞腳
咖喱玻璃魷魚
唔記得幾多年前,應該都有十年,去過旺角中心對面同埋深水埗的生龍清湯腩,當時嘅清湯牛腩同咖哩牛腩簡直一絕,又夠辣,雖然稍為貴啲,但食完會再嚟幫襯。今日路經荃灣,見有間生龍,即管入去試下,清湯腩味道平平無奇,煎鯪魚餅太淋完全唔得,雲吞麵嘅雲吞一咬好散,食唔到有蝦味,凍咖啡味道一般。剛剛睇完openrice的分店,原來只剩兩間分店,睇嚟想繼續在香港生存,應該要好好提升水準,始終價錢比一般麵店貴,味道要有番咁上下才會吸引客人重臨。

話說想食正宗咖哩嘅話次次都會食呢間 自從幾年前同屋企人來堂食一次之後就覺得好味 而且佢堂食嘅飯會超大一盤 可能分到三個人食🤣細個唔識食唔食牛脷 淨係食牛腩 依家大個先知道牛脷有幾好味!🍛咖哩薯仔牛脷飯💰64呢隻巴基斯坦咖哩同普通港式或者日式咖哩唔同 見到有好明顯嘅咖哩粒同埋都會偏油D 入面香料都唔少 所以食落呢個咖哩都真係特別香 齋食唔撈飯都滋味十足 個人覺得小辣係最正 中辣都會偏辣 食完真係熱辣辣🥵入面有最少6-7舊牛脷 每塊牛脷都又大又長又厚 油脂爆滿 中間位好嫩易咀嚼 兩邊位係更有嚼勁嘅牛腩口感 所以想食軟淋淋+有韌勁嘅絕對推薦呢間牛脷 相對來講牛腩雖然份量都好多 但係肉質太一絲絲 個人不太鍾意 另外都有幾大舊薯仔 外面沾滿咖哩汁 入面仲係粉粉嘅薯仔 唔點返咖哩汁都特別香 有原汁原味嘅薯仔味道🤣雖然呢間好似以清湯腩出名 但係我同屋企人都係當呢間係食咖哩嘅飯堂 成日都會買外賣返屋企食 另外以前都好鍾意係門口買D特別嘅港式糕點 例如桂花糕等等都唔錯 如果唔想堂食 建議大家可以買碗咖哩飯試下~📌 生龍清湯腩 (兆和街) (荃灣)荃灣荃灣兆和街28號地下

🍛咖哩薯仔牛脷飯
💰64
咖哩薯仔牛脷飯

📌 生龍清湯腩 (兆和街) (荃灣)
荃灣荃灣兆和街28號地下
2022-02-24
10 分鐘 (外賣自取)
咖哩薯仔牛脷飯
這裡出名有Auntie語氣麻麻,有食客劣評,但肯定未至於鬧人 ...至於Menu,挺豐富,選擇多,sidedish品種貼地。我們點了一個油菜“西洋菜加腩汁”,勁呀,西洋菜雖然當造也好吃,其實很少茶餐廳會用它做油菜,又難洗,又只可以存半天,這餐廳肯用西洋菜造油菜,用心、貼地,但那清湯腩汁太肥,雖然夠香,十分邪惡!再來一客地道sidedish,“煎釀尖椒”,不會一口粉,百份百魚肉。“金牌咖哩牛腩飯”,牛腩的確好吃,咖喱汁更是一絕,但跟那腩汁一樣,“肥”!

2021-11-20
今日行過荃灣,見到門口寫住出名係食咖喱,入到去就試吓佢個咖喱牛腩飯,有幾個朋友諗緊食咩,阿姐唔識企喺度等我哋落單,落咗一個主菜,走埋去撳機,另一個朋友想叫,佢又行多次埋嚟,連續三次,服務態度認真唔得😭食物方面:咖喱牛腩不知所謂,明顯係咖喱粉,牛腩好鞋,米飯一pat pat,衰過x x 樂某快餐店,回頭指數極低廁所先係經典,疫情期間可以廁所咁污糟,都唔知食環署有冇巡查,建議要控制食物質素,同埋衛生環境😤整體,不知所謂😭😭😤

整體,不知所謂😭😭😤

2021-12-05
2021-11-03 326 瀏覽
大前日(31-10-2021 Sun)同老公買餸前食晏,由於我唔餓只可以食少少嘢,我哋想去光榮冰室,但有人排隊,就嚟呢間睇睇,啱啱有最後兩個位,坐低睇完menu,決定要:2. $17.00嘅熱檸水正常冇問題.味道:3分4. $20.00嘅蒜子豬紅味道口感正常,不過辣.味道:3分1. $35.00嘅魚蛋河大大舊正立方體嘅魚蛋有3件,兩件魚片頭,我試吓,魚蛋爽口彈牙;魚片頭偏腍.味道:魚蛋4分, 魚片頭2分5. $30.00嘅釀尖椒一客3條對半,老公食話唔辣,咁我又食半條,係唔辣,口感同味道都正常,之後老公食另一條就話食到辣,我唔再食啦.味道:3分3. $13.00嘅凍菜蜜我哋都幾乎唔記得有呢杯嘢,老公飲嘅,我冇試到.服務:開頭冇位,亞姐幫我哋搵,之後落完單,亞姐問一碗河?我哋答係.佢嘅意思係兩個人食咁少嘢?都唔少啦,兩個人食3樣嘢呀,唔太餓點叫得多嘢食?而且我開頭係諗住唔叫嘢食添呀.之後佢拎杯熱檸水時,好似係掉落嚟.唔係o衣o家睇返上次2020年5月19日刊登嘅食評,都唔記得佢嘅服務係咁差(有openrice真好),後悔冇聽老公講去第二間食,因為一心諗住老公想食牛.

2. $17.00嘅熱檸水
正常冇問題.

4. $20.00嘅蒜子豬紅
味道口感正常,不過辣.
味道:3分
左: 蒜子豬紅, 右:熱檸水

1. $35.00嘅魚蛋河
魚蛋河
味道:魚蛋4分, 魚片頭2分

5. $30.00嘅釀尖椒
釀尖椒

3. $13.00嘅凍菜蜜
凍菜蜜
我哋都幾乎唔記得有呢杯嘢,老公飲嘅,我冇試到.

服務:

之後佢拎杯熱檸水時,好似係掉落嚟.

2021-10-31
$57.5 (午餐)
2021-05-21 511 瀏覽
今日食完,忍唔住第一次寫食評!午餐時間去食清湯牛腩河,牛腩非常「鞋」!而且牛腩比幾年前嘅味道差咗好多!食緊嘅時候,你哋樓面加廚房亞姐高談闊論炒股票我唔理啦!當時D客小到小貓幾隻你哋都可以傾到有人叫幾次落單都唔知!厲害厲害!梗甚嘅,亞姐你去完廁所,唔駛大大聲同同事分享廁所被客人用完嘅情況,同分析係邊一位客整污糟廁所呀!亞姐你自己都講:「見到連飯都嘔出嚟!」大姐呀!我食緊午餐架!仲有,餐廳內真係越嚟越污糟!你班亞姐有時間高談闊論吹曬水,但我唔見有人清潔,唔怪之得地面同牆都好似有層油禁啦!
2021-05-21
今日係2021年5月8號我17:50左右入去呢間餐廳,諗住時間啱啱好,可以食個下午茶。 一入餐廳幫我下單嘅係一位束低馬尾長髮嘅女士。 我示意要下單, 「講!」, 我下單要咗個下午茶,配熱檸茶。 半分鐘後佢緩慢步入 cashier, 準備幫我下單。 「飲咩!」,佢一邊呼喝,一邊望住我。 我耐心地答多咗一次熱檸茶。 其實唔記得咗我 order d咩可以好聲好氣問多我一次。 本身都諗住算啦,可能真係善忘。 跟住佢將夾住單嘅黑色薄仔 半拋半dump 去我檯面,果下真係當堂著咗。 我未食你地d嘢就已經決定唔會再黎食!
2021-03-16 400 瀏覽
Order外賣清湯腩,收銀阿姐黑口黑面咁,串到飛起,問佢有冇爽腩,無,沙腩說有!咁我就要肥腩啦,講完一次無應機咁我再重覆講多一次,,個阿姐自己都重覆講多次要肥腩係咪?ok,返到屋企開盒睇,嘩!瘦到阿媽都唔認得,d肉鞋到爆!!個湯仲要係極咸、極咸、係極咸!!!之前幫襯開旺角分店,本身諗住同一間野應該差唔多嘅姐,點知無論員工同食物質素都差天共地!$148清湯腩,但個質素係你俾$148我都唔會食囉!!唔會再有下一次!

清湯牛腩
2021-01-05 449 瀏覽
星期日,諗住去城門水塘行下,去到荃灣差唔多中午12點幾,就喺對面先搵間店舖吃飯再出發。之前喺旺角幫襯過”生龍”,今次就試下荃灣店。估唔到星期日中午時段都唔太多人,唔使等位可以直接入座。1. 清湯牛腩河($52),河粉幼細,不會叠埋一齊,而牛腩比較碎,份量一般。2. 蕃茄豬潤牛肉米線($50),蕃茄湯底無特別,蕃茄味唔特出,似煮豬潤同牛肉時一齊加落去滾幾滾。整體來講,牛腩真係好一般,而蕃茄湯底亦不見得特別,下次去到兆和街可以選擇其他食店了。

之前喺旺角幫襯過”生龍”,今次就試下荃灣店。

估唔到星期日中午時段都唔太多人,唔使等位可以直接入座。

清湯牛腩河

蕃茄豬潤牛肉米線

2020-11-22
2021-01-01 263 瀏覽
食過好多次,以前覺得好好食,主要是那個有胡椒味的清湯,好好味,不過食湯粉一定要加腩汁,如果唔係唔夠味的。後來,員工質素每況愈下,次次叫嘢都攪錯,叫米粉變河粉,叫清湯牛腩米多腩汁,竟然加咗五香牛腩汁,叫走蔥永遠唔走,所以近年已少去。見咁耐冇去,又想食清湯腩,諗住俾多一次機會佢,叫清湯瘦腩米,走蔥多腩汁。最後來的是半肥瘦腩,有蔥,最差的是湯,唔好話多腩汁,正常腩汁都冇,淡而無味。那刻,我也心淡了,不會再對這間食店寄予任何希望,唔會再有下一次。
2020-12-29