2012-02-04 187 瀏覽
正月十一‧陰天除了加炭,其實也要加糖份。行經這間好評不少的果汁店,來一杯。要了紅菜頭蘋果汁,只見店員拿了三個蘋果加上紅菜頭去榨汁,真材實料。色澤看起來是百分百紅菜頭汁,但喝起來就九成似蘋果汁。沒有什麼紅菜頭的味道,或者紅菜頭榨了汁味道是不太突出的,味道清甜,好喝。至少感覺是健康的。
正月十一‧陰天

至少感覺是健康的。
好飲
外賣自取
宵夜
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠
好飲
2011-08-12 72 瀏覽
一開始是以健康早餐出發去買一個普通的腿蛋治套餐但是只得3個人手 排隊眼見有5至7個人在等候買和提取.本應該到我落ORDER的時候 收銀姐姐仔就叫我等一等於是這一等就等了7,8分鐘 等到我也開始忟, 可能太多單又有不斷的人客所以實在應付不下.說回情況 原來她已經把我的ORDER 記下只是提取時才收錢, 這次序會令人誤會, 因為之前的都是下了ORDER給了錢就在等候.雖然因為咁一肚氣因為咁遲了少少到. 回到公司打開的時候有意想不到的驚喜, 這麼厚的烚蛋 乾爽的火腿 ,新鮮的五穀方包!! 真係一路食一路要讚老老實實 $15 仲有埋杯野飲 ,係呢區真係算係最抵!!!! 用料十足 真係成個三文治都有料!!!!!個方包又鬆軟 仲有好多五殼 好滿意!!! 對我呢0的鍾意殼物類產品既人特別岩口味!!入面0的沙律醬不油膩,應該是自家制的蛋黃醬,很健康酸酸甜甜,我是一向不好沙拉醬,但這三文治的沙律醬的確很好.這樣的早餐真的要BOOKMARK 絕對係平時番工的必買早餐!!!隨餐的蘋果汁 的確是新鮮渣也沒有加糖水!!! 太滿意啦!!!!!!!!!!!食完個咁好既早餐的確好精神!!!!
一開始是以健康早餐出發去買一個普通的腿蛋治套餐

但是只得3個人手 排隊眼見有5至7個人在等候買和提取.
本應該到我落ORDER的時候 收銀姐姐仔就叫我等一等

說回情況 原來她已經把我的ORDER 記下
雖然因為咁一肚氣因為咁遲了少少到.

真係一路食一路要讚

食完個咁好既早餐的確好精神!!!!
2011-08-12
7 分鐘 (外賣自取)
$15 (早餐)
  • 三文治 果汁
2011-07-14 56 瀏覽
苦等半年, 終於遇上了白苦瓜汁!大雨滂沱之時路過此處, 想起了冬天時遍尋不獲的白苦瓜汁, 問過有供應之後, 就來一杯白苦瓜+蘋果+蜂蜜汁 ($19)。現在的店面經過改裝, 盡用了店裡的空間, 已不能走內店內避雨, 好在很快已有得飲了。一手拿傘一手拿著膠杯, 都幾狼狽的。白苦瓜本身的味道很清淡, 溝了蘋果汁之後, 蘋果味完完全全地蓋過了它的味道, 其實跟淨喝蘋果汁的分別不大。如果像台灣的白苦瓜汁那樣, 只加蜂蜜便已經很好啦, 再加其他東西已經畫蛇添足了。
苦等半年, 終於遇上了白苦瓜汁!

一手拿傘一手拿著膠杯, 都幾狼狽的。

2010-12-29 41 瀏覽
今天中午又去了Natural Green買杯紅菜頭雪梨,店員介紹有<<紅菜頭蘆薈爽>>隨杯奉送任何飲品中,梗係試啦味道不錯不錯,仲食到蘆薈粒,希望之後佢地之後都繼續免費奉送啦店員好似仲話遲下可能有埋白苦瓜蘆薈爽tim~ 正

店員好似仲話遲下可能有埋白苦瓜蘆薈爽tim~ 正

2010-12-28
1 分鐘 (外賣自取)
  • 紅菜頭雪梨+紅菜頭蘆薈爽
呢幾日返工, 都發覺最近街上既聖誕氣氛開始濃厚啦~店舖既裝飾都開始出籠, 聖誕樹, 聖誕老人通通走晒出哩見人啦^.^咁o岩公司附近開左一間新鮮的健康果汁飲品店NATURAL GREEN, 見到佢既聖誕裝飾, 比佢吸引左我入去, 加上佢標榜自己的飲品唔加糖唔加水的, 姑且一試。 小店主打見到有紅菜頭, 係好多果汁店都唔見的。店員見我心大心細, 佢主動提議試下紅菜頭製既果汁。於是同同事要左一杯紅菜頭蘋果同埋一杯紅菜頭雪梨。 紅菜頭蘋果飲落感覺唔錯, 飲得出紅菜頭幾新鮮, 蘋果的甜味亦剛好中和蓋住紅菜頭輕微的泥味. 感覺好新鮮, 而紅菜頭雪梨飲落覺得比蘋果好些, 可能感係太甜, 更加飲到清新既味道。 兩杯野飲份量唔算小大大杯, 整體唔錯呀, 應該會有機會再買既, 我希望佢保持到呢個質量同保證啦. 因為灣仔好多果汁店都關門大吉了。

小店主打見到有紅菜頭, 係好多果汁店都唔見的。

D泡係新鮮水果整既先會有嫁!^^
為左方便我地分, 店員好體貼咁係上面貼左邊杯打邊杯
紅當當的, 非常聖誕FEEL
比我影到鬆郁朦既聖誕樹~~~哈哈^^
2010-12-20
3 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
D泡係新鮮水果整既先會有嫁!^^
為左方便我地分, 店員好體貼咁係上面貼左邊杯打邊杯
紅當當的, 非常聖誕FEEL
比我影到鬆郁朦既聖誕樹~~~哈哈^^
  • 紅菜頭果汁
2K
2010-12-06 9 瀏覽
6-12-2010公司樓下除了湯水專門店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2133460) 供應健康一點的食物之外, 原來仲有呢間果汁店, 是日買了「甜菜頭 + 雪梨」汁 (細杯裝 $16) "detox" 一下. 賣相紅 bok bok 得很, 果然係 beetroot 「渣」唔算多, 飲落先嗒到紅菜頭獨有的味道, 跟住就係雪梨的清甜味, 整體就還是雪梨味較搶, 絕對夠晒甜夠晒清新又夠晒解渴的... 不過如果杯嘢凍一點就好了. 唔算好好飲, 不過絕對「田園氣色」及無添加, 喺呢頭實在難得, 可以一試的.留意到小店仲有「甜菜頭 + 蘋果」汁及「甜菜頭 + 甘筍 + 西芹」汁, 下次試試吧.

6-12-2010

賣相紅 bok bok 得很, 果然係 beetroot

2010-12-06
1 分鐘 (外賣自取)
$16 (其他)
2010-12-03 19 瀏覽
Natural Green 是軒尼詩道眾多食肆中的一股清泉,難得有一家賣健康蔬果食品的店,幫助一眾常常外食的上班族清清腸胃。第一次被吸引到來,是它應是全港第一家賣紅菜頭果汁的果汁店。紅菜頭據說有抗氧化的功效,相當有益健康;紅菜頭在市面不多見,我通常都只是在吃自助餐時在沙律吧才見得到它,現在有紅菜頭汁喝,方便得多了。這部其實不是攪拌機,而是一部專用門用來去除蔬果殘留農藥的機器;實際功用有多大我就不知道了,但起碼顯出店家的誠意。因此店家自稱其出品有「四無」:無添加、無農藥殘餘、無加糖、無加水,更是即叫即做,保證新鮮。單是紅菜頭為主的果汁已有四款,幾乎都喝過了(細杯 380 ml $18,大杯 500ml $20) :紅菜頭 甘筍 西芹 - 是我喝過最好喝的組合,紅菜頭本身有股特別的味道,不是人人都容易接受(所以店子就沒有供應純紅菜頭汁了),以甘筍汁為主所以果汁帶橙色,而且比較甜美。紅菜頭 蘋果 - 就較接近紅菜頭的紅色,也較容易喝得出紅菜頭的味道。紅菜頭 青瓜 西芹 - 不想喝太甜的時候就會喝這個,加了西芹會有一點纖維在汁裡面,更加健康。白苦瓜蜂蜜來了幾次都沒有,一問之下,店員說因為不到貨

白苦瓜蜂蜜來了幾次都沒有,一問之下,店員說因為不到貨,但我想應是已經過季了
。難道真是要去台灣才有得喝?
另外也喝過一些蠻特別的果汁組合,例如青瓜加薑,辣辣地,冬天喝也會暖胃一些。

店裡也有多款三文治、沙律和小食出售,還有少量熱食如燒賣和麥皮等,大部份可跟果汁配成套餐。
健康八穀三文治 ($13) 下午 6 時後賣 $10 一份,款式也不少,吃過香蕉花生醬,花生味很濃的!還可以當甜品
(圖中為五青汁,味道也不錯,這裡的用的青蘋果的比例較重,所以澀味沒有那麼強烈啦)

生菜青瓜蕃茄就真是很素食的選擇,八穀包據稱以胚芽、罌粟籽、黑芝麻、亞麻籽、小麥、南瓜籽、穀、燕麥製成,麵包咬到顆顆穀粒,很有嚼頭。

(但以肉類為主的特色八穀三文治就沒有 6 時後特價的優惠)

雜果沙律 ($13) 是懶人如我又想吃多款水果的最佳選擇,唯一挑剔的是沙律的份量不算多吧。配乳酪的套餐就售 $20。

Natural Green 也有儲印咭了,買滿 10 杯飲品就送一杯 $16 的果汁,也有外送服務。即使如此,每到午飯時間,狹小的店子,店裡店外也擠個水洩不通。
  • 紅菜頭果汁
2010-09-28 5 瀏覽
好難得喺灣仔區有一間健康為主題既廳, 今次係連續第二日去食! 佢既三文魚沙律用料新鮮! 但醋汁方面可以改用松露橄欖油, 一定香好多!! 佢亦都有個好吸引我既果汁, 五菁汁, 因為我本身好喜歡菁草既味! 非常好飲!! 推介!! 但今日有小小事故, 就係佢比既外賣膠袋係穿窿既~ 咁當然攞既時候係唔知啦, 行多兩行, 發覺唔對路, 望下個袋, 但已經來唔切接住杯野飲, 成杯打瀉哂!! 開頭都諗住算數, 行返公司食沙律飲水, 但點知打開個袋原來冇比叉, Office 又冇叉 Spare, 唯有再去返舖頭攞叉, 順帶同佢講聲個袋係難既, 點知佢就咁答我, "吓!? 係呀!?" 就算... 我其實真係冇諗住要佢整過杯比我, 但見佢咁答我, 我就問一句如果就咁買過杯野飲要幾錢? 佢又答我細既$16, 大既$19. 咁我就覺得有啲問題喇~~ 一杯野飲, 在於佢地來講值幾多錢呢? 希望此舉有待改善!!

2010-09-28
10 分鐘 (外賣自取)
  • 五菁汁
2010-09-12 5 瀏覽
經過見到間野標榜住唔加糖唔加水的即窄果汁就入去試下我同朋友買左 同杯個感覺真係好natural,我之前都食過甜菜頭但感覺一般原來甜菜頭加蘋果感覺係咁好,佢用既蘋果好甜好新鮮跟住我朋友話佢杯 好易入口因為佢一向都唔食苦瓜,但俾店員游說左試下佢話個苦瓜加左蜂蜜好好飲跟住我地見到有客入黎話想要果盤佢地就即刻整出黎睇住我即落order佢地即刻切蘋果即刻窄我杯飲品感覺很好而且店員的service都很好但店舖有點細,多人的時候可能要企係門口等
經過見到間野標榜住唔加糖唔加水的即窄果汁就入去試下
我同朋友買左[甜菜頭蘋果] 同[白苦瓜+蜂蜜]

杯[甜菜頭蘋果]個感覺真係好natural,我之前都食過甜菜頭但感覺一般
原來甜菜頭加蘋果感覺係咁好,佢用既蘋果好甜好新鮮

跟住我朋友話佢杯 [白苦瓜+蜂蜜] 好易入口
因為佢一向都唔食苦瓜,但俾店員游說左試下
佢話個苦瓜加左蜂蜜好好飲

跟住我地見到有客入黎話想要果盤佢地就即刻整出黎
睇住我即落order佢地即刻切蘋果即刻窄我杯飲品感覺很好
而且店員的service都很好
但店舖有點細,多人的時候可能要企係門口等

2010-09-10
  • 甜菜頭蘋果
  • 白苦瓜+蜂蜜
2010-08-29 8 瀏覽
Ordered the beetroot juice with cucumber and celery, it was nice and healthy without the sugars, however the beetroot could have been better cleaned, cos there was bits of beetroot skin and earth residue at the bottom of the cup.The only thing that wasnt good, was the shop was on a busy road with smokers and traffic everywhere, so while detoxifying yourself you are also consuming pollutants by smokers n traffic.

外賣自取
2010-08-20 18 瀏覽
在灣仔街頭開了一間名叫Natural Green的小店.是日開舖,見門面的確一片蔬菜的綠色, 但雪櫃內沒有什麼. 店員指出未來一兩天會擺放沙律,三文治等作售賣. 未有吃的, 先來點喝的吧. 小店主打兩種菜果 -- 甜菜頭 (beets) 與金奇異果(kiwi). 金奇異果間中有吃,只覺不來的綠色的奇異果較酸但味道較自然. 甜菜頭多數是製作沙律時間用的.Natural Green 標榜無加水份製作, 但甜菜頭(生的)有一點點的泥味, 所以搭配的蔬果都含較多的水份,而且較甜的. 其中選了甜菜+雪梨(大杯, $20). 一杯大裝的用上一個大如拳頭大的甜菜頭, 把皮削去後, 放入juicer裡, 並放入一塊塊的去皮雪梨.開動機器後便造出比洛神花茶或(紅色)火龍果更深色更濃的"汁"...起初可以為生的"甜菜頭"製的"菜汁"會很甜, 但實際上不是這樣的. 生的甜菜最突出的反而是那股輕微的泥味, 甜味是有的,但不及雪梨的清甜. 心想甜菜配蘋果或菠蘿可能味道會甜些...雖說是本地的甜菜頭+以健康有益為基礎, 但甜菜本身的味道始終是acquired taste. 幸好另一邊的menu有金奇異果(配其他水

雖說是本地的甜菜頭+以健康有益為基礎, 但甜菜本身的味道始終是acquired taste. 幸好另一邊的menu有金奇異果(配其他水果)的果汁種類. 下次會再來試試.
門面如店名一樣 -- 很綠!
甜菜頭果汁的選擇
比洛神花更紅的甜菜頭雪梨汁($20)
2 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
甜菜頭果汁的選擇
比洛神花更紅的甜菜頭雪梨汁($20)
  • 甜菜頭+雪梨汁