餐廳: 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
資訊:

2024-10-15 513 瀏覽
香港有什麼地道特色嘅食物?燒味飯?茶餐廳?魚蛋粉?最近好想發掘又平又抵食既野比我發現呢間「田記」佢話自己係專門店,所以直接我就衝咗入去食。佢地既選擇超多,還有小食我當然要叫佢招牌魚蛋牛腩河佢哋啲魚蛋似係手打,好彈牙,真係同出邊嘅魚蛋有啲唔同👍而牛腩又肥美,厚切,肉和筋分明,又唔韌,不錯👍其實佢份量超多河粉有多,超抵食湯底又唔咸,食完唔會覺得勁口渴。同埋佢啲蔥唔會直接放落粉上如果唔食蔥既人都無問題再加多杯凍檸樂佢哋係用支裝,有懷舊feel
香港有什麼地道特色嘅食物?
燒味飯?茶餐廳?魚蛋粉?

最近好想發掘又平又抵食既野
比我發現呢間「田記」
佢話自己係專門店,所以直接我就衝咗入去食。

佢地既選擇超多,還有小食
我當然要叫佢招牌魚蛋牛腩河
佢哋啲魚蛋似係手打,好彈牙,真係同出邊嘅魚蛋有啲唔同👍
而牛腩又肥美,厚切,肉和筋分明,又唔韌,不錯👍

其實佢份量超多
河粉有多,超抵食
湯底又唔咸,食完唔會覺得勁口渴。

同埋佢啲蔥唔會直接放落粉上
如果唔食蔥既人都無問題

再加多杯凍檸樂
佢哋係用支裝,有懷舊feel

叫左碗金錢肚麵,45蚊對得住個價錢,論份量味道都正常發揮,唯一要彈嘅係湯底重手左。加單要個油菜,點知幾分鐘後樓面姐姐就將個油菜拎去剛剛坐低落完單果枱客度,果下我都奇怪。算,食住麵等,到個麵食到得返少少,催下阿姐。樓面馬尾all back姐姐就話:等多陣,廚房未有我都俾唔到你。無奈…終於幾分鐘後真相大白,原來果枱客張單都仲未打出嚟🙄🙄姐姐就走嚟耍冧,我就冇打算追究。到埋單又嚟料,前面果pair大陸人喺收銀前搞勁耐(又係果啲諗住支付寶可以所有地方都通行嘅煩膠)。我等左成5分鐘,無啦啦我後面組同樣排緊隊俾錢嘅客人唔知做乜行左出門口,收銀姐姐完全無視我,一嘢嘟左果組客人張單。我哩下就話:姐姐,我排先架喎。姐姐就話:你排緊隊俾錢架?(我心諗:好問題,唔通我排隊攞你簽名呀?)佢再講:都嘟左囉,無辦法架啦⋯⋯一句對唔住都冇,大佬你地亂到7彩,食碗麵都慘過乞咁,成肚氣,冇下次!

金錢肚麵
2024-10-03 464 瀏覽
在旺角閒逛後想不到吃什麼的時候我都會來吃田記魚蛋牛腩專門店,這家價錢性價比高,而且營業時間很長,由早上7:00至晚上11:45,什麼時間都能吃到地道的港式麵餐崩沙牛腩幼麵 $62崩沙牛腩與普通牛腩不同,崩沙牛腩會有一層膜連著牛腩肉,吃下去十分香口而且肥瘦適中,肉質也是十分柔軟的,喜歡吃牛腩的我很推薦這家的崩沙腩,而且給的份量很多雲吞米粉$39雲吞每個都很大隻,每隻都包著一至兩顆的爽口大蝦,好吃又新鮮,地道的港式麵餐一定要吃雲吞麵吧!淨水餃$39既想吃雲吞又想吃水餃,所以另外點了一份淨水餃。水餃一份有5隻,每個比雲吞更大隻,餡料豐富,有蝦、木耳、肉碎等等,雲吞和水餃麵超好吃凍檸檬茶$8地道的港式檸檬茶,茶底濃厚,茶味十足,很推薦!
崩沙牛腩幼麵 $62
雲吞米粉$39
淨水餃$39
凍檸檬茶$8
地道的港式檸檬茶,茶底濃厚,茶味十足,很推薦!
2024-09-26 454 瀏覽
油麻地站A1一出就到田記粉麵茶餐廳,下午茶時間幾乎坐滿人,人流不絕。上菜速度快,價錢平,難怪多人幫襯👍🏻一人一碗麵,再叫多碗水餃和油菜。秘製牛雜河粉 $46牛雜包括牛腩、牛肚、牛腸等,搭配新鮮的香菜和青蔥,增添了幾分色彩。牛雜的口感豐富多樣。牛腩軟嫩,咬下去彈性十足;牛肚則有著獨特的脆感,每一口都讓人驚喜。而河粉的滑潤與湯底的濃郁相結合,使整碗湯麵的層次感更加分明。金牌牛腩河粉 $46牛腩河粉湯底濃郁,牛腩軟嫩入味,河粉滑順搭配香菜,口感豐富。每一口都充滿滿足感,是完美的街頭美食,讓人回味無窮,實在是不可錯過的美味!淨鳳城水餃 $39皮薄餡多,餡料鮮美,有雲耳、豬肉和蝦,肉汁豐盈。追加通菜 $16

一人一碗麵,再叫多碗水餃和油菜。

秘製牛雜河粉 $46

金牌牛腩河粉 $46

淨鳳城水餃 $39
皮薄餡多,餡料鮮美,有雲耳、豬肉和蝦,肉汁豐盈。

追加通菜 $16
2024-09-06 714 瀏覽
❇️周末,我和女兒來到九龍油麻地的田記魚蛋牛腩專門店,這家店以其地道的港式牛雜及牛腩而聞名。從油麻地MTR A1出口步行不遠,我們便抵達了這個小巧卻熱鬧的店面。🌟我們首先點了「牛魔王飯」($72),這道餐點結合了牛雜、牛腩和牛筋,搭配一碗清香的紫菜湯。牛雜的口感獨特,彈牙而不膩,牛腩則軟嫩入味,令人感受到肉質的鮮美。紫菜湯清爽可口,為整體味道增添了一絲清新,讓人有意猶未盡之感。✨接著,我們還點了「牛腩魚旦粗麵」($54)。這粗麵條🍜與濃郁的牛腩湯底相得益彰,牛腩的味道滲透進每一根麵條中,吃上一口,仿佛能感受到港式美食的靈魂。魚蛋的彈牙爽口也為這道菜增添了層次,讓人一口接一口,根本停不下來。⭐最後,我們點了兩杯飲品:凍豆漿🥤和凍阿華田🧋,各自只需$8。凍豆漿清新可口,搭配牛腩的濃郁味道,正好中和;而凍阿華田更是讓女兒愛不釋手。

• 牛魔王河粉
2024-08-30 519 瀏覽
喺咁方便嘅位置我要求不太高 始終佢定價唔算貴但係今次第一次試吓崩沙腩-我揀咗崩沙牛腩粗麵都係$54 比起平時更加大碗,有肉汁都唔錯!即係係牛嘅橫膈膜連埋筋膜半筋半肉半肥瘦啱啱好雖然有少少位置會有啲靭但係整體嚟講都OK 有肉味另外仲點咗牛魔王麵一次過食 食咗三款 牛腩牛筋同埋牛雜份量較多 牛雜唔算好出色但係都有70分 價錢平又方便 都係當捧場客唯一有少少缺點衛生可以做好少少可能人流比較多 會坐得冇咁舒服但係服務都幾友善 呢一點值得稱讚
喺咁方便嘅位置
我要求不太高 始終佢定價唔算貴

但係今次第一次試吓崩沙腩
我揀咗崩沙牛腩粗麵
都係$54
比起平時更加大碗,有肉汁都唔錯!
即係係牛嘅橫膈膜

可能人流比較多 會坐得冇咁舒服
但係服務都幾友善 呢一點值得稱讚
  • 牛魔王河粉
2024-08-13 2529 瀏覽
這天下午要到油麻地找換外幣, 午餐就在附近的粉麵缺店解決吧, 反正時常不想工作的老公說想念起香港的粉麵了。田記粉麵茶餐廳, 小小的粉麵餐廳,魚蛋魚片和牛雜都是名物。老公選牛三寶,是牛筋、牛腩、牛雜配河粉, 典型的牛魔王配搭。牛雜方面有牛肚牛蒡牛肺和牛腸, 份量算足但該是冰鮮貨色, 考量度價錢便不要太介懷。 牛腸洗得乾淨, 牛肚夠爽但不夠入味, 牛肺牛蒡亦然, 但仍在水準之內。清湯腩很鮮, 煮得軟爛也不錯, 最強差人意的是牛筋,煮得不夠腍滑, 如今好的牛筋難求, 也難在粉麵舖見到他的蹤影了。魚三寶是魚皮餃、魚蛋和魚角的組合,加色(腩汁) 後仍未提升到湯的層次, 就只有咸。魚皮餃大顆肉餡鮮甜, 魚蛋軟綿綿的也不錯, 魚角是魚片切下來的邊角位, 有趣又彈比較少見一定要試! 粉質湯底不怎麼樣, 但魚蛋卻是不錯, 不枉他是招牌名物。炸魚皮份量十足且炸得香脆,記得要一碗清湯才是最佳食法。這家的粉麵水準算及格而已,但不失為平常開飯的一個選擇。

田記粉麵茶餐廳, 小小的粉麵餐廳,魚蛋魚片和牛雜都是名物。

牛三寶

魚三寶

炸魚皮份量十足且炸得香脆,記得要一碗清湯才是最佳食法。
炸魚皮

這家的粉麵水準算及格而已,但不失為平常開飯的一個選擇。

2024-08-04
魚三寶
炸魚皮
2024-08-06 722 瀏覽
今天工作來到油麻地,工作完畢,和同事來到碧街的「田記魚蛋牛腩專門店」食碗快靚正的河粉醫肚,細細的店舖,任何時間客人都絡繹不絕,聽店名就知牛腩和魚蛋是招牌菜啦!《牛三寶米粉》$58有牛腩、牛肚、牛筋,很豐富的牛三寶,份量足夠,牛肚牛筋軟腍,牛腩雖然不及崩沙腩,但都一樣好吃。《牛魔王河粉》$62人氣牛魔王果然震撼,有牛腩、牛肚、牛筋、牛蒡、牛腸,豐富到不得了,價錢只是$62,超級抵食。每樣都煮得恰到好處,喜歡吃牛雜的朋友一定要試,好正。《腐乳通菜》$18通菜新鮮爽脆,配腐乳醬最夾。《凍豆腐》$8支裝豆漿抵飲又乾淨。

《牛三寶米粉》$58

《牛魔王河粉》$62

《腐乳通菜》$18
通菜新鮮爽脆,配腐乳醬最夾。

《凍豆腐》$8
支裝豆漿抵飲又乾淨。

2024-07-24 905 瀏覽
田記魚蛋牛腩專門店主打自家製足料牛雜粉麵!粉l款式選擇多!除左招牌牛腩飯麵、仲有餃子、雲吞、魚蛋今晚收工收得夜來左食宵夜👍🏻油麻地店地鐵站一出就係好方便!牛腩、牛肚、牛筋係我必點✨所叫左牛三寶河粉!三款都有齊,份量足大大碗😄足料製作!淨雲吞 ~ 蝦籽鮮蝦豬肉餡料!入口啖啖肉炸魚皮 ~ 好貼心用左密實袋裝好保鮮又夠脆仲叫左杯凍檸茶 ~ 輕輕搞點一餐#油麻地美食 #旺角美食 #香港生活 #香港茶餐廳 #茶餐廳 #mongkok #yaumatei #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊好去處 #香港美食推薦 #香港旅遊攻略 #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk
田記魚蛋牛腩專門店
主打自家製足料牛雜粉麵!粉l款式選擇多!

除左招牌牛腩飯麵、仲有餃子、雲吞、魚蛋

今晚收工收得夜來左食宵夜👍🏻
油麻地店地鐵站一出就係好方便!

牛腩、牛肚、牛筋係我必點✨

所叫左牛三寶河粉!三款都有齊,份量足
大大碗😄足料製作!

淨雲吞 ~ 蝦籽鮮蝦豬肉餡料!入口啖啖肉

炸魚皮 ~ 好貼心用左密實袋裝好保鮮又夠脆

仲叫左杯凍檸茶 ~ 輕輕搞點一餐

2024-07-23 628 瀏覽
好耐冇食魚蛋河牛腩麵之類,去旺角行街路過就揀佐呢間! 入到去坐低見到MENU想叫崩沙腩,但竟然賣哂,咁唯有叫招牌牛腩河!🍝金牌牛腩河粉 🍖牛腩份量勁多,好冧,肥瘦適中,好易咬開,牛味夠出,而河粉滑有爽口,性價比好高!牛腩魚蛋河粉 呢度魚蛋都好出名,聽聞係手打魚蛋,同時又想食牛腩~魚蛋非常彈牙,都算大粒,有口感, 加佐錢配杯凍檸茶,好爽!🥄炸魚皮 🐠脆卜卜好香口,金黃色,份量都好多,我拎佐部分番屋企食!腐乳配通菜 🥬通菜新鮮,又係份量好多,配上腐乳,濃郁香口!呢D傳統既粉麵鋪頭睇落好似周街都有,但真係好有香港特色,佢地既牛腩河非常出色,下次一定要叫到崩沙腩!🤩

金牌牛腩河粉 🍖

牛腩魚蛋河粉

炸魚皮 🐠
脆卜卜好香口,金黃色,份量都好多,我拎佐部分番屋企食!

腐乳配通菜 🥬
通菜新鮮,又係份量好多,配上腐乳,濃郁香口!

2024-06-22 802 瀏覽
田記魚蛋牛腩專門店💁🏻‍♀️炸魚皮⭐️⭐️金黃酥脆,內部細嫩,口感絕佳。魚皮的營養價值很高,富含膠原蛋白質和豐富的微量元素,搭配上特制的調料,味道更加豐富多變。每次來這家店,我總是必點這道菜。鮮蝦雲吞💕💕💕這家店的雲吞皮薄餡足,蝦肉鮮美,口感彈牙。每個雲吞都裝滿了滿滿的蝦肉,入口即化,真是美味無比。配上清甜的雲吞湯,真是讓人回味無窮。芥蘭👀👀芥蘭清爽嫩滑,營養豐富,口感獨特。在這家店,芥蘭烹飪得十分到位。每次吃飯時總會點上一份芥蘭,享受這道美味佳餚。回味無窮!
田記魚蛋牛腩專門店💁🏻‍♀️

炸魚皮⭐️⭐️

鮮蝦雲吞💕💕💕

芥蘭👀👀

回味無窮!
2024-06-13 734 瀏覽
好正啊!今日放工突然落大雨,又冇帶遮,見到呢間喺油麻地地鐵站附近嘅田記食碗魚蛋米先返屋企啦😊😇去到見到餐牌好多選擇😀基本上傳統野都有😉我就叫咗一碗牛三寶米線$58,內有牛腩、牛肚、牛筋,菜心 $18、炸魚皮$26、淨鮮蝦雲吞$40和凍檸茶$8 。牛三寶米線$58- 牛腩、牛肚、牛筋- 三款食材份量都好足,牛腩帶有少少肥膏,入味同埋好腍😌好正!菜心 $18炸魚皮$26- 好味!我當薯片係咁食🤪🤪淨鮮蝦雲吞$40- 內有八粒,仲有啲生菜🥬, 唔錯!值得推介!凍檸茶$8 - 茶底幾好👍🏻而家好少有好味既檸茶🙂‍↔️呢度食物真係唔錯,價錢就正常粉麵價,見到晚飯時間都好多人入黎幫襯,有信心保證😘😘田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖

去到見到餐牌好多選擇😀基本上傳統野都有😉

牛三寶米線$58
- 牛腩、牛肚、牛筋

菜心 $18

炸魚皮$26
- 好味!我當薯片係咁食🤪🤪

淨鮮蝦雲吞$40
- 內有八粒,仲有啲生菜🥬, 唔錯!值得推介!

凍檸茶$8
- 茶底幾好👍🏻而家好少有好味既檸茶🙂‍↔️

田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)
油麻地碧街45號地下C1號舖
2024-06-01 551 瀏覽
金牌牛腩河粉 $45牛腩份量十足,肥瘦層次分明,口感軟嫩,牛味超濃厚。牛筋膜帶有油脂香氣,爽而不硬,軟腍味香,肥瘦剛剛好,一次過可以品嘗到兩種不同的口感,推薦大家品嘗!這道菜的配菜有三大塊白蘿蔔,白蘿蔔爽甜無渣,能夠減低大口食肉帶來的油膩感。搭配的幼河粉滑溜,份量十足,就算胃口比較大的人也吃不完。整體而言,性價比非常高,真的太正了!對於喜歡辣味的人,一定要加上辣椒油,讓味道更加昇華!招牌魚蛋河粉$40魚蛋結實彈牙,每一顆都大大粒,有著咬口的口感。沒有想到製作魚蛋的工序如此繁復,需要經過劏魚、去皮拆肉、打漿、按壓等步驟。田記魚蛋擁有二十七年的魚蛋製作經驗,每天都新鮮製造,不含防腐劑,百分百由新鮮黃門鱔和䱛仔魚製成。今天親自品嘗後,果然名不虛傳!魚蛋軟滑彈牙,口感脆爽,確實可以品嘗到三種不同的層次!外皮香脆,內裡Q彈爽口,而且魚味鮮濃,扎實豐富,絕對不像一般魚蛋那麼鬆軟。同樣出色的是魚片,魚香味濃,口感獨特,充滿魚肉的鮮香!炸魚皮 $26每一片魚皮都是如此的金黃酥脆,輕輕咬下,那種幸福感油然而生。有時候,世界就是那麼簡單,一個小小的滋味就能讓人心滿意足。
金牌牛腩河粉 $45

招牌魚蛋河粉$40

炸魚皮 $26
小編好喜歡食牛腩,平時食粉麵都會配牛腩,今日到油麻地行街時發現有一間牛腩專門店,更加售賣平時少見的崩沙腩,撞正午飯時間,我就點了一碗崩沙腩河粉和一枝豆漿。崩沙腩是牛腩的一種,是牛的橫膈膜,表面有一層橫膈膜連著腩肉,筋膜連著肉。崩沙腩炆到軟腍味香,肥瘦剛剛好。大推!配菜有三大塊白蘿蔔,白蘿蔔爽甜無渣,減低了大口食肉帶來的油膩感。幼河粉滑溜,份量滿滿,胃口算大的小編都吃不完。整體性價比高值得一提的是小店職員態度好、用心服務客人,值得一讚👍小編一定會再去光顧。#油麻地美食#油麻地#牛腩#foodie#hkfoodie#香港必食#香港美食#香港网红打卡#香港美食探店#moodzfoodie#moodzfoodz

幼河粉滑溜,份量滿滿,胃口算大的小編都吃不完。整體性價比高

崩沙腩河
崩沙腩河
  • 崩沙牛腩河粉
2024-05-03 469 瀏覽
今日lunch時間啱啱去開油麻地,就喺openrice度search下有咩食,呢排都想試多幾間牛腩,見呢間都好多好評,一於嚟試下入去前諗住嗌崩沙腩,入到去又覺得牛魔王可以試埋牛筋牛雜,反正同價,又試下牛魔王,另外嗌咗杯凍檸茶。落單阿姐都算好聲氣,可惜另一個阿姐一行埋嚟就倒咗兩啖凍檸茶落我背囊上面完全當冇事發生...俾張紙巾都好掛...之後聽到麵檔入面個廚問阿姐「牛魔王即係乜」...個心已經涼咗半截,碗河上到嚟,係好足料,可惜牛腩係鞋得嚟冇乜味,牛肺同牛筋都唔夠淋,牛膀又唔知點解切到勁厚... 整體味道相當一般...結果腩,筋同肺都冇食哂,最ok可能係牛腸算正常又不至於難食,$70連嘢飲偏貴但都夠多料gei,但一定唔值咁多好評,應該都冇下次