2024-08-30 1161 瀏覽
私心推薦💖 街坊一定識嘅灣仔餐廳☝🏻 好鍾意佢嘅湯底同米線質感🥳 食過三四次質素穩定🥰❣️蜜糖雞翼$42雞翼有四隻 完全係我想食到嘅味道🙋🏻‍♀️ 炸皮薄脆 雞肉冇雪藏味 表面沾滿甜甜嘅蜜糖🍯❣️招牌花膠雞米線$68之前食過椰子雞 今次試吓花膠🙋🏻‍♀️ 感覺更養顏養生✨用三黃雞同鯊魚骨煲出嚟嘅湯底 每啖都係精華🤤 價錢都好親民👍🏻好有誠意 可以嗌用爐上咁就可以keep住滾🔥 米線滑有彈性 就算滾得耐都唔會一夾就散😍雞喺呢度嘅招牌🐓 就算冇加錢都俾咗個髀位我😍 食落好滑又唔肥✅❣️水煮牛肉米線 $68雖然唔係主打辣嘢 但係又幾好食喎🌶️ 叫咗小辣都真係幾辣 夠爽呀🥳 湯底唔會好油仲有花椒好高質💦反而呢個米線我覺得唔使跟爐上 如果唔係會越煮越辣同埋肉都會容易韌☝🏻 牛肉俾咗好多塊 而且唔肥🐮 木耳爽口都好夾🔥❣️桂花烏龍冷泡茶 +$10❣️凍檸茶 +$4兩款都唔錯 桂花烏龍無糖比較健康🫡 更加鍾意凍檸茶茶底濃又唔會太甜👍🏻
私心推薦💖 街坊一定識嘅灣仔餐廳☝🏻

❣️凍檸茶 +$4
兩款都唔錯 桂花烏龍無糖比較健康🫡
更加鍾意凍檸茶茶底濃又唔會太甜👍🏻
  • 蜜糖雞翼
【 🐥癡膠雞🐥 】⋄⋄🍲🐥主打雞湯米線嘅「癡膠雞」,足料花膠雞湯米線用上20斤三黃雞➕鯊魚骨熬製無味精雞湯🐟🐥絕對不加味精,湯頭飲落特別鮮香😋食米線配有花膠做配料非常特別,矜貴得黎又夠滋補,價錢非常親民,名符其實係一間街坊正店😍👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌花膠雞系列 ✦🐥招牌花膠雞米線🐥($68)以花膠熬製的鮮美雞湯,配上彈牙爽身的米線,非常養生。—🐟追加魚片($15)可再追加各款配料,魚片鮮味,口感十足😋—🍁🌼配桂花烏龍冷泡茶($10)清香怡人的桂花烏龍茶,提神解膩😍⋄✦ 癡膠線系列 ✦🍲藥膳黃酒花膠雞米線($68)推介藥膳黃酒花膠雞,藥膳黃酒味超濃郁湯頭很甜,滋補養顏,食完暖笠笠😌—🍋配凍檸茶($6)清爽的凍檸茶,清涼解膩❄️ ⋄✦ 小食 ✦🍗明太子釀雞翼($20/隻)雞翼以明太子醃製,咸香惹味❤️====—====—====—====—.📌店名:癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)’📍地址:灣仔軒尼詩道254號地舖#
【 🐥癡膠雞🐥 】

====—====—====—====—
✦ 招牌花膠雞系列 ✦
🐥招牌花膠雞米線🐥($68)

以花膠熬製的鮮美雞湯,配上彈牙爽身的米線,非常養生。

🐟追加魚片($15)
可再追加各款配料,魚片鮮味,口感十足😋

🍁🌼配桂花烏龍冷泡茶($10)

清香怡人的桂花烏龍茶,提神解膩😍

✦ 癡膠線系列 ✦
🍲藥膳黃酒花膠雞米線($68)

🍋配凍檸茶($6)
清爽的凍檸茶,清涼解膩❄️

✦ 小食 ✦
🍗明太子釀雞翼($20/隻)

雞翼以明太子醃製,咸香惹味❤️
====—====—====—====—
📌店名:癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)’
📍地址:灣仔軒尼詩道254號地舖
#
2024-08-01
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 明太子釀雞翼
5天前 0 瀏覽
網上見到灣仔有間好滋補既米線,放假就約左朋友過黎灣仔試一試,再行去時代廣場睇現具展。米線款式好多,有好多滋補既湯底選擇。仲可以選擇跟爐上,原汁原味,而且價錢亦好實惠。❤️人蔘雞米線轉雞脾湯底好濃郁,好重人蔘味,入面佈滿人蔘,好足料。原隻雞脾,鮮嫩有口感,夠晒滋補。❤️雲耳豬肚絲撈薯粉薯粉份量超多,豬肚夠晒大塊,麻麻辣辣,辣度適中,唔會太辣,唔食得辣既都接受到。🥤咸檸梳打咸檸酸酸咸咸,梳打夠氣,好清爽。🥤柚子梳打柚子梳打夠晒清甜,解渴之選。🍟黑松露薯條薯條大條夠脆,配上黑松露醬,好惹味。癡膠雞地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖#灣仔 #灣仔美食 #米線 #痴膠雞 #香港旅行 #香港美食 #美食打卡 #花膠米線 #人蔘雞 #花膠湯底 #花膠雞 #foodie #hongkong #hongkongfood #hongkongtravel

❤️人蔘雞米線
轉雞脾

❤️雲耳豬肚絲撈薯粉

🥤咸檸梳打
咸檸酸酸咸咸,梳打夠氣,好清爽。

🥤柚子梳打
柚子梳打夠晒清甜,解渴之選。

🍟黑松露薯條
薯條大條夠脆,配上黑松露醬,好惹味。

癡膠雞
地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖

6天前
6天前 0 瀏覽
今日行過灣仔做嘢,做到中午時間,喺附近搵lunch食,見到呢間米線個名好得意被吸引咗,叫"癡膠雞"。入到店內,睇吓餐牌就叫佢哋招牌嘅花膠雞米線!⭐招牌花膠雞米線$68- 首先我轉左個木瓜蕃茄湯底,湯味已經非常濃郁;- 仲有大大隻嫩滑嘅雞肶,絕不欺場。- 我又免費加咗跟爐上,喺全過用餐過程中,湯同米線都keep住熱辣辣,唔驚食食下D湯會凍咗,真係非常窩心嘅設計!🥒手拍青瓜$28- 配上獨特嘅醬汁,食落酸酸有味,做開胃菜都唔,而且$28嚟講算好大碟,份量十足!整體餐廳食物質素都唔錯,而且價錢又好大眾化,系平靚正嘅推介!
入到店內,睇吓餐牌就叫佢哋招牌嘅花膠雞米線!

⭐招牌花膠雞米線$68
- 首先我轉左個木瓜蕃茄湯底,湯味已經非常濃郁;
- 仲有大大隻嫩滑嘅雞肶,絕不欺場。
🥒手拍青瓜$28

2024-10-04
2024-09-28 0 瀏覽
Not bad at all! Soup is nice not 味精湯。 米線滑爽,雞肉可以再多一點點,畢竟招牌米線也收了68塊,但是隨便吃吃絕對沒問題,要什麼自行車🚲, 鋪頭小但是招呼OK,比一般茶餐廳好太多! 很舒服的一餐!
2024-09-28
2024-09-24 205 瀏覽
花膠雞湯米真係好好食,一人一煲,有湯有肉有麵,份量岩岩好,呢間分店仲要有埋一人邊爐,黎緊秋冬係時候邊邊佢🤤招牌嘅癡花膠雞濃湯米線必叫、仲有金磚豆腐!另外仲叫左椰子雞米線轉薯粉同埋蜜糖雞翼 🫶🏻招牌癡花膠雞濃湯米線用住個煲仔上,加埋個爐仔助熱,keep住熱辣辣,想講個濃湯米線嘅雞湯味道真係好濃厚,花膠煮到岩岩好,好食到一啖接一啖另外金磚豆腐皮脆肉軟,鐘意食脆口野嘅朋友仔一定要嗌呀🤤椰子雞湯薯粉嘅雞湯就多左陣椰汁香,同雞湯味份外夾,雞肉好爽滑😍最後蜜糖雞翼係估佢唔到咁好食,一份四隻,炸到脆卜卜嘅外皮沾上蜜糖,真係好好味呀😋評分:9 / 10

另外金磚豆腐皮脆肉軟,鐘意食脆口野嘅朋友仔一定要嗌呀🤤

評分:9 / 10
  • 椰子雞米線
  • 蜜糖雞翼
  • 金磚豆腐
🥢🥢抵食平民風味 = 回訪率85% 🥢🥢見抵食就去下~⭐️首先係明太子釀雞翼,味道濃郁,外脆內軟,香料調配得幾好,真係好正!⭐️招牌花膠雞米線果然係必食,雞肉鮮嫩,花膠更添口感,不過朋友揀咗去荽,味道更加清新⭐️蜜桃烏龍冷泡茶好飲,清涼又唔會太甜,正適合夏天⭐️椰子雞米線都好香滑,雞髀加埋十蚊,實在超值!最後泰國梳打,清爽之餘仲有少少氣泡,整體都係好滿意嘅一餐!🏷️ 米線$68-$70 飲品跟餐價+$10 無加一

🥢🥢抵食平民風味 = 回訪率85% 🥢🥢

🏷️ 米線$68-$70 飲品跟餐價+$10 無加一
鍾意食雞米線嘅我已經收藏咗呢個餐廳好耐🥹今日終於有機會試😍平日去到竟然要等位🥶好彩好快就有位坐☺️我自己就見咗期間限定😍羊肚菌冬蟲草花膠雞米線,好體貼咁另外有一個碗仔裝骨👍🏻雞份量適中,仲有雲耳,雞做得唔錯都腍身,米線唔會碎晒,個湯就一般普通朋友就叫咗呢個胡椒豬肚湯米線食咗少少發現豬肚有驚喜😍入味得嚟亦十分腍身💯個湯亦做得唔錯,胡椒豬肚湯味好出米粉浸湯當然同樣好食😍米線可以跟爐上,食落更有風味😍下次有機會再嚟☺️✨
鍾意食雞米線嘅我
已經收藏咗呢個餐廳好耐🥹
今日終於有機會試😍

平日去到竟然要等位🥶
好彩好快就有位坐☺️

我自己就見咗期間限定😍
羊肚菌冬蟲草花膠雞米線,
好體貼咁另外有一個碗仔裝骨👍🏻
雞份量適中,仲有雲耳,
雞做得唔錯都腍身,
米線唔會碎晒,個湯就一般普通
羊肚菌花膠雞米線

朋友就叫咗呢個胡椒豬肚湯米線
食咗少少發現豬肚有驚喜😍
入味得嚟亦十分腍身💯
胡椒豬肚湯雞米粉

個湯亦做得唔錯,胡椒豬肚湯味好出
米粉浸湯當然同樣好食😍
胡椒豬肚湯雞米粉

米線可以跟爐上,食落更有風味😍
下次有機會再嚟☺️✨
羊肚菌花膠雞米線
胡椒豬肚湯雞米粉
坊間越來越流行雞湯,見到灣仔一家人氣餐廳主打花膠雞,價錢親民,便去試一試~當日我們7點到達,排了15分鐘左右,幸運地有卡位坐,比較寬敞招牌花膠雞米線$68 +生菜$10必食招牌花膠雞系列,湯底足料,用上20斤三黃雞及鯊魚骨煲熬製,湯底滋潤濃郁醇厚,每啖都是精華,味道鮮甜,這個價錢物超所值特別的是米線可選擇跟火爐一起上,保持食物熱度,不用擔心雞湯涼掉雞皮爽滑,有油香但不油膩,雞味濃郁,肉質嫩滑,還有花膠、蟲草花、木耳作配料,真材實料,矜貴又滋補,重骨膠原,感覺養顏養生;米線質感很滑,彈牙爽身,米線及生菜都掛湯惹味羊肚菌蟲草花花膠雞米線$82 (轉薯粉)也是選擇了跟火爐一起上檯,熱食更滋味湯底有羊肚菌帶出鮮味,充滿住濃郁的菇味,加上蟲草花使湯底更甜,清甜又滑身,又養顏又可以增強抵抗力;薯粉彈牙,與雞肉一起滲透了羊肚菌和蟲草花湯汁,材料十分濃味咸檸梳打 $28酸酸甜甜,口味清新,解膩一流-總體評分-環境:7.5/10 食物:8/10 服務:7/10 抵食:8/10

招牌花膠雞米線$68 +生菜$10

羊肚菌蟲草花花膠雞米線$82 (轉薯粉)
也是選擇了跟火爐一起上檯,熱食更滋味

咸檸梳打 $28
酸酸甜甜,口味清新,解膩一流

-總體評分-
環境:7.5/10
食物:8/10
服務:7/10
抵食:8/10
2024-09-16 177 瀏覽
🐤招牌花膠雞米線🐤第一次黎食梗係要試下招牌花膠雞米線🫣佢同其他雞米線餐廳唔同之處係會用個鍋上,keep住溫度👍🏻 雞皮爽滑,有油香 濃郁之餘但唔油膩,肉質嫩滑~米線十分掛湯,唔會淡而無味🐥🐤椰子雞米線🐤朋友就揀左呢款椰子雞米線🥥🐥椰子湯底味濃但又唔會奪去雞味👍🏻奶白色嘅湯底,雞件色澤金黃,肉質嫩滑,仲有蟲草花和雲耳,令米線更爽滑彈牙。🫘金磚豆腐🫘豆腐好滑,炸皮都好脆,份量十足🌽椒鹽粟米🌽 🌽愛好者,炸到香脆但又唔會令到粟米乾晒,金黃色的,炸蒜及椒鹽令粟米更惹味。

🐤招牌花膠雞米線🐤

🐤椰子雞米線🐤

🫘金磚豆腐🫘
豆腐好滑,炸皮都好脆,份量十足

#foodiezo食在灣仔 #foodiezo港島篇如果一聽到間餐廳有花膠雞食一定會毫不猶豫衝入去😍 呢個組合真係無得輸,點整都咁好食!!!今次聽同事講去咗灣仔一間幾出名嘅花膠雞專門店食😎 灣仔地段非常矜貴,所以店鋪嘅位置都物盡其用🤣 我哋6點去有卡位坐,比較寬敞☺️ 又唔限時可以慢慢食😎—————————————————————🌟期間限定 - 羊肚菌蟲草花花膠雞米線 (轉雞髀 +$10) $92可以揀跟爐上,熱住食更滋味🤪 湯底清甜又滑身,加上羊肚菌帶出鮮味,蟲草花令個湯更加甜🤓 另外加咗錢轉雞髀真係唔同啲,係新鮮雞,好滑、肉質細嫩😚 花膠處理得好好,膠質好重🤓 推介大家試!-🐔藥膳黃酒花膠雞米粉 $68湯底藥材味濃,好補身😆 唔係苦澀味🫡 雞件就雞翼雞胸為主,雞胸都唔榎~米粉更索湯!建議大家揀米粉食🤣 食完個身即刻暖曬,冬天食會更適合🤣
#foodiezo食在灣仔 #foodiezo港島篇

—————————————————————
🐔藥膳黃酒花膠雞米粉 $68
2024-09-07 483 瀏覽
🇭🇰癡膠雞·招牌花膠雞米線$68 l 椰子雞米線$60呢間雞湯米線係成鍋咁樣上嘅 超開心🥳兩款我自己就鍾意花膠雞米線多啲 佢個湯底會雞啲🐤不過椰子雞嗰個椰子味都好濃🥥之後佢個雞都好滑 唔錯😌不過因為佢係會一路熱住個米線嘅 所以大家要食快啲 如果唔係個米線就會好快淋曬🤣🤣·金磚豆腐$42之後我地仲嗌左個小食 佢個豆腐好滑 炸皮都脆 但係我自己就略嫌佢椒鹽唔夠多 如果多啲會再惹味啲😈😈·#rbyeat#rby港式#rby灣仔 #rby太子·📍灣仔軒尼詩道254號地舖📍太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
🇭🇰癡膠雞
📍灣仔軒尼詩道254號地舖
📍太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
椰子雞米線
2024-09-07 319 瀏覽
今日去開灣仔,終於食到一間一直都好想試嘅花膠雞米線!胡椒豬肚雞米線雞肉好嫩,第一啖咬落去已經好有驚喜!豬肚有嚼勁,而湯底胡椒的辛香味,非常突出,十分開胃。另外米線跟爐上,能一直保持整碗米線的溫度,好掂👍🏻!金磚豆腐豆腐外脆內滑,外層金黃酥脆,搭配令人開胃的調味料,鹹香可口。海南雞飯雞肉嫩滑,味道鮮美,搭配青瓜和蕃茄,增加口感的層次。另外搭配的醬油和辣椒醬,更提升了整體的味道。蜜桃烏龍茶有茶的回甘,又有蜜桃的柔和,口感清爽。
今日去開灣仔,終於食到一間一直都好想試嘅花膠雞米線!

胡椒豬肚雞米線

金磚豆腐

海南雞飯

蜜桃烏龍茶
有茶的回甘,又有蜜桃的柔和,口感清爽。
  • 胡椒豬肚雞米線
  • 金磚豆腐
🐣招牌花膠雞米線足料 肉厚滑嫩雞肉還有軟綿花膠 蟲草花 木耳湯底滋潤濃郁 清甜雞湯味🍲可選擇跟火爐一起上 保持食物熱度♨️如覺得過熱也可以請店員熄火😚.🐣可加選不同配料選了芝士竹輪 流心芝士 正☺️.🐣椰子雞米線濃椰汁雞湯還有椰肉絲一起煮✅味精鮮甜 雞肉滑🍖跟爐上 湯底會愈煲愈濃.🐣蜜桃烏龍冷泡茶滿杯清香蜜桃烏龍茶🍵使用膠杯喝不完可以外帶 很方便😆.🐣明太子釀雞翼外焦脆咬起來啖啖肉🙌🏻味道帶點微辣 /
🐣招牌花膠雞米線
外焦脆
咬起來啖啖肉🙌🏻
味道帶點微辣
2024-08-21 317 瀏覽
招牌花膠雞米線尼個真係有被驚艷到,不愧是招牌!湯底好濃鬱,雞肉份量算多,雞件size 也唔細,肉質好嫩,米綫爽滑Q彈,有個小火爐烘住,吃到尾都可保持熱燙滋味。椰子雞米線好濃鬱噶椰子香味。絕對可以食到勁飽。