2024-04-10
對上一次光顧已經係8年前,今日突然想坐街邊食打冷同小菜,就唸起屋企附近發記。真心推介鵝片拼盤,鵝肉大大份,味道剛剛好不會太鹹,鵝腸爽脆而無油腥味(因為師傅去油去得好乾淨)。我貪心加$20拼多一份墨魚,以為都係少少地,點知墨魚份量多到食唔曬!大大份鵝片三拼都係$165,好味過果d所謂米芝蓮潮州店多多聲。然後,另一驚喜係酸辣湯。個人認為係最足料最樸實但好comforting。口味不會太辣令人食到標汗,作為開胃餐前湯就最合適!重點係入面除左有一般酸辣湯料外,仲有足料雞絲、鮮蝦等。我唸住叫一碗,點知上菜時先發覺好大碗,個份量夠三個人食!最後意猶未盡叫多個菜飯,都令人好impressed,因為個菜飯係用雞油加蒜炒出來,香噴噴,唔係一般嘅味道。個菜飯嘅份量同酸辣湯一樣,起碼有普通家庭兩碗半份量。個餐牌上面仲有好多其他嘢好想試,菜式個range都好大,心入面禁不住要讚讚個廚師。無奈得兩個人叫唔到好多餸下次一定要試試其他。
無奈得兩個人叫唔到好多餸下次一定要試試其他。