2024-04-10 575 瀏覽
對上一次光顧已經係8年前,今日突然想坐街邊食打冷同小菜,就唸起屋企附近發記。真心推介鵝片拼盤,鵝肉大大份,味道剛剛好不會太鹹,鵝腸爽脆而無油腥味(因為師傅去油去得好乾淨)。我貪心加$20拼多一份墨魚,以為都係少少地,點知墨魚份量多到食唔曬!大大份鵝片三拼都係$165,好味過果d所謂米芝蓮潮州店多多聲。然後,另一驚喜係酸辣湯。個人認為係最足料最樸實但好comforting。口味不會太辣令人食到標汗,作為開胃餐前湯就最合適!重點係入面除左有一般酸辣湯料外,仲有足料雞絲、鮮蝦等。我唸住叫一碗,點知上菜時先發覺好大碗,個份量夠三個人食!最後意猶未盡叫多個菜飯,都令人好impressed,因為個菜飯係用雞油加蒜炒出來,香噴噴,唔係一般嘅味道。個菜飯嘅份量同酸辣湯一樣,起碼有普通家庭兩碗半份量。個餐牌上面仲有好多其他嘢好想試,菜式個range都好大,心入面禁不住要讚讚個廚師。無奈得兩個人叫唔到好多餸下次一定要試試其他。

無奈得兩個人叫唔到好多餸
下次一定要試試其他。
鹵水打冷三拼
  • 鹵水打冷
  • 廣東小菜
  • 酸辣湯
2024-01-31 641 瀏覽
今次行過天后,撞正一間發記嘅食店,好似有種「原來寶藏就近在咫尺」嘅悸動。入面環境簡樸,反映出一種純粹飲食嘅享受。鹵水拼盆就上嚟先,肉質滑潤,帶點彈牙,鹵水卻又香濃得黎唔會蓋過食材原味。吃下去,每一啖都夾帶住似曲有情嘅滋味。講到干炒牛河,啲牛肉嘅香味同河粉嘅齊齊噴香,真係讓我食咗一啖,停唔住得一啖嘅。而嗰炒菜心,蒜香撲鼻,爽口得滑,實在係撩撥晒胃口。😋最後,添碟炒鵝腸同墨魚,講真,各有千秋,摩登潮州味係呢度得到完美演繹,鵝腸鮮嫩,墨魚篤實,呢啲搭配喺咀裏頭爆發出嘅味蕾火花,媲美任何一場味道演唱會。來到呢度,唔好以為只會得到熟悉嘅風味重溫,更多嘅,係意想不到嘅創新同驚喜。😍👌

2023-01-02 1371 瀏覽
當日18:45一行三3人直入,唔洗等位只叫2人個餸羊腩煲+小炒王+南妹一枝開頭上台好對板睇落去好大煲但食落先發覺好多料頭(薑)唔抵食我阿媽見到拒放上枱時,仲話"咁大煲,3個人食唔食得曬"
當日18:45一行三3人直入,唔洗等位
只叫2人個餸
羊腩煲+小炒王+南妹一枝
開頭上台好對板
睇落去好大煲
但食落先發覺好多料頭(薑)
唔抵食
我阿媽見到拒放上枱時,仲話"咁大煲,3個人食唔食得曬"
羊腩煲
羊腩煲
小炒王
2022-12-31
2022-09-30 1267 瀏覽
住響呢間打冷號嘅樓上,不期然漸漸都會變咗做熟客,依間舖頭都有一段歷史,今日夜晚突然間好肚餓,走咗落樓下嗌咗個宵夜。鵝片拼墨魚。亦係我每一次會嗌嘅例牌。分量十足,墨魚同燒鵝嘅數量亦都好足夠,最精彩嘅就係有兩款題材,肚餓啲嘅可以選擇豆腐底,想冇咁Heavy可以選擇大豆芽底,今次就選擇左豆腐底,燒鵝好香,肥瘦適中,墨魚都算厚切,唔會薄依依,食落口嘅感覺好滿足,好新鮮,爽口彈牙,燒鵝嘅油脂一入口就慢慢深啲香氣出嚟,依個千年老水底亦都係精彩嘅地方。豆腐亦都係選擇靚嘅豆腐,唔會好似其他質素比較差打冷,一夾就散,實淨有豆腐香!辣椒油簡直就係畫龍點睛!好出色嘅辣椒油,好香唔會剩係得個死辣兩個字!非常滿足嘅一餐宵夜
2022-09-30
$150 (宵夜)
  • 鵝片拼墨魚
2021-08-22 1906 瀏覽
而家小店越來越少,打冷嘅地方更加少之有少。見到呢間發記,即管嚟試一試。味道都可以,但係如果對環境、服務、衛生有要求嘅,又或者對衛生標準高嘅朋友就未必推介,始終都係街坊小店,唔可以期望啲叔叔好有禮貌地服務。鵝片同埋墨魚都好食!墊底嗰舊豆腐都好滑呀!對呢個拼盤非常欣賞。蠔仔粥~都OK,難得唔會好腥雜菜煲,普普通通兩個人,三個餸一支小啤酒,已經好飽,承惠$312。今時今日呢個價錢食到鵝片,我覺得都OK啦。抵唔抵就見仁見智啦~但係見到佢哋都有啲捧場客。

蠔仔粥~都OK,難得唔會好腥

雜菜煲,普普通通

2021-06-26 1340 瀏覽
食咗好多年質素無乜變,宜家地道打冷舖買少見少,特別係香港區,發記位處好多嘢食嘅天后,疫情期間都怕佢會頂唔住,好彩佢靠一班老顧主都仍然屹立不倒。想飲返杯啤酒時,打冷就最好不過,太多可以送酒嘅餸菜及前菜,幾多人嘅組合都適合。發記除咗潮洲打冷外,佢仲有好多上海嘢,客飯都有,海鮮又有,真係要乜有乜。今晚坐在近門口位置,無意中發現原來好多人叫外賣喎,係意料之外的,食咁耐外賣order未停過,見好多人叫韮菜豬紅!
田螺
滷水拼盆(小)
花生雞腳
油爆蝦
田螺
滷水拼盆(小)
花生雞腳
2021-02-28 1147 瀏覽
星期日晚,用外賣平台叫嘢食,見到呢間潮州嘢,剛好想食,就叫左試下,點知體驗真係一肚火。我叫左一盒滷水鵝例牌,點知得幾舊鵝,大半盒都係豆腐。真係好呃秤! 味道就一般,但真係無唸過份量咁少,搞到要自己再煮個公仔麵。太太叫的碟頭飯,也是勁少餸,得飯大盒。好差!以後唔會幫襯!
太太叫的碟頭飯,也是勁少餸,得飯大盒。
好差!
以後唔會幫襯!
滷水鵝
2021-02-21
外賣送餐
其實標題已經差不多說明我想講的。打冷舖來說,食物份量還可以,味道不是特別出色,反而部份塑膠餐具有漂白水味。點了鹵水拼盤, 椒鹽白飯魚, 砂鍋津白,豉椒炒蜆,蜆仔肉和蠔仔粥。但上漏椒鹽白飯魚。埋單時,手寫單沒有清楚列明菜名,只得一堆正常人無法看懂的字或數字, 侍應亦沒有特別解釋那些文字, 只是說出總數。其實,我自己也有責任去核對單張, 問清楚, 只好怪自己疏忽。因此, 想提醒大家到這間店舖時,埋單一定要同侍應check 單。感覺不太好。
其實標題已經差不多說明我想講的。
感覺不太好。
2020-03-18 827 瀏覽
app外賣過程出了小插曲, 所訂購之食物其中一盒意外地出錯. 老闆得知後, 二話不說作出更換, 由天后請員工坐的士極速送到跑馬地. 服務好到無話可說!一定再幫襯!!!!
外賣送餐
  • 椒鹽九肚魚
  • 生菜豆腐魚雲湯
2019-07-14 1133 瀏覽
因為我腌尖王,去到天后食飯,一個人冇乜諗,本來諗住食燒味飯,搵唔到,見到打冷舖,就去試吓,去到打冷鋪,梗係要試吓滷水鵝片啦,但一個人食唔係好適合,因為啲嘢幾大碟。我就叫咗滷水鵝片雙拼,可以講師傅刀工好好,墨魚點嗰隻豉油好陪襯,但滷水鵝片些喊咗小小,配飯都OK啦!可能比較少人咁食,有啲人好奇怪望住我,大佬,我食飯廖能到不得了,唔係好多人接受。下次叫返啲正常嘢食囉,又係咁一餐啊,都係果句,好食係必須!
以前我只係係openrice睇人地d食評,但今次我真係忍唔住第一次出post寫食評!!初初我睇食評時,見d食評都ok,有唔少正評,於是就心郁郁去試,點知就中伏!由於我係一個人去食,當然只想叫d一個人份量既野,驚食唔哂,但見d餐牌裡面d選擇好多都大大份,於是我有禮貌地問個侍應:「請問有冇一個人的份量既野食?例如蠔仔粥、方魚肉碎粥之類」個侍應就開始串串地咁答:「梗係有啦,一個人既份量到到地方都有架啦! 」佢仲要重複幾次...ok,我算!我當聽唔到。我叫咗一碗方魚肉碎粥,碗野一黎到,哇! 成碗野湯水仲多過粥! 似飲湯多d喎,咁就$52啦! 真係食唔飽但見味道都唔差,我算...成碗野好快食完,於是我就坐係到飲杯水,發下呆、休息下,點知隔咗一陣,個侍應就走黎大大聲同我講:「你係咪等緊朋友架? 」我果下好疑惑,佢再大聲重複多次:「你係咪等緊朋友架?如果唔係的話,就宜家埋單走啦!一陣仲有客人黎!」我果下真係呆咗因為我從來未遇過d咁既侍應!我答:「但隔離仲有其他空枱喎,而且出面又冇人排隊等」 佢繼續大聲講:「你唔係等朋友的話就過黎埋單啦!一陣仲有其他客人會黎! 快d出黎埋單!」我問:「一陣有客人黎,但

我叫咗一碗方魚肉碎粥,碗野一黎到,哇!
成碗野湯水仲多過粥!
似飲湯多d喎,咁就$52啦! 真係食唔飽

因為我從來未遇過d咁既侍應!
我答:「但隔離仲有其他空枱喎,而且出面又冇人排隊等」
我問:「一陣有客人黎,但宜家都未黎,客人訂了枱嗎?」
他說:「係呀! 訂咗啦!」
我問:「訂咗幾點?」
他初初不願回答,於是我再問多一次,他才回答:「訂了7:30」
我說:「但現在才7:18分」
他續續說:「總之你宜家快d過黎埋單!」
我唯有無奈地上前埋單,唔通賴死唔走咩....

於是我問佢:「即係如果我下次打電話黎訂枱就ok,係咪?」
佢答:「打黎訂枱的話,至少要3個人;如果一個人的話,就不接受訂枱!」

我全程係餐廳坐唔夠半個鐘就俾呢個中年男侍應趕走,佢仲要一句sorry或「唔好意思」都冇,話哂我都係女仔一個!

每次諗起都火滾!

我想講,一間餐廳的服務態度好重要,反而食物質素係其次(因為好唔好食係見人見智),
侍應的服務態度真係會好影響食客的心情,亦會影響食客以後會唔會再光顧該食店。
我想講,如果間餐廳唔想個食客坐咁耐,咁係咪一開始要主動同個食客單聲先呢? 例如同個食客講個用餐時間,
而唔係等個食客食完冇耐就即刻大大聲趕人走!
我並唔係要求五星級的服務質素,但至少人與人之間的基本尊重都要有掛

最可恨的是,我食完返到屋企冇耐就開始肚痛,係絞痛果隻,懷疑係呢間食店的粥唔乾淨

呢間餐廳真係完全唔掂
影衰哂香港的飲食業!
題外話/補充資料: 一生人遇過最無禮的侍應生! 一d尊重都冇!
2019-03-26
2019-03-01 961 瀏覽
我地 OT完,去咗天后食晚飯。雖然好肚餓,得2個人,唔敢叫太多。只係叫咗2餸一湯罷了。有津白豆腐湯,豉椒炒鵝腸,同埋檸檬蒸烏頭。個湯有金華火腿吊味,所以雖然只有津白同豆腐,但個湯都好夠味。豉椒鵝腸呢,d鵝腸漂得大犀利,所以冇晒鵝腸嘅味道,得過爽字。唔知係咪飲完個湯先食鵝腸,個湯好夠味,但係碟鵝腸就唔夠豉椒味。個蒸烏頭,係用鹹檸檬來蒸嘅。鹹檸檬嘅鹹味蓋過晒烏頭嘅魚味。總括來說,啲餸普普通通,雖然唔係太差,但係仍然有進步嘅空間。

個蒸烏頭,係用鹹檸檬來蒸嘅。鹹檸檬嘅鹹味蓋過晒烏頭嘅魚味。

2019-02-26
2018-08-11 1222 瀏覽
夜晚流流,肚仔餓餓,好多時都諗起打冷加枝大啤。朋友帶我嚟發記,坐底見餐牌除咗潮式食物,仲有點上海食品。第一樣點嘅係見到後面枱碗黑媽媽嘅螺,香濃入味,螺肉軟淋,好食,不停食。滷水豬肚同豆腐本體唔錯,但滷水味就欠奉,鵝掌就相反地入哂味。鹹酸菜總是一粒一粒吃不停,食下食下就成碟無哂。潮式凍馬友,魚味清新,魚肉偏濕,豆醬咸得厲害。京都骨味道同煮功都幾好,但肉竟是普通豬扒。雞煨麵味道同麵認真不錯,那些隨便的配料不管了啦。

夜晚流流,肚仔餓餓,好多時都諗起打冷加枝大啤。

京都骨味道同煮功都幾好,但肉竟是普通豬扒。

雞煨麵味道同麵認真不錯,那些隨便的配料不管了啦。
2017-07-18 2313 瀏覽
紅雨黃雨不斷,下班仍再要去商務講座直落晚八點半有多,返到天后經已九點。拖著疲憊的身軀,正當糾結晚餐吃甚麼之際,想到屋企附近發記,有驟雨中的陽光般的興奮,一個人點了蠔仔粥,粥是典型潮州做法,水和米各自各精彩,蠔仔量多又帶海水味。正!鹵水鵝片是水準之內,難得沒有過鹹,抵俾一個Like, 最後來個韮菜豬紅,豬紅和韮菜均沒有渣,是上好貨色,韮菜因可降血壓,如果大家不介意它的草青味,久不久應該吃一次,韮菜因新鮮不但無渣且咬下會在口中爆汁,埋單$228,間中豪一「蠔」不過能把滿足帶回家。ok la
2017-06-15 1653 瀏覽
我哋三個人去 , 叫咗韭菜豬紅 、 一份鹵水鵝、 一鍋蠔仔粥 、 鵝腸紅腸 、 煎蠔餅等 , 啲嘢食都算嚟得幾快, 我覺得 佢嘅韭菜豬紅都幾好, 滷水鵝OK但份量少, 但係最失望係叫咗個蠔仔粥, 啲蠔仔唔新鮮好大浸腥味, 煎蠔餅裏面嘅蠔仔都係一樣, 佢嘅味道一食落去就知道唔新鮮... 蛋多個啲蠔好多... 第一次嚟,都係朋友介紹, 坐嘅環境都唔差, 有兩個細廁所都幾乾淨 ,但係有啲失望, 因為本身係潮州人, 特別對潮州食物有要求, 叫咗五個餸同3支啤酒, 價錢大約五百幾蚊 覺得唔係咁抵食, 我諗應該唔會再到。