我地去2樓白木屋食野,我去到同佢講4大2bb車,佢即刻話無位,叫我走。我一睇入面有好多位﹗我話﹕唔係丫,有位丫,就係度幫手睇下咩位可以比我地坐,佢就話﹕得個張岩你,(指住入面有張4人枱),我就「裝」下摺埋架車可唔可以,佢又講,都係唔岩你架喇,跟住又再暗示叫我走,我都開始嬲嬲地,佢又加多句,入面好多位,不過無人會招呼你囉﹗我聽左之後勁嬲,就話佢﹕唔係無人招呼,係你唔招呼jer﹗你見有2架bb車,我地湊住d bb咁辛苦都唔予人方便,離晒譜!!!完全blacklist 呢間野﹗

完全blacklist 呢間野﹗
2008-08-24 85 瀏覽
昨日與友人下午茶,由於未食午餐所點左個拖羅飯,友人點左一個不知名甜品.一上菜, 我哇左一聲...一個拖羅飯竟然可以咁細........碗面大過我隻手掌少少, 隻碗仲非常淺....而且舖面o既魚肉好薄...大致份量係出面食o既一半.well......我寧願你餐牌list貴d比返個正常份量, 至少客人會有個心理準備.之後點左兩杯cocktail. 味道一般埋單$180.只此一次, apm 會有好多開心選擇.
昨日與友人下午茶,由於未食午餐所點左個拖羅飯,
友人點左一個不知名甜品.
大致份量係出面食o既一半.
之後點左兩杯cocktail.
味道一般
埋單$180.
只此一次, apm 會有好多開心選擇.
器皿形狀應該似盤多過碗.
大型活動之前,還是先打好底,約了行家來apm談點事,又想起吃簡單西日料理的白木屋。後生仔女的居酒屋,四點幾人不多,二人坐到舒適的卡位,飲杯葡萄乳酸梳打,又看看餐牌,炸泡菜魷魚、蟹柳焗薯蓉,一系列「潮食」,如入大觀園,還是老實地叫些傳統小品。螢光魷魚沖漬、極好味日本蟹膏、佐賀縣有田名物.吳豆腐天婦羅、自家製豆腐,試試幾味簡單小品,又專心地談起一些要事。幾尾螢光魷魚墊以蘿蔔蓉,並非相中物般魚身連著黑線,醬油味很重,略帶鮮味,口感不怎差,吃起來亦美味,作為後生居酒屋,價錢這骨節位即打得好,只收卅八,滿意了。日本蟹膏伴以青瓜絲及蟹柳,相比起紫菜,蟹膏量不少,現成蟹膏雖不夠鹹鮮,勝在不化學,配清新的青瓜也是個不錯組合,可惜幾片短身的紫菜要包起蟹膏都幾有難度,設計上可以花多點心機,看看價錢,四十元左右,都吃得過。幾喜歡吃自家製豆腐,這裡的是軟豆腐,口感幾天然帶微微豆香,配以偏甜的木魚醬油,也不錯;至於熱食的豆腐天婦羅,口感極為黏溜,如吃炸鮮奶,配末茶海鹽較木魚汁好,是幾特別的菜式,可惜炸漿做得太厚,亦炸得太油,否則可以替餐廳加分。閒談個多小時,幾味小品價錢相宜水準亦不錯,喜歡簡單西日料理的話,這裡

閒談個多小時,幾味小品價錢相宜水準亦不錯,喜歡簡單西日料理的話,這裡是APM最好的選擇了。
幾天然好味
是不錯的風味小品
  • 螢光魷魚
  • 自家製豆腐
2008-08-11 17 瀏覽
同朋友去食左:1. 姜汁豬肉 - 豬肉很肥,味道還可以... 但好細碟...2. 牛油帶子 - 很多油,味道ok,但帶子size好細...3. 香菇年糕豆腐 - 年糕得2小塊,似細粒既棉花糖一般大小,豆腐就幾滑...4. 炒西蘭花 - 幾硬,但味道都唔算差... 都ok5. 三文魚菠菜意粉 - 最好食呢個,不過又係份量好少...6. 黑芝麻醬炒菠菜 - 黑芝麻醬係酸既,菠菜唔知點解係苦架... 最差呢個菜!7. 煎蠔餅 - 味道一般但好膩,食4份件已經唔想食!一入去就要收5蚊茶錢感覺很差,因為係日本餐廳,茶葉仲係低質素... 之前叫既2個菜又缺貨,份量又少,朋友都覺得唔抵食,下次唔會再去!
同朋友去食左:

4. 炒西蘭花 - 幾硬,但味道都唔算差... 都ok
7. 煎蠔餅 - 味道一般但好膩,食4份件已經唔想食!

2008-06-22 14 瀏覽
見到個評分一般般, 我又寫下我上個禮拜食完既感覺, 等大家可以多個參考~果日食左4樣野 :石頭炒飯 - 正正常常算唔錯, 唔會太辣又夠熱, 略嫌唔夠材料, 不過比叫果時想像飽肚煙三文魚PIZZA - 外邊熱食都夠脆, 三文魚無根整體唔錯, 不過又係比想像中大個, 搞到我同女友又飯又PIZZA食到好飽金牌牛肉片(大慨係類似既名~~凍食既) - 依個就唔係好得, 可能我唔鍾意食生牛, 個賣相比MENU果個差得遠, 唯一好係唔太像根, 唔難咬吳豆腐天婦羅 - 依個入口感覺好似炸鮮奶, 所以口感都幾好 點少少鹽味道更佳雖然同和民有些少上下, 但係百多元和食, 係晚飯時間不用等餐死, 我覺得又尚算抵食, 有這些理由已經好足夠了

果日食左4樣野 :

吳豆腐天婦羅 - 依個入口感覺好似炸鮮奶, 所以口感都幾好
點少少鹽味道更佳

2008-06-22 3 瀏覽
尋日有少少唔舒服, 惟有係番官塘區度搵食~經過紅X蟻, 個MENU唔算好吸引, 加上多人, 放棄左諗住白木屋少人, 可以坐耐D等睇戲, 於是無睇MENU就衝左入去之前都係度食過兩次野, 質數都OKAY, 價錢都可以點知......首先要畀$5茶芥己經令我有少少反感點野食, 叫左豆乳意粉, 炸明太子芝士雲吞同廣島薄餅個雲吞真係太差, 學bf話只係似有D野夾住所謂芝士O來炸, 一D味都冇個PIZZA, 只係厚底燒八爪魚小丸子, 我寧願用1X買半打小丸子, 好食過呢個PIZZA多多聲意粉亦令我好失望, 上兩次食子入味, 今日就乜味都冇~食緊O個時同BF講, 最衰都係我, 揀埋哂呢D地方食野呀~又貴又唔好味~
尋日有少少唔舒服, 惟有係番官塘區度搵食~

經過紅X蟻, 個MENU唔算好吸引, 加上多人, 放棄左

之前都係度食過兩次野, 質數都OKAY, 價錢都可以

點知......

首先要畀$5茶芥己經令我有少少反感

點野食, 叫左豆乳意粉, 炸明太子芝士雲吞同廣島薄餅

意粉亦令我好失望, 上兩次食子入味, 今日就乜味都冇~

$8X (午餐)
2008-06-15 7 瀏覽
我覺得好難食, 我d朋友都覺得好難食, 埋單一人一百六十幾, 不過我唔覺得飽, 少少都唔覺...最大問題, 系食咩都唔好食...
2008-05-13 15 瀏覽
由於老豆身体唔舒服入咗聯合,同老婆探完佢之後落咗嚟apm食飯,嗰日咁啱係母親節,周圍都好多人,本來想同埋媽子一齊食飯,但佢話唔肚餓同埋想陪老豆,結果得翻我同老婆二人世界。出奇地唔駛等位,安排咗一張L型梳化位俾我地。我地叫咗一個串燒螺肉、蚝餅、薯條、豬肉炒拉麵同埋幾件壽司。呢度每杯茶要收五蚊,但叫嘢飲就唔洗收,所以我地叫咗杯黑牛同提子梳打。要推介的是串燒螺肉,燒得十分香口,炒拉麵、薯條同壽司就ok啦,但個蚝餅就唔得啦,好似剩食麵粉,好難先揾到粒蚝出嚟,醬汁太多太甜了。日式居酒屋我都係鍾意和民多啲。不過呢度都ok啦,唔係好差

日式居酒屋我都係鍾意和民多啲。

不過呢度都ok啦,唔係好差
2008-05-05 3 瀏覽
去到apm食lunch, 都唔知食咩, 最尾簡咗哩間 ... 睇menu其實佢有D似和民, 不過和民好小小. 當日食咗 : -1)芝士日本年糕 - 冇咩味, 唔知係咪年糕貴, 所以唔多搵到年糕, 仲要一"住"菜zip底2) 鹽燒鷄串 - 乾到阿媽唔認得3) 醬燒螺 - 唔覺係食緊螺, 得D汁有呼4) 鷄pizza, 個邊脆, pizza底濕濕林林咁, 雞正正常常5) 牛油帶子 - 好油但食唔到牛油味, D帶子細粒到爆6) 我同朋友各叫一杯嘢飲(因唔叫會計你$5茶錢, D茶唔好飲, 又多細細粒茶葉碎, 所以都係叫嘢飲) 我果杯係巨峰提子乳酸飲品. 叫咗小冰但都好多冰, 嚟到我即拎走晒D冰. 飲咗一啖, 淡而冇咪, 冇乳酸味亦冇提子味. 我問侍應姐姐可唔可以加番D提子味落杯嘢度, 佢話係照份量加, 我話一嚟我就拎晒D冰出嚟, 但都冇理由淡到水咁o架. 佢話幫我問. 跟住番嚟話幫我加番D提子汁落去. 但加到出嚟都係好輕微提子味.總括嚟講食物唔得, 姐姐服務態度好hea, 話埋單, 起碼十分鐘都未比到單我. 咁嘅餐廳我唔會再去
2) 鹽燒鷄串 - 乾到阿媽唔認得
3) 醬燒螺 - 唔覺係食緊螺, 得D汁有呼
5) 牛油帶子 - 好油但食唔到牛油味, D帶子細粒到爆

2008-05-05 7 瀏覽
晚飯......與朋友食餐好嘅 ......三文魚雜菜沙律:三文魚好好食,沒有根的......新推出的星鰻壽司一絕。雜菜大蝦天婦羅,不油膩,一定要趁熱食。日式煎蠔餅,也要趁熱食,蠔幾大隻,不過很飽肚,宜多人share。飲品:紅豆綠茶奶昔 - 紅豆只有幾顆,喜歡吃紅豆的我有點失望。Menu 的設計顯示菜式多樣化,但實際不是,竟有些是重覆了。飯類和麵類選擇很少,How come?
晚飯......與朋友食餐好嘅 ......
三文魚雜菜沙律:三文魚好好食,沒有根的......
新推出的星鰻壽司一絕。
雜菜大蝦天婦羅,不油膩,一定要趁熱食。

• 星鰻壽司,雜菜大蝦天婦羅
2008-04-27 7 瀏覽
我係星期一lady's day去食, 因為個frd有cupons.食o左魚生, 蟹粥, 燒餅同雞肉腸.魚生不過不失, 尚算新鮮; 蟹粥幾特別, 係自己落配料, 基本上係自己煮既, 個火係煮到o岩o岩滾就自己熄o左, 真係較得咁準??! 燒餅細細個, 但係好濟! 雞肉腸都幾特別, 要o係個竹筒度自己"筆"出o黎食, 不過個menu寫住話係辣, 但係我就唔覺囉......佢好幾個餸都有生雞蛋, 加o左係滑o的, 如果唔鍾意食唔落可能會無咁好食.最後食o左個甜品, 綠茶芭菲, 就係一個綠茶雪糕加o的無味o既粉團+ 粟米片......... 埋單三百幾, 扣埋cupons二百幾, 抵好多!不過我o地坐外面, 好多人o係身邊走o黎走去... 想傾o下計就麻麻喇....

食o左魚生, 蟹粥, 燒餅同雞肉腸.

埋單三百幾, 扣埋cupons二百幾, 抵好多!

2008-04-20 1 瀏覽
去看戲前原本想去foodcourt醫肚, 但太多人又不想浪費時間等位, 於是便攻選這裡.這裡人不多, 食完便知原因吧!沒有set lunch, 便散叫了三款食物.年輕侍應態度傲慢, 又好像未睡醒, 完全不濟.牛油焗帶子- 帶子無味, 也過油.日式煎餃子–不香, 似中式窩貼多些.三文魚pizza –底雖算薄, 但除了邊皮有些脆外中心部位全部軟腍腍, 餡料有椰菜絲和三文魚, 三文魚又是無味, 幸好肉質不會粗鞋.真是想掉落“廁”所的“選”擇.

這裡人不多, 食完便知原因吧!

沒有set lunch, 便散叫了三款食物.

年輕侍應態度傲慢, 又好像未睡醒, 完全不濟.

牛油焗帶子- 帶子無味, 也過油.

日式煎餃子–不香, 似中式窩貼多些.

真是想掉落“廁”所的“選”擇.
2008-04-10 4 瀏覽
其實黎過呢到食過幾次, 野食就普通啦, 起碼我食左幾次之後都無乜深刻印象- -d 環境都幾舒服~ 值得讚下d 服務, 待應個個都好nice, 上次去食飯, 有個女待應唔小心倒瀉水, 雖然無整到我地, 不過佢狂講唔好意思, 埋單時佢仲比左8 折我地. 哈~

2008-03-10 10 瀏覽
招呼同環境都唔錯。唔好睇佢門口好似好少位,入面仲好大,幾舒服嫁。待應都okay,算有禮貌丫。第一次食,估唔到menu有好多選擇,好多唔同既地道野食都有,好多野都跟番日本,唔似其他日本餐廳,扮曬日本野,扮d唔扮d。特別係鍋物既選擇,居然有關東煮!!係香港好少地方有。所以叫左個關東煮同新出既鰻魚飯。仲叫左杯臣峰酒。關東煮同紀文食個d唔同,係真係有個火係下面燒住既,比較特別。材料方面,都係傳統個d喇,加埋芥末醬。味道唔係話好突出,旨在係香港好少地方有得食,本人覺得紀文好食d,可能係湯底問題丫。鰻魚飯唔錯丫。不過可以落多少鰻魚汁,大致上都幾好味既。不過就貴左少少$78一個飯!杯酒既酒味唔夠出,似飲緊提子汁多過酒。不過可以試下既。下次會再去,因為有太多得意既菜色,好想試。環境住得幾舒服,台與台之間隔得開,傾計都okay =)

所以叫左個關東煮同新出既鰻魚飯。仲叫左杯臣峰酒。

杯酒既酒味唔夠出,似飲緊提子汁多過酒。不過可以試下既。

(非會員)
2008-02-22 8 瀏覽
今日下午同成班同事一行十人去白本屋食lunch,其實呢度又唔係特別好食,又唔係平,我地黎呢度o既原因都係貪佢實有位,食物水準真係不敢恭維,估唔到連服務態度都咁差......經今日一事之後,我地決定唔會再幫襯!!話說有個同事叫左個雞扒定食,食左一啖之後發現味度古怪有問題,經過幾個同事試食之後,大家都覺得唔掂,於是要求佢地cancel左個餐佢啦,有個staff埋黎叫左個半碟食剩o既雞扒話要俾廚師食左睇下係咪真係有問題,如果真係有問題,先可以幫我地cancel個餐喎...等了一陣,個staff出番黎,笑笑口咁話,我地都試過真係無問題,同埋都未試過有客人投訴雞扒味怪喎,佢一於企硬唔係減番個餐o既錢,點都要收番個杯飲品同埋個餐湯o既錢喎,我地先頭聽都佢話收番$15都算啦,因為要趕住返工嘛...點知,原來係飲品$15,餐湯$10,加埋一即係淨飲都要成$27,係無野落過肚都要收$27,成個餐都只不過係$38...,我地覺得佢地今時今日咁o既態度真係好唔得呀,而且我地又唔係存心要玩野,佢話試過無事,但其實佢又唔係係我地面前試,佢話塊雞扒有無怪味都得架啦,咁o既做法實在小家,佢雖然收番$27,但係就失去

話說有個同事叫左個雞扒定食,食左一啖之後發現味度古怪有問題,經過幾個同事試食之後,大家都覺得唔掂,於是要求佢地cancel左個餐佢啦,有個staff埋黎叫左個半碟食剩o既雞扒話要俾廚師食左睇下係咪真係有問題,如果真係有問題,先可以幫我地cancel個餐喎...等了一陣,個staff出番黎,笑笑口咁話,我地都試過真係無問題,同埋都未試過有客人投訴雞扒味怪喎,佢一於企硬唔係減番個餐o既錢,點都要收番個杯飲品同埋個餐湯o既錢喎,我地先頭聽都佢話收番$15都算啦,因為要趕住返工嘛...點知,原來係飲品$15,餐湯$10,加埋一即係淨飲都要成$27,係無野落過肚都要收$27,成個餐都只不過係$38...,我地覺得佢地今時今日咁o既態度真係好唔得呀,而且我地又唔係存心要玩野,佢話試過無事,但其實佢又唔係係我地面前試,佢話塊雞扒有無怪味都得架啦,咁o既做法實在小家,佢雖然收番$27,但係就失去左我地一人十個客o既信心,以後都唔會再幫襯!!