2024-07-14 1277 瀏覽
多年前已常光顧此餐廳。價格屬中上,有不同選擇,真材實料,食物水平貫切的好。兩人餐,用 OpenRice 訂位消費滿$600送 180ml sake。環境舒適寧靜。我對此餐廳信心十足。

2024-07-13
  • 晚餐  set  dinner
2024-06-14 2253 瀏覽
下午茶銀鱈魚定食下午茶嚟講叫做貴($258),仲要收茶錢再加一吖,入咗去唯有硬食,好彩份量都同午餐差唔多,銀鱈魚都大舊。不過味道無咩驚喜。另外朋友叫個壽司餐反而幾好味,仲有餐飲。都係嚟打下卡就算!
下午茶
銀鱈魚定食

都係嚟打下卡就算!

2024-05-27 2642 瀏覽
😡我哋去過呢間餐廳好多次,從來沒有check單。今日心血來潮食完中午飯走咗後攞張單出嚟睇,發現收據上多咗一項「Other」收費!這收費的費用跟10%服務費一樣,即係張單合共俾咗20%服務費。我再看清楚額外10%原來係貼士。我好肯定沒有輸入什麼10%貼士,不知道為什麼莫名其妙多了這10%貼士。這餐廳的系統確實10分奇怪,大家如果去幫襯,千萬要注意睇單。如果唔係一些莫名其妙嘅事情可能會發生在你們身上。因為10%服務費再加10%貼士加埋20%!我就唔會再去呢間餐廳冒險了。
2024-01-14 2850 瀏覽
多年前食過如今已結業的銅鑼灣白鮨,今次竟然再度犯賤,再一次自投羅網!特上刺身定食一上,小人定睛一望,少得可憐!一客六款十二件,有三文魚、吞拿魚、白身魚兩款,甜蝦以及小人最認得的海膽青瓜各一。刺身鮮味談不上,至少沒有雪味。但問題是飯和味噌湯都不夠熱,完全是食而不知其味的感覺。友人的特上便當定食更加慘烈:包括三件什錦特上壽司、銀鱈魚西京燒、香煎鵝肝伴牛柳、帶子配大蝦天婦羅及和牛烏冬。特上壽司雪到硬崩崩未解凍,壽司飯更是一舊舊跌下來的,是甚麼貨色?銀鱈魚西京燒當然迷你,醬汁得個甜字,醬油完全欠奉,魚肉不滑,魚皮不脆。鵝肝牛柳是全油宴,最不堪的是無味的。和牛烏冬的牛肉似是一塊爛布,湯不好喝,烏冬不夠滑,唯一可入口的就是那塊油豆腐。不管是定食或是散叫的炸物都同樣不行。首先擺盤已找不到亮點,一隻長碟上放幾隻炸蝦,天婦羅汁及蘿蔔茸、鹽等都是因為枱太細,沒有位放才置於其旁的。粉漿勁厚實,似是炸起擱了很才奉客的,沒半分蝦味。跟前一次一樣,食完是不飽的,小人投降了!

特上刺身定食
特上便當定食的什錦壽司
特上便當定食的銀鱈魚西京燒、鵝肝牛柳、天婦羅及和牛烏冬
炸蝦天婦羅
跟前一次一樣,食完是不飽的,小人投降了!
午餐
每次喺附近工作,同事都會煩惱吃什麼,金鐘餐廳選擇不多,自從這間日式料理開店後,我們幾乎每次都去。 近期推出一人套餐$388,食得高級豐富,性價比高。除了前菜,刺身,壽司,還有自選主菜,拉麵和甜品。特別喜愛他們的刺身,新鮮幼嫩,又用上高質食材,令人滿意。 //前菜:油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律//兩片油金魚厚切,肉身肥美, 配上酸汁和日式海帶,口感清新,又唔會過酸,保持刺身鮮味。 //四點刺身:帆立貝 牡丹蝦 三文魚 油甘魚//擺放精緻了得,三文魚和油金魚的魚油甘香,帆立貝大粒肥美,牡丹蝦新鮮甘甜。 //三款壽司:帆立貝黑魚子壽司,火炙左口魚邊壽司,海膽碎蔥吞拿魚腩壽司//壽司用上高級食材,包括黑魚子,海膽,吞拿魚腩等等, 首先吃了淡味的帆立貝克魚子壽司 帆立貝大大片,口感鮮甜厚實, 上邊的黑魚子帶有輕微回甘的感覺;左口魚用火炙處理,魚油豐富,又唔會過膩; 最後的吞拿魚腩配海膽,整體甘甜,口感豐富,令人回味。 //茶蒸碗//日式蒸蛋的入面材料豐富, 唔會過鹹或淡味,作為刺身壽司後的小休,準備吃煮主菜。 //主菜:大蝦及野菜天婦羅拼盤//其中一個最常叫的菜式,因天婦羅的炸粉不厚,而且南瓜茄子和

近期推出一人套餐$388,食得高級豐富,性價比高。除了前菜,刺身壽司,還有自選主菜,拉麵和甜品。特別喜愛他們的刺身,新鮮幼嫩,又用上高質食材,令人滿意。

//前菜:油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律//

//四點刺身:帆立貝 牡丹蝦 三文魚 油甘魚//

//茶蒸碗//

//主菜:大蝦及野菜天婦羅拼盤//
其中一個最常叫的菜式,因天婦羅的炸粉不厚,而且南瓜茄子和大蝦,份量不少,配上天婦羅醬汁,是正宗日本的味道。

//拉麵:豬骨濃湯日式叉燒拉麵//
看起來拉麵份量是小碗,但夾起來有很多,濃郁湯底不會太油,叉燒嫩口,還有半隻半熟蛋和紫菜,差點吃不光。

//甜品:法式焦糖焗蛋//
甜品有質素,滑口的焗蛋和甜脆的焦糖表面,味道滿意。
2023-12-22 1257 瀏覽
一個人原來都可以盡興🎶剛剛去完日本旅行,意猶未盡又想吃日本菜,興起就一個人下班去吃😆餐廳在太古廣場,位置勁方便,影完聖誕裝飾就可以直上一樓吃飯~餐廳氣氛很輕鬆,雖然一個人但一點也不尷尬。免煩惱直接叫了一個一人套餐$388~✨前菜-油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律-刺身(帆立貝、牡丹蝦、三文魚、油甘魚)-海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙左口魚邊壽司、帆立貝黑魚子壽司整體來說,刺身很新鮮肥美。和風沙律汁入面有炸蒜,清新得來又很惹味。海膽碎葱吞拿魚腩壽司是我的最愛,勁多吞拿魚蓉😆✨茶碗蒸有柚子皮、冬菇、白果、蝦等等,很多配料又足料,個蛋蒸得夠晒滑。✨主菜幾款主菜都勁吸引,可以選不用加錢的「大蝦及野菜天婦羅拼盤」或「汁燒雞扒」,或「法式芥末籽牛柳」+ $88,或「銀鱈魚西京燒」+ $188,我最後選了牛柳,要7成熟。燒得勁香嫩好味,箍住牙吃也沒有難度!✨飯/麵日式叉燒拉麵(豬骨濃湯/醬油雞湯)或燒鰻魚飯+ $88,幾經掙扎之下選了鰻魚飯,鰻魚飯香濃充滿炭燒味,飯鍋還是熱的,有少少飯焦好香脆~✨雪糕 我選了平日比較少遇到的日本柚子味,像雪花般的口感,有柚子皮帶有少少苦澀味,但整體很清新特別!有收茶錢,日式綠茶
餐廳氣氛很輕鬆,雖然一個人但一點也不尷尬。
免煩惱直接叫了一個一人套餐$388~

✨前菜
-油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律
-刺身(帆立貝、牡丹蝦、三文魚、油甘魚)
-海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙左口魚邊壽司、帆立貝黑魚子壽司

✨茶碗蒸

✨主菜
幾款主菜都勁吸引,可以選不用加錢的
「大蝦及野菜天婦羅拼盤」或「汁燒雞扒」,或

✨飯/麵
日式叉燒拉麵(豬骨濃湯/醬油雞湯)或

✨雪糕

有收茶錢,日式綠茶每位$12~雖然餐廳很多客人,但侍應都很熱心會主動加茶,上菜速度也很配合,吃完一樣才會上另一樣👍🏻
2023-12-19
2023-12-18 950 瀏覽
金鐘PP日本菜🍣🍱✨☀️餐廳推出了一個$388大滿足的晚市日式套餐,菜式非常豐富,壽司、刺身、前菜、日式料理、主食和甜品,餐廳位於PP金鐘太古廣場,這個價錢簡直是很有驚喜呀!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻前菜有精緻非常的油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律,油脂香濃的油甘魚,配上酸味味的醬汁,很香胃又好味!壽司有三款,包括有:海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙左口魚邊壽司和帆立貝黑魚子齹司,都是高貴的配搭,令人吃得開心滿足!刺身包括有:帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚。餐前小吃是茶碗蒸,足料的蒸蛋,口感順感。日式料理選了大蝦及野菜天婦羅拼盤和法式芥末籽牛柳,大蝦及野菜天婦羅炸得很通透,表面薄薄一層的天婦羅炸粉,完全不會油膩,炸得有水準!而法式芥末籽牛柳是餐廳很受歡迎的菜式,牛柳煎得鮮嫩軟綿,配上獨特的法式芥末籽調味,令牛味有另一層次感。主食方面點選了日式叉燒拉麵,有豬骨濃湯或醬油雞湯,另外點了燒鰻魚飯,足料舖滿整碗飯!雪糕為甜品,口味可選日本柚子、綠茶、紅豆、黑芝麻和雲呢嗱。
金鐘PP日本菜🍣🍱✨☀️

餐廳推出了一個$388大滿足的晚市日式套餐,菜式非常豐富,壽司刺身、前菜、日式料理、主食和甜品,餐廳位於PP金鐘太古廣場,這個價錢簡直是很有驚喜呀!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

刺身包括有:帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚。

餐前小吃是茶碗蒸,足料的蒸蛋,口感順感。

雪糕為甜品,口味可選日本柚子、綠茶、紅豆、黑芝麻和雲呢嗱。

📍 白鮨 (太古廣場) (金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓132號舖喺PP行完街,影完聖誕裝飾,見到餐廳營造出高貴而舒適的氛圍,就用OpenRice book位入座🫶🏼內部設計注重細節,以木質元素和簡潔的日式風格為主,營造出寬敞而具有空間感的用餐環境。照明柔和,讓人感到放鬆與舒適💞👉open rice menu💰$388😋😋😋😋.8/5✨油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律結合了鮮嫩的油甘魚和清爽的水晶海帶,搭配酸汁調味。油甘魚的口感細嫩,與水晶海帶的脆爽形成了有趣的對比。酸汁的酸度為整道菜帶來了一絲清新的風味,同時也平衡了油甘魚的油膩感✨刺身(帆立貝、牡丹蝦、三文魚、油甘魚)這盤刺身包括了新鮮的帆立貝、牡丹蝦、三文魚和油甘魚。每一片刺身都鮮美到令人驚艷,展現了海鮮的鮮甜和鮮嫩的口感。帆立貝的柔軟和牡丹蝦的彈牙感令人愉悅,三文魚和油甘魚的油脂質地則帶來了豐富的口感,每一片都是一種享受✨海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙左口魚邊壽司、帆立貝黑魚子壽司壽司組合包括了口感豐富的海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙的左口魚邊壽司和帆立貝黑魚子壽司。海膽的鮮甜和軟滑搭配上碎葱和吞拿魚腩,形成了一種獨特的風味。火炙的左口魚
📍 白鮨 (太古廣場) (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓132號舖

👉open rice menu
💰$388
😋😋😋😋.8/5
✨油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律

刺身(帆立貝、牡丹蝦、三文魚、油甘魚)

✨海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙左口魚邊壽司、帆立貝黑魚子壽司
壽司組合包括了口感豐富的海膽碎葱吞拿魚腩壽司、火炙的左口魚邊壽司和帆立貝黑魚子壽司。海膽的鮮甜和軟滑搭配上碎葱和吞拿魚腩,形成了一種獨特的風味。火炙的左口魚帶來了炭燒的香氣和鮮嫩的口感。而帆立貝黑魚子壽司則融合了帆立貝的鮮美和黑魚子的咸香,為這道壽司組合增添了一份奢華感

✨茶碗蒸
這碗茶碗蒸口感綿密,簡約風格和健康食材給人帶來舒適和滿足的感覺

✨ 銀鱈魚西京燒(+$188)
銀鱈魚經過西京燒的烹調方式,口感鮮嫩多汁,外皮烤至金黃酥脆。獨特的西京燒醬汁賦予魚肉濃郁的味道,帶有微妙的甜味和香氣。這道菜結合了魚肉的鮮美和燒烤的風味,絕對是一道令人愉悅的美食享受

✨日式叉燒拉麵(豬骨濃湯)
日式叉燒拉麵以豬骨濃湯為基底,配上嫩滑的叉燒肉和彈牙的拉麵麵條。豬骨湯的濃郁口感與深厚的味道令人回味無窮。叉燒肉肥瘦適中,入口即化,散發出香氣。拉麵麵條煮得剛好,有嚼勁而且不黏膩

✨柚子雪葩
由新鮮柚子汁凝結而成。它以細緻的冰蓮花形狀呈現,口感輕盈且帶有柚子的酸甜風味。每一口都給人一種清新的感覺,完美地收尾了一頓美食之旅。

回頭: yes,餐廳融合了高貴和舒適的元素,提供了一個寬敞、舒適且溫馨的用餐環境。職員的友善態度和專業服務為整個餐飲體驗增添了品質和價值。無論是品味正宗的日本料理還是享受寧靜的用餐時刻,這家餐廳都能為客人提供一個高雅而舒適的場所。
今年PP嘅聖誕佈置好靚見到間居酒屋可以對住棵聖誕樹環境開揚舒適 即刻去食晚飯 Set Dinner前菜係🥗油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律油甘魚充滿油份水晶海帶口感清爽加上調味好醒神開胃刺身有🍣三文魚、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝刺身夠哂新鮮 厚切 好食壽司有三款 賣相好精美✨海膽碎蔥吞拿魚腩海膽加上吞拿魚腩配合得好好 😋✨火炙左口魚邊My fav 左口魚油脂豐富香口 入口軟滑✨帆立貝黑魚子三款壽司帆立貝好新鮮鮮甜 配黑魚子又係perfect match🥚茶碗蒸蒸蛋好嫩滑 好多配料 最特別係帶柚子香氣有冬菇、蝦仁,雪耳、白果及柚子皮✨大蝦及野菜天婦羅拼盤有蘆筍、青豆、南瓜天婦羅外皮薄脆 可以點抹茶粉 幾特別🐔汁燒雞扒雞扒肉質好嫩滑照燒汁加上芝麻、紫菜好香口🍜 日式叉燒拉麵可選擇豬骨濃湯或醬油雞湯豬骨濃湯味道濃郁 帶柚子香味 斷特別叉燒肥瘦適中 加上溏心蛋 唔錯最後甜品可以揀🍨黑芝麻或柚子雪糕好滿足
今年PP嘅聖誕佈置好靚
見到間居酒屋可以對住棵聖誕樹
環境開揚舒適 即刻去食晚飯

Set Dinner

前菜係🥗油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律
油甘魚充滿油份
水晶海帶口感清爽
加上調味好醒神開胃

刺身有🍣三文魚、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝
刺身夠哂新鮮 厚切 好食

✨帆立貝黑魚子三款壽司
帆立貝好新鮮鮮甜 配黑魚子又係perfect match

🥚茶碗蒸
蒸蛋好嫩滑 好多配料 最特別係帶柚子香氣
有冬菇、蝦仁,雪耳、白果及柚子皮

✨大蝦及野菜天婦羅拼盤
有蘆筍、青豆、南瓜天婦羅
外皮薄脆 可以點抹茶粉 幾特別

🐔汁燒雞扒
雞扒肉質好嫩滑
照燒汁加上芝麻、紫菜好香口

🍜 日式叉燒拉麵
可選擇豬骨濃湯或醬油雞湯
豬骨濃湯味道濃郁 帶柚子香味 斷特別
叉燒肥瘦適中 加上溏心蛋 唔錯

最後甜品可以揀🍨黑芝麻或柚子雪糕
好滿足
📍 白鮨 (太古廣場) (金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓132號舖係pp 行街行到餓,比佢餐廳既人氣同餐牌吸引咗,入面好簡約,位置好寬敞,成個氣氛同環境好舒服😌,個 menu好抵食☺️☺️,店員好詳細咁介紹每一道菜,慢慢享受💕💕👉open rice menu💰$388😋😋😋😋.8/5💙油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律油甘魚的鮮美與酸汁的清新完美融合,水晶海帶增添了爽脆的質感。💙刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)帆立貝鮮嫩多汁,甜味十足,。牡丹蝦肉質鮮美。三文魚,口感滑嫩,帶有淡淡的脂肪香氣。油甘魚肉質鮮嫩,入口即化,散發著豐富的魚油香氣。💙海膽碎葱吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司海膽的鮮甜和葱的清爽完美融合,正!火炙左口魚邊壽司,炙燒風味帶有微焦的香氣,將油份迫岀黎,更香口,魚肉鮮嫩。帆立貝黑魚子壽司,鮮甜的帆立貝搭配魚子的咸鮮口感,好夾。💙茶碗蒸茶碗蒸口感綿密、滑嫩,散發出淡雅的清香。蒸熟的蛋液柔軟,滑捋捋😋😋💙 銀鱈魚西京燒+ HK$188呢個銀鱈魚西京燒讓人驚艷!魚肉鮮嫩多汁,表面形成了一層香脆的焦糖,內裡保持了嫩滑的質感。口感豐富,將魚油迫咗出嚟,食落係入口即溶,
📍 白鮨 (太古廣場) (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓132號舖

👉open rice menu
💰$388
😋😋😋😋.8/5
💙油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律
💙刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)
💙海膽碎葱吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司
💙茶碗蒸
💙 銀鱈魚西京燒
+ HK$188
呢個銀鱈魚西京燒讓人驚艷!魚肉鮮嫩多汁,表面形成了一層香脆的焦糖,內裡保持了嫩滑的質感。口感豐富,將魚油迫咗出嚟,食落係入口即溶,係好食到升天!
💙日式叉燒拉麵(醬油雞湯)
日式叉燒拉麵以醬油雞湯為基底,味道濃郁而清爽。麵條彈牙有嚼勁,與湯汁完美融合。叉燒肉質鮮嫩多汁,入口即化。湯頭深沉香濃,帶有微妙的醬油風味,好飽,但又忍唔到食曬🤣🤣
💙 綠茶雪糕
濃郁的綠茶風味,帶有微妙的苦甜平衡,食落細膩而綿密,每一啖都充滿了綠茶的香氣。好滿足

回頭: yes,絕對係一家值得推薦的餐廳,每個位都好有空間感,坐得好舒服💕食物都super yumyum!!
2023-12-14 488 瀏覽
位於金鐘,心臟地帶非常方便嘅高級,日式餐廳叫了兩個一人套餐 美味內容如下刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)每一件 都係新鮮肥美厚切嘅日本魚生 絕對可以俾你日本魚市場嘅味道與感覺海膽碎葱吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司三款壽司每件都非常精美 同樣地每一種食材都係新鮮甘口肥美加上美味嘅壽司飯軟硬適中 可以見到師傅嘅工架油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律絕對開胃 美味肥美油甘魚 配上酸美美的水晶海帶沙律醒神呀茶碗蒸外表樸實,內裏豪華 柚子 蝦仁 菇類 貝類海鮮 應有盡有絕對係一個醒神嘅開胃菜大蝦及野菜夭婦羅拼盤外觀除了美麗之餘 絕對樸實 而且美味不油不膩的天婦羅 就算野菜與大蝦都是那麼香口 絕對係傑作法式芥末籽牛柳美味嘅牛柳 濃郁牛肉味優質幼嫩嘅牛柳 我建議五成熟足夠了 因為咁樣先至可以保留原汁原味日式叉燒拉麵豬骨濃湯先飲一啖湯 好飲到上天 係住日本水準拉麵煙靭 叉燒肥美 絕對可以一解日本鄉愁燒鰻魚飯淨係見到賣相已經不得了,流晒口水香甜爽脆又軟滑嘅鰻魚 加上日本醬油嘅日本珍珠飯食到一種京都級嘅豪華雪糕 黑芝麻/ 雲呢嗱美味誘惑嘅雪糕作甜品,這天晚上大滿足這裏的環境更加質樸得來夠華麗
位於金鐘,心臟地帶
非常方便嘅高級,日式餐廳

叫了兩個一人套餐 美味內容如下

刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)

海膽碎葱吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司
三款壽司每件都非常精美 同樣地每一種食材都係新鮮甘口肥美
加上美味嘅壽司飯軟硬適中 可以見到師傅嘅工架

油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律
絕對開胃 美味肥美油甘魚 配上酸美美的水晶海帶沙律
醒神呀

茶碗蒸
外表樸實,內裏豪華 柚子 蝦仁 菇類 貝類海鮮 應有盡有
絕對係一個醒神嘅開胃菜

日式叉燒拉麵豬骨濃湯
先飲一啖湯 好飲到上天 係住日本水準
拉麵煙靭 叉燒肥美 絕對可以一解日本鄉愁

燒鰻魚飯
淨係見到賣相已經不得了,流晒口水
香甜爽脆又軟滑嘅鰻魚 加上日本醬油嘅日本珍珠飯
食到一種京都級嘅豪華

雪糕 黑芝麻/ 雲呢嗱
美味誘惑嘅雪糕作甜品,這天晚上大滿足

這裏的環境更加質樸得來夠華麗
啱晒家人朋友來吃飯
2023-12-11 424 瀏覽
餐廳位於金鐘太古廣場,地鐵站直上,位置非常方便裝修以白色為主色,設計簡約日系,感覺高級而放鬆;位置闊落,空間感十足,坐得舒適;店員殷勤有禮,服務不錯✨晚餐套餐$388品嚐到7道菜式,份量種類多,價錢優惠👍🏽油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律 油甘魚晶瑩剔透,魚肉紮實肥美,配上酸酸的柚子汁海帶沙律,非常開胃刺身牡丹蝦:鮮美極甜,口感細綿帶爽三文魚:呈橙紅色,魚香油郁油甘魚:新鮮,爽口肥美帆立貝:質地軟淋,清甜美味壽司壽司飯,軟硬適中,帶輕微酸香海膽碎蔥吞拿魚腩壽司:海膽新鮮甘甜無苦味,魚腩油脂滿滿入口即溶火炙左口魚邊壽司:魚油魚香豐腴,火炙後的焦香有層次感帆立貝黑魚子壽司:肉質鮮美,黑魚子令口感更豐富茶碗蒸以雞湯燉的蛋嫩滑鮮味,味道濃郁,還有冬菇、蝦仁、柚子皮等配料,增添口感及香氣法式芥末籽牛柳+$60牛柳賣相吸引,煎得恰到好處,外層酥脆,內部嫩滑多汁配上芥末籽的微辣和香味,提昇口感和風味日式叉燒拉麵─豬骨濃湯湯底豬骨味清甜,薄身叉燒肉嫩軟腍,麵條彈牙,溏心蛋濃香入味法式焦糖燉蛋 以焦糖燉蛋作結,焦糖面薄脆,質地柔軟綿密,咖啡味濃郁,甜度剛好,甜而不膩-總體評分-環境:9/10 食物:9/10 服
餐廳位於金鐘太古廣場,地鐵站直上,位置非常方便

晚餐套餐$388
品嚐到7道菜式,份量種類多,價錢優惠👍🏽

油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律

刺身
牡丹蝦:鮮美極甜,口感細綿帶爽
三文魚:呈橙紅色,魚香油郁
油甘魚:新鮮,爽口肥美
帆立貝:質地軟淋,清甜美味

壽司
壽司飯,軟硬適中,帶輕微酸香
火炙左口魚邊壽司:魚油魚香豐腴,火炙後的焦香有層次感
帆立貝黑魚子壽司:肉質鮮美,黑魚子令口感更豐富

茶碗蒸

法式芥末籽牛柳+$60
牛柳賣相吸引,煎得恰到好處,外層酥脆,內部嫩滑多汁
配上芥末籽的微辣和香味,提昇口感和風味

日式叉燒拉麵─豬骨濃湯
湯底豬骨味清甜,薄身叉燒肉嫩軟腍,麵條彈牙,溏心蛋濃香入味

法式焦糖燉蛋

抵食:8.5/10
白鮨Shiro
📍金鐘道88號太古廣場L1樓132號舖
2023-12-08 2475 瀏覽
今日放工同朋友去左太古廣場影聖誕燈飾,影完靚相就要醫下個肚仔原來係地面中庭既位置就有間以優雅禪宗簡約風格為主既日本餐廳餐廳以白色為主色,配上禪意既設計,用餐舒適,位置便利店內分為吧檯、梳化及戶外位置,戶外位置仲可以用餐時間同聖誕樹合照,打卡一流近排仲推出左一個性價比高既一人前套餐,我同朋友仔又點會錯過食物方面:- 前菜 -油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律 : 油分豐富既油甘魚配上水晶海帶,口感清爽又有魚油既香氣刺身 : 有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝,四款剌身都新鮮又鮮甜,高質素既刺身拼盤壽司 : 係海膽碎蔥吞拿魚腩、火炙左口魚邊、帆立貝黑魚子三款壽司,海膽新鮮甘甜,吞拿魚腩入口即溶,火炙左口魚邊魚油豐富,肉質柔軟細膩,帆立貝黑魚子夠肉質鮮美,配埋軟硬適中,帶微酸既醋飯就非常完美- 小食 -茶碗蒸 : 加入雞湯去做蒸蛋,嫩滑鮮味,再加埋冬菇、蝦仁,雪耳、白果及柚子皮做配料,清甜得黎又有柚子既香氣- 主食 -大蝦及野菜天婦羅拼盤 : 有蝦、蘆筍、青豆、南瓜天婦羅,粉漿薄脆,再蘸上少少抹茶粉及天婦羅汁就夠好味汁燒雞扒 : 雞扒用日式照燒汁煎得香滑入味,再加少少芝麻及紫菜己經好好味-  麵 -日式

原來係地面中庭既位置就有間以優雅禪宗簡約風格為主既日本餐廳

餐廳以白色為主色,配上禪意既設計,用餐舒適,位置便利

近排仲推出左一個性價比高既一人前套餐,我同朋友仔又點會錯過

食物方面:

- 前菜 -

- 小食 -

- 主食 -

-  麵 -

日式叉燒拉麵 : 有豬骨濃湯或醬油雞湯選擇,豬骨濃湯味道濃郁帶少柚子味,醬油雞湯清澈既湯頭,味道清甜,配上濃香既溏心蛋及薄身軟腍既叉燒再加埋彈牙煙韌既拉麵,味道不錯既主食
- 甜品 -

雪糕 : 有多種口味選擇,日本柚子及黑芝麻味,為套餐做個完美既總結
2023-12-07
2023-12-06 348 瀏覽
今日唔知點搞,竟然嚟到咗間睇落結結實實又港味十足嘅小食店,說真嘅,門口嗰幾盆老火湯已經香到行過都要停一停。坐低,望吓menu,點咗碗滑嫩嘅牛雜,仲有炸得金黃嘅魚蛋,飲品就經典嘅菠蘿油跟一杯凍檸茶,嘩!講起都流口水啦🍢!話唔定先,嗰碗牛雜真係夠晒水準,而且好涮嘴!每一啖牛雜都滑溜溜嘅,加埋啲胡椒粉嘅微辣,食落暖笠笠嘅。炸魚蛋就炸到外脆內軟,咬落去「噼啪」聲音都係咁滿足。當然,唔少得嚟嗰杯凍檸茶,齋嘅冰凍感覺令整個人都醒神返,真系幾夾!最後嗰個菠蘿油,外皮烤到金黃啱啱好,中間放嗰塊牛油融化嘅時候嘅香味,簡直係喺鼻尖繞啊繞。總括黎講,今次食得真係開心,留低啲口水先啦😋!下次有得閒,一定要再嚟轉轉!👌🥢

最近造訪了一家位於太古廣場的高級日本料理餐廳。選了晚市dinner set。油甘魚海帶沙律,結合了新鮮的油甘魚和嫩滑的海帶。帆立貝刺身和三文魚刺身。帆立貝質地鮮嫩,口感豐富,而三文魚則帶有淡淡的甜味和柔軟的質地。接下來是油甘魚刺身和牡丹蝦刺身。油甘魚刺身的肉質鮮嫩,帶有一絲絲的油脂,而牡丹蝦刺身則帶有豐富的甜味。大蝦野菜天婦羅拼盤,大蝦外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配著炸得恰到好處的炸衣。日式豬骨湯叉燒拉麵,湯頭濃郁,鮮香而豐富,豬骨湯的熬煮時間使得湯頭更加濃郁,與嫩滑的叉燒完美搭配。最後法式焦糖燉蛋作為這頓盛宴的完美結尾,帶來了一種甜蜜的滋味。

油甘魚海帶沙律,結合了新鮮的油甘魚和嫩滑的海帶。