2019-04-17 586 瀏覽
藍灣商場同類型餐廳其實選擇都有其他,最近又再同朋友來百分百開餐,大家都覺得進步了唔係太多餐廳會做梅菜蒸鯇魚,有我就即刻點,份量算多,有豆泡墊底,唯有少骨既部分較少,全餐飯都靜靜地挑骨,食左好耐😅另外佢配有黎麥既白飯,但其實黎麥唔多海南雞飯賣相幾靚,用木板,油紙上幾有style,同場好多人都點海南雞飯,雞既份量算多,再配埋有蘿白的湯,味道幾好豬扒餐肉流心蛋飯賣相又是幾靚,餐肉煎到好似扒咁,再加隻煎流心蛋,把一個平平的豬扒蛋飯升level 了

另外佢配有黎麥既白飯,但其實黎麥唔多
梅菜蒸鯇魚

海南雞飯

梅菜蒸鯇魚
2019-01-13 679 瀏覽
今天到了小西灣南灣商場食早餐,點左魚柳早餐及牛扒早餐,每份早餐均配有兩塊多士;魚柳早餐的魚柳很香脆、很好吃,牛扒香嫩易入口、很入味,每個餐都可以選擇配煎蛋、香腸或火腿,今次飲品點了凍阿華田給凍奶茶,兩杯都好有水準,大家有機會一定要試試
2018-11-21 388 瀏覽
百分百這名字通常代表滿足,滿意,但今次品嚐經驗就十分失望,可能到來時時間已不早,不但餐牌很多食品售罄,點了的通粉上枱時不但份量少,肉粒少,湯淡而無味,這次百分百的感覺~失望!
2018-09-09 451 瀏覽
接兒子去上堂,獨自去吃早餐,來到百份百餐廳早餐時段11:30前供應,看看時間還趕得到點餐早餐之選🐣野菌鮮奶炒滑蛋~這個蛋帶有光澤呈現半滑半熟,野菌份量適中,好吃蒜香牛油多士~多士上只有一些蒜蓉,牛油甚少,多士不夠熱,只吃了半塊輕量火腿通粉~通粉煮得不夠軟,實了一點!這個份量廷不錯,因為全塊多士比較大而厚身,較易飽肚,雖然我只是吃了半塊,但吃完這碗輕量腿通巳感到很飽肚這兒的午餐選擇蠻多,有機會再來試試
接兒子去上堂,獨自去吃早餐,來到百份百餐廳

早餐時段11:30前供應,看看時間還趕得到點餐

這兒的午餐選擇蠻多,有機會再來試試

早餐
2018-08-05 302 瀏覽
偶然去小西灣穩野食, 見到咖喱圖好吸引入左去, 佢寫住得獎咖喱,咁選擇困難症既我就試下佢啦又真係好。正, 猶奇果辣度好足, 唔係淡某某既咖喱, 配料連香葉都見到, 真心推介想食咖喱既朋友!配埋熱咖啡( 一般般), 悠閒品嘗一晚;)

又真係好。正, 猶奇果辣度好足

配埋熱咖啡( 一般般), 悠閒品嘗一晚;)
2018-08-05
10 分鐘 (堂食)
  • 咖喱牛坑腩飯
2018-08-03 348 瀏覽
假日下午茶最喜歡去百分百餐廳,因為座位舒服全部有卡位組成,有空間感而且藍灣半島分店餐廳樓底高可以望到花園景,感覺舒服。今日食茶餐之選-公司三文治加飲品,盛惠41蚊。大大件三文治裡面有沙律菜、蕃茄、芝士、午餐肉、炒蛋,基本應有嘅材料都包含在內,特別欣賞佢嘅烘底麵包夠脆,亦都唔會因為三文治餡太多過重而令到麵包變型。厚切西多士入面有粒粒花生醬,份量適宜。正如圖片所見西多士表層金黃色,足以證明餐廳經常會換新油👍🏼

公司三文治

西多

凍咖啡
3 分鐘 (堂食)
公司三文治
西多
2018-07-22 218 瀏覽
我今日叫左個口水雞同海南雞套餐價錢中等 64蚊包前菜包湯包飯海南雞既前菜有蘿蔔 但係多渣口水雞個前菜有青瓜同木耳 份量都okay但係 個口水雞 就好似未熟咁 咬吾開個海南雞 就熟得濟 又係咬吾開兩樣都話係無骨 但實際係有骨仲要骨肉分離吾到個雞油飯就貌似擺得太耐 大部分既飯粒都硬曬 未蒸番軟曬個湯賣曬就轉左老火湯但係煲吾夠耐咁 湯水吾入味蘿蔔都未煲軟不過抵讚既係 座位好軟 而且夠闊夠空間等位又快 一黎就有位總括而言 除非你係為飽肚 否則吾建議食
我今日叫左個口水雞同海南雞套餐
不過抵讚既係 座位好軟 而且夠闊夠空間
等位又快 一黎就有位
總括而言 除非你係為飽肚 否則吾建議食
2018-06-23 276 瀏覽
今次係第一次寫食評,因為真係忍唔住唔寫。呢間餐廳喺藍灣半島開左咁多年,本來開始嘅時候都還勉強過得去,因為商場冇乜類似嘅平民茶餐廳,而且佢價錢都唔算貴、食物質素都ok。 但依家真係越做越差,服務態度差,衛生情況更差。本來今日因爲時間比較趕,其他想去嘅餐廳未開,所以貿貿然去左呢度食早餐。我叫左個雞扒公仔麵,同行嘅友人叫左個魚柳拼茄汁豆加蒜蓉包。食物唔係重點,味道普通冇特別評價,重點係衛生問題。盛載餐具嘅櫃桶,有啲污糟、有油漬,用餐具前必須洗一洗抹一抹先安心。食左一陣,就見到一隻迷你小曱甴喺牆上出現。友人即刻攞紙巾㩒死左佢。以為之後冇事啦,結果唔夠五分鐘,又有另一隻中型曱由(手指頭大小)出現喺同一塊牆上, 而牆左邊小小就係廚房嘅窗口,認真恐怖。嗰陣時冇諗咁多只係想快啲走人,對住啲嘢食都冇胃口🤮。我好好奇究竟呢間餐廳係咪住左成竇曱甴,再望一望對面枱塊牆,果然又見倒一隻大嘅(曱甴爬嘅位置都好近枱面),真係好噁心。嗰邊嘅食客望倒,避左兩避,都低頭想快啲食完快啲走。之後我哋有同侍應反映,佢「哦」左一聲就算,一啲都唔驚訝(可能慣左),亦冇道歉,冇話會跟進等等。總之,呢間野係我心目中嘅形象完全插水。我冇
今次係第一次寫食評,因為真係忍唔住唔寫。

總之,呢間野係我心目中嘅形象完全插水。我冇見過一間餐廳恐怖得過佢。

我 以後 都唔會再去呢間餐廳。

2018-06-23
3 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
2018-06-11 188 瀏覽
因工作關係,到了南灣半島!上次在這間餐廳吃了一頓鐵板餐晚餐,覺得不錯,所以再次光臨! 今次叫了下午茶的焗豬扒飯,份量大。豬扒有一整塊,飯又是炒底的。茄汁酸度剛剛好。以35 蚊既價錢,十分超值!另外凍飲叫了凍奶茶!味道也很好。奶和茶的比例剛剛好,有茶味,有奶味而且夠凍!睇番以前d comment 話員工服務差、上菜耐,今次完全沒有呢個問題!等左唔洗十分鐘已經有得食!隔離台有個大叔要求多多又話要牛油又呢又路個待應都無黑面!
焗豬
2018-06-11
10 分鐘 (堂食)
焗豬
2018-03-15 353 瀏覽
在柴灣工作的上班族,不少都會等到下午茶時段才食晏,原因是茶餐的性價比較高。這次去到位於藍灣半島商場的百份百餐廳,點了一客焗蕃茄豬扒飯,由於是茶餐,所以寫明份量會較少。不過,其實如果唔係太大食,對一般白領而言,茶餐的焗豬扒飯應該夠食,而且只是少飯,蕃茄和豬扒仍挺足料的。今時今日35元吃一個茶餐連熱飲,性價比算是高了!美中不足的是,侍應們的效率和態度真的有待改善,這或許與人手不足有關吧?正面一點去看,就是有改善空間吧,希望他們日後能做得更好!

今時今日35元吃一個茶餐連熱飲,性價比算是高了!

正面一點去看,就是有改善空間吧,希望他們日後能做得更好!
焗蕃茄豬扒飯 (茶餐)
2018-03-15
焗蕃茄豬扒飯 (茶餐)
2018-02-23 251 瀏覽
繁忙或非繁忙時間出菜都非常之慢,唔知水吧同廚房係做咩架, 成日都要追單,食飯時間就嚟完都未出到菜,服務態度太差,樓面愛理不理,不思改進,不知所謂。咁既服務態度同效率唔好再係商場到霸住個位
奶茶、咖啡內有檸檬核,上次以為是偶然,今次又是這樣,明顯習慣不洗杯就重用!投訴也沒用。錢照收,道歉無!5時後的下午茶時間,根本不多客,不明白怎會沒時間先看看杯內有沒殘食!次次都中伏!
2018-02-11
下午茶
2017-10-02 424 瀏覽
買外賣食海南雞,打開盒飯竟然一件雞都冇,只係得三件蘿白,盒飯仲要唔係平。打電話去問,職員竟然話下次補番,再問下去,廚房職員竟然話冇可能😡。難道我地為左騙佢地個幾件雞😡😡😡?我地都要行番去追個幾件雞,一來一回唔使時間嫁?如果唔係為阿仔,我地都唔行咁遠買盒五十幾六十蚊盒飯啦!! 大家下次買外賣記得check 清楚!!

大家下次買外賣記得check 清楚!!
2017-10-02
外賣自取
2017-09-18 318 瀏覽
坐下了1小時才來下單職員看到人招手,搖頭向後,視如不見環境差,頭頂天花板不時滴水,有時滴在餸上是問有誰敢食。叫芝士忌廉焗雞扒(拼腸仔及半焗流心蛋)隻蛋沒流心,只是普通抄蛋。問他沒流心的,他們說:「有蛋未ok囉」態度差。對他們的形容一個字"差"
坐下了1小時才來下單
職員看到人招手,搖頭向後,視如不見
環境差,頭頂天花板不時滴水,有時滴在餸上是問有誰敢食。
問他沒流心的,他們說:「有蛋未ok囉」態度差。

對他們的形容一個字"差"
2017-07-25 288 瀏覽
一個外賣,只係一樣野一個飲品,明明見住出左黎都唔執,我走去吹先執比我,全部企哂係到唔知做咩,又話要等埋個錯既外賣先出我個個又講好好好多既藉口,仲要唔知咩係我既,落單個個又好似未訓醒咁。
外賣自取