餐廳: 百樂潮州酒家
資訊:

位於銅鑼灣的百樂潮州酒家,以其精緻的潮州菜而聞名,這次特別試了他們的招牌前菜、湯品、主菜、飯麵和甜點,整體感覺非常滿足,絕對值得一試!😋滷水鵝肉鵝肝拼盤:經典味道的完美演繹 🦢🍽️這道前菜是百樂潮州的鎮店之寶,滷水鵝肝的滑嫩口感與鵝肉的鹹香完美融合,讓人一試難忘。鵝肝的肥美與滷水的鹹鮮交織出一種獨特的味道,真係要親身試過先會明白其魅力。蘿蔔灌漿拼炸芋絲卷:香脆與柔軟的絕妙結合 🥢🥔這道拼盤將兩種潮州家鄉小吃結合在一起,炸芋絲卷外脆內軟,而蘿蔔灌漿則帶來清新的口感,兩者相得益彰,讓人欲罷不能。胡椒鹹菜豬肚湯:暖心的經典湯品 🍲這道湯品以胡椒與鹹菜的香味為主調,豬肚的彈牙口感增添了整體的豐富層次,絕對是寒冬的暖心之選。潮式雜燴圍爐:家族團圓的象徵 🥘這道菜是潮州菜中的經典,將鮑魚、海參等精選食材與鮮香的湯底一同熬煮,象徵著潮州文化中重視團圓的核心價值,非常適合與親朋好友共享。頭抽煎鯧魚片:簡單中見真功夫 🐟鯧魚片經過頭抽煎至金黃,魚肉鮮嫩多汁,讓人品味到潮州菜中對食材自然風味的尊重與呈現。蜜餞燒金蠔:甜蜜的驚喜 🦪這道菜用上流浮山的金蠔,搭配甜美的蜜汁,讓人齒頰留香,寓意著好事成雙的美好祝福

滷水鵝肉鵝肝拼盤:經典味道的完美演繹 🦢🍽️

蘿蔔灌漿拼炸芋絲卷:香脆與柔軟的絕妙結合 🥢🥔

胡椒鹹菜豬肚湯:暖心的經典湯品 🍲

潮式雜燴圍爐:家族團圓的象徵 🥘

頭抽煎鯧魚片:簡單中見真功夫 🐟

蜜餞燒金蠔:甜蜜的驚喜 🦪
這道菜用上流浮山的金蠔,搭配甜美的蜜汁,讓人齒頰留香,寓意著好事成雙的美好祝福。

糖醋伊麵:港式潮州風味 🍜
這道糖醋伊麵將潮州的全蛋麵煮至柔韌後,雙面煎至金黃,再佐以白砂糖和陳醋,酸甜開胃,是不可錯過的美味。

鴛鴦水晶飽與潮州反沙芋條:完美的甜點結尾 🍬🍠

鴛鴦水晶飽🍡
這款甜點外皮晶瑩剔透,內餡香甜可口,口感輕盈,作為餐後甜品非常合適,讓整頓飯的結尾更加完美。

潮州返沙芋條🍠
這道甜品的反沙技藝展現了廚師的高超技藝,外層的糖衣脆脆的,內裡的芋頭則是鬆軟的,甜而不膩,令人驚喜

鴛鴦水晶飽的甜美與潮州反沙芋條的酥脆形成完美的對比,為整餐畫上完美句號
2024-12-22 0 瀏覽
從前到訪過位於希慎道本店,還是第一次來時代廣場分店! 當日點了不少經典菜式😆滷水是潮州菜的必吃項目,鵝肉軟嫩不柴,吸收了滷料的香氣,鵝肝肥美😋 第一次吃的潮式雜燴圍爐,有點飲是盆菜的慨念,有鮑魚、魚肚、海蔘等等,湯汁鮮甜😚 蜜餞金蠔不錯,特別喜歡以生菜和米粉脆脆包著吃,加添清新感☺️ 主食一定要試糖醋伊麵,脆口得來不油膩!! 加上醋和砂糖很滋味甜品一定要吃反沙芋,有一層脆糖在面大,內裏是粉糯的芋頭條🤤

甜品一定要吃反沙芋,有一層脆糖在面大,內裏是粉糯的芋頭條🤤
明白做冬 人多是難免進去後點菜 其中一項是煲仔飯 即時話煲仔飯要等45分鐘最後就算啦 可能佢要比枱下一輪 唔想我地叫啲太耐既菜式但黎左個滷水拼盤 之後 其他野全漏單眼見隔兩枱啲熟客 遲過我地入 人地一叫完就好快上菜係去到問左兩至三次 每次隔一段時間 都只係用對講機問 但又無結果 最後真係忍唔住話取消單佢先黎最後比錢時都係叫左幾次 然後終於比到個侍應係黑面架 點樣呀 我都未比態度 好似我做錯事甘? 唔好成日問啲人點解唔留港 你比咩服務人?
明白做冬 人多是難免
進去後點菜 其中一項是煲仔飯
即時話煲仔飯要等45分鐘
最後就算啦 可能佢要比枱下一輪 唔想我地叫啲太耐既菜式
但黎左個滷水拼盤 之後 其他野全漏單
眼見隔兩枱啲熟客 遲過我地入 人地一叫完就好快上菜
唔好成日問啲人點解唔留港 你比咩服務人?
2024-12-21 0 瀏覽
就黎冬至,今次提早去 times square 百樂潮州酒家食咗一餐,試咗多款招牌前菜/主菜/飯麵甜點,整體感覺好好 下次要去埋佢地中環新開既私房菜先得~~ 當日既 MVP 一定係蜜餞燒金蠔 ! 餐廳用上本地流浮山金蠔,金蠔粒粒超肥美肉質飽滿,加埋甜美蜜汁,令人齒頰留香滷水鵝肉鵝肝拼盤又係另一款必食菜式,滷水鵝肝口感滑嫩肥美,另外食滷水鵝最緊要就係餐廳個滷水膽!!鵝肉浸完個滷水膽入口肉質更加醇香美味最後,冬至就係要團團圓圓,食埋餐廳既潮式雜燴圍爐就啱晒喇,圍爐材料豐富,有鮑魚/海參/花膠帶子等等,湯底鮮甜仲有滿滿魚香,又係一道必叫菜式我地仲叫咗其他潮式經典菜:蘿蔔灌漿拼炸芋絲卷 胡椒鹹菜豬肚湯 頭抽煎鯧魚片 糖醋伊麵 鴛鴦水晶飽 潮州返沙芋條

當日既 MVP 一定係蜜餞燒金蠔 !

我地仲叫咗其他潮式經典菜:

蘿蔔灌漿拼炸芋絲卷

胡椒鹹菜豬肚湯

頭抽煎鯧魚片

糖醋伊麵

鴛鴦水晶飽

潮州返沙芋條
最近到訪出「百樂潮州酒家 」,餐廳以祖傳三代的潮州菜配方及烹調技藝,展示傳統正宗潮菜精髓🥢到訪當天試了多道餐廳自推出以來一直為人津津樂道的經典菜式,當中【蘿蔔灌漿拼炸芋絲卷】以輕薄的炸漿包着清甜的白蘿蔔,令人印象尤其深刻🥕 【滷水鵝肉鵝肝拼盤】亦是這裏必點菜式之一,用上代代相傳的滷水膽,味道香醇美味!中式鵝肝向來比較少吃,肥美柔軟的口感配上滷水令人驚喜!天氣轉涼特別推介【潮式雜燴圍爐】,大廚將鮑魚、海參、花膠等食材共治一爐,非常滋補,湯底鮮甜好喝!是次亦是我第一次吃【糖醋伊麵】,大廚將煮熟的麵條捲成麵餅,再將底面煎烘,做到一面焦香、一面香軟的口感,非常特別,蘸上白砂糖及陳醋享用更加美味😆 最後一定要留肚吃甜品【潮州返沙芋條】,鬆化的芋頭披上甜脆的雪白糖衣,超級好吃🤍

2024-11-05 953 瀏覽
這間歷史悠久的潮州酒家,是小時候爸媽帶我和弟弟來吃晚飯,第一次嘗到潮洲菜的地方後來有一段很長的時間沒去,畢竟香港的選擇太多,想試新地方也是人之常情只是年紀漸長,開始懷念老地方,但又想有點新意思,就去了這間位於時代廣場的新分店。室內設計燈光效果都比較有西餐廳的感覺,頗有特色都是叫一些回憶中的潮州家常小菜炸雙棗:外面香脆裏面鮮味多汁,加入了馬蹄粒,口感不同粵式炸蝦球的彈牙,是爽滑中帶點馬蹄粒清脆的口感,其中蟹棗因為有蟹肉更鮮甜。一定要點些附上的潮州甜醬,加了柑桔油令味道更有層次魚蛋津白煲:魚蛋不算極彈牙但有魚味,不是那些粉團般的平價貨色。津白吸收了上湯,清甜無渣。但重點是上面那幾片烘得香香的方魚片,帶點焦香的魚肉味為菜式晝龍點睛鹵水鵝片:潮州菜不能不吃這道菜式。切得薄片的鵝肉特別鮮嫩而且很入味,鵝皮肥瘦適中,口感彈滑,令鵝肉更添鵝油的甘香而不油膩。就連底下的鹵豆腐也吸收了鵝肉的味道,不是用來填補位置,可有可無的配角煎蠔烙:有別於一般大排檔的蠔餅,這個的賣點不是脆口,而是用上大量新鮮蠔仔才做得到的鮮香蠔味,而且火候剛好,煎得夠香但大大粒蠔仔依然嫩滑多汁,點鹹香的魚露更有潮州風味潮州煎麵:侍應

都是叫一些回憶中的潮州家常小菜

潮州煎麵:侍應說標準是煎一面,如果兩面都要煎要等20分鐘(!以前不是這樣吧?)還好最後都不用15分鐘,而且等待是值得,因為這道菜又名兩面黃,當然要兩面脆脆的外層來襯托裏面爽滑的鴨蛋麵。趁熱淋上鎮江醋和砂糖,加上韮黃的香氣,酸甜的味道即使是最後一道菜也不覺膩滯

最後來一小杯潮州expresso: 就是濃洌回甘的潮州功夫茶,完滿結束一頓美味的潮州晚餐
2024-10-18 1374 瀏覽
每次想食潮洲菜都係去時代廣場呢間潮洲菜館。裝修唔錯,座位舒適,招呼也好。點了:辣盬鮮魷:用避風塘式煮法,魷魚新鮮,味道唔錯。沙嗲牛河: 呢個好好食,沙嗲汁香濃,牛肉靚,不落鬆肉粉,河粉夠粗又夠滑,正!煎蠔餅: 蠔仔大粒又新鮮,不過個粉漿一般。糖醋麵線: 呢個每次來必點,賣相已經好吸引,煎得剛好,麵線夠滑,麵質靚。
每次想食潮洲菜都係去時代廣場呢間潮洲菜館。

裝修唔錯,座位舒適,招呼也好。

點了:

辣盬鮮魷:用避風塘式煮法,魷魚新鮮,味道唔錯。

煎蠔餅: 蠔仔大粒又新鮮,不過個粉漿一般。

2024-10-13 1121 瀏覽
在銅鑼灣時代廣場的百樂酒家。 座位舒適度一般, 午市人也很多。杏汁白肺湯和蝦餃好吃。 其他的食物味道都非常一般。 連潮州鹵水鵝片也乾,墊底的滷水豆腐非常鹹,這是潮州菜的名菜哦連這個也做不好,失望! 這個鵝片豆腐如果不沾醋真是咸得吃不下。 鹹水角很油,所以我吃了一口不吃了! 朋友的椒鹽九肚魚很硬,我的九肚魚有點像炸不熟! 水晶包:豆沙的味道還可以,蓮蓉的那個真的有點淡,我還以為是吃了青豆哩!感覺有點奇怪,我吃了一口不吃了。 失望。
在銅鑼灣時代廣場的百樂酒家。
座位舒適度一般, 午市人也很多。
  • 白肺湯
  • 百樂蝦餃皇
2024-08-23 1484 瀏覽
原來點心都唔錯的😋前菜👍雖然係額外收費,但係食唔停😁幾好食韮菜煮豬紅👍去到食潮州菜必點!XO醬蒸鳳爪珍珠雞鮮玉流沙包👍鮮玉米流沙包玉米流沙餡出奇香濃👍潮州蒸粉果👍又係必食點心😋香茜叉燒腸粉豉油比腸粉更出色😋最後又係必食嘅甜品👍鴛鴦水晶包
原來點心都唔錯的😋
前菜👍
雖然係額外收費,
但係食唔停😁幾好食

韮菜煮豬紅👍
去到食潮州菜必點!

XO醬蒸鳳爪

豉油比腸粉更出色😋

最後又係必食嘅甜品👍
鴛鴦水晶包

2024-07-29 1592 瀏覽
店員不會在入座時掃Open Rice訂坐而賺取的亞洲萬里通的二維碼。所以這個優惠其實形同虚設,十分有受騙的感覺。而OpenRice上亦報你訂抬後沒有出席,影響你Open Rice 的評級,實屬無辜。
2024-07-29
2024-06-11 1989 瀏覽
Lee間食肆仍生存簡直係奇葩,食物算中上,但food size跟價錢簡直食水深😤上星期日三大一少去食lunch, 小朋友只飲水但太熱叫個女待應俾杯暖水來佢話只得熱水叫我們等D水自然涼喎,咁我們叫佢俾冰佢又話無,但如果叫汔水就有冰杯,簡單ridiculous, 最後投訴經理才拿杯冰來😤我哋本來五位一坐低佢就擺三碟小食,我叫佢拿走一碟佢就問我幾位,我話現在四位佢就話四位兩碟五位就要三碟,我知lee D係餐廳另類收入但使唔使賺到咁盡?因為有D餐廳係可以俾客人選擇要唔要,lee間嘢就hard sell到令人覺得討厭👎我本著留港消費貴D都去消費希望食肆有生意但lee間嘢原來成日俾人投訴服務差和食水深,就算香港人幾咁努力去撐都無用啦!我從來未寫過食評但今次佢哋實在太離譜我希望俾人投訴嘅食肆能拎個心出來做番好自己間餐廳,令食客做拾信心咁先係win win👍
2024-06-11
2024-06-11 1548 瀏覽
由於帶住小朋友一家大細飲茶 小朋友非常口渴,就叫姐姐可否攞杯暖水或者凍水 姐姐就話只有熱水 自己攤凍 然後就問佢可否攞兩粒冰 佢話冇冰 我話點會冇冰啊 叫可樂冇冰嘅咩? 然後佢話叫可樂咪有冰杯囉 就咁係冇冰㗎 然後唔忿氣叫部長 先肯拎一杯冰出嚟 成900幾蚊飲個茶 得4大1小 都唔知咩服務態度 小朋友又有茶位錢 呢間唔係普通地痞酒樓 一間中級酒樓 態度仲衰過茶餐廳
由於帶住小朋友一家大細飲茶
2024-05-13 1147 瀏覽
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。由帶位的員工開始,每一個酒樓的侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。
由帶位的員工開始,每一個酒樓侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
2024-04-17 1094 瀏覽
環境一般,點心可以,蝦餃燒賣正常,潮州粉果就失望,環境枱與枱之間距離都可以接受,但二百幾一碟抄麵居然無味,水準抵。其實只係想開開心心飲餐茶,啲伙記黑口黑面粗聲粗氣,點會想再來。
2024-03-29
2024-03-29 1143 瀏覽
復活節第一天,帶埋屋企人去時代廣場飲茶,平時去開利苑,諗住試吓新野,就揀咗佢隔籬嗰間百樂潮州°復活節第一日,人流唔算多,招呼還可以,叫晒啲點心之後,諗住炒個麵,就叫咗佢哋個豉油王炒麵。上枱時候賣相都唔錯,但係食落就完全冇味,就算落辣椒油都係剩係得辣椒油味,跟住問佢哋啲人有冇辣椒醬,諗住鹹鹹地撈埋嚟食,點知連辣椒醬都冇🤷🏻‍♂️總結,早茶、午飯同晚飯唔會再揀呢間食,冇味冇招呼冇禮貌🙅🏻‍♂️