2021-02-10 1162 瀏覽
上網搵到好評先至黎食 但佢個lunch set唔太ok 我地叫左兩樣野 兩樣野都無乜味 環境唔錯既 個日去無乜人 靜靜地 有d自然光 幾舒服 同朋友黎傾偈係不錯的 但個set lunch真係fail😢 泰國雞炒金邊粉佢d雞似係d豆腐乾 真係幾乾 所以食唔出係雞 金邊粉質地ok 但真係無乜味 我都唔係重口味既人 但呢個真係令人幾失望菠蘿炒飯有少少菠蘿味既都 似酒樓普通西炒飯多d 明明睇食評見d相好吸引 但應該唔係呢d set lunch囉 最好食係菠蘿炒飯上面呢兩塊薯片

泰國雞炒金邊粉

菠蘿炒飯
有少少菠蘿味既都 似酒樓普通西炒飯多d
2020-12-01 894 瀏覽
我地一向每個星期一早上,開既會議一係無聊一係高壓,Monday已經夠 Blue, 加上疫情之下成年無出 Trip, 成班同事好屈悶,Jasmine 就提議黎呢度舒壓下。望下個景,天晴氣朗既 小型 lunch buffet, 一個自選 Main+ Buffet包括冬蔭公湯、小食、甜品 任食,每人仲任飲紫色蝶豆花飲品,大家坐低亂吹“食餐泰菜當自己去左Thai" 😂😂😂 $98一位,買三送一,好抵!街景靚之餘、座位舒適、open kitchen感覺乾淨,渡過一個無咁Blue既Monday!

2020-10-11 1085 瀏覽
兩個人食個lunch,見到有個拼盤兩人份寫住98,點知埋單竟然喺98蚊一位,三舊,真心貴啊,其他食物都唔錯嘅,就係呢個太貴啦,唔會再去,服務幾好環境幾好,就喺呢個真喺太amazing
雜錦拼盤(兩人份)
2019-12-27 2364 瀏覽
今日約朋友食xmas Dinner, 見到有間新野所以黎試下,叫左5樣野,大鑊,全部中伏!1.)青木瓜沙律- 完全唔辣,仲苦苦地2.)燒豬頸肉 - 腍到似煲湯豬肉,似微波爐番叮3.)海鮮濕炒河 - 黎到好似湯河咁,成碟野係無味,d菇仲要有陣草青味4.)豬肉蝦多士 - 塊多士油淋淋,完全唔脆5.)咖哩雞 - 唯一正常嘅野,但雞全部係雞翼一開二諗住都有幾多讚,又有85折黎試下,點知一間係尖沙咀嘅餐廳可以差到咁,唯一好嘅地方係枱同枱間夠闊,環境都ok,上菜算快,但野食係極難食,唔會再有下次囉
1.)青木瓜沙律- 完全唔辣,仲苦苦地
2.)燒豬頸肉 - 腍到似煲湯豬肉,似微波爐番叮
4.)豬肉蝦多士 - 塊多士油淋淋,完全唔脆
5.)咖哩雞 - 唯一正常嘅野,但雞全部係雞翼一開二

2019-12-27
2019-12-13 1627 瀏覽
尖沙咀特色泰國素食😍呢間餐廳同左Green Monday 合作🤗多左選擇實在太高興了新豬肉生菜包🥗太辣了😂立即要泰式奶茶🍹解下辣杯奶茶又幾好飲👍大家可以試試有個素雞米紙捲包🌯 米紙要先係溫水浸下先可以包料 感覺好新鮮😂跟住係不得了的🍳泰式女婿蛋 切開兩邊的蛋攞去炸個醬超級正一定要試🤤泰式素雞炒金邊粉 小小咸新豬肉碎菠蘿炒飯👍好食 薯片係重點😂泰式素雞粉絲沙律🥙價錢小貴 但野食都幾好食 值得一試👍=================皇后泰國廚房地址: 尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓電話: 29920111=================
尖沙咀特色泰國素食😍
新豬肉碎菠蘿炒飯
  • 泰式奶菜
  • 泰式素豬肉菠蘿炒飯
2019-09-18 2315 瀏覽
承著中秋節假期,  約朋友去尖沙咀海港城購物, 她提議午餐食泰國菜, 看看 Open Rice,  找到 皇后泰國廚房, 剛好在海港城對面, 是間泰國人開的餐廳.餐廳在16樓, 踏進去, 第一印象, 看見開放式廚房, 整潔乾淨, 不同一般餐廳.食堂環境有氣派, 西式天花水晶吊燈好有型格.我們選坐窗邊卡位, 對著九龍公園景觀, 好開揚. 大堂座位闊落.侍應招呼有禮, 我們看見照片推介, 好吸引 !先點飲品: Lemon Tea  薄荷葉烙神花特飲,   清清涼涼帶點酸甜味, 加些微微薄荷香.Butterfly Pea Tea  蝶豆花特飲,  天氣熱最啱飲,  飲品加了檸檬變成藍色, 好特別!睇睇午市菜單,  $68包飲品有四款. 我立即點一客.  泰式街頭牛雜車仔麵. 泰式豬手, 咖喱雞, 烤鴨........(重口味, 適合晚餐)午餐輕食, 湯河都理想.我們揀 了 Platter for 2   皇后特色拼盤 (2人)包括泰式蝦蓉豬肉多士, 糯米春卷, 金錢魚餅, 各兩件, 伴有菜沙律,  自家製酸辣醬. 我們很愛吃的泰國小食, 今次好滿足, 款式多, 擺碟美.秘製醬汁都好味.泰式蝦
食堂環境有氣派, 西式天花水晶吊燈好有型格.
我們選坐窗邊卡位, 對著九龍公園景觀, 好開揚.

大堂座位闊落.
侍應招呼有禮, 我們看見照片推介, 好吸引 !
先點飲品:
午餐輕食, 湯河都理想.
我們很愛吃的泰國小食, 今次好滿足, 款式多, 擺碟美.
秘製醬汁都好味.
泰式蝦蓉豬肉多士,  廣東蝦多士吃得多.  個泰式蝦蓉豬肉多士有些特別.  用了新豬肉和蝦膠做餡, 可作素食. 不會太油膩.   多士炸得香脆, 餡料豐富.
金錢魚餅,  香口好食, 魚味鮮香爽滑, 加上豆角粒及有點辣調味, 口感熱辣辣, 好滋味.
糯米春卷, 不同廣東及越南春卷, 樣子比較纖細, 春卷即叫即炸夠香脆, 配搭菜絲一齊食, 口感極好. 內裏包著軟綿綿的糯米, 沾些酸辣醬, 很好吃.
Miang Kam   小吃生菜肉包
看來隆重, 陶瓷盛器. 載著包生菜的飴餡料, 有紅蘿蔔, 青瓜粒, 香腸, 花生, 洋蔥, 三色椒, 青檸, 辣椒, 乾蔥, 和薑粒等.  七彩繽紛.
還有生菜, 米紙, 溫水, 自家製酸辣醬, 及抹手紙分別送到.
生菜經揀選, 每片新鮮嫩綠, 尺寸大小好平均.

米紙, 溫水.

店長親來示範包生菜程序, 好窩心 !

生菜肉包完成了, 生菜, 米紙, 餡料, 加點酸辣醬汁,  好食得一件接一件,  不離口.
Street Bowl Noodle  泰式街頭牛雜車仔麵
大大碗,  上檯熱騰騰, 份量多, 泰式街頭牛雜有牛丸, 牛腩, 牛筋, 質素好, 煮得夠稔, 湯底清香濃郁.
餸料十分充足, 有牛味.
麵是我最愛的質感, 麵條細滑, 配料洋蔥和炸蒜,  好惹味, 吃得滿意.
最後店長加送甜品.....應節月餅, 出自香格里拉酒店,  真窩心!   我們只顧食, 只剩下一角拍照留念.
餐廳的午餐免收加一股服務費, 好食又抵食 !!   要再來.
  • 皇后特色拼盤
  • 泰式蝦蓉豬肉多士
  • 糯米春卷
  • 小吃生菜肉包
  • 泰式街頭牛雜車仔麵
2019-09-15 1108 瀏覽
星期日和朋友在尖沙咀廣東道購物完,到了吃晚飯時間,朋友是尖沙咀地膽,說在尖沙咀有一間隱世泰國餐廳,是泰國人開的餐廳,菜式傳統有泰國風味,而且醬汁調味也是自家製作。環境十分舒適,也有高貴的水晶燈,有別於一般傳統泰國佈置,感覺優雅可人,而且餐廳位於16樓,在大樓頂樓,可看到開揚的九龍公園景觀,更擁有窗外無敵景色,慢慢享受環境食正宗泰國菜,特別心曠神怡!咖喱雞金麵,咖喱獨特的香味,咖喱味適中,另外雞翼及雞件,肉質嫩滑及入味,而且麪吸了咖喱汁,正沙嗲雞肉串4件雞肉串燒火候控制剛好,肉質嫰。蘸上特調的沙嗲醬口感豐富,惹味,一點再點!Rat Na Seafood 泰式炒濕河河粉煙銀,而且有三隻大大隻彈牙的蝦,料相當豐富,還吃到泰國魚路香味

咖喱雞金麵

Rat Na Seafood 泰式炒濕河
2019-09-15
咖喱雞金麵
  • 雞串
想吃正宗泰國風味,當然要去泰國人開的餐廳。皇后泰國廚房 Queen's Kitchen 引入最新鮮泰國食材,醬汁調味都自家製作,菜式都依據傳統做法,吃起來就像置身泰國一樣。平常在一般泰國菜沒太多泰食選項,但 Queen's Kitchen 最近就跟 Green Monday 合作,推出一系列使用植物用的菜式,吃起來風味不減,完全不會覺得自己在吃素啊!喜歡重口味的素友一定要上來吃。 (右) 泰式雞炒金邊粉 HK$118這次 Queen's Kitchen × Green Monday 合作的素食餐牌包括多款經典菜式,使用Omnipork新豬肉、gardein雞肉和 Beyond Meat 取代真肉,午市和晚市都有提供。午餐時段可以吃其中四款,HK$78 就有得食,免加一仲包一杯飲品。除了午市套餐,當然也可以單點,由前菜、沙律到主菜共有14個菜式,價錢由 HK$78 - HK$140 不等。上圖的泰式雞炒金邊粉就用了gardein雞肉製作,金邊粉和素雞肉都炒得入味,帶點甜的開胃好吃。 小吃生菜肉包 HK$98這個泰文叫「Miang Kham」,小碟小碟的材料包括 Beyond香腸、紅蘿蔔、

(右) 泰式雞炒金邊粉 HK$118

小吃生菜肉包 HK$98

這個泰文叫「Miang Kham」,小碟小碟的材料包括 Beyond香腸、紅蘿蔔、生洋蔥、三色椒、辣椒、乾蔥、青檸和花生等,吃法就是自己用生菜或米紙將喜歡配料和醬汁包起來咬。

原來泰國人傳統素食會用南薑當雞,吃起來辣辣的很刺激。這裡的花生都自己烘過,吃起來特別香口。炸過的 Beyond香腸吃起來也跟真香腸一樣惹味。這道清爽健康又好味,真的會想一直包來吃。

泰式豬肉飯 HK$128

新豬肉跟蘑菇、小秋葵、玉米筍和紅蘿蔔等蔬菜粒炒在一起,另外還配一隻炸雞蛋,適合喜歡吃飯飽肚的人,午餐來一份好味又方便。

豬肉生菜包 HK$140

另一款生菜包就以新豬肉為主,用了多種泰式香料炒,這個吃起來超辣,不能吃辣的朋友最好跳過,很可以吃辣的話就沒問題。

泰式豬肉多士 HK$108

這個炸多士獲得一致好評,葷食的版本會用豬肉和蝦做餡,這個素食版就用了新豬肉,其他調味配料則沒有改動。餡料釀在麵包上面之後,會沾一層雞蛋液再拿去炸,新鮮炸起的時候漲卜卜非常吸引。吃起來惹味也香口,是一款吃完很開心的小食。

最後送上完整的餐牌,這裡約朋友食飯很可以,快召集喜歡泰國菜的朋友吧。
2019-09-12
2019-09-10 395 瀏覽
啱啱個weekend約左朋友一齊去尖沙咀,食個lunch再去行下。我地都心血來潮想食泰國嘢,就嚟咗皇后泰國廚房,佢個lunch menu 都幾抵,98蚊有湯,小食,主食同埋甜品。不過其實咁多嘢我地食唔晒所以冇嗌,但係大食嘅人絕對可以考慮下。我地一人叫一個主食,蝦醬炒飯同pad thai。蝦醬炒飯好夠味,而且好多餸可以一齊食,鐘意辣既可以連埋多啲辣椒一齊食。臘腸好香,又甜又有少少鹹餸飯一流。Pad Thai 係每次食泰國嘢都一定會叫既。呢度既Pad Thai好正宗,份量又夠大,加埋青檸汁食好開胃。泰式奶茶係本人至愛,好香濃既泰式茶味,唔會太甜,好好飲好解渴。泰式檸檬茶有啲青寧,同樣解渴又消暑。

我地一人叫一個主食,蝦醬炒飯同pad thai。

泰式檸檬茶有啲青寧,同樣解渴又消暑。

2019-09-08 918 瀏覽
早前去完泰國旅行,對泰國美食念念不忘。早前聽尖沙咀返工的朋友說有間隱世泰國餐廳,價錢相怡,假日就跟朋友來試試。餐廳環境舒適,有特式水晶燈,有別於一般傳統泰國餐廳。餐廳有$68抵食午市套餐提供,但我們想試其他食物就單點。皇后小食拼盤豬肉蝦多士:口感豐富,原隻蝦爽口,肉餡鮮嫩多汁,多士酥脆,調味有少許香料咖喱,香口惹味。魚餅:這是我很愛吃的泰國小食,肉爽多汁,香茅的調味很香,辣得惹味。糯米春卷:第一次吃,春卷皮脆,內裏是軟綿綿的糯米,細味糯米飯有少許甜味,春卷點上酸辣醬或酸瓜醬很好吃。泰式紅咖喱烤鴨平時較少機會吃到用鴨做的咖喱,原來味道也不錯。鴨肉經過烤焗,所以皮有少許焦香,肉質有𡁻囗但不會過老。吃咖喱絕對不能錯過醬牛,所以我們加添了薄餅用來沾咖喱汁。這裏的薄餅一點也不油膩,店員說是自家製的,特別酥脆。另外,值得一題的是這裏提供的茶是泰國的手指公紅茶, 喝著真的有身在泰國的味道。這裏價錢合理,下次想吃泰國菜也會再來。

皇后小食拼盤

泰式紅咖喱烤鴨

2019-09-07 262 瀏覽
今天到尖沙咀海港城後,便來到附近廣東道海威商業中心16樓的皇后泰國廚房品嚐泰菜。此店位於頂樓,盡覽九龍公園的美景。店地方光猛,裝修雅致,給人舒適的感覺。點菜之前,我倆各叫了杯午市特價飲品。熱薄荷葉烙神花特飮酸酸甜甜並有微微薄荷香,凍蜂蜜香芧特飲清新解渴,還有一股鮮香茅味。最後我們選了不是吃半自助的泰式午餐而是散叫了幾款食物。~皇后特式拼盤 (2人)第一次吃糯米春卷,春卷皮脆,糯米微甜煙韌。金錢魚餅一點也不腥,爽口味適中。泰式蝦蓉豬肉多士香口,味道多層次。~泰式海鮮炒河粉除了有蝦和魷魚外,配料有大量爽甜的芥蘭和紅蘿蔔絲。蛋和河粉加了醬油來炒,更加惹味。~泰式滷水豬手配炸饅頭賣相不俗,滷水豬手非常入味而且炆得夠淋,骨膠原豐富。滷水豆腐和蛋亦味美。碟旁的芥蘭增添了纖維質並中和了豬手的油膩,是個好配搭。不可不題的是外脆內軟的炸饅頭,點滷水汁來吃,味更佳。今天這正宗的泰式午餐真是豐富,我倆最後捧腹而回。

~皇后特式拼盤 (2人)

~泰式海鮮炒河粉

~泰式滷水豬手配炸饅頭

今天這正宗的泰式午餐真是豐富,我倆最後捧腹而回。

2019-09-05
2019-09-01 249 瀏覽
雖然大廈外表不起眼,不過指示清晰,容易搵到朋友介紹這間皇后泰國廚房,有點名氣,能望到九龍公園一帶綠油油的環境來到泰式餐廳怎能夠不點一杯招牌的泰式奶茶,比港式奶茶更甜茶味又更香濃,味道帶點椰子的香味而且杯內的茶冰溶化時,能保持奶茶味不會變稀小食香茅串串豬肉蝦以長條香茅串起豬肉蝦球,蘸旁邊的醬汁把整個味道昇華主菜馬沙文咖哩雞香氣撲鼻,微微辣帶點甜雞翼蔬菜配料份量亦不少,加錢配薄餅最適合不過甜品除了芒果糯米飯杯,另一款吉士泰式南瓜蒸更有驚喜服務員告訴我們南瓜皮洗得很乾淨,連皮食亦可以蒸南瓜配上香濃的吉士凍,口感特別又豐富,亦感覺很健康
雖然大廈外表不起眼,不過指示清晰,容易搵到
來到泰式餐廳怎能夠不點一杯
而且杯內的茶冰溶化時,能保持奶茶味不會變稀

小食

主菜
馬沙文咖哩雞香氣撲鼻,微微辣帶點甜
雞翼蔬菜配料份量亦不少,加錢配薄餅最適合不過

甜品除了
芒果糯米飯杯,另一款
吉士泰式南瓜蒸更有驚喜
服務員告訴我們南瓜皮洗得很乾淨,連皮食亦可以
蒸南瓜配上香濃的吉士凍,口感特別又豐富,亦感覺很健康
  • 吉士泰式南瓜蒸
2019-09-01 251 瀏覽
同家人喺尖沙咀嘅*皇后泰國廚房*晚餐,阿妹介紹嘅樓上鋪,佢來過話好味,我都來試下! 環境真係唔錯,無豪華裝修但清雅脫俗坐得舒服! 啲菜式都好多款,午市都好經濟抵食,原來係間烹飪學校,所以有個好大嘅開放式廚房。外望嘅靚景觀,滷水豬手 148元紅 咖哩海鮮 198元好香濃,啲香料令醬汁有豐富味感,配 饅頭,薄 餅好惹味!卜卜脆嘅薄餅38元(三件)好香脆!好味!皇后拼盤328元 ( 大)足夠四人份量,含;有爽口豆角粒嘅泰式魚餅,真係好好味! 蝦多士,調味好特別,蝦又爽又脆! 有 椰香嘅甜糯米春卷,口味都好特別! 仲有雞翼,雞肉串等。啲醬汁甜,酸,辣各有韻味! 食泰菜配番支泰國嘅象啤48元椰青都好唔錯夠清甜!真係幾適服同特別嘅泰國廚房!有啲好似食私房菜嘅感覺!阿妹好介紹!下次再來食午餐!
環境真係唔錯,無豪華裝修但清雅脫俗坐得舒服!

外望嘅靚景觀,

滷水豬手 148元

紅 咖哩海鮮 198元
好香濃,啲香料令醬汁有豐富味感,配 饅頭,薄 餅好惹味!

卜卜脆嘅薄餅38元(三件)
好香脆!好味!

皇后拼盤328元 ( 大)
足夠四人份量,含;有爽口豆角粒嘅泰式魚餅,真係好好味!
蝦多士,調味好特別,蝦又爽又脆!
有 椰香嘅甜糯米春卷,口味都好特別!
仲有雞翼,雞肉串等。

啲醬汁甜,酸,辣各有韻味!

食泰菜配番支
泰國嘅象啤48元

椰青都好唔錯夠清甜!
下次再來食午餐!

2019-08-29
2019-08-31 684 瀏覽
與幾位閨蜜約會在尖沙咀 逛街,購物完畢,找個地方晚飯,但這旅遊區處處是人,地方 稠密又熱閙…… 尋覓間在廣東道海威商業中心門外發現了十六樓一間泰國菜餐廳的推介廣告,這幢商業中心幾乎層層是 食肆,集中西美食。 朋友認為樓上舖可能不會太多食客,可以一試! 果然!內進眼前一亮的是一間與衆不同的泰國餐廳! 開放式廚房,面積不太大,分正 偏廳兩區域,當眼處有 兩盞 奪目的水晶吊燈,木長餐枱配以紅色梳化椅子,感覺優雅非常! 光亮整潔,擺位有序沒有 侷促感!更擁有窗外的無敵景色~ 看menu的菜式很有特色與外面的有些分別。 定價也不太高,當然海鮮類會高些,個人認為是屬合理的定價。Platter(皇后特色拼盤)很吸引,於是點選了……果然上枱沒令大家失望!精緻得來又有氣派!份量足夠,蝦多士和泰式魚餅爽爽,香脆口感特別愛!而糯米春卷也很特別!脆脆外層包着軟糯椰香的糯米飯!Hor Mok (紅咖哩海鮮籃)以椰子盛載,熱辣辣的咖哩汁不停 冒出香氣樸鼻,令人食指大動!包點, 薄餅,白飯與這個香濃醬汁非常匹配! Roti咸魚炒芥蘭非常爽脆惹味!青 檸梳打-冰凍椰青特別清甜!Mango Stick
朋友認為樓上舖可能不會太多食客,可以一試!
果然!內進眼前一亮的是一間與衆不同的泰國餐廳!
光亮整潔,擺位有序沒有 侷促感!

更擁有窗外的無敵景色~

看menu的菜式很有特色與外面的有些分別。
定價也不太高,當然海鮮類會高些,個人認為是屬合理的定價。
Platter(皇后特色拼盤)
很吸引,於是點選了……

果然上枱沒令大家失望!精緻得來又有氣派!

Hor Mok (紅咖哩海鮮籃)
包點, 薄餅,白飯與這個香濃醬汁非常匹配!

Roti

咸魚炒芥蘭非常爽脆惹味!

青 檸梳打
冰凍椰青特別清甜!

Mango Sticky Rice( 芒果糯米飯)
糯米軟中帶爽口,甜甜的 芒果和椰香,這個泰式經典甜品真令人無法 抗拒!
真幸運遇上如此有質素的'' 皇后泰國菜廚房"環境漂亮又恬靜, 窩心的招待,令幾位女仕吃上了一頓愜意的泰式晚餐!超回味!
2019-08-29
  • 芒果糯米, 紅咖哩海鮮籃, 薄餅,皇后拼盤
2019-08-27 610 瀏覽
好友相約到尖沙咀去品嚐泰國菜。 步入泰國菜館時, 即見到雅致的裝潢。 店員安排我們坐到窗旁, 可看到開揚的九龍公園景觀看看餐牌, $98午市泰式半自助餐, 包括一個主菜, 另以自助型式享用小食丶餐湯及甜品。 還免收服務費, 相當化算。 但友人想試主餐牌食品, 那就由她作主吧。 店員奉上冰茶。 冰茶的味道特別清甜 不是一般食肆所提供的。 好奇之下一問, 原來是老闆親自到泰國買回來, 著名的手標泰式茶葉。 皇后特色拼盤 (2人) : 金錢魚餅丶泰式春卷和蝦多士。 特別是泰式春卷內是糯米, 外皮脆脆, 內裏軟糯。 沾上自家製的皇后招牌辣椒醬, 味道酸酸辣辣的, 又帯點清新的口感。 噴靚椰香紅咖哩雞 : 紅咖哩味道濃濃的, 加上椰汁更香濃。 雞肉多肉兼滑, 配上米飯應是不錯的選擇, 但我們更想試薄餅。 以香酥的薄餅來配紅咖哩雞, 也不錯呀。 青檸蘇打 : 口感清爽。 我們在這雅致的環境下享用了一頓休閒的午餐。 下次要再來試試晚餐, 相信晚上窗外的景色又有另一番風味。

但友人想試主餐牌食品, 那就由她作主吧。

店員奉上冰茶。 冰茶的味道特別清甜

皇后特色拼盤 (2人)

噴靚椰香紅咖哩雞

青檸蘇打 : 口感清爽。
青檸蘇打

2019-08-16
皇后特色拼盤 (2人)
噴靚椰香紅咖哩雞
青檸蘇打
  • 皇后特色拼盤(2人)