2018-12-12
同朋友食在又一城食lunch,因為佢病完😷冇耐,想食粥!🥴咁就唔駛煩惱食邊間,一定要去食皇府。我估唔計飲茶個D,成個又一城得佢有粥食,哈🤗12點半黎到要攞飛,好彩排第二張就到,而且好快就入到去了。2個人都可以坐卡位,幾舒服。同埋佢門口都有貼住,1-3人枱在繁忙時間用餐時間得60分鐘。😐如果邊個想坐低慢慢食下傾下計就未必應該黎呢度了。不過中午時分都係打工仔多,好少又會久留既,所以人流都算幾快😙坐低開左茶,我地就點左粟米🌽肉粒粥同埋鯇魚片🐟粥。另外叫多份皮蛋、同埋一客炸両腸粉。落左單10分鐘內食物都陸續送到,都叫做幾快。兩個粥唔算好大份,但係個粥底好綿得黎好重米香,唔會好水。粟米肉粒好甜,個肉碎都好滑、一D都唔鞋,唔會好似D瘦肉煲到乾爭爭。鯇魚粥我揀左要魚片🐟,因為少D骨,佢薄切得來食落都有口感,而且都真係去骨去得都幾乾淨。粥底就係同一個架啦,都係好綿好有米香。雖然75蚊一碗粥都真係貴,不過一來佢足料D啦,二來係大商場入面食,75蚊其實有50蚊都係交左租😔皮蛋🥚個賣相有D麻麻地,但其實又幾好食,個黃仲係流心黃。如果可以砌靚少少出場就滿分啦。蝦米🦐炸両就靚好多,不過呢個就份量細D。切埋得十舊
蝦米🦐炸両就靚好多,不過呢個就份量細D。切埋得十舊左右,咁又幾好食既︰首先D蝦米好靚,好大粒又唔係好乾既,蔥花固然有。個油炸鬼都仲脆,唔會畀出面層腸粉皮整到淋左。不過一份要50蚊又真係有D嚇人…不過我想食,同埋我見就咁叫份油炸鬼都22蚊,咁都係食炸両開心D既。😙😋
整體黎講呢度既粥米都幾高質,係就係貴D,但都係貴得有道理既。🤗