2020-11-30
往時都係食小菜多,咁啱今日放假4點幾先做完正經野,去搵食醫下肚仔。行下行下嚟到皇雀會,諗番有段日子因為WFH又加上政府限令,真係少左好多出去搵野食。面懞懞咁走入去問下有冇野食…親切的收銀姐姐話有,隨左好親切咁帶我地坐枱,仲幫我地拎埋熱水焯下D餐具等我地食安心D。仲見我好緊張咁要消毒酒精搓手,好親切咁話我知洗手間位置,同埋消毒酒精放邊個位。佢仲拎支私人細細支嘅酒精,驚我唔方便要行太遠。果份心意,我諗酒店服務都未必有咁貼心。後來嚟埋食物,今次唔係小菜,只係蒸肉餅和焗海鮮飯,味度都無疑問拍得住小菜的高品質。食緊嘅時候,睇倒新聞話由於疫情措施收緊,麻雀會所都要停業一輪。忽然間,知道咁好嘅食店,咁好嘅員工面對住這個疫情的衝擊和挑戰,有點無助。希望香港精神,keep住努力加油!齊齊打勝仗!
希望香港精神,keep住努力加油!齊齊打勝仗!