2024-11-07
今日同我嘅仔去盈圖用餐,用餐嘅體驗非常满意。餐廳嘅環境好舒服,裝潢真係好靚。佢地嘅天花板用咗優雅嘅中式花紋,搭配柔和嘅燈光,好時尚但又唔失港味。服務生都招呼到好周到,舉下手好快就嚟服務我哋。我哋點咗呢幾道招牌菜,味道都好好。我個仔要求我叫嘅黑金流沙包。流沙包嘅外皮好鬆軟,裡邊嘅流沙餡料好多,食左會漏出來,所以需要小心食,唔好被燙到嘴皮。裡邊嘅流沙餡味道好濃,但唔會太甜,鹹甜鹹甜咁,個包嘅表皮有個「盈」字,有款!跟住就係呢個西蘭花炒帶子,呢道菜色好鮮豔,带子嘅鮮带出西蘭花嘅甜,令平時唔食菜嘅仔仔都食呢道菜。平常好少點呢個潮州蒸粉果,但係今日想食就點左黎食。佢嘅皮薄餡多,口感好好滑,皮蒸得啱啱好,晶瑩剔透。我仲叫左金湯小籠包,小籠包裡邊有好多湯汁,我仲教仔仔先吸佢嘅汁然後先至食,每一口都食到好满足。健康紅米脆網腸我系第一次食,好特别,紅色嘅外皮好Q彈,裡邊餡嘅味道系唔錯嘅。而豉油王焗海蝦嘅虾肉好大隻,好鮮甜,調味到啱啱好,正!