6天前
上星期六撞正十年一度嘅大學同學會,班友仔拉大隊殺入觀塘工廈搵食。推開「盈苑」道木門,即刻俾陣蒸籠白煙同笑聲包圍!暖黃燈光照住懷舊花磚牆,枱枱凳凳密質質但唔逼仄,阿姐推住吱吱聲嘅點心車穿插,仲有班麻甩佬係度翻舊帳:「你當年走堂去追女啊!」成個場好似時光倒流返去hall食宵夜嘅日子,啱晒我哋班中年廢青✨### 山竹牛肉球山竹牛肉球嘅味道出奇地好,牛肉同山竹嘅結合簡直係天作之合,每一口都充滿鮮味😋。做法比較傳統,蒸得恰到好處,帶出牛肉嘅嫩滑口感。每粒牛肉球都係用上等牛肉整成,口感結實之餘又唔會過於鬆散。🥩評價:4.5/5價錢:$48### 蒜香蒸排骨蒜香蒸排骨呢味有種家鄉嘅味道💭,蒜香撲鼻而來,排骨經過長時間蒸煮,入口即化,肥瘦均勻,完全唔覺膩。調味適中,每一啖都充滿蒜香🐖。絕對係經典中菜伸延出來嘅一個新高度。評價:4/5價錢:$42### 鮮蝦菜苗餃呢個鮮蝦菜苗餃真係令人驚喜,透明嘅皮薄如紙,內裡鮮蝦同菜苗嘅比例恰到好處🦐🥬,做法精細,將新鮮材料嘅原味都保留下嚟。入口感覺清新不膩,好似喺口中跳舞一樣的輕盈。評價:5/5價錢:$45### 晶瑩鮮蝦餃晶瑩光滑嘅外皮甚至睇到餃子入面嘅粉嫩鮮蝦,
### 山竹牛肉球
### 鮮蝦菜苗餃
評價:5/5
價錢:$45
### 晶瑩鮮蝦餃
晶瑩光滑嘅外皮甚至睇到餃子入面嘅粉嫩鮮蝦,每一個都充滿誠意🩵。咬落去啖啖蝦肉,新鮮度爆棚。係再普通不過嘅點心,但係盈苑做到不普通嘅境界。
評價:4/5
價錢:$38
### 真功夫潮州粉果
正如其名,呢款潮州粉果真係靠技藝取勝🥟。皮薄但唔會穿,內餡混合咗潮式味道,豐富令人驚喜。爽口程度令你一啖接一啖,愛唔釋口。
價錢:$40
### 鮮蝦燒賣皇
鮮蝦燒賣皇當然係經典必點選擇,超大隻燒賣充滿鮮蝦同豬肉,鮮味冇得彈,而又唔會搶咗豬肉嘅原味。🏆整體平衡感啱啱好,為呢頓飯劃上完美句號。
價錢:$50