盛八日式燒肉就食過好多次對佢d野幾有信心今次就試下盛八既shabu shabu兩個人食既關係我地被安排左坐係一格格既卡位私隱度高傾計大聲d都唔怕騷擾到其他食客我地揀左我最鐘意既喜壽燒sukiyaki湯底掛住食 , 已經唔記得左影相呢回事喇嘻嘻等湯底既期間出去攞野食先原來依度有刺身可以任食有三文魚 , 八爪魚 , 鯛魚 , 玉子正 !我淨係要左港人至愛唔使排隊 , 即叫即攞仲有冷盤小食中華沙律日式凍螺肉串燒其他丸類 , 菇類 , 菜類 , 麵類選擇唔算特別多不過都算好齊全~~ 牛肉出場 ~~今次我地小試牛刀試左個最平既套餐$198既美國特選牛肩放題牛肉切得好薄放入滾湯煮10秒即刻可以食肉質軟熟又無根配埋我最鐘意既sukiyaki湯底好食見到人地d飛禪和牛好正打算下次再黎一定要試下佢!豚肉一樣切得好薄但味道就不及牛肩肉咁出色有小小豬肉既騷味食左一碟我地就無再叫lu雞肉係我最食唔慣既佢係經醃製既味道似係日本食到既炸雞佢完全就係果種味道而且雞肉過份地冧對我黎講灼黎食既感覺怪怪地平時打邊爐我地習慣要加湯或者加水係依度可以選擇加佢地自家製既麥茶有助消滯飲品選擇多除左上面依d果茶 , 啤酒仲有汽水機
盛八日式燒肉就食過好多次
坐係一格格既卡位
私隱度高
傾計大聲d都唔怕騷擾到其他食客
我地揀左我最鐘意既喜壽燒sukiyaki湯底
掛住食 , 已經唔記得左影相呢回事喇
嘻嘻
等湯底既期間
出去攞野食先
原來依度有刺身
可以任食
有三文魚 , 八爪魚 , 鯛魚 , 玉子
正 !
我淨係要左港人至愛
唔使排隊 , 即叫即攞
仲有冷盤小食
中華沙律
日式凍螺肉
串燒
其他丸類 , 菇類 , 菜類 , 麵類選擇唔算特別多
不過都算好齊全
~~ 牛肉出場 ~~
今次我地小試牛刀
肉質軟熟又無根
配埋我最鐘意既sukiyaki湯底
好食
見到人地d飛禪和牛好正
打算下次再黎一定要試下佢!
豚肉一樣切得好薄
平時打邊爐我地習慣要加湯或者加水
係依度可以選擇加佢地自家製既麥茶
有助消滯
飲品選擇多
除左上面依d果茶 , 啤酒
仲有汽水機
雖然有單寫明入座時間
不過我地都唔太想勞氣
放低杯食緊既雪糕
好掃興咁走
總括環境 , 地點 , 食物都不錯
但遇到依件事
的確扣左唔小分數
希望只係個別事件啦

題外話/補充資料: 雖然只得90分鐘 但幾欣賞送野上黎速度快 環境座得舒服 不過有件小插曲 幫我地埋左單後無幾耐 大約係我地入座後既75分鐘開始 催我地第一次夠鐘 隔左無耐 食到80分鐘左右就話我地夠鐘 當時我出左去攞甜品 友人同侍應講 我地應該可以食到幾點先夠90分鐘 點知食到85分鐘 另一同事又同我地講 唔好意思 已經過左鐘 雖然有單寫明入座時間 不過我地都唔太想勞氣 放低杯食緊既雪糕 好掃興咁走 總括環境 , 地點 , 食物都不錯 但遇到依件事 的確扣左唔小分數 希望只係個別事件啦
2015-07-28
  • 牛肩肉
2015-07-27 2107 瀏覽
今日想打邊爐,所以就同老公來試下盛八打邊爐,我們都好鐘意食盛八燒肉個個和牛,所以就對呢間野有d期望,來到系門口就要選擇湯底,我們選擇左最貴個個,食d令d的牛肉,因為我同老公都好小留意餐牌,所以食左2.3碟肉,先知原來有飛彈牛肉,勁耐先來😂當發現左原來呢個牛肉後,就不停食,因為好好味,有d d入口溶的感覺,另外一提就系個雞肉,雞肉好滑好彈,我煮左好耐都無un同(鞋)的感覺,其他的都無乜特別好食,個芝士腸都ok的,甜品我覺得5好食,連雪糕都系普通雪糕,好快溶,如果對牛肉有要求,又想食夠本,呢到系1個不錯的選擇,我會因為個飛彈牛肉再來😂
甜品區,好一般,個人認為不好味
食物區
還好,食左2碟
就是他。。超好味,食左5碟😂😂😂😂
一般牛肉
一般般
雞肉,好味,食左2碟
呢個都幾好味
我們食蕃茄湯,個湯都幾好
  • 日本飛驒和牛
2015-07-25 1862 瀏覽
味道一般,ok,但真係唔抵食唔值。種類超少,連最基本嘅金菇都無(金菇緊係配肥牛),淨係得啲奇怪嘢食,正常打邊爐嘅食物通常都無得食。雞軟骨好似無調味就放係到比客自己用火波爐番熱。限時,太短,食得唔盡興,唔掛得唔洗book台。啲牛無咩特別,食完成個感覺係“自己去街市買超多肥牛返屋企打邊爐好過,至少種類多好多,又抵又好食,而且食得盡興。”
味道一般,ok,但真係唔抵食唔值。
雞軟骨好似無調味就放係到比客自己用火波爐番熱。
限時,太短,食得唔盡興,唔掛得唔洗book台。
啲牛無咩特別,食完成個感覺係“
2015-07-20 2205 瀏覽
好友見到呢間做團購優惠, 每人三百蚊唔洗就可以任食和牛, 我地兩個都超愛食牛, 所以一於黎食過夠預先book了位, 所以等左幾分鐘就入得喇~入到去, 店內面積都幾大,以木色為主裝潢, 配合燈光感覺都好有日本風格, 唔錯~野飲任飲,選擇都多,有紙包飲品同汽水,仲有特飲教學。醬油配料自己調配,最正係有炸蒜 and 生蒜泥仲有魚生提供,每次每人只限取4片。都算新鮮~湯底有六款可選,包括:自家辛口韓風泡菜湯、日本和風咖哩湯、特選甜蕃茄濃湯、日本昆布海鹽清湯、黑蒜豚骨濃湯,以及麥茶壽喜燒,雙併 +$18。我地揀o左日本昆布海鹽清湯。呢個湯底清清地,可以食番牛肉原味,鮮味。配料都好多!各樣丸、瓜菜及腸,連油炸鬼都有, 不過個人覺得油炸鬼Shabu Shabu黎講怪怪地 。肉質也算嫩,口感煙韌飛驒和牛花紋賣相很漂亮,雪花分佈平均,油脂豐富最後食甜品~試o左木糠布甸and 雪糕綠茶雪糕無乜味,朱古力雪糕內有朱古力粒,好味~總结今次d都算唔錯,又和牛又刺身。抵食!
連加一,平均每人都係291~抵食
預先book了位, 所以等左幾分鐘就入得喇~

野飲任飲,選擇都多,有紙包飲品同汽水,仲有特飲教學。
醬油配料自己調配,最正係有炸蒜 and 生蒜泥
前菜
仲有魚生提供,每次每人只限取4片。都算新鮮~
鯛魚刺身
昆布海鹽清湯底
豚肉
肉質也算嫩,口感煙韌
飛驒和牛
飛驒和牛花紋賣相很漂亮,雪花分佈平均,油脂豐富
雞肉
最後食甜品~試o左木糠布甸and 雪糕
綠茶雪糕無乜味,
朱古力雪糕內有朱古力粒,好味~

總结今次d都算唔錯,又和牛又刺身。抵食!
2015-07-16
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
連加一,平均每人都係291~抵食
2015-07-20 1717 瀏覽
見到盛八咁多好評就嚟試試,叫咗個298嘅澳洲和牛,d牛第一碟嚟都免強叫可以,點知越叫越差,真係唔食好過食,d芝麻醬又勁甜,完全唔好食,甜品一般,下次真係有人請都唔會再嚟
2015-07-12 2445 瀏覽
第一次幫襯, 特登來試飛驒牛, 叫待應推介湯底, 佢話鹽味/喜壽, 睇過之前食評話喜壽正, 叫左先知懶野, 勁甜, 蓋過晒所有味道, 好在檯面有麥茶湯底溝淡, 叫做食得冇咁幸苦, 再講飛驒牛, 好軟淋(應該係脂肪平均的關係, 如果食牛油都鞋口就大濟啦), 但冇牛味, 而澳洲和牛就有牛味但鞋口, 真係針冇2 頭利. 黑豚肉好食, 外面的甜品就一般, 總的來說, 5 會有下次
前陣子走去想食豪少少當然就係選擇放題啦,黎到見到門口都重未有人排,因為當時係5點幾咋嘛,心諗如果要排咁一定好味到飛起,店員哥哥帶我地入去坐低,問我地係咪全部黎一碟先,咁我地乜都食就諗住試下啦,係等既途中我影下附近環境先~內裹裝潢簡約,甚有日本風格,1-2人吃可選擇右邊私隱度較高。店內餐紙有教壽喜燒食法Step1-4 逐步跟著做,右下角有意見表可寫回你的意見在上面換領50現金卷下次使用,真的不錯呢。甜品櫃種類繁多應有盡有,有各類cake、芝痳糊、各款雪糕等等。醬油配料自己調配,各樣丸類、瓜菜類及腸料都有,連油炸鬼也有得吃。飲品也有6,7款選擇,也有魚生等等可提供,但每次每人只限取4片。飛驒和牛花紋很漂亮,光看外型賣相已較我想入飛飛,也急不及待放入壽喜燒品嘗一番.加入了牛的壽喜鍋味道非常香濃,放入了少量瓜及栗米等等吸味。豚肉當然沒牛那樣極品,但口感也非常煙韌。熟了的飛驆牛色澤與花紋很晶瑩剔透,肥廋均勻入口即溶而且爽口,不消兩三分鐘已將整碟牛清掉再來一轉。真係估唔到呢碟牛居然嫩成咁,一啖咬落去完全無根,而已非常嫩口,加埋D醬汁可說係無敵阿,3百幾蚊食到真係好抵!朱古力雪糕中間夾雜朱古力碎,味
豚肉當然沒牛那樣極品,但口感也非常煙韌。
朱古力雪糕中間夾雜朱古力碎,味道香濃且滑。

2015-07-02 3182 瀏覽
剛去完日本、希臘,返香港後好想打邊爐、食茶餐廳、打冷、韓燒同繼續食日本食物,由於仍放假中,所以蕃茄醬於閒日下午帶我去一次滿足兩個願望,日式打邊爐,蕃茄醬帶我行女人街(即通菜街),近登打士街與豉油街一段,心諗女人街會有好餐廳?行到一座剛翻新之大廈 Deli2,就跟了蕃茄醬去了三樓的 盛八日式火鍋放題店。由於已過了午市時段,所以不太多人,只見到十多位學生,而午市套餐可選擇60分鐘(由$58-$148)或90分鐘(由$108-$298)放題,當然不同價錢提供的肉類質素相對不同,但相同的是可任取自助食物檯上的蔬菜、丸類、麵類、熟食、飲料、甜品、雪糕..........等,基本上每款食物試一件,已經飽到不能動,而是次行動是為了飛驒牛,當然點了$298 - 日本極上飛驒和牛任點任食,之後就返唔到轉頭了。既然點了最貴的極上飛驒和牛,當然要點個配合的湯底,壽喜燒湯底就最好不過了,更特別是加入麥茶,無咁油膩,另外最好加入洋蔥及大蔥,令湯底味道更出,不過雙蔥要向服務員要求才會提供,由於不同價錢的放題都一定會有嚴選豚肉,所以服務員二話不說就放低兩盤豚肉,之後就上了一板極上飛驒和牛。嚴選豚肉,肉質也算嫩,其實

既然點了最貴的極上飛驒和牛

嚴選豚肉,肉質也算嫩,其實已經不錯,但今次目的是極上飛驒和牛,所以.........先來一盤,飛驒牛肉身之顔色紅裏透出白色脂肪,單是賣相已值95分,而且飛驒牛肉紋清晰,只需在壽喜燒湯底中淥3至5秒左右便可,請相信我,不需點醬料已經好好食,飛驒牛牛味濃郁,一放入口即溶,不但嫩滑,而且無渣,真係暫時和牛中返唔到轉頭之選,確是極品。

也點了美國特選牛肩,澳洲貴族和牛,此兩款牛肉質素已經很好,當你吃過飛驒牛之後
,確是比了下去,澳洲貴族和牛甚至食到"鞋"嘅感覺,反而美國特選牛肩比起澳洲貴族和牛更好咬口,味道更濃。

說真的,單是食2盤飛驒牛已經值回票價,所以只取了少許丸、菇、公仔麵及冷蕎麥麵,味道還可以;喜歡飲凍飲的我在自助汽水機來回多篇,雪櫃還有紙包飲品,另有一雪櫃放杯裝甜品,所以都幾衛生,而甜品仲有雪糕同朱古力噴泉,但胃納有限,下次一定會再來。

丸、菇、公仔麵
澳洲貴族和牛
嚴選豚肉
  • 日本飛驒和牛
  • 飛驒牛
是日放工約埋三五知己一齊去食火鍋放題,今次就大家近屋企,可以傾耐D,決定試下旺角這間:盛八日式火鍋放題店朋友們今餐話要豪一次!所以我地要左頂級日本飛驒和牛放題~我地仲叫左4個湯底,包括:蕃茄濃湯、甜醬油湯、昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯貪心可以一次過試多幾個味XD,趁湯底未到,當然出去睇下有什麼食物和飲品可以拿~一入去就比個朱力噴泉吸引!旁邊綠色的是抹茶朱力啊!我知是不合符前後次序,不過我見到這些甜品又忍唔住多幾眼。混醬區醬料都算多選擇:而且喜歡佢地方闊落,不會擠滿人混亂地混醬。野飲任飲,選擇都多,除左一般紙包飲品同汽水,仲有特別地教你自己溝特飲。配料也好多!喜歡食乜就拎乜,我一定拎粟米!這個心形魚蛋係咪好特別呢?麵條裝到好靚~仲有—些已熟的食物,都是放題任食~首先刺身係必食之最!之後係飯,炸物, 前菜,冷麵等。不知不覺, 全張枱都係食物Xd~食物質素是不錯的,刺身ok新鮮。試下店中推介:就是油炸鬼醸了不同的肉,感覺不如分開返佢地更好....因為餡熟既時候,油炸鬼就太淋..講返四個湯底:我最鐘意甜醬油湯,始終覺得佢同牛肉最夾!第二最愛: 蕃茄濃湯十分香濃的蕃茄味,酸甜味可令人更開胃!昆布海鹽
是日放工約埋三五知己一齊去食火鍋放題
今次就大家近屋企,可以傾耐D,
決定試下旺角這間:盛八日式火鍋放題
朋友們今餐話要豪一次!
所以我地要左頂級日本飛驒和牛放題~
1965 瀏覽
我地仲叫左4個湯底,
包括:蕃茄濃湯、甜醬油湯、昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯
貪心可以一次過試多幾個味XD,
趁湯底未到,當然出去睇下有什麼食物和飲品可以拿~
一入去就比個朱力噴泉吸引!
旁邊綠色的是抹茶朱力啊!
我知是不合符前後次序,
不過我見到這些甜品又忍唔住多幾眼。
混醬區醬料都算多選擇:
而且喜歡佢地方闊落,
不會擠滿人混亂地混醬。
野飲任飲,選擇都多,
除左一般紙包飲品同汽水,
仲有特別地教你自己溝特飲。
配料也好多!喜歡食乜就拎乜,
我一定拎粟米!
這個心形魚蛋係咪好特別呢?
麵條裝到好靚~
仲有—些已熟的食物,
都是放題任食~
首先刺身係必食之最!
之後係飯,炸物, 前菜,冷麵等。
不知不覺, 全張枱都係食物Xd~
食物質素是不錯的,
刺身ok新鮮。
試下店中推介:
就是油炸鬼醸了不同的肉,
感覺不如分開返佢地更好....
因為餡熟既時候,油炸鬼就太淋..
講返四個湯底:
我最鐘意甜醬油湯,
始終覺得佢同牛肉最夾!
第二最愛: 蕃茄濃湯
十分香濃的蕃茄味,
酸甜味可令人更開胃!
昆布海鹽清湯:
淡淡昆布味清清地,
啱鐘意食食物原味的人,
今次個和牛襯佢好~鮮味。
黑蒜豬骨湯:
比較重口味,
用來襯下不同的食物,
味道幾得意,但未必人人接受到,
話曬都好重蒜味。
今日主角~日本飛驒和牛出場~
睇見都流口水!
雪花分佈平均,油脂豐富,
軟綿綿的口感,好像入口想溶化
好味!
另一碟澳洲貴族和牛~
牛味較濃,脂肪較少而有咬口,
兩個質地間住食,
好幸福呀~~
最後食甜品~雪糕
奇怪綠茶無乜味,
相反朱古力就好好味~
內有朱古力粒
總结今次豪返次不錯,
又和牛又刺身, 仲有多種美食比我地揀。
盡興的—晚!

2015-05-21
5 分鐘 (堂食)
2015-06-18 4183 瀏覽
好友知道我是食肉獸,又是牛魔王,推介我來這餐廳吃放題,因有極品的日本飛驒和牛供應,而且價錢相宜,我又怎能不動心呢?也許是平日的下午,又是考試季節,而午市也過了一大半,我們來到時,餐廳只剩兩、三檯客,與日常看慣的旺角不一樣,細看日式的裝修佈局,恬靜無華,彷彿去了東瀛某角落。日式火鍋放題,肉類只有豬、牛兩種,而級數又分美國進口牛肉,美國特選牛肩,澳洲貴族和牛,日本極上飛驒和牛及嚴選豚肉,而最貴的都是$298一位,已有齊上述所有肉類,任吃90分鐘,此外,自助食物檯上還有其他東西,各種丸子,蔬菜,粉麵,甜品,飲品,種類和款式都很豐富。開餐前,先來調較自己喜愛的醬汁,有芝麻醬,沙爹醬,黑胡麻醬等,又可放蔥,蒜,辣椒等,悉隨尊便,而湯底選擇了鴛鴦鍋,麥茶壽喜燒和黑蒜豚骨濃湯,加了大蒜的麥茶壽喜燒散發著芳香的氣味。先取了些墨魚丸,牛丸之類,又吃了些木耳,粟米等,令口腔做些熱身運動,不一會,主角登場。飛驒和牛,日本三大和牛之一,顔色白裏透紅,紅裏透白,紋理清晰,看得令人心醉,揮指在熱湯中輕灼數秒,已可享用,因已吸收了湯底的味道,故不需點任何醬料也很好吃,入口即溶,無渣,軟滑,牛味濃郁,牛脂豐腴,確是牛

鴛鴦鍋
飛驒和牛,日本三大和牛之一,顔色白裏透紅,紅裏透白,紋理清晰,看得令人心醉,揮指在熱湯中輕灼數秒,已可享用,因已吸收了湯底的味道,故不需點任何醬料也很好吃,入口即溶,無渣,軟滑,牛味濃郁,牛脂豐腴,確是牛中極品。其餘美國特選牛肩,澳洲貴族和牛,無疑質素不差,但與飛驒和牛相比,確是比了下去,當你吃過飛驒牛,你不會想吃其他了。然而,喜歡有些口感,可讓件肉在口裏繾綣的,美國牛肉仍是不錯的選擇。
美國牛肩肉
看著鍋中的牛脂,加個麵以吸索牛的精華,連汁都撈埋,是很好吃的麵。
結尾如仍有胃納,不妨吃些甜品,選擇也不少。
午餐
鴛鴦鍋
美國牛肩肉
2015-06-14 4265 瀏覽
繼續旺角 Deli2 的介紹:位於三樓的 盛八日式火鍋放題店,是非常值得牛魔專程拜訪的店子,因為裡面供應日本極上飛驒和牛任點任食!!! 這裡60分鐘午市放題由 $58 起(一碟豚肉,選吃牛肉就貴些),最貴的一碟豚肉+一碟飛驒牛,就是 $148。也有90分鐘的肉類任點任食放題,只由 $108 起,不過要吃一定推介吃最貴的 $298 的日本極上飛驒和牛放題!  說起日式火鍋放題,不少人會馬上想起開了不少分店的 牛涮鍋,又或是旺角人氣紅店 牛気。論環境,其實幾家店子都舒適好坐,而盛八新店還有巨大牛公仔像,特別過癮。店內佔地挺大,以木色為主的裝修清麗舒適,特別我們挑了日間來,自然光投射之下更加悠閒寫意了。 未開始 Shabu Shabu 前,先看看自助項目。這裡的選擇及味道絕對比不上 牛気,那邊真是單吃 buffet 都飽了! 這裡的選擇款式與 牛涮鍋 較近,也是基本蔬菜、丸子、澱粉質類都有一些,較特別是加上串燒。店內也有設有刺生櫃,但午市沒有開,估計晚市會較多選擇。除了串燒,店內也提供咖哩角、炸三文魚餃、白飯及日式咖哩牛,成了當日打底之選。店內有雪糕供應,吃下去似是牛記,還是另外兩家的軟雪

店內有雪糕供應,吃下去似是牛記,還是另外兩家的軟雪糕/Froyo較吸引。不過朱古力噴泉就是驚喜位,可惜午市配料只得棉花糖,沒有水果的配搭。另外也有紅豆沙。

甜品全部擺在櫃內,感覺較衛生企理,幾值得一讚;當中木槺布丁深得妹妹的欣賞喜愛,一連吃了兩大杯!

來到飲品區,可口可樂會有點失落,因為這裡是供應百事!同時有不同款式的道地紙包飲品、藍冰啤酒,還有教大家如何沖製特飲的果汁機,其實都算豐富多彩了。

肚子好餓了!一來先給自己及妹妹取了一碟飯,我的撈咖哩汁,妹妹的就附送三文魚餃(拆肉給她吃),咖哩角後來都沒收了。熟食水準正常,無驚也無喜。
湯底有六款可選,包括:自家辛口韓風泡菜湯、日本和風咖哩湯、特選甜蕃茄濃湯、日本昆布海鹽清湯、黑蒜豚骨濃湯,以及麥茶壽喜燒,雙併 +$18。我這邊選了取後兩款。

首先上檯是任何放題都必備的 嚴選豚肉。這裡的肉類質素不差,不過片得很薄,午市只吃一碟不太滿足,去到 $108 的放題就有美國進口牛肉任食,怎計都是肉類放題抵些!

不過最抵始終是吃飛驒牛放題啊!午市 $298 的價格,可享有日本極上飛驒和牛、澳洲貴族和牛、美國特選牛肩、美國進口牛肉及嚴選豚肉的任食放題,我們一來就要了飛驒牛!

地位比神戶牛、松阪牛更高的飛驒牛,屬於黑毛和牛,雪花紋異常細緻、入口是說不出的柔嫩芳香,風味實在一絕!而且連小朋友也很適合享用,因為無根無渣,入口即融嘛~

不是講笑,吃完飛驒牛,再來品嚐澳洲貴族和牛(連其下等級的肉類放題,任食價 $238),竟有「點解和牛咁嚡的?」的感覺!一碟過後就完全不想再吃了!@@
反而美國特選牛肩(連其下等級的肉類放題,任食價 $138)質素更好,始終美國牛側重肉味濃重,與飛驒牛的棉軟細膩完全是兩回事,省卻了正面比較。這個要了兩碟,任食也抵呀!
最後的美國進口牛肉我們都懶得試了,直接與超美味的飛驒牛廝殺吧!當日五大兩小(包括Chloe妹妹)都對這極品和牛深深著迷,吃了又吃,添了又添,前後吃了三碟半之多!
再來一張近鏡,飛驒牛能將脂肪長到這個豐富細膩的花紋,真是罪過啊!每啖進口都與舌頭甜蜜糾纏,真是迷死人的美味感~ 單為它而來,都值回票價了。

至於外面的食品,反正質素沒有特別,只隨便吃了些蔬菜,來平衡充滿罪惡感的心理吧。
這就是我們的驚人成果,中間已經隔了一次油... 當晚做夢沒給飛驒牛追殺,要好好感恩了!

三碟半飛驒牛,再加上其他肉類,實在飽到不行,要向甜品進發啦。吃飽和牛的妹妹,也有份去挑選自己心愛的甜品,樂孜孜的歡喜不得了!

小心翼翼捧來木槺布丁,很珍重的吃!甜魔媽媽也不客氣啦!首先點了朱古力噴泉,然後又去取了不同款的甜點、雪糕及果汁,還炮製了雪糕紅豆沙。甜品質素都可以啦,要講 牛気 會好些,但這裡的飛驒牛真的無敵。
妹妹都滿足地表示好飽了,前後剛好吃了90分鐘,超滿意滿足的經歷!如是晚市來,所有放題價目會 +$70,還有早割(17:00-19:30)及夜食(21:30-01:30)75折優待,但飛驒牛除外。總的來說:同樣的定價,要盡情享用貴價牛肉,盛八鐵定是牛魔的不二之選;如是基本的肉類,則仍然推介多種類又連海鮮的 牛気 了~
2015-06-09
2015-06-11 2682 瀏覽
前陣子走去想食豪少少當然就係選擇放題啦,黎到見到門口都重未有人排,因為當時係5點幾炸嘛,心諗如果要排咁一定好味到飛起,店員哥哥帶我地入去坐低,問我地係咪全部黎一碟先,咁我地乜都食就諗住試下啦,係等既途中我影下附近環境先~內裹裝潢簡約,甚有日本風格,1-2人吃可選擇右邊私隱度較高。店內餐紙有教壽喜燒食法Step1-4 逐步跟著做,右下角有意見表可寫回你的意見在上面換領50現金卷下次使用,真的不錯呢。甜品櫃種類繁多應有盡有,有各類cake、芝痳糊、各款雪糕等等。醬油配料自己調配,各樣丸類、瓜菜類及腸料都有,連油炸鬼也有得吃。飲品也有6,7款選擇,也有魚生等等可提供,但每次每人只限取4片。飛驒牛飛驒和牛花紋很漂亮,光看外型賣相已較我想入飛飛,也急不及待放入壽喜燒品嘗一番。壽喜燒加入了牛的壽喜鍋味道非常香濃,放入了少量瓜及栗米等等吸味。飛驒牛熟了的飛驆牛色澤與花紋很晶瑩剔透,肥廋均勻入口即溶而且爽口,不消兩三分鐘已將整碟牛清掉再來一轉。真係估唔到呢碟牛居然嫩成咁,一啖咬落去完全無根,而已非常嫩口,加埋D醬汁可說係無敵阿,3百幾蚊食到真係好抵!豚肉豚肉當然沒牛那樣極品,但口感也非常煙韌。朱古力雪
前陣子走去想食豪少少當然就係選擇放題啦,

黎到見到門口都重未有人排,因為當時係5點幾炸嘛,

心諗如果要排咁一定好味到飛起,

店員哥哥帶我地入去坐低,問我地係咪全部黎一碟先,

咁我地乜都食就諗住試下啦,係等既途中我影下附近環境先~

卷下次使用,真的不錯呢。

也有魚生等等可提供,但每次每人只限取4片。

壽喜燒

加入了牛的壽喜鍋味道非常香濃,放入了少量瓜及栗米等等吸味。
飛驒牛

不消兩三分鐘已將整碟牛清掉再來一轉。

真係估唔到呢碟牛居然嫩成咁,一啖咬落去完全無根,

豚肉

豚肉當然沒牛那樣極品,但口感也非常煙韌。
朱古力雪糕

朱古力雪糕中間夾雜朱古力碎,味道香濃且滑。

2015-06-01
  • 飛驒牛
2015-06-11 2495 瀏覽
早前都有食過盛八日式燒肉店,印象不錯的,早前在附近用餐時又開了一間盛八日式火鍋放題店,當然要回味一下啦。一入門口就有一大隻牛朋友黎歡迎(我心諗:我係黎食你架)用膳環境簡樸舒適,而且十分乾淨衛生。選擇左韓風泡菜湯同日式咖哩湯底。個人比較鍾意泡菜湯底,辛辣之餘還帶點甜味,不錯。咖哩的味道太濃,食牛時搶走哂啲牛味(過左一陣子,牛肉已經同咖哩湯絕緣了)是次選擇了($298)的日本極上飛驒和牛放題, 而且在自助吧的地方有大量自選火鍋配料任君選擇但本人只試了一個咖哩角味道正正常常,没有什麼特別。這款賣相不太給力,沒有食。醬油多款任君選擇,強烈推介胡麻醬同配牛肉一流。日本飛驒牛,肉質非常滑口,幾乎入口即溶,大家將牛淥至七成熟就要上碟,其實不用點醬先慢慢品嚐飛驒牛的原汁原味,食兩三碟絕對回本。日本貴族和牛完全被飛驒牛比下去,坦白講其實是ok的,而且牛肉都明顯的,不過舌頭被飛驒牛的嫩滑程度寵壞了。汽水或者紙包飲品都是無限量供 (值得一讚)
一入門口就有一大隻牛朋友黎歡迎(我心諗:我係黎食你架)
用膳環境簡樸舒適,而且十分乾淨衛生。
。咖哩的味道太濃,食牛時搶走哂啲牛味
(過左一陣子,牛肉已經同咖哩湯絕緣了)
但本人只試了一個咖哩角味道正正常常,没有什麼特別。
這款賣相不太給力,沒有食。
醬油多款任君選擇,強烈推介胡麻醬同配牛肉一流。
汽水或者紙包飲品都是無限量供 (值得一讚)
2015-06-05
I bought a Groupon deal where you paid $138 instead of $298 for all you can eat shabu shabu for 90 miniutes.The restaurant is located in Ladies Market in a totally new building I had never noticed before. It seemed everyone waiting for a table was holding a Groupon voucher!The layout of the restaurant is .... well ... interesting. At least for two people. As I was there with boyfriend, they sat us at one of the two people tables which was a bit annoying. As you can see from the photo, the table

The layout of the restaurant is .... well ... interesting. At least for two people. As I was there with boyfriend, they sat us at one of the two people tables which was a bit annoying. As you can see from the photo, the table faced the wall and we sat side by side. This made it annoying for getting food and drinks as one person had to slide out to make way for the other person to get out. This was also inconvenient for servers to clear plates as they couldn't get to them and had us pass the plates to them. Design wise, this was all things fail.
The buffet area included dessert of various kinds along with a chocolate fountain.
Other items for shabu shabu other than the beef we ordered was available on the buffet area. It had various balls and vegetables but oddly, it didn't have basics like tofu and enoki mushrooms. I've never been to a all you can eat shabu shabu that didn't have at least tofu. They also had a lot of different sauces but I can tell you ... stick with only soysauce. They had three different sesame sauces and all of them tasted like more like the sesame sauce you use for salad dressing than for shabu shabu. I tried the ponzu sauce as well and it tasted like vinegar was added to soysauce. All you can drink drinks are also available including beer.
This was interesting. A yakitori section. There was heater to heat up the yakitori for you. We tried all three. Tasted like the stuff you buy in the frozen food section of your local grocery store.
The beef was fairly decent quality. We ordered the chuck along with the regular. The chuck was pretty decent but they give you three slices each time you ask for more.
We also had chicken and pork. The pork was pretty good along with the chicken. This was surprising as most places the serve chicken are usually pretty tough. This was moist even after boiling away for quite a while.
Random items we tried from the buffet table that you can skip. Deep fried calamari. Soggy, cold and pretty much disgusting.
Sushi was also served here. There is a sushi table where they will slice whatever sushi they have available upon request. Sushi was ok and fresh enough. The egg was not that great.
We shared a bunch of desserts which were pretty average except for the sesame mousse which was pretty good. Ice cream was so frozen, it was no longer creamy.
Service was ok. The meat was pretty good. Though the sides are not so good with most you can skip. There also wasn't much variety. I was given coupons for next time but yeah ... I won't return.
2015-06-02
用餐優惠
團購
是日放工約埋三五知己一齊去食火鍋放題,今次就大家近屋企,可以傾耐D,決定試下旺角這間:盛八日式火鍋放題店朋友們今餐話要豪一次!所以我地要左頂級日本飛驒和牛放題~我地仲叫左4個湯底,包括:蕃茄濃湯、甜醬油湯、昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯貪心可以一次過試多幾個味XD,趁湯底未到,當然出去睇下有什麼食物和飲品可以拿~一入去就比個朱力噴泉吸引!旁邊綠色的是抹茶朱力啊!我知是不合符前後次序,不過我見到這些甜品又忍唔住多幾眼。混醬區醬料都算多選擇:而且喜歡佢地方闊落,不會擠滿人混亂地混醬。 野飲任飲,選擇都多,除左一般紙包飲品同汽水,仲有特別地教你自己溝特飲。配料也好多!喜歡食乜就拎乜,我一定拎粟米!這個心形魚蛋係咪好特別呢?麵條裝到好靚~仲有—些已熟的食物,都是放題任食~首先刺身係必食之最!之後係飯,炸物, 前菜,冷麵等。不知不覺, 全張枱都係食物Xd~食物質素是不錯的, 刺身ok新鮮。試下店中推介:就是油炸鬼醸了不同的肉,感覺不如分開返佢地更好....因為餡熟既時候,油炸鬼就太淋..講返四個湯底:我最鐘意甜醬油湯,始終覺得佢同牛肉最夾!第二最愛: 蕃茄濃湯十分香濃的蕃茄味,酸甜味可令人更開胃!昆布
是日放工約埋三五知己一齊去食火鍋放題

今次就大家近屋企,可以傾耐D,

決定試下旺角這間:盛八日式火鍋放題
朋友們今餐話要豪一次!

所以我地要左頂級日本飛驒和牛放題~
我地仲叫左4個湯底,

包括:蕃茄濃湯、甜醬油湯、昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯

貪心可以一次過試多幾個味XD,
趁湯底未到,當然出去睇下有什麼食物和飲品可以拿~
一入去就比個朱力噴泉吸引!

旁邊綠色的是抹茶朱力啊!
我知是不合符前後次序,

不過我見到這些甜品又忍唔住多幾眼。
混醬區醬料都算多選擇:
而且喜歡佢地方闊落,

不會擠滿人混亂地混醬。
野飲任飲,選擇都多,

除左一般紙包飲品同汽水,
仲有特別地教你自己溝特飲。
配料也好多!喜歡食乜就拎乜,
我一定拎粟米!
這個心形魚蛋係咪好特別呢?
麵條裝到好靚~
仲有—些已熟的食物,

都是放題任食~
首先刺身係必食之最!

之後係飯,炸物, 前菜,冷麵等。
不知不覺, 全張枱都係食物Xd~
食物質素是不錯的,

刺身ok新鮮。

試下店中推介:
就是油炸鬼醸了不同的肉,

感覺不如分開返佢地更好....

因為餡熟既時候,油炸鬼就太淋..

講返四個湯底:

我最鐘意甜醬油湯,

始終覺得佢同牛肉最夾!

第二最愛: 蕃茄濃湯

十分香濃的蕃茄味,

酸甜味可令人更開胃!
昆布海鹽清湯:

淡淡昆布味清清地,

啱鐘意食食物原味的人,

今次個和牛襯佢好~鮮味。

黑蒜豬骨湯:

比較重口味,

用來襯下不同的食物,

味道幾得意,但未必人人接受到,

話曬都好重蒜味。
今日主角~日本飛驒和牛出場~

睇見都流口水!

雪花分佈平均,油脂豐富,

軟綿綿的口感,好像入口想溶化

好味!
另一碟澳洲貴族和牛~

牛味較濃,脂肪較少而有咬口,

兩個質地間住食,

好幸福呀~~
最後食甜品~雪糕

奇怪綠茶無乜味,

相反朱古力就好好味~

內有朱古力粒
總结今次豪返次不錯,

又和牛又刺身, 仲有多種美食比我地揀。

盡興的—晚!

2015-05-06
10 分鐘 (堂食)