2023-12-07 105 瀏覽
今日同男朋友係西營盤呢間相馬食晚餐,食得非常之豐富豪華。大部份嘢都係任食,任食大閘蟹,任食海鮮,任食火鍋材料,任食串燒炸物,任食甜品,好多好多嘅任食。大閘蟹就係呢個時候食最正,蟹膏又多又甜,橙黃色嘅蟹膏非常吸引,點都要食多幾隻。海鮮除咗大閘蟹之外,仲有一個海鮮蒸鍋,雖然冇得任食,但份量都好足夠,帶子,蝦,水魷魚,鮑魚,蟹棒,青口,用蒜蓉清蒸好好味!火鍋湯底係胡椒花膠雞湯,湯底唔會太濃味,用嚟打邊爐都唔會搶咗火鍋材料嘅鮮味,湯底足料有新鮮,冇落味精嘅當湯飲都一樣咁健康。火鍋當然係用嚟食肉同食菜啦!豚肉,雞肉,牛肉,生菜,冬菇,豆腐,食到舔舔脷小食亦非常豐富,有炸墨魚丸,炸蟹籽丸,炸牛丸,午餐肉,翠玉瓜,炸韭菜肥牛串,好多都係新鮮炸出嚟!

2023-12-05 72 瀏覽
難得今日放假,一於約埋成班friend去食大閘蟹!今次我哋就book咗西環嘅相馬日式火鍋到任食大閘蟹海鮮火鍋放題。🦀🍁大閘蟹🍁🦀見到已經流晒口水🤤,拆開之後真係不得了。有勁多蟹膏🦀喺入邊!啜一啖,蟹膏🦀嘅香味完全留咗喺口入邊🥹。大滿足。😋🐮🥩美國進口牛肉🥩🐮牛肉🥩切得厚薄適中,每一塊肉🥩同肥膏嘅比例都啱啱好,唔會太肥,亦唔會太瘦。食落去口感層次分明🤤。🍲🦀蒸海鮮🐚🍲我地點左鮑魚🦪,藍尾蝦🦐,小蟶子🦪同黃蜆🐚同餐廳送嘅開邊龍蝦🦞。海鮮用蒸煮嘅方法去煮🔥。完全鎖住左海鮮本身嘅鮮味!🐓🍗單骨雞翼🍗🐓呢度有好多種唔同嘅單骨雞翼🍗。味道有成六種😋。全部都炸到香脆可口,而肉質就嫩滑多汁。好容易食唔停口!
🦀🍁大閘蟹🍁🦀
🐮🥩美國進口牛肉🥩🐮
🍲🦀蒸海鮮🐚🍲
🐓🍗單骨雞翼🍗🐓
2023-12-05 79 瀏覽
今日放假,同老公嚟到相馬食咗個超級豐富嘅午餐,食完真係晚飯都唔使食啦!我哋食嘅係一個叫做大閘蟹海鮮蒸鍋放題,大閘蟹,海鮮,火鍋料,點心,小食,甜品和飲品都係任食任飲嘅!真係應有盡有!🩷佢哋有一個既定嘅順序,先食咗飲咗碗胡椒花膠雞湯,再食大閘蟹,跟住上個海鮮蒸鍋,最後上埋火鍋,中途可以出去攞啲小食,點心,串燒炸物,甜品飲品嗰啲嚟食。🩵呢個時候食嘅大閘蟹蟹膏特別多又話又濃好好味,海鮮蒸鍋係用蒜蓉香蔥蒸,有好香蒜蓉味。火鍋湯底係胡椒花膠雞湯,入邊非常足料,飲落去味道鮮甜又暖胃,用呢個湯煮雞肉味道特別鮮甜,煮蔬菜亦都好好味。💜點心非常有水準,有蝦餃,燒賣,牛肉球,流沙包,叉燒包,馬拉糕等等。流沙包一咬落去入邊嘅流沙就嚟出嚟甜甜地又有咸蛋香味非常惹,叉燒包鄙薄餡靚,叉燒又夠多。
2023-12-05 46 瀏覽
同老公喺西環上馬食飯,食大閘蟹海鮮蒸鍋放題套餐,套餐有任食大閘蟹,一個海鮮蒸鍋,一個任食火鍋同任食小食,及豐富超級好味!任食大閘蟹大閘蟹非常飽滿,入邊充滿蟹膏,一打開蟹蓋就見到橙黃色嘅蟹膏,非常吸引,即刻好有食慾。太高又滑又鮮甜,口裏面充滿蟹鮮味。一次性海鮮蒸鍋蒜蓉蔥花海鮮蒸鍋粉絲底配各種海鮮,海鮮有琵琶蝦,大頭蝦,日本帶子,生蠔,鮑魚,青口,水魷魚,螺肉。🦐大頭蝦超正,蝦肉爽口又甜,仲有好多蝦膏。🦪生蠔充滿海水味,蠔味濃郁又夠滑,入口溶化非常正。🦑水魷魚又滑又爽口,食落去好有口感。🐚螺肉鮮甜,口感彈牙,越食就越鮮甜。任食火鍋火鍋湯底係胡椒花膠雞湯,呢個湯底非常足料,原汁原味,直頭可以當湯飲。入邊充滿花膠和雞肉,花膠大大件,爽口彈牙滋補又好味。火鍋材料有好多選擇,美國進口牛肉,優質雞腿肉,優質豚肉,肉丸,冬菇,南瓜,蘿蔔,豆腐,生菜,粟米,西蘭花。🐂牛肉簿簿一片入口溶化,好有牛肉味。🐓雞肉嫩滑,啖啖肉好好味。🐖豬肉非常新鮮,甘香鬆化食落去鮮甜。🎃南瓜和🌽粟米甜甜地。其他菜都係新鮮又好味。豐富小食:單骨雞翼有好多種口味,原味,香辣味,蜜糖味,黑椒味,海苔味呢幾種味道非常非常好食,雞翼新鮮

任食大閘蟹
一次性海鮮蒸鍋
任食火鍋
豐富小食:
單骨雞翼有好多種口味,原味,香辣味,蜜糖味,黑椒味,海苔味呢幾種味道非常非常好食,雞翼新鮮熱辣,咬落去肉汁就流出嚟,而且多款味道,好掂呀!炸蝦🍤蝦肉彈牙外面脆卜卜。🫔春卷入邊有好多餡料,菜粉絲肉都有非常豐富。炸墨丸夠晒彈牙,入邊仲食到一粒粒嘅墨魚肉。🥪炸蝦多士多入邊夾滿蝦肉和芝士,再拎去炸好味到不得了。
2023-11-28 88 瀏覽
睇完Ig介紹諗住試下,價錢又ok就來左食,蟹係可以,雖然細隻,都係3兩個d,但海鮮就麻麻地,覺得唔夠新鮮,服務態度都一般,倒d湯整到我地😓除左平,之後係唔會再食🥲
我同老公都超鍾意食大閘蟹同埋海鮮,機緣巧合下就book咗呢間係西環嘅叫做《相馬日式火鍋嘅》放題餐廳啦!今日終於可以黎,期待咗成個禮拜好緊張!呵呵😂首先講一講啲大閘蟹先,大閘蟹整體質素非常好💗,好多膏,超甘香,一食落去充滿陣陣回甘味!令人難忘🧡仲要隻隻都開出嚟係金黃色🧡🧡!大閘蟹size都偏大,咁嘅價錢就可以任食真係超抵!😇😋海鮮蒸鍋,又係一個傑作!非常出色😏!啲海鮮超多,好似山咁高,睇到都覺得好滿足!琵琶蝦,超新鮮,肥美,蝦肉勁彈牙!沙巴同硯超爽口🥳,日本帶子新鮮嫰滑!😙簡直係瘋狂😜,食完大閘蟹加海鮮蒸鍋,仲可以打邊爐!叫咗一堆必食嘅火鍋配料嚟打邊爐,牛丸,蝦丸,蟹籽丸,當然唔少得!全部好彈牙!午餐肉同粟米都要叫啦!最後都有叫牛肩胛!肩胛肉味濃厚,灼到啱啱熟就食得,非常滿足!🈵今次嘅任食放題體驗,真係好飽,我同老公都捧住個肚走!絕對值得一試!🔅

2023-11-27 69 瀏覽
今日屋企人聚餐,去左呢間火鍋店,好彩預先book左枱,因為平日夜晚都多人食,佢地出左新餐牌,係打邊爐前有幾種食物比你食左先😄先係大閘蟹🦀️,拆開蟹殼後滿滿都是金黃色的膏,甜甜的蟹膏鮮香美味,一點腥味都沒有,什至有點一碗白飯拌著吃的衝動,連我這個超怕海鮮腥味的人都沒有問題😄,上枱時大閘蟹還是超燙手的,相信不是預先蒸熟放係到之後食海鮮蒸鍋開邊龍蝦龍蝦🦞,啲膏真係多到爆😄而且都好多肉,啲肉仲要好甜心😍忍唔住連最細嗰節既蝦腳都差啲想食埋😂今次火鍋我哋揀咗胡椒花膠雞湯底,個湯好足料,啲花膠都好多同好大隻🤩好味到連湯料都差唔多比我哋食晒🤣
2023-11-26 46 瀏覽
本來想打電話去詢問吓現在訂枱打邊爐還會有大閘蟹嗎?但打電話去時只拎起電話放埋一邊唔接聽,過了一段時間後就擺回電話上然後斷線!!!!!! 😡今時今日咁嘅服務態度,完全無法聯絡咁點幫襯你呀?!?!? 簡直不知所謂!!! 😡😡😡😡既然你有時間拎起個電話擺埋一邊,又再有時間拎起電話擺返原位然後斷線,咁你點解唔順便接聽下電話呢?!?!?!?!?!?
2023-11-23 109 瀏覽
👅大閘蟹👅💋個個入到來就一定要食大閘蟹,呢度以放題火鍋為主,超級多嘢食同選擇,其中抽取最好食又新鮮既,推薦一下,大閘蟹份量十足肥美多汁,味道鮮甜又濃郁,帶有微咸般滋味,食火鍋加大閘蟹真係一絕既👅優質豚肉👅💋呢種豬肉真係夠優質,肉質好柔滑,再帶上豐富既油脂,營養十分高,加入火鍋中,仲可以提升埋湯底既味道,濃郁既豬肉香味,確實好食👅蒸海鮮👅💋非常之新鮮既海鮮,用蒸既方式可以保留原有既味道同質感,味道鮮味,選擇豐富,有小蟶子、蟹棒、沙日、日本帶子、海蝦、青口等等不詳細解釋,總知就係新鮮到好似係海邊食緊咁👅優質雞腿肉👅💋口感真豐富,雞腿肉既份量都好多,未熟時透明一些,熟透後就比較白淨嫩滑,真係一個唔錯既雞腿肉值得推薦既西環店,食物質素良好🙏🏻
👅大閘蟹👅
👅優質豚肉👅
👅蒸海鮮👅
👅優質雞腿肉👅
值得推薦既西環店,食物質素良好🙏🏻
早排瘋狂加班😵‍💫😵‍💫,過咗一段非人生活🥱🥱,終於可以重回正軌,同班同事決定對自己好啲,食豪啲啲🤭🤭。公司附近有間相馬日式火鍋🍲可以揀無限時⏳任食,我哋一放工,拎埋手袋👜就衝過去。我哋成班好似餓狼🦊咁,一入到去就比個飲品櫃吸引咗🤩,超多選擇,又有啤酒🍻揀添。店員都好細心❣️,有清楚解釋點落食物,方法都好簡單方便快捷✅。店員提議食大閘蟹先,因為咁先食到大閘蟹蟹膏嘅甘香,真係喎😜啲蟹膏真係鮮味甘香,回甘個味道可以保存好耐,如果食咗其他嘢真係可能會食唔到個甘味🔝。其他野食都好出色👍🏻👍🏻👍🏻,不過最愛都係大閘蟹🎶🎶。同埋重點📍係呻吓返工嘅辛酸嘢🙊🙊。

其他野食都好出色👍🏻👍🏻👍🏻,不過最愛都係大閘蟹🎶🎶。

同埋重點📍係呻吓返工嘅辛酸嘢🙊🙊。
2023-11-23 50 瀏覽
呢間火鍋店有好幾間分店,今日收工係西環就試咗個新湯底係胡椒花膠雞湯,味道好濃郁值得一讚👍🏽大閘蟹🦀️蟹膏好鮮甜,話咁快就食咗幾隻🤣開邊琵琶蝦🦐啲膏真係好多,而且啲肉好新鮮,咬落去有回彈打邊爐我最鐘意就係食肉,呢到啲肉類嘅質素普遍都幾好❗️我自己就最推介雞腿肉,件件都幾厚肉👍🏽雞腿肉大大嚿👍🏽👍🏽呢個部位啲肉特別軟嫩,打邊爐就最正‼️除咗火鍋佢哋仲有金黃色既炸物拼盤種類真心多,特別係蜜丸,蟹子丸,午餐肉都好好食,呢到啲炸物做得好正宗,同我之前去日本食既質素一樣,外脆內軟好香口😍
大閘蟹🦀️
蟹膏好鮮甜,話咁快就食咗幾隻🤣
開邊琵琶蝦🦐
啲膏真係好多,而且啲肉好新鮮,咬落去有回彈
2023-11-20 165 瀏覽
全香港有咁多間放題專門店,但我可以夠膽講,相馬一定係Number one!🙆🏽‍♀️特別喺依家大閘蟹季節,放題套餐會包括埋任食大閘蟹,真係教人難以抗拒🤦🏽‍♀️小食💁🏽‍♀️日式炸物&單骨雞翼即叫即炸,炸得乾身唔油膩,食多幾件都唔會覺得油冧冧🍻火鍋💁🏽‍♀️ 優質豚肉粉嫩軟腍,切得厚薄適中,唔使煮好耐就食得🍻同場仲有好多火鍋料可以自取,想食咩就拎咩,完全冇限制🍻當造💁🏽‍♀️ 大閘蟹賣相超吸引,一拆開全部都係金黃色嘅蟹膏,食放題有大閘蟹真係屈機🍻
西營盤真係好少嚟,以為通常都係得啲西餐廳,估唔到竟然有間我最鍾意火鍋店!太耐冇打邊爐啦,好想打返夠本!呢一間相馬係到做緊推廣,任食推廣大閘蟹放題,真係啱晒!( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨大閘蟹講明大閘蟹放題,當然唔少得大閘蟹,拎到出嚟真係每一隻都好生猛又大隻。( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨一次性極上蒸海鮮蒸海鮮好香噴噴,食到海鮮之餘仲好鍾意加啲蒜蓉落去調味,我覺得日本帶子用呢個方法食係特別出色!( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨美國特選牛肩胛肉類方面,如果牛肉首選一定係美國特選牛肩胛,粉嫩嘅牛肉顏色,因為薄切一片,所以好快就熟。( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨日式串燒炸物串燒炸物係小食推介,兩類食物都係勁快就會俾人清晒,但同時都好快又整好咗啲新,可以食嘅時候都係熱辣辣,蝦多士真係好香脆,炸物入面最鍾意。( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨蔬菜蔬菜都有好多唔同嘅選擇俾人揀,由細到大都好鍾意食粟米、蕃茄,每次打邊爐咩湯底都好都一定要加。

( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨大閘蟹
( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨一次性極上蒸海鮮
( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨美國特選牛肩胛
( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨日式串燒炸物
( •̀ •́ ) ̖́ᕗ✨蔬菜
2023-11-15 168 瀏覽
老公返工係西環,前兩日接佢收工就揾咗呢一間任食餐廳(◐‿◑)食完之後都覺得係值得一試同埋可以再次去食!有得任食大閘蟹,火鍋,炸物,串燒同一次性蒸海鮮!今次就講下火鍋同一次性蒸海鮮٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و火鍋竟然有海鮮可以揀仲要唔係得好少選擇係有大概10多款選擇!真係有驚喜啊(*≧ω≦)個人就比較鐘意大頭蝦同黃蜆,蜆係冇沙而蝦都係好大隻。其他配料都有丸類,午餐肉,菜,翠肉瓜,菇,南瓜,響鈴等,同平時火鍋放題配料大同小異(◐‿◑)牛肉有兩款係牛肩胛和肥牛,還有豬肉和雞肉,食咗牛肉質素都幾好!一次性蒸海鮮個人就很喜歡,作為蒜控的我真的很喜歡。海鮮就係要有超多蒜蓉先好食的٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و海鮮有蝦,扇貝,蜆都係好好食!

等左成年,終於可以去食大閘蟹!精挑細選之下,揀咗相馬去食大閘蟹火鍋放題。貪佢價錢平,食物質素高。最緊要係可以任食大閘蟹!大閘蟹🦀🦀勁勁勁多膏!食嘅每一啖都有好濃郁嘅蟹膏味🦀。勁快就比我清左一隻!蒸海鮮🍲蒸琵琶蝦🦐及灰蜆🐚都係我最鍾意嘅食物。琵琶蝦🦐好新鮮。肉質勁爽又彈牙。灰蜆🐚就勁大隻,味道鮮甜,完全冇沙係入面。只係少少蒜蓉🧄就已經完全提升到佢哋嘅鮮味!火鍋🍲打邊爐必食一定係響鈴🔔及美國進口牛肉🐮。響鈴🔔吸晒湯底嘅精華。又脆又多汁。美國🇺🇸進口牛肉🐮就好淋,而且牛肉味偏重,配埋胡椒湯底🍲,令到牛肉嘅味道更加豐富!
大閘蟹🦀

蒸海鮮🍲