睡飽吃吃 @sleepwelleatmore_studio 📍:西環西營盤皇后大道西368號地舖🚗:西營盤地鐵B3出口 步行6分鐘💲:~HKD130/head for dessertsFood quality✔️:黑糖牛乳、焙茶巴斯克配海鹽芝士奶蓋、西西里島開心果巴斯克👌🏼:貓山王斑斕榴槤忌廉蛋糕、八女抹茶拿鐵總結:😋個人覺得比起更出名嘅hemma 我更喜歡呢間 巴斯克差唔多質素 要比較嘅前者確實再好食啲 但睡飽贏嘅係佢啲飲品都好出色 雖然都係要排隊😆😋網店起家 專注整巴斯克 試咗焙茶巴斯克 口感勁軟滑 且有流心效果 焙茶味好香同嗰海鹽芝士奶蓋幾夾 但真係太細件$68/件 但幾啖就食完😣😋一定一定要試開心果巴斯克 果然係招牌 超濃郁嘅開心果味 流心又順滑 超好食😝😋黑糖牛乳好飲 好濃同香嘅奶味 口感較稠加上表層又焦糖化 好易入口🤔斑斕榴槤蛋糕都係招牌 愛榴槤嘅朋友絕對喜歡 不過完全食唔到斑斕味 要分開食 蛋糕🍰都比較普通🤔拿鐵都幾好飲 但中午去到已經點唔到熱 只能飲凍….😣🤔又係強制性低消一杯飲品 蛋糕唔計 不過飲品好飲過hemma多多聲 所以無咁覺得超唔抵食🙊😨其實cafe係應該畀人c
睡飽吃吃 @sleepwelleatmore_studio
📍:西環西營盤皇后大道西368號地舖
🚗:西營盤地鐵B3出口 步行6分鐘
💲:~HKD130/head for desserts

Food quality
👌🏼:貓山王斑斕榴槤忌廉蛋糕、八女抹茶拿鐵

總結:

🤔拿鐵都幾好飲 但中午去到已經點唔到熱 只能飲凍….😣

😨其實cafe係應該畀人chill 但呢間只收現金 要花時間去㩒錢 又要排隊 仲要好多時唔開要check住 去咗兩次午市有啲款又冇 真係唔係一間chill cafe 而要你做足功課咁 所以我覺得去一兩次就夠🥲

😨性價比偏低 蛋糕同飲品分量都非常少 我細胃都只能過下口癮 男士肯定覺得冇食過嘢😅 建議大家唔好空肚過嚟🙂‍↔️

😨營業時間超不定時 好容易碰門釘 建議大家去前睇睇官方ig 唔係會白行一趟🫨

• 焙茶巴斯克配海鹽芝士奶蓋
  • 黑糖牛乳
2024-10-01 2127 瀏覽
📍睡飽吃吃 西環西營盤皇后大道西368號地舖西環文青cafe ,不定期營業,營業時間要睇ig ,不要摸門釘。店舖有兩層,復古水泥風裝修,枱凳都有懷舊木系風味,這間主打巴斯克蛋糕,當日甜品有四款,非常吸引🤩每人有最低消費一杯飲品💚西西里島開心果巴斯克蛋糕 $68表面的開心果醬非常濃郁,有大量開心果碎片,質地順滑,半熟幼滑,開心果控唔好錯過,推薦🩷食完就發覺已經賣光了。💚星野抹茶卷蛋配豆腐忌廉$68蛋卷口感輕盈,抹茶回甘,蛋糕軟熟濕潤度拿捏得好好,配上豆腐忌廉,清新又夾,味道突出,果然驚喜🍫單品巧古力(選用72%Venezuela )$65濃厚朱古力牛乳飲品,,可可粉鋪面,少少酸味,好邪惡,飲完要要飲番小小水🧉熱情果紅茶$45熱情果乾,同紅茶好夾,夏天消暑冰涼#西環#西環美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe#coffee#cake#cheesecake #西式#coffee#開心果#開心果蛋糕#朱古力#甜品#巴斯克蛋糕#網店#eating_and_working_in_h_西環
📍睡飽吃吃

💚西西里島開心果巴斯克蛋糕 $68

💚星野抹茶卷蛋配豆腐忌廉$68

🍫單品巧古力(選用72%Venezuela )$65

🧉熱情果紅茶$45
熱情果乾,同紅茶好夾,夏天消暑冰涼

#西環#西環美食
#開心果蛋糕#朱古力
#甜品#巴斯克蛋糕#網店
#eating_and_working_in_h_西環
  • 星野抹茶卷蛋配豆腐忌廉
🔖Bookmark咗超耐嘅睡飽吃吃!舖如其名唔係成日開嚟之前一定一定要起去佢ig check下⚠️去到嘅時候見到預期中嘅人龍雖然位唔少但都排咗個幾鐘…✧ 西西里島開心果巴斯克($68)食到第一啖都覺得不枉排咗成粒鐘 (⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷̥́ ⌑ ᵒ̴̶̷̣̥̀⸝⸝⸝)開心果味濃就基本盤然後質地又好順滑甚至滑到𢳂唔起😂喺個巴斯克上有啲開心果碎同醬個顏色同本豬平時買嘅意大利開心果醬個醬食落好濃好有料✧ 香水檸檬巴斯克配開心果脆底($72)好特別地喺topping落黑椒同香草有啲似食緊西餐嘅感覺味道方面黑椒係中和到檸檬嘅酸不過覺得意見兩極 朋友就覺得好奇怪至少於脆底細味嘅話係食到開心果味嘅但撈埋檸檬芝士蛋糕就唔太出如果有心嚟食開心果嘅fans建議直接叫兩個開心果巴斯克質地方面偏硬 唔係一刀可以cut到落脆餅底✧ 單品巧克力($65)雖然貴同細杯 但好飲係真係好飲質地好濃厚foamy大概係除咗朱古力同奶仲要再加忌廉好肥仔但一定會飲哂✧ 熱情果紅茶($45)好特別地用咗熱情果嘅果乾擺得耐咗就會愈浸愈腍滲多咗味出嚟同紅茶甘澀味好夾
🔖Bookmark咗超耐嘅睡飽吃吃!
舖如其名唔係成日開
嚟之前一定一定要起去佢ig check下⚠️
去到嘅時候見到預期中嘅人龍
雖然位唔少但都排咗個幾鐘…

✧ 西西里島開心果巴斯克($68)
開心果味濃就基本盤
然後質地又好順滑
甚至滑到𢳂唔起😂
喺個巴斯克上有啲開心果碎同醬
個顏色同本豬平時買嘅意大利開心果醬
個醬食落好濃好有料

✧ 香水檸檬巴斯克配開心果脆底($72)
好特別地喺topping落黑椒同香草
有啲似食緊西餐嘅感覺
味道方面黑椒係中和到檸檬嘅酸
不過覺得意見兩極 朋友就覺得好奇怪
至少於脆底細味嘅話係食到開心果味嘅
但撈埋檸檬芝士蛋糕就唔太出
如果有心嚟食開心果嘅fans建議直接叫兩個開心果巴斯克
質地方面偏硬 唔係一刀可以cut到落脆餅底

✧ 單品巧克力($65)
雖然貴同細杯 但好飲係真係好飲
質地好濃厚foamy
大概係除咗朱古力同奶仲要再加忌廉
好肥仔但一定會飲哂

✧ 熱情果紅茶($45)
好特別地用咗熱情果嘅果乾
擺得耐咗就會愈浸愈腍滲多咗味出嚟
同紅茶甘澀味好夾

2024-12-28 0 瀏覽
唔係第一次嚟食 通常都會揀平日晏啲嘅時候 咁就可以少啲人今次嚟得返開心果巴斯克 另外再叫多個matcha latte Matcha latte超濃郁 冇死甜 一啲都唔澀 推介🤩🤩🤩而佢啲蛋糕不嬲都咁正 下次想試埋其他味💛
唔係第一次嚟食 通常都會揀平日晏啲嘅時候 咁就可以少啲人

而佢啲蛋糕不嬲都咁正 下次想試埋其他味💛
聽講西營盤出名食巴斯克蛋糕🍰🍰呢間雖然冇同區另一間咁出名🌠不過同樣好高人氣🍾🍾太晏黎啲蛋糕會賣晒架👀建議大家去之前去佢地ig check下開放時間~唔係日日開呀⏰✨星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉🍵 (HK$68)第一次食抹茶同豆腐呢個配搭🤍豆腐cream好突出🍨balance翻微苦既流心抹茶 好出色有驚喜~💚✨西西里島開心果巴斯克🧀 (HK$68)開心果醬好濃好濃💚半熟流心既蛋糕好軟滑🍰面頭仲有開心果碎碎🌱蛋糕本體既開心果味就唔算好濃~夾埋個醬一齊食就岩岩好👍🏼✨Ice Americano☕️ (HK$45)好普通的一杯啡 偏淡 唔酸又唔苦🧊✨Ice Latte🥤(HK$45)Latte好飲過americano☕️唔會太重奶味🥛不過同樣冇咩特別~每人最低消費一杯飲品黎講 咖啡呢個質素真係…..性價比低咗少少💳7仔/m記啲咖啡性價比仲高sorry🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️好食就係0卡!💰價錢: 6.5/10👅味道: 7.5/10🌙環境: 8/10🐷肥仔程度: 8/10🐦回頭率: 7/10
聽講西營盤出名食巴斯克蛋糕🍰🍰

✨星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉🍵 (HK$68)
星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉

✨西西里島開心果巴斯克🧀 (HK$68)
西西里島開心果巴斯克

✨Ice Americano☕️ (HK$45)
好普通的一杯啡 偏淡 唔酸又唔苦🧊

✨Ice Latte🥤(HK$45)
Ice  Latte /  Ice  Americano

下午茶
星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉
西西里島開心果巴斯克
  • 星野抹茶巴斯克
🌟文青復古風裝潢台式蛋糕店🌟 💰$80 - $150💰🍰西西里島開心果巴斯克 $68 ❣️採用意大利西西利島開心果粒 蛋糕蓋上了濃稠開心果醬 灑滿粒粒開心果碎口感濕潤綿密 質地順滑中層香醇軟心濃郁順滑芝士 半熟幼滑配合濃厚堅果香 開心果微微鹹香 發揮不俗 🥰🍰貓山王榴槤斑蘭蛋糕 $88 一層層淡淡清香班蘭蛋糕 夾層香濃榴槤果肉交層錯疊入口香醇 豐綿口感 帶出香蘭葉獨有南洋清新風味配以貓山王新鮮榴蓮果泥 味道十分濃厚可惜忌廉比例較少 尾段口感略乾🥹 八女抺茶拿鐵 $60 ❣️❣️採用九州八女 「星野製茶園」木蓮 即時以茶碗涮茶 與以往宇治抹茶風格不一 陣陣茶香氣 香氣優雅 入口抹茶濃厚獨特香甜 特有細膩甘味 微苦澀味在口腔漫開Dining Tips✨▪️注意店家每月營業日子▪️蛋糕限量供應 不建議臨近關店時才到達 🖤定價略高 飲料選擇較少 有限營業時間🩷本地用心手作 用料十足 味道上乘味道👅: 4.30/ 5 ❤️ 環境🏠: 3.90/5服務🗣️: 3.90/5 回頭率: 4.00/5 ❤️ ⏰ 不定期休店 一般 13:00 - 18:00 📍 368 Queen's Rd W, Sai Wan
🌟文青復古風裝潢台式蛋糕店🌟

回頭率: 4.00/5 ❤️

⏰ 不定期休店 一般 13:00 - 18:00

📍 368 Queen's Rd W, Sai Wan
2024-11-13 401 瀏覽
這間位於西環的吃飽睡睡主打各款巴斯克芝士蛋糕,每次供應的款式亦可能會有不同,巧合我去嗰日有開心果食🤩介紹兩款我吃的:🍰西西島開心果巴斯克 ($68)開心果味淡淡地唔濃郁,巴斯克口感唔算好實,唔會好甜好濟,不錯👍🏻☕️單品巧克力 ($65)睇中佢杯朱古力係選用72%Venezuela,啱晒喜歡dark chocolate的我朋友吃的:🍰星野抹茶巴斯克🍵八女抹茶拿鐵*💰餐廳設低消為每人一杯飲品,所以一件cake加一杯野飲埋單都百幾蚊,以下午茶來講都稍貴*📅餐廳現在只在特定的日期營業,所以開舖的日子總會吸引好多人去堂食,大家想試就要睇 @,查看營業日期啦~

介紹兩款我吃的:
🍰西西島開心果巴斯克 ($68)

☕️單品巧克力 ($65)

朋友吃的:
🍰星野抹茶巴斯克
🍵八女抹茶拿鐵

🍽️食物方面:巴斯克好軟滑 但無芝士味 有特別款🥇南瓜有驚喜 好出 配芝士奶蓋🥈牛油果有醬好濃好有料🍵低消要叫嘢飲 抹茶拿鐵 太濃味有啲苦 飲半杯放棄咖啡 唔好飲 飲咗一半都冇📷打卡方面:簡約工業風 牆身好似🍰cream咁🔈環境方面:有2層 一入嚟落單先多蚊咬😢Pet friendly 💬其他資訊:📍睡飽吃吃西環西營盤皇后大道西368號地舖💰人均💲120, 只收現金🕙營業時間睇IGℹ️最好食頭圍 要排隊同好快賣晒
🍽️食物方面:

🕙營業時間睇IG
ℹ️最好食頭圍 要排隊同好快賣晒
  • 南瓜巴斯克
2024-11-01 417 瀏覽
☕️𝑪𝒂𝒇𝒆: 𝑺𝒍𝒆𝒆𝒑 𝑾𝒆𝒍𝒍 𝑬𝒂𝒕 𝑴𝒐𝒓𝒆 𝑺𝒕𝒖𝒅𝒊𝒐📍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝑆𝑎𝑖 𝑌𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑢𝑛, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝑩𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆:1. 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 🍵$60八女抺茶拿鐵🫖𝑭𝒐𝒐𝒅:2. 𝑆𝑖𝑐𝑖𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒 𝐶𝑎𝑘𝑒 🍰$68西西里島開心果巴斯克 🥜🙂‍↔️睡飽吃吃 💤西營盤人氣蛋糕網店既地鋪🍰餐廳裝潢行簡樸路線🛠️紅字玻璃杯🥃黑膠唱片📀工業燈💡帶有復古感📽️🍽️食物方面🍴每一款蛋糕都好受歡迎🍰小編去到既時候已經得番開心果巴斯克🥹蛋糕質感厚實💪開心果味濃郁🥜帶有流心口感🫨🍵綠茶方面都出色✨採用較苦既綠茶粉✨味道較濃💪配搭牛奶🥛口感好Smooth好順滑👍‼️大家記得早啲排隊(好多Cake都會賣晒)🚨餐廳不定時開門🥹所以記得睇清楚社交平台營業日子心先好去𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟 𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑓𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠 𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒 𝑦𝑒𝑡 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟 𝑎𝑙𝑜𝑛𝑔 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑟𝑒𝑡𝑟𝑜 𝑣𝑖𝑏𝑒. 𝑌𝑜𝑢’𝑙𝑙 𝑓𝑖𝑛𝑑 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔-𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑢𝑝𝑠 🥃, 𝑣𝑖𝑛𝑦𝑙 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑟𝑑𝑠 📀, 𝑎𝑛

𝑩𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆:
1. 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 🍵$60
八女抺茶拿鐵🫖

𝑭𝒐𝒐𝒅:
西西里島開心果巴斯克 🥜

🙂‍↔️睡飽吃吃 💤

‼️大家記得早啲排隊(好多Cake都會賣晒)

🚨餐廳不定時開門🥹所以記得睇清楚社交平台營業日子心先好去

𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟 𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑓𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠 𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒 𝑦𝑒𝑡 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟 𝑎𝑙𝑜𝑛𝑔 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑟𝑒𝑡𝑟𝑜 𝑣𝑖𝑏𝑒. 𝑌𝑜𝑢’𝑙𝑙 𝑓𝑖𝑛𝑑 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔-𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑢𝑝𝑠 🥃, 𝑣𝑖𝑛𝑦𝑙 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑟𝑑𝑠 📀, 𝑎𝑛𝑑 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑠 💡 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑎𝑑𝑑 𝑡𝑜 𝑖𝑡𝑠 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑚✨

𝐸𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑐𝑎𝑘𝑒 ℎ𝑒𝑟𝑒 𝑖𝑠 𝑎 ℎ𝑖𝑡! 🍰 𝑊ℎ𝑒𝑛 𝐼 𝑣𝑖𝑠𝑖𝑡𝑒𝑑, 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑛𝑙𝑦 𝑜𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑙𝑒𝑓𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒 𝑐𝑎𝑘𝑒. 𝐼𝑡 ℎ𝑎𝑑 𝑎 𝑟𝑖𝑐ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑖𝑐𝑘 𝑡𝑒𝑥𝑡𝑢𝑟𝑒 💪, 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑔 𝑝𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 🥜 𝑎𝑛𝑑 𝑎 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑓𝑢𝑙 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 🫨 𝑇ℎ𝑒 𝑔𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑖𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑖𝑣𝑒 𝑡𝑜𝑜, 𝑢𝑠𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑠𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑙𝑦 𝑏𝑖𝑡𝑡𝑒𝑟 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑝𝑜𝑤𝑑𝑒𝑟 🍵 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠 𝑎 𝑟𝑜𝑏𝑢𝑠𝑡 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟. 𝑃𝑎𝑖𝑟𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑚𝑖𝑙𝑘 🥛, 𝑖𝑡 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑒𝑠 𝑎 𝑠𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑡ℎ𝑎𝑡’𝑠 ℎ𝑎𝑟𝑑 𝑡𝑜 𝑟𝑒𝑠𝑖𝑠𝑡! 👍✨

‼️ 𝑀𝑎𝑘𝑒 𝑠𝑢𝑟𝑒 𝑡𝑜 𝑙𝑖𝑛𝑒 𝑢𝑝 𝑒𝑎𝑟𝑙𝑦, 𝑎𝑠 𝑚𝑎𝑛𝑦 𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠 𝑠𝑒𝑙𝑙 𝑜𝑢𝑡 𝑞𝑢𝑖𝑐𝑘𝑙𝑦

🚨 𝑇ℎ𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 ℎ𝑎𝑠 𝑖𝑟𝑟𝑒𝑔𝑢𝑙𝑎𝑟 𝑜𝑝𝑒𝑛𝑖𝑛𝑔 ℎ𝑜𝑢𝑟𝑠, 𝑠𝑜 𝑏𝑒 𝑠𝑢𝑟𝑒 𝑡𝑜 𝑐ℎ𝑒𝑐𝑘 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 social media 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑒𝑠𝑡 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑑𝑎𝑦𝑠 𝑏𝑒𝑓𝑜𝑟𝑒 𝑦𝑜𝑢 𝑔𝑜 🥹
已經bookmark了位於西營盤的睡飽吃吃一年,最近終於找了一天平日下午前往一試。剛好一點正到達店舖門口,前面已有四組客人在等待開門。店內位置不多,復古風設計。由於本人喜好抹茶,所以點了星野抹茶巴斯克蛋糕配豆腐忌廉($68)加熱卡布奇諾($40)。餐廳只收取現金,點餐後服務員會為把餐點送到客人桌面。巴斯克蛋糕非常綿軟,抹茶味濃厚且不甜,和豆腐忌廉也很配,非常符合本人的口味。熱卡布奇諾則不過不失。下次會再來光顧,嘗試很多人推薦的開心果巴斯克蛋糕。

下次會再來光顧,嘗試很多人推薦的開心果巴斯克蛋糕。
2024-10-04
2024-08-30 1731 瀏覽
難得放假遇上這間在西營盤不定時營業的咖啡店有開門,所以今天下午便來到西營盤,大約下午三時多來到,門外排了大約三至四組客人,等待了大約20多分鐘便可進入,非常幸運在蛋糕賣完之前進到店內。如果想嘗試他們的脆皮桃蛋糕,可惜已經賣完,所以便一嚐他另一款人氣的巴斯克蛋糕💛 西西里島開心果巴斯克蛋糕蛋糕開心果香味十足,開心果味非常濃郁,蛋糕睇非常軟滑,榮升我在西營盤吃過的芝士蛋糕第一位。💛 冰美式咖啡另外還叫了一杯咖啡,這次叫了冰美式咖啡,咖啡味道非常清爽,配搭蛋糕十分合襯。下一次一定要再早一點到來,可以有更多蛋糕選擇。📍 睡飽吃吃 西環西營盤皇后大道西368號地舖

💛 西西里島開心果巴斯克蛋糕

💛 冰美式咖啡

下一次一定要再早一點到來,可以有更多蛋糕選擇。

📍 睡飽吃吃
2024-08-25 2032 瀏覽
Basque cheese cake好似網上講咁好食,榴蓮蛋糕都意外好食,咖啡就一般般。不過就算好食都唔想再黎了……第一,只收現金。講真,宜家連茶餐廳、老字號都可以收Alipay、Apple Pay呢啲online payment了。呢度竟然連八達通都唔收。staff全系後生女,真係好奇怪……第二,安排一個人嘅位置好似做錯咩事面壁思過咁。而且我生得高,唔單只容易撞頭連腳都伸唔直。好彩最後要求換位都畀我換,但我唔覺會好多人中意坐呢種位……第三,就算連茶餐廳都會畀tissue,呢度要自己問staff先會畀,但畀嘅係好硬嘅廚房紙我……雖然店家冇做錯任何事,但我覺得各方面都唔係好人性化~

雖然店家冇做錯任何事,但我覺得各方面都唔係好人性化~
🧀🍰☕️睡飽吃吃 西西里島開心果巴斯克 $68焙茶巴斯克配海鹽芝士奶蓋 $68單品朱古力 (選用72% Venezuela) $65八女抹茶拿鐵 $60巴斯克蛋糕口感出色👏🏻蛋糕中間部分軟滑 有流心效果✨印象深刻嘅係西西里島開心果巴斯克💚蛋糕本體帶淡淡開心果味 食落甜甜酸酸咁👅好正~面層仲有好濃好濃好濃嘅開心果醬&開心果碎~單品朱古力選用72% Venezuela🍫上層有奶泡 下層係朱古力飲品第一啖好濃朱古力味 飲到中段開始覺得膩😂到最後會飲到酸味😖個人唔習慣呢種味道希望有日我會識欣賞啦🤣~週日下午茶時段 大約等半小時後入座🪑堂食最低消費一杯飲品🍵不設外賣只係想食蛋糕嘅朋友要留意喇😼~評分💫:味道:3.5/5環境:4/5 價錢:3/5地址🚩:西環西營盤皇后大道西368號地舖營業時間⏰:13:00 - 18:00 P.S. 睡飽吃吃一個月只係開幾日!記得留意店舖社交平台公佈 避免摸門釘🤗

🧀🍰☕️
巴斯克蛋糕口感出色👏🏻
蛋糕中間部分軟滑 有流心效果✨
印象深刻嘅係西西里島開心果巴斯克💚
蛋糕本體帶淡淡開心果味
食落甜甜酸酸咁👅好正~
面層仲有好濃好濃好濃嘅開心果醬&開心果碎~
單品朱古力選用72% Venezuela🍫
上層有奶泡 下層係朱古力飲品
第一啖好濃朱古力味 飲到中段開始覺得膩😂
到最後會飲到酸味😖個人唔習慣呢種味道
希望有日我會識欣賞啦🤣~
週日下午茶時段 大約等半小時後入座🪑
堂食最低消費一杯飲品🍵不設外賣
只係想食蛋糕嘅朋友要留意喇😼~
評分💫:
味道:3.5/5
環境:4/5
價錢:3/5

地址🚩:西環西營盤皇后大道西368號地舖
營業時間⏰:13:00 - 18:00
P.S. 睡飽吃吃一個月只係開幾日!
記得留意店舖社交平台公佈 避免摸門釘🤗
2024-07-29 1046 瀏覽
I have had the pleasure of purchasing whole cakes from this bakery shop on numerous occasions. Recently, they have opened up a café session, which has added a new dimension to the overall experience.Upon visiting, I noticed that the café follows a unique set of rules - customers are required to order at least one drink per person, and most of the cakes are not available for takeaway. This means that you'll have to enjoy your sweet treats in the cozy confines of the café. While the lattes and mat

Upon visiting, I noticed that the café follows a unique set of rules - customers are required to order at least one drink per person, and most of the cakes are not available for takeaway. This means that you'll have to enjoy your sweet treats in the cozy confines of the café. While the lattes and matcha lattes were of average quality, I must admit that I was there solely for the cakes, and they did not disappoint.

The bakery opens at 1 pm, but the queue usually starts building up as early as 12:45 pm. It's a cash-only establishment, so be sure to have some cash on hand before visiting. Despite the slightly inconvenient ordering process, the cakes are truly exceptional. This time, I had the pleasure of trying the caramel cake roll and the Hojicha basque cheesecake, both of which were simply divine.

Compared to the popular HEMMA, I would say that this hidden gem deserves far more recognition. The cakes here are of superior quality, and the overall experience is more enjoyable, especially if you're looking to savor your treats without the hassle of long queues.

While I still prefer ordering whole cakes for the convenience, I highly recommend visiting the café and experiencing the magic of their delectable creations. This bakery shop is definitely worth seeking out.
2024-07-21
15 分鐘 (堂食)
  • 星野抹茶巴斯克
睡飽吃吃係網店流浪甜點工作室嘅實體店,所以不是每日都營業!營業日少到🥲記得去官網睇清楚先!主要賣巴斯克蛋糕、戚風蛋糕🍰.開心果巴斯克 $68中間軟心質感軟滑,開心果味好香濃!面少少嘅開心果醬好香濃,不過太少🥲價錢真係偏貴,size正常🙈不過對比起西營盤被網民稱世一芝士蛋糕店Hemma,個人覺得睡飽吃吃更勝,大家都係一樣甘貴,但睡飽吃吃嘅size稍為大件少少,味道好少少.抹茶卷蛋配豆腐忌廉 $68面頭豆腐忌廉好輕盈好香豆腐味,卷蛋蛋糕好鬆軟唔乾,中間抹茶cream係好甘香嘅抺茶味,配埋一齊食好好味😋不過size薄到放上枱一陣就企唔穩倒下了😂.拿鐵咖啡$45 / 澳白咖啡$40兩杯咖啡都有靚靚拉花🫶🏻飲落都算滑,有咖啡味但唔重,因為堂食每人最低消費要一杯飲品,而咖啡比其他奶類飲品平所以先被迫選擇🙈
主要賣巴斯克蛋糕、戚風蛋糕🍰

.開心果巴斯克 $68

.抹茶卷蛋配豆腐忌廉 $68