餐廳: 石一燒 (九龍城)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
📍 𝕾𝖚𝖓𝖌 𝖂𝖔𝖓𝖌 𝕿𝖔𝖎 🕰#cyninsungwongtoi #eatinsungwongtoi▪🐮 極上和牛盛會の2人前 🐮日本九州A4和牛上前腿肉 🐮𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟 𝔸𝟜 𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝕊𝕙𝕠𝕦𝕝𝕕𝕖𝕣 ℂ𝕝𝕠𝕕澳洲和牛封門柳 💯💯𝔸𝕦𝕤𝕥𝕣𝕒𝕝𝕚𝕒 𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 ℍ𝕒𝕟𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣日本九州A4和牛三角胸 💯𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟 𝔸𝟜 𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 ℂ𝕙𝕦𝕔𝕜 𝕊𝕙𝕠𝕣𝕥 ℝ𝕚𝕓菇盛會 🍄𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 ℂ𝕠𝕞𝕓𝕠櫻花蝦味噌湯 🦐𝕄𝕚𝕤𝕠 𝕊𝕠𝕦𝕡前菜(三品) 💯𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣 (𝟛 𝕂𝕚𝕟𝕕𝕤)沙律 🥗𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕飯素 🍚ℝ𝕚𝕔𝕖稻庭烏冬 🍜𝕀𝕟𝕒𝕟𝕚𝕨𝕒 𝕌𝕕𝕠𝕟日式甜品 🍨𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥普洱咖啡 💯ℙ𝕦𝕖𝕣 𝕋𝕖𝕒 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----和牛質素高 油香味充滿成個口 🐰最鍾意封門柳 有牛味之餘又唔會太膩💯 另外餐廳依加仲有啤酒挑戰 男士(7秒)或女士(9秒)只要可以飲得完一杯350ml嘅啤酒就會再送一杯 大家快啲去挑戰下~▪
📍 𝕾𝖚𝖓𝖌 𝖂𝖔𝖓𝖌 𝕿𝖔𝖎 🕰

𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 ℂ𝕠𝕞𝕓𝕠

櫻花蝦味噌湯 🦐
𝕄𝕚𝕤𝕠 𝕊𝕠𝕦𝕡
前菜(三品) 💯
𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣 (𝟛 𝕂𝕚𝕟𝕕𝕤)

沙律 🥗

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥

普洱咖啡 💯
ℙ𝕦𝕖𝕣 𝕋𝕖𝕒 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖

• 澳洲和牛封門柳
//28 04 24 晴天🌞19:00 大角咀 鐵樹街@stone.one.bar.restaurant𝑶𝑹𝑰𝑶𝑵啤酒大挑戰 ☺︎見到人人都嚟參加呢個挑戰,身為啤酒愛好者嘅我,當然要𝘫𝘰𝘪𝘯埋一份啦!女士只要9秒內飲晒一杯350𝘮𝘭嘅啤酒(男士7秒),就可以免費呢杯超爽、超涼快嘅𝘖𝘙𝘐𝘖𝘕,而且只要將呢個過程𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦去𝘐𝘎同𝘧𝘢𝘤𝘦𝘣𝘰𝘰𝘬,仲會送多杯,當做特別獎賞。 可惜,我都係輸咗,但志在參與嘅我,最緊要係嗰過程玩得夠開心呀嘛~🔻𝐎𝐫𝐢𝐨𝐧啤酒 HKD$46𖤐ˊ會有加一服務費🔻極上和牛盛會の2人前 HKD$698ꕀ餐廳好貼心 會準備一次性圍裙俾各位食客另外 亦會等食客食完前菜、沙律、湯先再正式上主菜同飯前菜總共三款 款式不定期更新🔻日式味付帶子裙邊有好香嘅花椒味 同微微嘅麻辣感 令人食慾大增 作為前菜非常開胃🔻小甜薯體積小巧可愛 入口外脆內綿 自帶一股甜甜嘅味道🔻豚肉粟米餃子外皮炸到脆卜卜 咬落去充滿肉汁加埋粟米 口感變得更加豐富🔻沙律 x2沙律菜份量超多 表面灑上大量木魚絲同胡麻醬🔻櫻花蝦味噌湯 x2海量級櫻花蝦 極之足料 無論上菜定入口 都有超濃郁嘅蝦香 真係超讚🔻菇盛會各款
28 04 24 晴天🌞
19:00 大角咀 鐵樹街
@stone.one.bar.restaurant

𝑶𝑹𝑰𝑶𝑵啤酒大挑戰 ☺︎

🔻𝐎𝐫𝐢𝐨𝐧啤酒 HKD$46

𖤐ˊ會有加一服務費

🔻極上和牛盛會の2人前 HKD$698

餐廳好貼心 會準備一次性圍裙俾各位食客
另外 亦會等食客食完前菜、沙律、湯
先再正式上主菜同飯

🔻菇盛會
各款爽脆嘅菇菌類 經燒烤後味道鮮甜
當吸收和牛嘅精華 簡直完美

🔻日本九州𝐀𝟒和牛上前腿肉
肉味香濃、𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺
油脂分布平均 同時擁有牛味及油香

• 櫻花蝦味噌湯
  • 沙律
  • 霜降角切牛
  • 甜品
同朋友除咗嚟食和牛燒肉,仲嚟玩呢個啤酒挑戰!只要7秒飲晒一杯350ml 啤酒會再送多一杯 ,對自己嘅飲酒功力好有信心的話,可以過嚟玩下😆整體來講我覺得呢間餐廳好有heart,食物質素及服務都好好,而且冇限時限刻交枱,令客人可以舒服用餐~食完仲有幸運擦擦卡,用餐體驗好好,推薦!💖我地揀咗同朋友嚟玩呢個啤酒挑戰!只要7秒飲晒一杯350ml 啤酒會再送多一杯 ,對自己嘅飲酒功力好有信心的話,可以過嚟玩下😆整體來講我覺得呢間餐廳好有heart,食物質素及服務都好好,而且冇限時限刻交枱,令客人可以舒服用餐~食完仲有幸運擦擦卡,用餐體驗好好,推薦!我地揀咗極尚和牛盛會2人餐($698)首先會上咗前菜、湯、沙律,食到差唔多就會上和牛拼盤、烏冬及飯,仲有兩杯跟餐飲品!店員建議和牛由左邊開始食至右邊,包括有日本九州A4和牛前腿肉、澳洲和牛封門柳、日本九州A4和牛三角胸,三款肉都好正!前腿肉好嫩,封門柳口感實淨牛味濃,三角胸油脂豐富!食飽之後就會送上咖啡烏龍茶,兩隻味道平衡得幾好,唔會太濃,亦有消脂作用~最後就係甜品,配上綠茶粉,可以自己調校濃度,自己製作,過程都幾有趣~🤭⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

我地揀咗極尚和牛盛會2人餐($698)

味道: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 8/10
推介值:9 /10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

• 極尚和牛盛會2人餐
2024-03-20 121 瀏覽
朋友帶路第一次嚟九龍城食日本燒肉兩個人6、7百食到和牛,我覺得好ok見到設置左資源共享站係門口對依間店既好感度即刻大幅提升加左胡麻醬同木魚絲既沙律菜,經典配搭冇得輸櫻花蝦多到好浮誇既味噌湯味道既鮮又香前菜分別係日本小甜薯、辣味帶子裙邊、日式菇。甜薯熱辣辣又綿又香另外兩款都極上二人餐分別有兩款日本和牛同一款澳洲和牛店員會建議先食雪花分布最平既均九州A4和牛上前腿肉,再到牛肉味較濃郁既澳洲和牛封門柳,最後再食有豐富牛油油脂香味既九州A4和牛三角胸石燒嘅時候見到和牛喺石板上滋滋冒油,非常吸引餐廳亦有提供唔同嘅鹽類及黑胡椒可以自行調味套餐會包含兩個飯,其中一個今次加錢轉咗做稻庭烏冬烏冬奶白色既湯底應該係豬骨湯加cream入口時會散發有陣陣奶香甜品係供客人自行調配的抹茶醬加雲呢拿雪糕調配抹茶醬時會有滿滿的儀式感打卡一流玩左個7秒啤酒挑戰指定時間內飲晒350ml既啤酒就可以送多一杯男生係7秒,女生係9秒,我飲太慢最後過左時間冇贏到埋單時仲比左優惠括括卡好特別,未試過拎到咁大張優惠卷仲要可以自己抽括到下次食極上2人餐半價呀好抵好抵
朋友帶路第一次嚟九龍城食日本燒肉
兩個人6、7百食到和牛,我覺得好ok
見到設置左資源共享站係門口
對依間店既好感度即刻大幅提升

沙律

加左胡麻醬同木魚絲既沙律菜,經典配搭冇得輸

櫻花蝦多到好浮誇既味噌湯
味道既鮮又香

前菜

另外兩款都

A4和牛

極上二人餐分別有兩款日本和牛同一款澳洲和牛

石燒嘅時候見到和牛喺石板上滋滋冒油,非常吸引
餐廳亦有提供唔同嘅鹽類及黑胡椒可以自行調味

稻庭烏冬

套餐會包含兩個飯,其中一個今次加錢轉咗做稻庭烏冬
烏冬奶白色既湯底應該係豬骨湯加cream

玩左個7秒啤酒挑戰
指定時間內飲晒350ml既啤酒就可以送多一杯
男生係7秒,女生係9秒,我飲太慢最後過左時間冇贏到

埋單時仲比左優惠括括卡
好特別,未試過拎到咁大張優惠卷仲要可以自己抽
括到下次食極上2人餐半價呀
好抵好抵

2024-03-19
前菜
A4和牛
稻庭烏冬
抹茶甜品
  • 抹茶雪糕
今次來到宋皇臺食石燒和牛,見到朋友過黎食之後都有非常好的評價,所以就揀左呢間餐廳作為同老公慶祝的生日飯。🪨🥩🎂🍽️👫極上和牛盛會の2人前($698),包了飯素、沙律、前菜、3款和牛、飲品和甜品,整個套餐超級豐富,絕對是滿足之選。🥗🦐🍲🍚🍨值得一讚,我們落單時,店員小哥都會問一問我們有冇對蝦類海鮮敏感,感覺很體貼。✨ 沙律菜很新鮮爽脆,用胡麻醬撈,咸香開胃,份量沒想到咁大盤。🥗✨ 前菜三品,先食日本小甜薯,炸得皮薄,紫色的番薯有微微的甜味。迷你小菇,味道新鮮爽甜。辛辣帶子裙邊,味道爽口,小小辛辣帶點惹味。🍠🍄🐚✨ 櫻花蝦味噌湯,櫻花蝦多到是可以鋪滿整碗湯面,蝦的鹹香味濃,相當足料。🦐🍲✨ 飯素可選紫菜飯和升級至稻庭烏冬(每份+$15),個人比較喜歡食烏冬,因烏冬質感順滑又彈牙。🍚🍜✨飲品選了凍檸水和凍桂花烏龍。🥃🧊🍋✨ 日本九州A4和牛三角胸,油份最高,牛味無咁重,和牛入口即溶的效果相對三款牛是最好,色澤粉嫩,輕輕燒熱二邊就食得。🤤👏🏼✨ 日本九州A4和牛上前腿肉,肉質細嫩,和牛的味道細滑,雪花均勻,鮮嫩無比,同樣是入口即溶。個人最喜愛食呢一款。🤩👍🏼✨ 澳洲和牛封門柳,封門柳的位置的牛味

✨飲品選了凍檸水和凍桂花烏龍。🥃🧊🍋

✨ 澳洲和牛封門柳,封門柳的位置的牛味最濃郁,質感厚身,因脂肪比例最少,幾有嚼勁,咀嚼時肉汁都很豐富。可用店裡的自家製鹽來燒,由岩鹽、胡椒、黑椒三種調味組成,味道匹配。😋🙌🏼

✨ 菇盛會由大啡菇、鴻禧菇、椰菜組成,和牛食到中段最好是燒一下蔬菜及菇類解膩,順便用盡和牛本身留在石鍋上的油份。🍄

✨ 食完所有和牛後,店員再為我們送上茶品,咖啡加普洱,清一下口腔的油份,有解油膩的效用。餐廳也是想得非常周到。☕️🍶

甜品自客人自行調製的抹茶雪糕,抹茶的濃淡程度可由自己話事,同時也可以增加客人的互動性和體驗,簡單的雪糕由自己親自調製,當然也會是加分。😁🍨🍵

🍺 同場加映,挑戰7秒啤酒大賞,男士7秒/女士9秒挑戰飲完整杯350ml的ORION 啤酒,啤酒就可以免費飲用。基本上每一台客人都會接受挑戰,令到用餐體驗多了一份熱鬧的氛圍。喜歡熱鬧的我當然也要參與一下😎🍺✅
2024-05-11 0 瀏覽
九龍城啟德道隱世小店,若不是看到門外有塊大廣告牌寫住「挑戰7秒啤酒🍻大奬賞」,也吸引不到老公視線呢!覺得呢個挑戰都幾過癮,而且仲有黑啤選擇,老公一於建議入去這燒肉店試吓!店舖面積不算大,屬於日系簡潔裝修,感覺舒服。職員奉上餐牌,建我們2人就推介可吃「極上和牛盛會の二人前」,套餐已包括前菜(三品)、胡麻沙律菜、櫻花蝦味增湯,想不到這些都好味有驚喜!主角石燒肉上場啦!同餐牌上圖片擺盤一樣咁靚,完全符合商品說明條例!九州A4和牛三角胸:牛三角胸既油花好正,脂量最重,食落好軟滑好嫩!九州A4和牛上前腿肉:我覺得呢個最好食!牛味都好足夠但係食落唔會過份油膩!澳洲和牛封門柳:牛味最重,相比起之前日本和牛呢個比較有咬口!咁好食嘅和牛,梗係要飲啤酒!老公入嚟就係為咗挑戰此活動,7秒飲晒一杯 350ml 啤酒會再送一杯!好彩真係成功,好開心!最後仲有個雪糕,好似體驗緊日本茶道咁。可以因應自己想要既濃稠度,去自行調配水既份量,自制抹茶醬再淋上雲呢拿雪糕上面。

最後仲有個雪糕,好似體驗緊日本茶道咁。

2024-05-01 2 瀏覽
石一燒 • 九龍城平時隱世就聽得多,係九龍城區一條冷清嘅街有一間真係夠隱嘅餐廳,隱得黎仲要生存到嘅肯定有啲料。呢間餐廳係主打較高質素日式燒肉,餐廳位置比較細,但整體環境簡潔和諧,燈光營造溫暖感覺。今次我叫左極上和牛盛會2人前燒肉套餐,價錢$698。店員上每款菜時都有介紹菜式同燒肉方法,好有禮貌😋😋..✅ 日本九洲A4和牛三角胸店員提議首先燒呢款肉類,牛三角胸油脂分布非常均衡,每面大約燒10秒即可,一入口油脂充滿口腔,柔和而細膩!😙..✅ 日本九洲A4和牛上前腿肉呢款肉同牛三角胸大致一樣,油花略有不同,亦都係每邊燒大約10秒,肉質軟嫩,食完簡直非有滿足感😙..✅ 澳洲和牛封門柳 封門柳肉質會比較結實,建議燒嘅時候六面都燒一燒,咁樣可以食落又有香味又保留較嫩身嘅質感👍🏼..✅ 其他前菜分別有辣帶子裙邊、炸鮮奶、蟹棒。另外仲有沙律,甜品,甜品係抹茶雪糕,可自行調節抹茶濃度。
石一燒 • 九龍城

✅ 日本九洲A4和牛三角胸

✅ 日本九洲A4和牛上前腿肉

✅ 澳洲和牛封門柳
✅ 其他
前菜分別有辣帶子裙邊、炸鮮奶、蟹棒。另外仲有沙律,甜品甜品係抹茶雪糕,可自行調節抹茶濃度。
2024-04-28 7 瀏覽
今日同朋友慶祝升職🍾揾左呢間高質嘅燒肉黎食dinner☺️😋呢度環境細細,唔會好嘈雜,服務好好👍🏻所以食呢餐都好開心,體驗好舒適~*****🐮極上和牛盛會の2人前 $698🥗沙律x2🦐櫻花蝦味噌湯x2🍱前菜(三品) - 紫薯天婦羅🍠、醋漬蟹棒🦀、辣味海哲🌶️🥩日本九州A4和牛三角胸🍗日本九州A4和牛上前腿肉🥓澳洲和牛封門柳店員會介紹幾款和牛嘅特色,由瘦肉慢慢食到油脂含量高嘅香和牛😋三款都濃郁牛味,入口柔軟架🥳🍄‍🟫菇盛會🍚飯素一碗、轉🍜烏冬一碗🥤飲品 ($18以上補差價)🍨日式甜品x2個甜品有抹茶🍵同埋雲呢拿味雪糕🍦😍可以自己磨個抹茶,好有儀式感🥰*****

*****

🐮極上和牛盛會の2人前 $698

🥗沙律x2
🦐櫻花蝦味噌湯x2
🍱前菜(三品) - 紫薯天婦羅🍠、醋漬蟹棒🦀、辣味海哲🌶️

🥩日本九州A4和牛三角胸
🍗日本九州A4和牛上前腿肉
🥓澳洲和牛封門柳

🍄‍🟫菇盛會
🍚飯素一碗、轉🍜烏冬一碗
🥤飲品 ($18以上補差價)
🍨日式甜品x2

*****

2024-04-18
  • 極上和牛盛會の2人前
  • 甜品
2024-04-23 3 瀏覽
邊個話嚟九龍城一定要食泰菜㗎??今日行下行下~同老細搵到間好特別嘅石燒!🥰淨係個裝修已經畀人一種好文青,好舒適嘅感覺~估唔到食物都非常高質!!極上和牛盛會(二人前)🍱前菜:松葉蟹柳…加咗少少柚子醋,酸酸甜甜好開胃。帶子裙邊…個調味同一般日本料理有啲分別,加埋貢菜爽脆惹味~日本甜薯…唔係就咁整熱,而係裹一層脆漿先炸~熱辣辣~好好味!湯:麵豉湯,可以選擇加唔加櫻花蝦乾,好香好好飲!🥗沙律:蔬菜好新鮮,除咗生菜仲有羽衣甘藍,估唔到佢唔係普通麻醬,不過唔知點形容,總之好特別~好好食!!🥩主菜…和牛燒肉拼盤:有三種唔同嘅肉~日本九洲A4和牛三角胸、A4和牛上前腿肉、澳洲和牛封門柳~每種肉都有唔同嘅肉質,個人最愛前腿肉:油花分佈均勻,慢火燒出嚟好軟滑,牛味充足~封門柳:比較有咬口,而且佢厚切,滿足感大增~胸前肉:第一次食,估唔到好軟滑,總之三種肉都好正,份量足夠二人分享!🍚🍜佢可以跟飯(加飯素)或者加$15轉烏冬,我哋每樣叫一個,平衡一下和牛嘅油份!🍹套餐跟$18飲品2杯,我哋叫咗桂花烏龍茶同檸檬茶。估唔到食完燒肉,佢上多一個日式茶~🥰淨係賣相已經加曬分🥳🥳個杯好靚🎏,入面條錦鯉栩栩如生!!😍🍨甜

極上和牛盛會(二人前)
🍱前菜:
松葉蟹柳…加咗少少柚子醋,酸酸甜甜好開胃。
帶子裙邊…個調味同一般日本料理有啲分別,加埋貢菜爽脆惹味~

湯:麵豉湯,可以選擇加唔加櫻花蝦乾,好香好好飲!

🥗沙律:

🍨甜品:雲尼拿雪糕,灑上玫瑰花乾~不過最過癮嘅係,佢比埋成set抹茶比你自己調茶,淋埋落去雪糕一齊食~好得意!😍🥰

🍺呢度仲搞緊啤酒競飲活動,只要你响限時(男:7秒~女:9秒)飲完一罐330ml啤酒就free 比你~有免費酒,我當然挑機啦!!好彩啱啱夠快!!🥰🍺

2024-04-19
2024-04-21 3 瀏覽
今日同朋友去咗間係九龍城既和牛燒肉店,食物質素真係冇話講!我哋揀咗極上和牛盛會($698),份量好多好夠食,同埋有好多款式嘅和牛試,真係食到舌尖上嘅享受😍😍首先嚟緊就係和牛盛會,個碟上擺滿滿嘅精選和牛,每塊肉都好鮮嫩多汁,肉質真係無得挑剔!九州A4和牛三角同埋上前腿肉都係我哋鐘意款式,三角肉厚切,油脂豐富,口感嫩滑,肉汁豐富。上前腿肉就更加嫩滑,入口即化,真係和牛嘅極致享受!澳洲和牛封門柳肉質鮮美,咬落去有嚼勁,肉味好香濃!前菜方面,有三款精緻嘅小菜,分別係甜酸辣三種口味有炸脆奶卷,蟹柳,同埋辣伴帶子裙邊,另外仲有一盤沙律,沙律清爽可口,好好味!樱花蝦味噌湯都好特別,湯底濃郁香醇,加上大量櫻花蝦係面,令人回味無窮。菇密會就係一盤各款鮮美菇類,燒烤後更加鮮甜,好適合搭配和牛享受!我地叫左一個飯同一個升級左烏冬!烏冬彈牙有嚼勁,湯頭鮮美,好解飽。甜品方面,有自己整抺茶加落雪糕到,完美嘅結尾!中間我地仲叫左杯啤酒,佢地宜家有個挑戰,如果女仔9秒飲哂就可以送多一杯,可惜我飲得太慢失敗左🤣🤣埋完單仲送左個刮刮卡,抽中左一枝紅酒可以下次用📍 石一燒 (九龍城) (九龍城)九龍城啟德道55號AVA5

澳洲和牛封門柳肉質鮮美,咬落去有嚼勁,肉味好香濃!

埋完單仲送左個刮刮卡,抽中左一枝紅酒可以下次用

📍 石一燒 (九龍城) (九龍城)
九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry九龍城 #日本菜 #燒肉 #石燒 #石一燒 #和牛
🥗🥩石一燒(九龍城店)🐂🥓同老公慶祝結婚周年飯,想環境靜少少,九龍城呢邊遠離塵囂,又未到中心地帶,岩哂我地需要👍🏻老公又想飲啤酒同食燒肉,的確非常適合今次去叫左:極上和牛盛會2人前 ($698)🔸前菜(三品)-日本小甜薯、柚子醬汁蟹棒、辛辣帶子裙邊 + 沙律 - 小碟味道特別,擺盆精美,沙律配芝麻醬夏日炎炎非常適合,唯獨覺得擺盤可以再美觀多啲🥗🔸櫻花蝦味噌湯🦐非常之濃厚嘅味噌,櫻花蝦不吝嗇,好多分量🔸主食和牛盛會🥩+菇盛會 - 日本九州A4和牛上前腿肉 & 澳洲和牛封門柳 & 日本九州A4 和牛三角胸,枱上備有燒肉汁、岩鹽、自家鹽、黑椒的調味料,燒肉汁令肉味錦上添花!肉質肥美,帶油香,入口即化又齒頰留香👍🏻🔸紫菜白飯+稻庭烏冬 - 飯麵最好就可以都試晒🤭燒肉油脂可以俾飯粒吸收,麵有可以中和牛嘅油膩,非常好。🔸飲品 - 凍咖啡 & 凍檸茶🔸日式甜品 - 甜品好有趣,綠茶粉俾我哋自己混合做綠茶醬🍵再陪雲呢拿雪糕,別具風味精緻絕倫,又有互動性🔸我仲挑戰啤酒大獎:係限定時間内7秒(男士)/9秒(女士)飲完一杯 350ml ,結果我完成唔到,差少少。不過活動好有趣。幾有心思食完都覺得好滿足,下次
🥗🥩石一燒(九龍城店)🐂🥓

今次去叫左:極上和牛盛會2人前 ($698)

🔸櫻花蝦味噌湯🦐非常之濃厚嘅味噌,櫻花蝦不吝嗇,好多分量

🔸飲品 - 凍咖啡 & 凍檸茶

🔸我仲挑戰啤酒大獎:係限定時間内7秒(男士)/9秒(女士)飲完一杯 350ml ,結果我完成唔到,差少少。不過活動好有趣。幾有心思食完都覺得好滿足,下次再約朋友燒肉都可以再過黎,係好味同寬闊既選擇👍🏻
2024-04-13
紀念日
  • 櫻花蝦味噌湯
2024-04-18 3 瀏覽
見到餐廳有 同埋一大兜嘅芝麻醬沙律沙律好新鮮 咁大兜好開胃跟住仲有碗熱辣辣佈滿晒櫻花蝦嘅味噌湯 飲落口好濃郁 跟住就主菜啦 總共有三款牛肉日本九州A4和牛三角胸日本九州A4和牛上前腿肉澳洲和牛封門柳可以先食咗封門牛柳先,因為最瘦最有牛肉味 之後就再食豐富脂肪嘅和牛一擺落去熱辣辣嘅鐵鐵板 沙沙聲好有感覺啊側邊仲有菇盛會 慢慢食吓食吓都好滋味有飯素嘅飯特別好味連同頭先牛肉嘅脂肪肥美 一齊食,好正除咗白飯,我就叫咗升級稻庭烏冬好煙靭嘅稻庭烏冬 加埋清甜嘅湯底最後仲有嘢飲 係咖啡烏龍茶 苦苦地可以去頭先嘅油膩感覺跟住我哋仲嗌咗兩支汽水特別係有自家製嘅抹茶粉,抹茶醬雪糕 做日式甜品可以自己親手落手落腳好有參與度☺️而家仲推出咗啤酒比賽 好搞笑哇呀男士嚟講呢 如果7秒 飲得晒一杯350ml 啤酒會再送多一杯🥃超時就得付正價😂😂🤣呢個啤酒叫做七寶札幌啤酒,係北海道嘅,都好順滑不過我哋7秒就淨係飲咗咁多…..🫨🫨😳
見到餐廳有 [極上和牛盛會の2人前]

跟住就主菜啦 總共有三款牛肉

日本九州A4和牛三角胸
日本九州A4和牛上前腿肉
澳洲和牛封門柳

可以先食咗封門牛柳先,因為最瘦最有牛肉味
之後就再食豐富脂肪嘅和牛
一擺落去熱辣辣嘅鐵鐵板 沙沙聲好有感覺啊

側邊仲有菇盛會 慢慢食吓食吓都好滋味

有飯素嘅飯特別好味
連同頭先牛肉嘅脂肪肥美 一齊食,好正

除咗白飯,我就叫咗升級稻庭烏冬
好煙靭嘅稻庭烏冬 加埋清甜嘅湯底

最後仲有嘢飲 係咖啡烏龍茶 苦苦地可以去頭先嘅油膩感覺

跟住我哋仲嗌咗兩支汽水

特別係有自家製嘅抹茶粉,抹茶醬雪糕 做日式甜品
可以自己親手落手落腳好有參與度☺️

而家仲推出咗啤酒比賽 好搞笑哇呀
呢個啤酒叫做七寶札幌啤酒,係北海道嘅,都好順滑

不過我哋7秒就淨係飲咗咁多…..🫨🫨😳
2024-04-18 6 瀏覽
今日同朋友來到九龍城覓食,來到這家主打石燒烤的小店,裝潢清新簡約。我地想食和牛,㨂左極上和牛盛會2人前前菜(三品) + 沙律:前菜食法跟住次序甜酸辣順序食,好有儀式感呀 。一口甜蕃薯微甜一口一啖;柚子汁蟹柳底層既柚子汁酸酸甜甜,好fresh;蟹柳味鮮可口;帶子裙邊用櫻花餐員盛裝,爽口彈牙帶點微辣;沙律口感清新。櫻花蝦味噌湯:鋪滿櫻花蝦,味噌湯鮮甜美味。和牛併盤:日本九州A4和牛三角胸:脂肪比例均勻,油花分布較多,入口即融化。日本九州A4和牛上前腿肉:紋理清晰,脂肪比例較三角胸小,肉質鮮嫩美味。澳洲和牛風門柳:併盤中脂肪比例最小,牛味最為濃郁,柔軟嫩滑。菇盛會 :和牛同菇菌一齊在石板上燒,索晒和牛既精華,好正。待我們用餐完畢後,店員送上一壺葡萄煎茶,用上既茶具好有日式風格,煎茶甘香清新。日式甜品:抹茶濃度可按個人喜好調配,特別有日式風味,抹茶味香醇濃郁,好正。以為食埋甜品就劃上完美句號?仲未。店員給我們一張刮刮卡,刮刮卡內藏有不同優惠。🔎石一燒 (九龍城) (九龍城)📍九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

我地想食和牛,㨂左極上和牛盛會2人前
前菜(三品) + 沙律:

櫻花蝦味噌湯:
鋪滿櫻花蝦,味噌湯鮮甜美味。

和牛併盤:
日本九州A4和牛三角胸:
脂肪比例均勻,油花分布較多,入口即融化。

日本九州A4和牛上前腿肉:
紋理清晰,脂肪比例較三角胸小,肉質鮮嫩美味。

澳洲和牛風門柳:
併盤中脂肪比例最小,牛味最為濃郁,柔軟嫩滑。
菇盛會 :
和牛同菇菌一齊在石板上燒,索晒和牛既精華,好正。

日式甜品

🔎石一燒 (九龍城) (九龍城)
📍九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖
2024-04-16 3 瀏覽
🍱餐廳:石一燒(九龍城)🏫地址:九龍城啟德道55號 AVA 55 地下6號舖(宋皇臺港鐵站B3出口行約5分鐘)☎️電話:62998565九龍城美食林立,今晚和家人到朋友推介的呢間小店試試,果然相當不錯👍我們選了$698的極上和牛盛會二人前套餐,包括有:~胡麻沙律菜沙律菜新鮮,沙律醬酸酸甜甜的,十分開胃,成功打開了我們的味蕾😃~櫻花蝦味噌湯味噌湯上鋪滿了櫻花蝦,賣相吸引,好味道😋~前菜三品包括了小甜薯、帶子裙邊及蟹腳,小甜薯煙煙韌韌又清甜;帶子裙邊及蟹腳經特別醃製,前者開胃醒神,後者感覺新鮮有蟹味,口感清爽,正😍~九州A4和牛上前腿肉個人最鍾意呢款,我會把它歸類於極佳品級,經高温岩石一燒後,立即傳來陣陣香味,放入口中入口即溶,牛味濃郁,很快便給我哋秒殺了🥰~澳洲和牛封門柳比較厚身,但肉質燒烤後仍能保持嫩滑多汁,肉味特別濃郁,較其他品種感覺更突出👍~九州A4和牛三角胸油花分布均勻,只需略為燒一燒,便品嚐到肉質的鮮嫩,真的軟嫩多汁,美味非常😄~飯素及稻庭烏冬套餐包兩碗飯素,其中把一碗升級至稻庭烏冬,熱辣辣的彈牙烏冬,配以海帶及木耳,感覺清新可口😊~甜品餐廳安排了自己動手整綠茶雪糕,幾好玩,其實
🍱餐廳:石一燒(九龍城)
☎️電話:62998565

我們選了$698的極上和牛盛會二人前套餐,包括有:

~胡麻沙律菜

~櫻花蝦味噌湯
味噌湯上鋪滿了櫻花蝦,賣相吸引,好味道😋

~前菜三品

~九州A4和牛上前腿肉

~澳洲和牛封門柳

~九州A4和牛三角胸

~飯素及稻庭烏冬

甜品
餐廳安排了自己動手整綠茶雪糕,幾好玩,其實即係把水倒入綠茶粉,再用掃攪勻成綠茶醬,淋於雪糕上面,雪糕夠滑亦不會太甜,為整頓晚餐畫上圓滿的句號👍

值得一提的是除了食物質素高外,餐廳的服務水準非常好,招呼客人賓至如歸,令我哋非常享受這頓晚餐,有機會可再來試其他套餐呀!

👨🏻‍🍳石一燒 (九龍城) 📍九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖 「石燒高質靚肉、創新心思滿滿👍🏻」 又系九龍城覓食😝Orange Elephant隔隔隔離!! 見到有人參加啤酒挑戰大賽,系沖繩Orion啤😻我地又去挑戰下😝Orion 350ml : 男7秒;女9秒挑戰成功可以免費飲😝我失敗左☹️☹️承惠$46🤣不過抵,Orion啤系我飛佛,好飲又好玩😆 👍🏻🍽️極上和牛盛會之2人前 $698櫻花蝦味增湯前菜三品(柚子豉油蟹棒、辣味帶子裙邊、日本甜薯仔)沙律16oz和牛(九川A4和牛三角胸、九 A4和牛上前腿肉、澳洲和牛封門柳)、菇盛會飯素烏冬 (飯素加錢轉)自選2杯飲品 (桂花烏龍茶、檸檬茶)解酒 :普洱茶咖啡甜品 (自製抹茶雪糕) 櫻花蝦味增湯櫻花蝦多到滿瀉,但系又吾會好咸,系好味既味增湯🤤 前菜三品(柚子豉油蟹棒、辣味帶子裙邊、日本甜薯仔)酸甜開胃柚子豉油蟹棒,配搭新鮮惹味😋辣味帶子裙邊👍🏻,點整到咁煙韌爽口?🥹日本甜薯仔微烤過,仲熱!!小心燙,皮微脆內甜😋😋 胡麻醬、?木魚絲、沙律菜,勁大盤🥹超正!! 主角到😝16oz和牛(九州A4和牛三角胸、九州A4和牛上前腿肉、澳洲和牛封門柳
👨🏻‍🍳石一燒 (九龍城)
📍九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖

「石燒高質靚肉、創新心思滿滿👍🏻」

又系九龍城覓食😝
Orange Elephant隔隔隔離!!
啤酒挑戰

見到有人參加啤酒挑戰大賽,系沖繩Orion啤😻
我地又去挑戰下😝
Orion 350ml : 男7秒;女9秒
挑戰成功可以免費飲😝
我失敗左☹️☹️承惠$46🤣
不過抵,Orion啤系我飛佛,好飲又好玩😆

👍🏻🍽️極上和牛盛會之2人前 $698
櫻花蝦味增湯
前菜三品(柚子豉油蟹棒、辣味帶子裙邊、日本甜薯仔)
飯素
烏冬 (飯素加錢轉)
自選2杯飲品 (桂花烏龍茶、檸檬茶)
解酒 :普洱茶咖啡
甜品 (自製抹茶雪糕)

櫻花蝦味增湯
櫻花蝦多到滿瀉,但系又吾會好咸,系好味既味增湯🤤
前菜三品

前菜三品(柚子豉油蟹棒、辣味帶子裙邊、日本甜薯仔)
酸甜開胃柚子豉油蟹棒,配搭新鮮惹味😋
辣味帶子裙邊👍🏻,點整到咁煙韌爽口?🥹
日本甜薯仔微烤過,仲熱!!小心燙,皮微脆內甜😋😋
沙律

胡麻醬、?木魚絲、沙律菜,勁大盤🥹
超正!!
16oz和牛盛會

主角到😝
16oz和牛(九州A4和牛三角胸、九州A4和牛上前腿肉、澳洲和牛封門柳)
牛花好靚🫶🏻
1️⃣封門柳煙韌重牛味,食落「jop jop聲」,建議先食😝
2️⃣牛上前腿肉,脂肉分佈平均,系最好食🥹肉質實凈又有少少脂香👍🏻
3️⃣牛三角胸,脂油滿溢,入口即溶👍🏻
飯素
烏冬

個人中意配飯素,
一啖肉一啖飯,正🤤
可以搭配燒肉汁、自加黑椒、岩鹽/自家鹽,又得😆😆

菇盛會,加燒肉汁炒,超正🥹🫶🏻
普洱茶咖啡

啤酒比賽後,老闆好細心,
奉上解酒既普洱茶咖啡🤤
平時吾飲咖啡既我,都覺得好香,
茶啡半半,咖味吾會搶左茶香👍🏻
抹茶雪糕

最後既抹茶雪糕都好日式🤤
抹茶粉,自己加水,再攪拌,然後加入雪糕🤤
桂花烏龍茶

呢到好chill,見到有3-4人同枱邊傾邊食,
情侶又有😝
呢到員工老闆都系年輕人、真型男美女🤤
勁nice!!
啤酒挑戰,老闆會特登倒到少D泡,
令我地易飲D🫶🏻🫶🏻
真系比我地多份娛樂,好多人都挑戰成功👍🏻

#石一燒 #九龍城美食

前菜三品