2019-05-15 103 瀏覽
其實本應調轉行就會搵到間餐廳 結果好似殺仔咁兜咗一個圈先搵到 餓壞了🥢窩蛋牛肉煲仔飯 $68撈埋隻半熟蛋真係好正 牛肉夠滑🥢抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯 $78ummm鰻魚係okay嘅 唔鍾意抹茶嘅就真係唔好揀啦 我會話你知我因為眼大睇過龍淨係留意到鰻魚咩😓🥢邪惡金沙西多士 $38呢個真係不得了 邪惡到爆😈 兩塊多士中間夾住厚厚嘅花生醬 仲要淋上咁多朱古力😋😋總結 係一個夠曬創新又有香港味道嘅港式餐廳 不過太過新穎都唔係一件好事

🥢窩蛋牛肉煲仔飯 $68
撈埋隻半熟蛋真係好正 牛肉夠滑

🥢抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯 $78
抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯

🥢邪惡金沙西多士 $38
邪惡金沙多士

邪惡金沙多士
2019-05-13 160 瀏覽
星期日到東港城的沙煲兄弟吃午餐, 今次係專登來試下的, 我們點了一個洋蔥汁雞扒火腿飯$46, 跟住想試下這裏的煲仔飯,所以點會一個豉汁鳳爪排骨煲仔飯$58, 餐飲有一杯熱好立克和凍咖啡$3。洋蔥汁雞扒火腿飯很快就到了, 份量偏少, 味道普通,沒有特別。 但是豉汁鳳爪排骨煲仔飯就等了很久, 差不多有半個鐘, 雞扒飯都吃完還沒有到。 於是叫店員跟一跟, 後來他跟我說廚房師傅做錯了另一款煲仔飯, 問我要不要? 但我不是太想吃那款, 之後店員再跟我說如果我不要的話,就要再等多十五分鐘, 落錯了單但一句唔好意思都沒有, 要客人等了又再等, 我由午餐時段等到了下午茶時段!然後我改了馬拉盞時菜炒牛肉配白飯$54, 味道很鹹, 食物質素和服務態度都有待改善。

洋蔥汁雞扒火腿飯

馬拉盞時菜炒牛肉配白飯

熱好立克

凍咖啡

2019-05-12
我地叫左8樣野食, 我敢講除左豬手係正常,其餘都係垃圾級別, 雞煲竟然用急凍雞扒又有陣雪味,梅菜扣肉無味既,咖哩牛腩不知所謂衰過大家樂唔香無味,其他唔逐個評,只要睇下張相就明依間野有幾差招牌自己叫煲仔飯, 個煲你用金屬煲已經超錯,仲有師傅有冇睇火架,叫兩個煲仔飯,兩個都係燶曬底,依d並唔係飯焦而係黑炭式燶式, 飯焦係呈啡色入口香脆,而唔係黑色入口一陣燶味, 大家樂煲仔飯相信比佢更好, 勇士們繼續挑戰佢d致癌極燶煲仔飯吧

• 中伏
2019-05-07 135 瀏覽
很少往坑口逛,今天過來,發覺坑口地鐵站人流相當暢旺。附近東港城也不遑多樣,非常熱鬧,而且有很多食肆,南北美食,東西美點,任君選擇。行到累,驟眼看到一個寫上「砂煲兄弟,現已開幕」的宣傳牌,見個名「砂煲兄弟」幾有氣勢,當然要見識一下。顧名思義,砂煲兄弟主打煲仔飯煲仔菜。除有多款煲仔小菜和煲仔飯,還有煲仔麵和煲仔意粉,創意十足。 店內地方十分寬敞 ,樓底又高,地方開揚,環境舒適。 店內除了有一個十分搶眼的白底紅字沙煲兄弟招牌外,連茶杯碗碟都仿照砂煲,認真夠心思。翻開餐牌一看,有多款特色煲仔飯如海南風味雞煲飯、東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯等,傳統煲仔飯如臘味煲仔飯、鹹魚肉餅煲仔飯和窩蛋牛肉飯等,此外亦有多款特色煲仔菜如椰香咖哩牛筋腩、馬來沙爹火焰牛仔骨、惹味麻香胡椒雞和秘製脆皮慢煮豬手等,還有多款特色煲仔麵和煲仔意粉、地道小食、各式飲品,選擇超多,真是 眼花繚亂。最後當然是選擇人氣最旺的海南風味雞煲飯、秘製脆皮慢煮豬手和黃金蝦煲。黃金蝦用原隻鮮蝦,外面一層薄薄咸蛋黃醬,透出陣陣撲鼻咸蛋香,內裡鮮蝦爽嫩,非常惹味。 秘製脆皮慢煮豬手,豬手經古早味醃料醃製,並採用慢煮方式烹煮,醃料滲透豬手, 再以高溫

秘製脆皮慢煮豬手,豬手經古早味醃料醃製,並採用慢煮方式烹煮,醃料滲透豬手, 再以高溫油炸,鎖住肉汁,外皮香脆,肉質嫩滑 ,而且豬手大大隻,份量十足,伴碟薯角味道也不錯。

至於海南風味雞煲飯,三黃雞先用上湯浸15分鐘,令雞肉熟透。然後以傳統煲仔飯的煮法,再加入黃薑、香茅、斑蘭煮成油飯,最後還要以細火烘出飯焦。雞嫩飯香,飯焦脆口,果然很有南洋風味。

2019-05-07 718 瀏覽
小鬼終於考完試,又可以外出覓食了。年青人大多愛吃自助餐,本來提議去酒店食 buffet,不過這個鬼靈精主意多多,一時又話想食鐵板燒、一時又話想食炸雞,左挑右選,最後竟然揀咗去「砂煲兄弟」食煲仔菜,實在令人意外。原來據說餐廳除了主打煲仔飯外,還有不少新派 fusion 煲仔菜供應,難怪吸引愛嚐新的年輕人。餐廳位於將軍澳東港城1樓101號舖,門面非常搶眼,用上一對搭肩的砂煲兄弟做招牌,略帶卡通色彩、卻又維肖維妙,與店名互相呼應。至於室內裝潢亦別具心思,融入了舊香港的飲食情懷和文化,以七、八十年代的大牌檔為藍本,如參照舊時大牌檔而設計的茶水間,以及懷舊的仿製食品擺設等,配合牆壁上的兩幅巨型黑白手繪畫,充滿懷舊氣氛。翻開餐牌細看,食物選項非常之多,包括有:撚手推介、地道小食、有煲氣小菜、有焦氣煲仔飯、異國風情煲仔飯、煲仔粉麵餐、砂煲兄弟精選、甜蜜蜜、透心涼特飲等。既然今次有小鬼在場,選菜方面就一於交由他負責。先來兩客小菜,呢款係馬來沙嗲火焰牛仔骨 ($88),牛仔骨特別選用了美國入口的「三支骨」製作,肉質非常鬆軟,既嫩滑又有牛味,而且最特別就係上檯時以玫瑰露燃點火焰,唔單止吸睛,同時有助收汁,
先來兩客小菜,呢款係馬來沙嗲火焰牛仔骨 ($88),牛仔骨特別選用了美國入口的「三支骨」製作,肉質非常鬆軟,既嫩滑又有牛味,而且最特別就係上檯時以玫瑰露燃點火焰,唔單止吸睛,同時有助收汁,將味道進一步濃縮,所以吃起來份外惹味。
至於另一款黃金蝦 ($148) 亦做得非常出色,大大隻的海中蝦身上鋪著一層薄薄、看似金黃色炸漿的鹹蛋黃,輕輕咬開外殼,蝦肉非常鮮甜,結實彈牙又多汁,加上蝦肉吸收了鹹蛋黃的香氣,入口鹹香味十足,令人回味無窮。
壓尾選了一客店員力推的抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯 ($78),成品果然有創意,用上京都抹茶粉做成飯底,面頭再鋪上日本鰻魚及台灣櫻花蝦。飯粒充斥著淡淡嘅抺茶味,非常清香;鰻魚大大塊、厚身又肥美;而櫻花蝦亦酥香脆口,加上焦脆的飯焦,充滿東瀛風味。

雖然今次只係點咗兩款小菜同一款煲仔飯,但幾款食物,味道都算唔錯。其實店舖還有不少地道小食和特式煲仔菜供應,下次有機會會再嚟試下。
2019-05-06
2019-04-29 113 瀏覽
同一班同事lunch time去食,我都冇咩選擇因為係新人,所以唯有跟大隊。其實我係想留返喺公司canteen食。sad.第一次去呢間嘢食,望落去啲裝修係玩香港風情,感覺都幾好。一望個餐單,其實就係一般茶記。佢呢度主打係煲仔飯,然後其他就乜嘢都有啲。我今次叫咗個福建炒飯。好坦白講就真係普普通通。我覺得大家樂個福建炒飯會好食啲。我覺得個炒飯上面啲肉可以切得細粒啲,而家有啲太大粒,食起上嚟飯同啲肉碎會分開。總括嚟講普普通通,所以中評。

總括嚟講普普通通,所以中評。
2019-04-21 157 瀏覽
同維尼b去左東港城睇車仔,跟住搵地方食午餐,俾餐廳名吸引左入去!最後叫左「土魷肉餅煲仔飯」,點知送到上黎,唔係砂煲既?好失望啊!飯係新鮮,熱辣辣既,肉餅味道適中,唔會太咸、太油,但無咩口感,可能因為用攪拌機打太爛吧?雖然唔係用砂煲,仍然有飯焦,不過食出黎既味道同感覺就同砂煲煲仔飯完全唔同囉⋯⋯

土魷肉餅煲仔飯
去年坑口日式超市大減價期間,曾光顧這家下午茶,印象中的熱奶茶還不錯。剛好今晚小米之婆罷工,而小米之父要OT,所以就帶小米到此晚餐。我倆早早來到,可是內堂己有很多客人光顧。幸好在角落處有張二人枱,我倆就座後,要開始最重要的事:選菜。  煲仔肉醬意粉 金屬盤用作烤焗一流,但意粉真身較濕身。而小米表示意粉肉醬有甜味。東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯 金屬煲傳熱快,但也需時十五至廿分鐘預備。飯面有蝦仔,家人會叫這種做<蝦毛>。混有茶粉末的飯粒瘦長,鏟起有金黃飯焦。不過上枱後要盡快享用,否則會燶底。馬莎拉雜菜煲  一看名字,就知道是咖哩。視覺: 真身有八款蔬菜。椰菜花和西蘭花,聽聞有預防大腸癌的功效。還有青豆角,青椒,紅椒,洋蔥,甘筍,新薯。有纖維有澱粉質也有蛋白質,營養均衡。嗅覺:黃色咖哩汁較淡,香料粒粒不多,也強烈的香氣,應該是以黃薑粉為主,並非印度MASALA咖哩。  口感和味道:這個淡味咖哩跟本不辣,没有丁香黑椒咖哩葉大小茴香肉桂荳蔻的感覺,但仍嚐到各款雜菜的爽脆和清甜,實在是怕辣人士首選。可是自己偏愛傳統印度咖哩,這個黃色的雜菜煲的香料濃度和辣度可以再稍為進取。甜品~椰汁爆珠糕  小米嚐過主食
我倆早早來到,可是內堂己有很多客人光顧。

煲仔肉醬意粉
金屬盤用作烤焗一流,但意粉真身較濕身。
而小米表示意粉肉醬有甜味。
東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯
金屬煲傳熱快,但也需時十五至廿分鐘預備。
飯面有蝦仔,家人會叫這種做<蝦毛>。
混有茶粉末的飯粒瘦長,鏟起有金黃飯焦。
不過上枱後要盡快享用,否則會燶底。
馬莎拉雜菜煲
一看名字,就知道是咖哩。

視覺:
真身有八款蔬菜。
椰菜花和西蘭花,聽聞有預防大腸癌的功效。
還有青豆角,青椒,紅椒,洋蔥,甘筍,新薯。
有纖維有澱粉質也有蛋白質,營養均衡。
嗅覺:

口感和味道:
椰汁爆珠糕
椰汁爆珠糕
甜品~椰汁爆珠糕
小米嚐過主食後,意猶未盡,又要來一份甜品。
紅豆冰
特飲  紅豆冰
小米近來寵幸的飲品,特地叫少冰/走花奶/轉椰汁。
熱奶茶
雖然點了煲仔飯,可以半價配特飲。
但今次是為了熱奶茶而來,即使半夜會眼光光,也在不惜。

用膳期間,有多個家庭及年輕人光顧,下次可以<全家來飯聚>。
原來此店有會員制。
2019-04-17
熱奶茶
我好鍾意「砂煲兄弟」這個名稱,無論兄弟姊妹都會有一份深厚的情感,今日有一位中學同學生日,正確來確是一位學長,提意到最近將軍澳有一間新開Fusion煲仔飯,我就膽粗粗自己入東港城,起初都以為好難搵間店舖,好佐沿路都有「砂煲兄弟」廣告引路,門外都頗多顧客等候,相信好食先會多人等,同學們已安排一間V. I. P ROOM, 餐廳內空間寬闊,裝修頗有懷舊特色,選用了50-60年代軍械綠,坐低後了解餐牌,煲仔飯款式算多,又有煲仔小菜,又有地道小食,咁就Order佐個「自家製泡鳳爪」,「鹹魚肉餅飯」及「臘味煲仔飯」,當男侍應送上煲仔飯,未打開蓋已經傳來一陣飯焦香噴噴味道😋我地決定Order 多1個「臘味煲仔飯」(有相為證),又要勞煩這位男侍應,最後當然要送上🎂生日蛋糕,咁啱又係這位高大型仔男侍應經過房門,但他沒有露出不悅的臉孔,經常自動自覺問我地是否需要水,叉或碟,更加為我地拍照,今晚實在太高興👍👍👍
自家製泡鳳爪
臘味煲仔飯
鹹魚肉餅飯
2019-04-15
自家製泡鳳爪
臘味煲仔飯
鹹魚肉餅飯
2019-04-15 1031 瀏覽
剛搬入將軍澳的我在附近找找餐廳品嚐美食新開的砂煲兄弟,有些少舊式設計 坐位滿多的也有BB椅提供,很適合一家大小來吃飯餐牌上很多都重複了 所以選招牌上幾款也足夠三蔥牛仔骨 $88 牛仔骨夠淋,配上大量洋蔥和京蔥梅菜扣肉 $78 入口即溶既半肥瘦扣肉,夠灑淋身已經好少地方有得食肉醬意粉 $68 醬肉非常多鋪上意粉上面 配上了芝士邪惡金沙西多士(半)$38剛剛炸起的厚身西多士 配上了煉奶+朱古力醬 也放上了黑白朱古力 甜甜的 用作下午茶是非常飽肚的蜂蜜荔枝爽 $14 凍咖啡 $18味道賣相衞生服務抵食推介
剛搬入將軍澳的我在附近找找餐廳品嚐美食

餐牌上很多都重複了 所以選招牌上幾款也足夠

三蔥牛仔骨 $88

牛仔骨夠淋,配上大量洋蔥和京蔥
三蔥牛仔骨

梅菜扣肉 $78

入口即溶既半肥瘦扣肉,夠灑淋身已經好少地方有得食
梅菜扣肉

肉醬意粉
邪惡金莎西多士
  • 邪惡金沙西多士
2019-04-10 90 瀏覽
今日同屋企人喺西貢行完山,當然就係要大吃大喝一餐,喺東港城行左幾個圈,發現無印良品對面,有一間裝修好懷舊嘅餐廳,個名仲好特別,叫做砂煲兄弟。夜晚時段排隊係必然,都排咗大概20分鐘,喺門口已經諗定要食乜嘢,落單10分鐘都上曬菜。💥首先叫左個家常小菜 🤩就係梅菜扣肉同魚香茄子。梅菜扣肉煮得好入味,而且切得厚薄剛好 食落去都有種入口即溶嘅感覺 值得推薦魚香茄子亦都用咗鹹魚去炒 食得出鹹香味💦 淨係依兩樣餸都可以食到成碗飯😍😍當然啦仲有佢嘅招牌菜 要做唔係酸菜魚,果然係菜如其名 佢並唔係正宗酸菜魚嘅味道 ☺️比起食開既味道無咁濃郁 😅而且魚片不太多 所以就一般般 最重要係要食佢個金磚多士,切左做九件,粒粒都揸得好香脆,嗰間花生醬亦都好多,仲有朱古力碎,為今晚嘅晚餐埋個靚尾!🥰

2019-04-10 829 瀏覽
此店新開張不久,所以來試試~星期六晚上8點的時間..候位的速度都算快~~名符其實的多款煲仔飯及煲仔小菜供應!煲仔飯很有特色,除了一般的臘味飯或北菇滑雞飯之類,還有另類選擇我和親戚選了東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯另選的兩款小菜,分別是滑嘟嘟鮑魚雞煲及海味雜菜煲加$28配白飯及老火湯最後還加了甜品,邪惡金沙西多士東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯,雖說有抹茶,但完全嚐不到抹茶味鰻魚尚算有肉地,外脆內軟,但不夠肥美,不過不失加入了櫻花蝦的飯,增添了飯的香氣,同時令口感豐富一點!滑嘟嘟鮑魚雞煲,配料豐富,除了鮑魚和雞外,還有翠玉瓜﹑菇和洋蔥鮑魚剛好有4隻,每人分到一隻鮑魚質感爽口彈牙雞肉份量夠多,夠滑不粗糙,又入味這份小菜夠惹味!海味雜菜煲,配料同樣夠多,還有大量粉絲海味有蝦乾和魷魚,也有不同的菜湯底清甜濃郁又沒味精味!邪惡金沙西多士,西多士即叫即製,夠香脆切成四方粒的方便進食!每粒西多都均勻的淋上朱古力醬及加了黑白朱古力粒,確實夠香甜邪惡!整體的食物質素挺好~裝潢也挺有特色,打造地道香港風格值得再試試其他菜式!
此店新開張不久,所以來試試~
星期六晚上8點的時間..候位的速度都算快~~
名符其實的多款煲仔飯及煲仔小菜供應!
我和親戚選了東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯
另選的兩款小菜,分別是滑嘟嘟鮑魚雞煲及海味雜菜煲
加$28配白飯及老火湯
最後還加了甜品,邪惡金沙西多士
東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯
東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯,雖說有抹茶,但完全嚐不到抹茶味
鰻魚尚算有肉地,外脆內軟,但不夠肥美,不過不失
加入了櫻花蝦的飯,增添了飯的香氣,同時令口感豐富一點!
滑嘟嘟鮑魚雞煲
鮑魚剛好有4隻,每人分到一隻
鮑魚質感爽口彈牙
雞肉份量夠多,夠滑不粗糙,又入味
這份小菜夠惹味!
海味雜菜煲
海味雜菜煲,配料同樣夠多,還有大量粉絲
海味有蝦乾和魷魚,也有不同的菜
湯底清甜濃郁又沒味精味!
邪惡金沙西多士
邪惡金沙西多士,西多士即叫即製,夠香脆
切成四方粒的方便進食!
整體的食物質素挺好~
裝潢也挺有特色,打造地道香港風格
值得再試試其他菜式!
2018-12-29
10 分鐘 (堂食)
滑嘟嘟鮑魚雞煲
海味雜菜煲
邪惡金沙西多士
2019-04-07 85 瀏覽
經過一天的工作,放工都好疲倦,還要為家人準備晚餐,簡直是倦到極點,去到街市,行來行去,都唔知有咩嘢好食,想到頭都爆。收到大仔話唔係屋企食飯,心情即時輕鬆晒,唔使買餸,今晚,只有我同細仔食飯,咁就比較好搞些,因為細仔是飽肚就可以,米飯就最啱他,唔係淨係食餸,要飽飽,就想到食熱辣辣的煲仔飯了。馬上打電話叫他出來,一齊去食煲仔飯,又可以解決了我倆的晚餐,一樂也。原來煲仔飯都可以做外賣,只需每煲飯另加$20元的費用,就可以享受到一餐熱辣辣、香噴噴的原煲煲仔飯。臘味煲仔飯,我必然的至愛,熱辣辣地端上桌,陣陣的臘味臘香味,令人垂涎三尺,臘味的油,滲透入飯內,配埋特製的醬汁,淋上面,加上飯焦香,肥卜卜,又點會有得剩呢!連飯焦也一並吃得清了。胡麻棒棒雞、細仔的至愛,雞味很入味,我覺得有點太稔的感覺,欠缺一點口感,味道還可以,配上青瓜、麻香,配搭各有口感。香酥一口豆腐,豆腐酥炸剛好,入口熱辣辣,很燙口,特別是中間,很燙,外皮酥炸得薄脆、皮脆內嫩,很鬆化!

2019-04-01 516 瀏覽
將軍澳坑口有間新開的食店叫【砂煲兄弟】,聽名字就玩味十足。今晚去試下! 去到門外不少人在等位,跟商場內其他食肆比較相差很遠,因此對這間食店信心大增!店內環境寬敞,食店以從前的大牌檔為設計藍本,擺放了多個砂煲作裝飾,貫徹煲仔菜專門店的主題。牆上畫的卡通圖案令食店帶來生氣。餐牌製作精美之外,食店更加創作砂煲兄弟的卡通人物,看出食店在裝潢至餐牌上花了不少心思。為了煲仔飯先來到【砂煲兄弟】,這裡煲仔飯有10多款,除了傳統的臘味飯、窩蛋牛肉飯、肉餅飯外,食店加入不少創意如:櫻花蝦鰻魚飯、黑松露雞飯……等。 煲仔飯定價 $68~98,要試完先知值唔值。除了煲仔飯外,還有接近30款的煲仔小菜, 小菜定價 $78~168,豐儉由人。食店仲有D奇怪煲仔如麵、煲仔意粉……等。【窩蛋牛肉煲仔飯 $68】吓!What ? menu內的相片是瓦煲 …… 呈上的竟然變成鐵煲??這個窩蛋牛肉煲仔飯賣相更加失望,生蛋呈上已經散左!上個月到訪米芝蓮推介以炭燒煲仔飯的【嚐囍】 ,真材實料用瓦煲由生米煮成熟飯,標明要等20至30分鐘,大澳蝦乾肉餅煲仔飯都只是$80。這裡的鐵煲煲仔飯不值$68 ..... 改為$48吧!飯粒
牆上畫的卡通圖案令食店帶來生氣。

窩蛋牛肉煲仔飯
飯粒粒分明,只因為太過乾身,如生米一樣。瓦煲底有一層薄薄的飯焦,是用瓦煲由生米煮成熟飯的鐵證。在這個煲仔飯中見不到飯焦剛好黏著煲底,只有一點點飯焦。肯定不是傳統煲仔飯。
唯一優點是牛肉份量多而且嫩滑。
【三杯雞煲 $78】 原裝台灣三杯雞據講採用一杯酒、一杯醬油及一杯水作為主要調味料,但這煲三杯雞酒香唔明顯,本來應該非常濃味的三杯雞味道打了折扣。採用原件雞髀扒,雖然啖啖肉,但始終只是急凍雞肉,雞肉欠彈性、亦沒有雞鮮味;如果採用原隻鮮雞斬件,風味會更好。
三杯雞煲
【煲仔生炒骨 $78】 這個生炒骨顏色嫣紅,除了菠蘿新鮮外,紅椒青椒份量少沒有令這菜式增添顏色。甜酸汁都是菠蘿生炒骨的靈魂,這個生炒骨紅醋醬汁酸甜度剛剛好,酸酸甜甜非常開胃。這個生炒骨應該是當晚菜式中比較好的。
煲仔生炒骨
【芥末蜜糖一字骨雞翼配薯條 $38】 一字骨雞翼有六支, 原來芥末蜜糖放在表面,但小公主不喜歡奇怪味道所以叫食店走芥末蜜糖。 雞翼炸得過火令到雞翼外面乾而且裡面沒有肉汁。
芥末蜜糖一字骨雞翼配薯條
煲仔只是啅頭,每種菜式都用上煲仔呈上。其實是鐵煲,沒有了傳統瓦煲風味。菜式上加上不少創意,只是有些傳統還是要保持的。
2019-03-16
15 分鐘 (堂食)
2019-03-28 114 瀏覽
Despite being in Hanghau quite often, I haven't had time to try this but since this restaurant has been there for a year now and the queues have gone I finally decided to go.It is located on the corner near Marks and Spencer and Muji.The decor is modern yet with a twist of old school elements to it.Obviously they specialize in casseroles aka Chinese claypot dishes.There were two rice pot dishes that got my attention because of the creativity and simply it would taste quite different served in a

There were two rice pot dishes that got my attention because of the creativity and simply it would taste quite different served in a pot.
The hainan chicken which is normally served in a plate was presented in a casserole.
The chicken and pickles were laid on top.
In terms of taste, it was super hot and the rice had more flavours because of the constant heat from the casserole forces aroma in it while you are eating. I loved the pickles as well as they were tart and not sweet like other restaurants.

The other rice pot had a Japanese twist to it, the rice for this one was more al dente so I liked it and there was a lovely matcha fragrance infused in every grain of rice but not too overpowering.

As well as the eel, there were dried Sakura shrimps which came it a crunch and briny flavour.
The eel was delicate and sweet brushed with Teriyaki sauce.

Last but not least was the traditional fermented red bean curd vegetable casserole.

This was the best  fermented red beancurd vegetable casserole I have had as it was not sweet or oily and the red bean curd was strong.
It might be a bit strong for others but I think this is how it should taste.