2024-07-28 1092 瀏覽
每次經過,一去到夜晚都係排晒長龍,例牌要等,朋友話堅決要食,於是一齊等📍招牌楊枝甘露 正正常常,芒果新鮮唔苦,而且鮮甜。不過唯一唔好嘅就係服務態度可以食得再好啲,而且有限時,如果想吹水嘅朋友仔唔建議揀呢一間,真係速食嘅一間糖水舖。
📍招牌楊枝甘露 正正常常,芒果新鮮唔苦,而且鮮甜。
2024-07-24 988 瀏覽
作為開心果忠粉既我竟然唔知呢間有開心果糊既甜品!朋友叫我一定要黎食諗都唔諗我就一定係食開心果糊豆腐花啦><朋友話好濃,食2啖就頂唔順我反而覺得佢有d過於水狀,唔似我地平時食既芝麻糊果種甘濃厚不過佢配埋個豆腐花又真係幾特別既,開心果既香濃同埋豆腐花既滑都幾好味<3榴槤冰我比100分因為佢舊榴槤蓉係真係好大粒既~再加上佢既冰都有加榴槤,好夠味道~龍眼冰都好好食!!
我反而覺得佢有d過於水狀,唔似我地平時食既芝麻糊果種甘濃厚

榴槤冰

龍眼冰都好好食!!
2024-07-07 982 瀏覽
係尖沙咀食完飯 想再同朋友聚聚 食碗糖水 呢間去到都幾多人 3人排隊大概得20mins 度比想像中快用餐時間45mins 聽落都幾急但落完單 好快甜品就到 點左楊枝甘露芒果好甜好夠凍係外面咁熱等位食到咁凍既甜品即刻透心涼店內既環境都好靚 木系裝修 好舒服係尖沙咀食完飯 想再同朋友聚聚 食碗糖水 呢間去到都幾多人 3人排隊大概得20mins 度比想像中快用餐時間45mins 聽落都幾急但落完單 好快甜品就到 點左楊枝甘露芒果好甜好夠凍係外面咁熱等位食到咁凍既甜品即刻透心涼店內既環境都好靚 木系裝修 好舒服
係尖沙咀食完飯

係外面咁熱等位食到咁凍既甜品
即刻透心涼

店內既環境都好靚
木系裝修 好舒服
今日下午一點去到,原來星期日系兩點開門,2點幾再趕到,以為要排隊,原來客人都吾多,可能大部分客人都已經了解,吾會好似我咁懵閉閉信小紅書。味道招牌研香開心果豆腐花($58)1分— 話系招牌,當然要叫啦!但超級失望— 叫半甜,但我地兩個都覺得超甜。— 吾香,無開心果味。— 吾知道佢系咪想比客人有食到開心果口感,所以有開心果粒,但如果客人想食”研磨”,肯定系想嘗試佢的滑,同個名字互相矛盾喔。— 豆腐花好少但滑,但毫無豆香。8小時研磨芝麻糊($38) 1分— 同樣加了芝麻粒,根本試吾到研磨的幼滑。— 聞吾到亦食吾到芝麻香味。— 最失敗系應該濃左,帶苦味,每人食左兩淡就埋單走。因為吾想換另一碗失望。環境(4分)舖頭窄長,裝修比一般糖水鋪舒服服務(2分)— 要水有水— 兩個人先叫一碗,吾想混亂味蕾,但食到一半就有人埋來提醒每人最少一碗,系感覺上吾舒服,因為基本系掃QR code 單上已經睇到。衛生(3分)— 正常抵食(1分— 咁價錢,咁差質數,肯定低分

招牌研香開心果豆腐花($58)1分

— 話系招牌,當然要叫啦!但超級失望

— 叫半甜,但我地兩個都覺得超甜。

— 吾香,無開心果味。

— 豆腐花好少但滑,但毫無豆香。

8小時研磨芝麻糊($38) 1分

— 同樣加了芝麻粒,根本試吾到研磨的幼滑。

— 聞吾到亦食吾到芝麻香味。

環境(4分)

舖頭窄長,裝修比一般糖水鋪舒服

服務(2分)

— 要水有水

衛生(3分)

— 正常

抵食(1分

— 咁價錢,咁差質數,肯定低分

2024-06-30
2024-06-26 728 瀏覽
➲ 尖沙咀 研香➳ 開心果豆腐花 ⁽⁷/¹⁰⁾上次來賣曬,今次15:00 到都已經剩返少少,好彩食到啊!期待可能有啲高,終於食到無咁驚艷,甜度低,開心果露份量少,豆腐花唔太滑,食到底無曬開心果露。⤵ 尖沙咀厚福街7號地舖

➲ 尖沙咀 研香

➳ 開心果豆腐花 ⁽⁷/¹⁰⁾

尖沙咀厚福街7號地舖
2024-06-13 522 瀏覽
同一班朋友食完晚餐去厚福街搵下有咩糖水食,見再呢間研香好多人係門口排緊,人多通常都無伏,就試下呢間。雖然好多人排隊,但入面都清枱清得好快,等左大概30分鐘左右就有位啦。夜晚涼涼地咁同朋友吹住水咁等都還可以,再熱啲既天氣就不了。分別叫左龍眼冰同芒果冰。龍眼冰食落好重龍眼味,仲有啲龍眼肉係入面,好Fresh好新鮮,味道一流比較之下芒果冰對我黎講就普通左啲,同埋味道偏甜,適合鍾意食甜野既朋友啦。兩款冰份量都好足,甜品黎講算唔錯既選擇

兩款冰份量都好足,甜品黎講算唔錯既選擇

2024-05-03
30 分鐘 (堂食)
宵夜
  • 龍眼冰
兩溝果仁糖水,果仁香濃一濃一淡,醇香出色😚!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥣 芝麻合桃 HK$38・味道:芝麻同合桃兩者好夾,平衡得好好。芝麻味好香好濃,合桃嘅果仁香亦都好足,一濃一淡咁樣mix埋,靠果仁本身嘅甜味,好香好食!・口感:聽落以為好杰好厚好漿口啦,點知完全冇!!!普通糖水嘅液體狀但完全冇溝浠,唔會好厚身好kick,出色喎👍🏻🥭 楊枝甘露 HK$46・味道:正常香甜芒果,餡料都夠足,柚子粒唔苦,芒果粒香甜冇渣,西米煙韌,掂。・口感:熱辣辣時最啱食keke・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:雖然食唔到開心果糊,但其他糖水都不錯,唔使排隊嘅話可以一食。都幾大碗,呢個價錢嚟講幾抵食!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
兩溝果仁糖水,果仁香濃一濃一淡,醇香出色😚!

🥣 芝麻合桃 HK$38
芝麻合桃

🥭 楊枝甘露 HK$46
・口感:熱辣辣時最啱食keke
楊枝甘露

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2024-04-12
30 分鐘 (堂食)
$42 (宵夜)
芝麻合桃
楊枝甘露
2024-05-21 503 瀏覽
近期開心果係大熱!忍唔住要試吓呢個開心果糊睇相都已經睇得出好濃郁食落都真係好濃好漿口上面仲要有開心果碎賣相好得,而且味道都唔差舖頭位於尖沙咀厚福街交通方便附近仲有好多食肆夜晚食完飯未夠喉想食個糖水都好fit開心果糊$48一聞到已經好香一筆落去已經feel到好杰好濃郁建議熱食,更加食得出佢個香味!再加埋豆腐花豆味一般,唔知係咪比開心果味掩蓋不過豆腐花都好滑所以兩樣加埋口感都幾好唔好睇小佢,一碗係好大碗好足料絕對值得一試
近期開心果係大熱!
忍唔住要試吓呢個開心果糊
睇相都已經睇得出好濃郁
食落都真係好濃好漿口
上面仲要有開心果碎
賣相好得,而且味道都唔差

舖頭位於尖沙咀厚福街
交通方便
附近仲有好多食肆
夜晚食完飯未夠喉想食個糖水都好fit

開心果糊$48

一聞到已經好香
一筆落去已經feel到好杰好濃郁
建議熱食,更加食得出佢個香味!
再加埋豆腐花
豆味一般,唔知係咪比開心果味掩蓋
不過豆腐花都好滑
所以兩樣加埋口感都幾好
唔好睇小佢,一碗係好大碗好足料
絕對值得一試

• 開心果糊豆腐花
  • 開心果豆腐花
2024-05-18 437 瀏覽
今日經過尖沙咀食完中午飯,行咗一陣、仲有啲肚餓,所以入去呢間甜品店試吓。我叫咗一碗蛋白杏仁湯圓,杏仁茶中有滿滿的蛋白,口感香滑,加上三粒芝麻湯圓,令人十分之滿足。朋友叫了芝麻糊,溫度偏暖,但是夏天食就剛剛好。環境都光潔明亮,坐得舒服自在。

朋友叫了芝麻糊,溫度偏暖,但是夏天食就剛剛好。

環境都光潔明亮,坐得舒服自在。

蛋白杏仁湯圓
2024-05-18
蛋白杏仁湯圓
  • 杏仁茶湯圓
2024-04-20 655 瀏覽
➲ 尖沙咀 研香➳ 榴槤冰 ⁽⁸/¹⁰⁾有成 1/4 個榴槤,榴槤味好香,唔係平價貨,碎冰底,同水晶粒,溶下溶下有沙冰感。➳ 腰果芝麻露 + 芝麻糊湯丸 3粒 ⁽⁹/¹⁰⁾腰果露真係比較少見,好濃郁堅果香,芝麻糊又好滑,加 $10 就有3粒湯丸,好抵啊。➳ 合桃腰果露 + 豆腐花 ⁽⁸/¹⁰⁾合桃同腰果露 mix 埋一齊,都唔係好分得出,但都一樣咁好食,堅果香味好濃,細滑順口。⤵ @grindie.hk尖沙咀厚福街7號地舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #尖沙咀美食 #榴槤 #合桃露 #腰果露 #芝麻露 #豆腐花 #研香

➲ 尖沙咀 研香

➳ 榴槤冰 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 腰果芝麻露 + 芝麻糊湯丸 3粒 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 合桃腰果露 + 豆腐花 ⁽⁸/¹⁰⁾

@grindie.hk
尖沙咀厚福街7號地舖

2024-04-11 567 瀏覽
每款甜品的小别名还挺好玩的🤔,腰果糊叫好男人,开心果叫聪明仔哈哈哈哈研香开心果露🥣舌头仿佛掉进了开心果的大草原🪴,超级浓郁的开心果味包裹着软嫩的豆花,让整体的口感都不再单调🧊龍眼冰没有聪嫂的惊艳,龙眼果肉的存在感比较低,不过吃的还是蛮冰爽的腰果芝麻糊也是格外的香醇细腻丝滑,味道很像在吃徐福记的酥心糖🥜,浓郁的坚果香混合着些许坚果碎,留下无尽的香气🔉没有那么惊艳,但感觉很补
🔉没有那么惊艳,但感觉很补
2024-04-08 534 瀏覽
隨住年齡增長,比較偏愛中式糖水有日開心果迷朋友share哩間俾我睇話佢哋係用石磨低溫研磨 就好有衝動想試糖水碗都幾得意,好似石墨工具咁7點幾食糖水,隊都唔洗排😂🔎開心果豆腐花💰58選用意大利開心果研磨而成味道少少酸,有啲紅棗味咁😂唔知係咪關豆腐花事???可能有豆腐花?整體開心果味唔太濃郁如果有純開心果糊就好🥹🔎腰果芝麻糊💰38Mix版啱曬想試曬兩款嘅我第一次嘗試腰果露,好滑~陣陣奶香,腰果味幾香濃而芝麻糊則加入日本金芝麻研磨香氣好濃郁!味道好夠芝麻味!如果同腰果撈埋一齊,會被芝麻蓋過.有得選擇甜度,或者+$2轉代糖
隨住年齡增長,比較偏愛中式糖水
有日開心果迷朋友share哩間俾我睇
話佢哋係用石磨低溫研磨 就好有衝動想試
糖水碗都幾得意,好似石墨工具咁
7點幾食糖水,隊都唔洗排😂

🔎開心果豆腐花💰58
選用意大利開心果研磨而成
味道少少酸,有啲紅棗味咁😂
唔知係咪關豆腐花事???
可能有豆腐花?整體開心果味唔太濃郁
如果有純開心果糊就好🥹

🔎腰果芝麻糊💰38
Mix版啱曬想試曬兩款嘅我
第一次嘗試腰果露,好滑~
陣陣奶香,腰果味幾香濃
而芝麻糊則加入日本金芝麻研磨
香氣好濃郁!味道好夠芝麻味!
如果同腰果撈埋一齊,會被芝麻蓋過
有得選擇甜度,或者+$2轉代糖
2024-03-31 452 瀏覽
最初新開張個陣食過一次, 見到有開心果糊, 腰果糊呢啲相對特別既中式甜品, 所以就想試下, 當時味道都唔錯, 所以呢晚食完飯諗住搵甜品食, 諗住揀呢間應該安全 🙃同朋友分別叫左開心果豆腐花同芒果西米露, 朋友揀既芒果西米露小編我無試到, 但朋友話未食過咁伏既芒果西米露 😣 至於開心果豆腐花, 豆腐花有少少碎濕濕, 豆腐唔滑既, 開心果都無第一次食咁香, 個味都唔夠濃, 一食就知退步左。呢間甜品鋪其實唔係開左好耐, 咁快就退步真係令人失望 😓

呢間甜品鋪其實唔係開左好耐, 咁快就退步真係令人失望 😓

2024-03-22
其他
佢啱啱開張嘅時候就嚟食過開心糊,冇好開心果味不得只,而且一啲都唔幼滑,大量嘅粗粒。。。唔知係咪專登想證明佢有開心果係入面,性價比幾乎接近0過咗咁耐,再嚟試一次佢嘅芝麻糊。。。希望會有改善啦。。。點知。。。聞落去係有芝麻香味嘅,食落去都係有芝麻味嘅,比開心果糊好啲,不過仍然係嗰個問題。。。食落口感激差,好粗嘅芝麻粒,唔係好明白點解佢明明話標榜磨好多次都會得出咁嘅結果。。。38蚊真係完全唔抵食,又唔好食,我一定唔會再食第三次!!!

38蚊真係完全唔抵食,又唔好食,我一定唔會再食第三次!!!
2024-03-06 409 瀏覽
*飯後中式糖水 研香🍨🍧.🔸招牌開心果豆腐花(熱) $48🔸用左嚴選意大利開心果 特製石磨低溫研磨💬食落味道少酸好似紅棗既味咁🤣大致上開心果味未去到好出🥲🥲.🔹芝麻糊🔹加入日本金芝麻製成 8小時慢磨💬呢碗可以選擇半糖😍食落唔太甜 芝麻味好香濃🥰呢碗就真心唔錯喇🥰..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞

飯後中式糖水 研香🍨🍧
🔸招牌開心果豆腐花(熱) $48🔸