2023-08-29 173 瀏覽
Book mark 左啲間野好耐一直好想試可以話係有幾期待就有幾失望忍唔住要上黎寫翻個負評我地叫左個腰果併芝麻同招牌開心果露豆腐花雖然食到出果仁香同滑但係兩碗野每一啖都係酸開心果露同豆腐花又唔夾 @@本身以為係啲糖水酸啦因為啲間野有得揀甜度但係埋單同店員講碗糖水係酸既店員解釋話係正常果仁既after taste 係酸既開心果露會再酸啲 唔會一入口就酸但係我食到既係兩碗野都好酸 一入口就碌啲豆腐花又酸食過咁多果仁既副製品都未試過係酸既可能係我唔識野啦但係酸既糖水真係無下次(given that 宜家食完未翻到屋企已經有啲肚痛)未試過食到啲咁難食既野世界咁大有咁多好野食 真係可以唔洗試
Book mark 左啲間野好耐一直好想試
啲豆腐花又酸
食過咁多果仁既副製品都未試過係酸既
可能係我唔識野啦
但係酸既糖水真係無下次
(given that 宜家食完未翻到屋企已經有啲肚痛)
未試過食到啲咁難食既野
世界咁大有咁多好野食 真係可以唔洗試

2023-08-29
3 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2023-08-23 252 瀏覽
星期一晚同朋友食完生日飯之後,諗住嘆個甜品先返屋企。10:47pm叫了兩碗芒果冰, 同朋友吹咗一陣水,仲未食完甜品嘅時候,忽然俾個夥計大聲喝我哋‘我哋收工啦’。我望住佢一陣好驚訝有夥計咁冇禮貌,佢以為我聽唔明廣東話再用國語同我講一次。我同佢講我知道啦,佢先停止呼喝我哋。當時仲有其他客人,我們並不是最後一台客。我之後問返收銀佢哋幾點收,佢先同我講話原來11點收工。我望返個鐘,當時大約11:19。其實我都係坐咗半個鐘,32分鐘食個冰凍甜品都唔係好過分啫~我有幾個建議:1. 首先如果好緊張要11點收工,應該10:30之後唔好比客人入座。2. 夥計態度要好一點,不要忽然間呼喝客人離開,首先要通知客人5-10分鐘之後要關門,第二次通知才請客人離開。

2023-08-21
2023-08-22 141 瀏覽
#20230817 💛📍 研香 @grindie.hk 尖沙咀厚福街7號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#招牌開心果豆腐花 $48 🫧 #半甜 💭 無論食中式定西式既糖水,🐷都係第一次可以甜度,感覺好似買珍奶咁🧋官方推薦半甜,可以食到原味道無比糖份蓋過👅底個豆腐花上枱時係超熱♨️好適合冬天食,個開心果糊磨到好幼滑,偶爾食到少少酸味應該係來自開心果出面層衣,整體都係好香開心果味,但就係個味太出搞到食唔到豆腐花既豆香,無左加埋一齊既意義😥.#榴槤冰 $58#榴槤球 +$22💭 聲稱有1/4個榴槤係入面,加埋榴槤球成$80,貴唔貴就真係見仁見智喇🤑食得出佢地啲榴槤唔係平野,個冰都比較特別,唔係出面落左奶果啲綿綿冰,而係碎冰質感🍧配埋爽口既水晶珠,一啖食落去係三個唔同口感,🐷食食下發現啲冰溶溶地仲好食,真係似榴槤雪糕咁既口感🍦值得一試!.#尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
#20230817 💛

#榴槤冰 $58
#榴槤球 +$22

#尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
2023-08-22 88 瀏覽
我今次去既呢間糖水舖超多人,如果想食要預d時間排隊,不過我可以講你知一定值得排,同埋通常好食先要排架ma😉 佢雖然有一本本既餐牌,但係佢會比個QR code你自己落單,好唔好就自己定奪🤣我地叫左一碗龍眼冰($49),佢既冰係龍眼既甜味,配住d椰果又有番d口感,而一粒粒既係脆既珍珠黎,雖然個樣有d似西米露既西米,呢個鐘意食較甜既就岩食啦😛另一碗我地叫左榴槤冰($58),呢個就真係榴槤控必食,冰既頂有舊榴槤球之餘 ,d冰都有好香榴槤味,再加埋d珍珠既口感,非常出色😍最後就試佢寫住限量既芝麻糊湯圓($48),唔好睇佢好似普普通通咁,佢係整得好好食,個芝麻糊好滑,而且加埋粒湯圓滿滿芝麻糊味,真係掂👍🏻呢間糖水舖真係值得等下,尤其鐘意食榴槤既朋友更加要為左佢個榴槤冰而黎✌🏻

2023-08-19
15 分鐘 (堂食)
2023-08-18 93 瀏覽
去搵野食時 經過見到 外貌幾高質的樣子主要售賣中式糖水,包括研香開心果露、絲襪杏仁茶、芝麻糊、合桃露及腰果露,長時間循環打磨出滑溜的糖水。另外,也有幾款鮮果冰,包括龍眼冰、榴槤冰及芒果冰,均使用新鮮生果製成。 仙草西米露 加了豆腐花 椰汁西米露+仙草超大幾片 豆腐花的豆味道濃郁 研香開心果露 第一次食開心果露 濃郁滑嫩的開心果糖水👍🏻可以加豆腐花👍🏻但是豆腐花會岀水 還是建議不要加好呢 整個濃郁的口感 瞬間變成水狀🫣
去搵野食時 經過見到 外貌幾高質的樣子

仙草西米露

加了豆腐花 椰汁西米露+仙草超大幾片 豆腐花的豆味道濃郁
研香開心果露

第一次食開心果露 濃郁滑嫩的開心果糖水👍🏻可以加豆腐花👍🏻
2023-08-17 66 瀏覽
之前研香個開心果露係我覺得好香開心果味,今日發現原來開心果露已經變左要硬食埋豆腐花,冇左純開心果露叫🙈佢個豆腐花都滑嘅,不過佢好似有d甜同夾埋一齊怪怪咁唔明點解唔比返人揀開心果露可能開心果貴另外個芒果冰都好食嘅不過就好細碗下希望佢哋會出返開心果露
之前研香個開心果露係我覺得好香開心果味,
今日發現原來開心果露已經變左要硬食埋豆腐花,
冇左純開心果露叫🙈

不過就好細碗下

希望佢哋會出返開心果露

2023-08-16
2023-08-16 76 瀏覽
芝麻糊合桃露,稀過清水,第一次食,真係唔會再有下一次,見佢門面幾靚,裡面又企左咁多職員,貪就腳就買外賣返屋企食,一打開碗野,d水浮晒上面,睇見都唔係咁開胃,食落去就得少少芝麻味,完全無合桃味,其實有無加合桃露落去都唔知
2023-08-13 144 瀏覽
在尖沙咀吃晚飯後朋友話好想去試開心果露話之前來次次都要排隊這晚來到只係排3分鐘就入得去天氣熱本來打算點凍食的甜品不過開心果豆腐花只有熱食提供在其他地方未見過這個配搭,所以熱食都想試以手機下單,幾分鐘後就送上開心果露味道好濃,全糖也夠甜每口都食到開心果果粒底層豆腐花滑溜,豆香味濃,味道很好不過比較適合涼快天氣時食用這晚坐在向門口的角落位置店鋪沒有門,比較熱旁邊有裝飾花槽,空間狹窄不太舒適右拗朋友會撞到手

在尖沙咀吃晚飯後
朋友話好想去試開心果露
話之前來次次都要排隊
這晚來到只係排3分鐘就入得去

天氣熱本來打算點凍食的甜品
不過開心果豆腐花只有熱食提供
在其他地方未見過這個配搭,所以熱食都想試
以手機下單,幾分鐘後就送上

開心果露味道好濃,全糖也夠甜
每口都食到開心果果粒
底層豆腐花滑溜,豆香味濃,味道很好
不過比較適合涼快天氣時食用

這晚坐在向門口的角落位置
店鋪沒有門,比較熱
旁邊有裝飾花槽,空間狹窄不太舒適
右拗朋友會撞到手
3 分鐘 (堂食)
$48 (宵夜)
2023-08-11 102 瀏覽
平日食完晚飯後八點幾去食糖水,依間糖水舖出名開心果露,平時大排長龍,但好好彩因為時間尙早啱啱好入到最後一張枱🤩店舖裝修係日式小清新風格,店面唔大同幾乎冇冷氣。身為開心果愛好者,大熱天時都無阻我食熱辣辣糖水嘅決心!真心好好食,下次想返去試腰果芝麻糊❤️🥜🥣 開心果豆腐花 $𝟜𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)招牌開心果豆腐花基本上係每枱必點,可以揀全糖同半糖,對我來講食得甜品梗係揀全糖😎意大利開心果味道冇想像中咁濃,同埋溝左豆腐花後全糖都唔係好甜,建議揀全糖👍🏻豆腐花好滑,上面加左好多開心果碎口感好豐富!🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟

🥜🥣 開心果豆腐花 $𝟜𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)

2023-08-09
$48 (宵夜)
2023-08-09 53 瀏覽
招牌開心果豆腐花佢哋既開心果露係用特製石磨低溫研磨,用意大利開心果。開心果味香濃,好順口,而且豆腐花好滑,甜度可以自選,唔會過於甜。芒果冰可以再加芒果粒,滿滿既芒果冰!一碗等於一顆芒果,芒果果肉夠甜,加上芒果沙冰、水晶粒,好味!姜汁湯圓湯圓係黑芝麻流心,外面軟綿甜糯,配姜汁暖暖地,好清甜
招牌開心果豆腐花

芒果冰

姜汁湯圓
湯圓係黑芝麻流心,外面軟綿甜糯,配姜汁暖暖地,好清甜

2023-08-07 65 瀏覽
呢間係IG留意咗好耐,直到佢開咗地舖之後,終於有機會去試吓😗原來最出名嘅開心果露又出爐時間,所以今次九點幾去到就已經冇得食😂同埋記得預番少少時間排隊,每次經過都好多人,我哋星期六晚去食,大約等咗半個鐘🥲⭐️芝麻合桃露食落去好rich,係我食過最濃既芝麻合桃露,如果鍾意食中式糖水,一定會覺得好好食🤤🤤同埋有得揀半甜,覺得甜度啱啱好👍🏻⭐️仙草西米露呢個覺得一般,無咩味,不過西米爽口🤔

⭐️芝麻合桃露

⭐️仙草西米露
呢個覺得一般,無咩味,不過西米爽口🤔
2023-08-06 47 瀏覽
開心果糊好滑🤩未去到起沙嘅程度,勁重開心果鹹香,唔小心就食晒左🫢豆腐花一樣超級出色💯💯好滑,重豆味得黎夠清甜又無豆腥味同埋係一片片唔會散哂👍腰果糊嘅烘味好出,又係真材實料芒果同榴槤冰都好食,但就未到必食🙈星期五夜晚去真係好多人🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
豆腐花一樣超級出色💯💯好滑,重豆味得黎夠清甜又無豆腥味
同埋係一片片唔會散哂👍

腰果糊嘅烘味好出,又係真材實料

芒果同榴槤冰都好食,但就未到必食🙈

星期五夜晚去真係好多人🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
  • 開心果豆腐花
  • 腰果糊
2023-08-06 61 瀏覽
很久沒有去過厚福街,本以為那裡很多甜品店,原來已經所剩無幾,反正不是太多人排隊,選擇了這間研香,環境乾淨,很多年輕店員,個vibe好有活力,而大部份也是年輕的客戶😄 甜品種類不算太多,但也算吸引。我選擇了一個芒果冰,同時也選擇了只有熱的杏仁茶豆腐花,QR code下單,Menu有很多喜好選擇例如;加芒果、加椰果、半甜、加蛋白⋯ 貼心!芒果冰就沒什麼特別,但椰果就夠多同粒粒都脆卜卜!我只能用脆卜卜去形容,因為一咬就爆出卜卜聲😅 杏仁茶豆腐花,香、滑、我選擇了半甜,剛剛好,滿足我喜歡杏仁茶和豆腐花兩個願望,整體滿足,如果豆花多一點就更好了。

2023-08-05
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2023-07-26 179 瀏覽
第一次試依間嘢平時見好多人排隊就唸住試下點知經歷真係想嘔嘢食好有問題1.我叫左個熱嘅芝麻糊加湯圓我朋友叫咗一個凍嘅芝麻糊唔知點解熱嘅芝麻糊會水啲我朋友嗰碗係明顯濃稠啲2. 我碗熱嘅芝麻糊食到一半食到一個指甲!真心嘔心有影相但係費事嘔心🤮🤮咁多位可以想像佢啲芝麻糊一大煲,煮埋一齊跟住裏面有一片指甲真心呼籲大家唔好叫佢嘅芝麻糊3.跟住我同侍應講收走咗,轉頭返嚟同我講原句:咁你想點?幫你cancel定轉過另一樣? 態度少差🫠🫠👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
第一次試依間嘢
食到一個指甲!
真心嘔心
有影相
但係費事嘔心🤮🤮咁多位
可以想像佢啲芝麻糊一大煲,煮埋一齊
跟住裏面有一片指甲
真心呼籲大家唔好叫佢嘅芝麻糊
跟住我同侍應
收走咗,轉頭返嚟同我講
原句:咁你想點?幫你cancel定轉過另一樣?
態度少差🫠🫠👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

2023-07-25
$40 (宵夜)
2023-07-20 196 瀏覽
宜家周圍都有好多甜品店呢間裝修得幾靚,仲坐得幾舒服糖水仲可以揀甜度添☺️☺️☺️佢嘅開心果糊都好吸引寫住兩個時間出爐下次有機會要試埋佢同埋佢有榴槤糖水甜品我自己就唔鍾意食大家有興趣可以試試🧡龍眼冰沙冰有濃郁嘅龍眼味有啲西米粒粒喺上面,仲有少少龍眼果肉同椰果口感豐富爽脆,好適合夏天食推介推介🤤🤤🤤🧡芝麻糊豆腐花好滑嘅芝麻糊,我揀左用日本天然代糖食落去味道唔會好假,適合健康人士今次仲加左湯圓,湯圓入面啲芝麻流出黎好好味下次食糖水都一定要加呀🤩🤩🤩
宜家周圍都有好多甜品
呢間裝修得幾靚,仲坐得幾舒服
糖水仲可以揀甜度添☺️☺️☺️
我自己就唔鍾意食
大家有興趣可以試試

🧡龍眼冰
沙冰有濃郁嘅龍眼味
有啲西米粒粒喺上面,仲有少少龍眼果肉同椰果
口感豐富爽脆,好適合夏天食
推介推介🤤🤤🤤

🧡芝麻糊豆腐花
好滑嘅芝麻糊,我揀左用日本天然代糖
食落去味道唔會好假,適合健康人士
今次仲加左湯圓,湯圓入面啲芝麻流出黎好好味
下次食糖水都一定要加呀🤩🤩🤩
  • 龍眼冰