2019-06-21 51 瀏覽
是繼養心後另一間裝潢讓人覺得古樸得很有味道的火鍋店。第一次跟朋友來時覺得店的裝潢跟氣氛很好~每個餐位旁都設有架可擺放食物,還有水等,感覺餐廳在裝修考慮上都挺用心。叫了鴛鴦鍋,一鍋是麻辣湯底,一鍋是蕃茄湯底共$138。安格斯肥牛$138,還不錯雪花分明,燙幾下便足已,也很軟滑。千絲牛舌$78,醃過後相當入味,不怎點醬就足夠,質感挺彈牙,比想像中好。肥腸節子$68,比想像中爽身挺有咬感且不會腥。羊肉卷$98,很薄一片有羊肉獨有的香味但又味不會太重,肉很嫩不錯。山藥$38,新鮮淮山切片,很爽很清甜。火鍋真的不能少鮮淮山~豆皮$38,很煙韌豆香很重,還不錯。凍豆腐,質很挺軟實適中,瑋樣黃豆香味重,用來下火鍋一流。整體這店氣氛好味覺又不錯,價錢也貼地實在,值得一來~

叫了鴛鴦鍋,一鍋是麻辣湯底,一鍋是蕃茄湯底共$138。

肥腸節子$68,比想像中爽身挺有咬感且不會腥。

豆皮$38,很煙韌豆香很重,還不錯。

凍豆腐,質很挺軟實適中,瑋樣黃豆香味重,用來下火鍋一流。

整體這店氣氛好味覺又不錯,價錢也貼地實在,值得一來~
2019-06-21 34 瀏覽
今日到尖沙咀行街,心思思想食川式火鍋,來到寶勒巷萬事昌廣場,見到碼頭故事火鍋正好有川式火鍋食,所以一見即合啦。晚上9或11時,還有6或7折呢。餐廳裝修古色古香,古典雅緻,有多間的貴賓房。鍋底有牛油紅鍋,牛油鴛鴦鍋,大骨百味湯鍋,蕃茄鍋,菌湯鍋...等。牛油鴛鴦鍋要了大骨百味湯鍋加牛油紅鍋$138大骨百味湯鍋,有紅棗及杞子大蒜等,湯底很清甜。牛油鴛鴦鍋底的牛油紅鍋有非常多的花椒及乾辣椒,面上的紅油尤其吸引,湯底麻辣帶香。安格斯肥牛$138安格斯肥牛擺設得像花兒一樣整整齊齊,除外表擺設很有心思外,牛肉質量也非常不錯,顏色鮮豔,肥瘦適中,在牛油紅鍋上灼上4-5秒,入口就知是優質牛肉,令頗濃的牛肉味更麻辣鮮香。脆炸魚皮$48脆炸魚皮份量都算多,真的很脆口又很夠味,我喜愛在牛油紅鍋內灼上2秒,微軟中還帶脆又麻辣,有口感又好味。海霸王𧎚餃$48海霸王𧎚餃上枱見到覺得非常意外,海霸王𧎚餃外表有㸃似豬腸,外表與平時見的大不同,而食落帶少少煙軔及口感。果蔬豬肉丸$58果蔬豬肉丸有10粒,牛油紅鍋令果蔬豬肉丸更惹味,而大骨百味湯鍋則令果蔬豬肉丸更顯鮮甜。皇帝菜$38,山藥$38還要了皇帝菜及山藥,皇帝菜純

晚上9或11時,還有6或7折呢。
餐廳裝修古色古香,古典雅緻,有多間的貴賓房。

牛油鴛鴦鍋要了大骨百味湯鍋加牛油紅鍋$138
大骨百味湯鍋,有紅棗及杞子大蒜等,湯底很清甜。

安格斯肥牛$138

脆炸魚皮$48

海霸王𧎚餃$48

果蔬豬肉丸$58

皇帝菜$38,山藥$38
還要了皇帝菜及山藥,皇帝菜純在大骨百味湯鍋灼,而山藥我則喜愛麻辣多些。

都已經隔了很久未食過正宗的川式火鍋,今晚正宗的川式火鍋非常好味,現在說起還心思思的覺得非常回味。
  • 安格斯肥牛
2019-06-20 49 瀏覽
味道尚可,3個人食左1000左右感覺性價比不高 選擇少 沒有什麼海鮮牛肉一般今次去試了碼頭故事,裝修很中式風格,店裡人員感覺長期不足,坐了20分鐘茶水沒有上,他們家沒有醬油用蠔油代替,最後還是問店員拿了醬油.「鴨血」嫩滑配上麻辣湯底不過不失.沒有台灣麻辣鍋的鴨血好味.酥肉香脆好入味,點上麻辣粉一流(份量偏少)萵筍片 (沒有太大特色 感覺如果是切片就更好 比較爽口好吃)寬粉 值得推薦 吃起來很有嚼勁.蝦滑 Q彈 爽口 麻辣鍋一流紅糖糍粑(醬粉分開放,需要再點,不黏牙)好評玉米 清甜可口
牛肉一般

酥肉香脆好入味,點上麻辣粉一流(份量偏少)

寬粉 值得推薦 吃起來很有嚼勁.

蝦滑 Q彈 爽口 麻辣鍋一流

紅糖糍粑(醬粉分開放,需要再點,不黏牙)好評
玉米 清甜可口
2019-06-11
用餐優惠
優惠券
  • 酥肉
2019-06-19 36 瀏覽
一年四季對我來說都是火鍋季🤣又吃麻辣鍋了。呢間碼頭故事好像國內有成200多家分店 好出名!.我地揀左牛油鴛鴦鍋 一邊係辣既紅鍋 一邊揀左豬骨湯底 唔辣的呢個紅鍋大約係小辣啦 下單時無問辣度所以應該係Fix左的.必食係肥牛同鴨腸肥牛既脂肪分布平均 下湯煮10秒左右即可雖然唔係話入口即溶 但都好好食 好重牛味而且份量都唔小鴨腸佢係每條都好長 我就唔係好食到鴨腸同平時食開既鵝腸有咩分別都係下湯20秒 佢縮左就食得了!都幾爽口 點埋醬油食更正.烏冬我地係叫左一份 但佢個樣係平時外面既2個咁多所以記得小心唔好叫多左了 質素中上煮耐左都唔會淋到一pat咁如果店家有較剪提供可以剪半就好了因為成份落湯都有啲多 又怕煮太耐唔好.至於土豆片 唔止個樣靚 食落都唔錯 切得好薄落辣湯會正啲!上面仲加左杞子落埋去豬骨湯會增加鮮甜味.果2款菜份量都唔少架 好好食 又可解膩。呢間既CP值都算高埋單2個人唔洗600蚊^^
一年四季對我來說都是火鍋季🤣
又吃麻辣鍋了。
呢間碼頭故事好像國內有成200多家分店 好出名!
呢個紅鍋大約係小辣啦 下單時無問辣度
所以應該係Fix左的
必食係肥牛同鴨腸
肥牛既脂肪分布平均 下湯煮10秒左右即可
雖然唔係話入口即溶 但都好好食 好重牛味
而且份量都唔小
都係下湯20秒 佢縮左就食得了!
都幾爽口 點埋醬油食更正
因為成份落湯都有啲多 又怕煮太耐唔好
至於土豆片 唔止個樣靚 食落都唔錯 切得好薄
落辣湯會正啲!上面仲加左杞子
落埋去豬骨湯會增加鮮甜味
果2款菜份量都唔少架 好好食 又可解膩。
呢間既CP值都算高
埋單2個人唔洗600蚊^^
2019-06-13
2019-06-16 193 瀏覽
之前朋友黎過依食過一次,話好正好夠辣又正宗,叫我地一定要黎試下,見佢講到甘吸引,就一於黎試下。好彩醒目,一早book定枱先,一去到已經好多人等緊位,但我地就算book左位,都要等15至20分鐘,因為間餐廳太full booking,雖然係安排上面扣左少少分,但餐廳的員工態度真係十分好,就算好忙都唔會黑面,十分有禮貌招呼你,依樣真係值得一讚個麻辣湯底真係好正,唔同平時出面麻辣湯底一味得個油字,依個湯底夠辣,唔油,湯味又濃郁,我一路食,一路出汗,但完全停唔到,中意食辣既人就係甘係一種享受

係一種享受
薯粉
墨魚滑
  • 鵝腸
2019-06-10 72 瀏覽
正當係街上徘徊諗緊食乜既時候,見到有人派傳單介紹呢間新開既火鍋店,咁就試下啦!呢間既火鍋調味料好特別,由三寶(蒜泥,蔥同莞茜)加黑醋,蠔油同自家香油組成。老實講,一開始見到成支芝麻油,都有d抗拒,覺得實好油,蠔油又好奇怪喎。點知試落又出奇地夾!蠔油代替左港式豉油,自家香油一d都唔膩,食落仲好香口👍湯底揀左牛油紅鍋同蕃茄,如果覺得唔夠辣,店員話可以同佢地講加辣👍雪花肥牛唔錯,好新鮮,調味料令肥牛既味道更突出~🤩窩筍片切得好薄,好爽口。笋片幾特別,唔係好多地方有,浸完個牛油紅湯,索哂味,正呀😋 蕃薯粉好煙un,最後當主食就夠飽啦🐖因為呢到新開無幾耐,地方好乾淨,店員全部都好nice,反應好快,好有耐性咁介紹點食個調味。希望佢做耐左都keep到水準啦😁

2019-06-10 59 瀏覽
雖然已經係夏天但係我都係好鍾意食打邊爐所以今日特登去咗碼頭故事打邊爐餐廳嘅裝修好古色古香嘅中國風有啲紅色嘅燈籠用咗木枱同埋木櫈茶芥 $20@ 仲包咗每人一樽芝麻香油除咗香油仲有唔同嘅配料畀我哋自己整自己鍾意嘅口味安格斯肥牛 $138打邊爐梗係唔少得牛啦我哋揀咗安格斯肥牛肥牛雪花好靚同埋好大份目測有20幾舊牛味夠濃入口嫩腍蝦滑$98蝦滑個外型好特別 其實分量都幾多可以慢慢食 打得幾好唔會好粉脆肉鯇魚片 $68鯇魚片切得肥厚適中 同埋唔會有好多骨 魚肉都幾嫩滑手工餃子 (白菜) $68手工餃子餡料都好豐富 個皮又夠薄 索埋啲湯好好食宜賓小香腸 $48原來呢個小香腸係臘腸嗰隻細細條咁 紅糖鍋盔 $48紅糖鍋盔個樣好似炸饅頭 上枱熱辣辣外面都幾脆而且仲有紅糖餡 重配咗一碟紅糖醬油麥菜 $32打邊爐當然要叫埋菜食啦 打邊爐我最鍾意就係食油麥菜
雖然已經係夏天但係我都係好鍾意食打邊爐

紅糖鍋盔 $48

油麥菜 $32
打邊爐當然要叫埋菜食啦 打邊爐我最鍾意就係食油麥菜
2019-06-10 52 瀏覽
呢間喺尖沙咀嘅碼頭故事之前一直已經想嚟食對麻辣火鍋好有興趣今日終於約到一班朋友嚟食不過好可惜今日有朋友唔食辣所以我哋揀咗呢一個菌湯嘅湯底箘湯湯底我都係第一次食 估唔到用嚟打邊爐都幾好食每人仲有一個自家製嘅芝麻香油平時食邊爐都好鍾意點呢啲香油真係會令到啲嘢食好食咗一米鴨腸 $88呢個一米鴨腸真係好大份 見到圍住成個碟都係鴨腸 味道都幾好食 好爽口精選五花肉 $68呢度嘅嘅五花肉都唔錯 都係好大份同埋唔會好肥時蔬拼盤 $58打邊爐我都會叫下菜食感覺健康啲 呢個拼盤都幾豐富 有菜 粟米同埋紅蘿蔔紅糖兹粑 $48紅糖兹粑一聽個名就知係特色嘢我都係第一次食外面脆脆地咁幾煙靱 仲有黃豆粉同埋紅糖醬可以點山藥 $38好少地方有得食所以叫做一份試下鮮鴨血 $32打邊爐真係好鍾意食鴨血 雖然唔係食麻辣湯底 但係呢個鴨都幾好食 唔會好濃血腥味鵪鶉蛋 $32有朋友話想食鵪鶉蛋所以我哋都叫咗一碟哈哈打邊爐食鵪鶉蛋都得意
呢間喺尖沙咀嘅碼頭故事之前一直已經想嚟食

鵪鶉蛋 $32
有朋友話想食鵪鶉蛋所以我哋都叫咗一碟哈哈
打邊爐食鵪鶉蛋都得意
2019-06-10 70 瀏覽
最近「碼頭故事」好火熱,搞到自己心郁郁都好想試。「碼頭故事」來自四川成都,㘌頭是所有湯底配料皆由當地運來,並跟足四川煮法熬製。餐廳寬敞,木製傢私擺設充滿古色情懷,令人仿似置身於古代客棧,環境舒適。這裡的火鍋配料有特色,例如有三秒海帶牙、豬腰片、耗兒魚等,都是市面上好少見到的食物。店裡沒有大量醬料提供,簡單提供莞茜、蔥、蒜頭、芝麻香油、蠔油及醋,盡量保持食物的原味。雖然好想好想試辣湯底,但有少少喉嚨痛,所以忍口,選了大骨百味湯及蕃茄湯雙拼湯底。加入少少芝麻香油,更添惹味。細心的是,每道菜上桌時,侍應都會告知滾煮時間,確保食客食到最正宗好味的火鍋。安格斯肥牛肉色鮮紅,油脂分佈均勻,輕輕灼數十秒即可,肉質鮮嫩軟腍,值得一試。除了牛肉,金牌脆毛肚也是這裡的招牌菜。毛肚非常薄且新鮮,放入熱湯灼半分鐘,口感超爽口!三秒海帶芽固名思義,灼三秒就可以吃啦!海帶本身很薄,口感爽滑,略帶海水鹹味,推薦!冬瓜晶瑩剔透的冬瓜長長一片一片盤在碟上,廚師刀功可見一班。看,超薄透。注意不要灼太久,否則好易溶於湯底。西洋菜手工餃這裡的餃子是自家做,餡料飽滿,調味適中,不錯。時蔬拼盤這裡每碟食材都幾大份,物有所值,時蔬
最近「碼頭故事」好火熱,搞到自己心郁郁都好想試。
加入少少芝麻香油,更添惹味。
除了牛肉,金牌脆毛肚也是這裡的招牌菜。
毛肚非常薄且新鮮,放入熱湯灼半分鐘,口感超爽口!
三秒海帶芽
冬瓜
晶瑩剔透的冬瓜長長一片一片盤在碟上,廚師刀功可見一班。
看,超薄透。注意不要灼太久,否則好易溶於湯底。
西洋菜手工餃
這裡的餃子是自家做,餡料飽滿,調味適中,不錯。
時蔬拼盤
這裡每碟食材都幾大份,物有所值,時蔬拼盤有好幾款蔬菜,油麥菜、木耳、生菜、栗米、冬菇及通菜。
2019-06-09 83 瀏覽
今日同朋友去咗碼頭故事打邊邊爐聚下舊。一入到去就覺得好有古典味道,不過要講特色野,一定係個醬油。每張台都放咗一罐罐嘅麻油、豪油、同醋,按返比例咁倒入碗子,就完成到口味獨特嘅醬油!當然如果感覺麻麻,都會有豉油提供。仲有!佢啲野食無論係外觀、分量、同口味都好高質!樣樣都巨大份好有睇頭。我地個個都食到好滿足☺好似一米鴨腸懷疑真係有一米長🤨一米肥牛除咗睇得又食得🤤千絲牛舌係完全估唔到個樣係咁😂海霸王蝦餃真心巨好味🤤🤤 湯底我地揀咗大骨百味湯都不錯,下次會再試下其他湯底。

一米肥牛除咗睇得又食得🤤
2019-06-09 890 瀏覽
來自四川成都的「碼頭故事」是成都有名的火鍋店,所有湯底都跟足四川煮法熬製,確保顧客食到正宗的四川風味!醬料當中醬料的配搭都相當有風味!有蒜蓉,蔥粒,芫茜,可按個人喜愛加減份量,再加上適量的芝麻香油,蠔油和醋,然後攪拌!成都的吃法是可再加鹽與味精調味!主要是靠麻油與醋減低辣度,雖然我們沒有點麻辣湯底,但也覺得這醬料配搭很有特色,相當出眾,而且也能夠提升食材鮮味,十分推介!大骨百味湯鍋大骨百味湯鍋用了大量豬骨熬製,濃郁呈奶白色,還有午餐肉,青瓜等作配料!安格斯肥牛安格斯牛肉質嫩滑,牛肉味香濃,而且油花分佈平均,正!精選五花肉五花肉肥瘦相間,油香四溢,而且肉質軟腍,肉味濃郁!特制魚皮餃皮薄餡料多,肉汁豐富,味道鮮美!時菜拼盤份量和種類都很多,而且全部新鮮爽甜,非常健康!藍妹啤酒打邊爐的良伴!綠茶

醬料

大骨百味湯鍋

安格斯肥牛
安格斯牛肉質嫩滑,牛肉味香濃,而且油花分佈平均,正!

精選五花肉
五花肉肥瘦相間,油香四溢,而且肉質軟腍,肉味濃郁!

特制魚皮餃
皮薄餡料多,肉汁豐富,味道鮮美!

時菜拼盤

份量和種類都很多,而且全部新鮮爽甜,非常健康!

藍妹啤酒

打邊爐的良伴!

綠茶

2019-06-09 80 瀏覽
尖沙咀呢間嘅火鍋店叫做碼頭故事,其實亦都係因為個名覺得好有趣所以走去試吓其中一個牛油鴛鴦火鍋,可以揀兩種湯底,我揀咗豬骨湯底同埋麻辣。🌻我平時係一個好鍾意食辣嘅人,但係食餐火鍋都一定會叫多一個比較清淡嘅湯底,因為清淡嘅湯底更加可以品嚐到食物嘅鮮味。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻雪花牛肉、羊肉卷呢兩種肉都幾滿意,唔會過肥。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻紅糖糍粑食過咁多次呢其實我發現每一次嘅紅糖糍粑都會有去唔同嘅味道。今次碼頭故事嘅紅糖糍粑份量好多,而且記得要佢後上,咁樣就可以保持到佢嘅溫度熱辣辣咁樣食。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻雪花牛肉、羊肉卷
呢兩種肉都幾滿意,唔會過肥

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻紅糖糍粑
麻辣火鍋吃了不少,這裡的鍋底香辣麻,但有時鍋底過辣,或越煮越辣,怎樣可利用醬汁降低辣度而又吃得很滋味?侍應示範混醬:蒜蓉,蔥粒,芫茜(按個人喜愛加減),加一罐麻油,適量蠔油,醋,然後攪混,(成都吃法:可再加鹽與味精調味) ,主要是靠麻油與醋減低辣度,我只加了半罐麻油與一點醋與蠔油便調到我喜愛的口味,如鍋底越來越辣,便可在醬汁中再加多些麻油與醋,一點蠔油吊味。牛油鴛鴦鍋 $138牛油紅鍋,香味濃郁,辣度比麻度強。大骨百味湯鍋清甜帶濃厚骨肉味,還有兩片午餐肉。安格斯肥牛 $138有牛味,細嫩油脂適中,煮過時也是腍軟的,份量比想像中多。竹筒墨魚滑$98有三支墨魚滑,放在大骨湯煲煮,甜美柔軟。養生豆腐 $58冰過的豆腐,多放在麻辣湯內,盡吸香麻辣味道,放入調教的醬汁內,酸中有辣有麻香,好味。手工餃子 $68點了韭菜餃子, 個子不大,韭菜味濃。外皮吸收了湯味,不點醬汁也ok。時菜併盤 $58擺盤看似很大,但其實份量不是看的多,幸好雲耳的份量還可以,蔬菜也新鮮,下次會試試單點一種。

牛油鴛鴦鍋 $138

牛油紅鍋,香味濃郁,辣度比麻度強。
大骨百味湯鍋
清甜帶濃厚骨肉味,還有兩片午餐肉。

安格斯肥牛 $138

有牛味,細嫩油脂適中,煮過時也是腍軟的,份量比想像中多。

竹筒墨魚滑$98

有三支墨魚滑,放在大骨湯煲煮,甜美柔軟。

養生豆腐 $58

手工餃子 $68

點了韭菜餃子, 個子不大,韭菜味濃。
外皮吸收了湯味,不點醬汁也ok。

時菜併盤 $58

2019-06-03
2019-06-05 92 瀏覽
放假嘅時候大多數都會喺銅鑼灣或者旺角去選擇食晚餐,但係今晚就經朋友介紹所以去咗尖沙咀比較少去食飯嘅地方,今晚就選擇咗食火鍋,餐廳名就叫做碼頭故事,去到餐廳嘅時候已經望到人山人海嘅人龍好彩我哋book咗位一米肥牛,識落半肥瘦嘅肥牛口感非常之彈口,亦都非常之有牛肉味唔會食到有雪藏嘅味道,係呢間餐廳必點嘅火鍋配料打邊爐又點少得午餐肉呢喺呢間餐廳嘅午餐肉切成細塊令到你食嘅時候容易入口午餐肉味亦都好香濃韭菜餃餡料非常之多,新鮮包出黎,味道零舍不同一米鵝腸,爽口及充滿油脂,非常飽滿薯粉吸晒湯汁,非常之好味牛舌非常之有特色,本身已經充滿麻辣嘅味道,就算落去邊一個湯底都係非常之適合

韭菜餃餡料非常之多,新鮮包出黎,味道零舍不同

一米鵝腸,爽口及充滿油脂,非常飽滿

薯粉吸晒湯汁,非常之好味

2019-06-04 75 瀏覽
我個朋友喺Facebook度見到呢間碼頭故事,話好想去試吓,本身我都唔係咁贊成,因為食麻辣火鍋我覺得返大陸食真係平好多,但係我個friend就同我講九點之後有七折,咁我見佢咁想食就陪下佢啦,入到去其實大陸味都重既,咁我哋就坐低啦叫嘢食,一嚟就已經將麻油啊調味料放晒係枱面㗎啦!佢係呢啲調味料上我覺得有一啲混亂,因為餐牌上面有一個另外嘅收費,但係原來茶位費方面已經包左枱面有嘅所有調味料,如果枱面嘅都唔夠用先要在額外加錢再比調味料費。我覺得我哋叫咗咁多嘢食最值得一讚,就係個安格斯肥牛真係好靚,另外仲有一個長條型蝦餃,好入味好好食,另外食麻辣火鍋必叫嘅鴨血,給左麻辣火鍋湯底嘅味非常之好食,同埋我哋仲叫咗個打卡必備嘅一米䳘腸,又真係條條都有一米長㗎最後我覺得有個位置我有啲唔高興,就係佢本身有得用信用卡嘅服務,但係最後佢唔俾我地用,因為佢話我哋係有折扣嘅時段,所以只可以比現金,但係訂位嗰陣時又唔講聲,如果我咁啱唔夠現金咪好樣衰,所以我覺得呢個位要改善下

2019-05-17
  • 鴨血