2019-05-22
之前朋友介紹話呢間碼頭故事四川火鍋好出名,喺內地有好多分店,今次喺香港終於有得食~可惜今日有啲唔太舒服,食唔到辣😣不過唔緊要~叫左個大骨百味湯,一樣可以試到特色湯底配料! 推介唔太食得辣嘅朋友一樣可以試!火鍋配料應有盡有,好多都喺餐廳特製,佢地先有~醬料有大量芫茜,蔥同生蒜按個人喜好,再加 醋,蠔油同埋香油先係重點~ 我偏好落多少少噪醋,因為呢款湯底較清,可以有提味嘅作用。我地中意食厚身嘅牛肉,叫左嫩滑牛肉。牛肉夠厚身,有口感之餘亦夠淋,份量唔少~呢道千絲牛舌我大力推介!食唔到麻辣鍋都要叫番度麻辣嘅牛舌!牛舌切成絲狀再用秘製麻辣香料醃製,口感嫩中帶爽,非常惹味!鮮鴨血我食過好多,但呢個我覺得有驚喜,鴨血厚度剛剛好,口感一啲都唔鞋身,夠晒滑,亦冇鴨騷味。魚皮餃比我另一驚喜,重點喺餃皮好彈牙~餡料嘅味道唔錯,仲帶有肉汁。羊肉卷較為薄身,唔夠半分鐘就食得~我建議先唔點醬食左先,你會發覺佢其實好香羊味,唔騷。