2024-10-19 505 瀏覽
秋風起,三蛇肥,食臘味😂 今次先嚟個煲仔飯開個靚頭先!白鱔飯我來了!豉油王鵝腸 - 就咁食會比較淡(係咪估唔到呢,豉油王喎),不過佢哋附加咗個 wasabi + 豉油碟,點完wasabi 係起到個提鮮嘅作用,幾特別炸蝦乾 - 見幾特別就叫嚟試吓。蝦乾炸得過火咗,係好脆但食落有啲苦苦哋椒鹽雙拼 (鮮魷拼九肚魚)- 炸衣唔算好厚,個鮮魷正正常常,反而個九肚魚啲硬骨勁多隨時隊到個口好危險白鱔飯 - 白鱔唔錯夠油香,但最失望嘅係個飯偏濕而且食曬成煲都唔多覺有飯焦,作為一間主打 “香港傳統道地煲仔飯,由工作多年大師傅坐鎮主理,繼續堅持沿用炭火烹煮” 嘅餐廳嚟講覺得係唔合格無曬菜乾豬肺湯,哭哭~唯有飲胡椒豬肚湯啦~料多但胡椒味唔夠黃金墨魚餅 呢個好味道,墨魚餅夠彈牙加埋鹹香嘅起沙鹹蛋黃,配搭得好好p.s. 社恐人士表示可以用whtaspp 訂位唔使打電話好爽

無曬菜乾豬肺湯,哭哭~唯有飲胡椒豬肚湯啦~料多但胡椒味唔夠
2024-10-12
  • 椒鹽鮮魷
  • 黃金墨魚餅
2024-06-19 1815 瀏覽
之前食過呢間幾次覺得幾好,諗住同朋友慶祝生日搵間穩穩陣陣食店,點知去到已發現人面全非,一去到同個男伙計講雪起生日蛋糕已串串貢,擺明唔歡迎我地來慶祝生日。點了兩個出名的煲仔飯,白鱔煲仔飯及臘腸排骨煲仔飯,已發現大不如前,飯有點生。後來未夠9點,大部份食客已走,剩下我地一枱,我地再加餸及叫啤酒,員工落單時黑口黑面,之後個老女人員工問個生日蛋糕係度食定係拿走切,擺明趕客。總結食物一般,員工態度超差,唔會再有下次。
2024-06-18
慶祝紀念
生日
2024-06-09 2321 瀏覽
1月中跟食友嚟筲箕灣食晚飯,作為一個新界人,好少係港島食飯。近年轉左去港島中區工作,多咗好多係呢邊食飯嘅機會。我哋有8個人,餐廳好多人了,雖然當時只係7點鐘。我哋被安排坐樓上閣樓,叫咗菜乾豬肺湯,味道可以,多大份量。椒鹽鮮魷,墨魚餅好惹味,又唔韌,值得食,炸子雞大隻,新鮮,皮炸得脆,都係推介。煲仔飯有飯焦,我哋叫了白鱔煲仔飯同理臘味蝦乾飯,都係唔錯,尤其是啲蝦乾好大隻,份量亦唔細。食了大約一小時,見餐廳門口已經有好多人等位。我哋就食完就走,讓番張枱比下一枱。呢度比較適合快食,以食好味菜色為重點。
2024-04-03 2147 瀏覽
8點在筲箕灣工作完,男友開車載我所以在openrice上找了間在附近的餐廳就見到呢間,是在巷子裹面,走到盡頭就看見,很多人在等位置。店舖不大,位置很少,所以等了差不多一個小時,才到我們🙈價錢偏貴,我和男吃不多,所以每人只叫煲仔飯🍚畢竟它們以煲仔飯出名男友叫臘味飯 $88一打就熱氣騰騰,好吸引🤤(可能因為太餓了)加上它們甜醬油,很好吃,很香😍臘味中有兩款臘腸,分別是潤腸、普通臘腸,和臘肉,臘肉咬下出會在嘴中爆油鱔魚飯 $88鱔魚整體魚塊很小,但味道清甜,煲仔飯的飯焦不硬,剛剛好。個人很喜歡❤️個人覺得在附近可以去試下,不用專門去😂
8點在筲箕灣工作完,男友開車載我
所以在openrice上找了間在附近的餐廳
就見到呢間,是在巷子裹面,走到盡頭就看見,很多人在等位置。
店舖不大,位置很少,所以等了差不多一個小時,才到我們🙈

價錢偏貴,我和男吃不多,所以每人只叫煲仔飯🍚
畢竟它們以煲仔飯出名

男友叫臘味飯 $88
一打就熱氣騰騰,好吸引🤤(可能因為太餓了)
加上它們甜醬油,很好吃,很香😍

鱔魚飯 $88

個人覺得在附近可以去試下,不用專門去😂

鱔魚飯
臘味飯
2024-03-16
60 分鐘 (堂食)
鱔魚飯
2024-03-08 1830 瀏覽
比朋友帶咗去食煲仔小菜,位於筲箕灣愛民街祥囍煲仔小廚,佢哋嘅煲仔飯聞名,自制醬汁有少少結結地,好似茶餐廳甜豉油咁,佢哋嘅煲仔飯飯焦唔會黐牙,時間火候掌握得好好,鴛鴦腸嘅油脂分佈喺飯度,D飯超好味非常出色。椒鹽白飯魚比平時嘅椒鹽九肚魚濃味,可能係因為細細條嘅原因,魚肉冇九肚魚咁滑,但係九肚魚脆,非常特別。佢哋嘅冰鎮梅子骨,酸酸甜甜非常開胃,梅子醬嘅酸甜好香,口味比平時咕嚕肉更高級。筲箕灣愛民街6-28號新利大廈4A-5A舖

筲箕灣愛民街6-28號新利大廈4A-5A舖
2024-02-25 1412 瀏覽
有個短頭髮的中年男店員點菜的時候聽到我們說普通話,就話我們不能把手機放在桌子上,我問為什麼他說,香港空間那麼小,都是共產黨害的,聰明的人都去國外了,蠢的人還留在中國這個人給我們拿餐具的時候,嘴裡罵罵咧咧的自己不會說普通話,也不懂為什麼我們要來這裡吃以上句句屬實

以上句句屬實
2024-02-16 1061 瀏覽
呢間餐廳主打以瓦煲同炭爐炮製嘅煲仔飯,全部即叫即煲,亦有多款鑊氣小炒🔥💗鴛鴦腸煲仔飯 ($108)煲仔飯先煮到乾身後落配料,再放係炭爐烤焗,飯粒粒粒分明,而且好有米香,能夠起出一大塊焦香脆卜卜嘅飯焦,淋埋甜豉油撈埋一齊食🍚選用本地臘腸同潤腸、臘味嘅油香滲哂入飯到🤤💗黃鱔臘味煲仔飯 ($108)飯面舖上大量黃鱔,肉嫩魚味重,最緊要係無骨無腥味🪱再加埋臘肉、潤腸、臘腸嘅油香令成煲飯更惹味😋💗菜乾豬肺湯 ($148/ 鍋)菜乾豬肺湯用上白菜乾、矮腳大白菜、豬肺、雞腳、瘦肉、杏仁、豬骨煲成,湯頭呈奶白色,飲落偏清淡,感覺火候未夠,不過好足料,尤其豬肺洗得好乾淨🍲💗黃金墨魚餅 ($128/ 細)黃金墨魚餅厚身大塊,食落非常彈牙,仲有一粒粒墨魚,外表掛滿鹹蛋黃醬,甘香濃郁,口感起沙🐙
💗鴛鴦腸煲仔飯 ($108)
鴛鴦腸煲仔飯
飯焦

💗黃鱔臘味煲仔飯 ($108)
黃鱔臘味煲仔飯

💗菜乾豬肺湯 ($148/ 鍋)
菜乾豬肺湯

💗黃金墨魚餅 ($128/ 細)
黃金墨魚餅
鴛鴦腸煲仔飯
飯焦
黃鱔臘味煲仔飯
黃金墨魚餅
2024-02-16 903 瀏覽
今日黎到筲箕灣,試左朋友推薦嘅祥囍煲仔小廚。呢間家餐廳的位置稍微有啲難找搵,喺巷仔嘅中間。但唔好以為位置咁偏僻冇人食,咁就錯喇,黎到個陣已經大排長龍,記得要提前預約。黎到梗係要食招牌嘅煲仔飯,點左雙鱔煲仔飯。這道菜以新鮮嘅白鱔黃鱔和香噴噴的米飯為主,搭配了豐富嘅蔬菜和香料。煲仔飯經過炭火慢慢煮熟,米飯底部有一層金黃酥脆嘅飯焦,唔會太燶,啱啱好!另外,我仲點左咸菜胡椒豬肚湯。這道湯以嫩滑嘅豬肚和咸菜為主要材料,加入了豐富嘅胡椒和香料。湯的口感濃郁,豬肚嘅質地軟嫩,咸菜唔太咸,非常開胃又暖肚。

2023-12-31 1674 瀏覽
第一次來的時候沒有訂位,店員說已經full了,第二次來早一天訂位,吃最早的17:30, 限時90分鐘,要坐外面。一邊吃一邊有很多食客walk in都沒有位置。一心來到是吃煲仔飯,等了15分鐘,上枱時熱辣辣,臘腸很香,飯焦超香,醬汁有少少甜,超正🤭黃金墨魚餅好足料,咸蛋黃味同墨魚餅好夾,送酒一流🤗冰鎮梅子骨味道酸酸甜甜,但以冰鎮來講外皮需要脆一點。講一講服務,這裡服務挺差的,會對食客不太友善,大家來到的時候忍耐一下喔~
一邊吃一邊有很多食客walk in都沒有位置。
黃金墨魚餅好足料,咸蛋黃味同墨魚餅好夾,送酒一流🤗
冰鎮梅子骨味道酸酸甜甜,但以冰鎮來講外皮需要脆一點。
2023-12-19 1201 瀏覽
{雙冬羊腩煲 - $238}好嘢,天氣咁凍,就食返啲暖暖嘅雙冬羊腩煲啦!祥囍煲仔小廚係一個好正嘅選擇㗎。佢哋嘅羊腩煲好出名,啲羊腩煮得好軟好多汁,好入味。加埋啲冬菇,湯汁香濃,每食一口都好滋味。唔止食物好食,佢哋嘅服務都好好㗎。員工好友善,環境都好舒服,令人放鬆。不論同屋企人食飯,定係同朋友嚟,呢度都係個好地方。總括而言,如果你想食個暖心又美味嘅冬日餐,就嚟祥囍煲仔小廚試下佢哋嘅雙冬羊腩煲啦!一定會過一個暖意滿溢嘅冬至!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
{雙冬羊腩煲 - $238}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)
筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
2023-12-11 915 瀏覽
{臘味蝦乾煲仔飯 x 椒鹽九肚魚 - $240}天氣開始有少少凍,是時候食 #臘味 ! 講到 #臘味蝦乾煲仔飯 #祥囍 真係不二之選!每一煲都係用心慢火去煲,無論叫咩 #煲仔飯 上台果刻都有超正嘅飯焦香味!我最愛嘅臘味就更為爆發性!每一啖飯都爆出滿滿幸福感!祥囍唔會咁易放過你,再來一個 #椒鹽九肚魚 又脆又薄嘅外皮,令你感應到炸物嘅戀愛呼喚!佢地炸皮比較淡口,但剛剛好引發 #九肚魚 本身嘅鮮味!試問有幾多間餐廳可以食椒鹽九肚魚食到鮮味丫!好似寫得太誇張😂雖然愈來愈貴,不過我真心覺得正!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
{臘味蝦乾煲仔飯 x 椒鹽九肚魚 - $240}

好似寫得太誇張😂雖然愈來愈貴,不過我真心覺得正!

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)
筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
2023-12-06 1203 瀏覽
今日跟朋友經過筲箕灣,去祥囍煲仔小廚食晚飯。我們叫了咸菜胡椒豬肚湯、銀魚仔炒韮菜花、黑椒薯仔牛柳粒、臘味煲仔飯和雙鱔飯。煲仔飯份量十足,飯焦非常香脆可口。整體非常不錯。
今日跟朋友經過筲箕灣,去祥囍煲仔小廚食晚飯。

煲仔飯份量十足,飯焦非常香脆可口。整體非常不錯。
2023-07-23 2251 瀏覽
聚會攞大枱,叫左十幾個菜左右,乜嘢菜式都整得唔好食,包括所謂馳名煲仔飯。比如大排檔最基本嘅椒鹽九肚魚,唔香口粉漿偏多又腍身;煲仔飯唔香料唔靚,鼓油係無調校過?仲差過李錦記⋯唔講咁多,總之黑名單
2023-07-04 2211 瀏覽
近日叮叮車免費 所以就順便去遠一點食啲新鮮嘢 試下東區大名鼎鼎的祥囍果然😅期望越大失望越大嗌佐窩蛋牛肉飯一上來開蓋淋豉油時就看到個蛋已經熟佐 之後店員蓋翻焗佐5min 左右開蓋有伏😑煲邊好多水 一撈個飯都係又濕又腍 又拿返去廚房加工 其實冇乜改善 中間啲飯都係濕 飯焦一開始冇 加工後底有 味道嘅話 可以食 但冇乜味😅我試佐一啖豉油 原來係呢個問題 又唔係嚐囍偏鹹少甜又唔係坤記偏甜少鹹 淨係少甜唔鹹 真係救命🆘 看圖我加佐3碗豉油都仲有好多白飯😅牛肉質素OK 唔鞋 但係蛋唔流心 米的品種比例食的出同嚐囍一模一樣 所以米焦香到位Summary 我選擇西環👌🏻仲要便過呢度🤔️
果然😅期望越大失望越大

窩蛋牛肉飯

Summary 我選擇西環👌🏻仲要便過呢度🤔️
2023-07-04
2023-06-11 1473 瀏覽
去過兩次,白灼鮮魷同椒鹽鮮魷都好好味,新鮮又唔貴(百零蚊),無味精,不是千年油,係位置稍為無咁方便,而且空間狹窄d,以味道取勝。記得要訂枱,walk in要平日好彩先有枱。

記得要訂枱,walk in要平日好彩先有枱。
  • 白灼鮮魷
  • 椒鹽鮮魷