2024-09-21 32 瀏覽
尼排想食素。 見openrice食評5錯。試吓。叫左三餸(豆鼓涼瓜齌豬大腸、椰菜花、南乳粗𪗋)配薑黃飯加8蚊有自製特飲。今日系艾草薑茶。上枱熱辣辣。南乳夠味又5會過咸。老板娘話齋豬大腸糸自制 像真度幾高。但5系得個樣 味道都好好。瓜菜食得出新鮮。食完再飲埋個茶 成個人都好舒服。完全糸家既味道。尼D甘有心機又抵食好味既小店要大大力支持👍下次要試下佢個炸雲吞。
下次要試下佢個炸雲吞。
2024-09-20
2023-07-09 244 瀏覽
我去食嗰陣真係大開眼界。佢哋嘅菜式真係俾人留下深刻嘅印象,每道菜都有自然嘅美味,令人嘆為觀止。佢哋嘅涼拌青瓜係福興素食店嘅招牌菜之一。呢道菜清新爽口,青瓜口感脆嫩,配埋特製嘅醬汁,帶嚟一啲微妙嘅酸甜味道,真係食完仲要食多次。呢道涼拌青瓜唔單止色彩繽紛,營養都好豐富,係一道好開胃嘅開胃菜。炸素雲吞係我食過最好味嘅素食之一。佢哋炸嘅雲吞金黃酥脆,外皮好脆,內裡包住好多新鮮嘅蔬菜餡料。每一口都散發出獨特嘅香氣,食落既口感豐富又唔會太油膩,真係食得停唔住。再配上店內特製嘅醬料,味道更加出色,真係一試難忘。上湯素水餃係另一道招牌菜。呢啲水餃皮薄而彈牙,餡料鮮美多汁。每一口咬落去,可以感受到餡料嘅鮮嫩口感同湯汁嘅鮮味,好入味好滑嫩,令人欲罷不能。呢道素水餃嘅湯汁香濃可口,真係令人回味無窮。呢度嘅菜唔單止好味,仲講求營養均衡,可以食得健康又滿足。

呢度嘅菜唔單止好味,仲講求營養均衡,可以食得健康又滿足。
2023-06-21
2022-12-29 342 瀏覽
來左呢間素食店食好多次,今日决定寫下食評。佢唔係日日開,有時佢哋又會出去派齋飯,都曲唔係成日可以食到。每次幾乎都會試佢哋嘅飯餐,老闆娘好好人,又好彈性。見佢哋都係做熟客生意。今日三餸飯系咖喱薯仔,茄子雑菜菇,同埋自家整嘅炸雲吞。真係即叫即整!好少可三餸飯系熱辣辣嘅。咖喱薯仔系港式果種,好夠味。茄子炒雑菜菇有穫氣!佢唔係一早炒定,系真系叫到先炒。有時雲吞系即包既炸,真係新鮮滾熱辣!奶茶不過不失。咁樣連熱飲都系$40. 真係好抵!
咖喱薯仔系港式果種,好夠味。
奶茶不過不失。咁樣連熱飲都系$40. 真係好抵!
2020-07-07 1016 瀏覽
我住喺附近成廿年,唔係特登search都唔知有呢間素食小店,位置唔算話顯眼,間店都幾細,淨係坐到幾個人,不過佢晏晝就收鋪啦。所以我就食lunch。菜式都係中式傳統嘅素菜,真係好健康,不過都抵食,40蚊都唔駛就可以食兩至三餸+湯/嘢飲。嚟得喺度食嘅基本上都係中年人或老人家,果時得我一個後生。老闆娘都算幾nice。
2020-05-20 650 瀏覽
💭有次經過發現呢間素食小岩,小店應該唔識上網宣傳,第二次黎呢度都覺得唔錯呀,所以想寫下食評介紹下~😊📣由屯市行過黎唔洗十分鐘⏰營業時間去到三點半,但打黎問下,可能四點半都仲開緊嫁🍱小店有三餸飯配湯套餐,不過平時都食唔少了,今日想食車仔麵車仔麵有好多素肉,非常吸引貪食嘅素食者,即係我喇😜兩個人叫佐兩個車仔麵,每碗三餸飲品日日唔同,今次有玫瑰蜜,老闆娘話新學識整嫁^_^1️⃣沙嗲牛肉、粟米扒、自家製菠菜雲吞2️⃣叉燒、黑椒雞扒、海帶芽六個餸我最喜歡黑椒雞扒😋粟米同黑椒雞扒差唔多味,黑椒扒就惹味啲叉燒有驚喜,味道似叉燒(對素食者來說😂)呢款菠菜雲吞餡料好豐富,冇用彷肉,配其他假肉同麵食幾好,冇咁濟,推介😋上次黎食時聽到好多人想叫沙嗲牛肉,但就賣晒,今次俾我食到喇😁不過我就覺得唔似沙嗲牛嘅味,但配麵食都唔錯,因為湯底冇乜味嘅海帶芽應該點煮都好食,份量都多👍🏽🥣今日例湯係魚腥草湯,好多料嫁$35 蚊 三餸我覺得唔應該話素食者齋口唔齋心,知道自己食緊啲乜就可以了,間唔中來滿足下為食的心
📣由屯市行過黎唔洗十分鐘
⏰營業時間去到三點半,但打黎問下,可能四點半都仲開緊嫁

🍱小店有三餸飯配湯套餐,不過平時都食唔少了,今日想食車仔麵
車仔麵有好多素肉,非常吸引貪食嘅素食者,即係我喇😜

兩個人叫佐兩個車仔麵,每碗三餸
飲品日日唔同,今次有玫瑰蜜,老闆娘話新學識整嫁^_^

1️⃣沙嗲牛肉、粟米扒、自家製菠菜雲吞

2️⃣叉燒、黑椒雞扒、海帶芽

六個餸我最喜歡黑椒雞扒
😋
粟米同黑椒雞扒差唔多味,黑椒扒就惹味啲
叉燒
有驚喜,味道似叉燒(對素食者來說😂)
海帶芽應該點煮都好食,份量都多👍🏽

🥣今日例湯係魚腥草湯,好多料嫁

$35 蚊 三餸

• 叉燒
  • 自家製餃子
2018-10-02 1069 瀏覽
福興素食店是一間位於屯門官立中學附近的素食小店,老闆娘早前決定「搞搞新意思」,希望讓素友以便宜的價錢,品嚐各款小食😋。多得朋友邀請,我們在「中秋節翌日」那天,得以「先吃為快」,來到小店中細味一番。以下是當天的餐單:👩‍🍳 南瓜湯👩‍🍳前菜1)金鈴茄子 2)涷波菜 3)味噌淮山 4)涼拌青瓜 5)炸雲吞 6)上湯水餃 7)小南瓜包👩‍🍳 三餸飯蓮藕炒羊腩、粟米蓉燴椰菜花、金菇腐皮卷👩‍🍳 碗仔素翅店方的各款小菜,均十分「的式」,所以即是全部品嚐一遍,胃部也不會發出「超載」的訊號。當中的水餃和雲吞,都是由老闆娘自家手製,茄子上的切紋,也反映了老闆娘在食物外觀上的要求(講真,茄子是否切紋,其實對味道影響不大,所以老闆娘真的很有💞👍)。至於淮山,除了加上味噌外,淮山似乎也是經過精挑的。版主見淮山的外貌不太美觀,但味道卻頗鮮甜,於是就化身「起底組神探 🔍」,到網上查探一下。原來,挑選好淮山,是要不選光滑的而選表面有疙瘩的。另外,體型像棒槌一樣粗短的淮山也較好。老闆娘的心思,是可以從不同微細處看得見的。福興的這個「升級定食午餐」,會在10月再次推出。有興趣的朋友,可以到店方的專頁「福興素食店」看看

以下是當天的餐單:

👩‍🍳 南瓜湯

👩‍🍳前菜

1)金鈴茄子 2)涷波菜
3)味噌淮山 4)涼拌青瓜
5)炸雲吞 6)上湯水餃
7)小南瓜包

👩‍🍳 三餸飯
蓮藕炒羊腩、粟米蓉燴椰菜花、金菇腐皮卷

👩‍🍳 碗仔素翅

福興的這個「升級定食午餐」,會在10月再次推出。有興趣的朋友,可以到店方的專頁「福興素食店」看看詳情,或致電店方查詢。

2017-06-24 928 瀏覽
一直對這家素食店好奇,好多次經過都不見它開門營業,想食都食唔到,另一次見到佢略派飯比老人家,原來初一十五都會派飯,幾有善心,更想幫襯支持下佢。終於在星期六的下午,見到開門了,原來平日收三點半,星期日唔開,怪唔之得咁難食到啦。在門外沒有放出任何餐牌,到底有咩食?好神祕。見坐滿左人,兜一個圈返黎,見有位就入座,店面無人招呼,剛好另一個食客入黎叫店員落單,我又順便叫埋。今日三餸飯有蕃茄炆豆卜,油麥炒魚片,炸魚塊,老黃瓜扁豆湯無晒,改左飲熱菜蜜。炸魚塊幾脆,當然唔係魚,亦唔似魚,唔好當佢魚咁食就ok,蕃茄豆卜味道調較酸甜恰好,油麥菜有啲黃,魚片又幾似樣,兩個餸都多汁,好送飯,飯係健康嘅十穀米,較有咬口但唔覺硬,我跟另一食客叫少飯,應該少左一半,飲品菜蜜好夠味。講真其實啲餸普通,勝在大熱天時唔駛自己身水身汗咁煮,仲送埋野飲,算幾實惠,店員都幾nice,呢頭附近無咩好食,有機會都可再支持呢間店!

在門外沒有放出任何餐牌,到底有咩食?好神祕。

2014-12-02 1587 瀏覽
每一次來屯門,總有兩個小生活區我是時常踏足的,一,就是景峰/井財街一帶;而二,就是置樂花園這一個小區。在這小區內,有一家素食的小店時常被我們忽視,原因就是他們收得早,或是時間不夠我們在置樂停下來慢慢食,而這一次比較早來,而且又開心地不用費太多時間等車位,我們異口同心地說,不如試一試那小小的《福興素食》。說《福興素食店》,在這一個生活小區內,應該算係最老字號的一間。在我知道有《八喜》同《善行》之前,《福興》就已經默默地在置樂生活著。而我們來到時,他們正在清潔中,幸好多口問一問,不然,又再一次錯過了品嚐她的機會了。年輕像是什麼都不懂的女店員,緊張地安排我們坐下,之後,因為我們晚了,小店的午飯早就沽清,剩下的就只有小食,而這亦正正合我們心意,我們是為下午茶小食而來的。此店的素食食品非常之簡單,我們要了一個粟米奄列,說明確一點的話,這是一個煎蛋餅,餡料有粟米、茄子、豆粒,細細片又材料豐富,入口很香,但很油,不過,吃一口,再飲一口茶,油脂又好快地沖走。餃子,是我們未坐底已指明要試的,雖然,這是很普通的薑蓉加豆粒素肉粒的餃子,但店方煎得很香,加上醋,份外的美味,是簡單 comfort food 的

餃子,是我們未坐底已指明要試的,雖然,這是很普通的薑蓉加豆粒素肉粒的餃子,但店方煎得很香,加上醋,份外的美味,是簡單 comfort food 的那一種美味。
其實,我們是未食中午飯的,所以一人一碟小依,絕對是不夠,於是,我們就多加一份飛碟,很早餐式,很家庭式。畢竟,這的的確確是一間家庭式的小食店。我們要了碎素牛肉的餡,所以入口的感覺是又濃又香。如果我家中也有一個飛碟機,我也做一個....
素食店的奶茶,不一定是不好,相信老闆娘都是茶記出身,她沖出來的,以我的口味來說,是一手很好的奶茶。茶方面,雖不是很上等的茶葉,但奶的份量調較得好,也是得人歡心的。
很簡單,很可愛的素食小店,再加上此店亦有一份非常濃厚的街坊情,感覺非常之溫馨。食物上,雖沒有任何突出及出色之處,再者全是簡單的家庭式小作品,是值得街坊及像我們這些偶爾區外客去支持一下的。
2012-04-02 552 瀏覽
星期六下午到福興吃午飯。原來現在已沒有套飯,只有三餸麵 + 飲品,$26。(媽媽剛說店主不想經營了,想頂讓給別人。希望下一位店主繼續經營素食吧。否則,星期六1小時的午飯時間,不知道到哪裡解決……)好像是新推出的水餃(因餐牌上沒有的),味道不錯。餡料不是用素火腿漿做的,但不清楚是甚麼,只吃到粉絲和爽脆的東西。蝦丸是麵粉做的,很QQ!魚片做成魚的形狀,也是麵粉做的,與真的魚片相似,可能真的魚片麵粉佔的比例較多吧。這裡的河粉算是不錯,幼滑的。
星期六下午到福興吃午飯。
原來現在已沒有套飯,只有三餸麵 + 飲品,$26。
(媽媽剛說店主不想經營了,想頂讓給別人。
希望下一位店主繼續經營素食吧。
否則,星期六1小時的午飯時間,不知道到哪裡解決……)
三餸麵
好像是新推出的水餃(因餐牌上沒有的),味道不錯。
蝦丸是麵粉做的,很QQ!
這裡的河粉算是不錯,幼滑的。

2012-03-31
三餸麵
  • 沙嗲牛肉
  • 水餃
  • 魚丸
  • 蝦丸
2007-02-09 353 瀏覽
成日都食呢到gei lunch set !! 又平又好食午餐set齋例湯(飲完可以免費再添)白飯任裝(夏天有粥), 亦有公仔麵,上海麵,米粉3 '食送' (4選3)好有穫氣! 菜式,湯,每日都會轉 食gig都唔厭! 冇味精!初一,十五超多人>.<PS 每日大概3:30pm 收工, 星期日休息最鐘意佢d魚香茄子!
成日都食呢到gei lunch set !! 又平又好食

午餐set
齋例湯(飲完可以免費再添)
白飯任裝(夏天有粥), 亦有公仔麵,上海麵,米粉
3 '食送' (4選3)

好有穫氣! 菜式,湯,每日都會轉
食gig都唔厭! 冇味精!

初一,十五超多人>.<

PS 每日大概3:30pm 收工, 星期日休息

最鐘意佢d魚香茄子!