舌尖上的高潮!脷搭脷好好味😈,極彈牙香燒軟嫩牛舌set do👅!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・👅 極味厚切牛舌定食 HK$158 (附牛舌咖喱)> 白飯轉三文魚籽飯 +HK$38・味道:呢個牛舌芯唔係軟腍係彈牙已經有啲surprise,仲要係非常十分超級彈牙😂,外皮燒得好香,未到焦脆級別,簡單以黑椒調味已經好香口。睇落好令身但唔油嘅,不過有加檸檬汁嘅必要,中和到油膩感🍋!醬汁有日本粉紅鹽、照燒汁、日式蔥油,正常冇伏,不過個人認為就咁單食牛舌,食返佢原本牛肉香係最正的🤭加錢轉嘅三文魚籽飯,三文魚籽油甘包住啲珍珠米,鹹鮮味十足,不過食耐咗都係會膩XD 套餐另外配埋沙律、牛舌咖喱、茶碗蒸、味噌湯。沙律同味噌湯正常冇伏,茶碗蒸嫩滑有蟹柳幾新鮮,重蛋味;反而牛舌咖喱一般,牛舌變咗偏老嘅牛肉粒~ 不過整體呢個價錢算幾抵食👍🏻!・口感:牛舌彈牙程度10分彈嚟講佢有12分,動L動L的!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:值得會一會佢嘅好食😋,不過同openrice嘅食客一樣遇到同一問題係等上菜時間太耐,放飯時間等半個鐘以上,明白可能人手不足,但睇返我
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

👅 極味厚切牛舌定食 HK$158 (附牛舌咖喱)
> 白飯轉三文魚籽飯 +HK$38
・口感:牛舌彈牙程度10分彈嚟講佢有12分,動L動L的!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:值得會一會佢嘅好食😋,不過同openrice嘅食客一樣遇到同一問題係等上菜時間太耐,放飯時間等半個鐘以上,明白可能人手不足,但睇返我食當日同openrice其他分享都有同一問題,係唔按落單先後次序上菜💥!結果成件事都有小小混亂,希望店家注意下啦😬~

2024-07-05
極味厚切牛舌定食
牛舌發燒友注意⚠️我就為牛舌而來的,呢度被人喻為係港版嘅「牛舌之檸檬」,今次試吓究竟好唔好食?🐮👅極味厚切牛舌&牛小排定食 $188🩷主角牛舌使用仙台風格,利用直火燒烤,師傅火候控制得宜,燒到外焦內軟,牛舌每片都勁厚切,由於外面香烤脆口,舌芯保持粉嫩,可以保持彈牙且嫩,為了保持原味,使用簡單鹽同黑椒作調味,食完厚厚口舌充滿幸福感!🍋加咗檸檬汁味道更清新!🤎牛小排質地柔軟甘甜,使用的醬汁類似日本燒汁,令到牛小排可以充滿牛香,都好yummy!🧡咖喱牛舌粒日本甜甜嘅咖喱,配上好細粒嘅牛舌我,作為一個配菜送飯都好適合。🐟極上北海道魚生丼御膳 $178呢間店「由日本豐洲市場直送新鮮魚材,供應高質壽司、刺身、燒物、定食等。」 所以刺身全部都好新鮮,刺身都勁厚切,帶子都鮮甜,海膽屬於深橙色嘅款式,海鮮味濃郁,味道都不錯!💛牛舌牛小排都好食,材選材都不錯,裝修木系風格,如果地方寬敞少少就更完美了。@shuran_izakaya🎏秋嵐日本料理 (鰂魚涌)📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖#牛舌 #鰂魚涌美食 #秋嵐日本料理 #牛舌關注組

🐮👅極味厚切牛舌&牛小排定食 $188

🩷主角

🍋加咗檸檬汁味道更清新!

🤎牛小排

🧡咖喱牛舌粒

🐟極上北海道魚生丼御膳 $178

呢間店「由日本豐洲市場直送新鮮魚材,供應高質壽司刺身、燒物、定食等。」 所以刺身全部都好新鮮,刺身都勁厚切,帶子都鮮甜,海膽屬於深橙色嘅款式,海鮮味濃郁,味道都不錯!

@shuran_izakaya

🎏秋嵐日本料理 (鰂魚涌)
📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖

#牛舌 #鰂魚涌美食 #秋嵐日本料理 #牛舌關注組
2007 瀏覽
  • 極上北海道魚生丼御膳
  • 極味厚切牛舌&牛小排定食
3天前 0 瀏覽
星期日5點幾去到已排緊長龍,頭一round入吾到,佢會派飛,咁可以係附近等下我地就大約等左1個鐘內就可以入坐今次試左首先係牛小排蟹膏飯,醬汁調得好好食同蟹膏同蟹肉中和番個油膩重點黎拉~雖然牛小排都好出色但當食牛舌既時候😗🙈都係會有少少比下去因為佢個牛舌真係太出色,爽口粉嫰肥美❤️😘所以牛舌真係性價比極高!真心推介👍🏻😋😋(不過如果係同朋友一齊食,極度建議兩個人只係嗌一份,因為牛舌始終食幾舊都會好快覺得膩🙈)
我地就大約等左1個鐘內就可以入坐

今次試左
首先係牛小排蟹膏飯,醬汁調得好好食
同蟹膏同蟹肉中和番個油膩
牛小排蟹膏飯

重點黎拉~雖然牛小排都好出色
但當食牛舌既時候😗🙈都係會有少少比下去
因為佢個牛舌真係太出色,爽口粉嫰肥美❤️😘
所以牛舌真係性價比極高!真心推介👍🏻😋😋
6天前
牛小排蟹膏飯
  • 極味厚切牛舌定食
2024-10-09 0 瀏覽
人氣小店,雖然等咗好耐,但係食到厚切牛舌嗰下滿足感即刻抵返,有一排成日喺度睇到日本有啲後前牛舌定食,已經好想食。之前已經有見到網上推介呢一間小店,終於扚起心肝抽時間去試。可能真係人氣爆燈,所以排隊都排咗好耐,但係我會話真係值得一試。牛舌入口本身以為咁厚會好韌,結果其實都幾爽口,而且因為佢本身又簡單嘅燒烤,可以帶出牛舌味道,唔會比燒烤味遮蓋。我覺得真係幾好味,而且份量超級大份!絕對對得起個價錢。但係唯一真係個時間太耐,真係好考耐性

但係唯一真係個時間太耐,真係好考耐性

2024-10-06 0 瀏覽
落單後等了20分鐘,終於上菜了!應該有5成熟,師傅好掌握到火喉,燒出嚟嘅牛舌心係彈牙、爽口🤤🤤🤤個人覺得食牛舌心唔駛配其他醬料,食原味最正,yummy 🤗🤤唯一缺點係個飯和茶碗蒸唔夠熱🙈
落單後等了20分鐘,終於上菜了!

唯一缺點係個飯和茶碗蒸唔夠熱🙈
今次去嘅隱世餐廳位於鰂魚涌,性價比高,主打日本料理,入邊提供各種豐富嘅日本料理,喺香港都可以享受到道地嘅日本美食。自家製免治雞肉軟骨棒(附帶玉子)$58/2免治雞肉軟骨棒質地食落粉粉地,點埋玉子醬汁,幾好味極味厚切牛舌&牛小排定食$188餐廳最出名就係牛舌,日本大熱嘅牛舌檸檬,口感紮實而且不失柔軟,係店內必點嘅item之一。今次就叫咗牛舌同牛小扒雙拼,套餐本身有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、蕨餅同白飯,仲有一細碗嘅牛舌咖哩。牛舌質地厚身,中間肉質呈粉紅色,質地嫩滑;牛小扒切成薄片,一共有五塊,質地本身甜甜地 滑蛋煮鰻魚禦膳 $118另一個叫咗鰻魚禦膳套餐,包括有茶碗蒸、麵豉湯、蕨餅,仲有白飯。鰻魚質地軟腍易咬,加埋鋪滿成個碗面嘅滑蛋,送飯一流~

自家製免治雞肉軟骨棒(附帶玉子)$58/2
免治雞肉軟骨棒質地食落粉粉地,點埋玉子醬汁,幾好味

極味厚切牛舌&牛小排定食$188

滑蛋煮鰻魚禦膳 $118
2024-09-28 1485 瀏覽
最近係太古附近發現到一間癮世日本料理店,估唔到香港都食到咁高質厚燒牛舌心,真係好正!😋招牌爐端燒牛舌心牛小排雙拼定食 🌟呢道雙拼定食就係每位肉食愛好者嘅夢想,只需百幾蚊,就可以享受到牛舌心同牛小排嘅神級美味。每次去都見到長龍,人氣真係超高!🍖套餐包括沙律、麵豉湯、甜品同白飯,想升級三文魚子漬飯只需加$38,超值!牛舌心口感滑嫩,燒得剛好,配上自家製燒汁同岩鹽,真係每一口都充滿肉香!牛小排外焦內嫩,咬落去肉汁四溢,令人心癢癢。🤤🤤

招牌爐端燒牛舌心牛小排雙拼定食 🌟

2024-09-27 1315 瀏覽
入座後嗌野食啦,我地指住餐牌「安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼」兩個,貴店員:「岩鹽」 2個然後繼續同我地落單,落單過程極快,馬上收走餐牌。落單後唔會收到任何單據,我哋都冇辦法核對。 終於個餐到左,我地發現唔岩同店員反映。店員語氣惡劣:「岩鹽,你哋嗌岩鹽呀麻。」 我地有人係完全唔食牛舌邊有可能會嗌牛舌。重點係職員完全唔打算聽我地講野,食野過程都好趕客,態度好啲會同你講聲,然後收走個餐,但係我哋仲有個甜品都未食。筷子都收走埋請問點食?態度差啲講都唔講就收走個餐。

同友人興奮地一試港版檸檬牛舌坐正bar枱對住廚房 望住師傅燒又厚又靚既牛舌 已經流哂口水因為對正廚房 餐又未到 所以忍唔住係咁望住個廚房就係呢個moment見到師傳唔小心跌左舊牛舌落地下 再夾返上網架 當冇事發生 準備繼續serve俾客友人擔心自己會食中呢舊跌左落地既牛舌 就向廚房員工提出呢個情況 員工才丟掉 我地最後都讚食物質素好但係廚房呢個情況絕對不理想 如果當時冇人見到 佢地可能就真係會咁樣serve俾人 既然餐廳設計得bar枱俾客人對正廚房 應該係對自己既食材 廚藝有信心 冇諗過會發生咁既畫面 另外一提 餐廳收加一 明白奈於地方位置同人手有限 水要自己加 但一張長bar枱只有一壺水 真的不知道可以點樣加水 其實價錢加左一後係接受到的 發現香港既餐廳根本冇提供到加一服務既服務又要收加一服務費 再加俾我地目睹廚房咁既處理手法 呢下真係令人唔舒服🤢

同友人興奮地一試港版檸檬牛舌
因為對正廚房 餐又未到 所以忍唔住係咁望住個廚房
我地最後都讚食物質素好

2024-09-24 1423 瀏覽
網上睇到呢間日本餐廳有好多好評,話牛舌質素媲美日本🤩雖然對我嚟講餐廳好遠😅但為咗厚厚牛舌點都要去食😝果然好評都係真嘅,唔係成日返到鄉下,嚟呢間餐廳都可以止一止牛舌癮🤭絕對會為左牛舌再嚟🫶🏻1. 極味厚切牛舌($158)一上菜已經好驚艷😍牛舌件件都超厚,個心燒到粉嫩色🥰食落好爽口,一啲都唔韌🤤建議落啲檸檬汁,會fresh d😬2. 極上北海道魚生丼御膳 ($178)款款魚生超新鮮,色澤好靚🤩帶子、三文魚同油甘魚好厚肉😋海膽份量十足,唔會腥😝3. 牛肉壽喜鍋御膳 ($128)未上菜前見到menu 以為有個爐即煮,上菜見到原來係已經熟哂原鍋上😅有少少失望啦🤭不過比起牛舌同魚生飯,呢個壽喜鍋有啲失色🤐味道係好嘅,牛肉同蔬菜份量都好多👍🏻

1. 極味厚切牛舌($158)

2. 極上北海道魚生丼御膳 ($178)

3. 牛肉壽喜鍋御膳 ($128)
1904 瀏覽
  • 極味厚切牛舌定食
  • 極上北海道魚生丼御膳
話說一年前去東京同朋友一齊食牛舌の檸檬,對我哋嚟講簡直係惡夢😂😅簡直係橡膠界嘅王者🫨朋友自從嗰次之後就唔敢食牛舌🥺🤣但呢排見到social media瘋狂大推呢間位於鰂魚涌嘅「港版牛舌の檸檬」👅決定要同朋友一戰究竟‼️小店位置都幾隱蔽😂但即使平日夜晚都係勁爆多人排隊😱套餐有埋甜品、蒸蛋、湯同沙律,其實性價比都幾高🙌🏻🌟極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱)👅 $158牛舌足足有8件!而且每件都大大舊,個人認為大件過日本ver🫡望落色澤好粉嫩,油光大足😋牛舌用咗仙台風格直火燒烤,外皮燒得好香,而中間係好嫩同 好 彈 牙!會話贏咗囉🥹❤️除咗檸檬汁可以解油膩之外,仲可以點日本鹽、照燒汁或者日式蔥油~另外都有一細碗牛舌咖喱,呢款汁煮牛舌就好腍好入味!🌟安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼🦀 $188另外叫咗呢款丼飯~牛小排都大大塊,食落甜甜地,燒汁味好香!中間仲有大大Pat蟹肉同蟹膏,鮮味十足😋不過的確就冇牛舌咁驚艷~🌟龍田炸雞 (三件) +$18另外加配小食都好抵!炸雞外脆內嫩,而且都幾有肉汁!

🌟極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱)👅 $158

🌟安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼🦀 $188

🌟龍田炸雞 (三件) +$18
另外加配小食都好抵!炸雞外脆內嫩,而且都幾有肉汁!
網友大推超厚切牛脷!慕名而來試吓牛舌!入到去見到有八成人都係叫牛舌定食,期待感滿分💯極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) ($158)一上嚟就見到有好多舊超級厚切牛脷😋 外面燒到微焦啡色,牛舌芯仍然保持到粉嫩,睇落超級吸引🤩一咬落去就可以感受到豐富嘅油香味,外脆內嫩,食落超級彈牙,有咬口🤪配埋鮮檸檬汁中和油膩,真心超級好食!除咗可以食到原味牛舌同埋檸檬牛舌之外,仲有蔥油,咖喱,醬油,鹽可以同牛舌做配搭👍🏻個人私心都係最推介檸檬牛舌,其他配搭唔係特別出色,但係試吓唔同味食落唔會好膩👌🏻記得要趁熱食,如果唔係凍咗會失去咗牛脷彈牙嘅口感大家想食記得早啲嚟排隊!平日夜晚都排咗15分鐘,地方較晒坐得比較迫🥲 仲有可能夜晚高峰時間舖頭比較忙,都等咗半個鐘先上菜,要俾啲耐性,但係牛脷好食值得一試!

極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) ($158)

極味厚切牛舌定食
秋嵐日本料理 📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖━話說去日本吃牛舌之後之後一直念念不忘 這次被朋友推薦了一間位於鰂魚涌 有日本質素的牛舌店 隱世程度MAX 但到訪後超有驚喜 會說是本新界人都想再去港島東再encore的程度🤣重點是定價其實不貴! 一個定食加一後都$200蚊有找 其實同係日本食差不多價錢呢小店同時供應不少蓋飯 烏冬 魚生飯等選擇 不過人手一份牛舌 可見大家都是為此而來~沒想到這麼遠的小店亦超爆場 記得預先訂位━🐮 極味厚切牛舌定食 $158 +10%▶︎ 牛舌定食分量超足! 八塊超厚切牛舌一定夠食~ 另外可配各種醬汁轉換口味▶︎ 牛舌外脆裡嫩又juicy 每一口咬下都有彈牙感 微帶油香 味道火候口感都無法挑剔▶︎ 定食均配有白飯 沙律 味噌湯 蒸蛋 甜品 這款還有送牛舌咖喱(炒軟嫩入味牛舌與咖喱送飯超nice!)好味指數:●●●●●━🐮 極味厚切牛舌&牛小排定食 $188 +10%▶︎ 若怕齋牛舌太寡都可以選擇雙拼牛小排&牛舌 牛小排都很不錯~ 有油香且微帶嚼口好味指數:●●●●◐━🐔 龍田炸雞 +$18▶︎ 加18蚊有三件頗抵食 雞很嫩滑 記得趁熱吃!

秋嵐日本料理
📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖

🐮 極味厚切牛舌定食 $158 +10%
好味指數:●●●●●━
🐮 極味厚切牛舌&牛小排定食 $188 +10%
好味指數:●●●●◐━
🐔 龍田炸雞 +$18
▶︎ 加18蚊有三件頗抵食 雞很嫩滑 記得趁熱吃!
呢間小店上左牛舌關注組,聲稱好食過日本嘅檸檬牛舌,一於試一試,中午都多人排,好彩等咗一陣就入得🙏🏻介紹:秋嵐極味燒牛舌心,為了保留牛舌的香味,只用了塩和黑椒作基本調味紅酒汁煮牛舌尖,用自家製紅酒汁烹製多個小時口感軟腍入味🍴極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱)$158勁多牛舌,有成8大舊,擺盤勁靚,彈牙爽口有肉汁,有牛味,勁好食🤤有三隻汁,葱油,豉油同鹽,就正常唔太日式,沙律,湯,茶碗蒸都ok,個飯有啲少,飯到最後冇飯送牛舌🤣但真心好食!推薦指數: 8.5/10位置有啲偏避,要係地庫行到最入,建議中午早啲去攞位,真心好食推介!

介紹:

🍴極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱)$158

推薦指數: 8.5/10
很多人都知道到怪獸大廈打卡,原來它的地庫隱藏一間性價比極高的日式料理店!店內是本質簡約風,當中有很多日式壁紙和招財貓裝飾點綴,整個環境舒適。每個定食都有沙律、茶碗蒸作前菜,主食、面鼓湯和甜品小蕨餅,十分豐富。牛肉壽喜鍋御膳份量超多,好像吃了很久還是剩下那麼多,薄切的牛肉、各種新鮮的蔬菜及豆腐放在熱騰騰的鍋裡,搭配特製的甜醬油湯底,牛肉的鮮嫩與湯汁的甜美完美融合,每一口都是溫暖的享受,讓人回味無窮。和風炒牛肉御膳我點的是炒牛肉御膳,一半牛肉一半蔬菜,十分均衡,而且份量也是超級足。牛肉保留肉質的鮮美和汁液,配上焦糖洋蔥,十分清甜,讓人忍不住一口接一口,配白飯一流!茶碗蒸的蛋宛如布丁嫩滑,裡面還有蟹肉棒和冬菇,配料一點也不馬虎。極味厚切牛舌定食(配牛舌咖喱)整個定食賣相很吸引,牛舌超級厚和粉嫩,香氣撲鼻,配有四款醬料,玫瑰鹽、醬油、咖喱、洋蔥,擠上檸檬汁可解肉的油膩感,看著同事擠檸檬汁時,肉汁不斷流出來,看著也覺得很肥美!秋嵐英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖

牛肉壽喜鍋御膳

和風炒牛肉御膳

極味厚切牛舌定食(配牛舌咖喱)

秋嵐
英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖