位於觀塘嘅「秋意」就係一個唔錯嘅選擇!呢間餐廳主打雞,由招牌口水雞到去骨豉油雞,每一道菜都經過精心烹調,令人一試難忘。酒釀溏心蛋:首先上枱嘅係酒釀溏心蛋,一咬落去,蛋白Q彈滑嫩,蛋黃呈半流心狀態,口感豐富。酒釀嘅香氣滲入蛋中,味道香甜,帶有淡淡酒香,令人食慾大增,作為開胃前菜就最適合不過。招牌去骨口水雞配濃湯雞上海麵:呢個係餐廳嘅招牌菜之一,口水雞嘅份量十足,雞肉嫩滑,配上麻辣嘅醬汁,香辣惹味,令人食到停唔到口。濃湯雞上海麵嘅湯底鮮甜濃郁,麵條彈牙爽口,口感豐富,令人回味無窮。秋意去骨豉油雞一隻:去骨豉油雞係另一道必試之選,雞皮爽滑,雞肉嫩滑多汁,豉油嘅香氣滲入雞肉中,味道鹹香適中,令人回味無窮。而且去骨處理方便食用,唔使擔心食到滿手油膩。凍九製陳皮洛神花:食完咁多濃味嘅嘢,最後嚟一杯凍九製陳皮洛神花就最適合不過。洛神花嘅酸甜味道配上陳皮嘅清香,清新解膩,為呢一餐畫上完美句號。
酒釀溏心蛋:
招牌去骨口水雞配濃湯雞上海麵:
秋意去骨豉油雞一隻:
凍九製陳皮洛神花:
2024-09-29 1465 瀏覽
聽同事介紹,話呢間位於觀塘成業街嘅工廈癮世小店「秋意」嘅豉油雞非常出色,一於去試下!當晚大概六點半來到,見門口仍然好多人排隊,即刻更加期待!但同時都擔心小店嘢食會賣曬!呢間餐廳鋪位雖然唔大,但裝修頗有特色。入到去坐低,一掃qr code果然見到好幾款食物都已經賣曬!好彩呢度主打豉油雞,咁梗係要加錢食個雞髀靚位啦。雞腿肉超滑,雞皮非常入味,簡直係一流!除左豉油雞腿飯,我地仲試埋牛魔皇拼盤:牛魔皇其實即係麻辣嘅牛腩+牛𦟌,麻辣固然刺激,啲牛肉亦都唔韌,正!飲品方面,試咗呢度嘅白桃烏龍茶。值得一讚嘅係可以選擇唔甜嘅口味,所以唔會太甜太膩,用嚟配豉油雞非常合適!總結:呢間餐廳最好提早少少嚟排隊,因為人氣非常旺盛,不過佢咁受歡迎有原因嘅!

呢間餐廳鋪位雖然唔大,但裝修頗有特色。

2024-09-26 1298 瀏覽
超鍾意食的豉油雞,但記住早啲去,晚市有機會賣晒,想飲湯嘅話都要早啲去,好想飲佢個燉湯,但今次佢賣晒#### 主菜:秋意去骨豉油雞 半隻首先,我點了秋意的招牌菜——去骨豉油雞。這道菜的雞肉經過精心烹製,肉質極其嫩滑,入口即化,雞皮的豉油醬汁渗透得恰到好處,既不過鹹也不油膩,令人回味無窮。搭配的白飯吸收了雞肉的鮮美,簡直是絕配。每一口都讓我感受到廚師對食材的用心和對料理的熱愛。瑤柱去骨貴妃雞搭配濃郁的雞湯和上海麵(粗)。這道菜的雞肉同樣細膩,瑤柱的鮮味與雞肉的香氣交織,讓湯底更加濃郁。粗麵的口感彈牙,吸附了湯汁的精華,每一口都充滿層次感。但個人覺得豉油雞好食啲酸菜魚我還點了酸菜魚,這是一道非常受歡迎的菜品。鮮魚片的口感滑嫩,與酸菜的酸爽相得益彰,湯底的酸味恰到好處,帶來一種暖意。粗上海麵的選擇則完美地吸收了湯汁的鮮美,讓整道菜的風味更加豐富。每一口都讓我感受到魚肉的鮮甜與酸菜的清新,讓人不禁想要多吃幾碗。撈汁皮蛋在主菜之後,我嘗試了撈汁皮蛋。這道小菜的呈現十分精緻,皮蛋的鮮香與撈汁的醇厚相互交融,讓人驚喜。這是一道非常適合作為開胃小菜的選擇,清爽又不失風味,為整體用餐體驗增添了不少彩。##

#### 主菜:秋意去骨豉油雞 半隻

瑤柱去骨貴妃雞

酸菜魚

#### 飲品:百香果柑桔

最後,我點了一杯凍的百香果柑桔飲品。這款飲品清新爽口,百香果的酸甜與柑桔的清香相得益彰,讓人在用餐後感受到一絲清涼,特別適合在炎熱的日子裡享用。這杯飲品不僅解渴,還為整體用餐體驗增添了一份愉悅的感覺。
2024-09-20 1247 瀏覽
以豉油雞作主打,自煮豉油汁🍗用本地豉油加台灣醬油🍾連同十多種香料熬煮而成🧂像滷水湯的湯膽一樣🍲每日朝早都要重新調味,確保每日味道一樣😃豉油雞以走地雞製🐓在豉油汁中浸煮至九成半熟🔥待餘溫把雞完全煮熟🥘出來的雞肉份外滑溜🤩雞皮帶有濃濃豉油香🥢爽口入味,味道帶香甜,雞肉嫩滑😋除了招牌豉油雞外,另一招牌菜🎖️必定是將酸菜、辣椒、花椒炒出香氣🌶️再以大量豬骨及雞骨熬製的酸菜魚湯🐟鮮香味濃,酸辣開胃🤤魚片爽滑、微辣而不膩😍
以豉油雞作主打,自煮豉油汁🍗
用本地豉油加台灣醬油🍾
連同十多種香料熬煮而成🧂
像滷水湯的湯膽一樣🍲
每日朝早都要重新調味,確保每日味道一樣😃

豉油雞以走地雞製🐓
在豉油汁中浸煮至九成半熟🔥
待餘溫把雞完全煮熟🥘
出來的雞肉份外滑溜🤩

雞皮帶有濃濃豉油香🥢
爽口入味,味道帶香甜,雞肉嫩滑😋

除了招牌豉油雞外,
另一招牌菜🎖️
必定是將酸菜、辣椒、花椒炒出香氣🌶️
再以大量豬骨及雞骨熬製的酸菜魚湯🐟
鮮香味濃,酸辣開胃🤤
魚片爽滑、微辣而不膩😍
  • 秋意去骨豉油雞飯
  • 秋意特色酸菜魚
  • 羅漢果菊花茶
  • 九製陳皮洛神花
2024-09-18 985 瀏覽
觀塘工廈出名多好野食,今日去左食間主打雞嘅樓上店- 秋意。餐廳喺成業工業大廈,觀塘港鐵站行過去都係大約5-10分鐘。餐廳唔算大,但都坐得舒服,除左雞套餐,晚市有得散叫,仲有酸菜魚等其他菜式。我一個人就叫左個套餐。瑤柱去骨貴飛雞,濃雞湯上海粗麵加配酒釀溏心蛋推薦 酒釀溏心蛋,熟度控制得好好,蛋白幼滑,蛋黃一半熟,一半流心。食落唔會太重味,淡淡酒香,唔會太濃,好食!瑤柱去骨貴妃雞,濃雞湯上海粗麵(少麵)貴妃雞去骨去得乾淨,肉質嫰滑,另上嘅薑蓉都好出色,質感夠細之餘仲唔會有渣,食落更加香。份量正常,調味唔會太濃,有少少油香,配湯麵或者飯都啱啱好。雞湯清香,上海粗麵麵質偏淋,但唔會散或者槳口,配上腐竹同雲耳,味道唔錯。白桃烏龍茶 好得意用膠袋包裝,冷泡茶包,烏龍茶香濃順滑,中間帶微微白桃香,好飲!餐廳未夠6點都已經好多堂食同外賣單,性價比都幾高!值得一試!
觀塘工廈出名多好野食,今日去左食間主打雞嘅樓上店- 秋意。

餐廳喺成業工業大廈,觀塘港鐵站行過去都係大約5-10分鐘。

我一個人就叫左個套餐。

瑤柱去骨貴飛雞,濃雞湯上海粗麵
加配酒釀溏心蛋

瑤柱去骨貴妃雞,濃雞湯上海粗麵(少麵)
貴妃雞去骨去得乾淨,

份量正常,調味唔會太濃,有少少油香,配湯麵或者飯都啱啱好。

餐廳未夠6點都已經好多堂食同外賣單,性價比都幾高!

值得一試!
2024-09-16
2024-09-17 882 瀏覽
一坐低就QR CODE,再加餐廳一系列規條,我以為返緊小學。 完全唔係做生意,唔通以為自己係獨市,定係生意好得滯,唔憂做啊。觀塘大把嘢食,唔想受氣及做奴隸,絕對唔會再幫襯!
觀塘大把嘢食,唔想受氣及做奴隸,絕對唔會再幫襯!

2024-09-17
2024-09-15 1047 瀏覽
今日同朋友去觀塘行街食晚飯,觀塘工廈區一直有唔少美食,而價錢又親民,我都喺度諗緊選擇邊一間,我朋友就介紹有一間餐廳除咗價錢親民,而且食物質素高,這間餐廳叫秋意,位於觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室,位置都好方便亦近地鐵站,餐廳裝修簡單整潔,枱椅都排列整齊,令人坐得舒服。主食叫咗秋意去骨豉油雞和秘製紅燒肉,這間餐廳話明食雞唔食皮,不如唔好食,一睇就知道點解要食皮,隻豉油雞色水好深,雞皮好上色,別以為這樣會鹹,只係食到豉油香醇嘅味道,尤其是塊雞皮香過塊肉,但肉質亦不錯相當嫩滑,生熟度剛好,雞嘅肥瘦比例啱啱好,配埋雞皮油脂香非常好食,仲有餐廳超細心把雞去咗骨食到啖啖肉,就算雞胸都係好嫩好食,再配上薑蓉一起吃,層次感又再提升。而秘製紅燒肉亦令豬肉好入味,五花腩非常軟腍,好難得食到咁腍嘅肉,再叫蒟蒻麵來配吃這兩個主食,非常夾,蒟蒻麵拌入豉油雞的醬油和麻油,麵索得剛剛好,不過硬及過軟,口感真一流。小食就叫咗芝麻醬拌油麥菜、蔥油涼拌雙耳及撈汁皮蛋,我平時食開油麥菜都係熟嘅菜,所以一上菜時都有啲估唔到係切碎嘅生油麥菜,仲以為店員攞錯咗俾我,其實食落比平時食嘅沙律菜仲好食,入口唔會太粗糙,再

小食就叫咗芝麻醬拌油麥菜、蔥油涼拌雙耳及撈汁皮蛋,我平時食開油麥菜都係熟嘅菜,所以一上菜時都有啲估唔到係切碎嘅生油麥菜,仲以為店員攞錯咗俾我,其實食落比平時食嘅沙律菜仲好食,入口唔會太粗糙,再加埋芝麻醬,就唔會乾仲好鮮甜入味。而蔥油涼拌雙耳係木耳同雪耳,撈得非常爽脆,仲加埋啲芝麻食真係好夾好味。而撈汁皮蛋食落都惹味刺激,但又不是太辣,份量又唔少,好重口味。

飲品亦叫咗果皮洛神花飲,這個飲品好飲又唔太甜,這間餐廳嘅飲品幾特別係用袋仔盛載,攞住一包包飲品,非常方便,凍飲完全無冰,一包包喺雪櫃攞出嚟來飲好清新,令人更開胃,亦可解油膩。

這間餐廳嘅食物質素真高,價格又親民,非常抵食,亦好值得推介俾大家。
2024-09-13 1486 瀏覽
好評激多的觀塘雞餐廳,經過無理由唔試下。發現佢啲嘢食好健康,高蛋白質又多膳食纖維/可能因為啲雞太多好評,反而對佢期望值拉得太高,但佢啲配菜真係令人驚喜。排名有分先後:🥇酒釀溏心蛋 HKD12溏心蛋,煮得剛剛好,流心Q凍質地,醬油入味程度100分,隱約有陣酒香,層次豐富🥈蟲草花烏雞燉花膠湯 HKD78好多湯渣,真材實料,豬肉都放咗2舊落去,烏雞燉到骨都淋到可以食😍重點花膠同我掌一樣長度,有誠意🥉秋意去骨豉油雞飯 HKD64|雞 飯 半隻溏心蛋 涼拌雙耳 椰菜|都係average 以上嘅,由於我無指定要咩位置,姐姐比咗雞翼近髀位我,再加雞胸。一碟都有差不多9件肉,件件索滿豉油味,雞皮連雞肉食的確~油香滿溢,不過無咁多quota… 果斷只食肉!*鐘意蔥油的可以要求,配埋食畫龍點睛*⭐️蔥油涼拌雙耳(雪耳+雲耳) HKD24出面好少食到呢個組合,充滿膳食纖維,好有益。不過原來叫個豉油雞嘅前菜都有,下次可以唔使叫⭐️百香果柑桔 跟餐HKD8清清地酸酸甜甜,開胃⭐️九製陳皮洛神花 跟餐HKD8配搭都好特別,鐘意飲甜野又想試新野可以叫吓

🥇酒釀溏心蛋 HKD12

🥈蟲草花烏雞燉花膠湯 HKD78

🥉秋意去骨豉油雞飯 HKD64
|雞 飯 半隻溏心蛋 涼拌雙耳 椰菜|
*鐘意蔥油的可以要求,配埋食畫龍點睛*

⭐️蔥油涼拌雙耳(雪耳+雲耳) HKD24

⭐️百香果柑桔 跟餐HKD8
清清地酸酸甜甜,開胃

⭐️九製陳皮洛神花 跟餐HKD8
配搭都好特別,鐘意飲甜野又想試新野可以叫吓

蟲草花烏雞燉花膠湯
蔥油涼拌雙耳(雪耳+雲耳)
蟲草花烏雞燉花膠湯
蔥油涼拌雙耳(雪耳+雲耳)
2024-09-12 1005 瀏覽
一直聽聞觀塘工廈有個世一豉油雞,今日朋友帶我去,所以就即刻去試吓💫好彩行快一步趕得切係佢last order之前去食🙈坐喺度食嘅時候都見到有人會入嚟外賣成隻雞返屋企加餸😮✨撈汁皮蛋辣辣地加啲蒜蓉同埋軟心皮蛋冇咩可以挑剔。✨蔥油涼拌雙耳雲耳同雪耳都好爽口,蔥油好惹味。✨秋意去骨豉油雞今晚個主菜嚟啦,雞肉嫩滑,豉油係帶少少甜之餘又唔會太鹹,加上雞油多咗一陣雞香味。雞皮都幾滑同埋入味,唔食雞皮嘅,我都食咗少少。✨濃雞湯上海麵雞湯幾清又有雞味配埋彈牙嘅上海麵好食。✨秘制紅燒肉肥瘦相間都幾淋同入味。✨九製陳皮洛神花好香陳皮味又有洛神花味,冇加糖所以好清新解渴。✨百香果柑桔朋友話幾好飲甜甜地酸酸地。

✨撈汁皮蛋
辣辣地加啲蒜蓉同埋軟心皮蛋冇咩可以挑剔。

✨蔥油涼拌雙耳
雲耳同雪耳都好爽口,蔥油好惹味。

✨秋意去骨豉油雞

✨濃雞湯上海麵
雞湯幾清又有雞味配埋彈牙嘅上海麵好食。

✨秘制紅燒肉
肥瘦相間都幾淋同入味。

✨九製陳皮洛神花
好香陳皮味又有洛神花味,冇加糖所以好清新解渴。

✨百香果柑桔
朋友話幾好飲甜甜地酸酸地。
2024-09-09 905 瀏覽
唔係唔好食,但無推介講到咁好食。招牌菜=求其一間燒臘舖的豉油雞飯盒 但有位坐,對不起個價錢$8X 食個廿蚊油雞飯。啲飯加飯素好"銀"牙,隻蛋OK 有酒味。我坐對面果間舖~ 一路食 啲烏蠅一路飛(無言)QR Code 自助落單 有WIFI~nice~
唔係唔好食,但無推介講到咁好食。

啲飯加飯素好"銀"牙,隻蛋OK 有酒味。
我坐對面果間舖~ 一路食 啲烏蠅一路飛(無言)
QR Code 自助落單 有WIFI~nice~
尿袋
題外話/補充資料: 放工時間排隊上去好多人~ 大堂冷氣仲涼過間舖 我叫個野飲~ 放低果下我嚇咗嚇 做咩比個尿袋我
2024-08-30
  • 油雞飯
2024-09-06 801 瀏覽
秋意 地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室食雞食雞,健身同減重人架恩物,就是吃優質白肉啦!$64去骨豉油雞,色了吐骨的麻煩,皮沾上了醬油色,而個片同雞肉都樂嫩滑,因要保持嫩滑,唔會煮到全熟過老,這會使肉質變鞋。個餐仲可以轉麵,同跟了少量salad 茶同半隻醬油蛋,隻蛋非常好食!跟餐加點小食,當天湯同很多小食都賣光了,個汁好濃味,撈飯一流加飲品,一大個透明袋 她攪笑 無糖的 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
秋意

地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室

食雞食雞,健身同減重人架恩物,就是吃優質白肉啦!

加飲品,一大個透明袋 她攪笑 無糖的

2024-09-01 876 瀏覽
發現觀塘工廈餐廳 <秋意> 午晚市都排長龍爆棚,所以一試🧐今晚光顧,都係全場爆滿,怪唔得餐廳要擴張,開多間外賣店 餐廳招牌係豉油雞,睇牆上盞鬼字句就知  好幸運今次嚟食可以點得到,去到第二圍晚市,餐牌上已有部分 items 沽清🙃涼菜拼盤中,雲耳木耳調味好突出,未食落口係估唔到蒜味咁香,越食越過癮🥳 酒釀溏心蛋好有驚喜,酒味配蛋味過癮易入口😋撈汁皮蛋($28),撈主食最正😆去骨豉油雞真係好抵食,半隻啖啖肉都係 $98 重點係雞味濃,豉油味亦可口,肉嫩彈牙,超高質😍嗌個秘制紅燒肉飯 (餐$83),紅燒肉嘅質素都係高於預期🤩 肥膏香就基本,竟然肉嘅部分係嫩口兼充滿肉汁,撈飯一流👍🏻一嚐酸菜魚麵 (餐$92),爽口富魚鮮,湯嘅味道過癮耐吃😇 要大讚魚份量非常多🤪 成塊魚,包括魚皮同魚肉,膠質都好重好爽口好正🤤生薑蜜薑味好鮮,飲落暖身舒服☺️自家製百香果柑桔,好清新,天然好味😇 📌秋意📍成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
餐廳招牌係豉油雞,睇牆上盞鬼字句就知
涼菜拼盤
酒釀溏心蛋好有驚喜,酒味配蛋味過癮易入口😋
撈汁皮蛋($28),撈主食最正😆
去骨豉油雞真係好抵食,半隻啖啖肉都係 $98
重點係雞味濃,豉油味亦可口,肉嫩彈牙,超高質😍

嗌個秘制紅燒肉飯 (餐$83),紅燒肉嘅質素都係高於預期🤩
秘制紅燒肉飯餐
肥膏香就基本,竟然肉嘅部分係嫩口兼充滿肉汁,撈飯一流👍🏻
一嚐酸菜魚麵 (餐$92),爽口富魚鮮,湯嘅味道過癮耐吃😇
酸菜魚上海麵 (粗) 餐
生薑蜜薑味好鮮,飲落暖身舒服☺️
(熱) 生薑蜜
自家製百香果柑桔,好清新,天然好味😇

(凍) 百香果柑桔
📌秋意
📍成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
2024-08-23
5 分鐘 (堂食)
(凍) 百香果柑桔
  • 生薑蜜
  • 百香果柑桔
  • 酸菜魚
  • 秘制紅燒肉
  • 秋意去骨豉油雞
今天又要到觀塘!終於有緣一試bookmark左好耐既觀塘豉油雞! ! 上次7點幾來到已沽清提早收鋪!咁好賣搞到我心思思要過來吃! !我哋叫了兩個秋意去骨豉油雞飯,因為好多選擇都冇曬喇一嚟到..個賣相比我想像中既很不一樣。我見其他人的食評是雞和飯是分開上,同埋d雞係排得好靚。但呢兩兜飯入面既雞件好似係唔同部份既頭頭尾尾。不過由於係一碗裡面有不同的部位,所以可以試到不同部位的口感。雞胸有d硬,不過都可以接受。雞腿位置就好滑,如果有下次,我應該會加$10轉雞脾。 雞肉食落都唔係好有味道,雞皮就好好食。相信如果雞同飯分開上,雞浸喺d豉油汁度,個味道會好好多囉!!依家就變左雞汁浸飯... 一兜多汁到爭少少就變湯飯,一兜就冇乜汁..😂😂 講完個令人失望既雞,令人有驚喜既伴菜,計埋個雞蛋有3款!每款都幾好食!我地仲叫左隻蛋,味道唔錯!一般般!當日就餐廳收工,食食下得返一兩枱客😂總結,如果順路可以黎試下,但專程黎就不必了!我諗我都會黎多次既,比多次機會。

我哋叫了兩個秋意去骨豉油雞飯,因為好多選擇都冇曬喇

酒釀糖心蛋

我地仲叫左隻蛋,味道唔錯!

九製陳皮洛神花

一般般!

當日就餐廳收工,食食下得返一兩枱客😂

2024-08-22
10 分鐘 (堂食)
酒釀糖心蛋
2024-08-22 1162 瀏覽
在apm看過電影,便去到秋意吃晚飯。秋意去骨豉油雞,轉為雞胸肉,加強蛋白質吸收,而且雞肉處理得很好,肉質仍是細滑。豉油雞的醬汁香濃,又夠入味,讓人回味無窮。濃雞湯上海粗麵,湯底鮮美,雞肉香氣濃郁,上海粗麵軟糯可口,暖胃又暖心。酒釀溏心蛋,酒香濃郁入味,蛋黃軟嫩,口感香甜,是一道別具風味的小食,可以解膩開胃。熱生薑蜜溫熱香甜,生薑的辛辣與蜜糖的甜味完美融合,可以驅寒暖胃,適合秋日飲用。蔥油涼拌雙耳,清爽可口,雙耳爽脆又補鐵,蔥油的香氣和雙耳的鮮味完美結合,是一道開胃的小菜。
在apm看過電影,便去到秋意吃晚飯。

2024-08-19 821 瀏覽
之前食過一次外賣 今日咁啱想食雞 就諗住堂食一次點知一去到 我禮貌地問而家入得未有個幾後生嘅女仔西晒面話未得 唔知全家得罪佢即刻走咗 唔係非一般嘅態度差咁嘅態度一定唔會再食🙂
之前食過一次外賣
今日咁啱想食雞