2017-04-24 214 瀏覽
有朋自遠方來,當然要他'洗塵'。友人來西方,所以今次選擇日式料理。餐廳內的佈置和裝飾是用蟹做主題,很明顯這裡的買點是蟹。他們提供多款刺身丼,我們二話不說便雜錦魚生刺身丼,及甜蝦三文魚子海膽松葉蟹柳丼。雜錦魚生刺身丼魚生刺生不但新鮮,而且用料上盛,魚生刺身包括有torlo ,油金魚及三文魚。其他材料有常用的青瓜、蛋和魚子,顔色繽紛,增加食慾。套餐除主食外,還有海帶面鼓湯、蒸蛋和沙律。一般的面鼓湯只有兩至三塊的海帶,這裡的海帶數量一定滿足到你,而且有囗感。蒸蛋加入了磨菇和蟹聊,質地柔滑,適合餸飯柚子醋粟米蔬菜沙律令人更加開胃。甜蝦三文魚子海膽松葉蟹柳丼$178三隻蝦刺身,味道鮮甜爽口。大大粒三文魚籽少許有酒香味,因為他們用酒滲過,完全沒有魚腥味,與一般的味道不同。四大份的來自馬糞海膽,絕對滿足你的慾望,而且入口即溶,回味無窮。到主角松葉蟹腳蟹膏,蟹腳已除去大部份殼,吃得方便,蟹味鮮,肉質沒有'梅'的感覺,蟹膏當然比肉更有蟹香。飯後甜點當然不可缺少,跟餐有一個雪糕球,有豆腐味和曲奇味選擇。豆腐雪糕有豆腐淸香較淡口,曲奇相對較幼滑和濃的奶味。另一驚喜是老闆免費送贈哈蜜瓜生果盤,兔仔形的pres
雜錦魚生刺身
雜錦刺身丼
柚子醋粟米蔬菜沙律令人更加開胃。
甜蝦三文魚子海膽松葉蟹柳丼$178
飯後甜點當然不可缺少,跟餐有一個雪糕球,有豆腐味和曲奇味選擇。豆腐雪糕有豆腐淸香較淡口,曲奇相對較幼滑和濃的奶味。另一驚喜是老闆免費送贈哈蜜瓜生果盤,兔仔形的presentation特別討人喜愛
總括而言,一個日式刺身套餐不用$200, 而且環境清靜,適合三五好友相約的聚腳點,絕對值回票價。
2017-04-19
雜錦刺身丼
2017-04-24 139 瀏覽
跟女朋友行完街去左食呢間日式SHABU SHABU, 第一次試呢一間餐廳, 入到去7:00 人不多Waiter 好有禮貌地安排我地入座. 睇一睇餐牌就點左一個set dinner,佢有得自海鮮5選,我點了鮮蝦及鰈魚.肉類又係五選二,我同女朋友選左安格斯牛兩份及豚肉同埋魚腩.湯款就有兩款選擇,包括米水湯及豆乳湯. 我同女朋友就簡左清湯.一黎可以試下海鮮係咪新鮮,二黎可以又未試過米水咁得意, Waiter話袋完海鮮後個湯底重可以加水後煮海鮮粥. 最最最緊要係有一隻新鮮蟹!上菜時真係有少少驚喜,因為佢既數量都幾多!新鮮蝦及右口魚全家幅第一下當然要試下佢個鮮蝦啦!真係好鮮甜..D肉又實!正當食完呢D野後..主角要出場啦!!真係超好味,又甜又多肉.最正係隻蟹D轉角位已經俾大家廚開哂, 等食客可以好輕易就開到黎食.甜品有來自日本既甜密瓜.最後,食物當然好好味啦!但我都想讚一下Jay Wong ,佢係鋪頭既supervisor, 佢既服務真係好好,由頭介紹哂D食物同埋食法.

上菜時真係有少少驚喜,因為佢既數量都幾多!
鮮蝦
鰈魚 (右口魚)
新鮮蝦及右口魚
Shabu Shabu 全家幅
全家幅
第一下當然要試下佢個鮮蝦啦!真係好鮮甜..D肉又實!正
當食完呢D野後..主角要出場啦!!

甜品有來自日本既甜密瓜.
日本密瓜
2017-04-18
用餐優惠
試食活動
鮮蝦
Shabu Shabu 全家幅
日本密瓜
喜歡吃刺身丼,幾乎每個月都吃上兩三次,想到這裡是因為上次openrice 同名餐廳時見過,再加上Facebook 上看到朋友的照片,太吸引,那天過海便決定去試試。我們到達的時間尚早,餐廳不太多人。松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩馬糞海膽丼$198除了有已拆半殼的數條蟹腳,丼面的蟹肉也多到一個點,吞拿魚腩蓉看起來不多,但其實份量近乎一個網球大小。蟹肉真的是吃到大半仍會見到,份量非常驚人,也很鮮味;吞拿魚蓉亦很新鮮,入口即化零腥味,連平常不太吃吞拿魚的我也吃了很多;馬糞海膽片片分明,味道鮮甜。甜蝦三文魚籽馬糞海膽松葉蟹柳丼 $178這款丼的三文魚籽量很驚人,海膽的份量也不少,還有蝦膏。份量更多的海膽完全是味覺的刺激,海膽口成creamy ,啖啖鮮味濃郁;三文魚籽脹卜卜又晶瑩剔透,入口爆開後魚鮮味充斥口腔。另一邊的是三大隻甜蝦,同樣也有蟹腳和佔據一角的蟹肉。甜蝦又長又大隻,味道鮮甜不腥;蟹肉入口啖啖鮮味很滿足,蟹膏也一樣鮮甜。這裡點的丼全都連沙律、玉子、茶碗蒸和湯,而且一點也不馬虎。沙律有生菜、粟米、車厘茄和火龍果,比很多餐廳的所謂沙律合格有餘。茶碗蒸不算太滑,但算合格,而且内裡也有蟹肉呢。這小小一件

我們到達的時間尚早,餐廳不太多人。
松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩馬糞海膽丼$198

甜蝦三文魚籽馬糞海膽松葉蟹柳丼 $178
這款丼的三文魚籽量很驚人,海膽的份量也不少,還有蝦膏。

另一邊的是三大隻甜蝦,同樣也有蟹腳和佔據一角的蟹肉。

這裡點的丼全都連沙律、玉子、茶碗蒸和湯,而且一點也不馬虎。
茶碗蒸不算太滑,但算合格,而且内裡也有蟹肉呢。
這小小一件玉子,上面那團吃不出來是什麼,但味道還可以。
麵豉湯内吃到了三文魚肉碎,也喝到了三文魚的鮮味,選的麵豉不會太鹹,味道不錯。
最後還有雪糕送,這餐也未免太豐富了吧。

我和男人也一致認同這裡的刺身丼是大件夾抵食,而且質素有驚喜,過海經過應該會再去。
2017-04-20 284 瀏覽
朋友住灣仔, 上次響尖沙咀食過秋田濱燒超正,知道佢有多間分店,所以揀左灣仔Q R E Plaza食日本海鮮丼, 見到呢間餐廳有出名嘅蟹宴, 主要有毛蟹同松葉蟹最為出名,見門口都有一缸,蟹肉新鮮。見到餐牌,以一位位既定食為主,有湯,前菜,主食同甜品,有好多款選擇,低至$138一個定食套餐,以座落於灣仔區食日本菜,真係非常超值。先叫一個類似三色刺身飯既定食,有晶瑩剔透既三文魚籽,因滲過酒好鮮甜,完全唔腥,新鮮甜蝦鮮甜,松葉蟹腳,還有蟹肉碎及蟹膏撈飯,馬糞海膽,前菜有蒸蛋有秀珍菇,蒸蛋唔會太水狀,還有柚子醋新鮮粟米沙律,麵鼓湯。好夠份量。另外朋友叫左個松葉蟹為主嘅海鮮魚生飯,平時係用毛蟹,今日廚師見松葉蟹新鮮upgrade了松葉蟹,有好多魚生,包括有吞拿魚腩,三文魚籽,劍魚腩,帶子刺身角切。仲有一大湯匙既蟹膏,還有蟹既其他部位 多蟹肉,夠鮮甜,配了支蟹肉义,易取蟹肉。最後還送了甜喎,有豆腐味同曲奇味,豆腐味清甜,好滑。
還有蟹既其他部位 多蟹肉,夠鮮甜,配了支蟹肉义,易取蟹肉
最後還送了甜喎,有豆腐味同曲奇味,豆腐味清甜,好滑。
2017-04-19
2017-04-19 133 瀏覽
今晚朋友帶我來灣仔,說要嚐嚐鍋物晚餐。更要朋友請客,真的不好意思呢。壽喜燒$138這裡的鍋物是預先煮熱,然後只呈上鍋物不呈上火爐,有點點失望呢,還以為可以邊煮邊吃呢。一大盤的壽喜燒,鐵鍋十分之大呢。內裡放滿牛肉,粉絲,蔬菜,蘑菇,甜甜的醬油,味道很好呢。萢菜黑豚柳嘢菜鍋$138另一個鍋是黑豚鍋,黑豚柳份量也很多,每片豚肉鮮腍入味,肥脂比例較多。鍋湯底微辣,更為惹味開胃。灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 10樓
壽喜燒$138

萢菜黑豚柳嘢菜鍋$138

灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 10樓
2017-04-17
2017-04-19 99 瀏覽
位於灣仔的 秋田火鍋海鮮丼浜燒專門店,是一間主打海鮮丼的餐廳。今日帶姨姨帶到一齊吃魚生晚餐,定食的物量非常豐富呢。甜蝦蓉帆立貝三文魚子丼$138丼飯定食勻包丼飯,前菜,蒸蛋,沙律,味噌湯,很豐勝哦。前菜是醃蘿蔔和牛蒡,甜而爽脆。沙律菜以醬油調味,但不夠新鮮。蒸蛋滑嫩滑,內有魚片,冬菇等。丼飯賣相超吸引阿,以甜蝦蓉,帆立貝,三文魚子組成三文魚子橙紅透亮,粒粒圓潤,鹹鮮剛好,帆立貝軟腍,甜蝦蓉首次嚐次,沒有拖羅蓉的油膩呢。原本這個飯是我姨姨吃的,但她吃完前菜後說飽了,整碗丼飯原封不動給我,當晚極飽呢。藍鮨吞拿雜錦魚生丼$138我選的雜錦魚生丼,以 三文魚,吞拿魚,三文魚子,青瓜粒等組成。魚生色澤深紅,充滿光澤亮晶晶,賣相好吸引哦。魚肉鮮嫩腍滑,每粒大小剛剛好,每口都好滿足。米飯量多,煙靭微硬,我吃完我的再吃姨姨的,飽至不能動了。
今日帶姨姨帶到一齊吃魚生晚餐,定食的物量非常豐富呢。
甜蝦蓉帆立貝三文魚子丼$138

丼飯定食
勻包丼飯,前菜,蒸蛋,沙律,味噌湯,很豐勝哦。
前菜是醃蘿蔔和牛蒡,甜而爽脆。

丼飯賣相超吸引阿,以甜蝦蓉,帆立貝,三文魚子組成

藍鮨吞拿雜錦魚生丼$138

我選的
雜錦魚生丼,以 三文魚,吞拿魚,三文魚子,青瓜粒等組成。
2017-04-18
2017-04-18 147 瀏覽
再次同V先生晚餐,商討合作大計。現在才知道原來柴灣區準備開戲院,真是造福大眾。吃飯的地點是灣仔,地點不算方便但是全樓層主要都是食店。這間餐廳環境不錯,也算楞怔,地方比較私人度高。最後每位選了一個飯,性價比適中, 100多元一個飯,原本灣仔區及其他地方都有主要吃刺身飯的地方,感覺餐牌相差不大。甜蝦蓉帆立貝三文魚子丼$138首先有沙律前菜,粟米一早已經去了中間的橫,進食非常方便。而且菠菜也有胡麻沙律,配搭清新又開胃。首先有一隻大大隻的珍寶甜蝦,哈哈!口感真是爽口呢!甜蝦蓉吃起上嚟是幾方便的,不過口感上就會有少少古怪,好似食緊小朋友嘅糊仔(?)帆立貝非常清新,而且有彈性,口味新鮮,值得一讚。三文魚子由於本身餐廳浸過自家的酒精,所以會有少少酒精味,好唔好食就因人而異。會有一個茶碗蒸旦,口味剛剛好,而且熱力十足,非常滑嫩。還有面豉湯,也是熱力十足,香氣也足夠,不會太鹹。火炙吞拿腩凡立貝三文魚丼$168朋友整的這個套餐主要是魚,其他前菜等等都一樣。甜品係雪糕,我哋分別選擇咗豆腐味同埋曲奇味,豆腐味非常清新,好似食緊真正豆腐咁!

甜蝦蓉帆立貝三文魚子丼$138
首先有一隻大大隻的珍寶甜蝦,哈哈!口感真是爽口呢!
帆立貝非常清新,而且有彈性,口味新鮮,值得一讚。

會有一個茶碗蒸旦,口味剛剛好,而且熱力十足,非常滑嫩。
還有面豉湯,也是熱力十足,香氣也足夠,不會太鹹。
火炙吞拿腩凡立貝三文魚丼$168
朋友整的這個套餐主要是魚,其他前菜等等都一樣。

2017-04-10
如果話有一種菜式搵食兵團係食極都唔厭嘅,相信就係日本嘢喇🙈🙈呢間喺尖咀以鐵板燒同招牌卡通炒飯🐷出名嘅秋田,就俾搵食兵團發現灣仔QRE plaza 都有分店~------------------------------灣仔呢間同尖咀唔同嘅係,呢邊主打鍋物同丼飯(聽聞遲啲有埋浜燒😻)貫徹秋田作風,燈籠、竹簾同清酒繼續係店內嘅裝潢🏮~而且座位寬敞,每個卡位仲有布簾相隔,都幾有氣氛~------------------------------ MENU除左呢2張仲有好多其他火鍋等嘅食,仲有特別for lunch嘅special~~松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼🦀($198)看到是笑吟吟~因爲飯面滿佈都是松葉蟹肉~啖啖蟹肉真的很爽🙈吞拿魚腩加上鵪春蛋,除左令魚蓉更滑亦有陣陣蛋香😌雖然味道很淡但蹺妙在於保留吞拿魚鮮👍🏻松葉蟹腳經輕微火灸,更能突出蟹肉惹味~巧妙的圍著吞拿魚腩,賣相睇得出有心思❤️米飯用上日本珍珠米🍚,醋份量適中均勻,口感微粘,作為丼飯係好唔錯嘅~甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼🦐($178)冇認真研究張相,以為係平時食嘅蟹柳棒😂😂所以黎到見到咁大隻嘅蟹鉗係有絕對surprise~馬糞海膽

松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼🦀($198)
松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼

甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼🦐($178)
甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼
冇認真研究張相,以為係平時食嘅蟹柳棒😂😂所以黎到見到咁大隻嘅蟹鉗係有絕對surprise~馬糞海膽極為鮮味~份量唔少但貪心的在下總係期望得寸進尺🙊🙊
甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼
三文魚籽有淡淡的甜味同清酒味,好奇問起先知原來係因為師傅每日都用清酒同蒜蓉浸過夜,先有呢種出邊食唔到嘅美味😋~

每個丼飯仲配有海鮮蒸蛋(雖然有啲老再加耐左食凍左😩但仍無阻其海鮮鮮味)、漬物小食(有黃蘿蔔同淮山,淮山幾特別,加左芝麻更加突出淮山滋味👍🏻)、季節沙律(用上柚子汁調味,十分開胃🍊)
海律菜及漬物小食
漁香味噌湯(經了解原來每日用來煲湯嘅魚類都唔一樣,係當日新鮮漁獲😳所以日日有發現架~不過今日呢碗就偏淡啦)、甜品(有雪糕或生果,全部都係時令或當期流行😎在下就好中意豆腐雪糕同埋甜到漏嘅赤肉蜜瓜)&餐飲🤓~
雪糕(跟餐甜品)
赤肉蜜瓜

松竹梅白壁藏「澪」Mio🍶 ($128)
松竹梅白壁藏「澪」Mio
無叫到餐飲主要係因為開咗支酒~雖然佢係清酒,但始終因為係氣酒一種,所以酒精濃度只有5%,而且超級容易入口😉😉甜味好夠,酒味淡,好岩配丼飯食~既可以暖胃亦好味到令人想一飲再飲,重點係濃度低唔會醉,岩晒第日要番工😜~

除左兩個丼飯餐,搵食兵團咁為食,緊係仲試左其他小食啦👻就係 蟹膏豆腐 ($38)啦~
蟹膏豆腐
以為細細件無咩特別,點知都有估佢唔到嘅地方🤣就係好有蟹膏味同滑嫩,雖然現成貨師傅功夫位唔多,但有得食點都係抵讚嘅😏~~

總括而言,呢個價錢係灣仔食到咁好味嘅丼飯~料多又新鮮,上菜快既主動,的確係抵嘅😋😋~下次試埋個火鍋先~
2017-04-12
海律菜及漬物小食
雪糕(跟餐甜品)
赤肉蜜瓜
松竹梅白壁藏「澪」Mio
蟹膏豆腐
今天收工晚了點,打算在附近吃點好的再回家。QRE的餐廳還没全部吃過,是晚就選了專吃火鍋、海鮮丼的秋田來試試。 餐廳間隔以包廂為主,每間廂房都以日本地方名為題,私人空間極高。以鍋物及海鮮丼作主打。近期大熱的海鮮丼定食$138-$198不等,價錢合理。 藍鮨三段吞拿魚丼 $178 - ★★★☆☆  非常豐富的吞拿魚定食,份量夠大,絕不欺場。麻醬菠菜及粟米沙律夠可口,為刺身丼來個warm up。味噌湯很足料,濃淡適中。喜歡它用的是布包豆腐,彈牙又不失口感。茶碗蒸蛋味蠻濃,但略嫌不夠滑溜。 吞拿魚還算新鮮,中間還有些香蔥吞拿魚腩蓉。Toro油脂不算很重,但未有驚艷之感。 馬糞海膽香蔥吞拿魚腩蓉三文籽丼 $188 - ★★★☆☆  看到這個水蛇春咁長的名字已覺得豐富,見到本尊更有此感。吞拿魚腩蓉與三文魚籽像太極圖般各佔一半,滿滿的鋪在飯上,中間再加堆海膽,未吃先興奮。海膽鮮味十足,吞拿魚腩蓉頓時比下去。清酒漬的三文魚籽則不是我杯茶。Sake味太濃,完全蓋過三文魚籽的味道。向餐廳反映,師傅也認為清酒落得太多了。 最後還有雪糕作甜品。 雪糕蠻滑,奶味香濃。豆腐味比cookies and cre

藍鮨三段吞拿魚丼 $178 - ★★★☆☆
 非常豐富的吞拿魚定食,份量夠大,絕不欺場。

麻醬菠菜及粟米沙律夠可口,為刺身丼來個warm up。

茶碗蒸蛋味蠻濃,但略嫌不夠滑溜。

馬糞海膽香蔥吞拿魚腩蓉三文籽丼 $188 - ★★★☆☆
看到這個水蛇春咁長的名字已覺得豐富,見到本尊更有此感。

海膽鮮味十足,吞拿魚腩蓉頓時比下去。

最後還有雪糕作甜品

雪糕蠻滑,奶味香濃。豆腐味比cookies and cream更得我心。

值得一讚的是店員的態度。服務有禮,由入座到埋單,都非常貼心,周到。即使坐在包廂中也不會被忽視。與朋友們在這𥚃邊吃邊暢談,也是一件樂事。
2017-04-13 97 瀏覽
是夜星期一,一嘗灣仔新餐廳,就去了呢度試下日本菜。平日的晚上人流不太多, 環境清清靜靜又不用book 位,我們被安排了座卡位, 座位舒適,很適合朋友聚會,今晚一行二人當然立即點餐。睇睇餐牌,裡面的價錢很相宜,食指也開始大動 了,我地點左藍脂吞拿魚腩丼飯同海膽魚子丼飯,期待。丼飯配熱騰騰面豉湯,沙律,前菜同蒸蛋,最愛飲湯既我當然即刻打開湯蓋一試功夫面豉湯很香 用料豐富,裡面帶著濃濃的魚味 ,原來是用魚肴出來,而家最重要是熱辣辣的, 岩哂愛喝湯的我。到了主菜海膽三文魚子飯, 成碗都係三文魚子,食到最後都可以連飯一起吃,海膽同魚子都極為新鮮,魚子粒粒入口都彈彈的, 十分滿意。當然友人也請我食另一個丼的吞拿魚腩, 魚腩入口即溶 ,好味。最後還附送雪糕作總結, 以這個價錢吃了今晚這個豐富新鮮的晚餐, 食到飽之餘更滿足離開。
是夜星期一,一嘗灣仔新餐廳,就去了呢度試下日本菜。

當然友人也請我食另一個丼的吞拿魚腩, 魚腩入口即溶
,好味。

2017-04-12 100 瀏覽
今日約左老公仔食晏,他的工作地点喺灣仔區,而我地又好想食日本野,於是選左呢間秋田海鮮丼專門店(之前去過尖沙咀嗰間秋田晚飯都唔錯),而我一日前已訂了位,所以好快安排入坐(四人卡位👍🏻正),現場環境唔錯,裝修得非常日式,坐位又舒適,侍應服務殷勤亦好快斟茶奉上,抵讚👍🏻講返食物先,我老公選左午市套餐的火炙吞拿腩帆立貝三文丼,而我就選左藍鮨三段吞拿丼,点餐後都好快上菜,這兩個餐一上枱,就見到食物放在盤內有前菜,沙律,面豉湯,燉蛋,連主菜非常豐富,賣相亦好好,我老公品嚐後大讚他的火炙魚腩非常好食,而我嗰份吞拿魚腩亦非常好食,刺身完全冇筋好新鮮,魚味濃,美味程度直頭可比美日本築地咁有水準的丼飯,完全冇得輸👍🏻👍🏻😋😋,這裏好食之餘,份量亦好足,最後飲埋餐茶已飽到唔想郁了,秋田呢間餐廳食物好又有質素真係會有下次law👍🏻正
2017-04-11 150 瀏覽
尋日好同事生日,lunch time 一於食餐好~灣仔返工既我地其實有好多選擇,不過差唔多間間日本野都比我地食過哂,所以今次就搵間新而又未試過既餐廳!OPENRICE search 到呢間 " 秋田火鍋海鮮丼浜燒專門店" ,佢應該岩岩開無耐,位於 QRE Plaza 10樓 ,合和對面,好方便,公司行3分鐘就到。朋友就叫左個甜蝦蓉帆立貝三文籽丼!甜蝦蓉、帆立貝、三文籽既份量好多,幾乎滿瀉,而且非常新鮮 ,賣相極之吸引!跟餐仲有個蒸蛋、麵豉湯、沙律、小食、餐茶,好豐富呢。而我就因為病病地,唔想食生野,又唔想掃朋友興,所以叫左個壽喜鍋~壽喜鍋同樣出色,牛肉好鮮嫩,份量又多,而且湯底味道甜甜的,幾好飲。最後仲有個曲奇味雪糕,食完真係好滿足!!埋單每人 around HKD 150, 以灣仔區黎講,咁既價錢,食到D 咁高質素既 lunch 一D 都唔貴,好值得推介!!整體來說,地方舒服,環境靚,而且食物質素高,價錢合理,服務亦好,絕對值得再去!
尋日好同事生日,lunch time 一於食餐好~

朋友就叫左個甜蝦蓉帆立貝三文籽丼!

跟餐仲有個蒸蛋、麵豉湯、沙律、小食、餐茶,好豐富呢。

最後仲有個曲奇味雪糕,食完真係好滿足!!
埋單每人 around HKD 150,

整體來說,地方舒服,環境靚,

而且食物質素高,價錢合理,服務亦好,絕對值得再去!

慶祝紀念
生日
近日與海膽有緣,先後三次吃到不同食肆的海膽,但海膽質素參差,有些質素挺佳,有些卻未如人意。 第一次是在某海鮮菜館吃的海膽刺身,吃來有點苦澀味,質素只是平平。第二次在某丼飯專門店,那丼飯面上雖然佔了一半位置都是大片大片的海膽,但明顯地來貨不靚,吃得一口腥苦味,以這樣的質素,即使海膽再多也無補於事。最滿意的一次則是今次。這一晚,我來到灣仔食廈QRE Plaza內,前身名為「秋田和風蟹宴鍋物料理店」的「秋田火鍋海鮮丼浜燒專門店」吃晚飯,所吃到的海膽,就最令人滿意。 這兒的丼飯主要分兩類,一類名為「札幌大滿足水產丼」,有多款海鮮丼飯選擇,當中的「藍鰭吞拿魚腩丼」、「藍鰭三段吞拿丼」和「馬糞海膽香蔥吞拿魚腩茸三文魚籽丼」,都十分吸引。但這兒前身既名為「秋田和風蟹宴鍋物料理店」,店中牆上的海報與擺放的裝飾品,也多與蟹有關,我對另一類的丼飯「小樽人氣蟹道丼」就更感興趣。 這系列的「小樽人氣蟹道丼」共有四款丼飯選擇,兩款吃的是北海道四大名蟹中的毛蟹,另外兩款吃的則是另一北海道四大名蟹----松葉蟹。在四款蟹丼中,我最後的選擇是「松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩茸馬糞海膽丼」($198),一次過可以吃到產

在四款蟹丼中,我最後的選擇是「松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩茸馬糞海膽丼」($198),一次過可以吃到產自北海道的馬糞海膽和松葉蟹,還有吞拿魚腩茸作伴,三種滋味,三重享受,實在令人期待。
我吃的「松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩茸馬糞海膽丼」與其他丼飯一樣,都是套餐,除了主角的海鮮丼外,還有沙律、前菜、茶碗蒸、麵豉湯和甜品或飲品奉送,相比起另一家自稱海鮮丼飯專門店的店子,二百多元的海膽三文魚籽丼,所用的海膽卻是一口苦澀味的廉價貨色,就連唯一奉送的沙律也全無誠意,材料簡單,又淡而無味,確是抵吃得多。
這兒的「沙律」既有火龍果,又有清甜的粟米,加上車厘茄與爽脆的沙律菜,澆上沙律醋汁,不算十分特別,但吃得到誠意。
茶碗蒸」普普通通,蛋不太滑,材料有本菇、魚片等,但就沒有銀杏。
麵豉湯」下了三文魚和油揚,味道比一般的麵豉湯濃郁一點,就比「茶碗蒸」為佳。
喝過湯,吃過蛋和沙律,主角「松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩茸馬糞海膽丼」終於露面。
丼飯面上周邊都是已拆肉的細碎松葉蟹腳肉和青瓜片,堆得高高的中間位置則有三隻已破開部分蟹殼,露出一截松葉蟹肉的蟹腳,一堆顏色橘黃的北海道馬糞海膽和大量吞拿魚腩茸,還有一隻已開了頂上缺口的鵪鶉蛋和不少香蔥擔當配角,賣相一看便覺吸引。
這丼飯可是名副其實的,馬糞海膽甜而不苦,也無異味,松葉蟹腳肉清甜味美,軟滑的吞拿魚腩茸份量極多,蘸點醬油,與飯混和著吃,滿口都是滋味。
最後的甜品或飲品,我的選擇是兩款甜品豆腐雪糕」與「曲奇雪糕」中較輕怡的「豆腐雪糕」。這雪糕豆腐味非常突出,清淡中散發中幽幽的清甜味,雪得又夠冰凍,作為飯後甜品,都不錯。
雖然這丼飯用的不是更名貴的紫海膽,所用的馬糞海膽也不是我吃過最佳質素的馬糞海膽,但才二百元左右的丼飯套餐,能夠給我帶來三重的味覺享受,我已感滿意了。
  • 松葉蟹腳肉香蔥吞拿魚腩茸馬糞海膽丼
2017-04-08 196 瀏覽
突然很想吃日本料理,但要找價錢合理又有質素的日本餐廳實在不容易,今次經朋友介紹來到灣仔QRE Plaza 秋田火鍋海鮮丼浜燒專門店,大部分海鮮丼套餐只需百多元,質素不錯又新鮮,都算抵食。 甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼 丼飯上鋪滿多到快要瀉下來的刺身,賣相好吸引! 鮮甜到不得了的馬糞海膽,入口即溶,吃每一口都是奢侈的享受。 三文籽在咀嚼間緩緩的滲出甜味,完全不用沾任何醬料就能吃出鮮味。甜蝦則細細隻,肉質又甜又爽口。另外我特別喜歡米飯的口感,煙韌不黏口,混著松葉蟹柳一起吃超美味,我平日不太愛吃飯都忍不住吃完一大碗。 漁香味噌湯,溫熱的湯頭喝起來有濃濃魚味,很濃郁,是幸福的甜味。 付海鮮蒸蛋,滑溜無比,有淡淡魚香好滋味。 季節沙律,沙律菜脆爽新鮮,有少量醬汁甜甜的口感不錯。 是日甜品,有曲奇或朱古力雪糕選擇。

甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼

丼飯上鋪滿多到快要瀉下來的刺身,賣相好吸引!

鮮甜到不得了的馬糞海膽,入口即溶,吃每一口都是奢侈的享受。

付海鮮蒸蛋,滑溜無比,有淡淡魚香好滋味。

季節沙律,沙律菜脆爽新鮮,有少量醬汁甜甜的口感不錯。

是日甜品,有曲奇或朱古力雪糕選擇。

2017-04-06
  • 甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼
在中區上班,平時都把握機會出外與朋友同事試新野, 今日就特別上去灣仔QRE Plaza的秋田鐵板燒刺身專門店試試它們的魚生飯~ 原來午餐時段, 它們都有多款魚生飯定食供應, 價位約百餘元, 但就跟味僧湯, 大大碗魚生飯, 生菓沙律, 前菜, 咖啡或甜品等~ 很快地上菜了~~~ 以加一後百五元來說真的相當抵吃!!! 因為魚生飯實在太大了, 我一個女生真的很難完成, 只能吃到3/4~ 味僧湯不會有點重但又不會過咸, 水準之內~ 我點了最平的雜錦魚生飯, 大大碗真的很抵吃! 上面不賴的放上了滿滿的切粒魚生, 包括三文魚, 吞拿魚, 魚子, 大蝦, 疍等等 魚生相當新鮮, 肉眼看來滿有光澤感! 吃下去很鮮香, 還有魚油呢~ 大蝦和蟹子都不錯, 總括來說是值百多元這個價! 不過要彈的就是前菜的那片疍卷, 吃起來有點怪, 不知是否不夠新鮮呢, 不過幸好是小小一片, 而新鮮的魚生飯都可補償那點失分~ 吃過主菜後, 友善的服務員忙送上甜品- 綠茶雪糕(有二款口味可選), 雪糕很好味喔, 亦為這餐飯補上不少分數~ 秋田鐵板燒刺身專門店 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓 T: 27

味僧湯不會有點重但又不會過咸, 水準之內~

我點了最平的雜錦魚生飯, 大大碗真的很抵吃!

而新鮮的魚生飯都可補償那點失分~

秋田鐵板燒刺身專門店

灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓