2023-10-15 1239 瀏覽
我又再一次光顧這間店以前住在紅磡嘅時候都常常去佢哋紅磡店,現在搬家之後就改為去尖沙咀分店。估唔到水準同紅磡店一樣’高‘每一次去都唔會令我失望,真係要比個👍🏻佢哋,食材新鮮、手工精緻,最重要係色、香、味都係高水準。無論係刺身、燒烤、烏冬、一品料理同烤魚都做得非常出色。刺身新鮮、烏冬煙韌、燒烤不會過火,烤魚更加有魚嘅鮮味同質感。至於天婦羅又不會似坊間一般咁油膩做到剛剛好。每一次想到食日本野又想坐得舒服😌,一定諗起稻庭養助這一間店,水準同去日吃一樣。 如果想食日本嘢又想坐得舒服,我會推介去這間店。價錢方面屬於中上,所以都並唔能夠日日去食😁 我會建議大家去食午餐,因為lunch set 比較低食😊
2023-09-18 1011 瀏覽
吃素後第一次來本來想點燒山芋看圖點餐點錯了魚板…幸好今天不是自己來不然就要打包拿回家了平常會點明太子燒玉子今天點了蔥燒玉子我的想像是原條蔥包在中間太瘋狂了嗎只是碎蔥蔥味更大而且不會怕難咬個人覺得好吃還有南瓜沙律加了蕃茄碎 沙律菜和提子乾幾乎全茸的南瓜很好地散發出清甜和香味間中會吃到顆顆的南瓜粒喜歡然後點了南瓜芝士可樂餅太久沒吃這些東西了完全忘了可樂餅是炸的不是它不好吃是在下對炸物普普通通吃了後其他食物都吃不下了不過裡面接近流心的芝士看到都讓人心情喜悅朋友說想吃雞所以他點了個雞煲在下就把裡面的菜全KO各有所須🤣

吃素後第一次來
本來想點燒山芋
看圖點餐點錯了魚板…
幸好今天不是自己來

朋友說想吃雞
所以他點了個雞煲
在下就把裡面的菜全KO
各有所須🤣
每次去都選擇困難症發作,因為實在好多款式,樣樣都想食,而且樣樣都真心好好食!去過N次都仲覺得有新鮮感。記得第一次食豚肉定食,係有驚嘆的感覺,香脆的半肥瘦豬肉,配上圓轆轆香甜既日本米,正!仲有炸雞同咖喱吉豬,皮脆肉嫩,而且份量超大,好抵食。服務很好,侍應會主動幫你斟茶,態度很友善。餐廳設訂座安排,係午餐約同事去Happy Lunch最佳選擇。
📌尖沙咀日本人主理 主打烏冬嘅日式餐廳稻庭養助係從日本過江龍過嚟嘅烏冬餐廳佢哋製作烏冬嘅歷史已經有三百幾年 而且一直都而家請嘅形式傳落黎 喺日本已經有好多間分店 即使過咗嚟香港 都係由佢哋呢一家人住主理的~除咗烏冬 其實佢哋有好多日本菜式都有提供 包括刺身 串燒 炸物 小食 天婦羅 等等 不過個人就覺得一場嚟到就是多啲佢哋嘅家傳烏冬😆🍴鰻魚天婦羅烏冬 ($138)佢哋都係一般餐廳上烏冬套餐 包括有日式漬物 冷烏冬汁 蔥 山葵 等等稻庭養助嘅烏冬唔係做煙靭style 都係比較清淡而且幼身嘅烏冬麵條🍜佢哋嘅冷烏冬汁唔係一般比較深色濃味嘅烏冬豉油汁 而係見到碗底 比較清澈嘅烏冬汁~由於麵條比較幼細 係食佢嘅滑滑口感所以用一個淡口啲嘅烏冬汁去配搭返個烏冬的確會比較好🙌🏻如果用濃味嘅醬汁應該會蓋過晒烏冬嘅麥香味🤔鰻魚天婦羅食落唔油膩 食得出鰻魚嘅魚鮮同鰻魚原先有嘅甜味 再加上佢哋嘅天婦羅汁 非常好食😋🍴黑豚Shabu Shabu 冷蕃茄湯烏冬 ($138)飲落去嘅蕃茄湯底非常清新之餘,大有濃郁嘅蕃茄味🍅😍用呢一種濃郁茄味而又覺得唔會過鹹嘅湯底配搭幼身嘅烏冬係一個非常聰明嘅菜式設計😎黑豚正常發揮

📌尖沙咀日本人主理 主打烏冬嘅日式餐廳

稻庭養助係從日本過江龍過嚟嘅烏冬餐廳

🍴鰻魚天婦羅烏冬 ($138)

佢哋嘅冷烏冬汁唔係一般比較深色濃味嘅烏冬豉油汁
而係見到碗底 比較清澈嘅烏冬汁~
由於麵條比較幼細 係食佢嘅滑滑口感
所以用一個淡口啲嘅烏冬汁去配搭返個烏冬的確會比較好🙌🏻
如果用濃味嘅醬汁應該會蓋過晒烏冬嘅麥香味🤔

🍴黑豚Shabu Shabu 冷蕃茄湯烏冬 ($138)
飲落去嘅蕃茄湯底非常清新之餘,大有濃郁嘅蕃茄味🍅😍
黑豚正常發揮 湯底仲會有少少菜可以配搭齊食 成碗麵食落去非常解膩 去到最後仲飲晒成個湯底🤤
湯底清爽嘅程度係令人驚嘆🌟
呢一個值得推薦👍🏻

🍴野菜天婦羅盛合 ($108)
佢哋嘅野菜盛合以冬菇 番薯 茄子 同埋大蔥為主🥬
第一次見喺香港有日本餐廳會特登加大蔥天婦羅 令我有返日本嘅感覺🤣
天婦羅炸皮唔會過厚 食落都係唔會太油膩 好食的👍🏻

🍴明太子玉子燒 ($98)
佢哋嘅明太子唔係非常重味嘅明太子
只係帶有輕微嘅辣味 小朋友都啱食~
睇相就會見到一夾第一快玉子係出晒香噴噴嘅煙😚
建議將玉子配搭埋旁邊嘅蘿蔔蓉一齊食就最好~
題外話 個人認為佢哋嘅玉子燒喺香港嚟講算係高質素 不過始終都係酒場個個最好食🤤

餐廳都係居酒屋嘅形式做唔同嘅菜式
其實佢哋仲有提供唔同湯底嘅烏冬 例如雞白湯😙
同埋都有佢哋自家創作嘅一品烏冬
雖然佢哋嘅烏冬style並唔係小妹最鍾意嗰款
但係都好有返咗日本嘅感覺啊🥹
有興趣可以試吓~

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌘🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌑🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍 稻庭養助
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心17樓
2023-08-11 536 瀏覽
成棟大廈都係餐廳嘅集中地,但只有兩部lift,各自上唔同嘅樓層,所以晚飯時間要預多少少時間。呢度當然係主打稻庭烏冬,可以揀冷烏冬、沾烏冬同埋湯烏冬。另外都有刺身同埋串燒可以選擇。黎到係有啲失望,雞肉只有兩舊仔,好細粒,最多嘅係牛蒡、淮山同腐皮,湯底係濃濃嘅牛蒡味,感覺...健康。烏冬雖然幼,但依然保持韌度,係唔錯嘅👍🏻炸蝦天婦羅係另外加嘅。明太子非常鹹,加埋蛋食都溝淡唔到,有啲失望,唔會再叫。

山椒風味雞肉野菜沾烏冬

明太子玉子燒

明太子非常鹹,加埋蛋食都溝淡唔到,有啲失望,唔會再叫。
2023-08-06 427 瀏覽
今次就去咗位於尖沙咀嘅稻庭養助解吓思鄉之苦🤣,稻庭養助係日本🇯🇵都有好多分店,而係香港嘅兩間分店都係由日本人主理,令各位食客係香港都食到日本嘅味道呀😙-明太子玉子燒🧈 - HKD 98前菜就先嚟個明太子玉子燒🧈,有六塊而且每嚿都好厚身大件🤩,夾起身仲可以見到蒸汽冒緊上嚟,見到呢個賣相就已經流哂口水呀🤤,一啖咬落去鬆軟得嚟又有彈性,中間有好多明太子,濃郁嘅蛋味配上明太子嘅甜味真係好開胃😋,伴碟就有蘿蔔蓉,用咗少少醬油調味,配埋玉子一齊食,提升味道嘅層次,正呀喂😜-燒鯖魚芝麻汁沾烏冬🐟🍜 - HKD 138既然嚟到稻庭養助就緊係要試埋烏冬🍜啦 ,鯖魚🐟燒得幾香,未食已經聞到陣陣魚香味,連埋魚皮一齊食香口之餘又有咬口😋,令人喜出望外嘅係份量仲唔少添😙,烏冬咬落就好幼滑唔痴牙,不過份量比較少🙈,芝麻汁味道好香好濃👍🏻,烏冬沾少少汁已經可以食到濃濃嘅芝麻香味,沾太多嘅話會有少少膩嘅感覺😆-特製雞肉鍋🥘 - HKD 128雞肉鍋🥘 內有雞排、雞肉丸及大量嘅蔬果🥬,而且雞肉份量都唔少😍,蔬菜食落都好新鮮😋,湯底都好鮮甜帶有淡淡嘅雞味,用黎解膩一流🤤-整體嚟講稻庭養助嘅食物同餐廳裝飾都好有地道風味🇯🇵
明太子玉子燒🧈 - HKD 98

燒鯖魚芝麻汁沾烏冬🐟🍜 - HKD 138
燒鯖魚芝麻汁沾烏冬

特製雞肉鍋🥘 - HKD 128
特製雞肉鍋

整體嚟講稻庭養助嘅食物同餐廳裝飾都好有地道風味🇯🇵,就連店員都好有禮貌👍🏻,令人有種處於日本嘅感覺😆,而當日都有唔少日本人幫襯,側面證明香港分店都好有日本嘅質素😗,如果大家掛住日本,口痕想食下日本菜,稻庭養助的確係個唔錯既選擇😄
2023-07-27
$200.2 (晚餐)
燒鯖魚芝麻汁沾烏冬
特製雞肉鍋
  • 燒鯖魚冷烏冬
2023-07-14 557 瀏覽
又來了今次是要疊埋心水來吃雜炊的說了好多次😆當然也不能少了沙律做前菜蟹肉牛油果🥑豆腐沙律 $128個人喜好的喜歡喜歡牛油果 喜歡豆腐 喜歡蟹蟹這碟沙律就這樣一次過滿足了我三個願望雞肉雞白湯雜炊 $98晚上吃那麼多殿粉質..還是同一句的自我安慰「間中一次沒事的」好多料啊而且雞白湯底真的很香夠晒味也不會因為濃而令人感到口渴不過原來一個人晚上吃一鍋粥是有點太多的😅整體而言一樣好啊這裡大概也是在下的信心安心保證是值得一去再去三去的餐廳
又來了

個人喜好的喜歡
喜歡牛油果 喜歡豆腐 喜歡蟹蟹
這碟沙律就這樣一次過滿足了我三個願望

雞肉雞白湯雜炊 $98
晚上吃那麼多殿粉質..
還是同一句的自我安慰
「間中一次沒事的」
好多料啊

一樣好啊
這裡大概也是在下的信心安心保證
是值得一去再去三去的餐廳
2023-06-04 2216 瀏覽
打完波 🏸 出咗身汗感覺特別爽💦 仲諗住玩完衫,喺附近飲杯嘢就散,點知朋友仔就話自己個肚仔打晒鼓,仲原來一早計劃好,話要帶我哋去試一間 #日式餐廳「稻庭養助」食好嘢😉 無諗過差不多晚上九點,餐廳依然咁熱鬧,好在朋友仔一早訂咗位,我哋一嚟到服務員就可以安排我哋坐抵。唔講唔知,原來 #稻庭養助 喺 #日本 都好多分店,而且我見在座唔少都係 #日本人,食物應該唔錯🤩 因為入座嘅時候都唔早,所以我哋決定叫個 #烏冬、#迷你丼飯 再加啲 #小食 幾個分😉 先上枱嘅係 #青蔥煎蛋卷,#蛋卷 熱辣辣、口感好嫩滑,感覺好似比 #日本街頭小食 更出色🤤 #牛扒飯(迷你丼)🥩對我嚟講一啲都唔迷你,我哋每人幾乎都可以分到一碗,#牛扒 有燒香嘅味道,以$88呢個價錢,物超所值🤤 之後再嚟嘅係 #豚肉湯烏冬,湯底用 #冬菇、#豚肉 熬製,雖然 #湯底用料 只係簡簡單單,但就鮮味十足… 好味到 #朋友仔 話要乾咗碗湯先肯罷手😉 另外加嘅 #吉列蠔、#蟹肉忌廉餅 都係 #烏冬餐 另加錢追加 #小食,#炸物 做得不油不膩,好有水準🤤 最後我哋再加咗個 #焗芝士炸雞,香濃嘅 #芝士 🧀️ 同 #蕃茄 🍅 鋪係 #炸雞

唔講唔知,原來 #稻庭養助 喺 #日本 都好多分店,而且我見在座唔少都係 #日本人,食物應該唔錯🤩 因為入座嘅時候都唔早,所以我哋決定叫個 #烏冬、#迷你丼飯 再加啲 #小食 幾個分😉 先上枱嘅係 #青蔥煎蛋卷,#蛋卷 熱辣辣、口感好嫩滑,感覺好似比 #日本街頭小食 更出色🤤 #牛扒飯(迷你丼)🥩對我嚟講一啲都唔迷你,我哋每人幾乎都可以分到一碗,#牛扒 有燒香嘅味道,以$88呢個價錢,物超所值🤤 之後再嚟嘅係 #豚肉湯烏冬,湯底用 #冬菇、#豚肉 熬製,雖然 #湯底用料 只係簡簡單單,但就鮮味十足… 好味到 #朋友仔 話要乾咗碗湯先肯罷手😉 另外加嘅 #吉列蠔、#蟹肉忌廉餅 都係 #烏冬餐 另加錢追加 #小食,#炸物 做得不油不膩,好有水準🤤 最後我哋再加咗個 #焗芝士炸雞,香濃嘅 #芝士 🧀️ 同 #蕃茄 🍅 鋪係 #炸雞 上,口感非常豐富😉

#餐廳裝飾 得充滿日本特式🗾 而整體 #食物質素 真係可以媲美 #日本地度風味,而且服務員都充滿笑容😃 下次我一定要早啲嚟試埋佢哋其他小食,就當自己返咗轉鄉下吖嘛😙

📍 稻庭養助 (尖沙咀) 北京道12A號太子集團中心17樓
2023-06-02
2023-05-18 802 瀏覽
尖沙咀食lunch有太多選擇,日日都諗到頭痛,突然想食烏冬就搵到呢間,menu好多野選擇,我都諗左好耐,最後就俾呢個吉列海老吸引左,唔係講笑,好大隻,賣相好吸引,食落勁脆而且個炸粉唔係厚身,同出面相比差好多,平時出面食親都勁厚炸粉搞唔掂,吉列野應該都好出色,下次要試下吉列豬。
咖哩吉列海老飯
2023-05-18
咖哩吉列海老飯
2023-05-16 613 瀏覽
稻庭養助一共有兩間分店,另一間係紅磡區,都係由日本人主理的。假日都多人,等位大約要15分鐘,都唔算好耐。聽朋友說烏冬勁好食,那當然必點啦,揀來揀去,最後叫左個一口牛肉烏冬加小食,小食係忌廉蟹餅。首先講下忌廉蟹餅,食落好似即炸,新鮮滾熱辣,忌廉味道好濃郁好creamy,同一時間好香蟹味,兩樣加埋一齊,一級棒!一口牛肉烏冬,牛肉係燒過既,香味十足,再配上幼滑的烏冬,真係食到唔停得口,而且烏冬份量足,實食得飽。稻庭養助係一間出色亦值得推介嘅烏冬店

一口牛肉烏冬
15 分鐘 (堂食)
一口牛肉烏冬
近期多翻好多演唱會!fatpig上個禮拜都去咗睇jayfung😍😍咁去enjoy個concert之前就一定要醫好個肚😋😋今次就去到黃埔嘅一間日本居酒屋🏮!入面嘅侍應好似都識講日文,然後又見到幾台客都係日本人🤣食之前諗都應該正宗掛😂-🍜黑豚豚肉薄切熱湯烏冬 $138真係fatpig第一次食咁樣嘅湯底!啱啱上嘅時候覺得會唔會太清🤣得幾塊豚肉然後淨麵咁,唔知佢夠唔夠味😳 但係一飲個湯底發覺係有驚喜!佢係幾鮮甜,而且聽講佢嘅烏冬都係手打,所以比較幼身啲。就連Fatpig平時鍾意食開粗烏冬嘅都覺得OK可以嘗試吓👍 同埋佢配咗一個好細碟嘅牛蒡🤔個個幾好食!爽脆又帶少少甜,作為開胃小菜一流😋不過講真個肉嘅份量係唔夠嘅,雖然一開頭入口個湯係幾鮮甜,不過食到最後都有啲寡… 所以建議叫返多啲嘢😂overall都ok嘅好味指數😋:7.5/10服務指數💆🏻‍♂️:7/10Cp值💓:7/10人均消費💰:$130Encore: 諗諗🤔️
🍜黑豚豚肉薄切熱湯烏冬 $138

好味指數😋:7.5/10
服務指數💆🏻‍♂️:7/10
Cp值💓:7/10
人均消費💰:$130
Encore: 諗諗🤔️
2023-03-27 676 瀏覽
堅魚沙律三人份刺身冷盤沒什麼特別不過, 熱盤卻十分有驚喜明太子玉子燒很軟滑, 必食!!燒鯖魚很香口, 必食!! 大阪燒很香脆, 必食!!雞肉烏冬很彈口!!!鰻魚炊飯很暖胃!!!
2023-03-25
2023-02-20 732 瀏覽
稻庭養助(尖沙咀)(4/5分)朋友推介係尖沙咀太子集團中心17樓既日本料理居酒屋稻庭養助正宗日本師傅主理有主打稻庭烏冬,爐端燒每日都會有日本直送嘅各種新鮮魚類今次無試到主打烏冬,但其他野食都好推介有明太子蛋卷,生蠔🦪必食串燒盛合食完回味無窮魚刺身拼新鮮美味松葉蟹晚飯飲咗兩支sake 最後食埋甜品米雪糕畫上完美句號串燒盛合 有鰻魚肝串 +北海道帆立貝牛油燒+九條蔥燒豚腩串+燒雞軟骨鮮魚刺身盛合+松葉蟹甜品米雪糕兩支清酒🍶
稻庭養助(尖沙咀)
(4/5分)

朋友推介係尖沙咀太子集團中心17樓既日本料理居酒屋稻庭養助
正宗日本師傅主理
有主打稻庭烏冬,爐端燒
每日都會有日本直送嘅各種新鮮魚類
今次無試到主打烏冬,但其他野食都好推介
有明太子蛋卷,生蠔🦪必食串燒盛合
食完回味無窮

鮮魚刺身盛合+松葉蟹

甜品米雪糕

兩支清酒🍶

2023-01-31 696 瀏覽
成日都見到太子集團中心午飯或者晚餐時間排晒長龍等入lift, 覺得上面d餐廳可能吾錯,今日約左朋友吃午餐,就試下呢間日本菜。餐牌有好多好多選擇!真係唸左一陣食咩好,最後叫左個特上便當,見到五顏六色,好豐富咁。便當有四格,有燒鯖魚,中規中矩,鯖魚點整都係差不多味道。仲炸蝦天婦羅同野菜天婦羅,天婦羅仲係熱辣辣,應該係即炸,吾錯吾錯。另外有燒牛肉,我覺得一般,牛肉比較鞋,可能燒得內左。刺身有兩片呑拿魚,一片油甘魚同一隻甜蝦,見到都吾係特別厚切,味道還好。呢個價錢,我覺得可以有其他選擇。
2023-01-31
2023-01-21 702 瀏覽
稻庭養助係我烏冬愛店,食左唔知幾多次了,係珍藏餐廳名單入面一食再食,除左烏冬之外其實仲有好多set餐同推薦小菜都好好味!今次又食摯愛的*蘿蔔蓉燒鯖魚冷烏冬*距烏冬真係最出色,呢個烏冬湯底清到一個點,勁fresh,有清新爽脆沙律菜🥗配燒到微焦香脆的鯖魚,富含健康油脂omega3,清甜蘿蔔蓉,撈埋煙韌麥香既手打稻庭幼烏冬,淨係望住碗烏冬都感覺好滿足!set入面又送醃製小菜,同埋腐皮壽司,いただきます~

今次又食摯愛的*蘿蔔蓉燒鯖魚冷烏冬*
燒鯖魚冷烏冬