餐廳: 稻香 (碧湖花園)
資訊:

同屋企人慶生想食返餐好,於是訂咗稻香嘅皇席宴~皇席宴 💰1,998 包括:1️⃣上湯焗澳洲龍蝦伊麵足三斤2️⃣翡翠花姿蚌仁3️⃣凱撒胡麻百花球4️⃣蠔皇鮑魚燴金錢5️⃣滋潤鮑魚海中寶6️⃣清蒸金花龍躉斑7️⃣稻香燒鵝皇半隻8️⃣濃湯杞子泡田園蔬9️⃣合時荷葉飯🔟嶺南美糕點1️⃣上湯焗澳洲龍蝦伊麵足三斤、3️⃣凱撒胡麻百花球、5️⃣滋潤鮑魚海中寶、9️⃣合時荷葉飯同🔟嶺南美糕點都好好食😋其他表現正正常常😐,6️⃣清蒸金花龍躉斑同7️⃣稻香燒鵝皇半隻令人有啲失望,以下集中講解好食同令我有啲失望嘅菜式🤔好食嘅👍:1️⃣上湯焗澳洲龍蝦伊麵足三斤伊麵完美吸收咗完美吸收上湯夠哂creamy,龍蝦大大隻、肉質鮮美,啖啖肉啖啖滿足😋3️⃣凱撒胡麻百花球百花球外層被杏仁包裹住,入面係蝦膠,肉質好彈牙,搭配甜酸醬,非常香口🤤雖然沙律只係簡簡單單生菜配麻醬,但都夠哂開胃😋可惜呢客菜式平日冇得單點,如果唔係我會狂嗌🤣5️⃣滋潤鮑魚海中寶湯料有鮑魚、雞腳、紅棗、瘦肉等等,個湯好鮮甜,瘦肉同雞腳燉得好軟嫩、鮑魚好彈牙。個湯好足料、好滋潤👍9️⃣ 合時荷葉飯糯米飯煙煙韌韌,配有香菇、蔥段、肉絲等,而且帶有淡淡嘅荷香(開頭見佢冇荷葉包住以為佢只係普通嘅糯米飯😂),味道有驚喜😍🔟嶺南美糕點即係
同屋企人慶生想食返餐好,於是訂咗稻香嘅皇席宴~

皇席宴 💰1,998

滋潤鮑魚海中寶

9️⃣ 合時荷葉飯

合時荷葉飯

🔟嶺南美糕點
即係奶黃馬拉卷~鬆軟嘅馬拉糕配上綿密嘅奶皇,唔會太甜😋

嶺南美糕點

唔好食嘅👎:
6️⃣清蒸金花龍躉斑
份量雖大,但實在係overcooked ,肉質超級乾同韌🥲,乾同韌嘅程度實在太過分🤧

清蒸金花龍躉斑

7️⃣稻香燒鵝皇半隻
燒鵝肉質好輆、冇脂肪,作為好鐘意食燒鵝嘅人,估唔到有一日會食得一兩舊就收手🫣

稻香燒鵝皇半隻

侍應好好服務,主動幫我哋影相,又唱生日歌🤣,又提議可以點樣安排令同行嘅小朋友坐得舒服啲同安全啲👍

Overall 我哋同行九個人食呢個餐都非常滿足,$200幾就食到咁多嘢其實好抵,服務態度都唔錯,但個龍躉同燒鵝真係過唔到關😐,希望下次食會有改善啦🤧
————————————

#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #稻香酒家 #香港好去處#香港美食推介#酒樓推介 #酒家推介 #美食推介#打卡#中餐 #飲茶文化 #喝菜 #廣東文化 #yumcha #cantoneserestaurant #hk #hongkong#hongkongfood#hongkongfoodie
上湯焗澳洲龍蝦伊麵足三斤
凱撒胡麻百花球
滋潤鮑魚海中寶
合時荷葉飯
嶺南美糕點
2023-12-27 476 瀏覽
第二次食稻香嘅晚飯,上一次去食澳洲龍蝦燒鵝鮑魚皇席宴,今次食4人套餐,可以自選兩個餸,我哋揀咗炒大蝦同埋咕嚕肉,另外再加咗兩個餸同埋三個白飯,結果埋單仲貴過上次食半席皇席宴🥲以後都係叫返皇席宴算今次套餐推介就係呢個足料嘅燉湯👍🏻

今次套餐推介就係呢個足料嘅燉湯👍🏻
2023-12-27 111 瀏覽
一年一度冬至飯,揀左去新裝修好嘅稻香好彩提早2日食,有呢個抵食menu我地5個人食左半席個個都捧住個肚仔走真係好味又大份特別推介凱撒胡麻百花球真係好好味問過經理呢個冇得散嗌想再加多碟都冇🥲
一年一度冬至飯,揀左去新裝修好嘅稻香

好彩提早2日食,有呢個抵食menu

問過經理呢個冇得散嗌
想再加多碟都冇🥲
  • 凱撒胡麻百花球
2023-12-03 314 瀏覽
呢間之前午市來飲茶都麻麻,不過家人話來呢間,好耐冇食晚飯,就試吓,點知中伏!同家人慶祝生日,訂咗個全包宴,燒鵝見有個有火的熱盤盛住,但係d鵝都是不熱的,上湯龍蝦伊面肉霉,伊麵好鹹,西蘭花炒花枝片,西蘭花唔熱,花枝片好淋,冇味,食完成枱龍蝦殼,冇人換碟。𨍭盤上冇人收碟,自己來,全包宴寫是荷葉飯,𨍭左蛋白炒飯,冇人同我地講,同埋好細碟,邊夠12人食?仲要係暖,又唔熱。侍應在一旁傾計,冇過來收下碟,真係要再培訓一下!呢間我冇下次幫襯!

侍應在一旁傾計,冇過來收下碟,真係要再培訓一下!

呢間我冇下次幫襯!
2023-12-02
慶祝紀念
生日
2023-03-14 891 瀏覽
我最近去佐位於粉嶺的稻香試佢地個一年一度既$1雞優惠😋一蚊雞:雞肉好脆、好熱,但係鹹度有啲太重啦,唔太啱我口味🥲蟹肉扒西蘭花:味道算OK啦,西蘭花煮得啱啱好,蟹肉都算新鮮,但係冇啥特別嘅味道。蒜蓉粉絲開邊蝦:蝦肉有啲細隻,都偏鹹啲
我最近去佐位於粉嶺的稻香試佢地個一年一度既$1雞優惠😋

一蚊雞:雞肉好脆、好熱,但係鹹度有啲太重啦,唔太啱我口味🥲

蒜蓉粉絲開邊蝦:蝦肉有啲細隻,都偏鹹啲
2023-02-04 593 瀏覽
今日去了粉嶺,又到了中午食飯時間,到附近的碧湖花園商場稻香酒樓吃,因為新正頭所以都有相當多的食客。今天只得一個人吃點了一個海皇燒汁烏冬,再加一個芙蓉棉花肚點心。可能仍是正月的關係等了很久烏冬才來到,看賣相雖不算吸引但仍可以,上面有帶子兩隻、蝦球兩隻、少量魷魚塊和很多腍口的蟹柳,伴以芽菜同炒。吃了一口覺得很乾且調味一般沒有什麼味道;烏冬不夠熱再加上煮得太過腍身,欠缺烏冬應有煙韌的口感。芙蓉棉花肚的賣相看上去就不討好,幾塊魚肚伴兩塊切片的冬菇,下面用多塊的豆卜墊底,吃落口同樣沒有什麼味道,是一個很寡味的點心。因此再另外叫了一個雪菜肉絲牛肉腸,牛腸是今餐比較像樣的食品,牛肉混和雪菜算有些味道,粉皮還算嫩滑又不太厚,是今餐較像樣的點心。今個午餐算是近來外面吃飯較差的一次經歷,希望下次來時各方面會有所改善。

2023-01-30
午餐
2022-12-15 412 瀏覽
一篤起粒燒賣 個底有隻曱甴叫店員黎 淨係取消籠燒賣就算 差d唔肯比我影相依家搞到以後食燒賣都有陰影...........大家唔好黎...........................................
一篤起粒燒賣 個底有隻曱甴
叫店員黎 淨係取消籠燒賣就算 差d唔肯比我影相
依家搞到以後食燒賣都有陰影...........
大家唔好黎.............

2022-11-20 913 瀏覽
20221118(星期五)--稻香 (碧湖花園) 地址位於:粉嶺一鳴路15號碧湖花園商場地下13號舖看到資訊,稻香又開始做$1羊腩煲推廣,Happy Friday就去排隊等下位。$1羊腩是八時三十分入座才有的優恵,八時開始取票,準時八時三十分才入座。今次不像$1雞般多客人,大約7時45分才開始見人龍排隊。先說說$1羊腩煲的優惠,其實是從安格斯肥牛($138)、鮮活鮑魚($88),噴水象拔蚌($168),三款中選一款,才可選配$1羊腩煲。自助煲水機,入座時給的茶葉包,鐵觀音點餐:選了($168)噴水象拔蚌下單後,不到五分鐘上桌,看看賣相,新鮮度一般,完全不敢刺身吃法象拔蚌有點腥味,份量也不多$1羊腩煲有約12件2/3隻麻雀大小的羊腩,也有8-9片炸魚片,冬菇、馬蹄,汁濃,羊腩炆得軟腍,份量算多加點了紅薯粉($28)量少,烚得很快軟身,吸收了羊腩汁,味道不錯水餃、雲吞雙拚($48),每款各三粒有點點木耳做餡料,應該是水餃,餃皮不好吃,有點厚雲吞,又是厚皮,也沒有鮮蝦,只有些瓜和豬肉,水餃和雲吞也可以不點朝日啤($19.8),夠凍有淡淡麥味埋單: $311.5生料八時半後六折象拔蚌質素很差,
20221118(星期五)--稻香 (碧湖花園)

地址位於:粉嶺一鳴路15號碧湖花園商場地下13號舖

自助煲水機,入座時給的茶葉包,鐵觀音
點餐:

選了($168)噴水象拔蚌
下單後,不到五分鐘上桌
,看看賣相,新鮮度一般,完全不敢刺身吃法
象拔蚌有點腥味,份量也不多

$1羊腩煲
加點了

紅薯粉($28)
量少,烚得很快軟身,吸收了羊腩汁,味道不錯

水餃、雲吞雙拚($48)
,每款各三粒
有點點木耳做餡料,應該是水餃,餃皮不好吃,有點厚
朝日啤($19.8),夠凍
有淡淡麥味
埋單: $311.5

生料八時半後六折
象拔蚌質素很差,羊腩煲味道尚可
整體味道麻麻,愈來愈不想去稻香
2022-11-18
2022-10-01 506 瀏覽
8點入座7折8點半入座5折我哋接受左8點入席7折既offer入到去手機點餐,枱又未開,order又落唔到到落到單都已經8:16分叫左一個鴛鴦鍋一碟滑牛肉一份生菜一份墨魚滑一份支竹一碟生蠔最遲既落單時間都係8:18分眼見現場都係4-5成滿坐到8:44分一樣野都未黎過終於忍唔住叫個店長埋黎 佢同我講落單落左半個鐘唔夠不得了最後比左半折既offer 但係態度極差 好似唔休做咁 非常好👍🏻 Keep住呢個態度 一流
8點入座7折
8點半入座5折

我哋接受左8點入席7折既offer
入到去手機點餐,枱又未開,order又落唔到
到落到單都已經8:16分

非常好👍🏻
Keep住呢個態度 一流

2022-10-01
2022-06-23 583 瀏覽
今晚到好耐冇去的地方食飯,一坐低已點龍蝦,面單有寫,居然可以冇落單的,等了20分鐘再追先話冇落單。在落單時,又叫您食魚兩味,唔點又唔願走,1蚊雞冇落又寫在面單,都唔知佢食定我食。服務極差。
2022-01-31 711 瀏覽
下午茶時間嚟到,點心均一價,大中小點全部$16一碟,真係好抵食,如果純粹想填飽個肚,不求高質食物,呢度係可以再嚟嘅。點了5款點心,蝦餃皇粒蝦好大粒,但個皮太厚,亦很粉。藥膳蒸鳳爪,唔夠入味,而且鳳爪偏細隻。南乳炆豬手,呢碟最ok,好大碟,味道都ok,特別之處係豬手嘅墊底配菜係豬皮,豬皮好入味,好爽口;而豬手都OK,同樣係爽口彈牙。香煎蝦米腸,竟然一粒蝦米都無,而且非常油膩,亦煎得唔夠香。頭抽鴛鴦椒,賣相ok,味道ok, 不過同樣都係好油膩,入口成口油。稻香最讚嘅都係佢個自助沖茶,係香港酒樓少有嘅,夠方便,水亦夠熱。
點了5款點心,蝦餃皇粒蝦好大粒,但個皮太厚,亦很粉。
藥膳蒸鳳爪,唔夠入味,而且鳳爪偏細隻。
香煎蝦米腸,竟然一粒蝦米都無,而且非常油膩,亦煎得唔夠香。
南乳豬手
2021-10-23 818 瀏覽
好耐無去稻香……琴晚6:00過去食晚餐大閘蟹68抵食#ok多膏#我們3位食左9隻羊腩煲168就麻麻地但重點喺員工服務非常非常差黑口黑面👎👎之後我睇食評……才知道根本他們都是習慣性就是服務差原來大多數人都覺得他們是沒有服務希望你們集團可以多加留意食物重要……服務亦都非常重要……之後埋單離開已經晚上9點外邊好多人排隊……因為貴公司積極做特價但你們公司的員工😓😅根本不願意服務這就是用不禮貌對待客人吧!所以只能給劣評
好耐無去稻香……琴晚6:00過去食晚餐

食物重要……服務亦都非常重要……之後埋單
離開已經晚上9點
外邊好多人排隊……因為貴公司積極做特價
但你們公司的員工😓😅
根本不願意服務這就是用不禮貌對待客人吧!
所以只能給劣評

2021-09-05 773 瀏覽
真係差中還有更差,這間稻香無冷氣,乜鬼都要自己做,啲樓面無晒影,叫破喉嚨都無人應,食物質素一般,價錢不是特別平,真是揾苦來辛的飲茶體驗,一定絕不會再去,這集團應該在等收當。
2021-08-07 686 瀏覽
好耐無去稻香食晚飯,叫左下面幾樣餸,剩係講下好味😋既。避風塘炒蟹好食抵食$98,雖然無蟹將軍咁好食咁大碟,味道唔係出面既避風塘蟹味,上面炸蒜唔係好多,個味道又另一番好味,因為炸蒜粒加蝦米炒炸,價錢比起出面抵食,自然蟹比出面食既細隻,粟米🌽切細條又幾好多幾得意,甜甜地,感覺可以清到熱氣咁。😀鮑魚敦湯,呢個湯抵飲$28,裡面有好多材料,好清潤又濃,飲左好保身咁,材料睇相已經知,飲到停唔到口。呢三個餸加埋$298都抵,味道好麻麻,唔會推介唔介紹啦🙃🙃
好耐無去稻香食晚飯,叫左下面幾樣餸,剩係講下好味😋既。

呢三個餸加埋$298都抵,味道好麻麻,唔會推介唔介紹啦🙃🙃

2021-08-06
2021-05-02 866 瀏覽
不可一不可再嘅飲茶地方。員工冇服務,食物無質素。1)疫情下要客人共用茶壺,大家都表示好唔衛生好不滿,但係工作嘅姐姐就話不嬲都係咁,冇辦法。[房間內]2)完全冇見到職員叫客人用安心出行又或者寫紙仔,都冇要求體溫。3)食物質素奇差,灌湯餃超級鹹,奶黃包近乎空心,燒腩仔米線,米線喺淋到完全接受唔到。最好笑嘅係佢仲話而家燒腩仔只係跟沙律醬,咁我哋就問佢仲有咩選擇,職員就話一係拎薑蓉俾你。4)唯一一樣我哋叫咗係可取既就係腸粉,總算有一樣嘢係接受到。P.S 其實以前去開其他稻香都冇問題,真係唔知佢而家全線都咁差,定係呢一間特別差。
不可一不可再嘅飲茶地方。
員工冇服務,食物無質素。