餐廳: 稻香 (翠怡商場)
資訊:

2024-09-16 243 瀏覽
中秋節就到,今次揀長輩附近嘅酒樓聚餐,原本想訂青衣城其中一間,但要分時段,所以最後揀咗呢間。我哋點咗一圍套餐,再加咗個生炒骨,半隻燒鵝,另加兩個龍蝦伊麵,味道有啲係幾好,有啲就麻麻,不過十三人完全夠食。P.S. 有1隻燒脆皮雞無影。羊肚菌金瑤燴翅。鴻運金豬併盤,每樣都唔錯。燒鵝幾好呀,大隻啲肉又唔鞋。黃金蝦多士,呢個普通,如果用蝦膠會好食啲。上湯蝦球元貝伊麵,味道偏淡。原本想加錢將上面嘅蝦球伊麵轉龍蝦伊麵,之後職員提意另加兩份龍蝦伊麵會化算啲,不過龍蝦好少肉,個汁味道真係麻麻。富貴花炒螺片,螺片份量好多,大大片又爽口。蠔皇北菇扣鮑魚。清蒸富貴龍躉斑,大條,新鮮,滑。風味糯米飯。幸福壽桃包無貨轉做奶黃包。

P.S. 有1隻燒脆皮雞無影

羊肚菌金瑤燴翅。

鴻運金豬併盤,每樣都唔錯

燒鵝幾好呀,大隻啲肉又唔鞋

黃金蝦多士,呢個普通,如果用蝦膠會好食啲。

上湯蝦球元貝伊麵,味道偏淡。

富貴花炒螺片,螺片份量好多,大大片又爽口

蠔皇北菇扣鮑魚。

清蒸富貴龍躉斑,大條,新鮮,滑

風味糯米飯。

幸福壽桃包無貨轉做奶黃包。
2024-09-08
慶祝紀念
團年飯
2024-07-06 171 瀏覽
每逢長假期,有很多香港人選擇北上消費,而我們就選擇留港消費! 今日小妹兩姊妹和老爸老媽來青衣逛逛,見天氣炎熱,我們不想行得太遠,就去咗附近翠怡商場的稻香吃晚飯! 我們大概晚上6時許到達,食客當然不多,我們可以很自由的選擇位置,侍應也很殷勤招乎,畢竟晚市情況真是不太旺!首先,我們先點了每人一盅鮑魚氣煱湯,然後就點了一個蜜汁叉燒、 燒腩仔拼墨魚餅,再點咗一個鼓汁蒸白鱔和莧菜鯪魚球豆腐煲。鮑魚氣煱湯:燉湯很足料,有鮑魚、雞腳、紅棗、瘦肉、人參仔,真材實料,好滋潤!蜜汁叉燒:叉燒肥瘦度適中,再配埋蜜豆,跟爐上,興住食,另有一番風味!燒腩仔拼墨魚餅:燒腩仔很新鮮,塊皮脆卜卜! 墨魚餅炸得很鬆化,再配埋個醬汁,好味!鼓汁蒸白鱔:白鳝很新鲜,但鼓汁略為咸一點!莧菜鯪魚球豆腐煲:超抵食,鯪魚球、豆腐、莧菜份量好多! 而且鯪魚球又夠彈牙,有湯有菜,是夏天消暑菜之選!其實,不用去大商場的酒樓也可以很享受,今天我們也可以悠悠閒間靜地享用晚餐,而且價錢又合理,大家有機會不妨探訪下一些細規模的食肆,可能令你意想不到的收獲!

!
鼓汁蒸白鱔:白鳝很新鲜,但鼓汁略為咸一點!

原盅鮑魚氣煱湯

蜜汁叉燒(連爐上)

燒腩仔拼墨魚餅

莧菜鯪魚球豆腐煲

豉汁蒸白鳝
2024-06-30
原盅鮑魚氣煱湯
蜜汁叉燒(連爐上)
燒腩仔拼墨魚餅
莧菜鯪魚球豆腐煲
豉汁蒸白鳝
2024-05-25 179 瀏覽
屋企樓下有間稻香當然經常幫襯煎薄撐必點已經冇乜邊間酒樓有得食春卷夠哂脆黑椒牛肚好入味蒸奶黃卷好軟熟牛肉球蝦餃燒賣即叫即蒸新鮮熱辣叫多叉燒腸同粥一餐頂兩餐飲茶好選擇
屋企樓下有間稻香

叫多叉燒腸同粥
一餐頂兩餐

飲茶好選擇
2023-12-27 401 瀏覽
📍 稻香 (翠怡商場) (青衣)青衣楓樹窩路1號翠怡商場2期1樓103-115號舖==============================今晚同屋企人喺青衣簡簡單單食個冬至飯原本以為做冬這個星期會很多人,所以預先訂位點知原來同平常晚市人數差不多不是特別多人==============================窩豉蒸白鱔白鱔肉質爽口,豉汁味道適中,不會過鹹整體很好味芥蘭炒臘味臘味有很多款,有臘腸潤腸等等芥蘭翼炒得非常脆口冇苦味古法爆汁窯雞呢款姚雞係新推出,用荷葉包住蒸熟,打開荷葉時會見到非常多肉汁雞肉非常嫩滑,而且入味上湯龍蝦配伊麵龍蝦係細隻的龍蝦,但肉質爽口彈牙非常美味海底椰鮑魚汽鍋湯汽鍋湯是每人一種材料豐富味道濃郁,而且飲完不會有口乾的感覺
📍 稻香 (翠怡商場) (青衣)
青衣楓樹窩路1號翠怡商場2期1樓103-115號舖
窩豉蒸白鱔
白鱔肉質爽口,豉汁味道適中,不會過鹹整體很好味

芥蘭炒臘味
臘味有很多款,有臘腸潤腸等等芥蘭翼炒得非常脆口冇苦味

古法爆汁窯雞

上湯龍蝦配伊麵
龍蝦係細隻的龍蝦,但肉質爽口彈牙非常美味

海底椰鮑魚汽鍋湯
汽鍋湯是每人一種材料豐富味道濃郁,而且飲完不會有口乾的感覺
2023-12-20
2023-12-11 183 瀏覽
今天是同事工作的最後一天,雖然平常我很少外出用餐,但這次我還是參加了。我們一行八人,最終決定去公司附近的茶樓享用午茶,這樣方便我們交流和聚會。茶樓使用了QR碼點餐的方式,茶水也是自助的。公司集團通常會利用科技節省人力成本,這也是可以理解的。我們一口氣點了16款點心,同事們告訴我以下幾款是必點的:1. 鍋燒寶貝鮑魚飯:這道菜色香味俱佳,鮮嫩的寶貝鮑魚與燒得恰到好處的飯粒相融合,帶來口感豐富的享受。2. 七味豆腐:這款點心是一道口感滑嫩、口味豐富的豆腐料理,令人回味無窮。3. 櫻花蝦脆網腸粉:這道點心以脆網腸粉作為底層,搭配鮮甜的櫻花蝦,口感酥脆,味道鮮美,是茶樓招牌之一。4. 豉蒜虎皮尖椒:這道點心以新鮮的尖椒為主角,搭配豉蒜醬料,味道香辣鮮美,讓人垂涎欲滴。其他點心也都還不錯,雖然沒有什麼特別之處,但也不算差。最後的結帳僅僅是六百多元,每人平均不到一百元,算是相當划算的價格。

我們一口氣點了16款點心,同事們告訴我以下幾款是必點的:

櫻花蝦脆網腸粉
七味豆腐
鍋燒寶貝鮑魚飯
叉燒腸粉
2023-12-08
2023-11-03 202 瀏覽
今次要同大家分享一間港式連鎖酒樓嘅食評!🍽️🏮我嚟到呢間酒樓,嗌咗佢哋嘅蛋白蟹肉燴西蘭花!🦀🥦🍳話說呢份菜式真係令人驚艷!蛋白燴得咁滑嫩,一食入口就感受到絲絲香滑嘅口感!而新鮮蟹肉帶嚟一陣鮮甜嘅海味!西蘭花則燴得恰到好處,保持咗蔬菜嘅鮮脆!🦀🥦🍳😋👌蛋白燴蟹肉嘅組合真係天衣無縫,彼此融合成一道美味佳餚!每一口都散發出濃郁嘅海鮮風味,令人回味無窮!🦀🥦🍳😍如果你鍾意港式菜式同海鮮嘅結合,呢個蛋白蟹肉燴西蘭花絕對係你嘅首選!快啲嚟試吓呢個令人嘆為觀止嘅美食,享受一個滋味豐富嘅用餐體驗啦!🦀🥦🍳🏮😊
今次要同大家分享一間港式連鎖酒樓嘅食評!🍽️🏮

我嚟到呢間酒樓,嗌咗佢哋嘅蛋白蟹肉燴西蘭花!🦀🥦🍳

2023-10-28 142 瀏覽
📍 稻香 (翠怡商場) (青衣)青衣楓樹窩路1號翠怡商場2期1樓103-115號舖==============================早幾日經過稻香見到有$88片皮鴨🦆,本來諗住今晚同屋企人試下,點知去到先知原來已經無左片皮鴨,唯有轉食其他晚餐🤷🏻‍♀️==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上湯龍蝦🦞伊麵龍蝦好新鮮,肉質彈牙有海水味,伊麵吸哂d湯汁但唔會淋哂沙薑雞🐓(半隻)沙薑雞個沙薑味都濃,但雞略嫌唔夠滑蟹肉🦀扒雙蔬🥬蟹肉就一般,無咩蟹味,西蘭花就好爽口又無草青味姬松茸🍄鮑魚燉湯呢碗湯好濃姬松茸味,材料十足
📍 稻香 (翠怡商場) (青衣)
青衣楓樹窩路1號翠怡商場2期1樓103-115號舖
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
上湯龍蝦🦞伊麵
龍蝦好新鮮,肉質彈牙有海水味,伊麵吸哂d湯汁但唔會淋哂

沙薑雞🐓(半隻)
沙薑雞個沙薑味都濃,但雞略嫌唔夠滑

蟹肉🦀扒雙蔬🥬
蟹肉就一般,無咩蟹味,西蘭花就好爽口又無草青味

姬松茸🍄鮑魚燉湯
呢碗湯好濃姬松茸味,材料十足
2023-10-28
2023-07-05 408 瀏覽
讓我來談談這道$88片皮鴨的皮。這一道菜的皮薄而酥脆,色澤金黃,口感鬆軟,充滿了濃郁的鴨肉香氣,接下來,是這道菜的鴨肉。鴨肉鮮嫩多汁,口感十分爽滑。搭配上甜麵醬、蔥絲、黃瓜等配菜,更是讓人食指大動。整道菜的調味非常恰到好處,鹹中帶甜,讓人回味無窮。$28海椰棗鮑魚燉湯,但不會太過濃稠,口感非常清爽。椰子的香氣和鮑魚的鮮味完美融合,讓人感受到一種獨特的風味。湯裡還加入了一些雞,椰子,瘦肉,雞腳等,讓湯的口感更加豐富。這個湯調味非常恰到好處,鹹中帶甜,讓人回味無窮。總的來說,這道海椰棗鮑魚燉湯是一道非常值得品嘗的菜式。它展現了海鮮菜式的精髓,融合了多種口感和風味,讓人回味無窮。😋😋

2022-12-07 727 瀏覽
好耐冇坐低食點心啦,經過呢個商場,原來有茶樓,於是入去飲茶一入去發現已經再冇侍應幫忙加水,而係變左每枱都有獨立一部機 自助煲水自助加水,而且改用了QR code落單 點心依然有很多選擇,平日仲會有幾款點心有特別優惠,$12.8就食到,例如XO醬蘿蔔糕,炸雲呑,小籠包,蒸陳村粉,等等…。XO醬蘿蔔糕外脆內軟,微辣惹味,而且唔油膩,正。小籠包皮夠薄而且夾起都冇穿到,一口咬落去都有爆汁調味都夠味。椒鹽魷魚鬚賣相金黃,份量都幾多。粉漿薄而脆,食到咸蛋黃既味道,十分香口。加上魷魚唔韌,值得一試!。炸雲呑賣相一般,顏色太深色又好似索左好多油,食落超級乾。大良脆奶卷呢個有啲失望,以為係外脆內軟同有奶香,但上枱即食都覺得太凍,係好脆但十分油膩,味道只食到油味…總結:整體性價比都幾高,可以“得閒飲茶”!不過對炸物類有點失望,感覺偏油膩(但咸水角係好食!)
好耐冇坐低食點心啦,經過呢個商場,原來有茶樓,於是入去飲茶

。XO醬蘿蔔糕
外脆內軟,微辣惹味,而且唔油膩,正

。小籠包
皮夠薄而且夾起都冇穿到,一口咬落去都有爆汁
調味都夠味

。椒鹽魷魚鬚

。炸雲呑
賣相一般,顏色太深色又好似索左好多油,食落超級乾

。大良脆奶卷

真系從來未試過o甘恨難食嘅外賣燒肉油雞硬飯, 燒肉要肉無肉, 肥膏比例8:2,莫非依d 真系叫做所謂嘅黃金比例, 另外 d所謂白飯真系超硬, 完全硬到食唔到。今時今日有得揀的話,真系唔建議食依間青衣翠怡稻香~

今時今日有得揀的話,真系唔建議食依間青衣翠怡稻香~
燒肉油雞飯
外賣自取
2021-09-16 736 瀏覽
今日同朋友來飲中午茶,酒樓採用自助煲水機,需於門外選好那一款茶葉。所有點心一$18 ,無論大點、中點、小點或特點,幾抵食。綠茶芋頭餅一盒有三塊,幾大塊。芋頭餅甜甜的,外層有芝麻,幾香口。擂沙湯圓店上為旁邊的腸粉加豉油時,不小心把豉油淋在湯圓上視若無睹。湯圓包芝麻餡料, 十分甜。蝦網腸粉外層包着脆脆的網,要趁熱食,否則豉油會把網卷整淋。鮮蝦腐皮卷外層的腐皮炸得夠脆口,不算太油膩,附上的喼汁欠缺酸味,餡料有蝦肉。

所有點心一$18 ,無論大點、中點、小點或特點,幾抵食。

綠茶芋頭餅
一盒有三塊,幾大塊。芋頭餅甜甜的,外層有芝麻,幾香口。

擂沙湯圓

蝦網腸粉
外層包着脆脆的網,要趁熱食,否則豉油會把網卷整淋。

午餐
2021-09-06 432 瀏覽
午市所有點心一律$18,好抵食,特意約了朋友來飲過茶。燒賣燒賣上有隻蝦,蝦肉爽口彈牙,燒賣肉質香,不太肥膩。金錢肚金錢肚加了黑椒粒,醬汁味道濃郁,鹹味適中。墊底的豆卜不太油,可以入口。迷你奶皇包迷你奶皇包與正常大小的奶皇包也是$18 ,但迷你奶皇包上有些特別的圖案,所以選擇了迷你版本。可惜奶黃包餡料味道不佳,奶黃的味道怪怪的。炒蘿蔔糕蘿蔔糕感覺上驚油炸,外層炸得10分香脆,但有點熱氣。蝦仔也炸得脆口,可以連殼食。
午市所有點心一律$18,好抵食,特意約了朋友來飲過茶。

燒賣
燒賣上有隻蝦,蝦肉爽口彈牙,燒賣肉質香,不太肥膩。

金錢肚

迷你奶皇包

炒蘿蔔糕

午餐
2021-09-03 333 瀏覽
難得閒日放假,又見佢11:30前埋單有半價優惠!於是就入去試吓!10:30去拎位,好彩無乜人,嗌左好多平時好貴嘅點心,蝦餃燒賣必嗌!原本$30一籠,呢家都係$15渣!而且每粒size都好大!食落去好滿足!另外仲嗌左個三式腸(蝦,牛肉,叉燒),啲腸粉都幾滑!而且入面啲餡都包得好飽滿!個鳳爪亦都有5-6隻!每隻都幾大下!另外嗌左佢個特色4點(馬拉糕,蝦餃,燒賣,奶黃包),擺盤都擺得幾靚!兩個人食真係岩岩好!茶葉黎講,就唔通其他茶樓咁可以揀茶包,而且啲水亦都要自己煲!要用輕觸式電熱水爐去煲,有少少高科技嘅感覺!呢方面係可以慳到好多人手,但未必個個客人識用中意用~So far,呢間野不過不失啦~話晒都係稻香,唔好太高要求啦~抵食又食得飽就ok!
2021-09-03
2020-12-06 900 瀏覽
呢期蟹季,見呢到亞拉斯加長腳蟹咁抵食就黎試下,都係百幾蚊一斤咋今次呢隻蟹就大約60兩,四個人食啱啱好,都飽到頂上心口亞拉斯加長腳蟹🦀:想要邊隻就揀邊隻,係魚缸揀完就即刻清蒸!非常新鮮!肉質鮮嫩,啖啖都係肉,揭開蟹蓋仲有好多膏呀龍躉兩味🐟:另外仲叫左碟龍躉兩味,其中一味就係炸嘅,再配埋一個甜甜酸酸嘅醬,成個味道就好似糖醋魚咁而另外d肉就拎左黎炒西蘭花斑球,擺盤都好有心思,上到黎有驚喜淨係三樣野都食到好飽,份量十足平日去唔算多人,坐得好舒服

今次呢隻蟹就大約60兩,四個人食啱啱好,都飽到頂上心口

淨係三樣野都食到好飽,份量十足

平日去唔算多人,坐得好舒服
2020-08-31 668 瀏覽
位於翠怡商場一樓的稻香,由於疫情下推出星期一至五 11點前埋單點心五折加上座位間距措施關係,每日都大排長龍。我今日都等左大約30至45分鐘才能夠有位置。食物方面:一般水平,無乜特別推介。只是平價下罐湯餃算還好比較特別是稻香加裝自動加水器,相當新奇。 只要㩒下制,個壼會加水而且加熱。每次加一半左右水量最令人失望係衛生相當之差!我本人換左幾次餐具,一係仲好油,一係有食物殘渣。尤其依加疫情下,病毒感染高。 衛生不升反跌,絕對失望及影響食慾

加上座位間距措施關係,每日都大排長龍。

我今日都等左大約30至45分鐘才能夠有位置。
食物方面:一般水平,無乜特別推介。只是平價下罐湯餃算還好

2020-08-31
早餐