2024-02-11 973 瀏覽
要尋找數一數二,好食又性價比高嘅日式料理,同時又要符合平靚正嘅條件,<究極堂>絕對可以滿足以上嘅條件,亦係一間好啱我口味嘅日式餐廳之一。<究極炎之丼 $138>刺身蝦非常大隻,三文魚腩、帶子、左口魚裙邊,材料都非常新鮮。<角切魚生丼 $118>角切魚生飯,材料同樣豐富,加埋餐廳自家製嘅醃製蛋黃,帶點鹹香風味,非常特別。<菠蘿橙燒酎沙冰>味道有菠蘿同橙的香甜,感覺清新,容易入口。<抹茶朱古力牛奶>朱古力味道特別香濃,而且奶亦夠香滑。<芝士鰻魚玉子燒 $78>蛋味香濃突出,入面仲夾住芝士嘅拉絲同埋厚厚嘅鰻魚肉,非常惹味好食。<醬燒三文魚炸蝦卷>入口啖啖三文魚肉同埋炸蝦肉,口感多層次。<四重芝士炸蝦卷>芝士味道非常香濃,同炸蝦極為相配。<薯蓉廣島蠔 $108>廣島蠔隻隻都又肥又飽滿,脹卜卜,配埋芝士焗薯蓉,更為好食。整體來講,餐廳無論服務質素,食物品質,都非常之好,而且價錢大眾化,還有VIP房間可以預訂,如果同朋友食飯或者聚餐,都係一個非常之好嘅選擇

<究極炎之丼 $138>

<角切魚生丼 $118>

<菠蘿橙燒酎沙冰>
味道有菠蘿同橙的香甜,感覺清新,容易入口。

<抹茶朱古力牛奶>
朱古力味道特別香濃,而且奶亦夠香滑。

<芝士鰻魚玉子燒 $78>

<醬燒三文魚炸蝦卷>
入口啖啖三文魚肉同埋炸蝦肉,口感多層次。

<四重芝士炸蝦卷>
芝士味道非常香濃,同炸蝦極為相配。

<薯蓉廣島蠔 $108>
廣島蠔隻隻都又肥又飽滿,脹卜卜,配埋芝士焗薯蓉,更為好食。

整體來講,餐廳無論服務質素,食物品質,都非常之好,而且價錢大眾化,還有VIP房間可以預訂,如果同朋友食飯或者聚餐,都係一個非常之好嘅選擇。

• 究極炎之丼
從未試過如此記得!每樣食物都好吃的全能居酒屋真的只此一家就普通一間居酒屋的裝潢,內含滄海遺珠般的寶藏服務不俗,上剪也夠快🍕明太子什菌地雞薄餅118薄底,Pizza非常爽脆!忌廉芝士🧀️稔嫩帶芝香,完全不會韌!非常意外地高質🍚韓式辣醬生赤蝦丼138.0韓式辣醬點到即止,為超大隻的赤蝦吊起了味道,丼飯相當惹味,完全無需加點醬油!生雞蛋畫龍點睛🍙究極火龍卷148.0賣相出色,點火超絃,六件火龍卷各具特色,而且大塊,最喜歡還是超豐富的蟹膏跟超肥美的火炙三文魚,當然左口魚邊跟赤蝦也不錯👍🥞雪糕班戟128.0同樣地意外,有甜品屋的質素,四層鬆軟的班戟,一層麻糬,一層脆片,層次超豐富!加上起砂紅豆跟巧克力醬夾心,巨正!抹茶牛奶青檸蘇打穩打穩扎的飲品,也不馬虎呢!也太好吃了吧!每道菜式都有驚喜!下次再來吃吧究極堂KYUKYOKU DO炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下D舖電話:35967848

從未試過如此記得!每樣食物都好吃的全能居酒屋真的只此一家

就普通一間居酒屋的裝潢,內含滄海遺珠般的寶藏

服務不俗,上剪也夠快

🍕明太子什菌地雞薄餅118

🍚韓式辣醬生赤蝦丼138.0

🍙究極火龍卷148.0

🥞雪糕班戟128.0

抹茶牛奶
青檸蘇打
穩打穩扎的飲品,也不馬虎呢!

也太好吃了吧!每道菜式都有驚喜!下次再來吃吧

究極堂
KYUKYOKU DO
炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下D舖
電話:35967848
2024-02-01 21 瀏覽
炮台山有間日本小店幾正,名叫究極堂,食過之後覺得唔錯幾好食,生啤買1送1還有9折,相當吸引。海葡萄海棠青瓜沙律,海葡萄質感夠爽脆,配埋青瓜絲一齊食,清新感大增,配少量酸汁,胃口大開。煙燻蒜香火炙吞拿魚,微微既煙燻感令到吞拿魚更有層次,魚肉堅實!質感帶彈性,魚香夠濃郁。章魚丸topping放滿蜜糖芥末醬,大大粒唔會太粉,幾好食,内層章魚都幾彈牙呢。海膽右口魚邊蝦卷,配搭得幾好,入口層次豐富!食起身相當滿足。蝦卷炸到脆卜卜。究極海鮮杯賣相好吸引。有蟹肉,果肉,酸汁jelly做底層,中層有吞拿魚蓉,上層有海膽魚籽,層次滿滿!味道都好鮮甜,又夠新鮮!而且仲好足料。

2024-01-21 28 瀏覽
自從上次食完銅鑼灣嗰間之後,知道佢有分店,試吓佢啲質素保唔保持到。當然都係因為食完銅鑼灣覺得都幾高質之後先再幫襯啦。依稀記得佢哋個餐牌都係一樣嘅,我哋兩個人食都嗌咗幾多,地方坐得舒服,自然會想飲吓嘢再食吓嘢留耐啲。海葡萄海藻青瓜沙律($58): 海葡萄數量係鋪滿成個沙律嘅,沙律俾我想像中有少少細,不過加埋特製嘅醋汁感覺都幾開胃,除咗海藻之外,仲有少少青瓜絲去墊底嘅,而且見到咁多海葡萄都抵番啦。半熟秘醬三文魚丼($128): 上菜嘅時候好靚,仲有一碟仔芝麻去半碟, 待應叫我哋盅碎啲芝麻先,再灑上面食。三文魚份量好多好多,而且上枱嘅時候聞到好香嘅燒烤味,真係令人食慾大增。要一讚嘅係三文魚好肥美,成個口充滿着魚油,其實唔需要落任何調味料都已經好好食啦。濃湯蕃茄咖喱牛肉烏冬($78): 上菜熱辣辣,已經令食物可以好味一倍。蕃茄嘅份量應該有成個新鮮蕃茄擺咗喺烏冬入邊,烏冬方面就正正常常,都滑嘅,湯底番茄同咖喱嘅平衡做得好好,大家唔會搶咗大家嘅味道,我諗我會為咗呢一碗烏冬再次幫襯。麥粒味噌黑豚肉薄餅($118): 賣相其實同上次試過嘅明太子什菌地雞薄餅差唔多,味道方面都幾好,但就唔會有太多特別記得

麥粒味噌黑豚肉薄餅($118): 賣相其實同上次試過嘅明太子什菌地雞薄餅差唔多,味道方面都幾好,但就唔會有太多特別記得嘅地方。同埋佢有京蔥,所以我自己唔係太鍾意,朋友係京葱fans所以佢話好夾。同樣薄餅夠脆,口感十足。

燒鱈魚乾($38): 叫呢一個純粹係朋友要飲啤酒,叫呢一個送酒最好不過,燒得夠脆,而且份量好多好滿意。

脆香辣三文魚卷($48): 記得呢個上次都幾好食,所以encore。

今次試咗黑板上面嘅兩樣嘢:
蜜糖芥末章魚燒($32): 有少少失望嘅,粉漿多不特止,仲要唔係太食到有章魚,不過我鍾意佢外皮整得好脆,唔會好似出邊嗰啲好林好濕。

明太子紫菜天婦羅: 又係平時喺居酒屋唔會太常,叫到幾多道菜。即叫即整就固然啦,都欣賞佢紫菜係夠趣嘅,而且明太子都中規中矩,不過呢啲真係佐酒小食,如果就咁食嘅真係會太鹹,不過我哋有梳打水同埋啤酒就啱啱好。

飲品叫咗啤酒同埋柚子梳打。

總結:兩間分店都不相伯仲,都係高質嘅,用到嘅刺身好新鮮,而且對食材嘅品質監控都做得好好,好似每一次食都會有少少驚喜位咁樣,而且都見到有大班朋友嚟食,相信人氣都不少。
2024-01-18 37 瀏覽
1️⃣蟹膏豆腐鱈魚乾 $58濃郁軟滑既蟹膏豆腐配脆口鱈魚乾上軟下脆2️⃣薄切鯛魚 $88都算厚切 新鮮3️⃣迷你三色丼 $178三個精緻既碗放係木盒內濃郁蟹肉蟹膏配櫻花蝦 鮮味十足海膽不過三文魚子有d苦味軟綿綿蔥花吞拿魚蓉伴蛋黃每款配搭層次豐富4️⃣海膽右口魚邊蝦卷 $78脆蝦飯卷上放左入口即溶既燒右口魚但蝦尾燒燶左 小小影響味道5️⃣炸芝士鰻魚卷 $48可能太大舊 食唔出有鰻魚6️⃣灸燒七味姜燒帆立貝壽司 $227️⃣灸燒黑松露燒帆立貝壽司 $22兩款口味分別唔太大8️⃣日本雞柳配牛油果蓉 $389️⃣抹茶咖啡牛奶🔟樽裝蘋果汁北角分店上菜速度奇快15分鐘內已經上晒以上食物趕時間既朋友可以黎呢到食個日式快餐可能店員人手不足所以就算細枱放滿吉碟 店員都少主動收碟同銅鑼灣分店一樣 坐得比較迫食物質素同份量都有唔同一班人可以book間房仔聚會
1️⃣蟹膏豆腐鱈魚乾 $58

同銅鑼灣分店一樣 坐得比較迫
食物質素同份量都有唔同
一班人可以book間房仔聚會
2024-01-10 25 瀏覽
啱啱去咗北角嗰間究極堂,真係唔錯啦!個環境似係日式居酒屋嘅感覺,啲燈光啱啱好,仲有啲燈籠,氣氛真係好到冇得頂,啲椅枱都唔會覺得窄,坐低都好舒服。酒吧度後面啲清酒都好多,好多款唔同嘅,啱啱見到就覺得啲酒迷嚟到應該會好開心。先講下啲嘢食啦,我哋試咗啲咩呢?「海苔墨魚他他」係度嘅招牌啦,啲墨魚包喺香脆嘅海苔裡面,一咬落去,啲味啱啱好好,墨魚啲鮮味同海苔啲香脆完全係perfect match,真係啲味咁啱口。再嚟係啲「炸半熟玉子」,唔係普通嘅炸蛋,啲蛋皮金金脆脆,啲蛋黃係半熟狀態,一切就流咗出嚟,啲層次感真係幾豐富啊,係啲小吃中算係驚喜。啱啱見到「九州槍魷魚」,其實係魷魚肝醬啦,同啲薯條一齊食,魷魚肝醬濃郁得黎啲,再配埋啲香脆薯條,個滋味真係冇話講,啲魷魚肝醬同薯條嘅組合係咁啱啱好,令人回味。啱啱提返啲主菜,「究極丼」係一碗好色彩繽紛嘅丼飯,啲食材新鮮,有大魚籽,油甘魚,牡丹虾,海胆,特製右口魚邊,拖羅蓉,凡立貝,最尾我哋試咗「究極火龍卷」,啲卷壽司包啲新鮮嘅食材,一咬落去,魚生同飯嘅味道啱啱啱啱啱啱好啦,真係好好味。啱啱嘅食物我哋配咗啲有氣嘅梅酒同啲什果賓治。整體嚟講,究極堂唔止係環境同服務

啱啱嘅食物我哋配咗啲有氣嘅梅酒同啲什果賓治。整體嚟講,究極堂唔止係環境同服務好好,食物嘅水準都高。
2024-01-08 30 瀏覽
朋友一直都提住呢間究極堂有幾好一定要去食,今日難得終於約到黎食,黎到真感覺都幾唔錯,我地簡左全吧枱,可以睇住師傅煮野又方便傾計。坐底侍應就好有禮咁招呼我地,又介紹左一啲特色推介。我見到佢竟然有沙律,就先叫1份溫泉蛋蟹肉沙律先。黎到唔只靚,仲好新鮮。 最鍾意佢又爽口又夠香,幾乎連醋都可以唔駛落。佢既壽司係即叫即做。今次叫左黑松露帆立貝,海膽醬燒赤蝦,魚子醬赤蝦,右口魚邊醬油漬,超好味。朋友介紹食既甜蝦唐揚,果然好味,成隻蝦炸得啱啱好,新鮮到連殼都咁好味。店員推介既究極金龍卷同明太子芝士玉子燒,同薯蓉廣島蠔,都係即做需時既手工菜。 真係好好食,有魚乾片,仲有金汨係面,好精緻,又好食。而明太子玉子燒真係好嫩滑既心機菜。仲有帶子他他同紫蘇免治雞軟骨串燒都好正。好難得廣島蠔同薯蓉咁夾,仲要好入味,夠熱得黎又唔會過熟。朋友果然冇介紹錯,真係值得黎食既超正日式料理。
坐底侍應就好有禮咁招呼我地,又介紹左一啲特色推介。

而明太子玉子燒真係好嫩滑既心機菜。

仲有帶子他他同紫蘇免治雞軟骨串燒都好正。

好難得廣島蠔同薯蓉咁夾,仲要好入味,夠熱得黎又唔會過熟。

朋友果然冇介紹錯,真係值得黎食既超正日式料理。
2024-01-08
2024-01-05 26 瀏覽
住附近嘅朋友帶路去食呢間成日光顧嘅日本料理~果然一坐低冇耐~到咗晚飯時間就轉眼滿座😃店員服務親切有禮~而且餐牌食物種類都好多選擇🫰🫰.✨究極炎之丼 $138滿滿火炙刺身鋪於丼飯上😍😍非常吸引~有赤蝦,三文魚,元貝,左口魚等等~經過火炙燒之後~每啖飯粒都沾滿豐盛魚油😋介乎生與熟之間嘅入口即溶魚肉質感~食落令人滿足~.✨究極金龍卷 $138造型好搶眼🤩🤩表層為吞拿魚腩蓉+三文魚籽+金箔+鱈魚脆片🫶海苔粉灑滿卷物並放有香脆天婦羅蝦🦐於內層~為材料好豐富多樣~.✨燒三文魚鮫連鰭 $78燒得焦香惹味~將魚油逼哂出嚟~簡單擠上檸汁&灑上鹽調味已經好好味😚😚.✨芝士年糕 $38外脆內軟軟流心芝士🧀🧀軟糯無比~.✨芝麻雞翼 $38香脆熱辣~而且雞肉嫩滑🐔.✨溫泉蛋伴和風牛肉飯 $78靈魂重點係伴隨嘅溫泉蛋🐣撈匀於米飯中更添美味~另外牛肉亦入味柔軟~同和風汁料好配襯~.✨焦糖芝士蛋糕 $38非常高質~表面形成脆脆焦糖~下層為香濃濃郁芝士蛋糕~食完好幸福滿滿🥰.✨梅花爛漫 $78/gls個名好有詩意嘅甘醇日本梅酒🥃✨抹茶紅豆牛奶 $48漸層顏色造型好靚~厚厚忌廉~茶香奶滑~
✨究極炎之丼 $138
✨究極金龍卷 $138
✨燒三文魚鮫連鰭 $78
✨芝士年糕 $38
外脆內軟軟流心芝士🧀🧀軟糯無比~
✨芝麻雞翼 $38
香脆熱辣~而且雞肉嫩滑🐔
✨溫泉蛋伴和風牛肉飯 $78
✨焦糖芝士蛋糕 $38
✨梅花爛漫 $78/gls
個名好有詩意嘅甘醇日本梅酒🥃
✨抹茶紅豆牛奶 $48
漸層顏色造型好靚~厚厚忌廉~茶香奶滑~
一間日式居酒屋設計主要強調骨骨子子、四四正正、企企理理、簡簡單單、CC服服、見得下人,整整齊齊,呢D標準野黎咖姐,要再追求多一層層次,咁就要睇下野食質素,話哂野食係愛黎食,唔係愛黎睇,當然要有返咁上下要求,咁至食得稱心又放心呀麻!👇🏻📌究 極 推 介 - ▪️ 海 膽 右 口 魚 邊 蝦 卷 - $78▪️ 究 極 海 膽 杯 - $98▫️ 一定要試試佢地呢個「海膽右口魚邊蝦卷」,左口魚邊經火炙燒過,質感滑溜,加上迫出黎既魚油相當油潤甘香,裡面卷住炸蝦卷,再係面頭點綴粒海膽,層次豐富;「究極海膽杯」由底開始數起分別係柑橘啫喱、柚子肉、蟹肉、三文魚漬、吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽、魚子醬、金箔,唔同鮮味配搭埋一齊,加上賣相精緻,絕對係打卡恩物。▪️ 蟹 皇 丼 - $138▪️ 滑 蛋 吉 列 日 本 黑 豚 包 飯 - $98▫️ 第一個丼飯必食「蟹皇丼」,面頭鉓滿蟹籽同埋蟹肉,配上火炙過既芝士,送飯一流,加埋蔥花,旁邊有D鱈魚乾,口感更加豐富;「滑蛋吉列日本黑豚包飯」黑豚肉質地非常厚身,食落外層鬆脆,肉質爽彈好咬口,而蛋亦炒得夠嫩滑,加埋d洋蔥,食唔停口呀!▪️ 炸 雞 軟 骨 配 海 膽 醬 -
一間日式居酒屋設計主要強調骨骨子子、四四正正、
企企理理、簡簡單單、CC服服、見得下人,整整齊齊,

呢D標準野黎咖姐,要再追求多一層層次,咁就要睇下野食質素,

話哂野食係愛黎食,唔係愛黎睇,當然要有返咁上下要求,

咁至食得稱心又放心呀麻!👇🏻

📌究 極 推 介 -
▪️ 海 膽 右 口 魚 邊 蝦 卷 - $78

▪️ 究 極 海 膽 杯 - $98
究極海膽杯

質感滑溜,加上迫出黎既魚油相當油潤甘香,裡面卷住炸蝦卷
再係面頭點綴粒海膽,層次豐富;「究極海膽杯」由底開始數起

分別係柑橘啫喱柚子肉蟹肉三文魚漬吞拿魚蓉三文魚籽
海膽魚子醬金箔,唔同鮮味配搭埋一齊,加上賣相精緻,絕對係打卡恩物。

▪️ 蟹 皇 丼 - $138

▪️ 滑 蛋 吉 列 日 本 黑 豚 包 飯 - $98
滑蛋吉列日本黑豚包飯

送飯一流,加埋蔥花,旁邊有D鱈魚乾,口感更加豐富;
蟹皇丼

滑蛋吉列日本黑豚包飯黑豚肉質地非常厚身,食落外層鬆脆,
肉質爽彈好咬口,而亦炒得夠嫩滑,加埋d洋蔥,食唔停口呀!

▪️ 炸 雞 軟 骨 配 海 膽 醬 - $58

▪️ 豆 腐 魚 餅 - $68
豆腐魚餅

▫️ 小食方面呢個「炸雞軟骨配海膽醬」炸得好鬆脆,
雞軟骨食落夠哂咬口,配埋海膽醬,份外惹味;
炸雞軟骨配海膽醬

而「豆腐魚餅魚餅包住個豆腐,兩種口感分明,
豆腐魚餅

無論配搭Highball定係柚子梳打一樣出色。
High Ball、柚子梳打
2024-01-04
15 分鐘 (堂食)
High Ball、柚子梳打
朋友推介嘅呢間餐廳,佢有VIP房,喺銅鑼灣同炮台山都有分店,而且每道菜嘅份量都好足夠,啱晒一班朋友一齊食😃首先要讚嘅係店員嘅服務,非常之殷勤主動。另外本人非常介意嘅廁所係非常之靚同乾淨!大家可以放心喺呢度飲多幾杯。究極丼雖然唔特別平,但勝在食材真係新鮮豪華,又有海膽又厚切嘅三文魚帶子同油甘魚,大蝦都有兩隻,撈埋月見蛋食係非常夾。所以絕對對得住個價錢!🥢明太子芝士玉子燒份量比想像中多,玉子燒嘅軟硬度適中(本人鍾意食林啲,唔鍾意太熟好硬),有明太子嘅辣味,但係唔會太辣👍🥢京蔥地雞個芝士忌廉汁簡直冇得輸,勁香濃嘅芝士味,啲雞又juicy, 配菜仲可以揀要薯條或蒜蓉包,充分利用個汁,好正🥹🥢清酒煮蜆價錢唔貴,但係好多蜆,個湯唔只係用清酒,仲加埋洋蔥同菇去為個湯增加多一層鮮甜嘅層次。🥢串炸-味噌醬京蔥豚肉好有驚喜!脆得嚟仲食到豚肉嘅甜味,仲有京蔥香味,味噌醬但唔會感覺好咸,味道調配得好有層次,必食!另外仲叫左大阪風海鮮炒烏冬都好好食整體來講係好滿足嘅一餐,CP值高,同多啲朋友嚟一齊叫多幾款菜式就更加完美😍

首先要讚嘅係店員嘅服務,非常之殷勤主動。

🥢明太子芝士玉子燒

2024-01-02
  • 究極丼
  • 明太子芝士玉子燒
2023-12-08 185 瀏覽
時光飛快,睇番社交平台動態回顧,原來已經離開咗炮台山一年嚕,晚上要嚟呢度附近食晚餐,行過嘅路都充滿回憶!當晚去了位於蜆殼街的究極堂,餐廳都算大間,座位之間有空間唔會太迫🤭!菜單料理選擇很多,竟然連pizza都有😯今次嚟到究極堂只揀咗4款美食及2杯飲品,下次先再試其他❤️❤️1️⃣究極丼:最深刻係天婦羅炸魚皮、兩大赤蝦味道香濃鮮甜,拌飯的蛋黃都非常濃郁❣️2️⃣究極海鮮杯:外型好精緻味道好清新,海鮮杯餡料次序由普通脆魚絲餅、三文魚籽、黑魚籽、海膽、拖羅蓉、三文魚腩粒、蟹肉、最底係柑肉果凍,估唔到海鮮同柑肉原來咁夾😍,3️⃣海膽右口魚邊蝦卷:左口魚就成日食,右口魚都係第一次,好新奇嘅感覺😂食落到左口分別唔大,海膽鮮甜、香脆嘅蝦🍤4️⃣溫泉蛋蟹肉沙律:弄破溫泉蛋再配酸酸甜甜沙律醬,開口又健康5️⃣燒酌沙冰配時令水果:小妹揀錯水果口味🥹好後悔呀,應該揀橙味先岩,但揀左藍莓味😨係藥水味!呢杯係有酒精飲品,而且燒酌味都幾濃🫣6️⃣巨峰提子蘇打:係淡紫色嘅飲品,超靚亦唔太甜,Nice👍🏻👍🏻👍🏻究極堂在銅鑼灣都開了新分店丫,兩間分店都備有VIP房,如果同大班朋友聚會,又驚搵唔到餐廳食飯,可以考慮嚟究極堂gathering、吹水食

究極堂在銅鑼灣都開了新分店丫,兩間分店都備有VIP房,如果同大班朋友聚會,又驚搵唔到餐廳食飯,可以考慮嚟究極堂gathering、吹水食好嘢🧡🧡
究極丼
究極海鮮杯
溫泉蛋蟹肉沙律
燒酌沙冰配時令水果(藍莓)
巨峰提子蘇打
2023-12-06
究極丼
究極海鮮杯
溫泉蛋蟹肉沙律
燒酌沙冰配時令水果(藍莓)
巨峰提子蘇打
特選壽司拼盤 9件壽司飯軟硬適中, 而且上菜壽司飯仲係暖暖地,呢樣嘢好加分!👍🏻🤣 刺身新鮮而且大塊, 整體成個拼盤淡味嘅魚生又有,濃味嘅壽司都有。 左口魚上面嘅醬汁好特別,再加埋七色芝麻,解咗左口魚嘅膩。 赤蝦壽司上面都有芝士醬同埋黑魚子,令到隻蝦嘅鮮味提升,亦唔會太寡。栗米滑蛋地獄湯烏冬配日式炸餃子🥟一上菜就聞到好大浸芫荽味,好啱我呢啲芫荽控。 好少見日式料理會落芫荽,感覺有少少fusion。 湯底偏辣但係食吓食吓又覺得好惹味。 再配合埋啲粟米嘅甜味中和下, 成個湯底嘅感覺酸酸甜甜辣辣 , 而且粟米提升咗成個麵嘅口感。 整體配合得唔錯。餃子新鮮炸出嚟脆卜卜,裏面嘅餡料應該係椰菜豬肉,味道適中,唔算太多味精。 清酒煮蜆 推介👍🏻一上菜已經聞到淡淡清酒嘅味道,好香! 裏面有好多蒜頭洋蔥,應該係爆炒完再落清酒煮。 食落去啲洋蔥蒜頭都有清酒高湯嘅味道,亦有蜆嘅鮮甜。 裏面嘅蜆都好新鮮, 冇食到有沙。 配合埋個湯底,冇得輸。海膽右口魚邊蝦卷 推介👍🏻左口魚聽得多,右口魚第一次! 右口魚燒一燒裏面嘅魚油香標晒出嚟, 仲有少少炭燒嘅香味,再配合埋海膽濃郁嘅味道。 成個組合唔錯! 喺個反卷裏面
特選壽司拼盤 9件

栗米滑蛋地獄湯烏冬配
日式炸餃子🥟

清酒煮蜆 推介👍🏻

海膽右口魚邊蝦卷 推介👍🏻
左口魚聽得多,右口魚第一次! 右口魚燒一燒裏面嘅魚油香標晒出嚟, 仲有少少炭燒嘅香味,再配合埋海膽濃郁嘅味道。 成個組合唔錯! 喺個反卷裏面,仲有炸蝦,咬落去仲好鬆脆好有口感。

梅花爛漫
見佢最近做緊酒精飲品有折,就試吓呢一杯梅花爛漫。我對梅酒嘅印象不嬲覺得好甜,呢一杯重梅味,等啲冰融咗少少飲落去唔會太甜,亦都唔會太重酒精味。

整體餐廳環境好舒服,食物亦都好新鮮。 最近好似做緊酒精飲品優惠,下次可以同朋友再嚟小酌一下。

2023-12-04
  • 海膽右口魚邊蝦卷
  • 清酒煮蜆
2023-12-04 560 瀏覽
呢間係北角嘅究極堂環境超靚,好似日式居酒屋🏮有一個吧枱後面有好多唔同嘅清酒,氣氛好好,張枱都幾大,就算坐低都唔會覺得好逼夾傾偈起上嚟都好舒服,價錢上我覺得性價比10分高,居酒屋來講平到有啲出乎意料!究極炎之丼 $138我覺得燒過嘅魚生嗰種焦香會令海鮮油味更加香,所以就叫咗隻燒嘅海鮮丼,入邊有好多唔同款嘅海鮮,有魚、帆立貝、蝦、明太子同埋吞拿魚等等,全部都好新鮮!蝦口感爽彈,魚油味超級香口,除咗海鮮種類好豐富之外,佢嘅飯都係調味過嘅飯,所以同壽司係有分別,更加香口同滑身!明太子芝士玉子燒 $78明太子芝士玉子燒嘅份量,仲大過手板,係比較嫩滑嘅玉子燒口感,明太子同芝士鋪滿滿一層,所以口感層次非常豐富,明太子醬之外仲有蟹籽喺上面☝🏻好香好濃郁既味道海膽左口魚邊蝦卷 $78左口魚鋪上面,魚香味油香滿滿,蝦卷喺中間卜卜脆,海膽係濃郁口味,大方地鋪上面好creamy , 三種味道夾埋好香,十分推薦!炸芝士條 $58嚟到居酒屋當然要食啲香口嘅嘢,芝士條入邊係會拉絲㗎!外脆內軟鹹鹹香香好啱送酒!炸雞軟骨配海膽醬 $58炸雞軟骨每一粒都係薄皮好薄,唔會成口粉,脆身得來有咬口,適合送酒,海膽醬嘅話令到雞軟

究極炎之丼 $138

明太子芝士玉子燒 $78

海膽左口魚邊蝦卷 $78

炸芝士條 $58

炸雞軟骨配海膽醬 $58
炸雞軟骨每一粒都係薄皮好薄,唔會成口粉,脆身得來有咬口,適合送酒,海膽醬嘅話令到雞軟骨唔會淨係鹹味,帶啲海鮮嘅感覺!

牛油帆立貝(粟米汁)配薯條 🍟 $88
牛油帆立貝有四隻,大約麻雀咁大,份量都唔少,彈牙有貝味,粟米汁掛身濃郁,味道甜甜鹹鹹,可以加埋側邊嘅薯條一齊食!

巨峰提子梳打,青檸梳打
因為一陣同朋友睇戲,所以就冇叫酒,但係佢嘅酒都非常之多種類同吸引🤩! 同朋友叫嘅梳打非常之清爽,唔會太甜,好啱炸物☺️

呢度環境好好,店員服務都好好態度,嘢食嘅話份量幾多,完全冇傳統日式居酒屋驚食唔飽嘅感覺,兩個人五百幾蚊嚟講性價比十分之高,大力推薦!
  • 究極炎之丼
2023-11-27 48 瀏覽
不知所謂,唔知以為自己好好生意,今時今日仲用這種服務態度去對待客人,你老闆請著D咁樣嘅伙計,明顯想幫佢執笠,伙計唔得就好好訓練下,咪做壞自己個名,食物更好也不會有人光顧
2023-11-27
2023-11-20 430 瀏覽
约好朋友吃饭,她是日本通,坚持要来这一家餐厅晚餐。她说朋友们都推荐这一家,食物新鲜服务很好,而且价钱也不贵,所以我们今天就在这里,享用了一顿美味的日本料理。💥💥💥究極丼🦐🐙🐟有牡丹虾,海胆,拖羅蓉,凡立貝,大魚籽,油甘魚,特製右口魚邊,每樣都很鮮美,加紫菜日本雞蛋味素飯,先聲奪人。🎉🎉究極海鮮杯👍👍👍一個小酒杯裝滿了各色刺身蓉,有蟹肉,海膽,拖羅,魚籽,底層還有桔子🍊肉果凍,🍮配搭起來真的很高貴,味道是美絕了。🤗🤗🍤🍤甜蝦唐揚🤤🤤甜蝦炸得脆脆的,連殼一起吃,是下酒的好選擇。👍👍✨️✨️脆洋葱番茄沙律🧅🍅🥬看菜單以為是小小一碟,上桌原來是很大一盤,新鮮爽脆,顏值爆表。明太子芝士焗炸豆腐🧀🧀用鐵板承載,焗得金黃色,香香的,明太子和芝士的鮮香把豆腐的味道無限提升,真是太好吃了。😋😋漬物拼盤有醃羅蔔,🥕泡菜🥬和牛蒡,酸鹹鮮甜揉和,開胃小吃的好選澤。🥰🥰🥂有氣梅酒🥂長長細細的酒杯,裝著通透精瑩的梅子氣酒,清香雅淡,令人精氣神靈,我連梅子都吃掉。🤣🤣

💥💥💥究極丼🦐🐙🐟

🎉🎉究極海鮮杯👍👍👍

🍤🍤甜蝦唐揚🤤🤤

甜蝦炸得脆脆的,連殼一起吃,是下酒的好選擇。👍👍
✨️✨️脆洋葱番茄沙律🧅🍅🥬

明太子芝士焗炸豆腐🧀🧀