係新都城三期地下 裝修幾靚雲石枱 都幾多位 lunch好多人食有lunch set同全日餐台、日、西、新加坡咩都有Lunch set有包野飲 見珍珠奶茶唔使加錢👀我叫左新鮮冷壓檸檬水 少甜正常 唔會好甜唔會好酸同苦👌🏼黑松露大蝦意大利麵 ($70)落單個陣可以揀少油少鹽 好似幾健康😂揀左少油 好大碟 有一Pat黑松露醬係面聞落唔係好香但食落都ok另外有成6-7隻蝦 都幾大隻 又幾彈牙唔係霉柴 都幾好食 仲有d菇同洋蔥意粉口感都唔錯 整體幾好食 推介👍🏼

係新都城三期地下 裝修幾靚
雲石枱 都幾多位 lunch好多人食
有lunch set同全日餐
台、日、西、新加坡咩都有
Lunch set有包野飲 見珍珠奶茶唔使加錢👀

我叫左新鮮冷壓檸檬水 少甜
正常 唔會好甜唔會好酸同苦👌🏼

黑松露大蝦意大利麵 ($70)
落單個陣可以揀少油少鹽 好似幾健康😂
揀左少油 好大碟 有一Pat黑松露醬係面
聞落唔係好香但食落都ok
另外有成6-7隻蝦 都幾大隻 又幾彈牙
唔係霉柴 都幾好食 仲有d菇同洋蔥
意粉口感都唔錯 整體幾好食 推介👍🏼
2024-10-29 82 瀏覽
唔知食咩, 行過就再食下這間街坊食堂食物 : 滷肉炸雞翼溏心蛋飯 $67 ~ 雞翼炸得幾香幾好食, 滷肉配飯都好好食, 整體都唔錯 牛肉炒台灣白麵 $67 ~ 味道正正常常, 都有幾多牛肉及椰菜, 可以試下 飲品 : 新鮮冷壓檸檬菜蜜 $9 ~ 味道正常普通 環境 : 地方舒服乾淨 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$143 (無加一服務費)
唔知食咩, 行過就再食下這間街坊食堂
飲品 : 新鮮冷壓檸檬菜蜜 $9 ~ 味道正常普通
環境 : 地方舒服乾淨
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$143 (無加一服務費)
滷肉炸雞翼溏心蛋飯
牛肉炒台灣白麵
2024-10-09
滷肉炸雞翼溏心蛋飯
牛肉炒台灣白麵
我叫一個雞粒米粉,味道超級咸遲遲都未上飲品🥤,我要凍檬茶少甜變左走甜兼澀味,好難飲冇茶味,今次唔係第一次食,但今次味道實在難食,而且每一次服務員收銀時都唔想收到$500和$1000紙幣,每次都要人付電子消費,如果間餐廳咁唔想收現金,索性標明只可付之電子消費,不收現金。
我叫一個雞粒米粉,味道超級咸

2024-06-16 371 瀏覽
我今天下午到這間餐廳落左個下午茶,等足半小時多都未有茶餐到,追兩次都沒有幫我跟進。食物質素一般,服務態度極差。大家如不想下午茶變晚餐,請勿去這間餐廳。極度不推薦。
黑椒牛肉炒意粉
2024-06-16
35 分鐘 (堂食)
2024-04-18 627 瀏覽
今日同屋企人出去食飯,經過好多舖頭都要等位,但係呢一間就唔使,所以諗住搏一鋪,點知有驚喜~果香咕嚕肉 $75好好食!味調得剛剛好,唔會太酸太甜仲配埋啲薄脆,夾埋嚟食好似食緊酒樓d炸雲吞咁👍🏻~白汁煙肉鮮蜆意大利粉 $66意粉煮得剛剛好,唔會好淋有好多唔同配料,好好食👍🏻👍🏻不過蜆都有d沙喺中間~檳城白咖喱焗雞飯 $65對於我嚟講算好辣,但係又好惹味,所以忍住辣都要食🤣~海鮮涮涮鍋 $88材料係OK但係個湯底好鹹!好鹹!好鹹真係鹹到阿媽都唔認得😫
今日同屋企人出去食飯,經過好多舖頭都要等位,
但係呢一間就唔使,所以諗住搏一鋪,點知有驚喜

~果香咕嚕肉 $75
好好食!
味調得剛剛好,唔會太酸太甜
仲配埋啲薄脆,夾埋嚟食好似食緊酒樓d炸雲吞咁👍🏻

~白汁煙肉鮮蜆意大利粉 $66
意粉煮得剛剛好,唔會好淋
有好多唔同配料,好好食👍🏻👍🏻
不過蜆都有d沙喺中間

~檳城白咖喱焗雞飯 $65
對於我嚟講算好辣,但係又好惹味,所以忍住辣都要食🤣

~海鮮涮涮鍋 $88
材料係OK
但係個湯底好鹹!好鹹!好鹹
真係鹹到阿媽都唔認得😫

2024-03-27 500 瀏覽
俾錢買難受 有蟲仲要食到一肚氣本身住開寶琳,見到呢間餐廳咁闊落,所以特登試吓佢既lunch。我點左一個酸菜魚薯粉+芒果soda,飲品好快就上,但係酸菜魚薯粉都等咗好耐,起碼20分鐘。以11:45呢個鐘數 間舖都得1/3人 嚟講 速度算慢。 味道方面還好,無論飲品定薯粉都算好食,但係食食吓發現入邊有蟲,叫侍應嚟問,佢都冇任何解釋,直接收咗佢,換過份就算。以$77呢個價位,我expect食物既衛生應該做好啲,餐廳入邊仲有啲烏蠅飛來飛去,食得唔舒服😵‍💫埋單嗰陣,想同經理反映下衛生問題。不過其侍應話經理唔係度😐 話已經換個碟比我,講到我好似想R著數咁。講真唔係講時間我都寧願唔食埋單換下一間。佢哋處理嘅態度敷衍了事 只係係咁叫我出去埋單。咁嘅服務態度真係好食都冇下次。
俾錢買難受 有蟲仲要食到一肚氣

味道方面還好,無論飲品定薯粉都算好食,

咁嘅服務態度真係好食都冇下次。
酸菜魚薯粉
2024-02-13 420 瀏覽
本來未試過呢間野,呢幾日又有朋友同我講菠蘿包唔錯就去試下,一邊食都感覺平平無奇,都冇咗種期待,幾樣野都味道普通,到食完諗住飲埋杯餐飲就走,無啦啦走咗個姐姐出嚟,帶住洗碗手套,問我哋食完未,我哋話食完,咁佢就收起我哋啲嘢,但問題杯嘢飲仲有一半未飲,正常你諗都係收啲碗碗碟碟,因為我都係講食完,唔係講飲完,點知佢第一時間就一隻手叉咗落杯飲品度,我即時呆左,帶住洗碗手套插入去,我仲點飲.....事後向職員反映,靜係識話沖個杯俾我,話嗰個姐姐係入面洗碗,唔關出面事,但問題係洗碗係洗碗樓面係樓面,我唔係想R啲咩,只係想你正視下呢個問題,唔知洗碗姐姐沖出嚟做乜,趕收工可以同我講聲,唔使成隻手指插入去趕我走,仲要當時仲有幾台客喺度,如果我係最後一台慢慢坐阻收工就話啫
本來未試過呢間野,呢幾日又有朋友同我講菠蘿包唔錯就去試下,一邊食都感覺平平無奇,都冇咗種期待,幾樣野都味道普通,到食完諗住飲埋杯餐飲就走,無啦啦走咗個姐姐出嚟,帶住洗碗手套,問我哋食完未,我哋話食完,咁佢就收起我哋啲嘢,但問題杯嘢飲仲有一半未飲,正常你諗都係收啲碗碗碟碟,因為我都係講食完,唔係講飲完,點知佢第一時間就一隻手叉咗落杯飲品度,我即時呆左,帶住洗碗手套插入去,我仲點飲.....事後向職員反映,靜係識話沖個杯俾我,話嗰個姐姐係入面洗碗,唔關出面事,但問題係洗碗係洗碗樓面樓面,我唔係想R啲咩,只係想你正視下呢個問題,唔知洗碗姐姐沖出嚟做乜,趕收工可以同我講聲,唔使成隻手指插入去趕我走,仲要當時仲有幾台客喺度,如果我係最後一台慢慢坐阻收工就話啫

2024-02-13
等半個鐘都未出到外賣, 我由10點50叫一份早餐外賣等到佢早餐時間完結11.30我份早餐都未出到,早餐都變午餐,最後11.45先出到黎。個姐姐仲好意思同我講廚房多單,我睇住同我同一時間到既人,入去食完走人。成間鋪吉位多過坐滿,一半入座率都冇,外賣當時又係得我一個叫。我懷疑我去堂食仲快過叫外賣,反正平一蚊唔洗外賣盒。最後我份外賣係同埋四五份外賣單一齊出,簡單黎講,時間多又唔介意廚房會等埋其他外賣/堂食單一齊出既話可以去食。

2023-12-29
60 分鐘 (外賣自取)
$40 (早餐)
在新都城中心三期1樓,有一家名為「竇」的新派茶餐廳。每當你經過那裡,它簡約的氛圍會吸引你的目光。這裡充滿了木質元素,帶有台式風格,而前面的小櫃台上擺放著一些翠綠的植物,又帶來了些許東南亞風味。這裡最受歡迎的(主打)是拉絲菠蘿包和特色珍珠奶茶🧋。此外,你還可以品嚐到酸菜魚麵和焗飯等美食。菜式雖不算太多,但飲品出式,最令人驚喜的是凍奶茶香甜奶滑,還有脆魚柳蛋蓋飯,買相好好,個番茄🍅汁好好味😆😆🤣而蕃茄鳳梨焗豬扒飯勝在夠熱,豬扒鬆化,其實拉絲芝士吞拿丹麥酥包做得出式,芝士起司好脆!🥘(午)蕃茄鳳梨焗豬扒飯HK$65熱駌鴦(標準優惠)🍛(全)脆魚柳蛋蓋飯HK$68- 蕃茄汁- 凍奶茶(標準優惠 (凍飲+$3))- 少冰- 少甜- 多奶🍞 (全) 拉絲芝士吞拿丹麥酥包HK$28

🥘(午)蕃茄鳳梨焗豬扒飯
HK$65
熱駌鴦
(標準優惠)

🍛(全)脆魚柳蛋蓋飯
HK$68
- 蕃茄汁
- 凍奶茶
(標準優惠 (凍飲+$3))
- 少冰

(全) 拉絲芝士吞拿丹麥酥包
(全)脆魚柳蛋蓋飯
(午)蕃茄鳳梨焗豬扒飯
2023-12-03
10 分鐘 (堂食)
凍奶茶
(全) 拉絲芝士吞拿丹麥酥包
(全)脆魚柳蛋蓋飯
(午)蕃茄鳳梨焗豬扒飯
2023-12-05 243 瀏覽
依間野食過幾次,但今次係最激氣既一次,事緣本人係網上外賣平台叫外賣自取,見有優惠$100減$50,就決定叫依間,點知到左可自取時間,出示埋個訂單號碼俾收銀個既阿姐睇,先被告知我個餐原來係夜晚先提供,咁我當堂真係呆左,以下是當時既對話:我追問個阿姐:咁依家算點?個姐話:冇啊,你個餐要夜晚先有。我:但我俾左錢wo…阿姐:下,你俾左錢啊,咁你要自己搵返網上外賣平台取消張單…我:???然後佢無理過我所以我又轉到網上外賣平台客服打左幾句,等左幾分鐘,就退左錢,好似成件事無發生過一樣,只留下我十萬個為什麼…點解我可以係網上外賣平台落到晚市先提供到既餐點?(個app無寫明係晚市供應)點解間餐廳收到我張單有問題,唔提前打俾我?點解要個客落到去餐廳拎野食,先話俾個客知:「我地咩都冇為你預備,因為你個餐係夜晚先提供」浪費客人時間,可以一句對不起都冇完全當啲客係草,一副事不關己嘅樣(星期日,見啲客排隊等候,但又放啲唔排隊既人打尖)服務態度差成咁,我真係祝你客似雲來,日日被客x

我追問個阿姐:咁依家算點?

個姐話:冇啊,你個餐要夜晚先有。

我:但我俾左錢wo…

阿姐:下,你俾左錢啊,咁你要自己搵返網上外賣平台取消張單…

我:???

然後佢無理過我

所以我又轉到網上外賣平台客服

點解間餐廳收到我張單有問題,唔提前打俾我?

浪費客人時間,可以一句對不起都冇

服務態度差成咁,我真係祝你客似雲來,日日被客x
外賣自取
2023-10-24 378 瀏覽
📍竇🇭🇰 將軍澳貿業路8號新都城中心三期1樓138A & OSA 138A號舖寶琳開左好多新餐廳今次今次試咗呢間係木系裝修 感覺好文青然後佢出面又有出爐麵包賣原來係食fusion嘢 西式中式台式馬來西亞菜都有啲咁感覺上就係呢個價錢 都ok抵食 午餐仲包野飲😋 酸菜魚配白飯 $65都唔錯 薄片嘅魚 但份量唔算多配菜就好多 尤其是芽菜🤣唔算好酸唔酸好麻都唔算好辣😋 叉燒魚片頭溏心蛋台灣白麵 $59同行有人話唔錯~雖然個配搭有少少奇怪但清清地 幾好食!
📍竇

都唔錯 薄片嘅魚 但份量唔算多
配菜就好多 尤其是芽菜🤣
唔算好酸唔酸好麻都唔算好辣

😋 叉燒魚片頭溏心蛋台灣白麵 $59
同行有人話唔錯~
雖然個配搭有少少奇怪
但清清地 幾好食!
2023-10-15
呢間餐廳提供中式、東南亞風、西式等菜式,亦都有茶餐廳會食到嘅嘢,所以我覺得佢都係嗰類local多國菜餐廳haha脆魚柳蛋蓋飯 ($68) ●●●◐○要咗番茄汁 好好味! 感覺幾鮮幾濃🥫可惜蛋、魚就淡味咗啲凍咖啡 (+ $3) 走甜少奶咖啡香過奶茶好多 奶茶茶底唔係咁啱我⋯⋯☕️✍🏻 質素好正常嘅餐廳,如果係一家人諗唔到食咩都可以嚟呢度,因為夠多選項~都幾多人排隊!📍竇💰: ●●●◐○環境、服務:●●●◐○ 外面睇裝修唔錯,但係實際上坐得好逼

脆魚柳蛋蓋飯 ($68) ●●●◐○
要咗番茄汁 好好味! 感覺幾鮮幾濃🥫
可惜蛋、魚就淡味咗啲

凍咖啡 (+ $3) 走甜少奶
咖啡香過奶茶好多 奶茶茶底唔係咁啱我⋯⋯☕️

📍竇
💰: ●●●◐○
環境、服務:●●●◐○ 外面睇裝修唔錯,但係實際上坐得好逼
之前都食過1-2次下午茶,都幾好唔錯,但今次係星期六下午茶去食,叫阻炒薯粉,鹽酥雞併薯條,凍鴛鴦同熱橙紅茶下午茶我預阻份量唔多,但賣得40蚊,我預計鹽酥雞唔會太多,但起碼有薯條搭救個份量,點知一上黎,我地呆阻一呆,呢碟野叫下午茶??40蚊??依家薯條好貴咩??呢份係下午茶既價錢,加錢小食既份量!個薯粉就不過不失,比上次食份量少阻同濕阻,薯粉濕得濟冇阻彈牙個口感野飲都係正正常常,不過唔知係咪我奄尖,個阿姐上野飲個陣,佢自己睇住張單兼擺低杯野飲問,係唔係你地架?,我下意識答返佢,我點知係唔係我架,佢冇理就走阻去,我係靠朕味先知係橙紅茶跟住杯凍鴦又係,個阿姐係我後面攝出黎擺低杯野就走,依家去茶餐廳食野,個伙記擺低都會講聲杯野係咩,我杯係凍鴦,靠個樣我睇唔出係奶茶定咖啡,聞下冇太濃既咖啡味,我先飲啖睇下,確定係凍鴦依家講下杯野係咩係咪好難??
依家講下杯野係咩係咪好難??
鹽酥雞併薯條
2023-09-03 379 瀏覽
到新都城搵餐廳食下午茶,見到竇的下午茶餐牌都算多元化,有麵包多士類、炸物、台式滷肉飯等等,就決定試試這家吧!法式西多士,有原味、黑糖味及紅豆,我就先試原味的吧!原味即煉奶和牛油,法式西多士煎得外層香脆,中間的麵包仍很軟熟,煉奶與牛油的微甜與帶有蛋香的麵包很對味!以小圓鐵鍋盛載送上,能保持溫度。生炸雞髀🍗拼薯條,熱焫焫的送上,炸髀及薯條面層灑上少許辣粉,好惹味!炸髀皮脆肉嫩,帶有肉汁,不會炸得好乾身,挺好吃!另外點了一份正餐的新加坡街邊炒牛肉河,河粉麵質柔軟,不會太油膩,牛肉肉質軟嫩又入味。雖然沒茶餐廳的乾炒牛河那麼有鑊氣,但都夠惹味,灑上芝麻也增添了香氣。點了瓶特飲「白裡透紅」,配餐加$12,白桃梳打為基調再加入士多啤梨味糖漿。味道不會太甜,也沒有那陣藥水味,幾好飲!這次所吃的下午茶餐味道不錯,也會想試試正餐如何啊!

法式西多士
生炸雞髀拼薯條
新加坡街邊炒牛肉河
白裡透紅

這次所吃的下午茶餐味道不錯,也會想試試正餐如何啊!
2023-05-28
10 分鐘 (堂食)
法式西多士
生炸雞髀拼薯條
新加坡街邊炒牛肉河
白裡透紅
惹味的麻酸辣滷肉糖心蛋台灣白色麵香滑綿軟的滷肉裹着濃郁的湯汁配上入味微流黃的滷水蛋混合台灣白色麵一起吃十分滿足,肥而不油膩吃完後有後勁辣,口覺得麻麻哋整體份量很多非常滿意
惹味的麻酸辣滷肉糖心蛋台灣白色麵

香滑綿軟的滷肉裹着濃郁的湯汁
配上入味微流黃的滷水蛋
混合台灣白色麵一起吃
十分滿足,肥而不油膩
吃完後有後勁辣,口覺得麻麻哋
整體份量很多
非常滿意