2022-04-13 30 瀏覽
朋友介紹的韓國餐廳,外賣自取真係平好多!我地3個人叫左個2人餐,份量都好夠有一份炸雞,加自選食物炸雞我就揀左蜜糖蒜香好鐘意個調味,蜜糖甜香配蒜真係好好食炸雞外層好脆,中間估唔到佢咁嫩,仲帶肉汁,我自己食左勁多舊,真心正韓國餐廳必叫的蛋卷,份量都好大,中間有好多芝士,好香!同蛋香好夾海鮮煎餅好大份,入面仲有好多款海鮮,佢係比較淋身的,食落健康啲感覺無乜油 真係好大個,性價比不錯五花腩係朋友揀的,肥瘦均勻,朋友都好滿意,肉質不錯又香呢間真係幾抵食,可惜我唔係港島人,否則應該成日買
朋友介紹的韓國餐廳,外賣自取真係平好多!

我地3個人叫左個2人餐,份量都好夠
有一份炸雞,加自選食物

炸雞我就揀左蜜糖蒜香
好鐘意個調味,蜜糖甜香配蒜真係好好食

真係好大個,性價比不錯

五花腩係朋友揀的,肥瘦均勻,朋友都好滿意,肉質不錯又香

呢間真係幾抵食,可惜我唔係港島人,否則應該成日買

明天放假日,今晚去frd 家中打遊戲機耍樂,去之前為免麻煩,就去他樓下他的推介的第一家買個二人餐邊打邊吃吧!經網上外賣平台點有65折,$380幾,份量巨大的二人餐,當然要試一下吧二人餐$382.2蜂蜜蒜蓉炸雞蒜香超濃,蜂蜜又帶甜,而且肉多量足,口感軟稔多肉汁,份量又大又juicy !應該有十多件,很正!泡菜炒豬肉微辣帶甜的泡菜跟油香同時入口即溶的豬肉同炒非常惹味,份量不少,送飯一流!韓式炒粉絲意想不到!份量竟然這麼多!醬汁既濃又香甜,肉香夠濃,加上黑木耳跟熟炒洋蔥加強口感跟甜味,這一盤大大份,兩個人光吃這都未必吃得完呢!泡菜$18.2另加一份泡菜,份量不多,小辣微甜,但過足口癮,爽!

二人餐$382.2

泡菜炒豬肉

韓式炒粉絲

泡菜$18.2
另加一份泡菜,份量不多,小辣微甜,但過足口癮,爽!
外賣自取
最近西灣河新開咗呢間叫第一家嘅韓式餐廳,佢哋用戶戶送點外賣仲有折添,所以專登叫咗佢哋嘅二人餐外賣試吓。佢哋嘅套餐有一款嘅炸雞,兩款嘅主食。我哋呢次就揀咗無骨蜂蜜蒜香炸雞、芝士辣海鮮炒年糕、韓式炒粉絲。無骨蜂蜜蒜香炸雞:呢度嘅炸雞嘅炸衣夠哂薄脆不帶油,咬開見到細嫩嘅雞肉,仲有肉汁滴緊出嚟添。而且我哋叫咗佢哋嘅蜂蜜蒜香,蒜味突出,令炸雞味道更豐富,蜂蜜嘅清甜清香有效令炸雞嘅油膩感銳減,可以食多幾舊都唔怕。芝士辣海鮮炒年糕:首先芝士份量勁多,表面係厚厚嘅一層芝士,仍然可以做到拉絲效果,佢哋嘅醬汁辣得嚟夠哂惹味,加埋芝士同埋年糕一齊食就最啱。最後佢哋嘅海鮮都幾多幾新鮮,食落無雪味,口感都好彈牙爽口。韓式炒粉絲:前兩樣都較為熱氣,所以叫咗個炒粉絲作平衡。但呢個粉絲都好好味,令人一食上癮。佢嘅調味得宜,炒得夠乾身,唔會食到成口油同埋粉絲唔會炒到痴埋一舊舊咁,令人好滿意嘅粉絲,仲有佢嘅份量好多,兩個女仔都完全夠食。
外賣送餐
2022-04-11 30 瀏覽
餐廳位於西灣河美食區,以韓式炸雞同唔同韓食作主打。疫情足不出戶用美食平台叫外賣仲有不同折扣,可以大飽口福🤣🤣石鍋拌飯 $98呢個正宗韓式拌飯將蔬菜放在白飯上,加上拌飯醬(芝麻香油超提香),攪拌均勻令啖啖都有菜有肉,一餐必備的營養全部齊晒!套餐仲附有韓食小食盒,有足足7款韓國家常菜,包括爽口既涼拌菠菜及芽菜、仲有惹味雞蛋卷!真係一盒滿足晒所有願望😍炸醬麵套餐 $98餐廳調製既春醬又香又順滑,混合左一啲蔬菜和一點碎豬肉,好食而唔太油膩!加上麵質Q彈,一人份量剛剛好😎無骨甜辣炸雞 $138炸雞外皮好脆口,無骨方便得黎仲啖啖充滿肉汁!因為混合左超惹味既甜辣醬,所以即刻食係最好🤭

石鍋拌飯 $98

炸醬麵套餐 $98

無骨甜辣炸雞 $138
2022-04-11 24 瀏覽
好耐無食韓國嘢,今日去西灣河探朋友,就喺個app 睇下附近有咩好嘢食同掋嘢食。就見到呢度有間新開嘅韓國菜做緊75折,就當然即刻order喇!半半炸雞($148) - 一次過試晒2種口味 - 原味炸雞同甜辣炸雞各一半。炸得好鬆脆,原味都好正,無咁鹹,而甜辣就唔算辣,更惹味!年糕餃子湯 lunch set($63.7)- 估唔到個套餐包咁多嘢,有前菜同雪梨。前菜一啲都唔馬虎,有泡菜、薯仔、菠菜、魚餅、蛋卷和芽菜等等。個餃子湯都唔錯,有好多煙韌嘅年糕,同真係好大粒嘅餃子。年糕腸仔串($24.7/串)- 炸過嘅年糕同腸仔好惹味,外脆內軟,份量都好多。芝士雞蛋卷($108.7)- 估唔到咁好食!個蛋好滑溜,個口感又有層次,而且芝士味濃郁,必試!

2022-04-10 35 瀏覽
晚餐諗緊食咩,係外賣平台度搵食見到宜間韓國餐廳有65折優惠,好抵食咁喎,一個自選2人餐只係3xx有3個主食,一於落單啦芝士雞蛋卷雞蛋卷賣相又厚又靚,面頭有茄汁同芥末,一切開裡面既芝士就湧出,蛋卷煎得岩岩好好鬆軟又拉芝蜂蜜蒜蓉炸雞韓國餐廳點可以唔食炸雞,炸雞既皮炸得非常香脆,裡面既雞肉嫩滑多汁。外面既醬汁係微甜既蜜糖味加少少既辣味。份量都幾多,無骨既雞件方便食用。韓式炒粉絲 個粉絲都好大盒,十分足料,好多炒肉片同蔬菜配料,韓式粉絲粗身煙韌又彈牙。。。第一家西灣河太康街1號麗灣大廈地下L號舖。。

芝士雞蛋卷

蜂蜜蒜蓉炸雞

韓國餐廳點可以唔食炸雞炸雞既皮炸得非常香脆,裡面既雞肉嫩滑多汁。外面既醬汁係微甜既蜜糖味加少少既辣味。份量都幾多,無骨既雞件方便食用。

韓式炒粉絲

第一家
西灣河太康街1號麗灣大廈地下L號舖

2022-04-09 27 瀏覽
疫情咁嚴重所以都嗌咗多咗好多外賣,近排喺外賣平台見到呢間叫外賣的話會有折扣優惠,切完之後價錢都真係幾平,所以就同男朋友兩個買來試吓。呢間係主打韓國菜餐廳,選擇都幾多。除咗炸雞仲有好多麵食。不過嗰日熱氣就所以冇叫炸雞,見到佢哋餐牌有烤雞,啱晒想食雞又怕熱氣!打開先發現原來仲有埋年糕,一次過滿足你兩個願望,又真係幾抵。烤雞好嫩,調味有少少微辣,所以食落好惹味,幾好食!另外仲有買酸蘿蔔,食雞一定要配酸蘿蔔!除咗烤雞之外我哋仲叫多咗個海鮮炸醬麵。呢個真係估唔到佢咁大份,個盒大之餘,佢仲要係裝滿晒而且入邊仲要好足料,特別係佢啲魷魚好爽口好新鮮,而且調味都啱啱好,係正宗韓國大場面嘅味道,真係好正!大份到最後我哋食完超級飽🤣

呢間係主打韓國菜餐廳,選擇都幾多。
除咗炸雞仲有好多麵食。

烤雞好嫩,調味有少少微辣,所以食落好惹味,幾好食!

另外仲有買酸蘿蔔,食雞一定要配酸蘿蔔!

除咗烤雞之外我哋仲叫多咗個海鮮炸醬麵。

呢個真係估唔到佢咁大份,個盒大之餘,佢仲要係裝滿晒

大份到最後我哋食完超級飽🤣

2022-04-09 24 瀏覽
近日見西灣河太安樓附近開咗韓國炸雞店心思思又想食炸雞🍗雖然搬咗去對面海,但用app 訂餐都好方便午餐同套餐仲有折扣添👏🏻😀無骨蜂蜜蒜蓉炸雞🍗蜂蜜蒜蓉炸雞外皮淋上滿滿嘅蜂蜜醬入面肉嫩多汁,好juicy 炸雞小辣,加入蒜片,蜜糖甜甜地食完一舊再想食啊!無骨芝士調味炸雞🍗無骨炸雞啖啖肉真係好正!鋪上芝士粉,鹹香味十足,炸雞肉質嫩滑芝士控最愛❤️我最鐘意食年糕腸仔串韓式小食好好味😋年糕串腸仔淋上茄汁同芥末醬汁年糕口感煙靭,好惹味啊🥰烤特級牛肉套餐 用app點餐好抵啊!60幾蚊咋烤牛肉、玉子蛋、芽菜、腸仔等等牛肉份量好多,好豐富啊☺️芝士雞蛋卷大大條,上面唧上茄汁同芥末醬雞蛋卷一層層捲住,中間芝士餡流心唔會好膩之餘,香濃蛋香味,唔錯啊!
近日見西灣河太安樓附近開咗韓國炸雞
心思思又想食炸雞🍗

雖然搬咗去對面海,但用app 訂餐都好方便
午餐同套餐仲有折扣添👏🏻😀

無骨蜂蜜蒜蓉炸雞🍗
蜂蜜蒜蓉炸雞外皮淋上滿滿嘅蜂蜜醬
入面肉嫩多汁,好juicy
炸雞小辣,加入蒜片,蜜糖甜甜地
食完一舊再想食啊!

無骨芝士調味炸雞🍗
無骨炸雞啖啖肉真係好正!
鋪上芝士粉,鹹香味十足,炸雞肉質嫩滑
芝士控最愛❤️

我最鐘意食年糕腸仔串
韓式小食好好味😋年糕串腸仔淋上茄汁同芥末醬汁
年糕口感煙靭,好惹味啊🥰

烤特級牛肉套餐 用app點餐好抵啊!
60幾蚊咋
烤牛肉、玉子蛋、芽菜、腸仔等等
牛肉份量好多,好豐富啊☺️

芝士雞蛋卷大大條,上面唧上茄汁同芥末醬
雞蛋卷一層層捲住,中間芝士餡流心

唔會好膩之餘,香濃蛋香味,唔錯啊!

較早前清明節去東區拜山,拜完山諗住去太安樓附近睇下有咩好西……行左一個圈都覺得普普通通,再上網搵下資料,發覺呢間韓國野做緊折扣優惠……疫情在家多時,好耐無食過韓國菜了,一於試下外賣晚餐自取😜點咗個「細味自選二人餐」,有3個主菜任揀,有成十幾個option比我揀,揀都揀咗5分鐘🤣🤣返到屋企先知道,個餐仲跟埋碗酸蘿蔔、雪梨及可樂……有埋飯後果🍐十分貼心無骨蜂蜜蒜蓉炸雞至少有10件以上的炸雞,甜度適中,配上蒜蓉鮮炸而成,啖啖肉,好juicy😜 (平時快餐店果d有骨又少肉,呢個真係合埋眼就可以食落肚🤤超方便)海鮮炸醬麵一打開個盒,份量嚇親人,絕對唔係2人份量,最少夠3.5個人食🤓配料用上大量魷魚仔,蝦仁及牛肉粒……炸醬味道令人食完一碗又想食一碗,甜甜地不太辣,推介主食👍魚籽湯食咁多「重口味」食物,當然要叫個湯試試。第一次飲魚籽湯,落單時仲特登google下呢款咩湯黎,原來係比較花功夫的韓國暖身湯,飲落唔會有腥味,仲有大量魚籽湯渣當餸食,味道鮮甜🐟💦雖然暫時無晚市堂食,但見佢午市堂食都有套餐可以叫,自取更有折扣優惠……細心一想,該店開係太安樓附近,能夠站得穩陣腳,水準當然有返咁上下啦🤤🤤

無骨蜂蜜蒜蓉炸雞

海鮮炸醬麵

魚籽湯

2022-04-06 2364 瀏覽
近著西灣河太安樓附近又開了新餐廳,這間餐廳主打韓式炸雞,還有芝士系列、韓式小食、鍋物和麵等等,午市套餐也有較經濟的便當。疫情下外賣也是一樣好選擇,透過某D字頭的外賣平台更可享有35%折扣,外送或自取同樣可以,新用戶消費滿$100更有免運費優惠,附近上班一族或者街坊可以足不出戶了!外賣包裝頗為妥善,結實的紙箱內層是錫紙,有保溫作用。無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(一份) - 優惠價$161.2 (原價$248)滿滿的蜂蜜蒜蓉醬汁塗滿每一件雞塊,原本酥脆的炸衣也變得柔軟,但裡面的雞肉依然雪白嫩滑,入口甜滋滋的,還帶點微微的辛辣。無骨芝士調味炸雞(一份) - 優惠價$161.2 (原價$248)即叫即炸的韓式炸雞酥脆而不油膩。灑滿邪惡的芝士粉,有陣陣鹹香,無骨的炸雞用上雞腿肉,入口更是啖啖肉。無骨咖喱炸雞(半份) - 優惠價$102.7 (原價$158)濃郁香料味的咖喱,有丁點辛香。每份炸雞各跟一客韓式醃蘿蔔,酸甜多汁好開胃,還有韓式芝士醬可以蘸雞塊,送罐裝汽水和一個梨作飯後果。

外賣包裝頗為妥善,結實的紙箱內層是錫紙,有保溫作用。
無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(一份)
無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(一份)

無骨芝士調味炸雞(一份)
無骨芝士調味炸雞(一份)

無骨咖喱炸雞(半份)
無骨咖喱炸雞(半份)

濃郁香料味的咖喱,有丁點辛香。

2022-04-06
外賣自取
本身諗住同朋友食韓國野,聽朋友話李家好食,就行入去試下,入到去間舖又暗,但氣氛完全唔似行左入一間韓國餐廳,見個招牌痴左紙,後尾先知原來已經轉左手叫第一家,但見個menu 一樣就試下拉叫左個炸醬麵 tea set外賣,48蚊咁平,但個質素真係差到。去朋友屋企度5分鐘都唔洗,一食就瀨晒嘢,麵煮太耐好爛,一pat pat咁個汁又少又淡,薯仔就大大舊肉就細細舊,啲前菜就更加不值一提,真係無下次🙏🏻下次都係乖乖地去翻李家算

2022-04-05 57 瀏覽
第一家價錢親民經濟實惠韓國菜今天是豐富的一餐晚飯…疫情下有推出幾吸引60%節扣優惠要用網上外賣平台買就有 都幾方便味道有驚喜可以一試午市韓式便當🍱最抵食$6x就有一份套餐Set Lunch 海鮮軟豆腐湯套餐 $98.00 /set大碗足料嘅海鮮有蝦、真的很大碗湯 望落去好似好辣 飲落又唔覺辣 仲幾惹味添 午後套餐經濟實惠 海鮮湯底味道好好味👍🏻韓式便當🍱炒粉絲套餐 QQ彈牙嘅口感整個炒c炒得好靚又健康芝士拼辣BB豬骨 bb豬骨肉特別嫩滑 酸酸甜甜的 非常入味 加上拉絲芝士口感太好咬落醬汁很多加芝士食非常好味😋年糕腸仔串 好特別嘅韓式串串小食 燒鵝嘅年糕加上腸仔再加茄汁芥末醬汁奇蹟般合拍好好食
第一家價錢親民經濟實惠韓國菜
今天是豐富的一餐晚飯…
午市韓式便當🍱最抵食$6x就有一份套餐
韓式便當🍱炒粉絲套餐 QQ彈牙嘅口感
整個炒c炒得好靚又健康

2022-03-23
午餐
2022-04-03 38 瀏覽
最近睇緊社內相親好想食炸雞,打開戶戶送睇吓附近有咩餐廳,一打開app第一間就係第一家,仲要全單35%優惠,一於試吓外賣自取返屋企繼續煲劇選咗個二人套餐,有一份無骨炸雞再配兩個主食,另外再加多一個涼拌小食炸雞我就揀咗我最愛嘅甜辣口味,成盒雞有十二件,而且每件雞外皮都滿滿既醬汁,咬開入面肉嫩多汁,好正呀😋芝士辣雞炒年糕一打開就見到完全被芝士覆蓋哂,要撥開芝士先見到雞肉同年糕🤣雞肉同年糕份量都好足,仲有青椒🫑、紅蘿蔔🥕、大白菜🥬等配料,夠哂豐富呀韓式炒粉絲一盒分到三滿碗,真份好夠份量,而且肉片仲好軟滑,加上韓式醬汁一齊炒,味道非常好👍🏻,鍾意食炒粉絲既朋友真係要試吓,大份又好食😍韓式涼拌蓮藕同平時食既川式涼拌好唔同,佢係甜甜地,唔辣既,好爽脆,係我鍾意既口味,下次一定要encore呀☺️原來二人餐仲跟左兩個酸蘿蔔小食,仲有一個梨同一罐可樂,二人餐其實三個人食都好足夠,真係勁大份,而且味道十分好,推薦❤️

2022-04-02
午餐
2022-04-02 48 瀏覽
而家疫情真係好少出街食,咁啱喺外賣APP見到依間韓式炸雞餐廳好似幾吸引,就心思思叫咗你試吓,明知道運送途中可能炸雞會冇咁好食,但依間可能因為近我屋企,所以時間掌握得好好,喺屋企食嘅時候都唔覺得冧晒。半半炸雞入面有原味同埋甜辣味,原味原來辣辣地,好似kfc咁😂😂但又炸得好脆,而甜辣味就好特别,中和返本身的辣味 無骨蒜蓉蜂蜜炸雞我就中意食蒜蓉蜂蜜味多啲,因為佢嘅汁唔會太咸,蒜蓉味好夠,再加埋甜甜蜂蜜味🥰🥰🥰🥰勁正!泡菜餅估唔到百幾蚊一塊泡菜餅咁大塊!然後好似pizza 咁,勁飽肚😂而且泡菜份量好多,酸味唔會太多。石鍋拌飯石鍋拌飯材料很多,有豬肉,煎蛋,紫菜,皇帝菜, 😂😂😂😂落埋餐廳配上的醬汁,令到成件事好似去左韓國食咁。好有韓國風味。BB牛仔骨飯套餐套餐配上很多配菜,有香腸、芽菜,蘿蔔等等😂😂😂 然後牛仔骨好有牛味,唔會太冧,有口感!

半半炸雞

無骨蒜蓉蜂蜜炸雞

泡菜餅

石鍋拌飯

BB牛仔骨飯套餐

碌碌下外賣平台見到呢間西灣河新開嘅韓國餐廳,前身係好岀名、相信大家都有聽過嘅李家~餐牌有唔少選擇,有🍗炸雞亦都有🍱傳統韓式便當,太耐冇食韓國野,仲要外賣自取有6折,一於過下口癮😆🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 (半隻) ($158)就算係外賣,炸雞拎到返屋企都保持到水準😋一盒裏面大約有6-7件,雞鎚雞翼各半,食落依然係外脆內嫩,全部炸雞都佈滿蜂蜜蒜蓉醬🍯味道甜甜地好開胃,一啲都唔乾,一嚿接住一嚿食唔停口🤣🐂烤特級牛肉套餐 ($108)呢個便當除咗主角烤牛肉仲有唔少前菜,牛肉份量唔少,而且鮮嫩多汁,前菜亦都有多種選擇😍雞蛋卷、腐皮、菠菜、八爪魚腸,好豐富嘅便當~🥘海鮮軟豆腐湯套餐 ($98)海鮮湯超級多料,大大嚿豆腐仲有唔少八爪魚🐙、蝦、翠玉瓜同一大粒🟡蛋黃,飲啖湯辣辣地撈白飯食都唔錯🐟乾明太魚湯 Dried Pollack Soup ($198)呢個湯一樣都非常足料,除咗明太魚乾仲有唔少蜆肉,全部都好大粒。海鮮湯味道比較濃,適合撈飯食,而呢個湯味道微辣,可以就咁飲幾碗🐟韓式涼拌醬明太魚子 ($58)作為明太子控,平時喺DONKI最鍾意就係買大概$60一盒三條嘅明太子返屋企😚見到呢到有,毫不猶豫買嚟加餸

🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 (半隻) ($158)
蜂蜜蒜蓉炸雞

🐂烤特級牛肉套餐 ($108)
烤特級牛肉套餐

🥘海鮮軟豆腐湯套餐 ($98)

🐟韓式涼拌醬明太魚子 ($58)
作為明太子控,平時喺DONKI最鍾意就係買大概$60一盒三條嘅明太子返屋企😚見到呢到有,毫不猶豫買嚟加餸撈飯🤣韓式日式唔大分別,一樣咁好食,份量都幾多,食唔哂留返第二日煮撈烏冬🥰
2022-03-25
烤特級牛肉套餐