2017-06-26 203 瀏覽
落到旺角唔怕無嘢食,放題更加係多不勝數。今次選擇築地唔多唔少係比他嘅名吸引因為上次去東京瞓唔醒,所以無去到築地市場,而家對自己作個補償店內裝修新淨,還有不少精緻擺設,刺身種類多,由其帶子同甜蝦都特別新鮮鍋物有呢個肥牛湯,牛肉嫩,湯味清甜,爽口昆布值得一試最特別至處可以話係呢個蒸氣鍋,放題都有蒸氣鍋而且火力都算大,所以成熟速度快,絶對唔影響放題任食攻掠過多肉食後蒸啲菇菜解膩都唔錯傻瓜了,點上炒飯如此飽肚係邊個好友所為?答:對唔住,比個名騙了,鰻魚.....碎炒飯另有推介燒物方面雞翼,扇貝同海蝦都係點單內可選的枝豆無乜特別只係我個人喜好飲料選擇都好多,就連有氣利賓納都有。依價錢黎講cp值算高,朋友敘會可以一試

鍋物有呢個肥牛湯,牛肉嫩,湯味清甜,爽口昆布值得一試

最特別至處可以話係呢個蒸氣鍋,放題都有蒸氣鍋

而且火力都算大,所以成熟速度快,絶對唔影響放題任食攻掠

過多肉食後蒸啲菇菜解膩都唔錯

另有推介燒物方面雞翼,扇貝同海蝦都係點單內可選的

枝豆無乜特別只係我個人喜好

2017-06-25 112 瀏覽
去女人街行行下發現呢間午飯放題既日式餐廳,就同朋友入去食餐廳地方歡堂我哋坐係卡位因為近窗望到街景好舒服放題係用tick 紙形式落單,有刺身、壽司、鍋物、炸物、甜品、熟食等等,而飲品就喺雪櫃自己攞!刺身選擇好多,我地點左三文魚、帶子、赤貝、甜蝦、吞拿魚等等,全部都好新鮮。加上夏日炎炎,凍冰冰嘅刺身放入口好消暑,我哋當日都不停咁食咗好多刺身,尤其三文魚同甜蝦非常鮮甜美味呢!小食方面有燒雞翼、炸墨魚嘴、和風牛肉粒清酒煮蜆、牛油蒜香炒帶子,不同風味不同口感,加上每樣食物份量適中,我地每款食完剛剛好,一路傾一路食,十分享受。另外黃金焗蠔、鹽燒牛舌,焗帆立貝,都很值得食,焗蠔蠔味濃郁,牛舌爽口,帆立貝新鮮,全部熱騰騰上台,香味四溢,真係食唔停!壽司有點玉子、甜蝦、三文魚,兩人點數個都足夠,因為飯團真係幾飽的。總括來說,呢間餐廳食物上菜速度好快,基本上交完order 紙,五分鐘內就有得食,而招呼我哋嘅侍應都好有禮貌,食物選擇又多又新鮮,下次仲會再嚟!
去女人街行行下發現呢間午飯放題既日式餐廳,就同朋友入去食

餐廳地方歡堂我哋坐係卡位因為近窗望到街景好舒服

放題係用tick 紙形式落單,有刺身壽司、鍋物、炸物、甜品、熟食等等,而飲品就喺雪櫃自己攞!

2017-06-25 98 瀏覽
對上次黎番本己經係半年前,個時一共四人送一個大蒸汽火鍋。原來今次我同我條佬2個人都有蒸氣火鍋!! 不過就係迷你版,大就見得多,迷你版真係第一次見,我地都覺得好得意七點準時入座,來到時己挺多人,幸好訂位了,一坐低員工會幫我們開爐先,之後我地就開始睇下食咩,👀大大疊order 紙~由於桌子擺放空間較少,所以我地唔叫太多,不過指定動作第一round 一定係叫刺身,另外叫左壽司同蒸氣火鍋配料~個爐蒸左一段時間,可以準備放上去蒸喇~配料款式有海鮮類,蔬菜類,食放題之餘又可以同時蒸氣火鍋好過癮~烏賊仔,海中蝦同樣爽口彈牙,有嚼口;帆立貝若能大一些會更有咬口自從有一次在一間雞煲店吃過鯛魚刺身後,我就己經深深愛上左 ,點知一看之下呢度竟然有鯛魚刺身鯛魚刺身厚切,本身肉質是緊實的,口感鮮甜。其他刺身如帶子甜蝦等都十分新鮮,肉質鮮美~壽司挺有驚喜,賣相吸引,細細件易入口,而令我一再回味的是黑松露油甘魚壽司,呈嫰粉紅色,入口鮮甜並帶有黑松露味,口感一流炸物,串燒同樣出色,虎蝦天婦羅熱辣辣,好脆口又不油膩~黑椒牛舌肉質軟腍,非常美味,也是encore之一清酒煮蜆酒味濃,份量多但蜆肉較細,若大些口感會更好~放題

七點準時入座,來到時己挺多人,幸好訂位了,
一坐低員工會幫我們開爐先,
之後我地就開始睇下食咩,👀大大疊order 紙~

個爐蒸左一段時間,可以準備放上去蒸喇~

配料款式有海鮮類,蔬菜類,
放題之餘又可以同時蒸氣火鍋好過癮~

自從有一次在一間雞煲店吃過鯛魚刺身後,
我就己經深深愛上左 ,點知一看之下呢度竟然有鯛魚刺身

壽司挺有驚喜,賣相吸引,細細件易入口,

炸物,串燒同樣出色,
虎蝦天婦羅熱辣辣,好脆口又不油膩~

黑椒牛舌肉質軟腍,非常美味,也是encore之一

清酒煮蜆酒味濃,份量多但蜆肉較細,若大些口感會更好~

放題當然少不了沙律菜,可以減少飽滯感,
松葉蟹肉沙律絕對係不錯的選擇,
蔬菜新鮮,蟹肉拆成細絲配搭蟹籽為沙律帶來鮮味

不得不提飲品款式蠻多的,重有常溫飲品添,
感到好窩心
除這些款式外,還有日本梅酒,清酒,啤酒都是任飲的~

飯後甜品當然少不了,自製甜品,雀巢雪糕,雪條,雪米糍通通可以選擇~

2017-06-20
2017-06-23 152 瀏覽
築地番本放題 $238 + 10%服務費.一直對放題無咩太大期待 但原來真係只有失望 同個名一樣 想「翻本」都幾難 食完真係唔想再黎多次.首見小瘦肉唔係好海鮮 只會食好少 三文魚同帶子之類 味道好一般 感覺唔太新鮮 而且友人話 佢要求都唔高 蝦同墨魚都唔新鮮 同平時既唔同 唔好食 大家只叫左兩次都無再落單.熟食方面 雞翼 燒肉 完全係無味 鹽都無放😅 真係食本身既味 枱上面又無任何調味粉 只有豉油 連想食壽司既wasabi都要問職員拎 都幾唔方便.最後以為甜品應該都可以既 點知拎左個3.6牛奶布丁 無咩牛奶味 甜甜地既啫喱 (應該係溝埋左牛奶) 都係揀返有packaging既雀巢雪糕算數🤦🏻‍♂️.好既地方就係有多選擇既飲品 都多元化 同埋呢個價錢可以飲啤酒同梅酒.整體我係翻唔到本既 而且我都幾失望 平時已經唔係咁挑剔 我希望我唔會再有下一次 同埋有樣野唔明 為何仲有咁多人黎食?
築地番本放題 $238 + 10%服務費
2017-06-23
20 分鐘 (堂食)
2017-06-23 135 瀏覽
今日book左5位8點食生日飯..點知黎到都要等成半個鐘先有位..門口勁多人..見到有磯燒同蒸氣火鍋揀..好似好吸引..以為實無死..一開始見到有asahi同梅酒任飲..好飲好好甘..點知..d野食好耐先到..黎既份量都好少..燒雞翼燒到好金黃..食落完全無味..呃晒..食放題最期待就係果碟刺身..點知..勁失望..甜蝦有頭無身..勁細隻..出名既象拔蚌好硬好腥..帶子勁細粒..北寄貝好硬唔甜..食左一盤係無意欲再叫多盤..仲要係食唔晒😑平時刺身起碼叫三round..磯燒果d甜好耐..海鮮唔新鮮..最好食係燒粟米同金菇..最誇張係果個魷魚..見到都唔想食..原封不動..最後我地要叫拉麵同烏冬果d黎填飽個肚..就連甜品果d芒果布甸..3.6牛乳布甸都無味..失望到爆..一定無下次😤😤😤

2017-06-23 2263 瀏覽
今天是好友的生日,一於豪一下來個放題!之前吃過番本放題,今次試一試同集團的築地番本,看看是否一樣可以食到<番本>!上到去好多人在等位,幸好我們訂了枱,所以等一會兒就可以入座了!先看看有甚麼飲品,也有10多款選擇!但值得一讚是居然有<常溫飲品>!好開心喔!可以吃生冷野同時平衡一下,抵讚居然仲有無糖解茶!食放題當然要食剌身,但由於我剛剛病好,不太想吃生冷野,所以只有友人點一人份量。但友人説剌身很新鮮,很鮮甜,而他最喜歡三文魚,帶子和甜蝦!他還encore 了幾轉而我都抵不住他不斷在我面上狂吃剌身,所以我點了些創作卷物和壽司,嘻!都唔係好生冷啫!當中我特別喜歡<三色花之戀>,<築地呑拿魚腩海膽卷>和<火炙皇金三文魚壽司>。<三色花之戀>微咸的魚子配上鮮味的三文魚,正!<築地呑拿魚腩海膽卷>則是濃味的呑拿魚,配上香甜的海膽,真係令人感動<火炙皇金三文魚壽司>又是另一水準之作,火槍輕輕烤過的三文魚滲出香濃的魚油,油脂非常豐富,配著壽司飯一起吃,一級棒!接著至我最喜歡的燒
今天是好友的生日,一於豪一下來個放題

飲品

先看看有甚麼飲品,也有10多款選擇!

飲品

居然仲有無糖解茶!

剌身

創作卷物及壽司

<三色花之戀>微咸的魚子配上鮮味的三文魚,正!

鹽燒海老串

接著至我最喜歡的燒海老,鮮味彈牙的海老燒致外殻脆卜卜,再撒上惹味的鹽和黑椒,兩隻又怎可能夠!

炸物

另外不得不提這樣的炸物全部都非常出色!

圈圈型的魷魚圈,非常彈牙好味。
而粒粒的雞軟骨炸得卜卜脆,好有嚼勁!
最後我也喜歡紫薯波波,同樣外表炸得香香脆脆,但入面軟棉棉又甜甜的,超正

鹽燒黑豚肉串

另外友人最喜愛燒黑毛豬五花腩,外表燒得微脆,但肉質依然稔滑,

正宗九州叉燒拉麵

另外我們也叫了豬軟骨拉麵,香濃的湯底配上爽口的拉麵,加上兩片稔滑但不失嚼勁的豬軟骨,好味

川風雞絲麻辣粉

最後我們也叫了個川味薯粉,川式麻辣的湯底有著比微微多一點的辣,配上Q彈的薯粉越食越正,令人上癮

梅酒

由於今晚實在吃得太開懷,所以我們點了瓶梅酒,清清甜甜而且配上冰塊,好爽

烤有機菠蘿

最後我要為燒菠蘿作一個大平反!
我見好多食評都俾負批菠蘿。雖然不得不承認可以燒得更香,但其實菠蘿好甜!當飯後果是非常好的選擇!

最人$240埋單,以優質放質又有酒飲來說真的不貴喔!
但可惜要3人或以上才可以多選磯燒,今次未能一試,下次一定要拉大隊來試
2017-06-21
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
川風雞絲麻辣粉
梅酒
烤有機菠蘿
2017-06-22 103 瀏覽
有個放題控朋友,每次有佢既飯局,都定必要揀食放題滿足佢~係香港,放題店真係非常多,今次我地揀左築地番本,地點就腳之餘,評價都相當高~每次食放題我都好緊張飲品有乜選擇,因為我係飲多過食今次真係有驚喜~有凍飲熱飲,仲有我至愛既有氣利賓納!!!仲有復刻版陽光包裝飲品甜品選擇都唔少,焦糖燉蛋就最正,又滑又香蛋味,面頭焦糖脆卜卜~刺身就擺得唔太靚,一堆放埋一齊,不過都新鮮好味,多選擇~火炙三文魚壽司必食!飯細細舊,唔怕太飽,燒過既三文魚油流落飯度超香~~燒釀生蠔~蠔肉上面釀左芝士沙律醬同一d配料,食落有鮮味,口感豐富~炸物都出色,炸得金黃香脆,皮唔會太厚~芝士年糕qq口感,入面芝士流出來,必食~~最後清清地叫左清酒煮蜆,蜆肉鮮甜大粒無砂,好味~飯後果一定要食燒菠蘿,酸酸甜甜,解喝又解膩~埋單二百多元一位,食番本d都唔難!

每次食放題我都好緊張飲品有乜選擇,因為我係飲多過食
今次真係有驚喜~有凍飲熱飲,仲有我至愛既有氣利賓納!!!

仲有復刻版陽光包裝飲品

刺身就擺得唔太靚,一堆放埋一齊,不過都新鮮好味,多選擇~

炸物都出色,炸得金黃香脆,皮唔會太厚~
芝士年糕qq口感,入面芝士流出來,必食~~

最後清清地叫左清酒煮蜆,蜆肉鮮甜大粒無砂,好味~

飯後果一定要食燒菠蘿,酸酸甜甜,解喝又解膩~

埋單二百多元一位,食番本d都唔難!
2017-06-18 144 瀏覽
我從未食過放題咁差,雖然有火鍋但係點擊火都㸃唔到,換左三次爐,刺身無味,炸物凍,甜品好實,得雪糕糯米糍好啲,壽司勉強可以,雖然標榜象拔蚌任食但係好差冇味,一分錢一分貨真係無錯我會將佢列入bad list 永不錄用
2017-06-03
2017-06-17 1789 瀏覽
去親旺角好似一係食泰國野,一係食放題,今次都唔例外😂朋友話呢到有象拔蚌刺身任食,拉埋我嚟試下掂唔掂,搞到我個減肥計劃又要延期啦😫呢到嘅放題仲搞緊個碳燒祭,但我就無咩興趣。坐低見到有個小蒸鍋,原來仲有蒸汽鍋!😮有幾款海鮮同蔬菜揀~蒸汽鍋好mini,不過都幾得意,一試無妨。我地揀咗肥牛片、章魚花同埋娃娃菜。肥牛就太肥,但肉汁保留晒都okay啦,章魚好大隻幾爽口。最滿意嘅係娃娃菜,食落超清甜👍🏻😚飲品選擇都幾多,同普通放題差唔多。但呢到最好就係Asahi、日本清酒同日本梅酒都係任飲,雖然味道一般,鍾意日本酒嘅話就好抵啦!有個常溫飲品櫃👍🏻甜品櫃,款式唔多,但無櫃門睇落有啲唔衛生😶雪糕唔多,不過糯米糍竟然有榴槤味😂我地每樣刺身叫咗少少,主角象拔蚌食落好新鮮爽口,可以再encore~三文魚同帶子都okay👍🏻清酒煮蜆,好香酒味,不過啲蜆有少少沙。鰻魚炒飯,無咩特別,得鰻魚碎😂壽司幾好味~火灸👍🏻 玉子好甜😋每次都要食黑椒牛柳粒,好入味,煮得幾腍,朋友覺得好食仲叫多咗碟~天婦羅,即炸夠熱,但粉就厚咗少少,如果甜薯唔係天婦羅,就咁食仲正😍串燒無咩味,有待改善。整體而言,個賣點係象拔蚌到,但我覺得其實
去親旺角好似一係食泰國野,一係食放題,今次都唔例外😂
呢到嘅放題仲搞緊個碳燒祭,但我就無咩興趣。

坐低見到有個小蒸鍋,原來仲有蒸汽鍋!😮

有幾款海鮮同蔬菜揀~

蒸汽鍋好mini,不過都幾得意,一試無妨。

我地揀咗肥牛片、章魚花同埋娃娃菜。
肥牛就太肥,但肉汁保留晒都okay啦,章魚好大隻幾爽口。
最滿意嘅係娃娃菜,食落超清甜👍🏻😚

飲品選擇都幾多,同普通放題差唔多。

有個常溫飲品櫃👍🏻

甜品櫃,款式唔多,但無櫃門睇落有啲唔衛生😶

雪糕唔多,不過糯米糍竟然有榴槤味😂

三文魚同帶子都okay👍🏻

清酒煮蜆,好香酒味,不過啲蜆有少少沙。

鰻魚炒飯,無咩特別,得鰻魚碎😂

壽司幾好味~

火灸👍🏻 玉子好甜😋

串燒無咩味,有待改善。

整體而言,個賣點係象拔蚌到,但我覺得其實食物嘅質素就未夠好,價錢貴在象拔蚌同酒任飲~
2017-06-17 96 瀏覽
一大班人唔知食乜好 首選都應該係放題 啱曬唔同人嘅口味~ 呢間築地番本日式放題 午市都有放刺身壽司放題 不過其實最抵係$32就有一個定食!----------任食日式放題 基本嘅都有 前菜 壽司 手卷 刺身 料理 炸物 燒烤 拉麵 烏冬 仲有自助飲品 甜品 😬前菜 松葉蟹肉沙律 海膽豆腐 而刺身除左 三文魚 甜蝦 白玉拖羅 仲有較少見嘅象拔蚌 食落夠爽不過冇乜味😅 日式料理有清酒煮蜆 牛油蒜香炒帶子 和風牛肉粒 都幾香味 燒物太鹹落得太多鹽 九州叉燒拉麵都較油🙁 最後甜品 特別啲就有抹茶紅豆奶凍 焦糖燉蛋 雪糕 味道不過不失😂-每款選擇唔算多 但都有啲特別嘅野 整體刺身和壽司都算新鮮 可惜有部分質素差次 冇漏單 店員亦會主動收走食完嘅碟😉-午市價錢:定食$32起 免收加一壽司放題 (只限星期一至五) $68任食築地放題 $178 全日供應晚市價錢: 日式放題+蒸氣火鍋 $168起( 另收加一 )
----------
每款選擇唔算多 但都有啲特別嘅野 整體刺身壽司都算新鮮 可惜有部分質素差次 冇漏單 店員亦會主動收走食完嘅碟😉
午市價錢:
定食$32起 免收加一
壽司放題 (只限星期一至五) $68
任食築地放題 $178 全日供應
晚市價錢: 日式放題+蒸氣火鍋 $168起
( 另收加一 )
2017-06-16 393 瀏覽
聽朋友講呢間ok,就去試下。去到發現原來3人以上先有得饑燒,2人係送蒸氣海鮮。朋友先前都講過最好4人以上去第一係因為坐得舒服d第二係二人既蒸氣火鍋係好細😂又真係幾細下,放4件野就滿左。D蝦唔太新鮮,肉質麻麻,可以skip. 基本上淨係encore帶子就可以了。雞肉比想像中好,有調過味,落左紀子,可以一試刺身佢好似隨便比,我寫15片三文魚佢淨係比5片😂有d就比多左。主要食三文魚,甜蝦,北寄貝就夠了,其他可以skip.熟食比較一般,得圖中既燒帶子係特別好食,另一個炒帶子同炒菇都唔錯既。飲品選擇好多!值得一讚服務態度都好好,會有人汁台,仲會幫手燒,只不過完結40分鐘左右前就last call了,扣左分總結妮講,4人以上先好來!4人以下就建議比多小小食第二間放題!
聽朋友講呢間ok,就去試下。
去到發現原來3人以上先有得饑燒,2人係送蒸氣海鮮。
朋友先前都講過最好4人以上去
第一係因為坐得舒服d
第二係二人既蒸氣火鍋係好細😂
又真係幾細下,放4件野就滿左。
飲品選擇好多!值得一讚

總結妮講,4人以上先好來!
4人以下就建議比多小小食第二間放題
燒帶子
甜品
燒帶子
  • 梅酒
  • 牛油蒜香炒帶子
  • 牛油炒雜菌
  • 壽司
咁話話同家姐去買鞋…買買下發現無佢碼,搞到好無mode 口淡淡話想食嘢,我就話食放題喇佢又想飲下sake ,我又醒起尼間嘢…咁不如就去喇…好彩去到吾多人,吾洗等即入座好喇…我都影哂相…睇相你地……服務:非常之咁好…我家姐飲左3支sake大頭蝦吾記得拎傘,主管跑追出黎送翻把傘比我地…令我非常深刻同感動 如果100分係滿分既話我會比99分上菜速度:算快既!店員有禮貌同埋主動幫手 而且無漏單既問題 我比80分食物方面:雖然吾係話好多選擇,但至少吾會令你餓住翻屋企 我比60分*雖然吾係第一次去,但每次都無令到我失望!抵讚!但希望可以整理下啲menu更新下多啲嘢食多啲甜品,相信生意會更好 !
咁話話同家姐去買鞋…
買買下發現無佢碼,搞到好無mode
口淡淡話想食嘢,我就話食放題
佢又想飲下sake ,我又醒起尼間嘢…咁不如就去喇…
好彩去到吾多人,吾洗等即入座
好喇…我都影哂相…睇相你地……
刺身類

黑松露帶子沙律
必食 黑色巨龍
正品!
2017-06-07 118 瀏覽
朋友同我慶生,成枱都係長舌婦人,無2-3個鐘都唔夠吹,唔肯走。見到築地番本有無限時放題仲任飲,當然唔放過呢個機會,衝到去啦入到餐廳,職員親切地招呼並安排入座!店內雖然食物款式唔多但有蒸氣煱,我好開心!可以蒸的食物種類的寥寥十多款但質素仍不俗款式唔多但想唔到任飲都有清酒揀刺身都不俗,上到枱都幾新鮮但與一般放題質素相若雖然款式不多但一般放題店有的種類你都找得到!例如:炸物,壽司、刺身等⋯一枱長舌婦,食左3個多4個小時,終於盡興而歸

入到餐廳,職員親切地招呼並安排入座!

店內雖然食物款式唔多但有蒸氣煱,我好開心!

可以蒸的食物種類的寥寥十多款但質素仍不俗

款式唔多但想唔到任飲都有清酒揀

刺身都不俗,上到枱都幾新鮮但與一般放題質素相若

雖然款式不多但一般放題店有的種類你都找得到!
例如:炸物,壽司刺身等⋯

一枱長舌婦,食左3個多4個小時,終於盡興而歸
2017-04-23
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
一直係番本fans今次食築地番本 我可以一樣咁正!今次三個人食 終於食到蒸氣火鍋(佢有得比你揀 烤/蒸氣)我揀左蒸氣牛好好味 不過記得唔好蒸太耐😆😆魷魚好鮮😍 記得點多啲海鮮食好新鮮好好味講返放題主角😍刺身甜蝦三文魚一定要叫好鮮好甜然後我最鍾意(我心目中既招牌菜):灸燒三文魚好多人覺得去食放題,食壽司嗰舊飯會令到你好飽,但係佢啲飯做得好好味!!個三文魚唔識形容,我本身好鍾意食生三文魚,但佢係比生三文魚更加好味⋯梅酒!我本身乜酒都唔飲唔鍾意,唯獨呢個梅酒,我一試就鍾意左。今日仲引埋2個朋友都鍾意埋梅酒😂😂😂😂一定!一定要試!
一直係番本fans
今次食築地番本 我可以一樣咁正!
今次三個人食 終於食到蒸氣火鍋

然後我最鍾意(我心目中既招牌菜):
灸燒三文魚

• 刺身
  • 梅酒
如題,象拔蚌刺身質素不俗,二人到來有個超迷你蒸氣鍋仔放喺你面前,份外趣緻,不過每次只能放兩至三件海鮮,但都算叫過吓癮咁,另外放題既野食算多,味道就一般啦,始終刺身會係主打同encore 既食物,整體黎講總算可以一試但最值得一讚是服務同效率都很好👍