築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-09-21 10935 瀏覽
來到旺角想打邊爐,喺朗豪坊門口見到對面有呢間築間幸福鍋物!上網一search先知道原來呢間築間幸福鍋物係人氣爆棚嘅台灣火鍋品牌,喺台灣一年嘅銷售更高達900萬鍋‼️而香港呢個分店更加係佢哋第一間嘅海外分店,聽落去咁犀利,梗係要發掘下餐廳嘅魅力所在啦!餐廳裝修設計優雅,燈光柔和,令人感覺舒適!店員態亦度和藹親切👍🏻~火鍋套餐嘅價格相當之親民,$165起就可以享受到一個豐盛嘅套餐(附湯底+主食+任食33款蔬食自助吧100分鐘+飲料+甜點)‼️而平日嘅午市主餐+自助吧任食100分鐘最低都係只需要$88起喳,可謂相當之划算‼️餐廳設有醬料自助吧同埋食物自助吧,款式五花八門!其中最推薦自家製嘅墨魚蝦滑,口感彈牙得來味道鮮甜,令人回味無窮~✨板腱牛肉鍋(大)板腱牛肉肥瘦均勻,肉質柔嫩!湯底揀咗老火淬燶雞湯,湯底充滿雞肉嘅天然甜味~✨霜降牛肉鍋(大)霜降牛肉油脂分布平均,滑嫩多汁!湯底揀咗台式麻辣奶香湯,味道好特別,奶香味將麻辣味柔和咗,然後麻辣味帶有後勁,令人辣得過癮!另外仲有好多鴨血同埋豆腐~✨烏冬麵煙韌彈牙~✨粉絲掛汁能力高,吸收晒湯底嘅精華~✨冬瓜檸檬味道清新爽口~✨蜂蜜檸檬水酸酸甜甜~✨焦糖布蕾

墨魚蝦滑

✨板腱牛肉鍋(大)
板腱牛肉
老火淬燶雞湯

✨霜降牛肉鍋(大)
台式麻辣奶香湯

✨烏冬麵
煙韌彈牙~

✨粉絲
掛汁能力高,吸收晒湯底嘅精華~
粉絲、烏冬麵

✨冬瓜檸檬
味道清新爽口~

✨蜂蜜檸檬水
酸酸甜甜~
冬瓜檸檬、蜂蜜檸檬水

✨焦糖布蕾
賣相精緻,表面有一層脆脆嘅焦糖層,底層嘅布丁口感嫩滑~
焦糖布蕾

✨冰淇淋
蜜瓜味嘅雪糕,味道好清新,有驚喜~
冰淇淋

總括來講,餐廳食物質素高,價錢合理公道,性價比相當之高😋下次再想食一人一鍋嘅時候,一定會再來幫襯~

午餐
粉絲、烏冬麵
冬瓜檸檬、蜂蜜檸檬水
焦糖布蕾
冰淇淋
今日同朋友去「築間幸福鍋物」打邊爐,呢間台式火鍋店我想食好耐,但之前係台灣一直無機會食到😭今日得償所願😍 佢位置好方便,地鐵站一出就係,就喺朗豪坊對面!佢整體裝潢係採用日式木系風格,俾人嘅感覺好舒服,而且佢坐位好寬敞。而店內的店員係台灣人,佢哋好努力用廣東話同我哋溝通,亦都好sweet同有禮貌❤️時不時會問我哋使唔使幫手加湯?我想講,佢哋加湯時會幫你加返同一款湯底,唔係加水,超好😍介紹下先,佢哋用餐限時100分鐘,不過如果店舖唔繁忙,都可以繼續坐!佢哋套餐係自己揀湯底+不同肉類/海鮮+主食+飲料+甜點,價錢由$165起!另外,佢仲有平日午市套餐,價錢由$88起!另外仲有大約33款嘅蔬食自助吧,有好多台式嘅食物,例如:蛋餃、甜不辣、米血糕等等。全部都好正❤️而菜既種類都好多好特別,而且佢擺得好整齊,感覺好治癒🥰醬料嘅種類都好多,而且有啲係自家調配嘅醬汁👍🏻湯底我哋叫咗⬇️♦️鎮店招牌石頭湯:使用乾貝柱、魷魚乾、洋蔥🧅、冬菇、蒜頭等食材爆炒之後再加柴魚高湯而成的♦️台式麻辣奶香湯:如果好似我咁,想食辣又怕太辣,就可以叫台式麻辣奶香湯,佢入面會有豆腐同鴨血,好足料👍🏻而跟餐肉/海鮮我哋就叫咗⬇️♦️霜降牛

醬料嘅種類都好多,而且有啲係自家調配嘅醬汁👍🏻

湯底我哋叫咗⬇️

而跟餐肉/海鮮我哋就叫咗⬇️

♦️霜降牛肉(小)

♦️海陸總匯鍋(小):有蝦🦐、蛤蜊、蠔🦪和不同種類的魚+雪花豬

主食方面⬇️

♦️公仔麵:佢嘅公仔麵係台灣王子麵👍🏻

♦️雪蟹膏鮭魚卵拌飯:另外我哋再加錢升級要咗雪蟹膏鮭魚卵拌飯,滿滿嘅蟹膏同鮭魚卵配上海量嘅蔥同炸蒜 ,好香濃好好味❤️完全唔會冇仼何腥味👍🏻

飲品方面有⬇️

♦️阿里山烏龍冷泡茶:好香茶味,你可以揀要少冰/多冰

♦️冬瓜檸檬🍋:好飲,冬瓜茶加上淡淡嘅檸檬味

甜品時間⬇️

♦️冰淇淋:佢係蜜瓜味嘅軟雪糕,上面加咗彩虹朱古力碎,仲有櫻花🌸曲奇🍪同芝士味小蛋卷

♦️焦糖布蕾:好正,面頭燒完好香,食落好香滑,甜度啱啱好👍🏻加上少少生果,正❤️

原來「築間幸福鍋物」係台灣一年銷售900萬鍋的火鍋品牌,好犀利👍🏻而且香港係佢哋海外首間分店,好開心呀!以後唔使去到台灣先有得食😋
2024-07-25
2024-06-27 18677 瀏覽
最近我去咗一間好多人排隊嘅和台式打邊爐店,喺台灣超多連鎖店,品質有保證😉首先,佢哋嘅海鮮真係好新鮮同肥美!有蜆肉、魷魚,仲有三文魚同魚生,一啲都唔係俾人失望嘅!😍無論你鍾意食咩海鮮,佢哋都有,通通新鮮爽口到爆!加上佢哋仲有台灣特色嘅鴨血糕,好特色,好滋味!😗另外,佢哋仲有一個A5和牛套餐!😳唔止有頂級嘅和牛,再配合埋白飯,簡直無話兩樣!入口即化嘅和牛,配埋香滑靚靚嘅白飯,好滋味!🤭除咗以上嘅主食,😬佢哋仲有好多配料供你挑選!例如有生菜、粟米、花椰菜等,應有盡有!你可以自由配搭,任你食,唔夠就隨時加返啲嚟!🫢另外佢哋嘅台式飲品好特別!😈有冬瓜茶,飲落超清涼解渴!仲有心水奶酪甜品,清新唔膩口,好適合香港人嘅味蕾!😹作為打邊爐必備嘅醬料,佢哋都有好多款式!唔論係麻油汁、蒜泥、柚子汁,定係特色辣椒醬,飲品同食物完美配搭!😼😼而家我最緊係講到佢哋嘅店面同環境!佢哋嘅空間好大,有足夠嘅私密度,夠舒適。🤘🏻店員都係講普通話,一問之下真係從台灣過嚟,超有親切感。😳最後,我哋仲點咗佢哋嘅奶酪布甸,好吃到想再點第二次!🤘🏻🤘🏻柔滑濃郁嘅奶酪加上香甜嘅布甸,光是食相已經令人垂涎!實在太讚喇!😋😋

2024-06-26 17642 瀏覽
香港係首家海外店先前去台灣都想食 但係就唔啱時間開咗嚟香港就方便好多啦 🤩🤩🤩基本上員工都係台灣人 好有台灣嘅親切感套餐入面揀湯底 主食 飲品 甜品仲有30幾款自助吧嘅蔬菜&丸類可以話係高性價比套餐🤤湯底起碼有10款選擇鐘意食辣梗係揀麻辣鴨血鍋朋友揀咗老火卒雞湯 好鮮甜烚菜食保留菜嘅甜味😎主食選擇有牛肉 雞肉 豬肉 同埋海鮮我同朋友係牛魔王所以揀左牛肉套餐🥰🥢冷藏手切溫體牛肉 大200g🥢霜降牛肉 大 200g肉質好好 手切厚度均勻兩者肉味相對濃郁朋友升級雪蟹膏鮭魚卵拌飯估唔到咁多蟹膏 一啲都唔會腥好好味配埋蒜片增加口感風味另外甜品好值得讚揚 唔係比普通甜品hea你黑糖牛奶白玉奶酪牛奶味非常之濃郁 奶酪亦都非常之滑配搭埋爆谷同白玉口感又增添咗朋友鍾意食水果類型嘅甜品士多啤梨奶酪 基本上奶酪個底係一樣嘅樣只係上面嘅配料唔同食落去有啲似雜果賓治嘅味道😂😂😂
香港係首家海外店

朋友鍾意食水果類型嘅甜品
士多啤梨奶酪 基本上奶酪個底係一樣嘅樣
只係上面嘅配料唔同食落去有啲似雜果賓治嘅味道😂😂😂
5天前 0 瀏覽
近排氣溫驟降特別想打邊爐,聽聞呢間築間幸福鍋物喺台北好出名,見到午餐放題套餐百幾蚊起好抵食🫢,即刻book位。餐廳木系裝修好舒服,一人一鍋可以揀自己鍾意嘅湯底,除咗澳洲和牛,竟然仲有龍躉😱 各種台式小食、飲品任飲任食,真係台式放題天花板!極奢套餐$279(午餐)/$319(晚餐)入到去坐低,侍應就會問你需要邊種鍋底🍲每人可以揀一款,推薦老佛爺雞白湯,藥膳雞湯有雞髀肉同紅棗,湯頭好鮮甜又足料,未打邊爐之前可以飲番碗湯先。胡椒豬骨湯好有廣東風情,飲落好暖胃。自助嘅蔬菜區同醬料區選擇豐富多樣🥬蔬菜區設有水氣噴霧裝置,保持蔬菜新鮮,仲有多款台式火鍋配料,包括甜不辣、魚腐、百頁豆腐同丸類,龍口粉絲可以自取。牛肉方面,推薦手切溫體牛、澳洲黑毛和牛霜降🥩澳洲嫩羊肩都唔錯,口感好冇臊味。最高級嘅放題套餐,仲有龍躉、蝦、三文魚、蠔等各類海鮮任食。一定要嗌龍躉,肉質細嫩有口感,每片都幾厚,無限encore!肉類同海鮮都解凍好晒,唔會有雪藏或者唔新鮮嘅味道,配搭醬料區自選醬汁,真係好正💯除此之外,寶島炸物鹽酥雞一啲唔柴,鹽酥三角軟骨脆香,仲有梅香薯條,都可以一試。甜品有焦糖燉蛋、時令雪糕以及各種水果奶酪,記

極奢套餐$279(午餐)/$319(晚餐)

甜品有焦糖燉蛋、時令雪糕以及各種水果奶酪,記得留肚打完邊爐之後試吓啲甜品

呢間台灣過江龍本身都係主打套餐,近排先轉咗做放題,食物嘅水準同平時散叫打邊爐一樣高質,鍋底直程可以當湯飲,絕對係旺角隱藏火鍋放題天花板!
5天前 0 瀏覽
週末同朋友係旺角逛街,咁啱降溫,朋友話好想食火鍋,見到有間係台灣一年銷售900萬鍋的火鍋品牌,海外首店開左來香港,一於試試。門店裝修好靚,入面都幾大下,座位舒服闊落。店員服務態度好好。佢係套餐附湯底+主食+任食33款蔬食自助吧100分鐘+飲料+甜點$165起。平日午市主餐+自助吧任食100分鐘最低$88起。我地都叫左個豪華套餐,每人一鍋,係任飲任食,我地一個揀日式柴魚干貝清湯,一個揀粵式胡椒豬骨湯。豪華套餐入面我地叫左熟成牛五花肉質滑嫩,油花分佈均勻,經火鍋煮熟後,口感香濃,與醬油或芝麻醬搭配,味道更加出色。美國板腱牛則帶有獨特的咬口感,肉質鮮美,煮熟後保持咗多汁。美國熟成霜降牛更係一大亮點,肉質柔軟,油脂豐富,入口即化,令人欲罷不能,真係肉食愛好者嘅夢想。嚴選雪花豬腩同樣出色,豬肉鮮嫩,油脂適中,煮熟後香氣四溢。澳洲嫩羊肩肉質鮮美,好濃羊肉味,特別適合羊肉愛好者,搭配上香料醬,味道更加濃郁。至於鮮蝦、鮮魷魚、沙白同鮮鱸魚,全部都非常新鮮,海味十足,煮熟後肉質彈牙,口感極佳。最後,黑糖白玉奶酪、草莓奶酪同芒果奶酪都係完美嘅收尾,奶酪滑順,味道香甜,特別適合當作甜品。蜂蜜檸檬清新解膩,阿

嚴選雪花豬腩同樣出色,豬肉鮮嫩,油脂適中,煮熟後香氣四溢。

最後,黑糖白玉奶酪、草莓奶酪同芒果奶酪都係完美嘅收尾,奶酪滑順,味道香甜,特別適合當作甜品。蜂蜜檸檬清新解膩,阿里山冷泡烏龍茶則帶有淡淡的茶香,飲落去非常舒爽。

2024-12-13 0 瀏覽
📍築間幸福鍋物築間幸福鍋物係台灣火鍋品牌 係台灣嘅銷售一年高達900萬鍋嫁!! 平時好少食放題火鍋 但係今次令我對放題火鍋改觀!•套餐形式:揀湯底+肉類/海鮮+主食+飲料+甜品 價錢係根據肉類既份量而定 $165起 豐儉由人 而且質素比平時全放題既高 •加湯係加返同一款湯底 唔係加水 保持濃郁•用餐限時100分鐘 但係當晚冇人等店員都不停比壓力我地想我地離開蔬菜自助吧選擇唔算多 但係質素都很好! 特別推介蛋餃! 海鮮拼盤食材新鮮份量充足
📍築間幸福鍋物

•加湯係加返同一款湯底 唔係加水 保持濃郁

2024-12-12 0 瀏覽
我同朋友決定去旺角一間人氣火鍋餐廳,聽講呢度台灣幾有人氣,一入到去,果然感覺好溫暖舒適,餐廳內部裝潢以木材為主,搭配柔和燈光,我哋選擇咗*極奢放題任食*套餐,每人只需$319,真係抵食到爆!*鎮店招牌石頭湯*上桌時,湯底滾滾,味道濃郁,每一口都充滿咗食材嘅精華。*爆炒龍蝦湯*更加係其中一個亮點,龍蝦鮮美嘅滋味同湯底融合得天衣無縫,味道鮮甜而不膩。*澳洲黑毛和牛霜降*,牛肉鮮嫩多汁,入口即化,脂肪同瘦肉比例完美。*美國熟成霜降牛*嘅味道更加濃郁,肉質緊實有嚼勁。*紐澳嫩羊肩*肉質鮮嫩,毫無膻味,真係一絕。*熟成牛五花*同*美國板腱牛*都各有千秋,前者肥美多汁,後者肉味濃郁,令人一試難忘。飲品方面,我哋試咗*阿里山冷泡烏龍茶*同*鳳梨冰茶*,前者清香回甘,後者酸甜清爽,係火鍋嘅絕配。海鮮亦唔少得,*海虎蝦*鮮甜彈牙,煮完之後味道更加突出。甜品方面,我哋選咗*芒果奶酪*、*霜淇淋*同*焦糖布蕾*。芒果奶酪滑溜香甜,霜淇淋冰涼細膩,焦糖布蕾香脆焦糖層同嫩滑奶凍完美結合,甜品環節完美收尾。

海鮮亦唔少得,*海虎蝦*鮮甜彈牙,煮完之後味道更加突出。

2024-12-09 0 瀏覽
從來未食過一間放題要同時間競賽 做得任食就唔好限住人每輪叫幾多野 食得哂咪ok 最平個兩個餐得90分鐘 已經醒目叫最貴個餐 起碼多10分鐘先 入到去要揀湯底 每個湯都要另外加錢 已經覺得少伏 坐低之後短頭髮講普通話既店員講解點叫野食 要掃QR code 話每次只可以叫6碟肉 其他所有野任叫既 咁我覺得ok 就叫左6份肉先 點知想叫埋飲品之際 原來要等6分鐘後先可以叫下一輪?! 個店員完全無提及呢樣野 咁唯有苦等時間夠 好彩有個姨姨店員過黎關心我地叫左野飲未 我話要6分鐘先叫得阿😀之後即刻幫我人手落單 雖然漏單😂😂😂 係食左65分鐘後 想落下一輪單既時間 突然話點餐時間已過😀😀無得再係電話落單 係完結前35分鐘就截單仲要無店員提醒既 好彩店員仲會幫你人手落單 但真係好唔合理 已經要限住時間 每次叫6樣 咁我食飯咪好忙? 要用timer計住幾時夠鐘再落單? 做放題做到咁寒酸既不如唔好做啦 2個人食最貴個個餐 加埋湯底都係700幾蚊架喎 咁既質素真係貼錢買難受👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 如果我多啲人黎食咪打哂交? 溫馨提示一個人先好黎呢間"放題"阿🤭🤭🤭🤭🤭
2024-12-06 769 瀏覽
台灣過江龍一人一鍋放題♥️最平$159就食到!想食豪華啲仲可以好似我咁叫最貴嘅極奢套餐😝(平日$279/週末$319),就已經可以食到非常多款式,有牛肉、豬肉、羊肉、雞肉,還有很多新鮮的海鮮,最驚喜的是海虎蝦,還有三文魚、石斑、以及海鱸魚等,肉質鮮嫩~比起出邊好多放題任食質素更好😍酥炸嘅小食亦都好惹味,尤其是鹽酥三角骨,當然唔少得任飲嘅奶茶、冬瓜檸檬茶同埋凍頂烏龍等台式手搖!一人飲返兩三杯超級爽🙂‍↕️甜品方面推介試吓雪糕同焦糖布蕾,外脆內軟超滑溜~快啲過嚟食吓正宗台式邊爐啦🫶
在香港太幸福了 不少好吃的品牌都有進駐香港這間火鍋店在台灣很有名氣 其中的賣點就是食材質素好所以連銷量有9百萬鍋-今次在lunch time和朋友吃最便宜的套餐$165起選了豪華套餐 食物選擇比較豐富鍋底選了”特濃蕃茄鍋”更能夠吃到食材的鮮味$18, 另外鎮店招牌石頭湯也是不辣的 可以任吃100分鐘 時間相當充足總體而言食材好高質,原來放題火鍋都可以咁嘆牛肉方面:霜降牛肉版腱牛肉我們都有吃,霜降比較軟腍,肉味好掂!平時出去食都要300-400一份,而家可以盡情食環境比一般火鍋店舒適日系原木風裝修比較清新一開始首先會去「自助吧 」mix醬料和蔬菜選擇好豐富,蔬菜比平時吃的新鮮而且特別推薦佢嘅「丸子」很多都是台灣貨勁鍾意食一款有芋心的丸子關於吃真的不可虧待自己期待了很久的和牛終於到了!牛肉肥瘦適中 最欣賞不會太薄切肉片要有一定的厚度 才可以吃到肉的口感印象中落單好快就會到 用QR code落單比較方便蕃茄湯底亦都比平時的任食火鍋店更有誠意茄味很濃郁另外還點了「伊比利黑豬梅花」肉質也相當香滑海鮮選擇也非常豐富最推的是帆立貝 蠔 大蝦還有沙白蝦比手大!海鮮質素有誠意 很快就吃回本了話明係台灣過
在香港太幸福了
不少好吃的品牌都有進駐香港
這間火鍋店在台灣很有名氣
其中的賣點就是食材質素好
所以連銷量有9百萬鍋
今次在lunch time和朋友吃
最便宜的套餐$165起
選了豪華套餐 食物選擇比較豐富
鍋底選了”特濃蕃茄鍋”
更能夠吃到食材的鮮味$18,
另外鎮店招牌石頭湯也是不辣的
可以任吃100分鐘 時間相當充足

總體而言食材好高質,原來放題火鍋都可以咁嘆

牛肉方面:
版腱牛肉
我們都有吃,霜降比較軟腍,肉味好掂!
平時出去食都要300-400一份,而家可以盡情食

環境比一般火鍋店舒適
日系原木風裝修比較清新
一開始首先會去「自助吧 」mix醬料和蔬菜
選擇好豐富,蔬菜比平時吃的新鮮
而且特別推薦佢嘅「丸子」很多都是台灣貨
勁鍾意食一款有芋心的丸子

關於吃真的不可虧待自己
期待了很久的和牛終於到了!
牛肉肥瘦適中 最欣賞不會太薄切

蝦比手大!
海鮮質素有誠意 很快就吃回本了

話明係台灣過江龍
鹽酥雞都係非常出色
另外好鍾意 鹽酥三角軟骨,即叫即炸

黑糖白玉奶酪 感覺有少少似焦糖燉蛋
白玉口感唔錯 甜度適中 連甜品都咁高質!

高CP的火鍋 環境真的很重要
  • 焦糖布蕾
  • 霜降牛肉
  • 鹽酥雞
  • 精選鮮蝦
2024-11-30 692 瀏覽
本來打算去食佢對面間焼肉スマイル(焼肉smile)點知佢話呢個星期轉咗放題,8點幾去到都話吾夠時間食。咁唯去對面搵野食😬點知佢寫明係放題原來咁多限制,真心伏🤬🤬⋯⋯入去之前收銀職員叫我揀定咩價位?之後佢話湯底要要加錢都算,仲要重複咗兩次話食淨啲嘢食要另外收費😭😭都明嘅可能係公司要佢咁樣講。最激氣嘅係每一次點單只可叫6項,而每一次嚟嘅份量都極之少,仲要限制你15分鐘只可以叫一次,唔小心撳咗一次嘢飲又要等15分鐘後先可以再叫🥲😢⋯⋯話就話90分鐘放題,但最後❌3️⃣0️⃣分鐘又last order 😖⋯⋯真係全新放題新體驗🫢🫢😣😣咁嘅環境下都明白到食肆好難做,控制成本,但有點取巧😖⋯⋯食物一般,蔬菜種類唔多,咁嘅價錢有好多選擇。
本來打算去食佢對面間焼肉スマイル(焼肉smile)
點知佢話呢個星期轉咗放題,8點幾去到都話吾夠時間食。
食物一般,蔬菜種類唔多,咁嘅價錢有好多選擇。

2024-11-03
2024-11-28 593 瀏覽
one of the standout features is 1 pot pp concept, allowing diners to choose their own broth (but it’s not included in the set$). we each opted for a diff broth so we could share & try all of them. highly rec their signature stir-fried onion, garlic w sesame oil soup and creamy fragrant mushroom soup!they offer 4 different sets but i would advise against choosing the most basic one人氣套餐 coz it includes only 1 type of beef, which we found to be too fatty, and it comes w less seafood options. lamb a

they offer 4 different sets but i would advise against choosing the most basic one人氣套餐 coz it includes only 1 type of beef, which we found to be too fatty, and it comes w less seafood options. lamb and snacks like taiwanese fried chicken r also not included

our fav items were the oysters, squid & US prime top blade. desserts were a lot of a letdown tho… overly sweet & syrupy

since it wasn’t too busy that night, we were allowed to dine beyond the 90min seating limit

in our tums-
🐮level 2 set御選套餐

price: ~$300pp
rating: 7/10
revisit? mayb
  • 鹽酥雞
  • 鎮店招牌石頭湯
睇見Openrice話築間幸福鍋物係台灣過江龍、一年銷售超過900萬鍋、第一次進軍海外香港市場嘅人氣火鍋品牌,咁見天氣開始凍,今個 weekend就決定試試佢啦!餐廳主打多元化嘅套餐選擇,套餐包括湯底、主食、33款蔬食自助吧任食100分鐘、飲料同甜品,價錢由$165起,平日午市套餐更只需$88起,性價比極高。店內環境優雅乾淨,為食客提供咗舒適嘅用餐體驗。今次我嚟試咗佢哋嘅豪華放題任食(每人$279)。湯底推薦:鎮店招牌石頭湯鎮店招牌石頭湯係築間嘅皇牌湯底,台灣一年就賣出超過500萬鍋。呢款湯底以洋蔥同蒜頭用香麻油爆香,再加入干貝同乾魷魚等乾貨熬製而成,湯底充滿濃郁嘅海鮮香氣,入口鮮甜又有層次感。隨住食材加入同水煲走咗,湯頭變得更加豐富濃郁,絕對係火鍋湯底中嘅上品。另一款日式柴魚干貝清湯則較為清新,適合喜歡淡口味嘅朋友。放題任食肉類熟成牛五花:油脂分佈均勻,入口柔嫩多汁,涮幾秒就已經可以食到牛肉嘅天然甜味。美國熟成霜降牛:肉質細緻,帶有濃郁牛香,脂肪比例恰到好處。美國板腱牛:肉質較為結實,涮煮後帶有嚼勁,適合鍾意口感豐富嘅食客。豬肉方面,嚴選雪花豬腩油花分佈好靚,肉汁豐富但唔會太肥膩;嚴

湯底推薦:鎮店招牌石頭湯

放題任食肉類
美國熟成霜降牛:肉質細緻,帶有濃郁牛香,脂肪比例恰到好處。
豬肉方面,嚴選雪花豬腩油花分佈好靚,肉汁豐富但唔會太肥膩;嚴選梅花豬則係瘦中帶嫩,味道清甜。羊肉愛好者一定唔可以錯過草原嫩羔羊,羊肉冇騷味,肉質鮮嫩,涮煮後散發出獨特嘅鮮香。

放題任食海鮮
鮮蝦:蝦肉彈牙,帶有天然嘅甜味,絕對係放題必點。
鮮蚵:蚵肉肥美,口感滑溜,入口滿滿嘅海洋味道。
早市沙白:沙白簡直係驚喜之選,肥美又鮮甜,每一口都係濃郁嘅海味,絕對唔可以錯過。
極甜鮮魷魚:魷魚肉質爽口,鮮味突出,涮煮時間短就可以享受到最佳口感。
飲品推薦:冬瓜檸檬 & 阿里山冷泡烏龍茶
築間提供多款飲品,每一杯都大大杯!當中冬瓜檸檬酸甜開胃,清新解膩,非常適合搭配濃郁嘅石頭湯。阿里山冷泡烏龍茶則茶香濃郁,帶有淡淡嘅花香,係一道非常解膩嘅飲品選擇。

甜品推薦:黑糖白玉奶酪 & 芒果奶酪
築間嘅甜品為整餐畫上完美句號。黑糖白玉奶酪奶味濃郁,口感絲滑,黑糖嘅香甜同白玉完全融為一體,令人一試難忘。芒果奶酪則充滿濃郁嘅芒果香氣,味道清新,係一款較輕盈又好味嘅甜品。兩款甜品都係高質之選,值得試試。

同埋都好想提及嘅係,唔同一般放題火鍋店,築間幸福鍋物好注重擺盤,每一道上嘅食物都擺得靚靚嘅,加多幾分啊!呢間放題無論係湯底、食材定環境都做得非常出色。豪華放題以$279/人嘅價錢提供咗高質素嘅肉類同海鮮選擇,絕對物超所值。而自助吧嘅33款蔬菜、飲品同甜品更令整個用餐體驗更加豐富。鍾意火鍋嘅朋友可以一試築間嘅獨特魅力!
2024-11-23
首先你入到去,掃code叫野食,每15分鐘只可以叫6樣東西,每一碟肉平均就6塊,鹽酥雞跟人頭,就兩塊,所以90分鐘套餐你可以叫4次野;食食下冇理到時間,我地7:45坐低,8:00個鍋底黎,食到9:45有個姐姐行過黎話要買單。佢原話:你地食埋兩條菜就要走,過左時間。我問:係咪俾張卡你?佢話:要走啦就黎關門。我問多次係咪俾卡佢,佢話要出去埋單。ok我地拿拿林吃埋兩條熟左嘅菜,9:50分到reception 埋單。埋單嘅服務員話我地剩太多肉(加埋唔超過5塊,其他野全部都清曬),叫我地坐低食埋先好走。佢語氣平白直接,但俾我感覺我似工人多過似客,叫我起就起叫我坐就坐。然後我話你哋服務員叫我食埋就要走,我話你如果要計錢就計,果5塊肉薄到500蚊100g我都唔使俾50蚊。佢又窒住左唔出聲,岩岩黎食之前我地打過電話問有位先過黎,黎到又係依位服務員話冇位叫我地走,我地話係打左電話確認先過黎,另一個服務員黎到先同佢講有位,然後俾我地坐低食。到最後,佢叫左個男人出黎,木口木面望住我地,聽佢解釋前因後果。黎到依下已經好煩,俾人叫走,俾人叫坐低食埋先可以走,又要留係度聽你地講故仔,個男人又當你地好似無賴咁望住你

然後我話你哋服務員叫我食埋就要走,我話你如果要計錢就計,果5塊肉薄到500蚊100g我都唔使俾50蚊。佢又窒住左唔出聲,岩岩黎食之前我地打過電話問有位先過黎,黎到又係依位服務員話冇位叫我地走,我地話係打左電話確認先過黎,另一個服務員黎到先同佢講有位,然後俾我地坐低食。到最後,佢叫左個男人出黎,木口木面望住我地,聽佢解釋前因後果。黎到依下已經好煩,俾人叫走,俾人叫坐低食埋先可以走,又要留係度聽你地講故仔,個男人又當你地好似無賴咁望住你,當客人係咩啊?我就激情開波話快快手埋單,我冇義務係度聽你地交代。你地訓練唔夠就內部解決,唔知係度做乜。同埋入黎之前并冇話食唔曬要俾錢/罰留當,都唔知做乜。

野食不過不失,每15分鐘叫6樣野都唔知邊個大醒目諗出黎。有一個台灣腔女仔幾好人,都頂唔順一班豬隊友。但絕對唔會去第二次。