2022-11-14 53 瀏覽
今次應該係第3次來訪了~水準同以前都差唔多🤣- 泰式生蝦刺身蝦肉明顯唔夠新鮮冇蝦味,但呢個價錢同埋落樓下附近食飯嚟講都收貨😂未去得旅行當過下泰國癮😂- 蒜香軟殼蟹比起之前嚟食份量少咗好多,亦冇乜肉😔- 明爐青檸烏頭呢個真係要讚了,夠辣!連唔食魚嘅家人都話好食,青檸嘅酸味夠晒開胃👍其他都係香港普通泰菜質素,係雞肉串燒太乾,串燒嘅沙嗲醬唔夠香濃😣
今次應該係第3次來訪了~水準同以前都差唔多🤣

- 泰式生蝦刺身

- 蒜香軟殼蟹
比起之前嚟食份量少咗好多,亦冇乜肉😔

- 明爐青檸烏頭

2022-09-10 313 瀏覽
已經唔係第一次幫襯,係因為好味先返轉頭!但每次幫襯都受氣😰首先,門口負責帶位嘅男職員都會先比氣你受,明明餐廳裡面冇人,會悔氣地問你有冇訂位。答佢冇,佢就好煩咁左望右望,然後悔氣咁答你"你鍾意坐邊就坐邊啦"點餐時會好趕時間咁,上菜時又唔會放響中間,只會放枱邊,等你自己移碟餸。期間叫佢加食物同加水,態度嫌煩,根本唔想用!唔係屋企人鍾意食,唔會再幫襯。不過,事實食物水準係高嘅!
已經唔係第一次幫襯,係因為好味先返轉頭!
但每次幫襯都受氣😰
期間叫佢加食物同加水,態度嫌煩,根本唔想用!
唔係屋企人鍾意食,唔會再幫襯。
不過,事實食物水準係高嘅!

2022-08-29 240 瀏覽
今日有野整遲左食,但可以食到下午茶緊係叫我鍾意食既泰式肉碎蛋飯仲跟杯餐飲👍味道其實都正常,但隻蛋係凍...飯都唔太熱只有個肉碎係熱,唔係好熱個隻,但係我趕時間,所以就食左佢算la龍眼水正常可能lunch hour 會比較好,因為多人,d 野食唔會擺到凍哂🥺之前去食過lunch 都幾好味既,但我太耐無去個邊😅但係服務員態度幾好既,似係熟客and 街坊生意比較多同埋佢坐得都算幾舒服,出面就係aeon 超市,方便的~
今日有野整遲左食,但可以食到下午茶
緊係叫我鍾意食既泰式肉碎蛋飯
仲跟杯餐飲👍
味道其實都正常,但隻蛋係凍...
飯都唔太熱
龍眼水正常
之前去食過lunch 都幾好味既,但我太耐無去個邊😅
但係服務員態度幾好既,似係熟客and 街坊生意比較多
同埋佢坐得都算幾舒服,出面就係aeon 超市,方便的~

泰式肉碎蛋飯
2022-08-29
2022-07-09 403 瀏覽
同朋友食晚餐😁😁叫左3樣野甜酸金邊粉泰式叉燒撈檬木瓜沙律送野飲揀左杯特別啲既芒果橙汁幾好飲 不過叫左少冰都仲係多冰叉燒撈檬我覺得同港式分別係色水冇咁深同冇汁木瓜沙律好好食 食到好乾淨
同朋友食晚餐😁😁

叉燒撈檬我覺得同港式分別係
色水冇咁深同冇汁

木瓜沙律好好食 食到好乾淨
2022-06-17 332 瀏覽
已經唔止一次喺度食過泰國菜,真心佢真係煮得好好味。除咗有泰國嘅感覺,味道比起一般泰國菜舖頭仲好食得多。雖然佢舖頭嘅裝橫一啲都唔起眼,亦都唔係位於一啲食肆區或者係食街裏面。但係當你試過之後你會發覺佢嘅質素絕對唔會比唔起一啲隱世小店。佢嘅炒金邊粉熱辣辣,味道食完會成日諗起,可想而知佢嘅好味程度枸杞羊腩亦都係不得之了,鍾意食羊腩嘅朋友亦都鍾意佢帶一點so味,同時亦將牛腩炆得非常非常之林。而喺夏天咁熱嘅情況底下當然亦都要試下佢嘅沙冰

而喺夏天咁熱嘅情況底下當然亦都要試下佢嘅沙冰
2022-03-28 353 瀏覽
人手唔夠,服務好少,而且服務態度好一般,店員成日唔理唔睬。食物本身想試個椰青飯,點知話賣完都冇得食。質素普通分量,都唔會好多,試過一次就夠了。好細好少,如果大食,friend一齊,建議點多幾個。經過荔枝角買完嘢本身想唞下,hea下,但係因為坐得好密實,而且好逼夾。檯與檯之間嘅空間都唔足夠,所以喇喇臨食完之後,同friend都唔想傾,就走咗。本身想轉個口味,試下其它Fusion菜,但證實咗,想食泰菜,都係去九龍城比較好。
人手唔夠,服務好少,而且服務態度好一般,店員成日唔理唔睬。

2021-12-07 460 瀏覽
中午趕時間,諗住係Aeon快食lunch。但其他鋪頭都要排隊,但呢間唔係好多人,即刻有位,所以就入左去。叫左個甜酸雞肉炒金邊粉,唔洗加錢有野飲。計埋加一$64講返野食先,個金邊粉酸酸甜甜幾開胃,份量正常,金邊粉偏濕。不過呢個價位都唔expect 係好標青/會有驚喜。飲品叫左個薑蜜,冬天飲十分暖胃驅寒,幾好幾好。賣相普通但味道幾好。住附近諗唔到食咩嘅話呢間係唔錯嘅選擇,價錢合理。而且員工都好nice,熱情好客,好難得。

叫左個甜酸雞肉炒金邊粉,唔洗加錢有野飲。計埋加一$64

甜酸雞肉炒金邊粉

2021-08-03 823 瀏覽
呢間喺四小龍最遠一個屋苑碧海藍天的泰國餐廳,Set Lunch飲特飲竟然唔洗加錢,真係好抵。今日叫咗泰式星米(其實即係泰式定星加坡式呢?阿媽我真係好亂),再要咗一杯柑桔檸檬冰。個Menu上面話個泰式星米係唔辣嘅,黎到真係一D都唔辣,啱晒我,而碟泰式星米嘅蝦係用仲有尾殼嘅蝦,材料高級D,不過就比我數到成碟得3隻。整體都OK,呢個餐$60,其實有D貴,不過有得飲特飲又好似抵返。
2021-06-20 771 瀏覽
Ordered a few authentic dishes of Thai cuisine at this restaurant in LCK, quite a balance of all flavorsomelo Salad HK$62Grilled Eel HK$98 for 3 skewersRice with Seafood & Coconut Sauce in Fresh Coconut HK$85Mango Sticky Rice HK$55經已成年無去泰國抖抖,唯有食吓泰國菜去慰藉對美食的思念。呢間由泰國大廚主理的 籽泰喺荔枝角D4出口,經商場行約8分鐘就到都易搵。佢哋泰式菜餚傳統得嚟加入新意,今次點咗呢幾款美食:醃西施柚 HK$62柚子清甜啖啖超爆汁,真心正!醬汁有蝦米、炸椰絲、羅勒葉、蔥、芫荽、辣椒等調味,酸酸甜甜兼香口,好出色的開胃前菜 燒鱔 HK$98/3串燒得夠香、味道濃郁的鱔肉脆嫩、油脂豐富,點埋佢個秘製青醬汁香辣惹味,好有泰國夜市風情 原個椰漿海鮮飯 HK$85椰汁如瀑布湧出嚟咁澎湃、椰味香濃、整體調味較淡;海鮮餡料有大大隻蜆、蝦和爽脆魷魚等,飯內拌入椰
Ordered a few authentic dishes of Thai cuisine at this restaurant in LCK, quite a balance of all flavors:

Pomelo Salad HK$62

Mango Sticky Rice HK$55

醃西施柚 HK$62

燒鱔 HK$98/3串

原個椰漿海鮮飯 HK$85
椰汁如瀑布湧出嚟咁澎湃、椰味香濃、整體調味較淡;海鮮餡料有大大隻蜆、蝦和爽脆魷魚等,飯內拌入椰青肉、雜菜粒等倍添清香

芒果糯米飯 HK$55
去親泰國day day都必食嘅甜品,呢度啲糯米飯配濃厚椰汁煙韌香甜,芒果份量多、酸甜新鮮。如果有埋炸綠豆仁撒面,個醬汁多番啲鹹香味,就更加正
Grilled Eel/燒鱔
Pomelo Salad/醃西施柚
Mango Sticky Rice/芒果糯米飯
原個椰漿海鮮飯
2021-05-19 630 瀏覽
因為住喺附近,成日都會想買d野番屋企食🏠但周圍既嘅餐廳已經食到厭晒😩以前AEON2樓有間大叻係食越南野但已經結左業😞一直都好想食啲家常便飯見到開咗籽泰🇹🇭就決心想試吓😍-做緊推廣$88覺得都唔錯onside比左個酸酸天甜甜既醬汁朋友好鍾意,不過我就唔係太好🤣好彩佢本身係鹽焗,就咁食都好味食得出魚嘅鮮味,都無乜骨不過🐟略細,魚肉都比較少,食幾啖就無曬lu🤪-蝦醬通菜第一次叫外賣既時候比較好食😋今次反而麻麻哋唔知係咪今次d菜比較老呢🧐-推介大家嚟食呀🔥有時懶得煮飯,買個小菜番屋企,整個白飯就食得
因為住喺附近,成日都會想買d野番屋企食🏠
但周圍既嘅餐廳已經食到厭晒😩
就決心想試吓😍

做緊推廣$88
覺得都唔錯

onside比左個酸酸天甜甜既醬汁
朋友好鍾意,不過我就唔係太好🤣
好彩佢本身係鹽焗,就咁食都好味
食得出魚嘅鮮味,都無乜骨
不過🐟略細,魚肉都比較少,食幾啖就無曬lu🤪
蝦醬通菜

第一次叫外賣既時候比較好食😋
今次反而麻麻哋
唔知係咪今次d菜比較老呢🧐
推介大家嚟食呀🔥
有時懶得煮飯,買個小菜番屋企,整個白飯就食得
2021-05-10 605 瀏覽
在荔枝角碧海藍天AEON裡面的籽泰💗由泰國人大廚主理,晚市有一人餐好抵食◾️晚市一人餐:冬陰功牛肉湯粉 $65晚市一人餐好抵食,還包含飲品!牛肉軟嫩💗冬陰功湯底非常濃郁香口,酸辣度剛好,忍不住全部喝光~飲品點了一杯凍青檸柑桔水,清甜又透心涼◾️ 原個椰青海鮮飯 $85在椰青裡的飯量超多,上面鋪滿了椰漿🥥海鮮有魷魚丶蝦丶青口等等~再刮埋裡面的椰青肉,拌飯來吃~有椰香,非常飽肚。◾️奇脆春卷$60香脆可口,配以甜酸醬,很有東南亞風情。

◾️晚市一人餐:冬陰功牛肉湯粉 $65

◾️ 原個椰青海鮮飯 $85

◾️奇脆春卷$60
香脆可口,配以甜酸醬,很有東南亞風情。

2021-04-28 462 瀏覽
“綠咖喱雞肉炒飯”($68)“酸辣牛肉片沙律”($80)“炭燒豬頸肉”($80)“青檸梳打水”($26) 去荔枝角食嘢通常都會諗到去d2place但其實行多幾步去碧海藍天AEON都有啲餐廳😆當中就有呢間籽泰,由正宗泰國人大廚主理😍不嬲都幾鍾意青咖喱嘅我叫咗個綠咖喱雞肉炒飯啲飯炒到夠乾身,粒粒分明😋青咖喱帶點微辣食落好香口惹味🥰入面啲雞肉粒都比得好足😝 另外叫咗份酸辣牛肉片沙律🐮🥗啲牛肉多到堆咗做一座小山咁😍配埋啲酸辣汁真係好開胃🤤 食得泰菜又點少得炭燒😝今次終於唔係叫串燒而係要咗份炭燒豬頸肉🐷豬頸肉大大塊肉質厚實,啖啖肉🤤邊位燒到脆脆地😋配埋個酸辣汁好夾🤩 飲品方面叫咗杯青檸梳打水☺酸酸地咁夠哂fresh☺食完濃味嘢飲返杯就岩哂😛
“綠咖喱雞肉炒飯”($68)
“酸辣牛肉片沙律”($80)
“炭燒豬頸肉”($80)
“青檸梳打水”($26)

去荔枝角食嘢通常都會諗到去d2place
但其實行多幾步去碧海藍天AEON都有啲餐廳😆
當中就有呢間籽泰,由正宗泰國人大廚主理😍
不嬲都幾鍾意青咖喱嘅我叫咗個綠咖喱雞肉炒飯
啲飯炒到夠乾身,粒粒分明😋
青咖喱帶點微辣食落好香口惹味🥰
入面啲雞肉粒都比得好足😝

另外叫咗份酸辣牛肉片沙律🐮🥗
啲牛肉多到堆咗做一座小山咁😍
配埋啲酸辣汁真係好開胃🤤

食得泰菜又點少得炭燒😝
今次終於唔係叫串燒而係要咗份炭燒豬頸肉🐷
豬頸肉大大塊肉質厚實,啖啖肉🤤
邊位燒到脆脆地😋配埋個酸辣汁好夾🤩

飲品方面叫咗杯青檸梳打水☺
酸酸地咁夠哂fresh☺
食完濃味嘢飲返杯就岩哂😛
2021-01-08 1008 瀏覽
西小龍Aeon 又有新餐廳,今次係主打泰國菜的。其實我覺得個裝修唔係好吸引,有d似普通茶餐廳,唔似食泰國菜。不過點都要試下,估唔倒食物質素又幾好。Lunch Set 都幾多選擇,又有飯粉麵又有湯粉。我揀咗我至愛的泰式香辣肉碎煎蛋飯。來到我真係哇左一聲,因為個煎蛋100分!靚仔到。。係剛剛好,正中咁放起個飯上面,覺得好有心先擺得咁靚,即刻要打卡。講番味道,個肉碎夠乾身唔會太辣,味道幾好份量夠,整體我比90分。友人嗌左豬扒河,豬扒都幾煎得好食。我們加左個春卷,都足料!但覺得小食都幾貴,lunch小食應該平D有優惠先會吸引。
2020-11-25 629 瀏覽
一個人的午餐。可能因為新開張,座位、枱面、餐牌都好乾淨。點了一個午餐,冬蔭功札肉金邊粉+凍龍眼水($50)等了10分鐘左右便有得食。先飲一口湯,冬蔭功很香濃,微酸偏辣,湯內還有一截截香茅。還有少量秀珍菇和生菜。金邊粉份量倒不少。吃一口金邊粉,很Q彈,很有質素!札肉有5片,也不是純肉漿那種,頗有質感,整體真的不錯!這餐很有驚喜!龍眼水也煲得很出味,中和辣味剛剛好。第一次光顧感覺很好,相信以後還會來。
一個人的午餐。可能因為新開張,座位、枱面、餐牌都好乾淨。

點了一個午餐,冬蔭功札肉金邊粉+凍龍眼水($50)

龍眼水也煲得很出味,中和辣味剛剛好。

第一次光顧感覺很好,相信以後還會來。
冬蔭功札肉金邊粉+凍龍眼水
2020-11-25
冬蔭功札肉金邊粉+凍龍眼水
2020-11-22 470 瀏覽
星期三Aeon特價日過嚟shopping買生果,順便試下新開泰國菜,見佢都開咗一段時間 好多時lunch都好多人,好幸運今日唔算多人。眼見店內服務員非常忙碌,但態度都好好。店舖唔算好大,地方環境都整潔和舒服。河粉份量都幾多,湯底比較清,如果覺得唔夠味枱上有不同酸辣調味料,可以調教適合自己味道😋飲品我選了凍青檸柑桔水,味道酸酸甜甜好消滯午餐連埋杯飲品$53凍飲唔洗加錢,又冇加一服務費,係出面食野嚟講 真係好抵👍
飲品我選了凍青檸柑桔水,味道酸酸甜甜好消滯

牛肉河粉
2020-11-18
10 分鐘 (堂食)
牛肉河粉