2024-12-19
《粋 - 尖沙咀》唔講唔知,平時成日行過街道原來藏住一幢收埋左咁多間食日式料理既大廈,如果唔係熟人介紹,都真係唔會發現呢間高級壽司店🍣 午市過黎食omakase 就最抵食啦,我同朋友揀左lunch set 既壽司十二貫 $460,個餐入面仲有前菜沙律、鱈魚絲、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,份量剛剛好,除左我呢個set 外,佢地仲有不少定食、丼飯同壽司set可以選擇🥰💁🏻♀️深海池魚食完沙律同埋脆脆鱈魚絲之後,就到左我最期待既手握壽司環節啦😍第一件係食落清爽既深海池魚壽司🍣用左柚子皮調味,感覺好清新好開胃💁🏻♀️北海道帶子呢件都係用左柚子皮調味,帶子既質地同平日食既好不同,呢件既係一絲絲的好黏糯,係要新鮮既帶子先做得到架💁🏻♀️北海道甜蝦 上面落左少少藍色蝦子🦐質地黏黏的好香甜,落少少醬油已經好好食💁🏻♀️炙燒鮫鰈魚配油甘魚 又係一件好香油份既壽司🍣油甘魚本來肉質都好肥美,再喺上面放上炙燒左既鮫鰈魚,即係右口魚🐟燒過之後既魚油更香濃,食落更幼滑,口既油香久久不散🥰💁🏻♀️野生油甘魚 即係鰤魚,野食既肉質比平日食到既更爽口,魚油都好充,上面放上白蘿蔔蓉解膩💁🏻♀️醬油漬赤身近年我都幾喜歡食漬左既
💁🏻♀️深海池魚
💁🏻♀️北海道帶子
💁🏻♀️北海道甜蝦
💁🏻♀️炙燒鮫鰈魚配油甘魚
💁🏻♀️野生油甘魚
💁🏻♀️醬油漬赤身
近年我都幾喜歡食漬左既赤身,肉質更軟同埋無左陣魚血味,同壽司赤醋飯既味道好合拍,十分開胃
💁🏻♀️中拖羅
第二件食既呑拿魚就當然係中拖羅啦🥰味道甘香無筋,入口呈現半溶既狀態,一半油香一半肉香,係我最喜歡既呑拿魚部位
💁🏻♀️大拖羅 今次既大拖羅有用微微炙燒既方式處理過,質地柔軟,味道甘甜,燒過更加爆發到魚肉既香氣同埋油份👍🏻大滿足
💁🏻♀️赤貝
每次食赤貝,最鍾意就見到師傅打個赤貝嗰一下🤭勁得意,個貝用左柚子調味,食落爽口有海水味,彈牙的幾好食
💁🏻♀️松葉蟹及蟹膏
一件壽司食到松葉蟹既兩個部分,蟹肉一絲絲的,重蟹味同埋有陣陣既奶香,配埋佢啲膏一齊食超濃郁既蟹味
💁🏻♀️馬糞海膽
見到海膽,即係代表就到呢一餐嘅尾聲,師傅俾我哋嘅份量都好佛心,一大pat海膽鋪滿咗件壽司,紫菜食落香脆,一啖食落口好滿足,海膽十分鮮味
💁🏻♀️鯖魚卷
之後就係食卷物嘅時候,新鮮嘅鯖魚食落會係滑捋捋,味道有少少酸酸哋,用咗白昆布包住炙燒過嘅鯖魚肉,食落有層次,味道帶點甜
💁🏻♀️吞拿魚卷
最後一件吞拿魚卷係呢度人氣嘅手卷,紫菜經過看過之後特別香脆,可以即場睇住師傅製作吞拿魚蓉,用上咗肥美嘅吞拿魚肉再加上天婦羅脆脆,除咗有吞拿魚蓉軟糯嘅感覺之外,仲食到卜卜脆嘅口感,落少少壽司豉油已經好好
食完壽司之後,店員會安排味噌湯同埋茶碗蒸俾我哋暖一暖個胃,當日嘅茶碗蒸有好香嘅高湯味,而我印象比較深刻嘅一定要講佢個味噌湯,味道清甜,飲完之後好舒服同埋好解膩,最後就梗係食埋佢個甜品雪糕啦,呢一個lunch食咗兩個幾鐘好圓滿