2024-12-19 105 瀏覽
《粋 - 尖沙咀》唔講唔知,平時成日行過街道原來藏住一幢收埋左咁多間食日式料理既大廈,如果唔係熟人介紹,都真係唔會發現呢間高級壽司店🍣 午市過黎食omakase 就最抵食啦,我同朋友揀左lunch set 既壽司十二貫 $460,個餐入面仲有前菜沙律、鱈魚絲、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,份量剛剛好,除左我呢個set 外,佢地仲有不少定食、丼飯同壽司set可以選擇🥰💁🏻‍♀️深海池魚食完沙律同埋脆脆鱈魚絲之後,就到左我最期待既手握壽司環節啦😍第一件係食落清爽既深海池魚壽司🍣用左柚子皮調味,感覺好清新好開胃💁🏻‍♀️北海道帶子呢件都係用左柚子皮調味,帶子既質地同平日食既好不同,呢件既係一絲絲的好黏糯,係要新鮮既帶子先做得到架💁🏻‍♀️北海道甜蝦 上面落左少少藍色蝦子🦐質地黏黏的好香甜,落少少醬油已經好好食💁🏻‍♀️炙燒鮫鰈魚配油甘魚 又係一件好香油份既壽司🍣油甘魚本來肉質都好肥美,再喺上面放上炙燒左既鮫鰈魚,即係右口魚🐟燒過之後既魚油更香濃,食落更幼滑,口既油香久久不散🥰💁🏻‍♀️野生油甘魚 即係鰤魚,野食既肉質比平日食到既更爽口,魚油都好充,上面放上白蘿蔔蓉解膩💁🏻‍♀️醬油漬赤身近年我都幾喜歡食漬左既
《粋 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️深海池魚

💁🏻‍♀️北海道帶子

💁🏻‍♀️北海道甜蝦

💁🏻‍♀️炙燒鮫鰈魚配油甘魚

💁🏻‍♀️野生油甘魚

💁🏻‍♀️醬油漬赤身

近年我都幾喜歡食漬左既赤身,肉質更軟同埋無左陣魚血味,同壽司赤醋飯既味道好合拍,十分開胃

💁🏻‍♀️中拖羅

第二件食既呑拿魚就當然係中拖羅啦🥰味道甘香無筋,入口呈現半溶既狀態,一半油香一半肉香,係我最喜歡既呑拿魚部位

💁🏻‍♀️大拖羅
今次既大拖羅有用微微炙燒既方式處理過,質地柔軟,味道甘甜,燒過更加爆發到魚肉既香氣同埋油份👍🏻大滿足

💁🏻‍♀️赤貝

每次食赤貝,最鍾意就見到師傅打個赤貝嗰一下🤭勁得意,個貝用左柚子調味,食落爽口有海水味,彈牙的幾好食

💁🏻‍♀️松葉蟹及蟹膏

一件壽司食到松葉蟹既兩個部分,蟹肉一絲絲的,重蟹味同埋有陣陣既奶香,配埋佢啲膏一齊食超濃郁既蟹味

💁🏻‍♀️馬糞海膽

見到海膽,即係代表就到呢一餐嘅尾聲,師傅俾我哋嘅份量都好佛心,一大pat海膽鋪滿咗件壽司,紫菜食落香脆,一啖食落口好滿足,海膽十分鮮味

💁🏻‍♀️鯖魚卷
之後就係食卷物嘅時候,新鮮嘅鯖魚食落會係滑捋捋,味道有少少酸酸哋,用咗白昆布包住炙燒過嘅鯖魚肉,食落有層次,味道帶點甜

💁🏻‍♀️吞拿魚卷

最後一件吞拿魚卷係呢度人氣嘅手卷,紫菜經過看過之後特別香脆,可以即場睇住師傅製作吞拿魚蓉,用上咗肥美嘅吞拿魚肉再加上天婦羅脆脆,除咗有吞拿魚蓉軟糯嘅感覺之外,仲食到卜卜脆嘅口感,落少少壽司豉油已經好好

食完壽司之後,店員會安排味噌湯同埋茶碗蒸俾我哋暖一暖個胃,當日嘅茶碗蒸有好香嘅高湯味,而我印象比較深刻嘅一定要講佢個味噌湯,味道清甜,飲完之後好舒服同埋好解膩,最後就梗係食埋佢個甜品雪糕啦,呢一個lunch食咗兩個幾鐘好圓滿
2024-12-11
一個充滿幸福感嘅Omasaka 晚餐🥰佢哋有三個晚餐set 選擇, 我哋就揀咗❤️Hana ❤️當中佢哋包括有🍣刺身🫶🏻 酒肴 🦀季節料理 🍱壽司 椀物 甜品🍈🫶🏻頭盤⭐️京都湯葉 ⭐️磯煮鮑魚⭐️汁煮黑梅貝🫶🏻之後 鱈魚白子/香煎白子🤍白子配上蔥酸汁柚子皮入口即溶好Creamy ,而煎嗰隻就好香口😍🫶🏻仲有我最愛嘅日本生蠔🦪天婦羅🍤就食得多今次食龍蝦天婦羅🦞😍🫶🏻剥皮魚肝醬配埋魚肝醬🧡富山冰見鮞魚配合埋wasabi柚子胡椒沖繩苦瓜甜甜酸酸之後有種回甘嘅味道🤗🫶🏻越前香箱蟹🦀蟹籽蟹膏蟹肉配埋蟹醋🥰呢個菜式充滿幸福感真係食到廚師嘅心機🫶🏻❤️每一啖食落去都充滿幸福感☺️😍🫶🏻🫶🏻鮟鰊魚肝最中餅💚魚肝整成肝醬放係中餅, 餅底好鬆化再加埋精心製作嘅魚肝醬超級好味道,而且仲精心設計,賣相又好靚🤩🫶🏻壽司7貫🍣九州深海池魚鮮甜口感又爽北海道甜蝦好鮮味中拖羅塗上少許醬油好鮮味冬鮫鰈魚一用上魚腩位好肥美炙燒過嘅邊位口中即時渗出魚油香,口感豐富個馬糞海膽真係不得了, 鍾意食海膽嘅朋友真係可以成版食晒😂仲有我最愛嘅拖羅手卷😍食完之後仲有一碗熱辣辣嘅魚湯,好啱今時今日
一個充滿幸福感嘅Omasaka 晚餐🥰
佢哋有三個晚餐set 選擇, 我哋就揀咗❤️Hana ❤️

🫶🏻頭盤

九州深海池魚鮮甜口感又爽
北海道甜蝦好鮮味
中拖羅塗上少許醬油好鮮味
冬鮫鰈魚一用上魚腩位好肥美
炙燒過嘅邊位口中即時渗出魚油香,口感豐富
個馬糞海膽真係不得了, 鍾意食海膽嘅朋友真係可以成版食晒😂
仲有我最愛嘅拖羅手卷😍

食完之後仲有一碗熱辣辣嘅魚湯,好啱今時今日嘅天氣🥰飲完暖笠笠😚

甜品就有福岡嘅🍈蜜瓜, 又甜又清新😘

👨🏻‍🍳廚師同店員都超級細心, 服務質素又勁好, 佢哋仲有室內花園環境又好靚而且2樓仲有間文具舖添, 有機會大家都可以去試吓😉

2024-12-13 295 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 粋餐廳位置比較隱蔽,沒有開放的門面,好夠privacy!餐廳喺4樓行muji風,bar台座位唔多,還有天台戶外位可以呼吸下!💡 #chuchu推介 性價比極高!好新鮮!—————————————————————❣️ 寿司十二貫 $460今次叫咗12件壽司但其實仲有前菜、手卷、茶碗蒸、湯同甜品!•𝑨𝑷𝑷𝑬𝑻𝑰𝒁𝑬𝑹𝑺•沙律🥗鱈魚乾 •𝑺𝑼𝑺𝑯𝑰•▫️深海池魚▫️北海道帶子鮮嫩肉厚,師父用垂直切法令口感更加好,仲有檸檬調味,好fresh!▫️北海道新鮮甜蝦冇frozen過!比平時嘅甜蝦黏口甜身!▫️赤貝次次食赤貝都係睇表演,師傅拍一拍赤貝會開花😍▫️冰見寒鰤每年冬季先會喺冰見富山灣有,係鰤魚之最!▫️鮫鰈魚(右口魚)魚邊燒過,油脂滿滿,再加埋魚柳▫️赤身▫️中拖羅▫️炙燒大拖羅3款拖羅都好正,特別係大拖,師傅輕輕燒過啲魚脂出曬嚟,好正🤤▫️幻星鰹魚炙燒過仲加左北海道洋蔥▫️北海道馬糞海膽▫️鯖魚卷燒鯖魚會用紫蘇葉卷住再燒香,層次幾豐富•𝑴𝑨𝑲𝑰•▫️拖羅蓉手卷師傅加咗天婦羅脆脆好有口感!•𝑺𝑻𝑬𝑨𝑴𝑬𝑫 𝑬𝑮𝑮••𝑺𝑶𝑼𝑷•最後有茶碗蒸同湯暖胃!麵豉湯好有誠意,加咗啲柚子解膩!.•𝑫𝑬𝑺
#chuchu食在尖沙咀
📍 粋
餐廳位置比較隱蔽,沒有開放的門面,好夠privacy!
💡 #chuchu推介 性價比極高!好新鮮!
❣️ 寿司十二貫 $460

•𝑺𝑼𝑺𝑯𝑰•
▫️深海池魚
▫️北海道帶子
▫️北海道新鮮甜蝦
冇frozen過!比平時嘅甜蝦黏口甜身!

▫️赤貝
次次食赤貝都係睇表演,師傅拍一拍赤貝會開花😍

▫️冰見寒鰤
每年冬季先會喺冰見富山灣有,係鰤魚之最!

▫️鮫鰈魚(右口魚)
魚邊燒過,油脂滿滿,再加埋魚柳

▫️赤身
▫️中拖羅
▫️炙燒大拖羅

▫️幻星鰹魚
炙燒過仲加左北海道洋蔥

▫️北海道馬糞海膽

▫️鯖魚卷
燒鯖魚會用紫蘇葉卷住再燒香,層次幾豐富

•𝑴𝑨𝑲𝑰•
▫️拖羅蓉手卷
師傅加咗天婦羅脆脆好有口感!

•𝑺𝑻𝑬𝑨𝑴𝑬𝑫 𝑬𝑮𝑮•
•𝑺𝑶𝑼𝑷•
最後有茶碗蒸同湯暖胃!麵豉湯好有誠意,加咗啲柚子解膩!

•𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻•
▫️焙茶雪糕
▫️棒子雪糕
最後有雪糕食!2款都好好味!

💬 老板租曬幾層!食飽飽可以落去2樓行下日本嘅文具!
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 粋 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓
🕑營業時間: 12:00-23:00 (3-6落場)

2024-12-09
同朋友去咗呢間門面較低調嘅日本料理餐廳劃分兩個區域其中一邊有包場幸好我地一早book定位戶外有空中花園朋友未到.喺度等候都好舒適午市時段有十幾款選擇除咗Omakase仲有丼飯價格豐儉由人我地揀咗壽司12貫師傅熟練專業嘅手勢手握出12件壽司每件都好非常新鮮打響頭炮係香脆嘅鱈魚乾仲有新鮮開胃嘅沙律菜除咗食到最鍾意嘅拖羅同埋海膽之外最難得係今年12月可以喺呢度品嚐到富山縣 冰見市 嘅頂級寒鰤魚好多當地人都稱為「冰見寒鰤」魚味特別濃郁.油脂豐富.口感細膩每條鰤魚仲有出世紙✨深海池魚✨北海道帶子✨北海道新鮮甜蝦✨ 活赤貝✨鰤魚✨右口魚 (魚柳+魚邊)✨赤身✨中拖✨大拖羅✨北海道毛蟹+海膽✨北海道濱中海膽✨鯖魚手卷最後仲有味噌湯同甜品作結滿足有豐富,一定有下次雖然未有時間飛日本但係食完落2/F 睇下多款日本引入嘅精緻文具都好開心
同朋友去咗呢間門面較低調嘅日本料理

仲有新鮮開胃嘅沙律菜

除咗食到最鍾意嘅拖羅同埋海膽之外
最難得係今年12月可以喺呢度
品嚐到富山縣 冰見市 嘅頂級寒鰤魚

好多當地人都稱為「冰見寒鰤」
魚味特別濃郁.油脂豐富.口感細膩
每條鰤魚仲有出世紙

✨深海池魚
✨北海道帶子
✨北海道新鮮甜蝦
✨ 活赤貝
✨鰤魚
✨右口魚 (魚柳+魚邊)
✨赤身
✨中拖
✨大拖羅
✨北海道毛蟹+海膽
✨北海道濱中海膽
✨鯖魚手卷

最後仲有味噌湯同甜品作結

滿足有豐富,一定有下次

雖然未有時間飛日本
但係食完落2/F 睇下多款日本引入嘅精緻文具都好開心
2024-12-17
午餐
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 今次有特別發現分享!知唔知同一棟2樓有間超靚日本文具店!🤩 間舖成間都係日本直送嘅文具,由masking tape、筆記本到printing goods 都有~ 文具控都可以黎睇下 講返間omakase先~ 價錢都算親民,都真係幾性價比高 👍🏻 仲有户外比你坐 💯午市十二貫壽司 $460✨ 帶子 手撕架~ 唔係切出黎油脂感會多少少✨ 深海池魚✨ 左口裙邊✨ 獅魚野生油甘魚配酸酸地嘅蘿蔔✨ 赤貝✨ 醬油漬赤身 瘦啲嘅吞拿魚✨ 中、大拖羅✨ 香箱蟹✨鯖魚 配昆布、紫蘇葉✨ 馬糞海膽✨ 蒸蛋、麵豉湯✨ 焙茶雪糕🌟 推介指數:4/5👍🏻 值得再訪ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌟 推介指數:4/5
👍🏻 值得再訪

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
5天前 0 瀏覽
📍 粋Omakase-尖沙咀師傅嘅英明神武一一比我影低📸食omakase 最緊要係師父同我哋之間有交流😗呢一間就完美做得到😍除咗有食材上面嘅交流,仲會傾吓其他大家有興趣嘅心得!用心喺每一樣食物上面☝️天氣就算幾凍,都感覺得到一份溫暖❣️2樓仲有日式文具店用文具造成壽司,精緻得來好得意😍大家可以落嚟打卡影相!✨北海道帶子鮮甜味在口內發放,好幸福☺️✨深海池魚肉質比一般的池魚更細緻鮮美,配合嚴選的壽司飯,更能感受清甜爽脆、不油不膩的口感。✨野生鰤魚燒完之後將魚既油脂逼出嚟,口感更豐富~✨赤背赤背+黃柚子,口感好清新,比綠柚子更有驚喜❤️‍🔥✨右口魚北海道比左口魚魚邊更肥美🐟✨香箱蟹一絲絲母蟹既蟹肉係好鮮甜,主要食蟹膏,食落好有驚喜🩷✨吞拿魚大福肉質結實、帶有濃郁吞拿魚味,好有層次感😍✨海膽海膽豐腴鮮味,海膽很濃郁,除了好吃,只能說是幸福的味道啊👅✨鯖魚用養殖既魚肉,再用30分鐘醃,估唔到仲突顯魚油香🐟✨吞拿魚腩溶手卷海苔烤好後脆脆的,滿滿嘅吞拿魚蓉,口感滑嫩細緻🩵✨日式蒸蛋超滑溜,超重蛋香味🥚加埋師傅秘製醬汁,熱辣辣食更加冇得頂👍✨ 湯品吸物超濃郁既魚湯,鮮甜好味✨日本雪糕榛子好似食緊金莎咁 同海

📍 粋Omakase-尖沙咀

師傅嘅英明神武一一比我影低📸
食omakase 最緊要係師父同我哋之間有交流😗
呢一間就完美做得到😍
除咗有食材上面嘅交流,仲會傾吓其他大家有興趣嘅心得!

用心喺每一樣食物上面☝️
天氣就算幾凍,都感覺得到一份溫暖❣️

2樓仲有日式文具店
用文具造成壽司,精緻得來好得意😍
大家可以落嚟打卡影相!

✨北海道帶子
鮮甜味在口內發放,好幸福☺️

✨深海池魚

✨野生鰤魚
燒完之後將魚既油脂逼出嚟,口感更豐富~

✨赤背
赤背+黃柚子,口感好清新,比綠柚子更有驚喜❤️‍🔥

✨右口魚北海道
比左口魚魚邊更肥美🐟

✨香箱蟹
一絲絲母蟹既蟹肉係好鮮甜,主要食蟹膏,食落好有驚喜🩷

✨吞拿魚大福
肉質結實、帶有濃郁吞拿魚味,好有層次感😍

✨海膽
海膽豐腴鮮味,海膽很濃郁,除了好吃,只能說是幸福的味道啊👅

✨鯖魚
用養殖既魚肉,再用30分鐘醃,估唔到仲突顯魚油香🐟

✨吞拿魚腩溶手卷
海苔烤好後脆脆的,滿滿嘅吞拿魚蓉,口感滑嫩細緻🩵

✨日式蒸蛋
超滑溜,超重蛋香味🥚加埋師傅秘製醬汁,熱辣辣食更加冇得頂👍

✨ 湯品吸物
超濃郁既魚湯,鮮甜好味

✨日本雪糕
榛子好似食緊金莎咁 同海鹽味好特別,為呢餐劃上完美句號。

未有得飛住 就係香港試下唔同既鮨店今次去左尖沙咀Omakase Iki 粋🍣用料新鮮 創新 性價比幾高😏粋係尖沙咀漆咸圍既意 平時好少去呢個位 都幾隱瞞 上到去就見到佢地既戶外花園可以係花園睇下夜景都幾正🤭室內裝修木系和風為主 坐得舒服😆晚市有3個SETS揀 豐儉由人今次揀左中間既SET - HANA先付 刺身 酒肴 季節料理 壽司 椀物 甜品 已經好夠 食得好滿足😌先付💥京都湯葉 清新開胃💥磯煮鮑魚 軟腍有彈性💥汁煮黑梅貝 醬汁甜香 肉質爽口彈牙刺身/酒肴💥北海道鱈魚白子 入口即化既白子 配上蔥 酸汁 柚子皮濃香但唔膩 好清新😋💥剥皮魚 肝醬 配埋魚肝醬 甘香濃郁💥富山冰見鰤魚 超肥美 加埋wasabi 柚子胡椒 可以中和油脂☺️💥沖繩苦瓜 清清味蕾💥越前香箱蟹 用上蟹籽蟹膏蟹肉 配埋蟹醋啖啖都係濃郁蟹味 正😍💥鮟鱇魚肝最中餅 魚肝整成肝醬放係最中餅入面再加上七色芝麻 wasabi甘香絲滑 回味無窮😋💥幻星鰹 好少食到既幻星鰹 係粉紅色架嫩滑肥美 食落有D似中拖羅 😛季節の料理💥汁煮吞拿魚下顎吞拿魚下顎油脂滿滿蘿蔔 冬菇 好入味🥳握り寿司💥帶子 柚子皮同鹽 肉厚鮮甜 小清新既感覺💥深海

未有得飛住 就係香港試下唔同既鮨店

椀物
💥魚湯 鮮甜暖胃

デザート
💥蜜瓜 勁多汁 完美收結🤤
最近工作好忙碌,一定要食返餐好嘅好好犒賞一下自己😌去食Omakase就啱晒喇,可以係幾個小時嘅時間享盡色香味皆豐富嘅晚餐,絕對可以令自己好好放鬆🥳呢晚就去到位於尖沙咀嘅粋,晚市Omakase有分$1480、$1680、$2080三個套餐,今次食嘅$1680花Hana套餐有前菜、刺身、季節料理、壽司等,好多都用上最時令嘅北海道食材🇯🇵每一道都好出色😋嚟自香港嘅師傅令我好欣賞,唔單止炮製料理、壽司嘅手勢出色,亦好貼心,會因應客人嘅反應、喜好而調整之後上嘅菜品、壽司飯量等,具備日本人嘅職人態度之餘亦不失香港人嘅靈活🫶🏻🐟鱈魚乾🤍先付前菜有3款,包括冰腐乳、水雲菜以及磯煮鮑魚。冰腐乳亦即日本湯葉,豆味好清香😙水雲菜酸爽開胃,作為第二道前菜剛好。鮑魚有驚喜,口感一流👍🏻醃得入味,醃料帶輕微辣味同香料味,幾好食😋刺身/酒肴🤍日本鱈魚白子-鱈魚白子好少地方有得食,呢度做得出色🤩白子冰涼軟滑,配上酸汁以及柚子皮,酸酸地之餘香氣十足🥳🐟剝皮魚、野生鰤魚、沖繩苦瓜-刺身都好impressive😍屬於白身魚嘅剝皮魚本身味道清淡,但師傅加入以剝皮魚魚肝做成嘅醬汁,味道即時變得豐富香濃😛中間嘅鰤魚亦令人印象深刻

🐟鱈魚乾

🤍先付

刺身/酒肴

🐟剝皮魚、野生鰤魚、沖繩苦瓜-刺身都好impressive😍屬於白身魚嘅剝皮魚本身味道清淡,但師傅加入以剝皮魚魚肝做成嘅醬汁,味道即時變得豐富香濃😛中間嘅鰤魚亦令人印象深刻,先食鮮甜嘅鰤魚腩,再食炙燒後迫出魚油香嘅背脊位,一次過有兩種滿足😆沖繩苦瓜居然無被刺身比下去👏🏻醃製後苦瓜除咗味道帶甘,亦帶酸甜味,毫不苦澀,口感亦爽脆。
🐟鰹魚、鮟鱇魚肝最中餅-嚟到濃味啲嘅刺身,鰹魚魚味一向較重,搭配香甜嘅洋蔥醬又幾夾😚右邊嘅鮟鱇魚肝最中餅味道更豐富,當甘香嘅鮟鱇魚肝混入醃蘿蔔粒、香蔥等食材,再釀入脆卜卜最中餅,一啖咬落去食到魚油香,好滿足🤩

季節之料理
🦀香箱蟹-正所謂不時不食,嚟到秋冬季就係食蟹嘅季節喇😻香箱蟹貴為蟹中較為矜貴嘅品種,係呢度都可以食到。一啖就可以食盡鮮甜蟹肉同埋滿滿甘香實淨嘅蟹膏,呢種滋味絕非其他品種嘅蟹可比擬🥳🥳
🥩A4和牛-食完海鮮再食和牛,呢一餐頓時變得邪惡起嚟😈餐廳特別選用A4而非A5和牛,貪佢有油脂香又唔會食到成口油,令到呢一頓豐富嘅晚餐未至於太飽滯🫶🏻和牛有油香又有肉香,口感好軟腍。搭配嘅蔬菜亦出色,有甜辣椒、超香甜嘅粟米仔同粉糯嘅蕃薯🍠

手握壽司7貫
🍣九州深海池魚-先以較淡味嘅壽司開始,深海池魚鮮甜,口感又爽👍🏻
🍤北海道甜蝦-爽口之餘中間亦帶少許漿口感覺,鍾意食甜蝦嘅人會覺得好高質😚

🍣中拖羅-味道好鮮甜,輕輕塗上少許醬油更能帶出鮮味。
🍣鮫鰈魚-用上魚腩位,帶魚肉嘅甜味。面頭加上經炙燒過嘅邊位,口中即時滲出魚油香💦

🍣銀鱈魚-另一款具濃濃魚油香嘅款式,銀鱈魚一般會食熟食,呢個刺身級比較少見矜貴😛

🧡北海道馬糞海膽-見到師傅端出一整版北海道浜中養殖海膽已經覺得好吸引。馬糞海膽呈橙黃色,味道極盡鮮甜,入口幾近即化🤩

🍣大拖羅-前面食完中拖,最後都要以大拖作結,咁先夠完成度。炙燒之後逼晒啲魚油出嚟,入口即溶,口感一流🥳

🍲海鮮湯
熱湯唔係一般嘅麵豉湯,而係海鮮湯,飲到好香好濃郁嘅魚味,食完壽司再飲呢個好舒服☺️

🍈水果
食得咁飽,最後以清甜爆汁嘅蜜瓜作結就好完美💦

推介指數(10分為滿分):9分
2024-12-09
2024-11-01 1273 瀏覽
午市omakase有幾個選擇,師父嘅醋飯微酸偏小份,個人覺得幾適合自己口味。都嚟過好幾次,係性價比之選。前菜有沙律同鱈魚乾😗食材都新鮮,中拖羅油脂平衡,拖羅蓉手卷加入咗天婦羅脆脆,口感幾豐富☺️另外仲有帆立貝,鮮嫩肉厚,師父既垂直切法令口感更加特別,表面仲會有柚子鹽調味,深海池魚就my all time favorite ,赤貝,海膽味道清甜,燒鯖魚會用紫蘇葉卷住再燒香,層次幾豐富,最後茶碗蒸同麵豉湯好滿足。
前菜有沙律同鱈魚乾😗

2024-10-23 1819 瀏覽
午餐360 蚊Omakase 九貫壽司餐廳位置比較隱蔽,沒有開放的門面,像會所一樣很注重私隱餐廳在4樓,原木muji風格簡約乾淨整潔,bar台座位不多,環境很寧靜,還有天台戶外座位可以活動一坐下,店員已經準備了薑,還有最特別的日本榨菜今日選擇的omakase 除了有壽司九貫,還有前菜小吃和沙拉很推薦的食咗拖羅壽司、右口魚加裙邊壽司、海膽壽司、深海池魚、北海道帶子、赤貝、鱈魚、吞拿魚壽司壽司後還會有茶碗蒸,味增湯和榛子雪糕我們選的是午餐💰300+,已經很飽,食材新鮮,感覺很舒服,相信晚餐更驚艷,menu上顯示💰由1480+,下次再來一個晚餐之約
午餐360 蚊Omakase 九貫壽司
餐廳位置比較隱蔽,沒有開放的門面,像會所一樣很注重私隱
一坐下,店員已經準備了薑,還有最特別的日本榨菜

很推薦的

壽司後還會有茶碗蒸,味增湯和榛子雪糕
🤎微風正好的季節來了🎐午餐特別喜歡出外覓食,這間性價比極高的廚師發辦真的有把我嚇一嚇🫣除咗性價比極高外,每一道菜都充滿誠意,高級食材的應用技巧完全展現了師傅們的匠心和對食材的敬重🤗❣️這次我點了就是壽司九貫,但其實總共包含10款壽司,而且還有2款熱食和甜品,真的非常滿足💘他們的晚市也有非常多選擇,當然晚市的價錢會高一點,但壽司和食材的選擇會更加多喔☺️【壽司九貫】✦北海道帶子 柚子皮✦深海池魚 蘿蔔容✦鮫鰈 ✦亦貝✦醬油漬吞拿魚(紫菜醬,七色芝麻)✦大拖羅✦ BB銀鱈魚✦北海道 紫海膽✦燒鯖魚卷✦拖羅蓉手卷/ 從手握壽司到手卷都幫我們準備好,特別喜歡帶子,表面有柚子皮把鮮味提更高😙赤貝簡直是表演級別,師傅拍一拍赤貝竟然會開花🌸大拖羅水準也是非常高,北海道紫海膽有別於平常的馬份海膽,這個更濃郁🥰手卷方面拖羅蓉裡面竟然有小米脆,口感非常豐富😝〰️〰️〰️〰️🥚茶碗蒸/ 裡面有超級鮮的菌菇,誠意滿滿☺️❣️面豉湯/ 新鮮的海苔,暖暖的非常舒服💕🍨雪糕/ 蜜桃味和伯爵茶味的雪糕,為整個午膳體驗畫上完全句號💗粋

壽司九貫】
✦北海道帶子 柚子皮
✦深海池魚 蘿蔔容
✦鮫鰈
✦亦貝
✦醬油漬吞拿魚(紫菜醬,七色芝麻)
✦大拖羅
✦ BB銀鱈魚
✦北海道 紫海膽
✦燒鯖魚卷
✦拖羅蓉手卷
〰️〰️〰️〰️
🥚茶碗蒸
/ 裡面有超級鮮的菌菇,誠意滿滿☺️
❣️面豉湯
/ 新鮮的海苔,暖暖的非常舒服💕
🍨雪糕
/ 蜜桃味和伯爵茶味的雪糕,為整個午膳體驗畫上完全句號💗
先講咗我最唔滿意嘅服務先,訂位嘅時候困難重重,首先嘗試兩度喺OpenRice俾Deposit,但都彈app,於是我唯有打去餐廳book位,咁餐廳同事就話會send條link俾我俾deposit。我當日完全冇收到任何text message, 正當第二日諗住打去問吓,就有餐廳同事WhatsApp message我問:”訂位還需要嗎,見你未付訂金”, 咁我就解釋返冇人send過任何訊息俾我,佢好似唔信咁。最後,我就叫佢再俾個deposit link我,咁我都即刻填咗信用卡資料。之後到我去食飯嗰日,我book咗1:45, 餐廳喺12點15分嘅時候又再WhatsApp我問: “會食邊個餐,另外有冇啲咩嘢唔食或者過敏”大佬呀,真係差呢1個半鐘? 如果真係想我提前講食乜嘢或者有咩dietary restrictions, 點解唔喺前一日remind我有Booking嘅時候問呢?係一個半鐘之前問係expect我幫你同我啲朋友落埋單,同埋咁炆問如果我真係有啲咩唔食真係轉到? 到餐廳,咁我係同朋友慶祝生日(book位個陣都講左),我上到去餐廳就俾咗個蛋糕佢地,上甜品嘅時候,佢原個蛋糕俾返我,連埋個盒嗰種

到餐廳,咁我係同朋友慶祝生日(book位個陣都講左),我上到去餐廳就俾咗個蛋糕佢地,上甜品嘅時候,佢原個蛋糕俾返我,連埋個盒嗰種… 我以為佢最少都會點支蠟燭,我估應該係因為佢趕住3:00收工,而嗰陣時已經3:03, 當時除咗我哋其實仲有其他客人個甜品係仲未食晒嘅,最後我係攞咗個蛋糕出嚟影咗兩張相就走咗(咁佢都冇收我切餅費嘅,我都冇切)。

睇咗好多食評話呢度又隱世、又性價比高咁,我去試完可以好負責咁講一句,隱世到差啲搵唔到,啲嘢食就不過不失,唔特別好食都唔特別難食(fyi 我食完係有肚痛,但我食好多嘢都肚痛),香港有好多香港人做師傅嘅鮨店,通常價錢會平啲、性價比高啲,但係應該唔係呢一間。

影咗咁多張相都post下啦:

2024-07-28
慶祝紀念
生日
2024-07-19 2651 瀏覽
好久沒吃omakase 啦! 之前都踩過一兩次雷。這次去對地方了!環境乾淨舒適,師傅還會問意見和介紹。點了九貫壽司還有十二貫的。非常新鮮🤩水準也不錯。壽司裡面會先加了芥末,不喜歡可以加師傅去掉。9貫才360💰非常划算!大概有:深海池魚白蝦赤貝金目錭北海道鮫鰈海膽銀雪魚油金魚邊手卷Toro青魚吞拿魚雖然說點了9貫,但最後還給了吞拿魚手卷哈哈哈 😂套餐還包了蒸蛋,沙拉 還有甜品真的很滿足!😍😍😍😍
好久沒吃omakase 啦! 之前都踩過一兩次雷。
這次去對地方了!環境乾淨舒適,師傅還會問意見和介紹。

大概有:
Toro
青魚
吞拿魚

雖然說點了9貫,但最後還給了吞拿魚手卷哈哈哈 😂
套餐還包了蒸蛋,沙拉 還有甜品
真的很滿足!😍😍😍😍
2024-05-14 2307 瀏覽
如題目一樣,真的是很一般的廚師發辦,我覺得去食壽司都冇咁失望。廚師發辦通常都會同客人溝通,有咩食、有咩唔食、有咩鍾意食等等,而今次係全程「零」交流。之前喺OpenRice睇好多好評啦,又隱世啦,又要幾日前book定 。我仲好期待啦,係樓下入黎都無咩嘅,上到黎環境就比較一般,就係坐喺廚師前面嘅L型吧枱,基本上都係客貼住客,成個感覺好迫。呢到嘢食一般,同平時食日本料理差唔多,唔係特別好食,又無交流,又無特別時令海鮮,又唔係特別IG-able,又無擺得好靚可以打卡。或者係我錯角落嘅關係,基本上所有嘅相都唔係話好靚。好在我哋淨係揀咗食lunch唔係食夜晚,如果唔係我嘅失望,應該會再加倍。
2024-05-03 1293 瀏覽
話說就男朋友唔食開生野但鑒於準備去日本我同佢講 我就一定會食生野但如果佢唔食 某d用餐時候我地就要分開食咁男朋友就唔想三月時follow個好朋友食左一次lunch叫左15果款連埋沙律同餐後湯+蒸蛋+雪糕我地飽到暈左咁男朋友願意去日本前練習下食生野呢間既性價比真心高又好好好好食所以我二話不說就揀左呢間同👦🏻黎食希望佢食到間好食既會愛上左食生野啦鑒於上次經驗我就叫左12 男朋友叫左15本身尋晚飲左d酒今朝一訓醒無咩胃口咁一早就book好左食我都驚自己無咩胃口但師傅手勢好好加上每次上壽司時都會講解係咩魚類好細心用餐過程都好開心雖然係12:00-1:30但絕對夠時間食既我已經推薦幾個朋友黎食希望之後唔會好難book啦PS:男朋友已經話下次都願意再黎食開心💕
話說就
男朋友唔食開生野