用餐時間(5:32pm snack)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋👶🏻 細細個親戚嚟拜年🧨🧧都會買精記蛋卷俾屋企老人家,每次都俾我掃咗半罐。我鍾意個程度甚至搭車去過佢屯門個工場,喺嗰度買仲有95折。(疫情前去仲有人手造,而家晤肯定)相比其他牌子,精記蛋卷佈滿蜂巢紋🍯,咬落口好鬆化香脆,唔會太硬身。如果買一磅兩磅大罐裝,打開蓋,翻開牛油紙,蛋卷香氣撲鼻。蛋味牛油🥚🧈味超香。有人覺得佢好甜,如果一味死甜我都接受唔到,不過加埋食材嘅香味,我覺得成個味好豐富滿足。我買嗰隻係獨立包裝(擔心自己食得太過分),每個獨立包裝有兩條。12月頭買,隔左差唔多2.5月食都唔會變淋,仲好鬆脆,真係估佢唔到❣️佢都有龍鳳卷,用蛋捲皮包住砂糖、椰絲🥥、芝麻,不過我個人覺得麻麻哋。每逢新年都會見到佢喺唔同地點散貨,見到個紫紅鐵罐❤️💜,就知道農曆新年就到,喚起甜美童年回憶。
用餐時間(5:32pm snack)
2024-01-28
$50 (其他)
2024-01-13 953 瀏覽
一入到店,個香味就撲鼻而來,好似立即返到小時候嘅下午茶時光。我一試佢哋嘅招牌蛋卷,即刻「嘩」咗一聲👀,呢個味道正!蛋香撲鼻,喺香港呢個地方,要搵到咁有質感嘅蛋卷真係唔算容易。嗌一個蛋卷,馬上感受到個外皮嘅鬆脆,一啖咬落去,啲蛋卷層次分明,酥鬆得啱啱好。當中嘅微微甜味,又唔會太膩,啱晒我呢啲愛吃又怕肥嘅人士。諗著畀老豆一試,相信佢都會鍾意。😌一盒送禮,一盀自用,都算係買得過癮,送得開心嘅選擇!喺長沙灣尋寶般搵到呢間舖,真係意想不到嘅驚喜。下次想攞嚟節日送禮,又或者自己吞雲吐霧,伴下午茶,呢個絕對係一個唔錯嘅選擇。只係記得食蛋卷嗰陣,要小心啲,唔好啲碎屑掉晒咗啲衫😂。下次還會再嚟,搞唔好仲要pre-order,免得手快有手慢冇啊!

2023-02-08 1830 瀏覽
精記蛋卷 - 紅磡店我真係好鍾意食蛋卷,好多包裝好的蛋捲,其實味道都不太好。咁啱新年收到親友送的精記蛋捲大盒裝,全家都食到舔舔脷,舉晒手指公👍跟住就專誠去紅磡店回購,原來佢有細盒裝,送禮自用都好實用! 大盒裝嘅蛋捲,係冇獨立包裝的,但是包裝盒真的很厲害,記住享用完美味的蛋捲要好好手尾地蓋好蛋捲權個蓋,我哋大約兩個星期就已經食晒一大盒蛋捲,但係品質都保存得非常好,完全冇出風,仍然係非常鬆脆可口,值得推介👍👍
精記蛋卷 - 紅磡店

跟住就專誠去紅磡店回購,原來佢有細盒裝,送禮自用都好實用!

2022-09-29 2311 瀏覽
🌞精記蛋捲~~~紅磡店篇〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉香港知名的手信/伴手禮,香港知名的蛋捲有很多,但對於觀光客來說精記蛋捲經常被忽略,而精記蛋捲是老香港人的味道,幾十年來的傳承不曾改變,很適合逢年過節送禮時的手信,送禮自用兩相宜,外包裝非常復古有特色,非常有老牌子的味道,雖然是老品牌蛋捲卻分成小包裝,非常的有巧思,來不及吃完也不怕軟掉,精記蛋捲口感鬆化酥脆、蛋奶香味十足非常適合當下午茶或是晚上餓了想吃小點心時來一份。包裝🐽🐽🐽價錢🐽🐽🐽🐽食物🐽🐽🐽🐽服務🐽🐽🐽
🌞精記蛋捲~~~紅磡店篇
〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉
包裝🐽🐽🐽
價錢🐽🐽🐽🐽
食物🐽🐽🐽🐽
服務🐽🐽🐽
2022-08-20 1748 瀏覽
作為香港知名的餅乾類大家都會想起蛋捲,而在香港蛋捲又有千千萬萬家蛋捲舖,各式各樣的蛋捲都有,連鎖店、私人小本經營、年輕化口味多種選擇,而我最近聽人推薦精記蛋捲可以試看看,有看到桃紅色和紫色的鐵盒裝的蛋捲很有復古感,而我印象中的蛋捲也是這樣方形的鐵盒裝著但都是很大的包裝,可能鐵盒打開全部蛋捲就放在裡面,你要跟時間賽跑,不趕快吃完蛋捲會軟掉,或是五條蛋捲一包(也是一次吃不完😅)而精記蛋捲才兩條一包,份量剛剛好,吃起來口感酥脆,奶香味很重,從沒吃過那麼奶香的蛋捲,讓人一口接一口,很適合當下午茶,兩根蛋捲一杯茶剛剛好不會過多,亦可以當宵夜吃。
2022-05-02 1800 瀏覽
原來精記開業記三十多年,在屯門和紅磡都有工場,絕對本地生產,其中一個售賣點在長沙灣,但住系度幾十年都無留意,因為門面真系好細,哩面都系擺曬一箱箱的來貨。今次系買左兩盒細的蛋捲同鳳凰卷試下蛋卷(3包x2條,$20)-蛋卷的皮非常薄,滿佈蜂巢洞的蛋皮捲成多層,所以入口鬆化,蛋香吾夠,味道偏甜,食落很鬆脆。鳳凰卷 (2包x4件,$19)-鳳凰卷比之前食過的薄,蛋味同甜味吾多,內涵有椰絲,糖等,食落跟鬆脆。優點- 餐品有多種包裝,適合不同需要。- 本地生產,有信心。
原來精記開業記三十多年,在

今次系買左兩盒細的蛋捲同鳳凰卷試下

蛋卷(3包x2條,$20)

鳳凰卷 (2包x4件,$19)

優點
- 餐品有多種包裝,適合不同需要。
- 本地生產,有信心。

鳳凰卷
2022-05-02
鳳凰卷
2022-03-12 999 瀏覽
大家喜歡吃蛋捲嗎?在下午茶時吃兩條,再喝上一杯熱熱的茶解膩,真的是一大享受🤤🤤 蛋捲不知什麼時候開始已經融入了生活,不止新年送禮,更有很多國外遊客來香港買作伴手禮,像奇華、美心、榮華等等連鎖餅店都超有名氣,但其實香港還是有很多不錯的小店有賣蛋捲等餅食,例如今次跟大家介紹的---精記蛋卷王。 精記的蛋捲在香港自設工場製造,門市位於長沙灣的元洲街,如果長沙灣不方便大家的話,可以直接到紅磡跟屯門工廠購買,工廠的賣價還有95折。蛋捲蛋味香濃,一打開鐵罐首當其衝的是滿滿的牛油香味,咬下去十分香脆,一定要小心吃用,不然會吃到一身都是 >w< 不過好吃是好吃,大家亦要注意蛋捲的熱量不低,不要因為好吃就停不下嘴啊~ 品項: 精記蛋卷王價錢: $58 / 500g購自: 長沙灣-精記蛋卷王門市地址: 長沙灣元洲街340號地下工廠地址: 屯門天后路18號南豐工業中心四座912室

品項: 精記蛋卷王
價錢: $58 / 500g
購自: 長沙灣-精記蛋卷王
門市地址: 長沙灣元洲街340號地下
工廠地址: 屯門天后路18號南豐工業中心四座912室
2021-07-26 1250 瀏覽
好耐之前已經收藏咗精記蛋捲呢間店舖,但係又唔係路過所以冇特登去買,只係新年時候喺萬寧見到有就買少少食吓。最近因某啲原因,每個星期都會到長沙灣,精記亦都成為我每個星期都會到訪過一次嘅店舖。佢啲蛋捲真係不得了,一係唔食,一食就好似停唔到口咁,但係我個胃又細,食多幾條又會飽,真係好矛盾。佢啲蛋捲好有蛋味,超香脆,真係回味無窮。食完一盒諗住唔買,隻腳又唔知點解會行咗過去間舖頭,又買多一盒返屋企。我試過原味同鳳凰卷,個人比較喜歡原味多啲,即係圓轆轆一條嗰隻,呢啲香港製造嘅店舖買少見少,有機會大家都支持下啦!我見到士多網上店都有出售㗎,萬寧新年都會有得賣我諗第時如果有返遊客,可能就未必咁容易買到了。所以趁而家食多幾次

我見到士多網上店都有出售㗎,萬寧新年都會有得賣

2021-07-25
$70 (其他)
  • 蛋捲王
2021-02-21 1058 瀏覽
記得小時候放暑假跟家人一起係灣仔上班,那時有門市即買即做蛋卷同鳳凰卷已經愛上佢,之後每逢新年先可以在某些舊式超市看到佢,現在新年萬寧都發現佢,及後原來長沙灣有門市,以後想食都可以去買😍!繼續努力加油💪!
2021-02-21
  • 蛋卷、鳳凰卷
2020-02-06 3923 瀏覽
我好我好鍾意食蛋卷 好多唔同牌子嘅我都食過 有d就太實淨唔夠鬆化 而且牛油味蓋過蛋味有d就太鬆化好似食左一陣風 未食真咩味佢已經溶晒精記係我鍾意食嘅質感 佢唔係硬崩崩亦唔會似陣風 表面睇佢卷左好多層 但係佢咬落鬆化不黏口 仲可以嗒到佢嘅蛋味 一食就知道係古早味而且佢同大牌子唔一樣 佢好少添加劑 所以我覺得佢好味又健康每年過年前我都會去門市入貨 因為有非常懷舊嘅包裝 滿布花花的花紙加上紅色尼龍繩 就咁已經可以送出去 所以我覺得精記蛋卷係送禮自用嘅佳品
我好我好鍾意食蛋卷 好多唔同牌子嘅我都食過
有d就太實淨唔夠鬆化 而且牛油味蓋過蛋味
有d就太鬆化好似食左一陣風 未食真咩味佢已經溶晒
而且佢同大牌子唔一樣 佢好少添加劑
所以我覺得佢好味又健康
所以我覺得精記蛋卷係送禮自用嘅佳品
2019-09-25 3944 瀏覽
之前農曆新年又試過食覺得好好食,忍唔住自己去長沙灣買左兩盒返屋企食。之前都試過其他牌子嘅蛋捲但係都唔夠精記好食,佢嘅蛋捲蛋香味都幾濃,食落係真係有雞蛋味,而且最緊要係即使擺耐左依然好鬆脆,食落口感同味道都係一流。
蛋捲
蛋捲
2017-02-19 10385 瀏覽
過年送禮想有點不一樣,想送蛋卷俾老豆(我老豆愛吃),但北角那間老字號永遠買不到,新的又沒有那份味道,偶然經過長沙灣,竟發現一間小店,專賣蛋卷而且有著這懷舊包裝,一於買兩盒,一盒送禮另一盒當然自奉啦。打開一看,小時候的雙層存氣包裝,而且去廠買仲有平,可惡,一食,係呢隻味勒,充滿蛋香,微甜,鬆化,食呢d蛋卷時要八分入口,兩分墮樓。完全是古早味,以後唔使去北角都可以食得番了。
打開一看,小時候的雙層存氣包裝,而且去廠買仲有平,可惡,
一食,係呢隻味勒
外賣自取
$66 (其他)
2017-02-14 7299 瀏覽
俐落的店面 一入內就能見到各種選擇大罐的都有獨立包裝啊 好方便貪心的我買了龍鳯卷王 即係蛋卷同鳯凰卷都有 問問店員 呢款都有獨立包裝 讚!!蛋卷一包有兩條 鳯凰卷就一包四塊獨食或者共食都好方便蛋卷充滿蛋香 不易碎 也不會過甜 推介鳯凰卷內含花生 椰絲等 有點像懷舊糖葱餅的味道 娘親說如果椰絲再多就更好了我就覺得恰到好處啦會再買的
俐落的店面 一入內就能見到各種選擇
大罐的都有獨立包裝啊 好方便

蛋卷一包有兩條 鳯凰卷就一包四塊
獨食或者共食都好方便
蛋卷充滿蛋香 不易碎 也不會過甜 推介
我就覺得恰到好處啦

會再買的
2016-09-07 7759 瀏覽
第一次買800g,以前食開454g,諗住800g抵食dd...原來係獨立包藏,比細盒裝好,唔怕食得耐會淋哂,like。一小包有2條,size是平時咁,都好紮實下,唔會輕飄飄。聞落牛油味淡咗,食落都好似無細盒裝咁鬆化,喜歡它依舊嘅微甜,話哂本地製造,品質始終有信賴d😁而且無乜加價,約$120/盒,抵食
原來係獨立包藏,比細盒裝好,唔怕食得耐會淋哂,like。

一小包有2條,size是平時咁,都好紮實下,唔會輕飄飄。

2016-09-03
  • 蛋卷
2015-04-24 8768 瀏覽
媽媽常說在她年輕仍在工廠打工時,經常與工友們團購北角的德誠號或精記的蛋卷到工廠分裝。是日與媽媽輕輕鬆鬆逛過了''香工'', 買了心頭好之後,再慢步的行到了長沙灣~媽媽猛然想起''精記蛋卷''的工場就在附近,就嚷著要買一罐回家細細品嚐, 回味惜日的味道~結果我們買了巨裝, 內有48條的蛋卷。不過它比市面賣的大裝, 少了一個正方型的蓋子~打開小圓蓋後, 就會看到bubble紙及牛油紙....登登登鄧!!! 主角終於出現喇 ^^一條條完整無缺的蛋卷, 整齊排列在罐內~蛋卷呈黃色,  甫打開蓋子便散出牛油香味。蛋卷入口酥化, 口感實在;但咀嚼時, 牛油味不如聞時濃烈~甜度適中不覺膩, 青蛙一口氣可以吃上八條 ^^媽媽更說味道跟舊時沒太大差別呢~希望''精記蛋卷''可以保持水準,讓青蛙可以帶這份可口的小食給下一代!!
媽媽常說在她年輕仍在工廠打工時,

經常與工友們團購北角的德誠號或精記的蛋卷到工廠分裝。

是日與媽媽輕輕鬆鬆逛過了''香工'', 買了心頭好之後,

再慢步的行到了長沙灣~

媽媽猛然想起''精記蛋卷''的工場就在附近,

就嚷著要買一罐回家細細品嚐, 回味惜日的味道~
結果我們買了巨裝, 內有48條的蛋卷。

不過它比市面賣的大裝, 少了一個正方型的蓋子~
打開小圓蓋後, 就會看到bubble紙及牛油紙....
登登登鄧!!! 主角終於出現喇 ^^

一條條完整無缺的蛋卷, 整齊排列在罐內~

蛋卷呈黃色,  甫打開蓋子便散出牛油香味。
蛋卷入口酥化, 口感實在;

但咀嚼時, 牛油味不如聞時濃烈~

甜度適中不覺膩, 青蛙一口氣可以吃上八條 ^^

媽媽更說味道跟舊時沒太大差別呢~

希望''精記蛋卷''可以保持水準,

讓青蛙可以帶這份可口的小食給下一代!!
2015-04-18