2016-08-15
同朋友去開九龍城食糖水,度度都好多人,見有間新開既小店,就諗住試下。店鋪係長條形的,窄窄但好深既店面幾特別,有好多好靚既食物相在牆上,好吸引,望到都已經留定口水喇!店主非常熱情甘招呼我地入座,店員都勤力甘送上餐具。餐牌上面都有唔少選擇,冷熱甜品都有得揀,價錢仲幾親民添!我地一行四人都叫左好幾樣食物,當中有兩款特別值得一讚!《得意芒果撈》$32聽個名幾特別,上枱時有點意想不到,份糖水好足料,有好多唔同既配料。珍珠、啫喱,分別都好有口感,加埋個汁的口感非常豐富。香芒是泰國青芒,好濃果香味,唔太甜,點綴一下,效果十分好。《心太軟》$40呢個上枱時,我地都「哇」一聲。擺碟好特別,好有心思,好得意,有隻好治療既貓貓既左上角望住我地食。一份心太軟可以配兩球雪糕,我地揀左綠茶同芒果。綠茶味香濃,質地幼滑;芒果味道唔太真實,但都好食,有點似童年時常食的芒果糖味道。心太軟做得好好,一打開就流心,有好香濃郁既朱古力味湧出黎。味道不太甜不膩,剛剛好一人可以食哂一個,感覺好滿足。最後埋價錢錢非常貼地,大部分都係三十幾蚊一份,旺區黎講算係好抵了!
得意芒果撈
心太軟