2020-01-04 627 瀏覽
約咗朋友喺柴灣食宵夜,最方便一定係喺樂軒台呢一度。呢間叫做糖兄弟,我哋叫咗燒賣,芒果小丸子,同埋朱古力心太軟。先講下芒果小丸子,我覺得佢個雪糕有啲似菠蘿味,芒果份量都幾多,依家唔係合時嘅時侯,但係都唔酸,小丸子份量仲多!我地3個人share 呢幾樣野都夠晒。佢個心太軟都超級大份,好似人哋Double size咁,味道唔太甜,流心效果未去到好似火山熔岩咁爆發出嚟,但係都唔錯。每人大約20幾蚊,抵食!

每人大約20幾蚊,抵食!
2019-08-17 745 瀏覽
黎到柴灣夜麻麻想食糖水同幾個朋友行到呢間野前面大家都未食過於是就決定一試雖然都12點幾但係都係好多人一坐低見到張枱有啲細我哋都冇抱太大期望叫咗個西米露腐竹糖水同埋一個布甸咁佢上嘅速度都幾快因為個布甸竟然真係一盒勁細嘅布甸竟然收我$28我朋友叫左個西米露同埋個腐竹糖水都算勉強過得去仲要坐喺店出邊 夏天又多蚊又熱食完即刻走 真係貼錢買難受講真其實幾平 不過質素真係好差 於我而言絕對唔會再嚟簡單啲來講真係想食糖水就唔好嚟呢度食啦一定中伏 其實附近亦有好多糖水舖完全唔建議呢間 唔信可以以身試伏
黎到柴灣夜麻麻想食糖水
唔信可以以身試伏

香滑牛奶蛋白布甸
西米露
2019-08-13
$22 (宵夜)
2018-09-24 839 瀏覽
適逢中秋,當然要出嚟行吓!行到咁上下特別想食碗糖水,呢間糖兄弟一入夜特別多人食,大家都係坐晒喺鋪頭外面一邊賞月一邊食糖水,好有氣氛!鋪頭細細,但係選擇非常多,有熱有凍,任君選擇,不過主打冰凍糖水居多,至於價錢尚算適中。我叫左碗薑汁芝麻湯圓,老公就叫咗碗凍芒果西米露。老公碗芒西都唔錯,芒果份量都多,而且好夠甜,西米露亦煙韌爽口,非常有口感。至於我碗薑汁芝麻湯丸亦都唔錯,湯丸皮薄、芝麻夠香,不過略嫌個薑汁太過薑,攪到我飲左二啖已經飲唔落。

我叫左碗薑汁芝麻湯圓,老公就叫咗碗凍芒果西米露。

2017-01-26 1003 瀏覽
喺柴灣食飯唔夠飽,係搭車之前經過街邊見到好多人食緊糖水,咁我哋決定滿足下第二個胃,聽朋友講糖兄弟糖水舖一向主打西式甜品,咁我哋梗係要試吓啦!頭先食芝士唔夠喉,叫埋呢個香脆焦糖芝士雪糕撻,當然我哋冇諗過會喺度食到超好質素嘅甜品,但心諗都應該唔會太差掛!所謂嘅香脆焦糖芝士雪糕撻,撻皮唔脆都算啦,仲要硬骨骨,完全食唔到個邊,焦糖味呢…又冇喎!芝士雪糕又冇芝士味,仲要收三十蚊咁貴!唔好食!好難食!好失望!

2016-09-18 773 瀏覽
是日到朋友家作客食飽飽壽搭車之際見到街邊有間糖水店好多人為食既我地 見到咁多人又想試下我叫左珍珠綠豆沙涼粉味道其實普通 無咩特別但$26 份量多好似食黎食去都唔會食得哂
是日到朋友家作客

味道其實普通 無咩特別
但$26 份量多
好似食黎食去都唔會食得哂
2016-09-17
$26 (宵夜)
2016-06-13 761 瀏覽
綠茶控必食 - 綠茶千層pancake 餅皮十分煙“un” 而且好重綠茶中間的不是cream 係雲呢拿雪糕呀再入面就係红豆 綠茶+红豆呢个配搭想輸都几難下次應該會試埋芝士tat
綠茶控必食 - 綠茶千層pancake

餅皮十分煙“un” 而且好重綠茶
中間的不是cream 係雲呢拿雪糕呀
再入面就係红豆 綠茶+红豆呢个配搭想輸都几難
下次應該會試埋芝士tat
2016-05-26 642 瀏覽
🍴晚飯完,行過見到呢間糖水甜品店坐滿人,就8掛行去望下,望望下又熱熱地所以決定食返個甜品先返歸😂 #根本就係為食囉 🍰。。👄綠茶pancake雪糕 $38 。👉開頭睇個名以為係普通pancake上面放個雪糕球甘,所以一送上枱我仲以為佢地嚟錯😅 原來係千層pancake個friend! 每層中間唔係cream, 而係雪糕😋🍦最中間嗰part就有紅豆蓉做涵~。。佢當然無lady M嗰d甘薄甘高質(!?)啦,但每塊pancake都唔算厚,都feel到佢用心去整既❤。。因為中間每層係有雪糕,所以都要快d食,尤其是喺坐outdoor. 每啖都凍凍地甘都幾正,味道都唔會太甜,可能就因為整體比較淡口,所以中間加層較甜既紅豆蓉。但就唔好期望pancake有濃厚既綠茶味啦,呢個價錢算ok啦~
綠茶pancake雪糕

👄綠茶pancake雪糕 $38 。

2016-05-06
5 分鐘 (堂食)
$38 (宵夜)
綠茶pancake雪糕
2016-05-03 558 瀏覽
柴灣甜品店一向主打中式今次嘗試在這間點個西式具創意的甜品它就是香脆焦糖芝士雪糕撻$30可惜味道不好完全不脆 撻皮好實 雪糕有芝士味但配脆的waffle 應該好吃些可能芒果甜點還好吃
柴灣甜品店一向主打中式

今次嘗試在這間點個西式具創意的甜品

它就是香脆焦糖芝士雪糕撻$30

可惜味道不好

可能芒果甜點還好吃

2015-02-24 608 瀏覽
圖中第一個係芒果甘露拉面,第二個係本店大熱芒之戀人!當我丈夫食到第一個既時候覺得D拉面太少,但價錢就同芒之戀人差不多。只係相差$2元炸!但分量就有好大既對比……當中两碗既芒果都係超級熟芒,而唔係生既芒果所以食落去就特別有咬口!而芒之戀人裏既奶凍就係北海牛奶乳,相當奶味重超級好食!如果情侶的話可以两個人一齊食,因為都几大碗可以你一口我又一口相當温輕!
芒果甘露拉麵,同芒之戀人

圖中第一個係芒果甘露拉面,第二個係本店大熱芒之戀人!

2015-02-23
5 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
芒果甘露拉麵,同芒之戀人
  • 芒之戀人
2015-02-06 541 瀏覽
可以話係柴灣區, 數一數二好味既糖水舖..沒有焗既甜品, 一般係中式甜品 都會有.舖內有兩,三張枱可以坐, 當多人既時候, 外面都會開坐位.今次叫左外賣, 因為天氣太凍啦.什果楊枝金露 , 永遠都係最愛既甜品什果有西瓜, 芒果, 哈密瓜 同埋密瓜, 不能不提, 雖然依家冬天, 生果唔係當做季節, 但係生果都好新鮮 !!而楊枝金露, 有 楊枝 當然當有西米露. 西米露好好咬口, 口感煙煙韌韌 !!份量黎計, 堂食係好大碗, 兩個人分食都夠, 依外賣既份量就會細少少~
可以話係柴灣區, 數一數二好味既糖水舖..
沒有焗既甜品, 一般係中式甜品 都會有.
舖內有兩,三張枱可以坐, 當多人既時候, 外面都會開坐位.
今次叫左外賣, 因為天氣太凍啦.
什果楊枝金露 , 永遠都係最愛既甜品
2015-02-05
外賣自取
$35 (宵夜)
2014-12-08 506 瀏覽
午餐吃得太飽,晚餐完全可以Skip掉不用吃~但又擔心完全不吃的話,半夜會覺得肚餓  所以最後決定在家附近找間甜品店吃甜品!!這間是第一次吃啊@3@ 人很多!幸好剛剛有店內的位置(不然就要坐放在店外面的桌子)一人一碗甜品~不過都是吃芒果的芒果涼粉($25) - 涼粉和芒果的份量都算多。而且芒果算頗大片的,配上椰奶不會讓涼粉啖而無味。芒果小丸子($35) - 這個去到某一間專門吃芒果的店一定會點~!!見到這間也有當然要試一下吧 ^^小丸子比較想像中的要多~芒果超甜!!雪糕也有滿滿的芒果味道。不過冰沙實在太凍了Orz 在這麼冷的天氣去吃有點過份~
午餐吃得太飽,晚餐完全可以Skip掉不用吃~
但又擔心完全不吃的話,半夜會覺得肚餓
 所以最後決定在家附近找間甜品店吃甜品!!
這間是第一次吃啊@3@ 人很多!幸好剛剛有店內的位置
(不然就要坐放在店外面的桌子)
一人一碗甜品~不過都是吃芒果的

芒果涼粉($25) - 涼粉和芒果的份量都算多。
而且芒果算頗大片的,配上椰奶不會讓涼粉啖而無味。
見到這間也有當然要試一下吧 ^^
不過冰沙實在太凍了Orz 在這麼冷的天氣去吃有點過份~
2014-11-29
2014-12-01 493 瀏覽
因為午餐吃得太飽的關係,結果這天晚上沒有吃晚餐,與女朋友行街街到九點多便回柴灣那邊吃甜品當晚餐吧。去到柴灣那邊,女朋友說這邊有間甜品店,那邊又有兩間,心大心細之下,最後還是選了糖兄弟甜品屋。糖兄弟的店裡大概只能坐5-6人,如果是吸煙或不介意坐在路旁的話,也是有辦法的呢。至於甜品方面,都是很主流的各款生果系列、中式糖水,以及棉花冰、飲品等。我們則點了芒果涼粉($25)及芒果小丸子($35)。因為家裡比較少出現芒果,所以每次去吃甜品,十之八九都是選芒果系列,而今次則配搭了很久沒吃的涼粉。之前還在擔心已過了芒果的當造季節,不是吃芒果的好時機,但我的憂慮是多餘的吧,因為這店的芒果很甜呢,而且份量也比想像中多!那個只輕帶甜味的椰奶,使每口涼粉也吃到椰香之餘,更加突顯芒果的香甜!一看到整碗都是芒果的芒果小丸子,即時令我想到某間芒果甜品專門店(不對~。雖然味道較淡的芒果雪糕及芒果冰沙成了配角,但與芒果肉的一濃一淡互相補足下,反而吃得出不同層次的芒果味。至於小丸子又夠韌勁,但也只好暫時化身主角及配角後的一塊綠葉了。今時今日有水準的小店其實也很難得,所以有熱誠的小店多多加油呢!(這樣我才有好東西吃,嘿。

2014-11-29