2014-02-09 334 瀏覽
是日凍冰冰冷鋒襲港,與父母想食充滿暖意的糖水作午餐,便去了剛開鋪的糖圓園。 本身我想點鮮奶燉蛋白,但由於剛開鋪的關係店員說未能供應,便想叫『五福臨門』(五種口味的湯圓),但店員又說今天只有芝麻湯圓一款。 有選擇困難症的我看着餐牌十五分鐘有多,點了個『焗焦糖芋蓉西米蛋白』(7.5/10),焦糖有點痴牙,但中層的蛋白清新而幼滑,底層的芋蓉與西米入口即溶,味道濃郁! 而爸爸點的是『蓮子南瓜西米露』(8/10),南瓜十分足料,有南瓜絲,而表面淋上了少許花奶,與南瓜露配合得天衣無縫!!!媽媽則點了『芝麻糊杏仁茶』(5/10),兩者都很稀很水,不夠香濃,而杏仁茶亦不重杏仁香,感覺不到暖意

2014-02-09
  • 蓮子南瓜露
  • 焗芋蓉西米蛋白
2014-02-09 165 瀏覽

2014-02-09
  • 蓮子南瓜露
  • 焗芋蓉西米蛋白
2014-02-02 124 瀏覽
點左個朱古力牛奶雪花冰,配椰果、綠茶糕$40。只能說我未食過咁差既雪花冰,兩個人食一個雪花冰都食唔晒。淨係第一啖,我同個fd個樣都已經變晒。牛奶雪花冰似奶粉溝水,好淡,可以話完全無牛奶味。仲要個質感似刨冰多d,完全無正常果d雪花冰棉棉既感覺,每一下都好似咬緊碎冰咁。朱古力醬唔係香港食開個種朱古力,而係強國製個種朱古力醬味,完全唔香、又唔甜,無朱古力味,得陣濃濃既苦味。椰果本身無問題,但我相信係浸住椰果個隻汁,一句講晒:藥水味。壓軸,個綠茶糕,唔講唔知係綠茶味黎,超怪。最後,我同個fd夾硬盡量食都食唔曬,成口仲係果種所謂朱古力醬既味…
點左個朱古力牛奶雪花冰,配椰果、綠茶糕$40。

壓軸,個綠茶糕,唔講唔知係綠茶味黎,超怪。

2014-02-02 70 瀏覽
點左個朱古力牛奶雪花冰,配椰果、綠茶糕$40。只能說我未食過咁差既雪花冰,兩個人食一個雪花冰都食唔晒。淨係第一啖,我同個fd個樣都已經變晒。牛奶雪花冰似奶粉溝水,好淡,可以話完全無牛奶味。仲要個質感似刨冰多d,完全無正常果d雪花冰棉棉既感覺,每一下都好似咬緊碎冰咁。朱古力醬唔係香港食開個種朱古力,而係強國製個種朱古力醬味,完全唔香、又唔甜,無朱古力味,得陣濃濃既苦味。椰果本身無問題,但我相信係浸住椰果個隻汁,一句講晒:藥水味。壓軸,個綠茶糕,唔講唔知係綠茶味黎,怪怪地咁。最後,我同個fd夾硬盡量食都食唔曬,成口仲係果種所謂朱古力醬既味…
點左個朱古力牛奶雪花冰,配椰果、綠茶糕$40。

壓軸,個綠茶糕,唔講唔知係綠茶味黎,怪怪地咁。

今天跟老婆仔吃晚飯最近我們的工作壓力都很大今天的晚飯和見面更是舒緩壓力的有效方法我們正餐吃了壽司老婆仔說我們很久沒試過吃糖水所以便到了附近的糖水店喜歡芒果糖水的老婆仔猶疑在椰汁芒果黑糯米和楊枝甘露之間最後我要了前者她要了後者再互相嘗試一下看起來也還好的楊枝甘露吃下去果然也不錯芒果很多而且西米也很多同時也很甜不過就是沒有什麼特色如果選擇不到該吃什麼時可以嘗試一下至於椰汁芒果黑糯米椰汁味道竟然很淡幾乎吃不出有椰汁最大的敗筆在黑糯米上煮得很差糯米竟然都黏在一起咬也咬不開感覺怪怪地而且也無法和椰汁配合所以也算是失敗之作不過這頓糖水的重點在於我們的甜用甜來笑迎壓力的確, 這晚我們笑得很開心仿似已把壓力驅走生活只剩下甜蜜
今天跟老婆仔吃晚飯
而且也無法和椰汁配合
所以也算是失敗之作
不過這頓糖水的重點在於我們的甜
用甜來笑迎壓力
的確, 這晚我們笑得很開心
仿似已把壓力驅走
生活只剩下甜蜜
2014-01-03
$29 (宵夜)
2013-12-10 56 瀏覽
今日想食糖水,甘附近,近近地就諗起糖圓園...就叫工人外賣左個芝麻糊!嘩嘩嘩,佢拎到番黎我打左個突,然後得啖笑依個係芝麻糊咩? 水黎嫁WO甘都算..食落口...淡!淡到無味,係米吾記得落糖呀?一定無下次
今日想食糖水,甘附近,近近地就諗起糖圓園...
就叫工人外賣左個芝麻糊!
嘩嘩嘩,佢拎到番黎我打左個突,然後得啖笑
依個係芝麻糊咩? 水黎嫁WO
甘都算..食落口...淡!淡到無味,係米吾記得落糖呀?
一定無下次
2013-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
2013-12-08 64 瀏覽
椰香多士~有微微椰香,脆口。平日售$10,星期六、日售$14。芒果奶凍~芒果是香甜也是甜品的靈魂,奶凍也滑滑。鮮奶燉蛋白~又白又滑,淡淡的不會太甜,是四季滋潤健康之選!
芒果奶凍~芒果是香甜也是甜品的靈魂,奶凍也滑滑。
鮮奶燉蛋白~又白又滑,淡淡的不會太甜,是四季滋潤健康之選!
2013-11-23
用餐優惠
其他
2013-10-18 18 瀏覽
難得今日想食糖水,就去糖圓圓買食過幾次既南瓜露,可惜去到waiter又唔多理人,落左單我明明话要凍既幾次,佢都係整左熱,仲半强迫我要左個熱,問咩甘你要吾要熱啊?,趕時間下我無奈只好硬食。再食既時候已经冇以前既感覺,吾滑又唔香!以后吾會再去!破壞我一日既心情!差!
題外話/補充資料: 價錢唔係平,寧願去m記都冇甘嬲!
5 分鐘 (外賣自取)
2013-09-20 19 瀏覽
沙田市中心甜品選擇真的很有限。。。別無選擇的情況之下,再次光顧,可惜:芝麻糊加奶皇湯圓:不太甜,勁熱(估計利用微波爐翻熱),好稀!湯圓好大粒,但奶皇餡太稀!錯哂!同行友人亦點了其他款式的糖水,可惜。。。

同行友人亦點了其他款式的糖水,可惜。。。

2013-09-20
$30 (其他)
2013-09-04 14 瀏覽
非常一般 唔會再幫襯!點左兩個雪花冰仲有個白雪芒果小丸子黑糯米。其實白雪芒果小丸子黑糯米尚可但兩個雪花冰真係唔掂。芒果好酸,冰既口感一般,友人食左兩啖已經話唔想食。
久沒執筆寫食評,讓自己重新執筆的原因就是此店舖實在太無服務態度可言我們一行八人到達糖水店,本打算開開心心食糖水,實想不到竟然遇上此等奇事我叫了一個和風豆奶凍,所謂和風就是沒綠茶味的綠茶凍加上十數粒紅豆加丸子數粒豆奶凍更是金玉其外,敗絮其中,一吃之下並無任何豆奶味,而且質感沒半點Q彈,更能吃出魚膠粉未完全煮溶的情況,魚膠粉的比例明顯出錯,下糖的比例也不足,難以帶起微弱的豆香談到服務方面,更是令人震驚本人從事飲食行業,實在從沒見過如此差劣的服務,請大家務必小心留意,想與伴侶同行的更要認真三思前文談及我們一行八人,被安排分開兩張前後的位置就坐,這可以理解但下單後,所有甜品全部放在我們枱上(A枱),完全沒有問我們甜品是屬於哪枱結果我們要自己把甜品送到另一張4人枱(B枱)這完全是店員的疏忽及溝通問題!更令人髮指的是,我們的甜品還剩下一大半,竟然就黎問我地仲要唔要初次我們禮貌的說還要的之後每五分鐘就來問同樣的問題,第三次時更稱出面有二十個人等候中此時真的令我們完全咋舌同為飲食行業,我可諒解店舖爆滿的煩惱,但絕對不應頻繁地煩擾客人(特別是我們東西還沒吃完!!!!!!)更不該宣稱共有廿人等候此等言詞(

談到服務方面,更是令人震驚

結果我們要自己把甜品送到另一張4人枱(B枱)

這完全是店員的疏忽及溝通問題!

初次我們禮貌的說還要的

此時真的令我們完全咋舌

更不該宣稱共有廿人等候此等言詞(我們離開時只見約十人)

希望大家小心選擇,避免有不愉快的用餐體驗
2013-08-17
$40 (宵夜)
2013-05-06 10 瀏覽
眼見下午的工作會很快辦妥,而且午飯後見尚有時間,不如吃一個甜品才返公司,在下想:去大型超市定去小店好?最後還是在午飯地點左近的糖圓園吃一個甜品啦。來到糖圓園,地方小小,但都算整潔,下午一時多兩時沒有客人,就隨便坐下來,看看牆壁上的畫,是由一粒粒的糖砌成,看得出是很有心機機砌成的。看過餐牌,這裡的推介是芝麻餬及雪花冰,但是在下並不想吃冰也不想吃芝麻,就從豆及凍及布甸選擇,最終決定是芒果豆奶凍。芒果豆奶凍充滿了豆香的豆腐,加上粒粒的芒果,令滑溜的豆奶增添甜味,不過芒果未算最甜的,也不是很凍。整個甜品也不算太甜,味道適中。

2013-05-06
咁勞動節難得有假放, 一於同女朋友去食下糖水啦~下午五點咁上下到左, 等都唔洗等, 在場仲有三張吉枱咁間鋪細細間, 兩個人得兩人位, 冇多個位放袋, 都好正常好啦, 去相!啲服務都OK, 因為人唔多, 揮揮手都有人黎招呼我地, 不過冇推介邊個好食, 加唔到分啲料都幾多架~ 呢碗等得比較耐, 等等下叫多杯野飲28蚊杯, 貴左啲囉, 都唔知有冇加糖既, 有既就唔抵啦四圍望下, 發現佢有幅幾靚幾有趣既作品
咁勞動節難得有假放, 一於同女朋友去食下糖水啦~

下午五點咁上下到左, 等都唔洗等, 在場仲有三張吉枱

咁間鋪細細間, 兩個人得兩人位, 冇多個位放袋, 都好正常

好啦, 去相!

啲料都幾多架~ 呢碗等得比較耐, 等等下叫多杯野飲
28蚊杯, 貴左啲囉, 都唔知有冇加糖既, 有既就唔抵啦

四圍望下, 發現佢有幅幾靚幾有趣既作品
2013-05-01
  • 紅棗雪耳木瓜
2012-09-21 24 瀏覽
吃過晚飯後來了糖圓園,算是廣場唯一的糖水店,點了一個蛋白燉鮮奶和綠茶雪花冰+乳酸QQ+朱古力可可米+榛子醬蛋白燉鮮奶又老又鞋,淡而無味,完全失敗綠茶雪花冰 - 先說冰,綠茶味不大,而且鞋口,完全不合格!乳酸QQ還可以,咬下有乳酸汁,味道口感也很好。可可米就更失敗!有些已經不脆了,証明放了很長時間了........最奇怪的是榛子醬既是透明的!真的不會欣賞..............總結:如果不介意款色少,對面許留山會更好.....要不是附近只有這一間糖水店,真的找不到理由再來糖圓園。
吃過晚飯後來了糖圓園,算是廣場唯一的糖水店,
蛋白燉鮮奶又老又鞋,淡而無味,完全失敗

綠茶雪花冰 - 先說冰,綠茶味不大,而且鞋口,完全不合格!
乳酸QQ還可以,咬下有乳酸汁,味道口感也很好。

2012-08-27
$25 (宵夜)
2012-06-12 13 瀏覽
晚上返媽媽屋企食完飯,再落左去食糖圓園抱有期望咁黎試佢啲雪花冰,點知.....失望而回1.阿華田味雪花冰~ 賣相睇落唔錯, 雪花冰一層層, 成座山咁幾足料黑糖QQ條好味, 木糠過份碎, 直程係粉黎o家... 個人鍾意有返少少口感頭幾淡都幾好味... 因為個面o個d 有d 焦糖醬丫嘛越食越唔對路...... 無阿華田味不在話下啦.. 連朱古力味都唔係喎 @@"而且呢個雪花冰真係得個樣 ... 食落口係好似雪糕咁杰 patpat o家就好似.... 台灣未有間食巨無霸冰淇淋o既?? 好高好幼o個隻呢.....又好似係雪糕但又食到好多冰o既感覺咁 ..... 奇奇怪怪 @@"食到佢開始溶o個陣, 簡直係漿口o家..... ><"2. 椰子味雪花芒果珠珠涼粉~ 相比之下, 呢個係幾好食..... 不過個椰子味雪花冰, 硬係好似酸酸地唔知係咪 d 芒果o既關係, 珠珠幾好味, 有珍珠, 小丸子同蘭香子芒果同涼粉一樣切到細細粒, 呢樣都幾鍾意, 好過幾舊大o既,不過 d 涼粉好多水, 變左 d 椰子雪花溶左就好浠 , 變左椰子糖水## 暫時試左兩間沙田區o既甜品店, 都有不快經驗
晚上返媽媽屋企食完飯,再落左去食糖圓園
抱有期望咁黎試佢啲雪花冰,點知.....失望而回

1.阿華田味雪花冰
~ 賣相睇落唔錯, 雪花冰一層層, 成座山咁幾足料
頭幾淡都幾好味... 因為個面o個d 有d 焦糖醬丫嘛
食到佢開始溶o個陣, 簡直係漿口o家..... ><"
2. 椰子味雪花芒果珠珠涼粉
## 暫時試左兩間沙田區o既甜品店, 都有不快經驗,
睇黎要轉戰入馬鞍山或者落返大圍食 ... =(
2012-06-10