2019-08-28 148 瀏覽
救命,買碗糖水返來,本身好開心諗住有糖水食,點知一打開即刻聞到臭味,聞到就好想嘔🤮🤮🤮🤮🤢🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮,極度嘔心🤮🤮🤮,真係未試過買啲糖水係咁樣🤷🏻‍♀️,點解可以咁嘔心🤢🤢,過夜就唔好拎出來買啦!!咁樣害人都有,浪費左我啲錢買碗咁既糖水🤷🏻‍♀️都唔知係咪想食死人,以後絕對唔會再幫襯呢間糖水鋪🤬🤬🤬🤬🤯
2019-08-28
外賣自取
2019-08-10 131 瀏覽
每一次食完晚餐,我都好想食個甜品,先會覺得滿足。 今日喺深水埗附近食晚餐,所以之後就嚟咗呢度食糖水。呢度嘅甜品選擇都ok,價錢望落都唔算貴。 由於天氣真係太夜所以最後叫咗兩個甜品都係要咗凍嘅~~南北杏雪耳燉木瓜($29)糖水味道清甜,用料十足,不過小編就覺得有啲過份甜,好似甜到遮蓋咗木瓜嘅味道。雪耳爽口,整體味道都ok!芝麻糊溝合桃糊($28)賣相同想像中有啲偏差,初頭會以為佢整得靚啲,但真係原來佢直接將兩個溝埋一齊。😅 成碗糖水質感幼滑,甜度適中。總括嚟講如果想食下糖水,傾下偈嘅話,都係一個好嘅地方嘅~~

南北杏雪耳燉木瓜

南北杏雪耳燉木瓜($29)
合桃糊溝芝麻糊

芝麻糊溝合桃糊($28)

總括嚟講如果想食下糖水,傾下偈嘅話,都係一個好嘅地方嘅~~
2019-05-29 175 瀏覽
剛剛好落班,結束咗一日葛辛勞,梗係要慰勞一下自己個胃啦,天氣感熱,就想吃凍葛糖水了,一個人來到深水涉葛糖水佬甜品Tong Shui Lo Dessert;店內環境單調整潔,而且有好多糖水品種可以挑選!超級鐘意吃軟糯食品葛我,點咗一份自己最喜愛葛椰汁黑糯米,黑糯米葛軟糯加上椰漿,吃一淡,椰汁葛奶香以及黑糯米的糯糯嚼勁,直到吞嚥下去都口中帶有濃郁的椰汁甜香!而且糖水甜度適中,唔會甜到膩;我仲特登買咗兩份糖水返屋企比家人一齊嘴饞一下!
剛剛好落班,結束咗一日葛辛勞,梗係要慰勞一下自己個胃啦,天氣感熱,就想吃凍葛糖水了,一個人來到深水涉葛糖水甜品Tong Shui Lo Dessert;店內環境單調整潔,而且有好多糖水品種可以挑選!超級鐘意吃軟糯食品葛我,點咗一份自己最喜愛葛椰汁黑糯米,黑糯米葛軟糯加上椰漿,吃一淡,椰汁葛奶香以及黑糯米的糯糯嚼勁,直到吞嚥下去都口中帶有濃郁的椰汁甜香!而且糖水甜度適中,唔會甜到膩;我仲特登買咗兩份糖水返屋企比家人一齊嘴饞一下!
5 分鐘 (堂食)
2019-05-29 161 瀏覽
聽人講過呢間D糖水話好好食,咁經過開咪捉埋老虎乸黎試下囉,點知..............................$26 薑汁蛋白燉鮮奶個賣相都唔差,望落好滑,聞落薑味唔多,但我都幾期待。點知,唔食由至何,一食完全唔掂一達達,口感極差,又"唉"口,唔識形容。芒果西米露都唔係好食,芒果都唔係最大問題 ,但D西米呢,一D一粒粒一D一PAT PAT 好難食。糖水佬甜品整體評分 2.0 /10推介: N/A(五分滿)老虎回頭率:老虎乸嬲豬指數:🐯🐯🐯🐯
$26 薑汁蛋白燉鮮奶

一達達,口感極差,又"唉"口,唔識形容。

糖水甜品
整體評分 2.0 /10
推介: N/A
(五分滿)老虎回頭率:
老虎乸嬲豬指數:🐯🐯🐯🐯
2019-05-24
宵夜
2019-05-22 124 瀏覽
活動了一整天,食完晚飯,加上美味的糖水,就會為整天劃上完滿的句號。晚上飯後時間,正是糖水店的黃金時間,所以很多人在店外等候安排入座。因為吃糖水用時不長,所以等候時間不算太耐。入座後,看見餐牌上有很多不同種類的糖水,中式,西式都有,就選了幾款糖水。傳統的,腐竹意米糖水,糖水香滑,但略為偏甜。南北杏雪耳燉木瓜,用料充足,清甜可口。蛋白杏仁茶,新鮮好味,味道剛好,非常滋潤。西式的,芒果西米露,芒果汁香濃。珍寶香蕉船,份量十足,可以選擇雪糕球的味道,非常窩心。

傳統的,腐竹意米糖水糖水香滑,但略為偏甜。南北杏雪耳燉木瓜,用料充足,清甜可口。蛋白杏仁茶,新鮮好味,味道剛好,非常滋潤。

2019-05-19
宵夜
2019-04-24 167 瀏覽
是日夜晚經過深水埗,且友人推介這家糖水,所以我特登買咗兩個糖水返屋企chill 一chill外賣咗一個芒果西米露 同一個芒果紫米露。芒果西米露就我妹食,佢評價係:芒果一般 ,西米好難食,有陣奇怪嘅味道。好啦到我食芒果紫米露,頭果幾啖都覺得還好,嗯,一般連鎖糖水店嘅水準,沒驚喜也不太好吃,$32 也不算抵食,然後,令我嬲到爆炸,不能接受嘅事發生啦!食第N啖芒果有陣生果「宿」咗嘅臭味!真係即刻lurrrrrr返出黎!認真作為一個香港人,我真係第一次見識到用爛芒果整甜品嘅糖水舖,仲要係都叫做出名嘅一間。永不再食!警惕大家!(另外,紫米都係另一大伏,第一次食到成口渣嘅紫米!睇返d渣先發現原來係米殼!)

外賣咗一個芒果西米露 同一個芒果紫米露。

認真作為一個香港人,我真係第一次見識到用爛芒果整甜品糖水舖,仲要係都叫做出名嘅一間。
永不再食!警惕大家!

紫米露嘅殼
變壞嘅芒果紫米露
2019-04-23
外賣自取
2019-03-30 165 瀏覽
今次食左個薑汁燉奶同薑汁芝麻湯圓。兩個甜品都唔洗30蚊。個燉奶好有薑汁味,佢隻燉奶唔係話好滑,但係味道唔會太甜,都唔錯。薑汁湯圓粒粒都好大粒。而個薑汁都唔會太甜or太辣。最岩呢幾日返風,飲完好暖身。呢個價錢食到呢個質素,真係唔錯。

2019-03-12 127 瀏覽
糖水,甜點,我來了一心高高興興食甜品,但是叫了一碗難🉐️不是間間有的腰果露來吃,但是完全沒有腰果味,仲杰撻撻,完全未發開的糊仔。一條條咁,太差了。另一碗芝麻糊,不遑多讓,一點芝麻味也沒有,怎麼吃下去。
糖水,甜點,我來了
一心高高興興食甜品,但是
2019-03-06 97 瀏覽
夜晚未想散band,同男朋友去深水埗食糖水。見外面都幾多人排隊,隔離幾個大叔話呢間啲紅豆沙綠豆沙好正,叫咗一碗試試,無咩特別,普通酒樓水準。仲要咗碗雜果涼粉,生果酸到不得了,食咗幾啖就要停口
$25 (宵夜)
好難食!我諗要用10個好難食先至可以形容到啲一個楊枝甘露,我未試過食一個楊枝甘露是酸的,正常一間糖水舖芒果是很重要,如果你啲芒果品質不佳就唔應該供應給客人,整碗楊枝甘露都是酸的,食了兩啖已經食不下去,寧願浪費
1K
2019-02-10 105 瀏覽
人龍長長的,好彩唔駛等好耐! 唔知係咪因為新年嘅關係,所謂嘅生磨合桃並唔係生磨,食到粒粒未溶嘅粉粒 🤔 無以前咁好食 lu ..生磨合桃露 + 湯丸 ~ 食到粒粒未溶粉粒,無合桃味.芝麻糊 + 湯丸 ~ 朋友話太甜.薑汁蛋白燉鮮奶 ~ 最正常的,眼見幾滑溜
生磨合桃露 + 湯丸 ~ 食到粒粒未溶粉粒,無合桃味
芝麻糊 + 湯丸 ~ 朋友話太甜
薑汁蛋白燉鮮奶 ~ 最正常的,眼見幾滑溜

2019-02-07
2019-02-10 102 瀏覽
又到左甜品時間,揾地方食甜品,之前去食過都一般尚可,今次去真係好吳得🙄🙄芒果🥭豆腐花x2榴櫣飄香x1———————————————————-芒果🥭豆腐花———-好普通既一碗豆腐花,加D芒果🥭係面頭,無乜特別,又吳覺得特別好食😅————————————————————榴櫣飄香———非常失望,平日好多甜品舗頭都會有一舊榴槤,呢度係溶哂既榴櫣水甘,又一pat pat滐蓬蓬既西米一舊,係好難食😫未食過一間甜品鋪既榴櫣甜品甘差😨
芒果🥭豆腐花x2
榴櫣飄香x1
———————————————————-
————————————————————
未食過一間甜品鋪既榴櫣甜品甘差😨
2019-02-06 91 瀏覽
同三個朋友一齊去食,我同兩個朋友一齊叫左先,另一位朋友係後加既。我個兩個朋友糖水到左,已經差唔多食完,我個個仲未到,吹左佢一次,話好快整緊......由於我等得太耐,見佢有麥提莎糯米糍,咪叫囉,黎到,點知係白色一舊舊既,就咁糯米皮放兩粒麥提莎落去,完全唔係平時出面啡色細細粒個隻,$25得3粒🙄又唔好食。之後,我朋友後加個糖水都到埋,我個個仲未到,再吹多次,話個蜜瓜切緊。洗唔洗整咁耐牙!?後加個個都黎埋,你同我講依家先切蜜瓜?一般出面都係切好哂啲配料,加埋一兜就出嫁啦,算。最後黎到,我叫個個係哈密瓜大明珠,係椰汁底的,椰汁底冇椰汁味好似白色既水咁,本身大明珠冇味,你個椰汁底又淡味,哈密瓜又唔甜,成兜野冇味,你係完全唔會想食,最後我淨係食晒啲哈密瓜就算,$30食垃圾,新年流流真係好灰☹️☹️😡食物質素差,阿叔又Hea覆,唔會再黎幫襯!
同三個朋友一齊去食,
我同兩個朋友一齊叫左先,另一位朋友係後加既。

之後,

最後黎到,
我叫個個係哈密瓜大明珠,係椰汁底的,
😡食物質素差,阿叔又Hea覆,唔會再黎幫襯!
2019-02-06
$35 (宵夜)
收銀呀叔態度超級惡劣!琴晚放工諗住買碗糖水番去治癒下,點知換黎一肚氣2019年1月30號,傍晚6點半左右外賣凍椰汁黑糯米 $20 諗住溝西米餐牌寫住"經典甜品凍熱兩溝同價",正常人都get到以為係兩溝都係$20啦,點知收銀話$21,無所謂我照俾,不過俾完都係唔明個$1邊度黎😮我都係正常語氣詢問番,但個呀叔一起已經係無好氣咁指俾我睇,又係咁重覆:「熱甜品兩溝$21呀!」語氣非常勞嘈,呀叔我係叫凍甜品ok?「咁簡單都唔明?」重複左n次,呢句說話除左侮辱我,對成件事有咩作用嗎請問?🧐「咁簡單都唔明?唔明咁無啦!」最後拋低呢句就走番入舖👏👏👏🤗喂呀生,我買既係凍甜品喎,你個兩溝加$1寫向熱甜品度,凍甜品又寫兩溝同價,明顯有誤導啦!都算,你正常態度解釋我都俾得鋸☺️但你個收銀呀叔收銀就粗聲粗氣,大聲到全舖頭都聽到咁串我話我蠢,咁真係多謝晒喎!😘咁既態度唔洗旨意我回頭,亦絕唔推薦俾身邊既人!問起深水埗糖水?我會推薦其他囉!🤗唔知係呢位收銀呀叔係老闆定員工!不過老闆員工都好,咁衰既態度都只係趕客,反正附近大把選擇!拋開上面,講番甜品,西米同黑糯米好少,用羹好難"but"到,係誇張到我轉用粗飲管飲!🙄西
收銀呀叔態度超級惡劣!

琴晚放工諗住買碗糖水番去治癒下,點知換黎一肚氣
2019年1月30號,傍晚6點半左右
外賣凍椰汁黑糯米 $20 諗住溝西米
「熱甜品兩溝$21呀!
」語氣非常勞嘈,呀叔我係叫凍甜品ok?
「咁簡單都唔明?
「咁簡單都唔明?唔明咁無啦!
」最後拋低呢句就走番入舖👏👏👏🤗

咁既態度唔洗旨意我回頭,亦絕唔推薦俾身邊既人!
問起深水埗糖水?我會推薦其他囉!🤗

西米煮過龍,入口一pat野!食完喉嚨好乾好涸喉!🤢

仲要係細碗裝,我過對面台灣甜品同一價錢係大碗裝囉,仲要好態度!完全諗唔到有咩理由食呢間受氣既甜品舖!😡

態度唔得,甜品唔得又唔抵!
永不回頭錄用推薦!
2019-01-30
10 分鐘 (外賣自取)
  • 咁簡單你都唔明!?
一向都中意食豆類既野,加上有選擇困難,所以每次去糖水舖都點喳咋,貪佢乜豆都有D😆。是日晚上路經此地,見到餐廳店外個招牌寫住喳咋,勾想我既食慾,結果拉埋朋友入去試下佢。凍咋喳 $20不得不說呢度既咋喳都幾足料,口感豐富,麥米彈牙,芋頭軟爛,不過甜度對我黎講就甜左少少。凍芝麻糊 $20呢個芝麻糊質感似係加左粟粉既湯羮,口感好奇怪😫,而且芝麻味唔香,唔好食。由於平時食開熱芝麻糊,所以唔知凍芝麻糊係米就係呢個質感,但以後唔敢再食凍😣。

凍咋喳 $20

凍芝麻糊 $20
凍芝麻糊

2019-01-25
$20 (宵夜)