2025-01-08 0 瀏覽
Red Tea Cafe is a hidden gem for both breakfast and afternoon tea lovers. Their breakfast set, featuring instant noodles with a drink included, is a delightful and tasty treat that truly hits the spot. Not only is it delicious, but it's also worth every dollar spent. The afternoon tea experience is equally satisfying, especially with the BBQ pork rice set that is not only very worth the price but also a dish I've found myself returning to many times. The fast service is a big plus, although the cash-only policy and occasional line-ups during peak hours can be a minor inconvenience. Overall, Red Tea Cafe comes highly recommended for its flavorsome offerings and value for money.
2025-01-08
$50 (早餐)
  • Satay instant  noodles
  • BBQ  pork  rice
  • Egg  tart
  • 凍鴛鴦
  • 熱咖啡
  • 炸雞髀薯條
2024-12-31 64 瀏覽
下午茶餐62 包括嘢飲,真係幾抵,因為有蛋同牛角包酸菜好甜,辣味適中不過只是辣椒油。牛肉厚度適中,都有好多塊牛肉一定夠飽,不過啲牛肉浸得太耐或者煮得太耐。牛角包攞到返屋企,夜晚食依然鬆脆。啲蛋依然幼滑好食。
下午茶餐62

包括嘢飲,真係幾抵,因為有蛋同牛角包

牛角包攞到返屋企,夜晚食依然鬆脆。啲蛋依然幼滑好食。
2024-12-24 62 瀏覽
聖誕大餐收每位188元,主食是肉眼扒,結果變成大快活午餐薄牛扒。環境非常吵雜,令人很煩躁。我仍未吃完食物,但侍應不停過來問可否收拾。整個體驗非常差,下次不會再去了。
環境非常吵雜,令人很煩躁。
我仍未吃完食物,但侍應不停過來問可否收拾。
整個體驗非常差,下次不會再去了。
2024-12-24
食物不錯👍🏻選擇較都多不過長期都排隊。但員工態度及安排入座有待改善。一坐底3分鐘都會問落得單未,香港的節奏就係咁😅😅所以都習慣了。不過安排入座的員工態度及安排有待改善,不知道為什麼我是四位,我後面的又是四位,但入左後面果枱先到我。(可能我2大2小?)雖然輪候座位的時間不是很長,但就有點不公平對待。蛋撻keep住都新鮮出爐,菠蘿包好食。奄列足料。
食物不錯👍🏻選擇較都多不過長期都排隊。
但員工態度及安排入座有待改善。
蛋撻keep住都新鮮出爐,菠蘿包好食。
奄列足料。
2024-12-15
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-12-08 194 瀏覽
每次見到一大班遊客排隊食紅茶,心諗「茶餐廳都要排?!」。當時仲未知點解D遊慕名而來,最近食完幾次終於明白紅茶性價比真係高,屬於高級版茶餐廳,我都食過返尋味,試過一星期食兩次🤭▫️板燒黑椒西冷牛扒 $72▫️兩塊薄牛扒,大量嘅黑椒汁,意粉又多,餐廳出手好大方。相比友人的鐵板西冷,我呢塊嘅肉質唔韌,雖然有鬆肉粉味,但味道唔錯👍🏻 意粉有少少蕃茄蓉襯托,最主要都係撈黑椒汁嚟食,所以蕃茄蓉少啲都冇所謂。平時出去食扒餐都會遇到醬汁唔夠嘅情況,但係紅茶出手闊綽,d汁多到滿瀉🤭 若要挑剔的話,黑椒汁有少少鹹。▫️蒜蓉美國西冷牛扒鐵板 $125▫️叫咗5成熟,但係上碟時已Overcooked。足足1寸厚的西冷,沒有比平價版的好味😟 肉質有點韌和鞋。不過,蒜蓉汁幾出色,好好味又唔過鹹。綜合兩款牛扒、醬汁和配菜,個人認為平價西冷嘅性價比完勝鐵板西冷。另外,之前都有幫襯紅茶嘅晚飯小炒,唔錯!P.S. 只收現金,如可以提供其他支付方式更為方便。

▫️板燒黑椒西冷牛扒 $72▫️

▫️蒜蓉美國西冷牛扒鐵板 $125▫️

P.S. 只收現金,如可以提供其他支付方式更為方便。

2024-11-12 322 瀏覽
今日跑完步經過大圍红茶餐廳,忍唔住去食咗個普普通通嘅沙嗲牛肉麵,再配一個煎雙蛋加多士,一杯熱奶茶,沙嗲牛肉夠嫩滑,沙嗲汁好香濃,雙蛋煎到啱啱好,多士就脆卜卜,熱奶茶好有茶味,好正!🍜🍳🍞☕️,
2024-11-11
5 分鐘 (堂食)
早餐
2024-11-06 308 瀏覽
港式茶記永遠有佢自己嘅味道同特色 咩餐都會食厭 唯獨茶記真係可以日日食 每日一款唔同嘅碟頭飯 每次諗唔到食咩就一定會茶記做comfort food 今次叫左印尼炒飯 份量就超級有誠意 成碟大過我塊面 仲要係山型 飯量巨多 簡直夠2-3個細食嘅女仔👧🏻 不過係差少少鑊氣 如果唔係真係100分 除左大件夾扺食 茶記都係食氣氛 入去食預左落單姐姐/哥哥 快狠準 一句廢話都唔會有 熱熱鬧鬧 同朋友傾計夾雜住隔離枱嘅update

2024-10-29 307 瀏覽
紅茶我覺得炒蛋好滑、丹麥酥好香、好食、豬扒好大塊、味道恰當,奶茶好滑,凍檸茶檸檬鮮、好夠茶味常餐3 金寶豬扒湯通粉3 Top One丹麥酥3 嫩滑炒蛋2 凍檸檬茶,少冰$3+$31 熱奶茶$56+$56+$562杯 凍飲$3+$3總共$174
紅茶

$56+$56+$56

2杯 凍飲$3+$3

總共$174

2024-10-28 273 瀏覽
打工仔日常工作都成日食嘅香港茶餐廳📸紅茶一定係其中一間 除咗午餐晚餐 佢嘅早餐都係一樣吸引🥰$4x嘅🐟魚柳配煎蛋🥚珍寶腸 丹麥多士 熱奶茶 先講最吸引小編嘅就係丹麥多士 首先熱辣辣 再配上牛油 外表酥脆 內裏軟綿 仲可以$11單售一件丹麥多士🤣 然後魚柳係超超超大塊 比起出邊連鎖餐廳差不多價錢嘅早餐 差唔多有兩倍咁大 同樣熱辣辣 外表酥脆 魚肉厚身😋 珍寶腸中規中矩 但係都好過連鎖餐廳嘅普通腸仔 🥚預設左係火腿奄列 但你都可以改煎蛋 或者太陽蛋 小編就鍾意煎雙蛋 最後奶茶細滑

$4x嘅🐟魚柳配煎蛋🥚珍寶腸 丹麥多士 熱奶茶

2024-10-02 371 瀏覽
大圍紅茶有個低食午飯套餐今次我試咗南瓜蒸排骨,真係好正!首先,南瓜切塊,放喺碟上,然後將排骨醃好,放喺南瓜上面,蒸大約四十分鐘。蒸出嚟嘅排骨肉質嫩滑,南瓜吸咗肉汁,味道香甜,真係一口接一口,食到停唔到!再加埋一碗中湯,湯底清淡又鮮美,裡面有啲蔬菜同肉,飲落去好舒服,特別適合秋冬季節。南瓜蒸排骨同中湯一齊食,簡直係完美搭配,既有營養又滿足,真係好想再嚐多一次!如果你鍾意蒸菜,呢個絕對唔可以錯過!加埋個凍檸茶一流🤤🤤🤤
大圍紅茶有個低食午飯套餐
2024-09-24 334 瀏覽
一講紅茶自然諗起沙嗲牛肉公仔麵,今日行經專登入去食返個早餐沙嗲牛肉公仔麵 +滑蛋丹麥包早餐價錢$42 沙嗲牛肉.. 感覺退步咗,醬料偏鹹,牛肉都唔夠滑… 炒蛋夠滑好食整體性價比可以接受,早餐價錢正常,但如果要用常餐價錢去食呢個餐就會唔抵了早晨維持到11:30,平日人流唔多,但一到中午餐廳出面總會有一條長長既排隊,質素就正常茶記質素。曾經因為佢既沙嗲牛肉公仔麵,而專登去觀塘到,而家就唔會專登排隊去食。但作為茶記質素黎講,係Ok 的
一講紅茶自然諗起沙嗲牛肉公仔麵,今日行經專登入去食返個早餐

沙嗲牛肉公仔麵 +滑蛋丹麥包
早餐價錢$42
沙嗲牛肉.. 感覺退步咗,醬料偏鹹,牛肉都唔夠滑…
炒蛋夠滑好食

2024-08-21 437 瀏覽
好多人話佢地態度唔好,我去食曾經某些員工態度非常惡劣,唔知係咪俾人炒咗,最近都見唔到佢。但係食咗幾次員工態度都ok食得太開心,有啲口乾加多杯紅豆冰👌出面好多紅豆冰啲紅豆係腍啤啤,又好稀😓牛角包新鮮出爐,熱辣辣,口感十足,唔會食空氣,好食過普通超市/便利店蛋好滑擺盤都吾錯,唔會散修修食咗幾次都保持咁嘅水準👍🏻
但係食咗幾次員工態度都ok

All day breakfast

食得太開心,有啲口乾加多杯紅豆冰👌
出面好多紅豆冰啲紅豆係腍啤啤,又好稀😓
紅豆冰

蛋好滑擺盤都吾錯,唔會散修修
食咗幾次都保持咁嘅水準👍🏻

2024-08-16
5 分鐘 (堂食)
All day breakfast
2024-08-09 549 瀏覽
我哋一行七人其中一個小童食其他嘢都唔得要我地出門口食其實只係一間茶餐廳唔知以為佢係五星級酒店餐廳咁巴閉嘢食不過不失咪又係普通茶餐廳味道大圍咁多茶餐廳真係唔洗揀佢
我哋一行七人
大圍咁多茶餐廳
真係唔洗揀佢
2024-08-09
2024-08-04 505 瀏覽
今日晏晝要食飯,行吓行吓就嚟咗紅茶食返個午餐,眾所周知紅茶茶餐廳係小红書入邊極力推介嘅網紅茶餐廳,所以其實入邊都有好多國內嘅人士喺入邊食飯。真係國內人士同香港人嘅比例國內人士係佔足80%。入邊有好多唔同嘅食物,今日我揀咗常餐嚟食常餐係有一個多士,多士烘得非常好食,仲有煎蛋都唔錯,重點嚟了,豬扒公仔麵,塊豬扒勁大塊,煎得好香口好好食,仲有佢而家可以加$9 ,就飲一杯特飲,我揀咗紅豆冰,紅豆冰甜度啱啱好非常好飲。
2024-08-03
2024-07-13 500 瀏覽
嗌咗一個麻辣嫩雞拌麵 點知啲雞好鹹直程係黑色 鹹到苦 個員工自己食都頂唔順 話幫我哋換 點知又叫我哋轉其他嘢食 轉下午茶又唔得 又話要收返一半錢 咁咪叫佢攞返嗰個面出嚟俾我哋 點知佢員工重要掉頭話返我哋嘥嘢 語氣極差 冇下次