2024-12-21 578 瀏覽
抹茶提拉米蘇抹茶提拉米蘇外觀十分精緻,層層分明的綠色和白色交織🍵😋 非常感受到濃郁抹茶香氣,再加上咖啡的香味巧妙結合,口感非常滑順✨💫再撒上細緻抹茶粉同可可粉,無疑係一道視覺饗宴🤩🤓抹茶雲石紋芝土蛋糕蛋糕外觀非常吸引🍰🧁抹茶同芝士交織既仿雲石紋理,色彩分明,令人垂涎🤤蛋糕口感柔軟濕潤,抹茶香氣好濃郁,同芝士絲滑感完美融合🌟令整體美觀又精緻🍽️和風庭園藍莓慕斯藍莓慕斯外觀清新迷人😋😋😋層次分明藍色和白色交織,慕斯的口感輕盈柔滑,再配上新鮮藍莓,色彩鮮豔,視覺效果十分誘人🐧🐧🐧牛肉壽喜燒定食牛肉壽喜燒定食十分精緻🐂✨肉片整齊擺放係陶瓷鍋,牛肉的質地鮮嫩入口即化,再搭配新鮮的蔬菜同豆腐,色彩鮮明💫😙令人食欲大,增添層次感🍽️👍🏻冰芒果百香果茶百香果茶外觀非常吸引人🍹鮮艷黃色同橙色交織😙😆 口感非常清爽,芒果甜香同百香果既微酸形成完美平衡😋✨更點綴著新鮮水果片同冰塊,令整體都非常清新🐧🐧🐧士多啤梨朱古力新地新地外觀十分誘人🍓🍓🍓鮮紅色士多啤梨同濃郁的朱古力醬交織🍫更有脆脆巧克力碎片非常之吸引🤤🤤🤤傳統抹茶傳統抹茶呈現十分簡約而典雅🍵深綠色抹茶粉在茶碗中搖曳✨頂部輕輕泛著泡沫,口感非常濃郁並茶香四溢
抹茶提拉米蘇

抹茶雲石紋芝土蛋糕

和風庭園藍莓慕斯

牛肉壽喜燒定食

冰芒果百香果茶

士多啤梨朱古力新地

傳統抹茶
傳統抹茶呈現十分簡約而典雅🍵深綠色抹茶粉在茶碗中搖曳✨頂部輕輕泛著泡沫,口感非常濃郁並茶香四溢😋😋😋增添了視覺的美感。

鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
抹茶白玉外觀十分精緻🍡綠色抹茶醬再搭配白色白玉,口感十分柔軟且彈性十足,色彩對比十分鮮明😙令整體既美觀又美味🤤
午餐
呢晚同朋友一齊嚟咗呢個商場呢間日式餐廳食個日式晚餐🤣呢間餐廳除咗普通座位仲有摩登式榻榻米座位🤣$198「豪華原條鰻魚茶漬飯」:原條鰻魚大大條夠晒多肉😋,首先就咁鰻魚配白飯加蔥粒加芥末一齊食,好食😋;跟住鰻魚配白飯加蔥粒加芥末加香濃蝦湯,咁又另外一種食法都係幾好食😋;呢個「茶漬飯」可以選擇 以蝦湯代茶,幾特別🤣;飯量仲勁多🤣$118「生薑豚肉燒定食」:豚肉肉質軟熟好豬味,唔單止煮嘅時候落咗薑,碟旁邊亦都放咗一小堆生薑蓉🫚,好味又感覺正氣🤣跟餐加 $35「旬之野菜」:簡單炒雜菜已經好食🤣跟餐加 $25「熱忌廉抹茶拿鐵」:抹茶拿鐵好濃郁仲夠晒甜飲得好開心🤣,上邊仲加咗一層好厚身嘅忌廉,呢層忌廉直程要用匙羹潷嚟食,真係又有得食又有得飲🤣$68「抹茶蕨餅新地」:有 抹茶蕨餅、抹茶雪糕、雲呢拿雪糕、勁甜あんこ🫘、忌廉、一粒勁甜小櫻桃、甜麥片、脆脆哋雪糕杯🤣,成個組合夠晒甜食得人好開心🤣,而我自己最鍾意食就係外邊脆脆哋嗰個雪糕杯🤣
呢晚同朋友一齊嚟咗呢個商場呢間日式餐廳食個日式晚餐🤣

呢間餐廳除咗普通座位仲有摩登式榻榻米座位🤣

跟餐加 $35「旬之野菜」:簡單炒雜菜已經好食🤣

3天前 0 瀏覽
呢晚同朋友去咗間日式餐廳試新嘢食,環境好舒適,仲有榻榻米座位,感覺好有氣氛😄。首先試咗「香蔥柚子蜆肉烏冬」🍜,烏冬夠彈牙,配埋鮮甜蜆肉,味道清新。柚子嘅香氣加上香蔥,令整體味道更加豐富,食落去有種清新嘅感覺,真係一試難忘😊。跟住就係「吉列豬扒滑蛋丼」🍚,豬扒炸得金黃色,外脆內嫩,配上滑蛋同白飯,滋味無窮。豬扒嘅肉汁豐富,滑蛋令整體口感更柔滑,食落去好滿足😋。飲品方面,我哋點咗「冰雜莓紅茶」🍹,紅茶清香,加上雜莓嘅酸甜,飲落去清爽解渴,仲有少少果香,係個不錯嘅選擇🍓。最後試咗「凍生薑蜜」🍯,呢杯飲品真係好特別,生薑嘅微辣加上蜜糖嘅甜味,飲落去暖胃又舒服,特別適合冬天❄️。整體嚟講,呢餐飯真係好滿意,食物質素高,味道好有層次,值得推薦俾朋友再嚟試!👍

• 吉列豬扒滑蛋丼
  • 香蔥柚子蜆肉烏冬
4天前 0 瀏覽
我本人對於貴公司有少少意見想反映吓,我琴晚同朋友去荃灣海之戀分店食晚飯,由於叫咗幾款刺身,所以就向店員攞多少少wasabi,隨即聽到喺廚房入面有個中年男士極為不滿既回應「又要?」,如果貴公司既wasabi係收取費用既話,大可以標明喺Menu上面,而唔俾我一個咁樣既回應,當店員提供咗wasabi俾我之後,我向店員反映呢個問題,當時店員有即時道歉,成件事上面店員係無問題,態度良好同有禮貌,問題在於點解貴公司既廚房師父會咁樣對待客人?希望貴公司正視問題
2025-01-14
慶祝紀念
生日
人氣日本過江龍餐廳 - 紅葉茶屋紅葉茶屋,來自日本鎌倉,設立於2017年的日式餐廳,於日本鐮倉、橫浜都有開店 ! 朋友仔上次到訪過尖沙咀店,覺得味道不錯,這晚就帶我來到開業只有1年左右的荃灣店試一試 !  進入餐廳後,發現荃灣店的日式風格的裝潢及燈光佈置,令人感覺柔和舒適! 店內更特別設有廣闊落地大玻璃的半開放式和室!坐榻榻米!望實海景!😍🌅不過要坐榻榻米是要每台達到500元消費金額的,這次我們就沒有進去那裡啦 ~我們focus在食物那裡吧 :🍱 剌身5點盛 $138前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔配蔥 、甜蛋絲、Wasabi茶漬飯配湯,可選鰹魚昆布湯 / 香濃蝦湯香濃蝦湯 +$0蝦味淡淡鮮香! 上餐時,會連同一張茶漬飯享用教學予食客,貼心!🍱 🍲 特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $138前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔配溫泉蛋麵質韌性十足,而且掛湯能力高,特盛還可以免費加麵變為200g麵!湯底更是整碗拉麵的精華所在,充滿濃厚魚介及豚骨風味,但同時又做到油而不膩!配荀之日本湯 +$0味噌湯🟩 黑蜜抹茶蕨餅 +$35 (跟定食優惠)以抹茶粉灑在表面,抹茶味香濃,入口又柔軟又綿密香甜!🍨 炸南瓜餅 +$35 (
人氣日本過江龍餐廳 - 紅葉茶屋

我們focus在食物那裡吧 :
🍱 剌身5點盛 $138
前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔
配蔥 、甜蛋絲、Wasabi

茶漬飯配湯,可選鰹魚昆布湯 / 香濃蝦湯
香濃蝦湯 +$0

🍱 🍲 特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $138
前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔
配溫泉蛋

配荀之日本湯 +$0
味噌湯

🟩 黑蜜抹茶蕨餅 +$35 (跟定食優惠)
以抹茶粉灑在表面,抹茶味香濃,入口又柔軟又綿密香甜!

🍨 炸南瓜餅 +$35 (跟定食優惠)
吃下去感覺到澱粉質重,鬆軟、軟腍﹑香口!

🍵 (熱)忌廉抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)
🥛 (凍) 忌廉抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)
忌廉,充滿奶香,打發得香濃厚實,抹茶Latte非常濃郁回甘!

整體體驗都不錯,會再去其他分店試其他食物,特別是鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇

紅葉茶屋 (海之戀商場) (荃灣)
地址 : 荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
電話 : 3690 2009
營業時間 : 11:30 - 2200
2024-11-28
慶祝紀念
生日
  • 特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
2025-01-04 0 瀏覽
埋單九秒九. 剩係得個唔為意既牌寫住海之戀會員有九折. 當然佢秒答你埋左單就無架la. 班員工心諗可以賺得就賺, 不過我相信唔少人 (如果係海之戀會員) 應該都奶過野. 唔緊要, 咁就無下次!
2024-12-22 296 瀏覽
呢間之前係旺角TOP食過,覺得幾好食,性價比幾好,可惜最後結業。不過最近餐廳係荃灣海之戀開左分店,鍾意食嘅我當然唔放過機會,星期五放工約朋友去食喇,最愛佢哋嘅壽喜燒套餐。————————————————————————和牛肉壽喜燒定食 $178壽喜燒有豆腐、冬菇、娃娃菜、仲有好多片嘅和牛肉,和牛肉都有好多塊,浸係壽喜料醬汁度入味,味道偏甜少少,但肉質嫩滑均勻,入口易咬開,醬汁配白飯再加牛肉,口感非常豐富。 定食套餐仲包麵豉湯、小配菜、溫泉蛋,整體唔會單調,又可以開開胃,解油膩感。冰抹茶拿鐵 $25自己加糖水,抹茶香濃,入口無澀味溫泉蛋卡邦尼烏冬 $92卡邦尼醬汁濃郁creamy,將溫泉蛋與醬料混合一起,味道唔會太重而過於膩口,均勻滑溜,鹹香交織。冰鮮奶咖啡 $20奶味濃,咖啡冰凍好飲,味道算唔錯紅葉甘之三味(藍莓提拉米蘇) $88有三道不同嘅甜品,性價比高,有哈密瓜雪糕、草莓奶凍同藍莓提拉米蘇,我覺得最好食係雪糕,哈密瓜味香甜可口,提拉米蘇有新鮮藍莓粒,而且唔算好甜,好特別抹茶雲石紋芝士蛋糕 $55蛋糕口感細膩,抹茶嘅苦味與芝士嘅奶香完融合,層次分明,每一口都有濃郁嘅抹茶風味,搭配乳酪
————————————————————————
和牛肉壽喜燒定食 $178

冰抹茶拿鐵 $25
自己加糖水,抹茶香濃,入口無澀味

溫泉蛋卡邦尼烏冬 $92

冰鮮奶咖啡 $20
奶味濃,咖啡冰凍好飲,味道算唔錯

紅葉甘之三味(藍莓提拉米蘇) $88

抹茶雲石紋芝士蛋糕 $55
蛋糕口感細膩,抹茶嘅苦味與芝士嘅奶香完融合,層次分明,每一口都有濃郁嘅抹茶風味,搭配乳酪,非常適合喜愛抹茶和芝士嘅人士,值得一試!

2024-12-13
5 分鐘 (堂食)
2024-12-10 547 瀏覽
去咗荃灣西買嘢,午餐揀咗呢間日本餐廳,見佢好多食物選擇,又有定食好吸引。豪華和牛肉壽喜燒定食$218定食套餐有漬物伴碟,並配有昆布麵豉湯。壽喜燒有好多大大片嘅和牛,肉質鮮嫩,食得出真係高質和牛。配菜嘅鮮冬菇、豆腐、本菇、蔬菜吸收咗醬汁,啱晒用嚟餸飯。天氣開始轉涼,食完鍋物感覺暖笠笠。照燒三文魚定食$138三文魚好厚肉,好有誠意。照燒汁好入味,肉質一啲都唔嚡口,仲有輕微焦香,點少少沙律醬又有另一種味道。配菜係新鮮沙律菜,口感清爽。炸牛肉薯餅 (+$15)小食加配咗炸牛肉薯餅,薯餅咬落外層鬆脆,裡面嘅薯肉好綿密,加上一啲牛肉碎,味道濃郁,好香口。抹茶白玉紅豆窩夫$68窩夫外脆內軟,配有紅豆蓉、抹茶雪糕,食落唔會太甜。白玉煙煙韌韌,有原味、抹茶口味兩款。呢款係一道冷熱兼備,多種口感嘅甜品。

豪華和牛肉壽喜燒定食$218

照燒三文魚定食$138

炸牛肉薯餅 (+$15)

抹茶白玉紅豆窩夫$68
2024-12-09 438 瀏覽
竟可安排坐到海景日式榻榻米座位, 仲有超多食物選擇包括定食、二人餐與及海鮮丼, 賣相真係樣樣都想食, 最後揀咗一個豪華吉列豬扒及廣島蠔定食, 好大份炸豬扒及兩隻肥美炸生蠔伴沙律, 更配有兩份牛蒡和蘿蔔小吃和麵豉湯, 白飯還可免費添加, 至於另一份定食叫了豚肉生薑燒, 一樣份量十足, 跟餐果茶系列特價, 各要了一杯芒果百香果茶及桃子洛神花茶,很清新怡神, 用完主餐食後已經很滿足,但甜品胃又要啓動, 一於試它的期間限定紅葉三重奏,包括藍莓提拉米素、牛奶布甸及北海道蜜瓜軟雪糕, 友人仲要添食朱古力士多啤梨新地, 真係要收手啦, 下次再試其他。

2024-12-06
2024-12-09 342 瀏覽
今日去試海之戀呢間日本餐廳,佢都好多選擇有丼飯烏冬,仲有刺身飯。豪華海鮮丼茶漬飯刺身都好新鮮,而且份量都唔少,三文魚好肥美,吞拿魚,甘蝦,帶子同埋魚子都好鮮甜,我哋揀咗香龍蝦湯,個蝦湯好鮮,飲得出係用蝦頭熬出嚟,食晒刺身嘅時候最後倒埋個湯,撈埋個飯嘅時候好似湯飯,最啱冬天嘅時候食吉列豬扒定飯,豬扒比想像中細份少少,但係外皮好脆,入邊豬扒嘅肥瘦比例唔錯,不會太乾,個日本飯好有驚喜,煙煙韌韌,真係好想叫多碗再食我哋各自都嗌咗杯嘢飲,個百香果好香,但係唔會太甜,咖啡都配咗糖漿,你可以自行去加牛肉薯餅,滿滿嘅薯蓉撈埋牛肉,剛剛炸起,熱辣辣雪糕好有驚喜,我哋加咗$35 ,每人都要咗一份,上面嘅雪糕食得出係高質,旁邊嘅朱古力帶有少少朱古力苦味,唔會一味死甜,而且下面仲有一啲麥片脆脆,最後可以食埋個窩夫餅底,好大滿足

豪華海鮮丼茶漬飯

刺身都好新鮮,而且份量都唔少,

吉列豬扒定飯,

牛肉薯餅,滿滿嘅薯蓉撈埋牛肉,剛剛炸起,熱辣辣

2024-12-08 283 瀏覽
之前食過尖沙咀和荔枝角分店 印象中食物質素幾好而且 喺日本都有分店 今次嚟到海之戀分店食日本餐-因為特別日子慶祝 仲揀咗榻榻米位置 (提早預約)日落時間睇到超靚夕陽海景 +夕陽 + 紅葉景裝飾🍁真係靚到不得了坐喺榻榻米 位置感覺有少少似去咗日本嘅溫泉旅館度假feel極高質素的壽喜燒 更加可以升級和牛壽喜燒牛肉份量好多,精緻的日式鍋物仲有豆腐、金菇、半熟蛋還有日式漬物,蘿蔔酸酸地好開胃套餐包含 麵豉湯 仲可以升級特飲例如我就揀咗 抹茶忌廉拿鐵呢度甜品好出名 抹茶一樣出色微甘加忌廉唔會太甜剛剛去到嘅時候喺傍晚 🌆睇到一片海景刺身價錢親民 呢款都係$78 有三款刺身牡丹蝦好大隻另外朋友揀咗吉列豬扒滑蛋丼 即叫即炸好香口士多啤梨朱古力新地雪糕口感好香滑 加上香甜的果醬仲有士多啤梨果蓉 甜品果然出色套餐仲可以優惠價加配 刺身三文魚刺身好肥美
之前食過尖沙咀和荔枝角分店

坐喺榻榻米 位置
感覺有少少似去咗日本嘅溫泉旅館
度假feel

極高質素的壽喜燒 更加可以升級和牛壽喜燒

牛肉份量好多,精緻的日式鍋物
仲有豆腐、金菇、半熟蛋
還有日式漬物,蘿蔔酸酸地好開胃

套餐包含 麵豉湯 仲可以升級特飲

2024-12-04
  • 牛肉壽喜燒定食
  • 吉列豬扒滑蛋丼
2024-12-05 387 瀏覽
荃灣海景餐廳日本菜餐廳設有多款日式定食,其中包括壽喜燒相當受歡迎,壽喜燒也有不同的款式供給選擇。日式炸物也有很多款的選擇,就連刺身魚生飯也有供應。《牛肉蕃茄壽喜燒》$138新出的牛肉壽喜燒系列,加入了蕃茄的湯底,令壽喜燒的鮮味大大提升。牛肉的份量也足夠,配料也非常充足,米飯也非常之軟綿綿,還有前菜小吃,非常豐富!另外,跟定食套餐可追加三文魚刺身,只需$28。《吉列豬扒滑蛋丼》$118非常厚切的炸豬扒,外脆內嫩,滑蛋更非常Creamy,撈飯吃簡直一流!挺食套餐當然也有前菜小吃和麵豉湯,非常豐富!另外,跟定食套餐可追加海鮮炸物盛合,包括有蝦和廣島蠔,只需加$45。重點推介日式甜品,非常好味!《鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉》$52非常有特色的甜品,白玉放在日式的小碟上,自行加上抹茶和醬料,很有日式的風味!賣相也非常漂亮!必點必點!《紅豆抹茶軟朱古力芭菲》$68非常有日本特色的雪糕甜品,是日的限定雪糕是夕張蜜瓜味,清爽而鮮甜!而且芭菲的份量非常滿足!必點必點!
荃灣海景餐廳日本菜

日式炸物也有很多款的選擇,就連刺身魚生飯也有供應。

《牛肉蕃茄壽喜燒》$138
另外,跟定食套餐可追加三文魚刺身,只需$28。

《吉列豬扒滑蛋丼》$118

重點推介日式甜品,非常好味!
《鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉》$52

《紅豆抹茶軟朱古力芭菲》$68
1K
2024-12-03 404 瀏覽
呢間餐廳環境舒適,服務態度好,日式屋企既裝飾,戶外日落時間仲可以睇到日落景象好靚,我地叫左一個二人餐,前菜四品係芥末八爪魚,蝦仔,枝豆同埋三款刺身,刺身赤身赤身好瘦同健康,三文魚香滑同埋帶子,龍蝦沙律好大碟配左柚子醋酸甜開胃,沙律菜份量多,龍蝦沙律好彈牙,牛肉鍋牛肉軟熟,仲有牛蒡,麵豉湯等等,炸豬扒同炸蠔外脆內軟脆卜卜,好香口惹味,dessert必食推介tiramisu抹茶蛋糕,入面有藍莓同抹茶粉好軟熟creamy。

我地叫左一個二人餐,前菜四品係芥末八爪魚,蝦仔,枝豆同埋三款刺身刺身赤身赤身好瘦同健康,三文魚香滑同埋帶子,

2024-11-29 387 瀏覽
位於荃灣海之戀的「紅葉茶屋」 裝潢日系 設榻榻米座位 為食妹👧🏻當然要去試試啦💨✨豪華和牛肉壽喜燒定食A4黑毛和牛份量慷慨 肉質嫩滑口感佳😋定食配埋前菜、白飯🍚、湯 非常滿足🫰🏻✨海鮮四色茶漬飯四色指三文魚、吞拿魚、甘蝦、魚子,刺身新鮮肥美 湯可選鰹魚昆布湯/蝦湯 自行斟下湯 秒變茶漬飯😍望望step123小教學 味道更豐富😮‍💨加配小食、飲品、甜品可享優惠價👍🏿熱雜莓香橙紅茶☕️百香果苿莉花茶☕️酸酸甜甜暖養生❣️✨紅葉甘之三味藍莓提拉米蘇|冬色牛奶布甸|北海道蜜瓜軟雪糕三重奏一次過可以滿足三個願望 甜品控表示心心眼😍

✨豪華和牛肉壽喜燒定食
✨海鮮四色茶漬飯

加配小食、飲品、甜品可享優惠價👍🏿
熱雜莓香橙紅茶☕️百香果苿莉花茶☕️
酸酸甜甜暖養生❣️
✨紅葉甘之三味
藍莓提拉米蘇|冬色牛奶布甸|北海道蜜瓜軟雪糕三重奏
一次過可以滿足三個願望 甜品控表示心心眼😍

2024-11-27 388 瀏覽
紅茶樹屋🌟港鐵荃灣西站🌟#海之戀 #紅茶樹屋 #日本菜 #榻榻米座位 #和風 呢度開咗之後都從冇嚟過 今日同屋企人行開荃灣海之戀 就嚟咗呢度食啦好好彩呀 有得坐喺榻榻米座位🤩今日仲要好好天 喺個大窗望出去係藍天白雲🧡#刺身3點盛- 吞拿魚 三文魚 牡丹蝦- 每種刺身都好新鮮 尤其係牡丹蝦 好鮮甜呀🧡#和牛壽喜燒定食- 和牛份量好多 唔煙韌 - 壽喜燒湯底唔會好濃 所以唔會太鹹 味道啱啱好- 配料勁足!🧡#火炙刺身三文魚鰻魚茶漬飯- 三片火炙三文魚 鮮味十足- 鰻魚份量亦都唔少 特別燒過 少少燶邊 正呀- 茶漬飯底 揀咗昆布湯 🙈🙈🧡跟餐定食有漬物 醃得好好味🧡跟餐仲有飲品 咁啱我哋都揀咗咖啡- 黑啡同奶係分開上嘅 可以自行調配奶嘅份量- 另外仲有幾粒朱古力豆
紅茶樹屋
🌟港鐵荃灣西站