純素日本宇治抹茶豆奶醬 很好吃!!! 好鍾意食抹茶 但因為抹茶嘅甘苦味令到坊間大部份呢類產品會加入大量糖去中和茶澀味 個種甜度嚇怕了我🥲純粹嘅抹茶醬用咗無糖豆乳配方 💕糖度少左50% 實在太啱我食 層次感好豐富 食到綠茶香 🌱帶少少甜味 最後會食到豆乳嘅味道 純素黑朱古力榛子醬 毫無懸念 係少甜版嘅Nutella 榛子味好重加埋 🍫80% 黑朱古力微澀味 絕對係完勝邪惡版 🥄🧈純素亞麻籽牛油 一打開蓋嗰陣棷子亞麻籽香味飄出黎..搽麵包真係極Match!! 🍞繼續係Eat clean 精神 😚
純素日本宇治抹茶豆奶醬 很好吃!!!

純粹嘅抹茶醬用咗無糖豆乳配方
💕糖度少左50% 實在太啱我食
層次感好豐富 食到綠茶香 🌱帶少少甜味
最後會食到豆乳嘅味道

純素黑朱古力榛子醬

繼續係Eat clean 精神 😚
2022-08-12 1358 瀏覽
 小編bookmark咗呢間觀塘素食店好耐🤩今次試咗純素撻,味道同賣相都好唔錯❤️  🍋< 檸檬炭燒烏龍茶撻>  第一次見到咁樣嘅配搭,感覺幾新鮮🤩個撻上面有一層檸檬啫喱,入口即溶😆加埋烏龍茶味道嘅內餡,整體味道偏酸,檸檬啫喱嘅味道稍微有少許搶咗烏龍茶既味道,但係都幾開胃✨  🌑<日本純黑芝麻麻糬月球撻>  黑芝麻撻係比較香口,入面既麻糬煙韌,亦都唔會話好難咬,成個撻相比檸檬烏龍撻係偏軟身d~黑芝麻味比較濃,配合埋麻糬口感好正!小編比較鍾意呢款🥰

🍋< 檸檬炭燒烏龍茶撻>
檸檬炭燒烏龍茶撻
🌑<日本純黑芝麻麻糬月球撻>
日本純黑芝麻麻糬月球撻
檸檬炭燒烏龍茶撻
日本純黑芝麻麻糬月球撻
2022-04-26 2222 瀏覽
-🦄純粹 @thatsit_hk-純素手工楓糖生吐司 Hkd62Rating🌕🌕🌕🌖🌑-[•我的生活 純粹簡單•]🤍純粹 我由它還是一間餐廳的時候 就已經想拜訪但當我想拜訪的時候 它就暫停營業沒有開放了到後來 他們變成了一間手作り食品的烘焙網店其實我一直都有在默默關注 他們各種烘焙食品每隔一段時間就會推出新產品 真是勤力小寶寶🤍一直都想在網上訂購他們的產品 但是觀塘很遠…然後機緣巧合之下 他們又參加了Sogo的素食展終於都有機會比我一次過掃清他們的手作烘焙了純素手工有機楓糖生吐司 沒有任何動物性成份 經過20小時的三重發酵 而且是低糖低脂低Kcal材料就只有六樣 純粹天然簡單 沒有多餘的添加與普通的生吐司比較 最明顯的分別是層次變化平時食開的生吐司都會加入大量的牛油或者煉奶所以撕開的時候好明顯是一絲絲的幼細的麵包絲但是純素的生吐司用了少量的米糠油來取替牛油它的層次都變得豐富 豐盈飽滿 不是一絲絲的而是比較厚身一層層的 同時又帶有更多的水份質感上較為厚重 摸上手一點都不油膩 比較清爽入口軟熟 烘熱之後食更是外脆內軟 口感細膩雖然是楓糖吐司 但其實甜度很低 幾乎沒有甜味再配搭純粹自家製的抹
🦄純粹 @thatsit_hk
到後來 他們變成了一間手作り食品的烘焙網店
其實我一直都有在默默關注 他們各種烘焙食品
每隔一段時間就會推出新產品 真是勤力小寶寶
🤍
一直都想在網上訂購他們的產品 但是觀塘很遠…
然後機緣巧合之下 他們又參加了Sogo的素食展

P.s.1 一開始我覺得這個吐司好大件 有375克架
點知我一返到屋企就食左差唔多1/2個 好癲
所以絕對唔需要擔心佢太大件 食唔哂會變壞
🤍
P.s.2 我最喜愛吃它的麵包皮hehe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

除了純素生吐司之外 其實我還買了這些お菓子

甜度亦適中 極低糖配方更能突顯出珈琲的甘香
最令人驚心動魄的一點是它中心部分充滿水份
與其說是在吃曲奇 倒不如說是在吃珈琲還貼切
🤍
純素伯爵茶曲奇 Hkd(?)
Rating🌕🌕🌕🌕🌑

伯爵茶曲奇也是頗驚喜 竟然是味道較香氣突出
要知道這些茶味製品多數是香氣行先 味道行後
所以當它的伯爵茶茶味比香氣更濃郁實是難得
伯爵茶曲奇味道甘醇 不會太甜而且夾雜住茶籽
是充滿水分的曲奇 亦帶有少許回甘 挺不錯的~
現在好像沒有單賣伯爵茶曲奇了 不過有禮盒裝

純粹的小粉絲要慢慢試哂佢哋的烘焙手作り🤤
2022-04-19
外賣自取
  • 珈琲雪球曲奇
「純粹」乃純正不雜,精純完美 - 正正反映出這所食堂的精髓。年輕的執行官 喬主廚👩🏻‍🍳 讓Eat Clean 的精髓  帶出食物的本質x原味 前陣子初訪《純粹食所》未能品嚐 鎮店之寶 「日本純素手工生吐司」🍞 今次再訪 小編已於數日前預訂 好味道 食落去好有口感 享受到不含添加、替代或異質物質的純粹食材 感受到喬主廚的用心堅持 非常值得支持 純粹享受 純粹好味 純粹支持 讃!👍🏻“that’s it” is a new vegan 🌱 eatery in the heart of Kwun Tong. This time tasted their most popular Japanese hand-made vegan bread (Shokupan) 🍞 True demonstration of Master Chef Kiu’s heartfelt ❤️ dedication and mastery on fresh vegan ingredients. THAT’S IT! - RESPECT ✊ Recommended dishes 必吃Vegan Handmade L
「純粹」乃純正不雜,精純完美 -
純粹享受 純粹好味 純粹支持 讃!👍🏻

THAT’S IT! - RESPECT ✊

Recommended dishes 必吃
伯爵茶檸檬英式鬆餅
Vegan Handmade Low Sugar Bread 純素手工低糖生吐司 Vegan Handmade Maple Syrup Bread 純素手工日本黑芝麻生吐司 Vegan Handmade Black Sesame Bread 純素手工日本黑芝麻生吐司 Vegan Earl Grey Lemon English Scones 伯爵茶檸檬英式鬆餅
2021-12-18
  • Vegan Handmade Low Sugar Bread 純素手工低糖生吐司
  • Vegan Handmade Maple Syrup Bread 純素手工日本黑芝麻生吐司
  • Vegan Handmade Black Sesame Bread 純素手工日本黑芝麻生吐司
  • Vegan Earl Grey Lemon English Scones 伯爵茶檸檬英式鬆餅
2021-12-17 1165 瀏覽
我地4大1小walk in唔洗等,一間好簡潔既餐廳,環境好舒服好靜,好適合邊嘆咖啡邊工作,有bar枱,普通枱,矮枱,樓梯位不過食物種類有啲少(可能係下午茶時間)而且味道一般,可能唔太岩我地口味我地叫左千鳥醬炸飯團,綠茶蛋糕,焦糖奶&朱古力豆乳宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕,我地覺得抹茶味唔夠濃,可以再濃郁啲焦糖榛子朱古力開心果奶唔會好甜,但應該係將凍既倒出黎煲熱再畫花~不過佢凍既係磨砂玻璃樽,感覺好高貴好靚

我地叫左千鳥醬炸飯團,綠茶蛋糕,焦糖奶&朱古力豆乳

宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕,我地覺得抹茶味唔夠濃,可以再濃郁啲

焦糖榛子朱古力開心果奶
2021-10-23
下午茶
2021-11-23 624 瀏覽
🍜昆布辣味增蕎麥沾麵定食 $108🍵宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕 $62蛋糕質地挺身實淨食落口感同味道都似豆腐 而且餐牌寫著高蛋白之選同埋無澱質估計用咗豆腐取代平時嘅忌廉芝士 健康得嚟亦無咁容易膩自己食哂成舊都唔會太重負擔
昆布辣味增蕎麥沾麵定食
🍜昆布辣味增蕎麥沾麵定食 $108
🍵宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕 $62
蛋糕質地挺身實淨
食落口感同味道都似豆腐 而且餐牌寫著高蛋白之選同埋無澱質
估計用咗豆腐取代平時嘅忌廉芝士 健康得嚟亦無咁容易膩
自己食哂成舊都唔會太重負擔
宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕
某週五接近兩點鐘時段過黎,閒日當天人都唔少餐廳由九點開始營業,當天一早致電訂座,表達想坐梳化位,店員都好有禮貌回應可盡量安排,後來真係如願以償((≡ຶ⚲͜≡ຶ))到達後本想說餐桌很矮,怎料食物來到後,店員問洗唔洗幫我地調高張檯,原來餐桌是可以拉起的!🔝太好了!❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎ ﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋∝ 昼の定食⚑⚐゛ 西京燒豆腐配胚芽珍珠米定食 $ ➊➌➑𝙎𝙖𝙞𝙠𝙮𝙤 𝙔𝙖𝙠𝙞 𝙈𝙞𝙨𝙤 𝙏𝙤𝙛𝙪 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙚𝙖𝙧𝙡 𝘽𝙧𝙤𝙬𝙣 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙎𝙚𝙩真係俾佢外表呃左,睇落真係好似一舊魚,表面放了塊紫菜扮魚皮, 下層係硬豆腐,表面介左坑紋。除了醬汁味道調得較濃,不過配上糙米,整體感覺都健康。 朋友三扒兩撥已經KO左碗飯!⚑⚐゛火炙腐乳野菌味噌飯團定食 ❜ $ ➒➑𝙔𝙖𝙠𝙞 𝙈𝙞𝙨𝙤 𝙊𝙣𝙞𝙜𝙞𝙧𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙚𝙧𝙢𝙚𝙣𝙩𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘾𝙪𝙧𝙙 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙎𝙚𝙩賣相第一眼睇有少少失望,定食餐兜上有點空虛,就只有兩舊飯團🍙 靜靜坐著。但沒想到一食落去眼睛👁️ 👁亮起來,飯團原來預先過經過處理調味漬後搓成的,好夠味,暖暖的珍珠米好好食( ⸝⸝⸝⁼̴́◡⁼̴̀
某週五接近兩點鐘時段過黎,閒日當天人都唔少

❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎

∝ 昼の定食
⚑⚐゛ 西京燒豆腐配胚芽珍珠米定食 $ ➊➌➑

⚑⚐゛火炙腐乳野菌味噌飯團定食 ❜ $ ➒➑
但沒想到一食落去眼睛👁️ 👁亮起來,飯團原來預先過經過處理調味漬後搓成的,好夠味,暖暖的珍珠米好好食( ⸝⸝⸝⁼̴́◡⁼̴̀⸝⸝⸝),而在旁的火炙味更充實左件事。
火炙腐乳野菌味噌飯團

定食餐均有紫薯蓉同枝豆跟埋,小小的一碟
紫薯蓉同枝豆

∝ 飲み物
⚑⚐゛紅菜頭Latte $32 ❜ 跟餐-$ ①⓪
𝘽𝙚𝙚𝙩𝙧𝙤𝙤𝙩 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙊𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙘 𝙈𝙖𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙮𝙧𝙪𝙥
帶粉既紅色好得我歡心,頂層既拉花切合返餐廳既風格,就簡單的拉了個「❜」
飲落第一啖已是很熟悉既紅菜頭味,淡淡既楓糖醬完全融入左落飲品度,奶味有但不會搶左紅菜頭風頭,整體配搭得很好و( ˙꒳˙ )* !oκ,很喜愛。
紅菜頭Latte

⚑⚐゛黃金蕎麥茶 +$0

∝ 甜點
⚑⚐゛特濃朱古力Mousse 跟餐+$➋➎
份量頗細,質感係比較實既Mousse,
食落口第一下係好濃既黑朱古力味,會感覺到朱古力酸味,呢款甜點我就覺得一般。
特濃朱古力Mousse

∝ 打卡𝙏𝙞𝙥𝙨
穿好淺色,大地色/橫間衫配搭簡約風衣服來打個卡就的不會錯

∝ 𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 ‪‪ᯅ̈?
食物中規中矩,CP 值唔算話太高,勝在環境真係夠舒適,傾偈一流。

✰ 記緊要book 位先較好
✰ 分為早、午、午後食三個時段
✰ 注意餐廳營業日子同時間
2021-10-15
火炙腐乳野菌味噌飯團
紅菜頭Latte
  • 火炙腐乳野菌味噌飯團定食
9月16日星期六,預約了取純粹冰皮月餅。訂購冰皮月餅的表格上,有是否預約堂食的選項。我看到餐單,日式食物十分吸引。領取月餅當天用餐更可享有9折優惠。所以便預約一位午餐。餐廳位於工廠大廈內。不難找。因為乘客升降機外的牆上有指示餐廳方向。不過,始終在舊式工廠大廈內,感覺有點陰森森。淡木色的木門上了鎖。需要按鈴,待店員應門才能進入。所以,用餐敬請預約。門口有一張二人座木椅。不過,需要預約用餐的話,應該不會有人在外面等候座位。室內空間很大。面對門口的地方有小餅乾、蛋糕和麵包等食物陳列在高矮不一的白色櫃台上。全部都需要預訂。冰皮月餅也在此領取。我待用餐完畢才取月餅。特別之處在左邊有兩層要盤腿而坐的用餐區。所以要脫鞋子。另一個特別的地方是靠近窗邊那一個沙發坐椅。自成一角的座位。像貴賓座。座位在木框架中。桌子與沙發坐椅相連。我看到店員將桌子升高。原來是一個機關。(當時有人使用,所以不方便拍照。)我一個人便坐在面對窗戶的吧枱。雖然是高腳沒有靠背的圓椅子,靜靜地坐著吃東西也感覺舒適。點餐要使用手機自助點餐系統。用餐完畢才到廚房外的收賬櫃台付款。離開前不用自己收拾餐具。飲品最先送上。這是京都焙茶拿鐵配有機
9月16日星期六,預約了取純粹冰皮月餅。
訂購冰皮月餅的表格上,有是否預約堂食的選項。
我看到餐單,日式食物十分吸引。
領取月餅當天用餐更可享有9折優惠。
所以便預約一位午餐。

餐廳位於工廠大廈內。
不難找。
因為乘客升降機外的牆上有指示餐廳方向。

不過,始終在舊式工廠大廈內,感覺有點陰森森。

淡木色的木門上了鎖。
需要按鈴,待店員應門才能進入。
所以,用餐敬請預約。

門口有一張二人座木椅。
不過,需要預約用餐的話,應該不會有人在外面等候座位。

室內空間很大。
全部都需要預訂。

冰皮月餅也在此領取。
我待用餐完畢才取月餅。

特別之處在左邊有兩層要盤腿而坐的用餐區。
所以要脫鞋子。

另一個特別的地方是靠近窗邊那一個沙發坐椅。
自成一角的座位。
像貴賓座。
座位在木框架中。
桌子與沙發坐椅相連。

我看到店員將桌子升高。
原來是一個機關。
(當時有人使用,所以不方便拍照。)

我一個人便坐在面對窗戶的吧枱。
雖然是高腳沒有靠背的圓椅子,靜靜地坐著吃東西也感覺舒適。

點餐要使用手機自助點餐系統。
用餐完畢才到廚房外的收賬櫃台付款。
離開前不用自己收拾餐具。

飲品最先送上。

這是京都焙茶拿鐵配有機楓糖。
原價是$42。
定食包含熱蕎麥茶一杯,或加$10要冰茶。
其他飲品可享原價減$10的優惠。

京都焙茶拿鐵配有機楓糖

側拍看到拿鐵的三個層次。

茶味很濃。
卻不會苦。
舌頭嚐到茶末的味道。
亦有淡淡的甜味。

西京燒豆腐配胚芽珍珠糙米定食

我早已看中了這個西京燒豆腐配胚芽珍珠糙米定食,$138。
要求走五辛。

定食包含季節小菜二品︰楓糖柚子漬番茄和岩鹽枝豆。
醃漬車厘茄有柚子的酸味。
多汁又好吃。

西京燒豆腐

這個西京燒豆腐外貌很吸引。
豆腐表面有紫菜。
仿燒魚的魚皮。

西京燒豆腐

紫菜上的醬油味道比較鹹。
搭配味道較單一的豆腐便好。
所以,要將醬油沾滿豆腐。

西京燒豆腐

認真地仿燒魚,廚師更將豆腐表面界斜格紋。
是仿魚肉的紋理吧?
看到燒成焦黃色的豆腐,眼睛告訴我很好吃。

西京燒豆腐

豆腐跟魚肉像嗎?

沒有吃過這麼厚又大件的豆腐。
口感超級豐富。
裡面軟綿綿又紮實。

雖然只是豆腐,卻有飽足感。
加上一碗軟糯的珍珠糙米,讓我吃得夠飽。

西京燒豆腐

你說菜式簡單嗎?
製作其實並不簡單。
你說複雜嗎?
食材其實又不難找。
要將簡單的食材做出與別不同又好吃的菜式,請別要看輕啊。
這價錢是絕對值得的。

特濃黑朱古力慕絲

定食加$25有特濃黑朱古力慕絲。
我怎會放過甜品呢。
還要是純素。

特濃黑朱古力慕絲

用70%特濃巧克力製作。
所以,巧克力味道十分濃郁。

口感軟滑。
做得紮實,沒有空氣感。

讓我吃得很滿足。

餐單上還有其他主食和甜品我都很想吃。
不過,觀塘並不是我經常到的地方。
所以,我是要專程到這裡吃東西。
但要預約,要有計劃,不能隨時去。
也許,在其附近的地方有其他事情要做的話會比較容易計劃出行。
2021-09-16
2021-10-23 123 瀏覽
提提大家,必須預約📝純粹真 。 焦糖榛子🌰朱古力🍫開心果奶$58榛子味重唔甜👍🏻手作リ冰花麻辣餃子🥟定食 $128一口咬開啲汁飛到周圍都係😂食完個咀感到好麻昆布辣味噌蕎麥沾麵定食🍜 $108湯熱啲會更好,份量偏少有機薑黃latte☕️ - 有機楓糖使用 $42只飲到濃濃嘅黃薑味😗
提提大家,必須預約📝

純粹真 。 焦糖榛子🌰朱古力🍫開心果奶
榛子味重唔甜👍🏻

手作リ冰花麻辣餃子🥟定食 $128
一口咬開啲汁飛到周圍都係😂食完個咀感到好麻

昆布辣味噌蕎麥沾麵定食🍜 $108
湯熱啲會更好,份量偏少

有機薑黃latte☕️ - 有機楓糖使用 $42
只飲到濃濃嘅黃薑味😗
2021-10-21 80 瀏覽
最近新開既日系咖啡店,超有空間感的日系咖啡店,平日來既可以享受寧靜,看着夕陽西下,找回幸福感🧡雖然最低消費$80,唔可以淨係黎飲杯野,但個環境好吸引,都要黎試一試。店鋪主打純天然材料製作食物,除左小食、主食、甜品,飲品,仲有自家製既麵包、蛋糕同曲奇🍪等等。冷泡楓糖燕麥奶咖啡:用楓糖代替平時食用既糖,健康好多,咖啡有奶既厚身同滑身,仲飲到燕麥既香,尼個配搭非常好飲,絕對要試!有機楓糖可可藜麥燕麥窩夫:無麩質,安心食,窩夫🧇稍稍乾身,食落有啲鞋身,煙靭有口感,楓糖輕身不太甜,下午茶一流🧡

𝟿月頭去左呢間純素𝚌𝚊𝚏𝚎 最好先預訂位置喔!客人蠻多的~新開業沒多久 店員蠻𝚗𝚒𝚌𝚎的✨西京燒豆腐配胚牙珍珠糙米定食 $𝟷𝟽𝟼很厚的一大舊”魚” 🤣其實是仿西京燒的超級豆腐磚!醬汁很濃郁 豆腐嫩滑~食落完全不會單調!不過覺得醬嘅調味可以輕手番小小有啲位有小小咸🤌🏻火炙腐乳野菌味噌飯團定食 $𝟷𝟹𝟶很 驚 喜 的 飯 團!當天最喜歡的食物就是它了~飯粒分明 軟硬適中 兩邊煎得剛剛好很香口是吃完一口會想一直吃的感覺🤣.𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 𝙝𝙠.𝙛𝙤𝙤𝙙𝙢𝙖𝙥 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 🤙🏻.伯爵茶檸檬英式鬆餅配手作亞麻籽牛油$𝟺𝟾鬆餅牛油味充足 鬆脆好吃手作亞麻籽牛油味道也很香很滑整體沒有太甜膩!宇治抹茶麻糬撻 $𝟻𝟾覺得抹茶可以再濃郁多一點點然後撻皮再酥脆一點會更好吃!岩鹽烤支竹脆片配自家日式乳酪胡麻醬 $𝟹𝟸很香口很好吃的小食!烤支竹好像感覺很健康(我說比起平時在𝚌𝚊𝚏𝚎暴風吸入薯條來說)乳酪胡麻醬微酸帶香 好吃!宇治抹茶拿鐵配有機楓糖 $𝟹𝟾(凍飲+$𝟼)入口香濃 但覺得抹茶味可以再濃郁一點!京都焙茶拿鐵配有機楓糖 $𝟹𝟸對比起抹茶 覺得焙茶更好喝呢!焙茶不會太甜 夠滑 味道充足!環境
𝟿月頭去左呢間純素𝚌𝚊𝚏𝚎 最好先預訂位置喔!
客人蠻多的~
新開業沒多久 店員蠻𝚗𝚒𝚌𝚎的✨

西京燒豆腐配胚牙珍珠糙米定食 $𝟷𝟽𝟼
很厚的一大舊”魚” 🤣
其實是仿西京燒的超級豆腐磚!
醬汁很濃郁 豆腐嫩滑~
食落完全不會單調!
不過覺得醬嘅調味可以輕手番小小
有啲位有小小咸🤌🏻
西京燒豆腐配胚牙珍珠糙米定食

火炙腐乳野菌味噌飯團定食 $𝟷𝟹𝟶
很 驚 喜 的 飯 團!
當天最喜歡的食物就是它了~
飯粒分明 軟硬適中 兩邊煎得剛剛好很香口
是吃完一口會想一直吃的感覺🤣
火炙腐乳野菌味噌飯團定食

伯爵茶檸檬英式鬆餅配手作亞麻籽牛油$𝟺𝟾
鬆餅牛油味充足 鬆脆好吃
手作亞麻籽牛油味道也很香很滑
整體沒有太甜膩!
伯爵茶檸檬英式鬆餅配手作亞麻籽牛油

宇治抹茶麻糬撻 $𝟻𝟾
覺得抹茶可以再濃郁多一點點
然後撻皮再酥脆一點會更好吃!
宇治抹茶麻糬撻

岩鹽烤支竹脆片配自家日式乳酪胡麻醬 $𝟹𝟸
很香口很好吃的小食!
乳酪胡麻醬微酸帶香 好吃!
岩鹽烤支竹脆片配自家日式乳酪胡麻醬

宇治抹茶拿鐵配有機楓糖 $𝟹𝟾(凍飲+$𝟼)
入口香濃 但覺得抹茶味可以再濃郁一點!

京都焙茶拿鐵配有機楓糖 $𝟹𝟸
對比起抹茶 覺得焙茶更好喝呢!
焙茶不會太甜 夠滑 味道充足!
京都焙茶拿鐵配有機楓糖

環境真的很好拍!

西京燒豆腐配胚牙珍珠糙米定食
火炙腐乳野菌味噌飯團定食
伯爵茶檸檬英式鬆餅配手作亞麻籽牛油
  • 西京燒豆腐配胚芽珍珠糙米定食
2021-10-06 132 瀏覽
如無人或openrice等飲食平台介紹,根本吾會搵到,即使你去到門口,都會因為門外的氣氛和不潔感覺而卻步,但當你一踏入門內,感受係180度轉變。室內全木系簡約佈置,加上特色梯級餐桌區,感覺舒服,場景好有日本feel,無得輸!我order左兩個set lunch,一個係腐乳野菌飯團,另一個係燒豆腐定食。先講腐乳飯團,燒過既腐乳帶有些飯焦香,減低左腐乳既咸味,好味。反而個燒豆腐定食麻麻,豆味吾夠,再加上燒汁好咸,仲要成舊幾水,吾太值。我反而對佢既甜食評分高,特別果杯香蕉朱古力開心果凍,朱古力吾太甜,初時飲有蕉味,到飲到中間開始會feel到有nuts既少少苦澀,感覺係有層次;仲有個抹茶麻薯撻,咬落去中間係煙靭既麻薯,撻皮脆,抹茶吾苦澀,甜度適中,只係…太細小,享受耐d都無。價錢吾算平,但建議一試。

價錢吾算平,但建議一試。
2021-09-19
2021-10-05 123 瀏覽
前一日whatsapp餐廳做訂位, 預先預留了2個套餐🍽半日朝食 $158素食嘅half day breakfast, 供應時間由9至11.30am, 整體普通, 可能因為無肉嘅關係,個人比較喜歡佢嘅炸腐皮同西蘭花薯餅, 薑黃炒蛋有啲似炒爛左嘅豆腐其餘以下供應時間由12點開始🍽手作冰花麻煩餃子定食 $128餃子比較黏, 切開時好難完整無缺, 落咗好多辣椒籽, 整體比較辣🍽火炙腐乳野菌味增飯團定食 $98個人認為最好食係飯團配季節小菜, 糖漬蕃茄同枝豆也不錯套餐會包普通飲品, 另加咗個檸檬咖啡冰梳打, 啲冰係用咗咖啡製造令到成杯飲品唔會變淡另外間餐廳有4款麵包訂購, 客人可以預先上網預留一星期後再到餐廳取貨Booking: whatsapp/online
前一日whatsapp餐廳做訂位, 預先預留了2個套餐

🍽半日朝食 $158

其餘以下供應時間由12點開始
🍽手作冰花麻煩餃子定食 $128

🍽火炙腐乳野菌味增飯團定食 $98
個人認為最好食係飯團配季節小菜, 糖漬蕃茄同枝豆也不錯

Booking: whatsapp/online
That’s it is a new cafe in Kwun Tong industrial area. What’s special about it is that it serves delicious homemade vegan food, including jam, sauces and bread.I really love this carpet outside That’s it — the road to happiness.Definitely an Instagrammable spot for all the foodies and KOLs…I guess the owner / staff must really like cats, they are here and there in the cafe.I took the balcony seat, which was really nice as you can be away from the hustle and bustle on the ground floor seats. Highl

I took the balcony seat, which was really nice as you can be away from the hustle and bustle on the ground floor seats. Highly recommend you to consider it if you don’t mind taking your shoes off.

I ordered this Cold Brew Maple Syrup Oat Milk Latte as my Sunday morning coffee, and it was absolutely fantastic! Nice oat milk flavour which made the latte really smooth. The cold brew coffee was legit too as I can taste the nice coffee aroma regardless of the oat milk. The hint of maple syrup was just superb to bring out the flavour, not making the whole drink overly sweet. Already thinking about when to get a second one!
Handmade Spicy Tofu & Bean Sprouts Gyoza Set
These Handmade Spicy Tofu & Bean Sprouts dumplings gave me two surprises — surprisingly spicy and surprisingly filling! The tofu and bean sprouts mash inside was oh-so-good. I can never imagine vegan dumplings can be this delicious and filling! And beware of the legit spiciness!

Already thinking about visiting again next week to try out other items on the menu!
2021-09-26
🎖🎖觀塘木系日式素食店~大玻璃窗夠光猛!星期日就來試下好味日式素食!前菜柚子車厘茄漬&枝豆車厘茄已去皮之後再用柚子汁浸過~充分吸收柚子汁既精華食落十分清爽~枝豆有落到小小岩鹽味道不味~火炙腐乳野菌味增飯團定食 🎖🎖🎖🎖飯團外層搽試左味噌再經火炙~外層有陣甘香焦脆內裡棉密軟糯~味噌+米飯燒過後那份焦香味格外迷人~令我想起了多年前在白川鄉冰天雪地下品嚐五平餅的味道~入面軟棉棉米飯黏糊口感加上野菌香~真係好好味!That’s it!呢個真心推介!西京燒’豆腐’配胚芽珍珠糙米定食 🎖🎖🎖🎖呢個真係厄到人幾可亂真😂唔小人睇個樣都會覺得係⋯成吋厚既銀雪魚西京燒~但其實係咩?烤豆腐配上西京燒既醬汁~魚皮係紫菜來嫁😂😂😂西京燒醬汁味道非常好!豆腐應該係板豆腐口感較扎實豆味都幾香~一個味濃一個清淡~配合一齊食味道一流~最後胚牙珍珠糙米飯有咬口健康又好味👍🏻岩鹽烤支竹脆片配自家日式乳酪胡麻醬 🎖🎖🎖支竹作為小食非常特別~烤到脆脆像薯片一樣的口感配上胡麻醬調味唔錯唔錯~ 檸檬咖啡冰梳打🎖🎖🎖Lemonade 配上加咖味道相當清~很適合在炎炎裡慢慢品嚐! 冷泡玫瑰炭焼烏竜茶🎖🎖🎖烏龍茶滲著玫瑰香~清新解渴新感
🎖🎖
觀塘木系日式素食店~
大玻璃窗夠光猛!
星期日就來試下好味日式素食!

前菜
柚子車厘茄漬&枝豆
車厘茄已去皮之後再用柚子汁浸過~
充分吸收柚子汁既精華食落十分清爽~
枝豆有落到小小岩鹽味道不味~

🎖🎖🎖🎖
飯團外層搽試左味噌再經火炙~
外層有陣甘香焦脆內裡棉密軟糯~
味噌+米飯燒過後
那份焦香味格外迷人~
令我想起了多年前在白川鄉
冰天雪地下品嚐五平餅的味道~
入面軟棉棉米飯黏糊口感加上野菌香~
真係好好味!That’s it!
呢個真心推介!

西京燒’豆腐’配胚芽珍珠糙米定食
🎖🎖🎖🎖
呢個真係厄到人幾可亂真😂
唔小人睇個樣都會覺得係⋯
成吋厚既銀雪魚西京燒~
但其實係咩?
烤豆腐配上西京燒既醬汁~
魚皮係紫菜來嫁😂😂😂
西京燒醬汁味道非常好!
豆腐應該係板豆腐
口感較扎實豆味都幾香~
一個味濃一個清淡~
配合一齊食味道一流~
最後胚牙珍珠糙米飯有咬口健康又好味👍🏻

🎖🎖🎖
支竹作為小食非常特別~
烤到脆脆像薯片一樣的口感
配上胡麻醬調味唔錯唔錯~

檸檬咖啡冰梳打
🎖🎖🎖
Lemonade 配上加咖味道相當清~
很適合在炎炎裡慢慢品嚐!

冷泡玫瑰炭焼烏竜茶
🎖🎖🎖
烏龍茶滲著玫瑰香~
清新解渴新感受~

🎖🎖🎖
蛋糕都幾實淨下~
搽茶味都幾香~
但食食下唔知點解覺得有d似綠豆蓉味~
之後的我食唔返搽茶味啦😂😂😂
火炙腐乳野菌味增飯團