前排睇過一本書講 We are what we eat! 動物都有情緒想法感受,但現代好多出口肉類嘅工場,一般都會切斷佢哋嘅手腳,困住佢地喺個好狹小嘅地方,淨係餵食同瞓,一養大就屠宰出口!有啲甚至會打針,咁啲動物點會開心呢🥲佢地嘅情緒影響細胞,我地食咗,吸吸埋埋就不自覺地食咗好多負面情緒!所以間中食素,放身體清理淨化下~確實都唔錯👍🏻近年我地都開始每星期有一日Green Day 🌿 今次去咗深水埗汝洲街嘅素年Impossible Cheese Burger $138超澎湃嘅熱熔芝士,配上厚切多汁嘅素漢堡扒,青瓜絲撈咗麻油份外香!真心好味😋而炸薯條外皮好香脆,入面軟糯!就算好飽,都堅持清晒冬蔭大蝦意粉 $118分量好大碟,兩隻大蝦其實係用腐皮包住粉葛、蘿蔔、冬菇等材料再炸,個造型又爆得幾似一隻大蝦😂😂至於個意粉真係好有泰式冬蔭Feel, 夠香而唔算太辣套餐包兩杯茶飲,揀咗凍斯里蘭卡伯爵紅茶 仲可以走冰添,不過就無糖嘅!茶味好香濃👍🏻

Impossible Cheese Burger $138

冬蔭大蝦意粉 $118

套餐包兩杯茶飲,揀咗凍斯里蘭卡伯爵紅茶
仲可以走冰添,不過就無糖嘅!茶味好香濃👍🏻
2023-07-08 93 瀏覽
今日和素友到深水埗掃貨,順道來素年吃午餐。坐下來,發現他們剛轉了新餐單。我們叫了兩個套餐,白酒香蒜乾蕃茄羽衣甘藍意大利粉,及日式照燒汁天貝飯,跟餐有京都宇治玄米茶,或斯里蘭卡伯爵茶餐飲選擇。~ 白酒香蒜乾蕃茄羽衣甘藍意大利粉:這個意粉,還有加野菌一起烹調。入口充滿著蒜香,蕃茄有點酸咪咪,非常開胃,野菌、羽衣甘藍健康,而意大利粉煙靭,整道菜式,配合得很好。~ 日式照燒汁天貝飯:這個天貝飯是素友的最愛,照燒汁惹味,天貝有咬口,加上蕃茄、豆角、紫椰菜、甘荀絲一起伴飯,有營養健康。整體來說,食物水準高,款式新穎,選擇多,招呼親切,地方寬敞,怪不得一向都是素友朝聖之選。
今日和素友到深水埗掃貨,順道來素年吃午餐。

2023-07-06
午餐
2023-06-28 87 瀏覽
one of the most popular vegetarian cafes in the areaLunch at $88+Wooden interior Cozy seatingsQuite packed at 1pm on a weekdaySo remember to come early Ordered the Japanese marinated salmon set $158 (Served with local organic vegetables)added $10 for the Chazuke option as wellThe salmon bowl and 6 small plates definitely satisfied all my cravings!From the spicy pickles and umami salmon (which is actually konjac) to savoury grilled tofu and sweet bean and matcha dessert, every single dish is well

Lunch at $88+
Wooden interior
Cozy seatings
So remember to come early

From the spicy pickles and umami salmon (which is actually konjac) to savoury grilled tofu and sweet bean and matcha dessert, every single dish is well taken care of and perfectly seasoned to bring out all the flavours.

-Mocha $44
a chocolatey and nutty blend
the espresso shot offers an almost bitter taste, the chocolate combination creates a sweetness to create a velvety smooth and luxurious texture

Will definitely revisit!
2023-06-05 73 瀏覽
喜歡素食者一定不能錯過既餐廳。入到去感覺舒適,環境優美安靜。距離地鐵站10分鐘左右,尚算方便。食物有質素,沙律,蔬菜爽口,而且麵包有口感。整體配合良好,飲品質素亦一流。個人比較少食素,所以食物味道配搭感覺新鮮。食物分量足夠,一個主食一個拼盤已經夠兩人食。整體感覺7/10。

食物有質素,沙律,蔬菜爽口,而且麵包有口感。

食物分量足夠,一個主食一個拼盤已經夠兩人食。
整體感覺7/10。

2023-06-04 80 瀏覽
- 放工想鬆一鬆,朋友建議近近哋可以去食哩間素食cafe🫶🏻 估唔到素食又可以幾好食💜✌🏻-素年經典不可能芝士漢堡🍔:上到嚟已經覺得好大份💕 睇到已經開心,同朋友share一人一半都可以,其實唔講真係唔覺得係素🤣 附上的沙律同薯角都好好味😘-日式三文魚漬照燒豆腐定食🍱:一個定食有曬前菜、小食、茶漬飯同水果🍉 最鐘意佢個照燒豆腐,甜甜哋勁想要多一串🫢🫢🫢 玄米茶茶漬飯又幾清新💚-本身好驚食素會唔會好寡,同食完唔飽,不過食完已經好滿足,決定下次一定拉埋張生去食🤭 而且佢哋嘅咖啡都相當唔錯,連對咖啡有認識的朋友都好鐘意 ☕️💕

2023-06-03
  • 不可能漢堡包
2023-06-02 83 瀏覽
點幾兩點,冇乜特別野做,想me time放空下,去下深水埗一帶Cafe食個晏,揀左素年因為想食下齋,去到都已經坐咗好多人,好彩最後一張枱有位,咁我就坐咗近門口位置,裡面都幾特別,有啲寄賣物品響一邊,中間就放左啲擺設,感覺都幾晒位,不過要營造Cafe氣氛又的確需要有空間感嘅。但係環境比較嘈,一來人多焗住左啲聲,二來背景嗰種hip hop歌,真係同Cafe嘅優閒格調好唔襯。叫咗個burger,連一杯玄米茶,杯茶真係見倒有渣架喎,感覺都幾落重料。個burger 份量都夠,塊漢堡係Impossible素肉,口感都唔錯,啲薯條比較特別,扭扭狀,點茄汁都好食。不過性價比就爭少少,一個咁餐成百幾二百蚊,但環境又嘈到唔會令人想坐耐啲,真係食完就想走。總體而言,素食有較創新做法都係少有嘅,食物味道其實冇乜驚喜,不過感覺都健康嘅,都值得有多啲呢種餐廳,不過價錢略嫌偏貴,環境有小小令人失望,同未去過嘅朋友一齊試下打卡十還可以,但係自己就應該唔會再回頭喇。

2023-05-20
🍝泰式冬陰秘製炸蝦意大利粉 $118炸蝦🍤用腐皮紅蘿蔔整成,好神奇口感同炸蝦好似,紅蘿蔔🥕脆口,冬陰公汁微辣惹味,仲有茄子🍆同車厘茄🍅,開胃😝,茄子吸汁 🍔日式照燒汁天貝漢堡 $118漢堡中間夾左天貝代替肉,第一次食天貝,天貝豆味重,由黃豆整成,加上照燒汁甜甜地,仲有紫椰菜、蕃茄、沙律菜、薑,伴碟炸旋風薯條🍟脆口好好食似薯角😝🍠台式甘梅炸番薯條 $58香甜番薯,外脆內軟,似平時薯條🍟,不過入面系甜番薯🍠.🥛香蕉火龍果燕麥奶 $50香蕉味香濃,燕麥奶滑👍🏻,反而唔覺有火龍果味,不過系火龍果顏色😂.✨估唔到素食都可以咁好食,好驚喜唔覺食緊素食,仲要咁多款式,餐廳行文青小清新風,木系枱櫈,門口招牌”𝑻𝒉𝒆 𝒃𝒆𝒔𝒕 𝒊𝒔 𝒚𝒆𝒕 𝒕𝒐 𝒄𝒐𝒎𝒆”
🍝泰式冬陰秘製炸蝦意大利粉 $118

🍔日式照燒汁天貝漢堡 $118

🍠台式甘梅炸番薯條 $58
香甜番薯,外脆內軟,似平時薯條🍟,不過入面系甜番薯🍠
🥛香蕉火龍果燕麥奶 $50
今次帶左狗狗黎深水埗,深水埗有好幾間pet friendly餐廳最後我地揀左素年食下素🤣 帶左狗仔嘅話可以坐室外張台,員工亦都好好咁比左我哋🐶飲水不可能肉醬意大利粉 ($98):入面嘅肉醬其實係新豬肉肉碎,配埋蕃茄醬完全唔輸出面嘅肉醬意粉,而且意粉煮得軟硬適中,推介!泰式秘製冬蔭炸蝦意大利粉 ($118):同上面一樣意粉幾有咬口,配冬蔭公醬酸酸辣辣夠哂開胃,仲有兩條像真度幾高嘅”炸蝦” ,雖然唔知入面係咩😂 乜過口感爽脆幾好食不可能黃金脆雞塊 ($58):口感有啲似麥樂雞不過偏腍少少,完全唔似食緊素炸旋風薯片 ($58):薯條最高境界就係外脆內軟佢做到😌 味道似薯角炸得好香口🤤

2023-05-15 68 瀏覽
由於本身好似食滯咗,所以唔想食咁多早,於是選擇咗一路好想試嘅素食餐廳。入到去還境好闊落,見到有不同種類嘅素食,於是就點咗不可能肉醬意大利粉,以及雙層芫荽不可能芝士漢堡。兩個餐都係配凍伯爵茶。野食真係好味,完全食唔出冇肉類,而且食物都好大份,所以都好飽肚,有機會我應該會再嚟食😊😊😊

2023-05-14 84 瀏覽
餐廳名叫素年,顧名思義這是一間食素的餐廳。素年有不少分店,連同在深水埗區的已有兩間,今次我與朋友就來到位於汝洲街的素年。我們於下午茶時段來到,餐廳沒有太多人,可以較為安靜舒適地用餐。因已食了正餐的關係,我與朋友主要想食一些輕食和甜品,便點了🥢焦糖冧酒布甸$58🥢及🥢香蕉蛋糕配焦糖香蕉$68🥢還點了一款小食🥢不可能黃金脆雞塊配自家製甜酸醬(6件)$58🥢及一壺花茶🥢檸檬茉莉花茶(金盞菊、薄荷葉、桂花、甜菊葉)$48🥢🥢焦糖冧酒布甸🥢布甸不是傳統的奶黃色,而是呈杏色;口感好滑,食落有淡淡的豆香,配上冧酒,感覺甜而不膩🥢香蕉蛋糕配焦糖香蕉🥢蛋糕香蕉味濃郁,蛋糕邊烤得十分香脆可口,一旁還有一些合桃做配料,口感豐富🥢不可能黃金脆雞塊配自家製甜酸醬🥢雞塊有6件,口感食落宛如真的雞塊,並沒有一般用麵筋造的厚實,而且配合餐廳的自家製甜酸醬,味道再上一層🥢檸檬茉莉花茶🥢這壺花茶材料非常豐富,有金盞菊、薄荷葉、桂花、甜菊葉,再上有檸檬,飲落酸酸甜甜的,花香中和了檸檬的苦澀,好好喝餐廳環境十分舒適,座位是木枱木凳,好有自然氣息,一旁還有個大書架,很適合文青來打卡~另外店員服務態度非常友好,有賓至如歸的感覺。

焦糖冧酒布甸

香蕉蛋糕配焦糖香蕉
不可能黃金脆雞塊配自家製甜酸醬
檸檬茉莉花茶
2023-05-13 1902 瀏覽
素年既素食選擇一向都好豐富同像真,見佢依排主打依款茶漬飯,仲要有刺身,就來試試有幾似。🍚🍵日式三文魚漬照燒豆腐定食+茶漬飯 $168一上菜就見到大大塊三文魚 🐟 唔講都唔記得咗係來素食餐廳 🌱,外型色澤都非常之似真三文魚,即使夾起仔細睇肉嘅紋理,都唔太覺,咬落去嘅口感就有啲似啫喱,爽滑左啲,甚至有少少魚嘅鮮味,真係好驚喜,我估應該係用左昆布高湯。茶漬飯需要額外加錢升級,但我覺得係值得的🤤,茶湯同平時既綠茶好唔同,鹹味比較突出,帶有少少鮮同苦味,打開茶壺見到有玄米粒、綠茶葉,相信都加入左高湯,倒落去飯嗰度就好似港式湯飯咁,濕潤米飯之餘又帶來豐富層次既味道。照燒豆腐呈現金黃色澤,表面微脆,有七味粉點綴,內裡豆腐鮮甜又嫩滑。另外仲有本地有機菜,爽脆入味,茄子釀左啲甜尾尾嘅醬汁,非常juicy,不過得一個,想咬多啖都冇🥲抹茶蕨餅味道濃郁 🍵 甜味適中,冰涼煙韌口感帶來清新口感。呢個定食每款都有啲好有日式懷石料理嘅感覺,食材精緻又互相配合,重要係素食~🍟 蕃薯條上次食過木薯片,今次試下蕃薯條,水準正常發揮,酥炸香甜,食完一啖又啖。素年 🌱🍚🍟平均$100

🍚🍵日式三文魚漬照燒豆腐定食+茶漬飯 $168

🍟 蕃薯條

素年 🌱🍚🍟
平均$100
2023-05-10
  • 日式三文魚漬照燒豆腐定食
2023-05-02 80 瀏覽
第N次到訪新派素食天花板素年🥗係香港出街想食健康d唔一定要食齋(其實食齋都好肥😬調味料好勁😆)知佢哋轉左新Menu今日lunch再戰😎職員誠意推介‘’🥑牛油果香橙三文魚沙律🥗‘’話好食過之前個沙律😆💛素年嘅沙律keep住水準真係冇得輸,就咁睇你會以為冇醬汁⭐️但原來已經調晒味,以熱情果&檸檬🍋特製嘅醬汁酸酸甜甜好開胃,青瓜羽衣甘藍🥬口感都係爽脆清甜為主,扮三文魚嘅蒟蒻口感同三文魚八成相似🍣‘’🧀素年經典不可能芝士漢堡🍔‘’絕對係我食過最似真肉嘅漢堡😍冇諗過素肉都可以做到口感咁Juice💛青瓜絲加上酸甜千島醬重減少左個似真肉個嘅油膩感💛仲order多一個香芋番薯波波🍠即叫即炸勁鍾意咬落去嘅芋泥質感,一啲都唔油膩,鍾意芋頭類嘅朋友一定唔可以錯過⭐️最驚喜係連杯咖啡cappuccino☕️都好高質飲完返工精神左心情都好啲😆
第N次到訪新派素食天花板素年🥗
知佢哋轉左新Menu今日lunch再戰😎

‘’🧀素年經典不可能芝士漢堡🍔‘’

最驚喜係連杯咖啡cappuccino☕️都好高質
飲完返工精神左心情都好啲😆
  • 不可能漢堡包
2023-04-22 76 瀏覽
假日嚟咗呢間人氣素食Cafe 享受下午時光⛅️ 餐廳以簡約風為主, 一入門口就見到牆上放有一啲雜誌同書籍📚, 亦有植物擺設🪴, 好有文青氣息呢~ 主打素食餐單, 餐牌上嘅食物種類都算多, 偶然食一餐較輕盈嘅午餐, 能讓身體放鬆, 減低負擔~ 🍔日式照燒汁天貝漢堡漢堡包大大個, 好足料!有紫椰菜、番茄🍅、沙律菜🥗做配料, 配上自家製蛋黃醬, 仲有即叫即炸嘅旋風薯條🍟, 好惹味!🥛香蕉火龍果燕麥奶香蕉味好突出🍌, 同時飲到燕麥奶嘅香味, 口感順滑
假日嚟咗呢間人氣素食Cafe 享受下午時光⛅️

🍔日式照燒汁天貝漢堡

🥛香蕉火龍果燕麥奶
香蕉味好突出🍌, 同時飲到燕麥奶嘅香味, 口感順滑
2023-04-22
2023-04-21 47 瀏覽
🍽️ 素年 The Park by Years📍深水埗汝州街132號地舖-💫 牛油果冬蔭醬墨西哥脆片($58)冬蔭醬原來同nachos 好夾😍😍😍如果多啲醬同多啲牛油果就完美啦!👍🏻👍🏻💫 椰香咖喱蕃薯野菜飯(荳卜,時令蔬菜)($98,追加手抓餅 +$20)咖喱味香濃,荳卜好入味,蕃薯香甜好味!強烈建議加手抓餅😍😍點醬真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻但飯就冇特別啦💫 素年經典不可能芝士漢堡(旋風薯片,沙律菜,自家製千島醬)($138)第一次食impossible meat,口感有啲似咸牛肉,加埋沙律菜、千島醬😍😍😍好好食!要特別讚下旋風薯片👍🏻👍🏻👍🏻好有咬口💫 青森蘋果熱情果梳打($42,跟餐減$12)飲品味道有啲淡,相對一般-🌟食物質素高👍🏻👍🏻👍🏻份量超多,食一份已經好飽🤣🤣🌟店員好主動好有禮貌🥰🥰🥰推薦指數:4/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #ShamShuiPo #深水埗 #素年
🍽️ 素年 The Park by Years
📍深水埗汝州街132號地舖
💫 牛油果冬蔭醬墨西哥脆片($58)

💫 青森蘋果熱情果梳打($42,跟餐減$12)
飲品味道有啲淡,相對一般

🌟食物質素高👍🏻👍🏻👍🏻份量超多,食一份已經好飽🤣🤣
🌟店員好主動好有禮貌🥰🥰🥰

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

好耐無做找素女漢子🙆🏻‍♀️第二次到訪水準依舊份量足 質素好 服務佳今次搵左個朋友一齊健康下🚪令佢對素食打開新既一扇門唔再以為淨係淡某某咁食菜或者係食唔飽既概念喇小店絕對值得無限回訪!!🤤🫶🏻⍥ 日式照燒汁天貝漢堡 ❙ $118有拖鞋麵包之稱既Ciabatta夠鬆軟帶有麵粉麥香 面頭微脆主角用左super food 既天貝簡單黎講係黃豆發酵而成 其營養價值極高沾滿照燒汁 食落同漢堡扒分別唔大夾住沙律菜蕃茄 自家製蛋黃醬比較稀感覺light啲無咁肥仔🫶🏻😆旋風薯片食落有啲薯角影子🥰少少辣粉 幾惹味香口 不自覺又會一舊接一舊😝⍥ 日式照燒汁不可能漢堡扒飯 ❙ $118咁colorful令人食慾大增!Impossible 漢堡扒依舊表現出色唔講真係食唔出係素☺️拌勻旁邊既蕃茄 四季豆 甘荀 洋蔥適量既照燒汁🤤白飯殺手唔係吹水⍥ 奇異果羽衣甘藍蘋果燕麥奶 ❙ $38跟餐減$12就飲到呢杯健康飲品仲可以走糖走冰👍🏻少少草青味 未必人人接受到😝但我個人就好喜歡 夠晒營養又解到渴!⍥ 香蕉合桃焙茶燕麥奶 ❙ $38又係健康組合香蕉味幾出 比奇異果果杯杰身啲焙茶比較怕羞 存在感低感覺好真材
好耐無做找素女漢子🙆🏻‍♀️

旋風薯片食落有啲薯角影子
🥰少少辣粉 幾惹味香口
不自覺又會一舊接一舊😝

⍥ 日式照燒汁不可能漢堡扒飯 ❙ $118
咁colorful令人食慾大增!
Impossible 漢堡扒依舊表現出色
唔講真係食唔出係素☺️
拌勻旁邊既蕃茄 四季豆 甘荀 洋蔥
適量既照燒汁🤤白飯殺手唔係吹水

⍥ 奇異果羽衣甘藍蘋果燕麥奶 ❙ $38
跟餐減$12就飲到呢杯健康飲品
仲可以走糖走冰👍🏻
少少草青味 未必人人接受到
😝但我個人就好喜歡 夠晒營養又解到渴!

⍥ 香蕉合桃焙茶燕麥奶 ❙ $38
又係健康組合